Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Να «κλειδώσει» το Ενιαίο Μισθολόγιο αναμένεται στη συνάντηση τρόικας-Βενιζέλου την Τετάρτη

Στο επίκεντρο και η υπέρβαση δαπανών

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τα στελέχη της τρόικας θα βρεθούν το ενιαίο μισθολόγιο και οι δαπάνες
Στο επίκεντρο της συνάντησης με τα στελέχη της τρόικας θα βρεθούν το ενιαίο μισθολόγιο και οι δαπάνες (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Νέα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο θα έχουν την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας. Η συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τα δημοσιονομικά στοιχεία, είχε αρχικά προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης, αλλά αναβλήθηκε.

Η ακριβής ώρα της συνάντησης την Τετάρτη δεν έχει γίνει γνωστή δεδομένου ότι θα γίνει μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η διάρκεια της οποίας δεν είναι προκαθορισμένη, αλλά ποικίλει αναλόγως των θεμάτων, των τοποθετήσεων των υπουργών, των ενστάσεων που ίσως προκύψουν κτλ

Πάντως στην εν λόγω συνάντηση της τρόικας με τον Ευ.Βενιζέλο αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος- να κλείσει το θέμα της εφαρμογής ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με την αποσαφήνιση όλων των επιμέρους θεμάτων, όπως αυτό της «προσωπικής διαφοράς».

Στόχος η εφαρμογή του να αρχίσει το 2011 λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. «Επιδίωξη μας είναι να αρχίσει από το 2011, εάν θα είναι Οκτώβριος ή Νοέμβριος δε μπορώ να πω με βεβαιότητα» σημείωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Στο τελικό σχέδιο δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση αμοιβής λόγω υπουργείου και υπηρεσίας. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα θα είναι «πολύ πιο δίκαιο και προωθητικό της πρωτοβουλίας των υπαλλήλων» και ότι δεν θα υπάρξει νέα «μεγάλη οριζόντια μείωση».

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου μισθολογίου θα είναι η «προσωπική διαφορά». Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις αμοιβές τους. Ωστόσο η «προσωπική διαφορά» θα απορροφήσει την κάθε μελλοντική αύξηση μέχρι να μηδενιστεί.

Πώς θα εφαρμοστεί η προσωπική διαφορά

Για παράδειγμα εργαζόμενος με συνολικές αποδοχές, προ του Ενιαίου Μισθολογίου, 2.000 ευρώ.

Με το νέο μισθολόγιο θα προκύπτει βασικός μισθός 1.600 ευρώ μαζί με οικογενειακό επίδομα και επίδομα θέσης ευθύνης.

Η συνολική αμοιβή μαζί με την «προσωπική διαφορά» θα παραμείνει στα 2.000 ευρώ. Άρα η «προσωπική διαφορά» θα είναι 400 ευρώ.

Σε κάθε μελλοντική αύξηση, όταν π.χ. ο βασικός μισθός αυξηθεί από τα 1.600 στα 1.700 ευρώ (με οικογενειακό επίδομα και επίδομα θέσης ευθύνης) η προσωπική διαφορά θα μειωθεί από τα 400 ευρώ στα 300 ευρώ.

Για το πλαφόν της προσωπικής διαφοράς η συζήτηση με την τρόικα συνεχίζεται λαμβάνοντας υπόψη δύο βασικά δεδομένα. Το πρώτο, αφορά τα υπουργεία όπου η «προσωπική διαφορά» είναι τόσο μεγάλη ώστε ένας εργαζόμενος που είναι κοντά στην σύνταξη, δεν θα προλάβει να την απορροφήσει. Το δεύτερο, αφορά νεότερους υπαλλήλους όπου η εξίσωση θα γίνεται σχετικά γρήγορα, σε περίπου 5 χρόνια.

Η ωρίμανση στους χαμηλόμισθους θα είναι ανά 2 χρόνια ενώ για τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια ανά 3 χρόνια.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, τέλος, ότι στη συνέχεια θα υπάρξει εναρμόνιση μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.

Στο μικροσκόπιο δαπάνες-έσοδα

Στο επίκεντρο της συζήτησης με την τρόικα εκτός από το θέμα του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, την εφαρμογή του οποίου η τρόικα ζητά επιτακτικά και κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση και κωλυσιεργία, θα εξετασθούν και οι υπερβάσεις στο σκέλος των δαπανών, καθώς στο σκέλος των εσόδων υπάρχουν έως το τέλος του έτους τα έκτακτα φορολογικά μέτρα (π.χ. έκτακτη εισφορά, αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση, κ.λπ.).

Ωστόσο, η τρόικα δεν φαίνεται να πείθεται ότι η μεγάλη υστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση, ασκώντας κριτική για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Άλλωστε, πριν την τελική τοποθέτησή της για το θέμα της ύφεσης και των εσόδων, η τρόικα προφανώς περιμένει τα τελικά απολογιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Για κίνδυνο «αφανισμού» της μεσαίας τάξης προειδοποίησε η ΕΣΕΕ τον πρωθυπουργό

«Οι φόροι προκαλούν οικονομικό θάνατο»


Από τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς
Από τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Την άποψη πως οι πολιτικές παρεμβάσεις απέχουν πολύ από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα διατύπωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β.Κορκίδης εξερχόμενος της συνάντησης των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν στον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, υπογράμμισαν ότι η ύφεση βαθαίνει, εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τον τρόπο με τον οποίο προχωράει η διαδικασία ν' ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και ζήτησαν να ληφθούν γρήγορα πολιτικές αποφάσεις, ώστε να ξεκαθαρίσει η πολιτική και η οικονομική ατμόσφαιρα.

Επίσης, χαρακτήρισαν θετικό γεγονός τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank και για άλλη μια φορά διαφώνησαν με την αύξηση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης και την αναψυχής.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι κατανοεί τις αντιρρήσεις τους, ωστόσο για το καλό της χώρας πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που είναι δυσάρεστες.

Ο κ. Κορκίδης δήλωσε πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση και απεκάλυψε πως η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να σταματήσει η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων και ο «αφανισμός» της μεσαίας τάξης.

«Θυμίσαμε στον πρωθυπουργό ότι τα κεφάλαια που χρηματοδοτούν ασύμμετρες επενδύσεις στο χώρο του εμπορίου διαγράφουν την 'πορεία του χελιδονιού', μεταναστεύοντας κάθε φορά που η οικονομική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη, ενώ οι μικροί έμποροι είναι εδώ για να μείνουν», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικές παρεμβάσεις από όπου και εάν προέρχονται απέχουν πολύ από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. «Οι φόροι και οι θάνατοι θα υπάρχουν πάντα, αλλά δεν είναι απαραίτητο οι φόροι να προκαλούν τον οικονομικό θάνατο των μικρομεσαίων της αγοράς και των μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε.

Η ΕΣΕΕ παρουσίασε στον πρωθυπουργό παρεμβάσεις για την κατάσταση της αγοράς και την προτεινόμενη κατεύθυνση του μίγματος της οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε:

1. Επαναπροσδιορισμό του Μνημονίου, σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις και αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να εναρμονίζεται με τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, αλλά με κύριο ζητούμενο την ανάδειξη μίας επενδυτικής και αναπτυξιακής προοπτικής.

2. Συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από τα νέα ισχυρά τραπεζικά σχήματα που δημιουργούνται.

3. Εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% με ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9%, για τα είδη πρώτης ανάγκης, για το σύνολο του τουρισμού συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, αλλά και όλων ανεξαιρέτως, των παραμεθόριων περιοχών.

4. Επιδότηση της απασχόλησης και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων που θα προσλάβουν έστω έναν άνεργο, μειώνοντας την ανεργία και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

5. Ανάδειξη της συμβολής του εμπορίου στο νέο πρότυπο ανάπτυξης ως ενιαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας και ως πολλαπλασιαστή της προστιθέμενης αξίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ζημιογόνα μία στις τρεις μεταποιητικές βιομηχανίες της βόρειας Ελλάδας

Μηδενικό το περιθώριο κέρδους

Ο τζίρος επέστρεψε στα προ πενταετίας επίπεδα
Ο τζίρος επέστρεψε στα προ πενταετίας επίπεδα (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Θεσσαλονίκη
Με ζημίες έκλεισε τη χρήση 2010 μία στις τρεις επιχειρήσεις μεταποίησης στη βόρεια Ελλάδα, ενώ το περιθώριο κέρδους της μεταποιητικής βιομηχανίας του βορειοελλαδικού τόξου έφτασε πέρσι να τείνει στο μηδέν (0,5%), τιμή που αποτελεί ιστορικό χαμηλό δεκαετίας.

Μάλιστα, ο τζίρος μειώθηκε κατά 7,1%, «επιστρέφοντας» στα προ πενταετίας επίπεδα, με τους κλάδους κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης-υπόδησης, μεταλλουργίας και ξύλου να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση στην πενταετία 2006-2010.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που έγινε στους ισολογισμούς 300 μεταποιητικών επιχειρήσεων για τη χρήση 2010 (από το δείγμα έχουν εξαιρεθεί εκείνες που παρουσίασαν πέρσι τζίρο μεγαλύτερο των 200 εκατομμυρίων ευρώ).

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις και 17 από τους 18 κλάδους της μεταποίησης (με εξαίρεση εκείνον τον ηλεκτρικών συσκευών-μηχανημάτων) είδαν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται σε σχέση με το 2009.

Έξι στις δέκα βιομηχανίες βίωσαν συρρίκνωση κύκλου εργασιών συνολικά για την πενταετία 2006-2010.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων των 300 εταιρειών μειώθηκαν συνολικά κατά 78,6%, σε σχέση με το 2009, στα 24,5 εκατ. από 114,7 εκατ. Στην πενταετία, η αντίστοιχη μείωση έφτασε το 91%, ενώ η πτώση των κερδών προ φόρων τη διετία 2008-2009 ήταν -20,6%.

Πιο «σκούρα» αποδείχτηκε η χρήση 2010 για μία στις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος, που έκλεισε το οικονομικό έτος με το... μισό τζίρο, σε σχέση με το 2009. Ο μόνος οικονομικός δείκτης της βορειοελλαδικής μεταποίησης, που σημείωσε αύξηση, ήταν εκείνος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων (αυξήθηκε κατά 3,7%, στα 2,93 δισ. ευρώ).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Σύλληψη εθελοντή πυροσβέστη για εμπρησμούς...Στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την απολογία του 35χρονος εθελοντής πυροσβέστης από την Ποταμιά Θάσου, ο οποίος, σύμφωνα με... την Αστυνομία, ομολόγησε ότι είναι ο δράστης των πέντε πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο και χθες σε περιοχές του νησιού.

Οι πυρκαγιές δεν πήραν διστάσεις χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, πολιτών και εθελοντών.

Τέσσερις από αυτές ήταν σε δασικές περιοχές και μια στο χωριό Ποταμιά. Ο συλληφθείς φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.
enet.grRead more...

Έσκαψαν τούνελ 10 μέτρων για να αποδράσουν

newsbomb.gr

Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για να αποδράσουν από τις φυλακές Κορυδαλλού ετοίμαζαν τρεις κρατούμενοι.

Χρησιμοποιώντας σφυριά, βαριοπούλες και καλέμια, οι τρεις επίδοξοι δραπέτες είχαν σκάψει τούνελ 10 μέτρων.

Στόχος τους ήταν να φτάσουν σκάβοντας στο γήπεδο του Κορυδαλλού.

Οι δύο αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής που κρατούνται για κλοπές και ο Έλληνας που είναι φυλακισμένος για ανθρωποκτονία, έγιναν αντιληπτοί από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τη στιγμή που έσκαβαν το τούνελ. Για να βλέπουν μάλιστα τις νύχτες χρησιμοποιούσαν μπαλαντέζα…

Σύμφωνα με πληροφορίες ήθελαν ακόμα να σκάψουν περίπου 10 μέτρα για να φτάσουν στην ελευθερία.

Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατάχθηκεΈνορκη Διοικητική Εξέταση για την απόπειρα απόδρασης.

Κατά την έρευνα βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, σκοινί με κόμπους περίπου πέντε μέτρων, ένα αυτοσχέδιος γάντζος, πόμολα πόρτας, μεντεσέδες, μια μπαλαντέζα, δυο κουβάδες, ένα σφυρί και ένα καλέμι.

Παράλληλα, ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Μαρίνος Σκανδάμης διέταξε έκτακτο έλεγχο από το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης.
Read more...

Ψάχνουν για υποψήφιους στο ΠΑΣΟΚ


του Κώστα Χαρδαβέλλα

«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»
Αυτή την ταμπέλα που κρεμάνε μαγαζιά για την αλιεία πελατών θα μπορούσε κάλλιστα να κρεμάσει το ΠΑΣΟΚ αυτές τις ημέρες, καθώς υπάρχει αδιαφορία νέων υποψηφίων για τις λίστες του Κινήματος ενόψει εκλογών.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης που έχει αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο κατάρτισης των καταλόγων των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις προσεχείς εκλογές αντιμετωπίζει δύο σχεδόν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Από τη μία πολλοί είναι οι ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετά την οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων μηνών για τους κυβερνητικούς βουλευτές (με τα γνωστά «γιαουρτώματα», κυνηγητά σε δημόσιους χώρους, «κράξιμο» από συμπολίτες-ψηφοφόρους τους, κλπ) είναι αποφασισμένοι να μην κατέβουν υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, που όπως αποκάλυψε το newsbomb.gr έχουν «κλειδώσει» για τον προσεχή Νοέμβριο.

Κι από την άλλη δεν υπάρχουν νέοι υποψήφιοι που θα έμπαιναν στο λάκκο με τα φίδια της συμμετοχής τους στους καταλόγους των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.

Και μέσα σ’ όλα αυτά η εντολή Παπανδρέου προς Καρχιμάκη και την ομάδα στελεχών του Κινήματος που καταρτίζουν τις λίστες των υποψηφίων, οι οποίες βεβαίως θα εγκριθούν εν συνεχεία από την Εκλογική Επιτροπή του Κινήματος είναι: «Βάλτε στις λίστες νέους, άφθαρτους και έντιμους πολιτικούς, κυρίως από το χώρο των επιστημών και των εργαζομένων».

Και που να βρει τέτοιους «αδαμάντινους» χαρακτήρες ο Καρχιμάκης που θα έχουν το κουράγιο να μπουν στις λίστες του ΠΑΣΟΚ και να σηκώσουν μετά αν εκλεγούν το βάρος του γενικού χαρακτηρισμού για όλους τους πολιτικούς που επικρατεί στο πανελλήνιο «λαμόγια» και «ανίκανοι».

Τα νούμερα πάντως μέχρι στιγμής είναι εφιαλτικά για το ΠΑΣΟΚ। Το 1/3 των βουλευτών και των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές αρνούνται την εμφάνισή τους στις νέες λίστες του Κινήματος, ενώ μόνο ο ένας στους 10 πολίτες που προσεγγίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να τους βάλουν στις λίστες απαντούν θετικά στην πρόταση.
newsbomb.gr

Read more...

Κύμα καταλήψεων στα πανεπιστήμια- Φοιτητές απέκλεισαν τα προπύλαια


newpost.gr
Κύμα καταλήψεων στα πανεπιστήμια- Φοιτητές απέκλεισαν τα προπύλαια
Είκοσι με εικοσιπέντε φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (φοιτητικών κινήσεων του ΠΑΜΕ) έχουν αποκλείσει από το πρωί το κτίριο της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια. Υπό κατάληψη το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Χανιών, όπως επίσης το σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου καθώς του Πανεπιστημίου Πατρών. Αναβολή της εξεταστικής αποφάσισε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα μέλη των πρυτανικών αρχών για τον λόγο αυτό έχουν «μετακομίσει» στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου ενώ δεν θα δοθεί σήμερα τελικά η συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για να αναλυθούν οι απόψεις της Συγκλήτου του Ιδρύματος κατά του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται απο τα μέλη του ΠΑΜΕ και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.


Καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών

Σε κατάληψη βρίσκεται ακόμη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι κινητοποιήσεις φοιτητών δεν σταματούν στην Αθήνα. Σε κατάληψη βρίσκονται η Αρχιτεκτονική σχολή και το Χημικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπσιτημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου η Σύγκλητος δεν πήρε απόφαση παράτασης στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου και έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος θα συνεδριάσει ξανά αύριο.

Στην Πάτρα ξεκίνησε χθες η εξεταστική περίοδος αλλά σήμερα διακόπτεται και πάλι για να γίνουν γενικές συνελεύσεις φοιτητών με προτάσεις κινητοποιήσεων. Παράλληλα, υπό κατάληψη τελούν το τμήμα Γεωλογικού, του Βιολογικού, της Φιλολογίας και του Μαθηματικού.

Γενικές συνελεύσεις διεξάγονται και στην Κρήτη. Ήδη υπό κατάληψη τελεί, από το πρωί, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ύστερα από απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των φοιτητών του ιδρύματος, ενάντια στον νέο νόμο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την ερχομένη Τρίτη και γίνεται ως αντίδραση στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Μετά την απόφαση των φοιτητών, είναι για τουλάχιστον μια εβδομάδα σε εκκρεμότητα η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο υπάρχει ήδη απόφαση της Συγκλήτου όσα μαθήματα εξεταστικής χαθούν από κινητοποιήσεις φοιτητών ή καθηγητών να μεταφερθούν αυτούσια στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε την αναβολή της Εξεταστικής έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του νόμου – πλαίσιο.

Στην ανακοίνωσή της η σύγκλητος , μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο νέος Νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ένα δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, δε διαθέτει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ακαδημαϊκής κοινότητας και έχει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής».
Read more...

Δέκα βουλευτές της ΝΔ φέρνουν στο φως το κόλπο προσλήψεων μέσω ΜΚΟ


newpost.gr
Δέκα βουλευτές της ΝΔ φέρνουν στο φως το κόλπο προσλήψεων μέσω ΜΚΟ
Στην επικαιρότητα ξαναφέρνει η Νέα Δημοκρατία το θέμα των Μ.Κ.Ο με επερώτηση 10 βουλευτών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Στο κείμενο της επερώτησης οι βουλευτές επικρίνουν την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο σε προσλήψεις ανέργων, επιλογή που, όπως αναφέρουν, εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά για τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή.

Ακομη αναφερεται ότι η συμμετοχή των ΜΚΟ στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» έχει προκαλέσει καθολικό κλίμα αμφισβήτησης, ακόμη και στο εσωτερικό της συμπολίτευσης, για:

α) την αδρή χρηματοδότηση των ΜΚΟ, που στερεί πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους που είναι οι άνεργοι,

β) την έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής της κάθε ΜΚΟ που προχωρά σε συμφωνία με δημόσιο φορέα, και

γ) την απουσία αξιοκρατίας στον τρόπο επιλογής των ανέργων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπου το ΑΣΕΠ δεν έχει ουσιαστικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά σε πρόγραμμα για την ανεργία, δεν κατευθύνεται όλο το διατιθέμενο ποσό προς τους ανέργους, αλλά προβλέπεται σκανδαλωδώς «έμμεσο κόστος του Δικαιούχου» που ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών. Δηλαδή, οι ΜΚΟ θα λαμβάνουν ένα σεβαστό ποσό ανά άνεργο που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα ως «μεσιτικά», γεγονός που συνιστά απαράδεκτη πρακτική.

Η Νέα Δημοκρατία με δήλωση που εκανε ο γραμματεας Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητεί την εξαίρεση των Μ.Κ.Ο από τα συγκεκριμένα προγράμματα κοινοφελους εργασίας και προτείνει οι προσλήψεις να γίνουν από το ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής «κάρφωσε» την κυβέρνηση λέγοντας ότι όταν τον επισκέφθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης να ζητήσει τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις ο ίδιος ζήτησε να αλλάξει το περιεχόμενο των προκηρύξεων που είχαν συνταχθεί επί υπουργίας Κατσέλη και ο υπουργός του απάντησε αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο ο κ.Βέης δήλωσε σήμερα πως το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα, ούτε να αναλάβει το κομμάτι των προσλήψεων.
Όμως τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις των ανέργων ζήτησαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Οι κ.κ. Κακλαμάνης, Τσούρας και Μπετενιώτης τόνισαν πως η συμμετοχή του ΑΣΕΠ είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη του φαινόμενου των κομματικών προσλήψεων.


Read more...

Χωρίς ΑΣΕΠ 55.000 προσλήψεις σε ΜΚΟ!

Δηλώσεις του Γιώργου Βέη


http://img.protothema.gr/2680B054334A704A428B285D8F5EAB2C.jpg
Στην παραδοχή ότι το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κανένα έλεγχο στις 55.000 προσλήψεις ανέργων που θα γίνουν μέσω ΜΚΟ στο πλαίσιο του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» το οποίο ξεκινά τον Σεπτέμβριο, προχώρησε ο κ. Γιώργος Βέης, πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Αναλυτικά, ο κ. Βέης μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είπε ότι ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης απευθύνθηκε στον ίδιο προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ώστε οι προσλήψεις να περνούν μέσα από τις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ξεκαθάρισε όμως ότι οι προκηρύξεις του προγράμματος έχουν ήδη καταρτιστεί «η διαδικασία ήδη έχει προδιαγραφεί, τα γεγονότα είναι τετελεσμένα και ο ΑΣΕΠ δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο». Στην ουσία δηλαδή ο κ. Βέης εξήγησε ότι οι 55.000 προσλήψεις δεν θα περάσουν από τον ΑΣΕΠ και θα ισχύουν τα κριτήρια που θα θέτουν οι επιλεγμένες ΜΚΟ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος ανέφερε ότι «Είμαστε πολύ διστακτικοί, το έχω πει στον κ. Κουτρουμάνη. Σε ορισμένες περιφέρειες έχουν επιλεγεί ΜΚΟ. Εμείς δεν θα έχουμε καμία ανάμειξη με την επιλογή αυτών, δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε σε αυτά τα θέματα. Του είπα ότι για να κάνουμε έλεγχο των προκηρύξεων πρέπει να αλλάξουμε την προκήρυξη. Μου είχε πεί ότι θα το κάνει αλλά μετά αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να το κάνει. Εάν κάνουμε πραγματικό έλεγχο στις προκηρύξεις θα πρέπει να αλλάξει η όλη διαδικασία».

Να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού είχε υπογραφεί επι θητείας της κυρίας Λούκας Κατσέλη στο υπουργείο Απασχόλησης και η διαδικασία υλοποίησης έχει ως εξής: Κάθε Δήμος υπογράφει μετα από σχετικό διαγωνισμό μνημόνιο συνεργασίας με ΜΚΟ.

Η επιλεγμένη ΜΚΟ θα προχωρά σε προσλήψεις ενώ οι προσληφθέντες θα απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες των Δήμων. Η διάρκεια της σύμβασης είναι πέντε μήνες, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων ανέρχονται σε 625 ευρώ, ποσό που καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο ενώ το ποσό για την ασφάλιση των εργαζομένων θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ. Επιπροσθέτως, στο ταμείο των ΜΚΟ θα μπαίνει το 5% από τον μισθό κάθε προσληφθέντα.

Πάντως, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει καταγγελθεί τόσο από την ΝΔ όσο και από αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι καταγγέλλουν «αδιαφανείς» διαδικασίες και «πελατειακή λογική».
Read more...

Παπανδρέου: «Πρέπει να ληφθούν δυσάρεστες αποφάσεις»

newpost.gr
Παπανδρέου: «Πρέπει να ληφθούν δυσάρεστες αποφάσεις»
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τετράωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με έντεκα εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, ενόψει της ΔΕΘ. Στη σύσκεψη στην οποία ήταν παρόντες και δέκα συναρμόδιοι υπουργοί, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως «για το καλό της χώρας, πρέπει να ληφθούν και αποφάσεις που θα είναι δυσάρεστες».

Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν στον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, υπογράμμισαν ότι η ύφεση βαθαίνει, εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τον τρόπο με τον οποίο προχωράει η διαδικασία ν' ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και ζήτησαν να ληφθούν γρήγορα πολιτικές αποφάσεις, ώστε να ξεκαθαρίσει η πολιτική και η οικονομική ατμόσφαιρα.

Επίσης, χαρακτήρισαν θετικό γεγονός τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank και για άλλη μια φορά διαφώνησαν με την αύξηση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης και την αναψυχής.

Read more...

Με 19.025 μόρια έμεινε εκτός ΑΕΙ για ένα… κλικ

Τα απρόοπτα της ηλεκτρονικής κατάθεσης μηχανογραφικού


http://img.protothema.gr/6DF48B0AE5946145F6C7DD4374D144EC.jpg
Ο Δημήτρης ήταν ένας από τους χιλιάδες μαθητές της τρίτης Λυκείου που τον Ιούνιο κλήθηκε να καταθέσει ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές προτίμησης. Οι βαθμοί του μάλιστα στις εξετάσεις ήταν τόσο υψηλοί που τόσο αυτός όσο και οι γονείς του πανηγύριζαν την εισαγωγή του στην Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Η σιγουριά τους ήταν τέτοια που πριν λίγες ημέρες νοίκιασαν και διαμέρισμα για τον 18χρονο Δημήτρη.

Η χθεσινή μέρα όμως επεφύλασσε μια απρόσμενα δυσάρεστη έκπληξη για το νεαρό και την οικογένειά του αφού το όνομά του δεν βρισκόταν στις λίστες των επιτυχόντων.

Ο Δημήτρης Τ. μάλιστα με τα 19.025 μόρια που είχε συγκεντρώσει αντί να βρίσκεται στην 6η θέση της σειράς των εισακτέων της Οδοντιατρικής απουσίαζε από τον σχετικό κατάλογο που αναρτήθηκε στο λύκειο της Λαμίας όπου φοιτούσε.

Μετά το αρχικό σοκ η οικογένεια απευθύνθηκε στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο από χθες δέχεται τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων μαθητών που είδαν τα ονόματά τους να απουσιάζουν από τις λίστες των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πρόκειται για περιπτώσεις υποψηφίων με υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις που συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές προτίμησης , αλλά δεν το οριστικοποίησαν, και τις διερευνά η Διεύθυνση Εξετάσεων του υπ. Παδείας με εντολή της υπουργού Α. Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα μάλιστα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου οι μαθητές αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός πανεπιστημίων για ένα "κλικ".

Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας εξετάζει από νομικής πλευράς το ενδεχόμενο διορθωτικής απόφασης υπέρ αυτών των περιπτώσεων υποψηφίων.

Read more...

Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες διανομής δημόσιας γεωργικής γης

Εντός δεκαπενθημέρου οι διαδικασίες

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης με τους περιφερειάρχες της χώρας
Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης με τους περιφερειάρχες της χώρας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Εντός του επομένου δεκαπενθημέρου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διανομής δημόσιας γεωργικής γης έναντι συμβολικού ενοικίου σε νέους αγρότες, ακτήμονες, γεωργούς με μικρό κλήρο αλλά και κτηνοτρόφους.

Το πρόγραμμα ξεκινά αρχικά από τους νομούς Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει εφαρμογή σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη σύσκεψη που είχε την Τρίτη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, η συνολική πολιτική γης (διανομή, καταπατήσεις, ιδιοκτησιακές διαφορές κ.ά.) θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Υπουργικό Συμβούλιο πιθανόν την Τετάρτη.

Διευκρίνισε πως οι εκτάσεις που έχουν επιλεγεί συνολικά είναι απόλυτα «καθαρές» και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους σε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κατόπιν θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που άμεσα θα κοινοποιηθούν. Το εν λόγω σχέδιο έτυχε της συμφωνίας των περιφερειαρχών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Ναι» στο πλήρες άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων από το ΣτΕ

Απόφαση-σταθμός


Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα αποτελέσει νομολογία για τα κλειστά επαγγέλματα και αναμένεται να βρει πρωτη εφαρμογή στο θέμα των ταξί
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα αποτελέσει νομολογία για τα κλειστά επαγγέλματα και αναμένεται να βρει πρωτη εφαρμογή στο θέμα των ταξί (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης όλων των επαγγελμάτων τάσσεται με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ επικαλείται το άρθρο του Συντάγματος περί επαγγελματικής ελευθερίας, δηλαδή ελεύθερης επιλογής και άσκησης επαγγέλματος και ως εκ τούτου αποκλείει τη διατήρηση κλειστών επαγγελμάτων για οποιουσδήποτε λόγους.

Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του νόμου για το άνοιγμα των επαγγελμάτων που θεωρητικά βρίσκεται σε ισχύ από τις 2 Ιουλίου.

Γενική είναι η εκτίμηση ότι η απόφαση θα βρει εφαρμογή σε πλήθος επαγγελμάτων που παραμένουν κλειστά ή «μισόκλειστα», με πρώτο στη σειρά το επάγγελμα των ιδιοκτητών ταξί.

Η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε ότι δεν μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στην επαγγελματική ελευθερία για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων επαγγελματικών κλάδων με την αποτροπή εισόδου σε αυτόν νέων επαγγελματιών. Έτσι, το ΣΤΕ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την άρση των εναπομείναντων περιορισμών στις αδειοδοτήσεις της διοίκησης.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΣτΕ, το πέμπτο άρθρο του Συντάγματος κατοχυρώνει ως ατομικό δικαίωμα την προσωπική και την οικονομική ελευθερία. Ως εκ τούτου, «ειδικότερη εκδήλωση αυτής της ελευθερίας αποτελεί η επαγγελματική ελευθερία, δηλαδή, η ελευθερία επιλογής και άσκήσεως ορισμένου επαγγέλματος» αναφέρεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, «τέτοιο λόγο δεν συνιστά η προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη δραστηριοποιούμενων σε συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, με την αποτροπή της εισόδου στον κλάδο αυτό νέων επαγγελματιών και της εκ του λόγου τούτου μειώσεως των προσόδων από την άσκηση της επαγγελματικής αυτής δραστηριότητας».

Έτσι, το ΣΤΕ κρίνει ότι «δεν μπορεί να εξαρτηθεί η χορήγηση διοικητικής αδείας για την άσκηση επαγγέλματος από την προηγούμενη εκτίμηση της Διοικήσεως ότι συντρέχει πραγματική ανάγκη για την άσκησή του, ως εκ τούτου του, ότι οι ήδη ασκούντες το επάγγελμα αυτό δεν επαρκούν για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου».

Δικαίωση για Ραγκούση

Η απόφαση βρίσκεται ουσιαστικά στο ίδιο μήκος κύματος με την απόφαση του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα που είχε αφήσει ο προκάτοχός του Δημήτρης Ρέππας για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί.

O υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο οποίος δέχθηκε αυστηρή κριτική ακόμη και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόσο για την άρνησή του να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα του προκατόχου του Δημήτρη Ρέππα, όσο και για τους χειρισμούς στο θέμα της απεργίας των Ταξιτζήδων, έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στο άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί και απομένει η παρουσίαση και έγκριση των προτάσεων του από κάποιο κυβερνητικό όργανο, προκειμένου να τεθεί το σχέδιο νόμου που καταρτίζεται σε δημόσια διαβούλευση.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μείωση 63% στα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο 2011

Διαμορφώθηκαν σε 128,8 εκατ. ευρώ

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα

Σε 128,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα μετά από φόρους κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο 2011, σημειώνοντας πτώση 63% σε σχέση με τα 347,9 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου 2010. Σημειώνεται δε πως τα καθαρά κέρδη δεν έχουν επιβαρυνθεί με πρόβλεψη φόρου για έκτακτη εισφορά, καθώς ο σχετικός νόμος για τα εταιρικά κέρδη του 2011 δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.

Τα προ φόρων κέρδη του πρώτου εξαμήνου 2011, ανήλθαν σε 185,4 εκατ. ευρώ, έναντι 463,6 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2010, μειωμένα κατά 60%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας τα οικονομικά αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από την απεργία του Ιουνίου, η επίπτωση της οποίας εκτιμάται σε 35 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 603,8 εκατ. ευρώ έναντι 821,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2010, μειωμένα κατά 26,5%. Το περιθώριο EBITDA, ανήλθε σε 22,2%, σε σύγκριση με 28,4% πέρυσι.

Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 67 GWh (+0,2%) στις 29.334 GWh έναντι 29.267 GWh το πρώτο εξάμηνο του 2010. Εξαιρουμένων των εξαγωγών και της άντλησης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 1,8% περίπου (529 GWh).

Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, μειώθηκαν κατά 5,3%, σε 23.600 GWh, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα μειώθηκαν κατά 6,9%, έναντι 9% στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με την εταιρεία ο ρυθμός μείωσης των εσόδων ανακόπτεται κυρίως λόγω του ευνοϊκότερου μείγματος πωλήσεων και της μειωμένης ζήτησης σε κατηγορίες πελατών χαμηλού περιθωρίου κέρδους, ενώ ο ρυθμός απώλειας μεριδίου σταθεροποιείται.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και τα έσοδα στην εγχώρια λιανική αγορά μειώθηκαν κατά 6,2% και 7,4% αντίστοιχα.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 2,71 δισ. ευρώ από 2,89 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010, μειωμένος κατά 6,1%. Στον κύκλο εργασιών συμπεριλαμβάνεται ποσό 59 εκατ. ευρώ που αφορά τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου ηλεκτροδότησης για τη σύνδεσή τους.

Η παραγωγή της ΔΕΗ, μαζί με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εισήγαγε, κάλυψε το 70,5% της συνολικής ζήτησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 78%. Σε απόλυτα μεγέθη σημειώθηκε μείωση η οποία ανήλθε σε 2.153 GWh. Το αποτέλεσμα αυτό επηρεάστηκε και από την απεργία του Ιουνίου.

Oι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ μειώθηκαν σε 827 GWh από 1.002 GWh το πρώτο εξάμηνο 2010 (-17,5%).

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή από ΑΠΕ, το πρώτο εξάμηνο 2011, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες παρήγαγε 120 GWh έναντι 133 GWh το πρώτο εξάμηνο 2010, μείωση 13 GWh, κυρίως λόγω της μειωμένης υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 15,6%.

Σε επίπεδο εξαμήνου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη παρέμεινε στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο του 2010 (13.073 GWh έναντι 13.060 GWh αντίστοιχα).

Το πρώτο εξάμηνο 2011, το 37,4% των συνολικών εσόδων απορροφήθηκε από τις δαπάνες καυσίμων, αγορών ενέργειας και δικαιωμάτων εκπομπής CO2, έναντι 30,4% το πρώτο εξάμηνο 2010. Αντίθετα, και παρά τη μείωση των εσόδων, η μισθοδοσία απορρόφησε το 20,5% του κύκλου εργασιών, έναντι 22,3% το πρώτο εξάμηνο 2010.

Οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας ήταν αυξημένες κατά 148,8 εκατ. ευρώ, αύξηση 17,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2010.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε :

«Στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνεται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των εσόδων, λόγω ευνοϊκότερου μείγματος πωλήσεων, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση της απώλειας μεριδίου αγοράς στους πελάτες υψηλού περιθωρίου κέρδους.

Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, αναμένεται ότι, με τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει και με τις προβλεπόμενες περαιτέρω προσαρμογές των τιμολογίων το 2012, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τιμολογιακές στρεβλώσεις, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 22,2%, καθώς, παρά τη σημαντική μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας κατά 13,5%, σημειώθηκε αύξηση της δαπάνης του ενεργειακού ισοζυγίου κατά 12,4% και μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6,1%, λόγω και της μειωμένης εγχώριας ζήτησης.

Καθώς το χρηματοοικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για περαιτέρω μείωση κόστους και βελτίωση των ταμειακών ροών. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη ΔΕΗ σε ένα πιο ευέλικτο και αποδοτικότερο οργανισμό, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργεί κερδοφόρα σε ένα αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η ενίσχυση των εσόδων μας μέσω επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και η είσοδος σε ξένες αγορές και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, παραμένει ανάμεσα στις βασικές μας προτεραιότητες και θα αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία μας παρουσιαστεί, η οποία οδηγεί σε αύξηση της κερδοφορίας μας και ενίσχυση της ανταγωνιστικής μας θέσης.

Παράλληλα, η εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου πρέπει να απολήγει στη δίκαιη αποζημίωση για το σύνολο των παρεχόμενων ενεργειακών υπηρεσιών.»


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναδρομικό ψαλίδι στους μισθούς Δημοσίου...ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Ελενα Λάσκαρη
Διπλό χτύπημα δέχονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων καθώς με αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη ενεργοποιούνται οι νομοθετικές διατάξεις για την αναδρομική - από την 1η Ιανουαρίου - επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 2% επί του συνόλου των αποδοχών, ενώ μπαίνει...
μαχαίρι έως και 50% σε σειρά επιδομάτων από την 1η Ιουλίου.
Ετσι, δημόσιος υπάλληλος με σύνολο τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων 1.700 ευρώ τον μήνα, θα δει τον μισθό του να μειώνεται από την ερχόμενη μισθοδοσία κατά 34 ευρώ. Επιπλέον, επειδή δεν έχουν παρακρατηθεί οι εισφορές από την 1η Ιανουαρίου, άρα «οφείλονται» αναδρομικά συνολικά 238 ευρώ, θα του παρακρατούνται έως τα τέλη του έτους 47,6 ευρώ κάθε μήνα. Ετσι, οι μηνιαίες απολαβές του έως τα τέλη του 2011 θα είναι αθροιστικά μικρότερες κατά 81,6 ευρώ.
Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται σε 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού (λειτουργοί, υπάλληλοι και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας) του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, καθώς και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των ΝΠΙΔ, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Δεν υπόκεινται στην εισφορά ποσά που καταβάλλονται ως δαπάνες μετακίνησης, ενώ εξαιρείται μόνο το προσωπικό που καταβάλλει την εισφορά υπέρ κλάδου ανεργίας (ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ).

Τι κόβεται. Με την ίδια απόφαση Σαχινίδη, μπαίνει μαχαίρι από 10% έως και 50% σε σειρά επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιουλίου 2011, καθιερώνεται πλαφόν 8.314,56 ευρώ στις αμοιβές Δικαστικών Λειτουργών και κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ορίζεται στα 5.964,33 ευρώ το πλαφόν των αμοιβών για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Αναλυτικά, με την απόφαση κόβονται από την 1η Ιουλίου κατά:
n 50% το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57 έως και 100 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης.
n 30% το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών
υπαλλήλων. Το επίδομα ήταν 208 ευρώ και η απώλεια διαμορφώνεται σε 62,4 ευρώ.
n 25% το ειδικό ερευνητικό επίδομα.
n 20% το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων και το προσωπικό των ΤΕΙ, του ΚΕΠΕ, των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και των μελών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τα επιδόματα αυτά κυμαίνονται από 136 έως και 426 ευρώ και οι απώλειες διαμορφώνονται από 27,2 έως και 106,5 ευρώ τον μήνα.
n 20% περικόπτεται και το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, με μηνιαίες απώλειες από 71 έως και 90 ευρώ, ενώ στο ίδιο ποσοστό ανέρχονται και οι περικοπές για επιδόματα αρχιερέων, των μελών εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, το ειδικό ερευνητικό επίδομα των μελών ΔΕΠ και των μελών ΕΕΔΙΠ των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), του διδακτικού προσωπικού των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας των μελών ΕΕΔΙΠ των πανεπιστημίων.
n 15% το ειδικό επίδομα δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι δικαστικοί. Κυμαίνεται από 475 έως και 880 ευρώ και ανάλογα με τον βαθμό θα επιφέρει απώλειες από 71,25 έως και 264 ευρώ. Κατά 15% μειώνονται και τα επιδόματα που λαμβάνουν ιατροδικαστές και μουσικοί στις κρατικές ορχήστρες.
n 10% το επίδομα ειδικής απασχόλησης των ενστόλων.
Κατά 30% περικόπτονται και τα ποσά που προβλέπονται ως κίνητρο ή πριμ παραγωγικότητας από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις και καταβάλλονται σε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Σημειώνεται ότι, εάν τα ποσά αυτής της περίπτωσης υπερβαίνουν τα 200 ευρώ μηνιαίως, το εν λόγω ποσοστό μείωσης καθορίζεται σε 15%.
ΝΕΑ.Read more...

Eξετάζεται η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα ακίνητα

newpost.gr
Eξετάζεται η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα ακίνητα
Το ενδεχόμενο κατάργησης του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα ακίνητα φέρεται να εξετάζει στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να τονώσει την κτηματογορά που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση με χιλιάδες ακίνητα να παραμένουν απούλητα.

Σημειώνεται ότι όσα ακίνητα έχουν οικοδομική άδεια από το 2006 και μετά υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%, ενώ φόρος μεταβίβασης ισχύει μόνο για τα ακίνητα με άδεια πριν το 2006.

Ο φόρος μεταβίβασης είναι 8% για αντικειμενική αξία έως 20.000 ευρώ και 10% για το τμήμα πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Δύο είναι τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο, στην περίπτωση που θα αποφασισθεί η κατάργηση του ΦΠΑ 23%.

* Η επιβολή φόρου υπεραξίας στον πωλητή και τέλος συναλλαγής (έως 3%) που θα επιβαρύνει τον αγοραστή.

* Η επιβολή φόρου μεταβίβασης (από 8% έως 12% ανάλογα με το πότε εκδόθηκε η άδεια) για αγορά ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ και 15% για τα ακίνητα άνω των 300.000.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται για τους φόρους μεταβίβασης είναι η μείωση τους, με χαμηλούς συντελεστές για τα «φθηνά» και υψηλότερους για τα «ακριβά» ακίνητα και διαφοροποίηση ανάλογα με το είδος της χρήσης, δηλαδή αν πρόκεται για κατοικία ή επαγγελματικό ακίνητο.Πηγή: in.gr

Read more...

Ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ


newpost.gr
Ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ
Τη διαδικασία επιβολής της ειδικής εισφοράς κατά 3% έως 10% από 1/9/2011 στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ περιγράφει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Παράλληλα δρομολογούνται οι αναλογιστικές μελέτες για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία από 1/1/2012.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, η εισφορά υπολογίζεται στο συνολικό ποσό της επικουρικής σύνταξης και καθορίζεται ως κατωτέρω:


α) Για συντάξεις από €300,01
έως €350,00, ποσοστό 3%

β) Για συντάξεις από €350,01
έως €400,00, ποσοστό 4%

γ) Για συντάξεις από €400,01
έως €450,00, ποσοστό 5%

δ) Για συντάξεις από €450,01
έως €500,00, ποσοστό 6%

ε) Για συντάξεις από €500,01
έως €550,00, ποσοστό 7%

στ) Για συντάξεις από €550,01
έως €600,00, ποσοστό 8%

ζ) Για συντάξεις από €600,01
έως €650,00, ποσοστό 9% και

η) Για συντάξεις από €650,01 και άνω, ποσοστό 10%.

Διευκρινίζεται ότι:

- Tο ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 300 ευρώ. Δηλαδή, αν το ποσό σύνταξης ΕΤΕΑΜ π.χ. ανέρχεται σε 305 ευρώ, η παρακράτηση που θα επιβληθεί καθορίζεται σε 5 ευρώ (και όχι σε 9,15 ευρώ, που βάσει του ποσοστού 3% θα έπρεπε να επιβληθεί).

- Eξαιρούνται της παρακράτησης της ειδικής εισφοράς οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλον φορέα κύριας ασφάλισης - αρμόδιοι φορείς, ως γνωστόν, για τη χορήγησή τους - το Εξωιδρυματικό Επίδομα του άρθρου 42 του Ν. 1140/1981 (Α' 68), όπως ισχύει, καθώς και οι συνταξιούχοι της παραγράφου 3 του άρθρου 42 του Ν. 1140/1981, όπως ισχύει, και της παραγράφου 2 του άρθρου 30 του Ν. 2084/1992 (Α' 165), που λαμβάνουν προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας από φορέα κύριας ασφάλισης ή το ΕΤΕΑΜ.

Στις περιπτώσεις που στη σύνταξη λόγω θανάτου ΕΤΕΑΜ συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, για τον προσδιορισμό των ποσών επί των οποίων θα υπολογιστεί η ειδική εισφορά λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό της σύνταξης που έχει μεταβιβαστεί και το παρακρατηθέν ποσό επιμερίζεται ανάλογα.

Δηλαδή: α) αν το συνολικό ποσό σύνταξης ΕΤΕΑΜ που έχει μεταβιβαστεί σε χήρα κατά 70% και σε 1 τέκνο κατά 20% ανέρχεται σε 500 ευρώ, η παρακράτηση που αναλογεί στο ποσό τούτο εκ 35 ευρώ θα επιμεριστεί κατά 7/9 στη χήρα και κατά 2/9 στο τέκνο και β) αν το συνολικό ποσό σύνταξης ΕΤΕΑΜ που έχει μεταβιβαστεί σε χήρα και 2 τέκνα ανέρχεται σε 500 ευρώ, η παρακράτηση που αναλογεί στο ποσό τούτο εκ 35 ευρώ θα επιμεριστεί κατά το μεταβιβασθέν στα δικαιοδόχα μέλη ποσοστό σύνταξης (π.χ. αν το ποσοστό μεταβίβασης της χήρας είναι 63,64% και κάθε τέκνου είναι 18,18%, τότε το ποσό των 35 ευρώ επιμερίζεται κατά τα ίδια ποσοστά).
Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενημερώνει σήμερα στην τρόικα για την πορεία των ανατροπών στο Ασφαλιστικό, ενώ προχωρεί στην εκπόνηση επικαιροποιημένων αναλογιστικών μελετών τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ώστε να ληφθούν αποφάσεις με νέα αξιολόγηση στις 25 Νοεμβρίου.

Ηδη την επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά Ταμεία (που είχαν ολοκληρωθεί για το 95% των Ταμείων δείχνοντας ένα έλλειμμα, για φέτος, της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ με βάση τα δεδομένα του 2008) προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη. Για το αγκάθι των επικουρικών, στόχος είναι να μειωθούν στο 20% της κύριας σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις (με ισχύ από 1/1/2012).Πηγή: Τα Νέα

Read more...

Το κρίσιμο δίμηνο του Σαμαρά


newpost.gr
Το κρίσιμο δίμηνο του Σαμαρά
Το δίμηνο ανάμεσα στις 17 Οκτωβρίου και τις 8 Δεκεμβρίου θεωρείται ως το πλέον κρίσιμο για το ευρωπαϊκό προφίλ του Αντώνη Σαμαρά, που θα έχει την ευκαιρία να ανατρέψει την εικόνα που έχουν οικοδομήσει σε βάρος του στα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος.

Στις 17 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η φθινοπωρινή Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία αναμένεται να μεταβεί ο ΝΔ έχοντας στις βαλίτσες του μία σειρά από όπλα απέναντι στις ανυποχώρητη στάση των ευρωπαίων ηγετών ως προς την οικονομική πολιτική που επιβάλλουν στην Ελλάδα.

Πρώτον, τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα δείχνουν την αναποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, με αύξηση των ποσοστών ύφεσης, των ελλειμμάτων και του χρέους και, ασφαλώς, πτώση του δείκτη ανάπτυξης. Δεύτερον, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, από τα οποία η ΝΔ προσδοκά να διευρύνει έτι περαιτέρω την ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, τις κοινωνικές αντιδράσεις που, αρχής γενομένης το Φθινόπωρο, αναμένεται να ενταθούν σε βάθος και εύρος.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, από το επιτελείο Σαμαρά εξετάζεται η πιθανότητα για συναντήσεις με κάποιους εκ των κορυφαίων ηγετών της Ε.Ε., όπως οι Σαρκοζί και Φαν Ρομπάι. Οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ θεωρούν ότι πολιτικά ωφέλιμη ίσως αναδειχθεί και μία συνάντηση με τον Β. Μαρτένς –θεωρείται ότι έχει ανοιχτή γραμμή με την Μέρκελ- καθώς επίσης με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Έντα Κένι (το παράδειγμα της Ιρλανδίας ταυτίζεται εν πολλοίς με αυτό της Ελλάδας) καθώς και τον υποψήφιο –και κατά πιθανότητα επόμενο Πρωθυπουργό της Ισπανίας, μετά τις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου- Μαριάνο Ραχόι.

Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση με τον νέο Πρωθυπουργό της Αυστρίας, δεδομένου ότι, όχι μόνον ηγείται μιας χώρας- δορυφόρου της Γερμανίας, αλλά έχει δώσει και την εντύπωση ότι αντιλαμβάνεται σε ευρύτερο βαθμό τα νέα δεδομένα που δημιουργύνται εντός της Ευρωζώνης. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ό,τι συμβαίνει με τους έτερους βασικούς δορυφόρους της Γερμανίας –Ολλανδία και Φινλανδία- οι ηγεσίες των οποίων αντιλαμβάνονται ως κυρίαρχη αναγκαιότητα να απευθυνθούν κυρίως στα εσωτερικά του ακροατήρια.

Από τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και μετά, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει στη διάθεσή του πλέον ένα χρονικό περιθώριο σχεδόν δύο μηνών για να πείσει τους συνομιλητές του για την ορθότητα του οικονομικού του σχεδίου.

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου πλέον θα υπάρχει και σαφής εικόνα του 2011 με ασφαλείς προβλέψεις 12μήνου, γεγονός που, όπως εκτιμούν στην ΝΔ θα έχει αλλάξει την κατάσταση στους δείκτες προς το δυσμενέστερο. Θεωρούν ως εκ τούτου ότι το plan b που εδώ και μήνες έχει διατυπώσει ο Σαμαράς προς τους Ευρωπαίους εταίρους, θα αντιμετωπιστεί πλέον με λιγότερο σκεπτικισμό.

Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα έχουν προηγηθεί πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις στο ελληνικό εσωτερικό σκηνικό, που θα διαφοροποιήσουν άρδην τον οποιοδήποτε σχεδιασμό.
Read more...

Καθυστερήσεις σε αποκρατικοποιήσεις και ενιαίο μισθολόγιο διαπιστώνει η τρόικα

Ζητά ευθέως μικρότερες αμοιβές

Οι ελεγκτές τόνισαν ότι από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έχουν υπογραφεί μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις
Οι ελεγκτές τόνισαν ότι από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έχουν υπογραφεί μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Aθήνα
Καθυστερήσεις σε αποκρατικοποιήσεις και ενιαίο μισθολόγιο διαπιστώνει η τρόικα, η οποία απευθύνει προειδοποιήσεις πως τα περιθώρια εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στενεύουν.

Κατά την επίσκεψη της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάσθηκε η πορεία των φορολογικών εσόδων, η εξέλιξη των δαπανών και η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να προχωρούν σε παρατηρήσεις για τις καθυστερήσεις που έχουν διαπιστώσεις.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη μεγάλη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ καθίσταται δύσκολος από τις ίδιες τις συνθήκες.

Η τρόικα που αναμένει τα τελικά απολογιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του ΑΕΠ δεν υπεισήλθε στη συζήτηση αυτή και ασχολήθηκε με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, το ενιαίο μισθολόγιο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η τρόικα άσκησε πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μιλώντας ευθέως για μικρότερες αμοιβές.

Σε συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζήτησε την «παράκαμψη» των κλαδικών συμβάσεων ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και η χορήγηση μικρότερων αμοιβών.

Οι ελεγκτές τόνισαν ότι από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έχουν υπογραφεί μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις και ζήτησαν από την κυβέρνηση εναλλακτικά σενάρια που θα προβλέπουν μείωση των αποδοχών.

Σήμερα, Τρίτη, το κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφθεί τη Τράπεζα της Ελλάδας και να έχει επαφές με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκάει βόμβα από το Σ.τ.Ε. για τα κλειστά επαγγέλματα

Θερμό φθινόπωρο...


http://img.protothema.gr/625A18325E642B9F65FD2725549B8147.jpg
Απόφαση – σταθμό ετοιμάζεται να βγάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας τις επόμενες ημέρες και η οποία αναμένεται να αλλάξει το χάρτη των κλειστών επαγγελμάτων στη χώρα μας! Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ αναμένεται να κρίνει αντισυνταγματική τη διατήρηση οποιουδήποτε κλειστού επαγγέλματος για οποιοδήποτε λόγο (πληθυσμιακό, γεωγραφικό κλπ) στη χώρα μας και θα βασίζεται σε σχετικό άρθρο του Συντάγματος περί ελεύθερης επαγγελματικής επιλογής των Ελλήνων πολιτών.

Η απόφαση θα αφορά όλα τα επαγγέλματα και θα επιβεβαιώνει με ταυτόν τον τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει δεκάδες επαγγέλματα από τις 2 Ιουλίου 2011.

Φορτηγατζήδες, αρτοποιοί, λογιστές, ναυτικοί πράκτορες, ψυκτικοί και ψυχολόγοι είναι μερικά μόνο από τα κλειστά επαγγέλματα για τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση το άνοιγμά τους. Όμως υπάρχει και μια κατηγορία για την οποία υπάρχουν εκκρεμότητες...

Δικαίωση Ραγκούση

Έτσι πρώτα απ’ όλα θα έχει άμεση επίδραση στο ακανθώδες θέμα των ταξιτζήδων.

Ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού οι ιδιοκτήτες ταξί διαδήλωναν αντιδρώντας στην απόφαση του νέου υπουργού Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση να απελευθερώσει το επάγγελμα, αρνούμενος να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα που είχε αφήσει ο προκάτοχός του κ. Δημήτρης Ρέππας φεύγοντας από το υπουργείο.

Ο νυν υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, μετά την απόφαση αυτή, θα μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος για τη στάση την οποία κράτησε, αφού θα του επιτρέπεται να απελευθερώσει το επάγγελμα χωρίς περιορισμούς. Είναι βέβαιο πως πάνω σε αυτή την απόφαση θα βασιστεί το πλαίσιο που θα ανακοινώσει τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Ραγκούσης είχε δεχθεί σφοδρή κριτική και εσωκομματικά πυρά για την επιλογή του να μην υπογράψει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, απόφαση που είχε προκαλέσει την οργή των ταξιτζήδων οι οποίοι είχαν αντιδράσει με κινητοποιήσεις. Αρχές Αυγούστου είχαν ανακοινώσει πως δίνουν διορία μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου στον υπουργό για να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του.

Το ΣτΕ φαίνεται όμως ότι θα τους προλάβει...

https://twitter.com/AndreasBelegris
Read more...

Σοβαρό επεισόδιο Μαγκριώτη-Κεγκέρογλου στην συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ


newpost.gr
Σοβαρό επεισόδιο Μαγκριώτη-Κεγκέρογλου στην συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ
Η ανακοίνωση του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην παγκρήτια συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο να μην προχωρήσει το έργο, αφού δεν το χρηματοδοτούν οι τράπεζες, θα δώσει πανω από το 50% του κόστους, ητοι 500 εκατομμύρια ευρώ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου και η ρήξη δεν άρχισε να έρθει.

«Το έργο ήταν υπερδιαστασιολογημένο. Δεν υπήρχαν μελέτες, δεν υπήρχαν λεφτα. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε και γι’αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε τα λεφτά. Αρνηθήκαμε να δώσουμε το αεροδρόμιο των Χανίων και της Σητείας που ζητούσαν οι κατασκευαστές» είπε.

«Το έργο παίρνει τις πραγματικές του διαστάσεις τώρα για να εξυπηρετήσει το Ηράκλειο και την Κρήτη για τριάντα χρόνια. Υπάρχει πρόβλημα στην σημερινή συγκυρία με τις τράπεζες που έχουν δυστοκία να χρηματοδοτήσουν το έργο. Και αποφασίσαμε να δώσουμε πάνω από το 50% το έργο για να γίνει ελκυστικό και να γίνει το έργο. Αρνηθήκαμε να δώσουμε το αεροδρόμιο των Χανίων και της Σητείας που ζητούσαν οι κατασκευαστές».Και συνέχισε:

«Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα είναι η δημόσια συμμετοχή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο Καστελίου. Θέλατε να αφήσουμε το σχέδιο Σουφλιά για να μην γίνει το έργο; Τώρα στις 18 Οκτώβρη θα πάρουμε τις προσφορές και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε» είπε ο υφυπουργός και προκάλεσε τη μήνι του κ.Κεγκέρογλου που τόνισε τα λεφτά του σπατόσημου από το Ηράκλειο πάνε στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε να τοποθετηθούν και οι βουλευτές.

"Δεν είναι δυνατόν να τα λέτε αυτά. Να μιλήσουμε κι εμείς. Πήρατε τα λεφτά και τα πήγατε στη Θεσσαλονίκη" είπε ο Ηρακλειώτης πρώην υφυπουργός.

Ο κ.Μαγκριώτης απάντησε ότι προσωποιείται το θέμα και εξοργίστηκε με την παρέμβαση του κ.Κεγκέρογλου ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ευθύνες και για την ΚΡΗΤΗ ΑΕ. Είπε μάλιστα ότι σε 10 περίπου μέρες θα τελειώσει το θέμα και θα βγει στο δίκτυο η προκήρυξη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου.

Είπε ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα γίνουν δημοπρατήσεις έργων του ΒΟΑΚ ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ.

Για το φράγμα Αποσελέμη είπε ότι υπήρξε έλλειψη υπευθυνότητας του εργολάβου, δεν υπήρξε έλλειψη χρημάτων και είπε ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα με τις τελευταίες συμβάσεις. Στην επόμενη διετία είπε ότι θα είναι έτοιμο το έργο!

Για το αεροδρόμιο Σητείας είπε ότι ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση για την καθυστέρηση και τόνισε ότι ξεκινούν οι εργασίες αλλιώς θα πάνε σε επαναδημοπράτηση! Για το αεροδρόμιο Χανίων είπε ότι συντομα θα υπάρξει ανάδοχος.Πηγή: cretalive.gr

Read more...

Οι ρευστοποιήσεις κερδών οδηγούν το Χρηματιστήριο κάτω από τις 1.000 μονάδες

Απώλειες άνω του 2% στην αγορά

(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, μία ημέρα μετά την «απογείωση» που σημείωσε η αγορά στον απόηχο της συμφωνίας συγχώνευσης Alpha Bank - Eurobank.

Στις 11:15 ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 2,14% στις 985 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 44,1 εκατ. ευρώ. Στο άνοιγμα, η αγορά ενισχύθηκε μέχρι τις 1.032 μονάδες, αλλά οι μαζικές ρευστοποιήσεις οδήγησαν σύντομα το Χρηματιστήριο σε αρνητικό έδαφος.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση 1,98%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε κατά 5,21% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν χαμηλότερα κατά 0,66%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωνε απώλειες 0,22%.

Στις μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο, ξεχώριζαν οι Εθνική (+0,28% στα 3,60 ευρώ), Alpha Bank (+8,50% στα 2,68 ευρώ), Eurobank (-14,29% στα 1,92 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (+5,56% στα 0,76 ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (-14,67% στα 1,28 ευρώ), ΟΤΕ (-4,23% στα 4,30 ευρώ), ΟΠΑΠ (-3,30% στα 8,80 ευρώ) και ΔΕΗ (-7,93% στα 6,27 ευρώ).

Από τις μετοχές που διακινούνταν, 43 ήταν σε θετικό έδαφος, 42 σε αρνητικό, ενώ 24 ήταν αμετάβλητες.

Στην αγορά ομολόγων, το spread του 10ετούς τίτλου υποχωρούσε στις 1.564 μονάδες, από 1.587 νωρίτερα το πρωί και η απόδοσή του διαμορφωνόταν στο 17,84% από 17,90% στο άνοιγμα της αγοράς.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρούσε στο 43,54%, από 44,76% νωρίτερα το πρωί.

Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι σε θετικό έδαφος, ενώ πτωτικό άνοιγμα δείχνουν τα futures στη Νέα Υόρκη.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE-100 σημείωνε άνοδο 2,56% στις 5.261,01 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC-40 ενισχυόταν κατά 0,75% στις 3.177,85 μονάδες και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DΑΧ ήταν υψηλότερα κατά 0,49% στις 5.697,93 μονάδες.

Στις ασιατικές αγορές επικράτησαν ανοδικές τάσεις και στο Τόκιο ο Nikkei-225 έκλεισε στις 8.953,90 μονάδες με κέρδη 1,16%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με παραγωγικούς φορείς θα συναντηθεί την Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου

Εν όψει της ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς θα έχει την Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της ΔΕΘ.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν οι πρόεδροι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας, της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Υποδομών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Επικρατείας.

Εν τω μεταξύ, στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία του κινήματος στη Χαριλάου Τρικούπη.

Την Τετάρτη προγραμματίζεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με κυριότερο θέμα στην ατζέντα το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα.

Ο πρωθυπουργός το πιθανότερο το απόγευμα της Πέμπτης θα μεταβεί στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, την οποία συγκαλεί ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Γ.Παπανδρέου θα μιλήσει στις 27 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, σε εκδήλωση για την Ημέρα της Γερμανικής Βιομηχανίας, την οποία διοργανώνει η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η Φινλανδία δεν θα εμποδίσει την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου, λέει ο Γιούνκερ

«Αναζητούμε εναλλακτική λύση»

«Αναζητούμε άλλη λύση και δεν θα πρέπει να σκέφτεστε ότι οι δυσκολίες με τις εγγυήσεις θα μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε τις επιμέρους αποφάσεις της 21ης Ιουλίου», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
«Αναζητούμε άλλη λύση και δεν θα πρέπει να σκέφτεστε ότι οι δυσκολίες με τις εγγυήσεις θα μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε τις επιμέρους αποφάσεις της 21ης Ιουλίου», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Φωτογραφία: AΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Οι αξιώσεις που προβάλλει η Φινλανδία προς την Ελλάδα για εγγυήσεις, προκειμένου να συνεισφέρει στο νέο δάνειο της χώρας από την ευρωζώνη, δεν θα σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια προφανώς να κατευνάσει τους φόβους που έχουν προκύψει για την υλοποίηση των αποφάσεων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

«Αναζητούμε άλλη λύση και δεν θα πρέπει να σκέφτεστε ότι οι δυσκολίες με τις εγγυήσεις θα μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε τις επιμέρους αποφάσεις της 21ης Ιουλίου» δήλωσε ο Γιούνκερ απευθυνόμενος στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Eurogroup επεξεργάζεται την πρόταση και ελπίζω ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι ευχαριστημένες με αυτή» τόνισε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα των εγγυήσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του στην έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζ.Γιούνκερ αφού εξέφρασε την αντίθεσή του σε διμερείς συμφωνίες οι οποίες δεν είναι βιώσιμες, υπογράμμισε ότι αναζητείται μια άλλη λύση.

«Είμαστε πολύ κοντά σε λύση», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν θα σταθεί εμπόδιο στην οριστικοποίηση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Αναγνώρισε βέβαια ότι το φιλανδικό αίτημα για την παροχή εγγυήσεων ήταν γνωστό πριν από τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου και αναγνώρισε ότι οι ηγέτες του ευρώ οχυρώθηκαν πίσω από «μια γενικόλογη διατύπωση» προκειμένου να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα.

Σύμφωνα ακόμη με τον Ζ.Γιούνκερ η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια των ελληνικών αρχών.

Ο πρόεδρος τoυ Εurogroυp τόνισε επίσης ότι η έκθεση της τρόικας που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα υπάρξει απόφαση της ευρωζώνης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.

Την απόλυτη αναγκαιότητα για «πλήρη και έγκαιρη» εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, υπογράμμισε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης για την ευρωζώνη, και μάλιστα σε περιβάλλον «ιδιαίτερα υψηλής αβεβαιότητας», όπως τόνισε.

Στις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.

«Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες δείχνουν για την ευρωζώνη μια περαιτέρω υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης» είπε ο Ρεν.

«Η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης είναι συνέπεια ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, και, πιο πρόσφατα, ένα λιγότερο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον και - ναι - ο αντίκτυπος της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

«Όλοι οι δείκτες για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα, έχουν κάπως επιδεινωθεί σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις μας», υπερθεμάτισε ο Ρεν.

Αναφερθείς στην κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η κεφαλαιακή επάρκειά τους βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι ένα χρόνο πριν. Αυτό, πρόσθεσε, επιβεβαιώθηκε από τα stress test του Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια των τεστ, συμπλήρωσε ο Ρεν, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενίσχυσαν τα κεφάλαιά τους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ.

Σε όσες τράπεζες εντοπίστηκε κεφαλαιακό πρόβλημα, εξήγησε ο Ρεν, κλήθηκαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σε διάστημα έξι έως εννέα μηνών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος τους προτιμώνται οι αυξήσεις κεφαλαίου, οι πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων, οι συγχωνεύεις, πρόσθεσε.

Ωστόσο, τόνισε, η κρατική παρέμβαση είναι απαραίτητη εάν οι λύσεις μέσω του ιδιωτικού τομέα δεν είναι διαθέσιμες. «Αυτή η διαδικασία προωθείται τώρα» είπε ο Επίτροπος, αν και αναγνώρισε ότι παρά τα προαναφερθέντα μέτρα οι τράπεζες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Εκτίμησε, όμως, ότι όσο η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξελίσσεται η εύρεση κεφαλαίων θα γίνεται για αυτές πιο εύκολη. Υπενθύμισε δε ότι οι τράπεζες έχουν πάντα το δικαίωμα να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω των κεντρικών τραπεζών των χωρών και των ανάλογων προγραμμάτων για έκτακτη ρευστότητα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Καταργήστε τις κλαδικές συμβάσεις»

Η Τρόικα θέλει να πέσουν οι αμοιβές


http://img.protothema.gr/EEB546D7CAEC63AC4AEE1C8A5DA7BFA2.jpg
Ως ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να βλέπουν οι αξιωματούχοι της Τρόικας τις κλαδικές συμβάσεις.

Στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας, ζήτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ την κατάργησή τους ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερες αμοιβές.

"Από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έχουν υπογραφεί μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις -τόνισαν οι αξιωματούχοι-. Αφού δεν καταφέρατε να κάνετε εφαρμόσιμο το θεσμό, τότε καταργείστε τις κλαδικές"

Ο υπουργός εργασίας κ Γ. Κουτρουμάνης, αφού τους επεσήμανε ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί ήδη κατά μέσο όρο 9%, τόνισε:

"Μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιμέρους βελτιώσεις για να γίνει πιο δελεαστικό το περιβάλλον για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Δε μπορούμε όμως να πειράξουμε τους θεσμούς. Υπάρχει συμφωνία και των κοινωνικών εταίρων για τη διατήρηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων"

Το Υπουργείο για να διευκολύνει την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων -διατηρώντας όμως την κόκκινη γραμμή όσον αφορά στις κλαδικές- συζητά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις εξής "βελτιώσεις":

- Επικαιροποίηση των στοιχείων εκπροσώπησης των εταίρων (στη συλλογική διαπραγμάτευση απαιτείται να εκπροσωπείται το 51% των επιχειρήσεων του κλάδου) πριν από κάθε απόφαση για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

- Δε θα απαιτείται υποβολή αιτιολογικής έκθεσης για την εφαρμογή επιχειρησιακής σύμβασης στο Συμβούλιο Κοινωνικών Εταίρων το οποίο και έως τώρα γνωμοδοτούσε για την αναγκαιότητα της μείωσης των μισθών.

- Επιτάχυνση της διαδικασίας σύστασης σωματείων για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε ενάμισι μήνα από 6 που διαρκεί σήμερα.

Συζητήθηκε ακόμη η αναγκη ενταντικοποίησης των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία, το σχέδιο για μείωση των επικουρικών συμβάσεων και η νέα λίστα για τα βαρέα.
Read more...

Έτοιμος ο «Big Brother» που παρακολουθεί τους υπουργούς

newpost.gr
Έτοιμος ο «Big Brother» που παρακολουθεί τους υπουργούς
Ειδική δεκαμελής ομάδα εργασίας, η οποία αναλαμβάνει να παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και την πορεία εφαρμογής των μέτρων του, συγκροτείται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.Παράλληλα, με την ίδια απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, η συγκεκριμένη ομάδα θα παρακολουθεί και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, που στο τέλος Ιουλίου υπερβαίνουν τα 6,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην απόφαση, έργο της ομάδας εργασίας είναι:

- Η συνεχής παρακολούθηση της υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και η εβδομαδιαία αναφορά της πορείας εφαρμογής των μέτρων.

- Η επικαιροποίηση της δημοσιονομικής απόδοσης των μέτρων.

- Η καταγραφή και ανάλυση της πορείας των ληξιπρόθεσμων και πληρωτέων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης και η υποβολή προτάσεων για αποτελεσματικότερες διαδικασίες μείωσής τους.

- Η επεξεργασία, ανάλυση και παρακολούθηση των κριτηρίων απόδοσης.

Read more...

Ενιαίο μισθολόγιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Έρχεται νέα λυπητερή στις ΔΕΚΟ


http://img.protothema.gr/648AEACDEC19F628462EADE97FC727B0.jpg
Στην επιβολή ενιαίου μισθολογίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Στη σχετική γνωστοποίηση προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, γνωστοποιώντας μάλιστα πως η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε ότι “δεν γίνεται να συζητάμε το ενιαίο μισθολόγιο μόνο για τον στενό δημόσιο τομέα και να εξαιρούμε τον ευρύτερο… Το αίσθημα δικαίου εφαρμόζεται σφαιρικά και όχι επιλεκτικά. Θα συζητήσουμε λοιπόν το συγκεκριμένο θέμα τον Σεπτέμβριο που είναι μεταρρυθμιστικά κρίσιμος μήνας”.

Επιπρόσθετα, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε πως η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον στενό τομέα έχει καθυστερήσει προκειμένου να λυθούν νομικά ζητήματα για τα οποία απαιτείται και “η βοήθεια της δικαιοσύνης”…
Read more...

Συνάντηση Βενιζέλου - Σαμαρά την Τρίτη με αντικείμενο τις συζητήσεις με την τρόικα

Επίσκεψη στα γραφεία της ΝΔ

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά θα έχει το πρωί της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το ραντεβού κλείστηκε έπειτα από τηλεφώνημα του κ. Βενιζέλου προς τον κ. Σαμαρά και μετά από πολλές ημέρες αντεγκλήσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη συνάντηση, που θα γίνει στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον κ. Σαμαρά «για το πλαίσιο των συζητήσεων με την τρόικα και την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου».

Τη Δευτέρα ξεκίνησε ο επίσημος έλεγχος της τρόικας, εν όψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, του -παλαιού- δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Στις συναντήσεις είναι παρόντες οι κ.κ. Ματίας Μορς (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και Μπομπ Τράα από την πλευρά του ΔΝΤ.

Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης, η οποία απειλεί με εκτροχιασμό την πορεία υλοποίησης των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εντός των ημερών θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία φοροφυγάδων

Ανακοινώσεις Βενιζέλου στη Βουλή

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιοποιηθούν οι επωνυμίες των εταιρειών που οφείλουν μεγάλα ποσά προς το Δημόσιο, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. Για τα φυσικά πρόσωπα, η φόρμουλα στην οποία κατάληξε το υπουργείο Οικονομικών, που προβλέπει ανάρτηση στο Διαδίκτυο των στοιχείων όσων χρωστούν στο Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ -αν εντός 15νθημέρου δεν προβάλλουν αρμοδίως τυχόν αιτιολογημένες αντιρρήσεις- αναμένει άμεσα την απάντηση της αρμόδιας Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στη συγχώνευση της Alpha και της Eurobank ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης για τις δυνατότητες και προοπτικές του τραπεζικού συστήματος». Για τη συμμετοχή του Κατάρ ανέφερε ότι «σηματοδοτεί πολλά». «Νομίζω ότι το διεθνές επενδυτικό κοινό, οι περιβόητες αγορές, λαμβάνουν ένα θετικό μήνυμα για το τι μπορεί να σημαίνει η κρίση ως ευκαιρία» υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί, αποσυνδέοντάς τες από την χρηματιστηριακή παράμετρο: «Όλα αυτά που έχουμε συζητήσει, με ευρυτάτη συναίνεση για την αναδιάρθρωση των φορέων, τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, θα τα προωθήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Δεν συνδέεται το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων με το χρηματιστήριο. Είδατε σήμερα την εκτίναξή του. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση είναι μία παράμετρος. Μπορούμε και θα κάνουμε πάρα πολλά, πέραν αυτής. Υπάρχουν δικαιώματα, συμμετοχές, συμβάσεις που δεν εξαρτώνται από την χρηματιστηριακή αποτίμηση και μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών χρηματιστηριακών υπεραξιών» συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα υλοποιηθούν, καθώς «ιδιωτικοποίηση σημαίνει μικρότερο, φθηνότερο κράτος, για καλύτερη εξυπηρέτηση για τον πολίτη, υγιέστερο ανταγωνισμό στην αγορά, φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Το ίδιο ισχύει για την αναδιάρθρωση των φορέων και την εργασιακή εφεδρεία».

Στις αναφορές της αντιπολίτευσης για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα και να μειώσει τις δαπάνες, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως «οι δημοσιονομικοί μας στόχοι είναι δεδομένοι, δεν τους διαπραγματευόμαστε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ύφεση επηρεάζει ως ένα βαθμό τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε αταλάντευτα στο πλαίσιο των νόμων που ψηφίσαμε και να δώσουμε μια μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική ώθηση».

Στόχος μας είναι να διαψεύσουμε τις προβλέψεις και να έχουμε μια πιο συγκρατημένη ύφεση το 2011, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ενιαίο μισθολόγιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και την επέκταση της συζήτησης για το ενιαίο μισθολόγιο στο σύνολο του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

«Η συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο μόνον στο στενό Δημόσιο είναι ανεπαρκής και ατελέσφορη, αν δεν δούμε το μισθολογικό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γιατί διαφορετικά θα δημιουργήσουμε ένα κράτος δημιουργικά παράλυτο. Το αίσθημα δικαίου θα πρέπει να αποκατασταθεί σφαιρικά και όχι επιλεκτικά. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των πολύ μεγάλων αλλαγών και στο μισθολόγιο και στο φορολογικό και στη συγχώνευση των φορέων…» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...