Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Δέκα βουλευτές της ΝΔ φέρνουν στο φως το κόλπο προσλήψεων μέσω ΜΚΟ


newpost.gr
Δέκα βουλευτές της ΝΔ φέρνουν στο φως το κόλπο προσλήψεων μέσω ΜΚΟ
Στην επικαιρότητα ξαναφέρνει η Νέα Δημοκρατία το θέμα των Μ.Κ.Ο με επερώτηση 10 βουλευτών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Στο κείμενο της επερώτησης οι βουλευτές επικρίνουν την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο σε προσλήψεις ανέργων, επιλογή που, όπως αναφέρουν, εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά για τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή.

Ακομη αναφερεται ότι η συμμετοχή των ΜΚΟ στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» έχει προκαλέσει καθολικό κλίμα αμφισβήτησης, ακόμη και στο εσωτερικό της συμπολίτευσης, για:

α) την αδρή χρηματοδότηση των ΜΚΟ, που στερεί πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους που είναι οι άνεργοι,

β) την έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής της κάθε ΜΚΟ που προχωρά σε συμφωνία με δημόσιο φορέα, και

γ) την απουσία αξιοκρατίας στον τρόπο επιλογής των ανέργων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπου το ΑΣΕΠ δεν έχει ουσιαστικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά σε πρόγραμμα για την ανεργία, δεν κατευθύνεται όλο το διατιθέμενο ποσό προς τους ανέργους, αλλά προβλέπεται σκανδαλωδώς «έμμεσο κόστος του Δικαιούχου» που ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών. Δηλαδή, οι ΜΚΟ θα λαμβάνουν ένα σεβαστό ποσό ανά άνεργο που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα ως «μεσιτικά», γεγονός που συνιστά απαράδεκτη πρακτική.

Η Νέα Δημοκρατία με δήλωση που εκανε ο γραμματεας Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητεί την εξαίρεση των Μ.Κ.Ο από τα συγκεκριμένα προγράμματα κοινοφελους εργασίας και προτείνει οι προσλήψεις να γίνουν από το ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής «κάρφωσε» την κυβέρνηση λέγοντας ότι όταν τον επισκέφθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης να ζητήσει τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις ο ίδιος ζήτησε να αλλάξει το περιεχόμενο των προκηρύξεων που είχαν συνταχθεί επί υπουργίας Κατσέλη και ο υπουργός του απάντησε αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο ο κ.Βέης δήλωσε σήμερα πως το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα, ούτε να αναλάβει το κομμάτι των προσλήψεων.
Όμως τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις των ανέργων ζήτησαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Οι κ.κ. Κακλαμάνης, Τσούρας και Μπετενιώτης τόνισαν πως η συμμετοχή του ΑΣΕΠ είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη του φαινόμενου των κομματικών προσλήψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: