Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Το κρίσιμο δίμηνο του Σαμαρά


newpost.gr
Το κρίσιμο δίμηνο του Σαμαρά
Το δίμηνο ανάμεσα στις 17 Οκτωβρίου και τις 8 Δεκεμβρίου θεωρείται ως το πλέον κρίσιμο για το ευρωπαϊκό προφίλ του Αντώνη Σαμαρά, που θα έχει την ευκαιρία να ανατρέψει την εικόνα που έχουν οικοδομήσει σε βάρος του στα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος.

Στις 17 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η φθινοπωρινή Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία αναμένεται να μεταβεί ο ΝΔ έχοντας στις βαλίτσες του μία σειρά από όπλα απέναντι στις ανυποχώρητη στάση των ευρωπαίων ηγετών ως προς την οικονομική πολιτική που επιβάλλουν στην Ελλάδα.

Πρώτον, τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα δείχνουν την αναποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, με αύξηση των ποσοστών ύφεσης, των ελλειμμάτων και του χρέους και, ασφαλώς, πτώση του δείκτη ανάπτυξης. Δεύτερον, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, από τα οποία η ΝΔ προσδοκά να διευρύνει έτι περαιτέρω την ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, τις κοινωνικές αντιδράσεις που, αρχής γενομένης το Φθινόπωρο, αναμένεται να ενταθούν σε βάθος και εύρος.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, από το επιτελείο Σαμαρά εξετάζεται η πιθανότητα για συναντήσεις με κάποιους εκ των κορυφαίων ηγετών της Ε.Ε., όπως οι Σαρκοζί και Φαν Ρομπάι. Οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ θεωρούν ότι πολιτικά ωφέλιμη ίσως αναδειχθεί και μία συνάντηση με τον Β. Μαρτένς –θεωρείται ότι έχει ανοιχτή γραμμή με την Μέρκελ- καθώς επίσης με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Έντα Κένι (το παράδειγμα της Ιρλανδίας ταυτίζεται εν πολλοίς με αυτό της Ελλάδας) καθώς και τον υποψήφιο –και κατά πιθανότητα επόμενο Πρωθυπουργό της Ισπανίας, μετά τις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου- Μαριάνο Ραχόι.

Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση με τον νέο Πρωθυπουργό της Αυστρίας, δεδομένου ότι, όχι μόνον ηγείται μιας χώρας- δορυφόρου της Γερμανίας, αλλά έχει δώσει και την εντύπωση ότι αντιλαμβάνεται σε ευρύτερο βαθμό τα νέα δεδομένα που δημιουργύνται εντός της Ευρωζώνης. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ό,τι συμβαίνει με τους έτερους βασικούς δορυφόρους της Γερμανίας –Ολλανδία και Φινλανδία- οι ηγεσίες των οποίων αντιλαμβάνονται ως κυρίαρχη αναγκαιότητα να απευθυνθούν κυρίως στα εσωτερικά του ακροατήρια.

Από τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και μετά, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει στη διάθεσή του πλέον ένα χρονικό περιθώριο σχεδόν δύο μηνών για να πείσει τους συνομιλητές του για την ορθότητα του οικονομικού του σχεδίου.

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου πλέον θα υπάρχει και σαφής εικόνα του 2011 με ασφαλείς προβλέψεις 12μήνου, γεγονός που, όπως εκτιμούν στην ΝΔ θα έχει αλλάξει την κατάσταση στους δείκτες προς το δυσμενέστερο. Θεωρούν ως εκ τούτου ότι το plan b που εδώ και μήνες έχει διατυπώσει ο Σαμαράς προς τους Ευρωπαίους εταίρους, θα αντιμετωπιστεί πλέον με λιγότερο σκεπτικισμό.

Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα έχουν προηγηθεί πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις στο ελληνικό εσωτερικό σκηνικό, που θα διαφοροποιήσουν άρδην τον οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: