Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Για κίνδυνο «αφανισμού» της μεσαίας τάξης προειδοποίησε η ΕΣΕΕ τον πρωθυπουργό

«Οι φόροι προκαλούν οικονομικό θάνατο»


Από τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς
Από τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Την άποψη πως οι πολιτικές παρεμβάσεις απέχουν πολύ από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα διατύπωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β.Κορκίδης εξερχόμενος της συνάντησης των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν στον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, υπογράμμισαν ότι η ύφεση βαθαίνει, εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τον τρόπο με τον οποίο προχωράει η διαδικασία ν' ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και ζήτησαν να ληφθούν γρήγορα πολιτικές αποφάσεις, ώστε να ξεκαθαρίσει η πολιτική και η οικονομική ατμόσφαιρα.

Επίσης, χαρακτήρισαν θετικό γεγονός τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank και για άλλη μια φορά διαφώνησαν με την αύξηση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης και την αναψυχής.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι κατανοεί τις αντιρρήσεις τους, ωστόσο για το καλό της χώρας πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που είναι δυσάρεστες.

Ο κ. Κορκίδης δήλωσε πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση και απεκάλυψε πως η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να σταματήσει η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων και ο «αφανισμός» της μεσαίας τάξης.

«Θυμίσαμε στον πρωθυπουργό ότι τα κεφάλαια που χρηματοδοτούν ασύμμετρες επενδύσεις στο χώρο του εμπορίου διαγράφουν την 'πορεία του χελιδονιού', μεταναστεύοντας κάθε φορά που η οικονομική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη, ενώ οι μικροί έμποροι είναι εδώ για να μείνουν», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικές παρεμβάσεις από όπου και εάν προέρχονται απέχουν πολύ από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. «Οι φόροι και οι θάνατοι θα υπάρχουν πάντα, αλλά δεν είναι απαραίτητο οι φόροι να προκαλούν τον οικονομικό θάνατο των μικρομεσαίων της αγοράς και των μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε.

Η ΕΣΕΕ παρουσίασε στον πρωθυπουργό παρεμβάσεις για την κατάσταση της αγοράς και την προτεινόμενη κατεύθυνση του μίγματος της οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε:

1. Επαναπροσδιορισμό του Μνημονίου, σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις και αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να εναρμονίζεται με τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, αλλά με κύριο ζητούμενο την ανάδειξη μίας επενδυτικής και αναπτυξιακής προοπτικής.

2. Συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από τα νέα ισχυρά τραπεζικά σχήματα που δημιουργούνται.

3. Εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% με ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9%, για τα είδη πρώτης ανάγκης, για το σύνολο του τουρισμού συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, αλλά και όλων ανεξαιρέτως, των παραμεθόριων περιοχών.

4. Επιδότηση της απασχόλησης και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων που θα προσλάβουν έστω έναν άνεργο, μειώνοντας την ανεργία και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

5. Ανάδειξη της συμβολής του εμπορίου στο νέο πρότυπο ανάπτυξης ως ενιαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας και ως πολλαπλασιαστή της προστιθέμενης αξίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: