Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Κύμα καταλήψεων στα πανεπιστήμια- Φοιτητές απέκλεισαν τα προπύλαια


newpost.gr
Κύμα καταλήψεων στα πανεπιστήμια- Φοιτητές απέκλεισαν τα προπύλαια
Είκοσι με εικοσιπέντε φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (φοιτητικών κινήσεων του ΠΑΜΕ) έχουν αποκλείσει από το πρωί το κτίριο της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια. Υπό κατάληψη το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Χανιών, όπως επίσης το σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου καθώς του Πανεπιστημίου Πατρών. Αναβολή της εξεταστικής αποφάσισε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα μέλη των πρυτανικών αρχών για τον λόγο αυτό έχουν «μετακομίσει» στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου ενώ δεν θα δοθεί σήμερα τελικά η συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για να αναλυθούν οι απόψεις της Συγκλήτου του Ιδρύματος κατά του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται απο τα μέλη του ΠΑΜΕ και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.


Καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών

Σε κατάληψη βρίσκεται ακόμη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι κινητοποιήσεις φοιτητών δεν σταματούν στην Αθήνα. Σε κατάληψη βρίσκονται η Αρχιτεκτονική σχολή και το Χημικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπσιτημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου η Σύγκλητος δεν πήρε απόφαση παράτασης στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου και έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος θα συνεδριάσει ξανά αύριο.

Στην Πάτρα ξεκίνησε χθες η εξεταστική περίοδος αλλά σήμερα διακόπτεται και πάλι για να γίνουν γενικές συνελεύσεις φοιτητών με προτάσεις κινητοποιήσεων. Παράλληλα, υπό κατάληψη τελούν το τμήμα Γεωλογικού, του Βιολογικού, της Φιλολογίας και του Μαθηματικού.

Γενικές συνελεύσεις διεξάγονται και στην Κρήτη. Ήδη υπό κατάληψη τελεί, από το πρωί, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ύστερα από απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των φοιτητών του ιδρύματος, ενάντια στον νέο νόμο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την ερχομένη Τρίτη και γίνεται ως αντίδραση στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Μετά την απόφαση των φοιτητών, είναι για τουλάχιστον μια εβδομάδα σε εκκρεμότητα η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο υπάρχει ήδη απόφαση της Συγκλήτου όσα μαθήματα εξεταστικής χαθούν από κινητοποιήσεις φοιτητών ή καθηγητών να μεταφερθούν αυτούσια στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε την αναβολή της Εξεταστικής έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του νόμου – πλαίσιο.

Στην ανακοίνωσή της η σύγκλητος , μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο νέος Νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ένα δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, δε διαθέτει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ακαδημαϊκής κοινότητας και έχει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: