Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Γιατί ο Κουτσούμπας θα απουσιάζει...


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ...από το γεύμα των πολιτικών αρχηγών...
Απουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο το γεύμα των πολιτικών αρχηγών, λίγες μέρες μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ βρίσκεται σε...
διήμερη περιοδεία στη Σύρο. Στο γεύμα, εκ μέρους του ΚΚΕ, θα παραστεί ο Θανάσης Παφίλης.

Σήμερα, ο κ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε το νοσοκομείο της Σύρου, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο νησί. Το απόγευμα στις 18:00 θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και στις 19:00 θα μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης (αίθουσα Γ. Ρίτσος).

Αύριο θα περιοδεύσει στις 09:00 το πρωί στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, στις 12:00 το μεσημέρι θα επισκεφτεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου και στις 13:30 θα συναντηθεί με το δήμαρχο Σύρου.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, ο κ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης και του Συλλόγου Εργαζομένων, όπου ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, με πιο σημαντικό αυτό της υποστελέχωσης.

Το Νοσοκομείο Σύρου είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Κυκλάδων, το οποίο καλείται να καλύψει περιστατικά από μια σειρά νησιά, που τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζονται λόγω της τουριστικής κίνησης. «Η λειτουργία του νοσοκομείου επαφίεται στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του, που αγγίζουν όμως τα όρια της αντοχής τους ενώ ήδη τους οφείλονται δεδουλευμένα από εφημερίες και ρεπό», αναφέρει το ΚΚΕ. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη να εξασφαλιστούν πτητικά μέσα προκειμένου να διακομίζονται με ταχύ και κατάλληλο τρόπο περιστατικά, που σήμερα χρειάζονται πάνω από πέντε ώρες για να φτάσουν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο κ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε πως το ΚΚΕ θα πιέσει με κάθε μέσο και πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της επίλυσης έστω και κάποιων από τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου. Συζήτησε με τους εργαζόμενους τη θέση του ΚΚΕ πως σήμερα χρειάζεται συνολική αλλαγή πλεύσης και ανατροπές που θα φτάσουν «το μαχαίρι στο κόκαλο» και δεν θα περιορίζονται σε «μερεμέτια».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ εξήγησε πως τα προβλήματα στον τομέα της υγείας αποδεικνύουν πως είναι απαραίτητη η δημιουργία Ενιαίου Φορέα, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που θα σχεδιάζει σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας και των νησιών της.

Αναφέρθηκε ακόμα στις πολιτικές εξελίξεις που προδιαγράφουν νέα όξυνση των λαϊκών προβλημάτων και εξήγησε πως «τα αδιέξοδα που καλούν το λαό να "διαλέξει" ανάμεσα στα μέτρα της νέας συμφωνίας από τη μια και στην έξοδο από το ευρώ και την επίσημη χρεοκοπία από την άλλη, πηγάζουν από την πολιτική των κομμάτων που διαχειρίζονται το σαπισμένο καπιταλιστικό σύστημα», υπογραμμίζοντας πως «τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές κοινωνικές αλλαγές»...
newsbeast.gr

Read more...

Η Πορτογαλία ψηφίζει στις 4 Οκτώβρη...



Στις 4 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν τελικά οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.
«Οι εκλογές αυτές είναι ...
ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον της Πορτογαλία, καθώς η χώρα συνεχίζει να υπόκειται στους ιδιαίτερα απαιτητικούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, έναν χρόνο μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της» επισήμανε ο Πορτογάλος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι βάσει των δημοσκοπήσεων, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) προηγείται με 36,7% έναντι 34,6% του κυβερνητικού συνασπισμού, υπό τον πρωθυπουργό, Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

Read more...

Κινδύνεψαν πυροσβέστες στη φωτιά στη Ρόδο...


Κινδύνεψαν πυροσβέστες στη φωτιά στη ΡόδοΔύο από τους εθελοντές πυροσβέστες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται στη Ρόδο, εγκλωβίστηκαν στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά...
ευτυχώς κατάφεραν με τη βοήθεια συναδέλφων τους, να βγουν σώοι και αβλαβείς πριν χάσουν τις αισθήσεις τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, νωρίτερα, άλλοι δυο πυροσβέστες κινδύνεψαν με αντίστοιχο τρόπο.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

enikos.gr

Read more...

Νοβότνι: Μπορούμε να μειώσουμε το ελληνικό χρέος...


...και χωρίς "κούρεμα"...
Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος δύναται να μειωθεί ακόμη και χωρίς "κούρεμα" εξέφρασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σύμφωνα με...
δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Όπως εξήγησε, θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα ένα είδος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των κρατικών ομολόγων, γεγονός που θα συνεπάγεται την ελάφρυνση του χρέους.

Όσον αφορά το Grexit, ο κ. Νοβότνι υποστήριξε ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι σημαντικά μειωμένος. Ωστόσο, προειδοποίησε, η πιθανότητα ενός «ατυχήματος» παραμένει ισχυρή.

Στόχος του νέου προγράμματος της Ελλάδας, κατέληξε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, αποτελεί η επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές...
naftemporiki.gr

Read more...

Πρόεδρος της ΝΔ μέχρι την άνοιξη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης...


Πρόεδρος της ΝΔ μέχρι την άνοιξη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης - Κεντρική ΕικόναΜέχρι την επόμενη άνοιξη θα παραμείνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας που...
πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Συγγρού.

Σύμφωνα με όσα είπε ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος θα πραγματοποηθεί την ερχόμενη άνοιξη, πριν το τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Για την εκλογή θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με το 2009 για την οποία είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ την περασμένη Δευτέρα. Για τον λόγο αυτό οι εκλογικοί κατάλογοι του κόμματος θα ανοίξουν τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Το θέμα της υποψηφιότητάς του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το άφησε ανοιχτό...
parapolitika.gr

Read more...

Μάχη με τις φλόγες Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Ρόδο και Εύβοια


Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Ρόδο και Εύβοια
Φωτογραφία αρχείου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα δύο πύρινα μέτωπα στην Ηλεία και στη Ρόδο.

Το τελευταίο 24ωρο (από τις 6:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης) έχουν εκδηλωθεί στη χώρα συνολικά πάνω από 75 πυρκαγιές.

Η πυρκαγιά στην Ηλεία ξέσπασε σε δασική έκταση στο Δραγώγιο του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστενών. Στο σημείο επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα με 19 άνδρες. Από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη.

Πύρινο μέτωπο έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Απόλλωνα Ρόδου. Μάχη με τις φλόγες δίνουν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα. Συμμετέχουν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Φωτιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στην Άτταλη Ψαχνών της Εύβοιας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10.57 το πρωί στη Μαγούλα Αττικής. Επί τόπου παραμένουν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Υπό έλεγχο έχει επίσης τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Σαμοθράκη.

Την άμεση αντίδραση και τον πολύ καλό και αποτελεσματικό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην κατάσβεση δυνάμεων, εξήρε μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

«Πέρα από τον δήμο, την πυροσβεστική και τον στρατό, εκατοντάδες πολίτες ακόμη και παιδιά που κάνουν διακοπές εδώ, ήρθαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Με τη συνεργασία και το άμεσο ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Γιώργου Παυλίδη, του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη, των υπηρεσιών της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας καθώς και του στρατού, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν απείλησε η φωτιά οικίες. Πολύ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον της Αθήνας, τόσο από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας όσο και Πολιτικής Προστασίας» επισημαίνει ο κ. Βίτσας.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά είχε πολύ μεγάλο μέτωπο, καθώς εκδηλώθηκε σε περιοχή με δέντρα ύψους 10-12 μέτρων και όχι με χαμηλή βλάστηση, γεγονός που δυσχέραινε την κατάσβεσή της. Ωστόσο επισήμανε ότι χάρη στην προσπάθεια πρωτίστως των ντόπιων και στη συνέχεια των ισχυρών κατασβεστικών δυνάμεων, των οποίων η παρουσία εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη, η απειλή τέθηκε υπό έλεγχο.

Στο σημείο της πυρκαγιάς, στο πλευρό του δημάρχου Σαμοθράκης και των κατοίκων, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου ο οποίος ως πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, συνεχάρη τις δυνάμεις κατάσβεσης, την πυροσβεστική, τις υπηρεσίες του δήμου, το στρατό και κυρίως τους πολίτες που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στην πύρινη λαίλαπα για την ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών και του νησιού.

Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί το πύρινο μέτωπο στο Κάστρο στην Κυλλήνη, το οποίο είχε εκδηλωθεί το απόγευμα της Τετάρτης

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, καθώς επεκτάθηκε σε αγροτοδασική έκταση. Καήκαν περίπου 30 στρέμματα με καλλιέργειες και περίπου 20 στρέμματα δάσους.

Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη της Αττικής. Από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικίες.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Για κακουργήματα, Φωτόπουλος και άλλοι 58: Τι περιέχει η δικογραφία για τις αμαρτωλές δαπάνες στη ΔΕΗ


fotopoulos26420131418150302
Για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα θα δικαστούν 59 κατηγορούμενοι για τις συνδικαλιστικές δαπάνες στη ΔΕΗ σύμφωνα με βούλευμά του συμβουλίου Εφετών της Αθήνας που παρέπεμψε το φάκελλο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.
Ανάμεσά στα πρόσωπα που παραπέμπονται να δικαστούν για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, είναι ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Νίκος Φωτόπουλος, ο επίσης πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός, κ.ά.
Τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται αυτά της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε.
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά την αποκάλυψη των τιμολογίων οποία ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2008, 2009, 2010, όπως επίσης και δάνειο ύψους 500.000 ευρώ της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ, το οποίο ούτε επεστράφη ποτέ, ούτε δόθηκαν ποτέ σοβαρές εγγυήσεις για να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά πίσω στη ΔΕΗ.
Ακόμη, στο δικαστικό βούλευμα γίνεται λόγος για δαπάνη 300.000 ευρώ από τη ΔΕΗ ποσό που προορίζονταν για μελέτη η οποία όμως δεν εκπονήθηκε ποτέ ούτε όμως επεστράφησαν τα χρήματα.
Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση περιέχονται στοιχεία για μεγάλα χρηματικά ποσά που είχαν λάβει η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ, για να διοργανώσει ταξίδια και συνέδρια, που όπως φαίνεται ότι δεν πραγματοποιήθηκαν.
Η ερευνα ειχε ξεκινηςει με αφορμή πορισμα του Λεανδρου Ρακιντζής ενω είχε διενεργηθεί και φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ επί των τιμολογίων που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες. Ο έλεγχος είχε αναδείξει υπερκοστολογήσεις σε δαπάνες για ταξίδια κ.λπ., καθώς επίσης και ποσά ως έξοδα για μελέτες, οι οποίες είχαν ανατεθεί σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Κατρούγκαλος: Παράταση συλλογικής σύμβασης εργασίας...


Παράταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας έως το τέλος του 2015...έως το τέλος του 2015...
Την παράταση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου είχε ως αποτέλεσμα η συνάντηση του Προεδρείου της ΕΣΕΕ με τον...
υπουργό υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο. 

Στην συνάντησή του με τον υπουργό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας επανέλαβε το αίτημα για οριστική επιστροφή στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στις κλαδικές συμβάσεις, ενώ τον ενημέρωσε για τις θέσεις του εμπορίου σε ασφαλιστικά-εργασιακά θέματα όπως:

Την θέσπιση δύο στάδιων πριν την τελική επιβολή του προστίμου των 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που εντοπίζουν οι ελεγκτές («συμβουλευτικό» και «προειδοποίησης»).
Κίνητρα για την παραμονή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, επισημαίνοντας την τάση φυγής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό που θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας.
Συνεργασία της ΕΣΕΕ με την αναπληρώτρια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου αναφορικά με τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης της απασχόλησης και την υλοποίηση προγράμματος στο λιανεμπόριο για την εκπαίδευση 4.000 νέων ανέργων και την παράλληλη πιστοποίηση και ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Τέλος, ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΕ Τάσου Πετρόπουλου σχετικά με την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, αποκατέστησε την αδικία σε βάρος όλου του εμπορικού κόσμου της χώρας που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση και αποτελούσε πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου τα τελευταία τρία χρόνια...
newpost.gr

Read more...

Συνεργασία με οικονομικούς υπουργούς Σύσκεψη στο Μαξίμου εν όψει διαπραγματεύσεων


Σύσκεψη στο Μαξίμου εν όψει διαπραγματεύσεων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Συνεργασία με τον πρωθυπουργό έχουν το μεσημέρι της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Η σύσκεψη γίνεται εν όψει της έλευσης αύριο, Παρασκευή, της τρόικας και της έναρξης, το Σάββατο, των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κομισιόν: Είμαστε ικανοποιημένοι...


ΜΙΝΑ ΑΝΤΡΕΕΒΑ...μετά την ψήφιση της δεύτερης σειράς μέτρων...
Οι πιστωτές της Ελλάδας εξέφρασαν σήμερα την ικανοποίησή τους προς την Αθήνα, μετά την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο μιας δεύτερης σειράς μέτρων στο πλαίσιο της...
συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 13 Ιουλίου.

«Η πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή τη δεύτερη σειρά μέτρων εγκαίρως και με τρόπο που είναι συνολικά ικανοποιητικός», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα...
newsbeast.gr

Read more...

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού στο Μαξίμου Όλα (προς το παρόν) «μέλι - γάλα» με Ζωή και Αλέξη - Τι δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής


Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε -μεταξύ άλλων-: «Με τον πρωθυπουργό μας συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και η κοινή διάθεση, δέσμευση και επιθυμία να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας, την προοπτική αυτού τόπου, αλλά και τη συνοχή της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι πολύ θα ήθελαν να δουν να διαρρηγνύεται».
zoi1
Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είχαν «μια ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευράς Κοινοβουλίου και από πλευράς θεσμικών εκπροσωπήσεων, σε σχέση με την προστασία εκείνων που είναι αδιαπραγμάτευτα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας και σε σχέση με τη θωράκιση της δημοκρατίας, η οποία δοκιμάζεται πολύ σκληρά στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».
Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι εξέθεσε στον πρωθυπουργό εκείνα που κατά την άποψή της «αποτελούν βήματα και πρωτοβουλίες σε σχέση ιδίως με την άμυνα της χώρας ως προς την δαμόκλειο σπάθη του χρέους». Υπογράμμισε με «απερίφραστο τρόπο» ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση και του πρωθυπουργού και η δική μου στην υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού,της λαϊκής κυριαρχίας και της λαϊκής ετυμηγορίας».
Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ακόμη ότι «σε τέτοιες στιγμές όπου δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις, έχει σημασία οι εκπρόσωποι ακριβώς των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια, με αμεσότητα, ακόμη κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις ή προσεγγίσεις, να μιλούν με ευθύτητα, να συνεννοούνται και να καταλήγουν σε λύσεις».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Κούρεμα» στα ρετιρέ των ΕΛΠΕ...


Εγκαταστάσεις ΕΛ.ΠΕ.
Τσεκούρι στις παχυλές αμοιβές όλων των διοικητικών και διευθυντικών στελεχών στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια ετοιμάζεται να ρίξει σύμφωνα με πληροφορίες η νέα διοίκηση της εταιρείας, στον απόηχο των αντιδράσεων που πυροδότησαν οι αποκαλύψεις για τους μισθούς «εμίρηδων» που εξακολουθούν να λαμβάνουν τα golden boys των ΕΛΠΕ.

Το...
«κούρεμα» των αμοιβών που, παρά την κρίση και τα ζημιογόνα αποτελέσματα της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 200.000 και 400.000 ευρώ ετησίως μαζί με τα μπόνους, προωθείται με εισήγηση του ίδιου του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Στάθη Τσοτσορού, ο οποίος στις αρχές του μήνα βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής και μάλιστα υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου των ΕΛΠΕ, της ΕΚΟ και της Ελληνικά Καύσιμα, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι αποδοχές του αυξήθηκαν πάνω από 60% με απόφαση Γενικής Συνέλευσης λόγω της ταυτόχρονης ανάληψης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων και στις τρεις προαναφερόμενες εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από την περασμένη εβδομάδα έχει ήδη δοθεί εντολή στην Επιτροπή Αμοιβών του ομίλου των ΕΛΠΕ να μελετήσει συνολικά το θέμα των υψηλών αμοιβών στον όμιλο και να εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και περικοπών για τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Κόβονται μπόνους

Παρά το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ δεν έχουν ως κύριο μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο (ελέγχει το 35,5% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), αλλά τον όμιλο Λάτση με 41% (Paneuropean Oil), εντούτοις η απόφαση για περιορισμό των αμοιβών έχει άρωμα «κρατικής παρέμβασης» και δη του αποχωρήσαντος υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος βρέθηκε εκτεθειμένος το προηγούμενο διάστημα με το θέμα των αμοιβών στα ΕΛΠΕ.

Ο ίδιος ο Στ. Τσοτσορός φέρεται να έχει προτείνει από την πλευρά του να μη χορηγηθούν φέτος στα διευθυντικά στελέχη τα μπόνους απόδοσης του 2014 και του 2015 που αντιστοιχούν στο 15% έως 50% των μεικτών ετήσιων αποδοχών (ήτοι ποσά της τάξης των 40.000 έως 60.000 ευρώ), και παράλληλα να υπάρξουν μειώσεις στις αμοιβές των μελών του Δ.Σ.

Προκλητικές αποδοχές

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εφ.Συν.», οι τακτικές αποδοχές των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. το 2014 κυμάνθηκαν μεταξύ 220.000 και 280.000 ευρώ, ενώ οι ετήσιες μεικτές τακτικές αποδοχές μαζί με τα μπόνους μεταξύ 281.929 και 390.178 ευρώ.

Οι ετήσιες μικτές αποδοχές των γενικών διευθυντών των ΕΛΠΕ κυμαίνονται μεταξύ 160.000 και 224.000 ευρώ και μαζί με τα μπόνους στα 201.674 έως 283.289 ευρώ.

Για τους εργαζόμενους του ομίλου που πληρώνονται μέσω της συλλογικής σύμβασης οι ετήσιες μεικτές συνολικές αποδοχές του 2014 κυμάνθηκαν από 22.000 ευρώ έως 108.000 ευρώ, ενώ τα μέγιστα ποσά που καταβλήθηκαν ήταν μέχρι 146.763 ευρώ.

efsyn.gr

Read more...

Έρχεται το κουαρτέτο...


Έρχεται το κουαρτέτο (Τρόικα συν ένας) - Κεντρική ΕικόναΜε νέα σύνθεση και διάθεση να κερδιθεί ο χαμένος χρόνος των έξι μηνών που απείχαν από την Αθήνα.

Οι Θεσμοί ή η Τρόικα έχει τονίσει σε όλους τους τόνου ότι δεν...
γίνεται δουλεία από αίθουσες ξενοδοχείων αλλά χρειάζεται παρουσία στα Υπουργεία. 

Νέα, ενισχυμένη...σύνθεση

Η νέα σύνθεση εν πολλοίς θα αποτελέσει και το πρώτο στοίχημα για τό κατα πόσο θα υπάρχει «χημεία συνεργασίας» με τους Υπουργούς και δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Δίπλα στον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν θα βρίσκονται  η Ρουμάνα οικονομολόγος Ντέλια Βελκουλέσκου ( γνωστή στην Κύπρο και με το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου» λόγω του σκηρού του χαρακτήρα της), που διαδέχεται τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας. 

Η Τρόικα χρειάζεται και τον Γερμανό της: Ο Γερμανός Ράσμους Ρούφερ ( με προυπηρεσία στην Πορτογαλία και παρατσούκλι το «Ζομπι»), έρχεται ως διάδοχος του Κλάους Μαζούχ  εκ μέρους της ΕΚΤ. 

Διαφορετικό στοιχείο από το παρελθόν είναι ότι στις διαβουλεύσεις αναμένεται να εκπροσωπηθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διά του Ιταλού Νικόλα Τζιαμαριόλι, άρα η τρόικα θα μετεξελιχθεί σε κουαρτέτο.

Πρώτη αναφορα στις 5 Αυγούστου

Το πρόγραμμα επισκέψεων των δανειστών προβλέπει κατ’αρχάς ως ημερομηνία αναχώρησης τις 5 Αυγούστου, οπότε οι εκπρόσωποι των θεσμών θα πρέπει να επιστρέψουν στην έδρα τους για να παραδώσουν πόρισμα και κείμενα της νέας συμφωνίας για το τρίτο Μνημόνιο.

Οι επαφές θα ξεκινήσουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος, και θα επεκταθούν στα  υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Κεντρικός στόχος της ξένης αποστολής είναι η συλλογή στοιχείων που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο έλεγχος σε δεκάδες προαπαιτούμενα και δράσεις που  συνδέονται τόσο με το δεύτερο όσο και με το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής...
parapolitika.gr

Read more...

Κυβέρνηση: Τελειώσαμε με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος...


ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΑυτή ήταν η τελευταία φορά που έρχονται στη Βουλή νομοθετήματα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και εφεξής θα ακολουθείται η...
κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στο περιθώριο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι παρά τη φημολογία που καλλιεργείται, δεν απαιτούνται νέα προαπαιτούμενα.

Όπως επισήμαιναν ότι μετά την αποψινή ψηφοφορία για τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις, ξεκινά η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία – μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, ανέφεραν ότι σε αυτό το διάστημα αναμένονται νομοθετήματα που δεν σχετίζονται με τη συμφωνία, και τα οποία θα κινούνται στους τέσσερις άξονες που έθεσε ο πρωθυπουργός, άξονες στους οποίους, όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να ριχτεί το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις άξονες στους οποίους ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να ριχτεί το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν α) στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, β) στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, γ) στην προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και δ) στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία...
newsbeast.gr

Read more...

Σε πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Σαμοθράκη...


Σε πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στη Σαμοθράκη, μετά τις ολονύχτιες προσπάθειες για την κατάσβεσή της, με τη συμμετοχή των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, του δήμου, του στρατού, αλλά και τη...
βοήθεια που έφτασε νωρίς το πρωί, από την περιφέρεια Έβρου, με το πλοίο “ΣΑΟΣ.”

Από το πρωί ελέγχονται πλέον όλες οι εστίες αναζωπυρώσεων, ενώ η φωτιά έκαψε καλλιέργειες και ένα τοπικό δάσος, χωρίς να υπάρχει ακόμη σαφή εικόνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μάχη με τις φλόγες δίνουν 63 πυροσβέστες και 15 οχήματα, ενώ οι προσπάθειες ολικής κατάσβεσης θα συνεχιστούν στη διάρκεια της σημερινής ημέρας...

Read more...

Γεροβασίλη: Το ρήγμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές...



Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί πλέον, μετά την ψηφοφορία, στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, στο περιστύλιο της βουλής. Και...
πρόσθεσε, πως, αναμένονται νομοθετικές πρωτοβουλιες για την πάταξη της διαφθοράς ενώ στο πλαίσιο των αλλαγών που απαιτούνται για το πολιτικό σύστημα θα συζητηθεί και το θέμα του εκλογικού νόμου, ακόμη και της συνταγματικής αναθεώρησης. 
Οσον αφορά τους διαφωνούντες, ανέφερε, πως, "το ρήγμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές". Θα ακολουθηθούν οι συλλογικές διαδικασίες του κόμματος... 

Read more...

Κωνσταντοπούλου: Μας φέρνουν σε αντίθεση με τους φυσικούς μας συμμάχους...


ÓõæÞôçóç óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò, ôçí ÔåôÜñôç 15 Éïõëßïõ 2015, ôïõ ðïëõíïìïó÷åäßïõ ìå ôéò åðåßãïõóåò ñõèìßóåéò ãéá ôç äéáðñáãìÜôåõóç êáé óýíáøç óõìöùíßáò ìå ôïí Åõñùðáúêü Ìç÷áíéóìü ÓôÞñéîçò.
(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
-Πραξικόπημα αυτό που συντελείται εδώ και δέκα ημέρες στην Ελλάδα.
-Τιμώ την ειλικρίνεια των λόγων του πρωθυπουργού. 
-Ας μου επιτρέψετε να αποκαλώ τρόικα από εδώ και πέρα τους θεσμούς.
Μία …πρόγευση των όσων  -ίσως- θα συζητηθούν στην συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στις 12 το μεσημέρι έδωσε με την ομιλία της η Ζωη Κωνσταντοπούλου.
Όπως επισήμανε αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα «τιμώ την ειλικρίνεια των λόγων του» και...
την πρόθεσή του  «να δώσουμε μαζί όλες τις μάχες». Μάλιστα αποκάλεσε τον Α.Τσίπρα «ιδεολόγο» και «ανιδιοτελή».

Σημείωσε ότι οι θεσμοί επιχειρούν να «μας ακυρώσουν και να μας εξευτελίσουν» και «να μας φέρουν σε αντιπαράθεση με τους φυσικούς μας συμμάχους τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα». Πρέπει σημείωσε η ΠτΒ «να αξιοποιούμε όλα μας τα όπλα»  μιλώντας για «πολλαπλές εντολές που μας εδωσε ο ελληνικός λαός» μεταξύ αυτών και την «κατάργηση των μνημονίων».

Αναφερόμενη στην διαπραγμάτευση όπου συμμετείχε ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «εκβιασμό που υπέστη» θυμίζοντας ότι «ο πλανήτης εξεγέρθηκε διαδικτυακά». Επισήμανε επίσης ότι  «δεν έχουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος» και «η διατύπωση δεν είναι τυχαία, αποτελεί συγκεκριμένη μεθόδευση του ΔΝΤ το οποίο για όλες τις χώρες που κατέστρεψε εμφάνισε τα προγράμματα του ως δήθεν επιλογή των κυβερνήσεων». ‘Όπως είπε «όταν ένας από τους δύο εκβιάζεται αυτό δεν αποκαλείται συμφωνία» αλλά «υπάρχει εξαναγκασμός».

Τιμώ την ειλικρίνεια των λόγων και των προθέσεων του Πρωθυπουργού, αλλά να μην ξεχνάμε την πρόθεση των δανειστών να μας εξευτελίσουν, να μας ακυρώσουν. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα μας ενάντια σε αυτούς που θέλουν την άλωσή μας. Να μην αποκαλούμε συμφωνία γιατί συμφωνία συνάπτεται με ελεύθερη τη βούληση και όχι με εκβιασμό. Οταν ο ένας από τους δύο εκβιάζεται, αυτό δεν αποτελεί συμφωνία. Δεν έχουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος, καθώς η διατύπωση αυτή αποτελεί απατηλή μεθόδευση του ΔΝΤ. Ας μην μιλούμε για εισήγηση των μέτρων, γιατί εμείς δεν τα προτείνουμε. Είναι εκβιασμός. Συνδιαλεγόμαστε με κακόπιστους που γνωρίζουν πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, που θέλησαν να σώσουν τις τράπεζες και όχι την ελληνική κοινωνία, είπε. 

Πραξικόπημα αυτό που συντελείται εδώ και δέκα ημέρες στην Ελλάδα, πειθαναγκασμός, εκβιασμός της εκλεγμένης κυβέρνησης, εκβιασμός που μετακυλίεται στη Βουλή. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ή να συγκαλύψει τον εκβιασμό. Τα νομοθετήματα δεν αποτελούν πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έχει δεσμευτεί για τα ακριβώς αντίθετα. Το «όχι» του δημοψηφίσματος κάποιοι κόπτονται να το μετατρέψουν σε «ναι». Κάποιοι στην Ευρώπη εκβιάζουν την κυβέρνηση, θέλοντας να απελπίσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς. Συντελείται εκτροπή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το να ακυρώνεται η νομοθετική λειτουργία από εκπροσώπους διεθνών οργανισμών αποτελεί μη ανεκτό γεγονός. Ας μου επιτρέψετε να αποκαλώ τρόικα από εδώ και πέρα τους θεσμούς, γιατί έχουν εξωθεσμική συμπεριφορά, πρόσθεσε επίσης...

πηγη thepressproject.gr

Read more...

Καμμένος: Είναι γελασμένος ο Βενιζέλος...


...αν νομίζει πως θα του χαρίσουμε την υπόθεση με τα υποβρύχια, επειδή απόψε θα ψηφίσει.

Βενιζέλος: Σταματήστε τα τεχνάσματα. Προσέξτε τι κάνετε τώρα επί θητείας σας...
Άγρια κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Π. Καμμένο και τον Ε. Βενιζέλο στη Βουλή, με αφορμή την...
αρχική ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ και την επίθεση που εξαπέλυσε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Παρακολουθήσαμε ένα προσωπικό παραλήρημα του κ. Καμμένου. Κάποτε ο γέρος της Δημοκρατίας στη Βουλή διακόπηκε υβριζόμενος από έναν βουλευτή. Ρώτησε ποιος το είπε αυτό. Ο βουλευτής απάντησε εγώ και ο Γεώργιος Παπανδρέου του είπε: τότε δεν έχει καμία σημασία! Η κυβέρνηση στηρίζεται στην λοιδορούμενη, απειλούμενη και υβριζόμενη αντιπολίτευση. Τέτοιο θράσος. Είμαι βαθύτατα θιγμένος γιατί αναγκάζομαι να ψηφίζω και έμμεσα να παρέχω στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου.  Απαιτώ σεβασμό όχι σε εμένα αλλά στον λαό, δηλαδή στην αλήθεια. Να επιβάλει ο Τσίπρας έναν τρόπο συμπεριφοράς ο οποίος να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Καμμένος ο οποίος ανέφερε: «Αν ο κ. Βενιζέλος νομίζει πως επειδή απόψε θα ψηφίσει θα του χαρίσουμε την υπόθεση με τα υποβρύχια είναι γελασμένος. Καμία συναλλαγή κανένας συμβιβασμός. Κανείς δεν απαλλάσσετε. Αν δεν θέλετε να ψηφίσετε μη ψηφίσετε και ας πέσει η κυβέρνηση. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος ανταπάντησε σε υψηλούς τόνους: «Επί των ημερών μου οι συμβάσεις για τα υποβρύχια είναι ότι πιο καθαρό ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μη τολμήσετε να αλλάξετε τον νόμο περί προμηθειών. Σταματήστε τα τεχνάσματα. Προσέξτε τι κάνετε τώρα επί θητείας σας».

Read more...

230 «ναι», 63 «όχι» Βουλή: Oριακά καλύτερο το αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, παγιώνεται το ρήγμα


Φωτ. Nick Paleologos / SOOC 

Αθήνα
Οριακά ενισχυμένη βγήκε η κυβέρνηση από την ψηφοφορία στη Βουλή επί του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων.

Βουλευτές που την περασμένη εβδομάδα είχαν επιλέξει το «όχι» ή το «παρών», διαφοροποίησαν τη στάση τους ψηφίζοντας είτε άρθρα, είτε επί της αρχής το νομοσχέδιο, είτε επιλέγοντας το «παρών».

Έκπληξη αποτέλεσε η θετική, αυτή τη φορά, ψήφος του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που την περασμένη εβδομάδα είχε συνταχθεί με το «όχι».

Το στοίχημα για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα ήταν να περιορισθούν οι απώλειες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες απειλούν σοβαρά την ενότητα του κόμματος.

Ψήφισαν «όχι»: Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών), Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών), Κώστας Ησυχος (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδος), Κων/νος Ζαχαρίας (Αρκαδίας) -Ψήφισε «όχι» και «παρών» στο άρθρο 2, Ελένη Σωτηρίου (Αττικής), Βασίλειος Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας), Αθανάσιος Σκούμας (Βοιωτίας), Θωμάς Κώτσιας (Ευρυτανίας), Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας), Μιχαήλ Κριτσωτάκης (Ηρακλείου), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄Θεσσαλονίκης), Ιωάννα Γαϊτάνη (Α΄Θεσσαλονίκης), Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης), Ηλίας Ιωαννίδης (Καβάλας), Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριάς), Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας), Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης), Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης), Ιωάννης Ζερδελής (Λέσβου), Κωνσταντίνος Δελημήτρος (Μαγνησίας), Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας), Ελένη Ψαρέα (Μεσσηνίας), Στάθης Λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς), Ζήσης Ζάννας (Πιερίας), Βασίλειος Κυριακάκης (Φθιώτιδος), Αλεξάνδρα Τσανάκα (Καβάλας) «παρών» στο 2ο άρθρο.

«Παρών» ψήφισαν: Ηρώ Διώτη (Λαρίσης), Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας), Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης (Λασιθίου), Κασιμάτη Νίνα, Τζήκα -Κωστοπούλου Δανάη (Μαγνησίας).

Οι διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη ψηφοφορία: ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης μετακινήθηκε από το «όχι» στο «ναι» αλλά και οι βουλευτές Β.Κατριβάνου, Χ.Καραγιαννίδης, Δ. Μπαξεβανάκης και Ν.Μιχαλάκης «μετατοπίστηκαν» από το «παρών» της προηγούμενης Τετάρτης στο «ναι».

Αναλόγως και ο Μ. Δερμιτζάκης προτίμησε το «παρών» από το «όχι» της περασμένης εβδομάδας.

Στις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται η Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, η οποία αυτή τη φορά δήλωσε «παρών» - από το «ναι» στην προηγούμενη ψηφοφορία.

Ομοίως έπραξε και η Νίνα Κασιμάτη, ενώ η Αλεξάνδρα Τσανάκα από απούσα, επέλεξε τον δρόμο της καταψήφισης.

Σαφές το ρήγμα
Το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές κάτι που υπογράμμισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε χαρακτηριστικά: «Το ρήγμα στην ΚΟ είναι νομίζω σαφές. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα.»

Στο ερώτημα εάν θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, εξήγησε: «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.»

Ανάλογη και η σύντομη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά: «Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται».

Πάντως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος: «Όλα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του» τόνισε.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

«Αποτρέψαμε το χειρότερο» Γιούνκερ: Μετά τις μεταρρυθμίσεις ακολουθεί το θέμα του χρέους


Γιούνκερ: Μετά τις μεταρρυθμίσεις ακολουθεί το θέμα του χρέους
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία
«Το θέμα του χρέους θα τεθεί και στη συνέχεια θα λυθεί αμέσως μόλις υιοθετηθούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις» δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας τον απολογισμό των τελευταίων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και εταίρων και επαναλαμβάνοντας ότι «αποτρέψαμε το χειρότερο όχι επειδή ήμασταν τόσο απίστευτα έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν».
«Εδώ και μήνες έλεγα στον Αλέξη Τσίπρα ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί και στη συνέχεια θα λυθεί αμέσως μόλις υιοθετηθούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για πόσο διάστημα θα μπορέσει να κρατήσει η συμφωνία, απαντά: «Αν η Ελλάδα κάνει αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, και το χρέος περιοριστεί έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, δεν θα τεθεί ξανά το πρόβλημα τα επόμενα τρία χρόνια».
«Η ηθική άποψη δεν είναι σημαντική. Το αποτέλεσμα αυτό βασίστηκε στον φόβο. Και όταν κανείς ξεπεράσει τον φόβο αυτό, έρχεται η ανακούφιση» επισημαίνει, ερωτηθείς αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν καλό από οικονομική και ηθική άποψη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχεται ότι φοβήθηκε μια οριστική ρήξη. «Κυρίως φοβόμουν μια οριστική ρήξη. Τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες ώρες έλεγα ότι αν καταρρεύσει η Ευρωζώνη, τότε τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν. Αν καταστραφεί ο πιο βασικός σύνδεσμος, το πιο σημαντικό πράγμα, τότε ξαφνικά όλα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση» εξηγεί.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα «ειλικρινά δεν έχει κανέναν λόγο να αισθάνεται ταπεινωμένη», αφού -όπως λέει- «η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να απαλύνουν την κατάσταση για την Ελλάδα».

Στην ερώτηση ποια είναι η άποψή τους για τους Έλληνες που πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις, ο Γιούνκερ απαντά: «Βρίσκω τον (Έλληνα πρωθυπουργό) Αλέξη Τσίπρα συμπαθητικό και πάντα τον αντιμετώπιζα φιλικά (…) Ο Τσίπρας είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός και πρέπει να τον σεβόμαστε. Πάντα (στις διαπραγματεύσεις) προσπαθούσα να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, διότι διαφορετικά η μέθοδος των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν καθόλου ευρωπαϊκή».

Προσθέτει, εξάλλου, ότι «παρά τις συμβουλές πολλών άλλων δεν ήθελα να κουνήσω το δάκτυλο (στους Έλληνες), διότι πάντα έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη τον οποίο θα μπορούν να εμπιστεύονται οι Έλληνες. Αν όχι, φοβόμουν, ότι οι Έλληνες θα είχαν την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε μια ανθελληνική μηχανή».

Επισημαίνει, επίσης, ότι τον στενοχωρούν κάποιες αντιδράσεις ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Παρατήρησα σε μια σειρά χωρών μια ανθελληνική τάση, η οποία οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους και αφορούσε μόνο την οικονομική πτυχή. Όμως με αυτό τον τρόπο αγνοείται το κοινωνικό ζήτημα στην επίλυση της κρίσης» λέει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζει ότι «οι Έλληνες είναι θύματα της αδυναμίας τους, διότι πάντα πολεμούσαν ο ένας τον άλλο».

Δηλώνει, δε, ότι η Ευρώπη έχει καταντήσει ένα σχέδιο των ελίτ. «Αυτό εξηγεί τη διαφορά στην αντίληψη μεταξύ των Βρυξελλών και της κοινής γνώμης. Ένα είναι βέβαιο: δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι».

Τέλος, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ευρώπη, σημειώνει: «Ήλπιζα ότι η πικρία θα είχε εξαλειφθεί, όμως επανήλθε στο προσκήνιο. Πάντα γνώριζα πόσο πιο εύθραυστο από ποτέ είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όμως το πόσο εύθραυστο ακριβώς είναι, το αποκάλυψε η ελληνική κρίση. Επέστρεψαν οι παλιοί δαίμονες της εθνικιστικής δυσαρέσκειας».

Read more...

Τσίπρας: Δεν μετανιώνω...


Είμαι περήφανος που δώσαμε αυτή τη μάχη...

«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας αγγίξει κάθε όριο και περιθώριο διαπραγμάτευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

«O...
κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαδικασία δεν είναι μία ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ομαλές δεν είναι και οι συνθήκες» σημειώνοντας ότι «καλούμαστε να νομοθετήσουμε σε έκτακτες συνθήκες».

Μπορεί να επιλέξαμε τον συμβιβασμό που μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει για την ιδιοκτησια.

Πύρρειος η νίκη των εταίρων, πρόσθεσε. Έχασαν την αίσθηση της ηγεμονίας τους απέναντι στην κοινή γνώμη.
 

Η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη ημέρα. Ήδη δεν είναι ίδια μετά τη 12η Ιούνη... 

Read more...