Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Αυστριακός λίβελος κατά της τρόικας: «Σαδο-οικονομία, σχιζο-ειδήμονες και πρόγραμμα-βουντού»!










Αυστριακός λίβελος κατά της τρόικας: «Σαδο-οικονομία, σχιζο-ειδήμονες και πρόγραμμα-βουντού»!
eurokinissi
newpost.gr
Ενα σπάνιο άρθρο «συμπόνιας» προς την Ελλάδα και εμπεριστατωμένης κριτικής προς το μνημόνιο
δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του αυστριακού πολιτικού περιοδικού Profil. Οι συντάκτες του μακροσκελούς δημοσιεύματος εκτιμούν ότι «αν εφαρμοζόταν ένα πακέτο λιτότητας ελληνικών διαστάσεων στην Αυστρία, αυτό θα ήταν και το τέλος της Αυστριακής Δημοκρατίας όπως τη γνωρίζουμε».

Το περιοδικό εκτιμά ότι το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια συνιστά ένα συνονθύλευμα κακών ιδεών από κάθε οικονομική θεωρία. «Μάταια αναζητά κανείς στο πρόγραμμα αυτό μια οικονομικο-πολιτική κατεύθυνση» καθώς ούτε νεοφιλελεύθερο είναι, αφού προβλέπει υπερβολικές αυξήσεις φόρων, ούτε σοσιαλδημοκρατικό, καθώς οι φόροι πλήττουν τις πλατιές μάζες, ούτε και «κεϊνσιανό», γιατί με τις περικοπές θέσεων και μισθών αφαιρείται το χρήμα από την οικονομία, σημειώνουν οι αρθρογράφοι. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συνενώνει ό,τι χειρότερο από παντού, πρόκειται για μια σαδο-οικονομία» τονίζουν.

Οπως καταγγέλλουν στη συνέχεια οι ίδιοι χρησιμοποιώντας ειρωνικά τη συνήθη φρασεολογία των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η Ευρώπη έχει υποσχεθεί να δώσει ένα μάθημα στους Ελληνες, καθώς, «στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» είναι ιδιαίτερα σκόπιμη η εξαθλίωση του ελληνικού πληθυσμού προκειμένου να πειστεί ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, ότι υποστηρίζεται ένας λαός, «ο οποίος ζούσε πέρα από τις δυνατότητές του».

Συνεχίζοντας με σκωπτικό ύφος προς τους «σχιζο-ειδήμονες» της οικονομίας οι οποίοι εμπνεύστηκαν το μνημόνιο, οι αυστριακοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι «σωτήρες εκμεταλλεύονται την Ελλάδα ως πεδίο πειραματισμού» επιβάλλοντας ένα πρόγραμμα το οποίο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα χλευαζόταν ως οικονομικό-πολιτικό «βουντού», αφού επιβάλλει ταυτόχρονα ακραία λιτότητα εν μέσω ύφεσης, με αυξήσεις υφιστάμενων φόρων και νέες επιβαρύνσεις και μειώσεις μισθών.

Το άρθρο συνοδεύεται από πίνακες με στοιχεία για τις επί μέρους περικοπές και τις φορολογικές αυξήσεις και γίνονται, μεταξύ άλλων αναφορές στις αυξήσεις φόρων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όπως και στις μεγάλες περικοπές δαπανών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, παρά τις έκτακτες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

«Ωστόσο η τρόικα δεν έχει εξαντλήσει ακόμη όλη τη σοφία της», καθώς επιμένει σε μείωση του κατώτατου μισθού, κάτι στο οποίο αντιτίθενται ακόμη και αυτές οι ενώσεις των εργοδοτών, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

«Κι αν στο τέλος η Ελλάδα καταρρεύσει, υπάρχει και ακόμη μια εναλλακτική επιλογή, δηλαδή, το ίδιο πείραμα να επιτύχει στην Πορτογαλία», καταλήγει το άρθρο- «κατηγορώ» του έγκυρου αυστριακού περιοδικού.

Πηγή: tovima।gr


Read more...

Μίχαλος: Σε συνθήκες ύφεσης, η Ελλάδα δεν θα είναι βιώσιμη

«Όσο και να κουρευτεί το χρέος με το PSI, όσα νέα δάνεια κι αν δοθούν…»



«Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 230 εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα κι από αυτά δεν έχουν αρθεί παρά μόνο τα 16. Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει επιβαρυνθεί την τελευταία διετία με μια σειρά από φορολογικές αυξήσεις, έκτακτες και μη εισφορές, ειδικά τέλη κτλ. Αυτό που ενοχλεί την τρόικα και την κυβέρνηση είναι το ύψος του κατώτατου μισθού;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το επιμελητήριο με τίτλο «SOS ανάπτυξη. Πώς θα βγούμε από την ύφεση για να μείνουμε στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε την άποψή του ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται πολύ λιγότερο στο μισθολογικό κόστος και πολύ περισσότερο σε μια σειρά από άλλες αδυναμίες και αγκυλώσεις, όπως η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η πολυνομία, η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, η παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και τον ανταγωνισμό κ.ά.

«Αντί λοιπόν οι δανειστές να πιέσουν για την επιτάχυνση των αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων, βάζουν στο στόχαστρο τους μισθούς. Αν πιστεύει η τρόικα και η κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, κάνουν λάθος» είπε ο κ. Μίχαλος προσθέτοντας:
«Όσο και να κουρευτεί το χρέος με το PSI, όσα νέα δάνεια κι αν δοθούν στην Ελλάδα, η χώρα δεν θα μπορέσει να γίνει δημοσιονομικά βιώσιμη σε συνθήκες ύφεσης। Αντίθετα, ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται» και το ζήτημα αυτό, όπως είπε, αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς η σκληρή λιτότητα που τείνει να επιβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί τις περιφερειακές οικονομίες σε καταστροφή, υπονομεύει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, δοκιμάζει τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και εντείνει την ανησυχία των αγορών.
protothema.gr

Read more...

Μας "απαγορεύουν" να χρεοκοπήσουμε...

Δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί για το ελληνικό θέμα




«Αρνούμαστε να δεχθούμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας». Με αυτή τη φράση, που είναι προφανές πως ‘σηκώνει’ μεγάλη συζήτηση, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της στο ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα μιας αποτυχίας σύναψης συμφωνίας με τους δανειστές της στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Η κυρία Μέρκελ μίλησε νωρίτερα στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF, την ίδια ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παραχωρούσε συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια κοινή συνέντευξη των δύο ηγετών, στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών των χωρών τους, και στην οποία εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να διατηρήσουν πάση θυσία την ενότητα της Ευρωζώνης. Κάτι που η κυρία Μέρκελ έσπευσε να «μεταφράσει» στο ότι θα δοθεί ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας με την προϋπόθεση όμως προηγουμένως «να έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της οικονομίας της Ελλάδας».

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι είχαν το πρωί της Δευτέρας συνάντηση στο Παρίσι, επανέλαβαν και στα ακροατήρια των χωρών τους πως «το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λυθεί», λέγοντας παράλληλα πως «οι Έλληνες ηγέτες έχουν προβεί σε δεσμεύσεις τις οποίες όμως πρέπει να σεβαστούν»!

Σε όλους τους τόνους ξεκαθάρισαν επίσης ότι οι Ευρωπαίοι «θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ». Ιδιαίτερα η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στο ZDF, τόνισε πως τόσο η ίδια, όσο και ο Νικολά Σαρκοζί, «πιστεύουν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στη ζώνη του ευρώ αλλά πως δεν μπορεί να υπάρξει νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα».

Εν τω μεταξύ, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν την δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την πληρωμή των δόσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές. Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η μεταφορά ενός μέρους της βοήθειας σε αυτόν το λογαριασμό, θα έδινε στην Ελλάδα εγγυημένη πρόσβαση σε κεφάλαια για την πληρωμή των τόκων.

Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου λογαριασμού θα διασφαλίσει την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Πάντως σύμβουλος του Γάλλου προέδρου σημείωσε ότι η ιδέα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και ότι προβλέπει την απομόνωση μέρους της βοήθειας προς την Ελλάδα σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό που θα προορίζεται για την πληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου.

Read more...

Σε ασφυκτικό πλαίσιο οι επαφές με την τρόικα, την Τρίτη η συνάντηση των αρχηγών

Στην πρέσα του χρόνου και των απαιτήσεων


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπό την ασφυκτική πίεση των συντονισμένων τελεσιγράφων τόσο από την Κομισιόν όσο και από Μέρκελ και Σαρκοζί, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Παρίσι, να κλείσουν σήμερα οι τελικές συμφωνίες της Ελλάδας για εργασιακά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και PSI, προκειμένου να υπάρξει το νέο δανειακό πακέτο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν νέες συναντήσεις με την τρόικα αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου και Γιώργου Κουτρουμάνη με την τρόικα ξεκίνησε στις 8 το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11.

Στη συνέχεια η τρόικα αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση με τον πρωθυπουργό, παρουσία των Ευ.Βενιζέλου, Φίλιππου Σαχινίδη και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Την Τρίτη η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαράς και Γ.Καρατζαφέρης, έχουν λάβει από το πρωί της Δευτέρας το προσχέδιο της συμφωνίας και έχουν συγκαλέσει συσκέψεις με τα επιτελεία τους, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις τελικές θέσεις τους πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ενημέρωση για το περιεχόμενο του νέου μνημονίου ζητούν μετ' επιτάσεως και οι βουλευτές των κομμάτων. Συγκεκριμένα, στο ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές ζητούν σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πιθανότητα που δεν απέκλεισε ο κ. Παπανδρέου, αν και όχι για σήμερα ή αύριο.

Εφόσον κατά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, υπάρξει συμφωνία, τότε η ελληνική πλευρά θα συντάξει ένα μίνι μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί και από τους τρεις αρχηγούς.

Το κείμενο αυτό θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στο Eurogroup της Τετάρτης.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, που ακολούθησε την πεντάωρη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους την Κυριακή, αναφέρεται: «Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
  • Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
  • Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Όλος ο κόσμος περιμένει τις κρίσιμες συναντήσεις της Αθήνας

Από τις 20:00 ο Παπαδήμος με Τρόικα, αύριο με τους αρχηγούς



CNBC : «Χαοτικό ξεκίνημα εβδομάδας για την Ελλάδα» (δείτε εδώ: http://www.cnbc.com)

BLOOMBERG: «Η Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού, μιαν ανάσα από την χρεοκοπία» (δείτε εδώ: http://www.bloomberg.com)

Wall Street journal: «Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία για τη διάσωσή της».

Marketwatch: «Η Ελλάδα πιέζει τις αγορές».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δημοσιεύματα των κορυφαίων διεθνών μέσων ενημέρωσης που τις τελευταίες ώρες έχουν αναδείξει την Ελλάδα και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που αναπόφευκτα θα τη συνοδεύουν σε πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας τους. Με τα περισσότερα δημοσιεύματα να εστιάζουν στη νέα καθυστέρηση, στη νέα αναβολή λήψης μιας τελικής απόφασης και να προχωρούν σε πληθώρα σεναρίων, πρωτίστως αρνητικών έως και … καταστροφολογικών!

Πρώτο θέμα στην ευρωπαϊκή ειδησεογραφία η Ελλάδα και οι εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους και για το CNN: http://edition.cnn.com και για τους Financial Times: http://www.ft.com και για τους αμερικανικούς Νew York Times.

Με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να συναντάται απόψε το βράδυ με την Τρόικα και αύριο με τους πολιτικούς αρχηγούς Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη (διαβάστε εδώ σχετικά), το σύνολο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης έχουν ρίξει το βάρος τους στον «ελληνικό πυρετό», όπως χαρακτηριστικά τον περιγράφουν διαδοχικά τηλεγραφήματα του γαλλικού πρακτορείου France 24.

Οι αναφορές στο χρονικό των εξελίξεων περιλαμβάνουν λεπτομερείς αναλύσεις των όσων διαμείφθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας, με τις ανταποκρίσεις να διαφέρουν από την απόλυτη καταστροφολογία έως και τις αναλύσεις για … καταρχήν συμφωνία των αρχηγών για περικοπή δαπανών.

Όλοι όμως συμφωνούν στο ότι οι δανειστές σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά στην Ελλάδα και στο ότι μια συμφωνία πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα, καθώς ο χρόνος περαιτέρω διαπραγματεύσεων και ελιγμών εξαντλήθηκε κι οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα αποβεί «μοιραία» για την Ελλάδα και ενδεχομένως για το ίδιο το ευρώ!
Εξάλλου δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η σχεδόν αγωνιώδης έκκληση των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την Αθήνα για μια άμεση συμφωνία, με την απειλή ακόμα και της εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν το πρωί στο Παρίσι, ξεκαθάρισαν πως χωρίς πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των δανειστών δεν θα υπάρξει νέο πακέτο διάσωσης – άρα θα επέλθει η χρεοκοπία – και επιφυλάχθηκαν για μια τελική (;) ανακοίνωσή της αργότερα μέσα στην ημέρα ή και μέσα στην εβδομάδα, αναλόγως της προόδου και της κατάληξης των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα …
protothema.gr
Read more...

Η απαίτηση για επιπλέον περικοπές 1,3 δισ. στο ραντεβού τρόικας-Βενιζέλου

Αύξηση μέτρων ...λόγω ύφεσης και μείωσης μισθών




Αθήνα
Ανάγκη για εξασφάλιση μέσω περικοπών επιπλέον ποσού 1,3 δισ. ευρώ εντός του 2012 εντοπίζει η τρόικα και αναζητά νέα μέτρα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε νέα κρίσιμη συνάντηση υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ωστόσο μοιάζει με θέατρο παραλόγου, δεδομένου ότι οι νέες περικοπές κατέστησαν αναγκαίες -ενώ μέχρι σήμερα διϊστατο οι απόψεις ως προς την αναγκαιότητά τους- προκειμένου να καλυφθεί, μεταξύ άλλων, η τρύπα που θα δημιουργήσει σε κρατικά έσοδα και ασφαλιστικά Ταμεία η απαίτηση των δανειστών για μείωση του κατώτερου μισθού.

Τρύπα εσόδων που πρέπει να καλυφθεί προκαλεί δε και η αύξηση της ανεργίας, καθώς και η βαθύτερη ύφεση που επίσης, όμως, είναι παρενέργειες των μέτρων που προστάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Στη Ζαλοκώστα βρίσκεται και ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης αφού ανοιχτό παραμένει ακόμη και τον θέμα των επικουρικών.

Νέα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ

Το συνολικό ύψος των περικοπών που απαιτούνται εντός του 2012 σύμφωνα με την τρόικα προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ανέρχεται πλέον στο 1,5% του ΑΕΠ (ήτοι περίπου 3,3 δισ. ευρώ).

Ο παραλογισμός έγκειται για κάποιους στο γεγονός ότι το ποσό αυτό θα ήταν σαφώς μικρότερο εάν η τρόικα δεν ασκούσε αυτή την ασφυκτική πίεση για μείωση του κατώτερου μισθού και νέα υφεσιακά μέτρα που «στραγγαλίζουν» -όπως πρόσφατα παραδέχθηκε ακόμη και σύμβουλος της Μέρκελ- την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο εστιάζονται πλέον στην ανεύρεση τρόπων για εξοικονόμηση ποσού περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αφού τα 2 δισ. ευρώ συμφωνήθηκε να εξασφαλιστούν με: περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στον υγεία, περικοπή 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της άμυνας και περικοπές στις επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ με στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από τις καταρρακτώδεις βροχές

Νέο κύμα κακοκαιρίας


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Κυκλοφοριακά και όχι μόνο προβλήματα έχει προκαλέσει στο Λεκανοπέδιο η καταρρακτώδης βροχή που σημειώνεται από το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για κοπές δέντρων και πτώσεις αντικειμένων και 20 κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια.

Κλειστός ο ανισόπεδος κόμβος στη Χαμοστέρνας-Πέτρου Ράλλη, ενώ εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί και πολλοί φωτεινοί σηματοδότες σε πολλά σημεία του Λεκανοπεδίου.

Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και πολλές επαρχιακές πόλεις λόγω του κύματος της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Παραπάνω από 200 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική στην Τρίπολη για απάντληση υδάτων, 90 στην Ξάνθη, 50 στην Κομοτηνή και 450 στον Πύργο Ηλείας.

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα έκλεισε η ΕΟ Αθηνών-Πατρών στο ύψος του Διακοφτού, λόγω κατολίσθησης.

Απαγορευτικό απόπλου

Ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας εκδόθηκε γενικό απαγορευτικό απόπλου Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους και τα 9 μποφόρ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2012 προανήγγειλε ο Δ.Ρέππας

Μετά τις πιέσεις της τρόικας


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Στην απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους, αλλά και την κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, έπειτα από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από την τρόικα, προκειμένου να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η απαίτηση για απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων δεν αναφέρθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου κατά τη συζήτηση-διαπραγμάτευση των εκπροσώπων του μηχανισμού στήριξης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά τέθηκε για πρώτη φορά στην πρόσφατη διαπραγμάτευση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι απολύσεις αναμένεται να προέλθουν από καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου, ενώ από την κατάργηση ενός ΝΠΙΔ ή μίας ανώνυμης εταιρίας του Δημοσίου οι υπάλληλοι αυτόματα θα οδηγούνται σε απόλυση, αφού πρώτα αποκλειστεί η δυνατότητα μετάταξής τους στο στενό δημόσιο τομέα.

Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα υπουργεία (άρα και αυτά που αφορούν ένστολους και εκπαιδευτικούς), τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ. και επισημαίνουν ότι κάθε υπουργείο πρέπει, αξιοποιώντας την Επιτροπή Αναδιάρθρωσης του άρθρου 35 του ν. 4024/2011 (περί κατάργησης δομών και πλεονάζοντος προσωπικού), να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Ωστόσο, με δήλωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας εξέφρασε την αντίθεσή του στις «τυφλές απολύσεις» και τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «παραμένουμε στη θέση μας για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ο κ. Ρέππας υποστήριξε επίσης τα εξής: «Η μείωση προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024. Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 που τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα, στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012. Η σύμφωνη θέση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οριοθετεί και το πλαίσιο των κινήσεων για κάθε υπουργείο».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι «η δέσμευση που έχει αναληφθεί για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 (στην οποία περιλαμβάνονται και οι 15.000 του 2012) θα επιτευχθεί απολύτως σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος».

Περικοπές στους ΟΤΑ

Εξάλλου, οι περικοπές ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ζήτησε η τρόικα, από το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να φέρουν απολύσεις από τους ΟΤΑ, ενώ από το Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Τα μέτρα που θα οδηγήσουν στις περικοπές των 440 εκατ. ευρώ αφορούν τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, τον περιορισμό των δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών κατά 50 εκατ. ευρώ, μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6.000 εποχικούς (που θα επιφέρει εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ), καθώς και μειώσεις κατά 50 εκατ. ευρώ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η εφορία «φακελώνει» τους ημιυπαίθριους στο Ε1 και βάζει «φωτιά» στα τεκμήρια









Η εφορία «φακελώνει» τους ημιυπαίθριους στο Ε1 και βάζει «φωτιά» στα τεκμήρια
Με ειδικούς κωδικούς που ενσωματώνει στο ανανεωμένο Ε1 –το βασικό έντυπο της εφορίας που θα συμπληρώσουν φέτος τουλάχιστον έξι εκατομμύρια Έλληνες- το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τους πολίτες που τακτοποίησαν αυθαίρετους ή ημιυπαίθριους χώρους, να δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά στην εφορία. Οι επιπλέον χώροι θα συνυπολογιστούν στα τεκμήρια τα οποία θα είναι φέτος αυξημένα κατά 40% τουλάχιστον σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.

Το ότι οι τακτοποιημένοι χώροι θα συμπεριληφθούν στα τεκμήρια διαβίωσης έχει καταστεί σαφές με εγκύκλιο που έχει εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών από τον περασμένο Μάιο: «η επιφάνεια των τακτοποιημένων χώρων υπολογίζονται στον προσδιορισμό της επιφάνειας των ακινήτων κατά την εφαρμογή των ακόλουθων διατάξεων:… δ) Των διατάξεων των περ. α’ και β’ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ΚΦΕ (Προσδιορισμός του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση την ετήσια αντικειμενική δαπάνη της ιδιοκατοικούμενης ή μισθούμενης ή δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας, καθώς και μιας ή περισσότερων δευτερευουσών κατοικιών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειάς τους).

Αυτό σημαίνει ότι στους νέους κωδικούς που προστίθενται στο έντυπο της εφορίας (στον πίνακα 5 έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών) θα εμφανιστεί πλέον το σύνολο των τετραγωνικών του ακινήτου και τα τεκμήρια θα υπολογιστούν ανάλογα.

Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών:

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων φορολογίας εισοδήματος, ως χρόνος τακτοποίησης των χώρων αυτών θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

2. Oι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2011, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να δηλωθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση του 2011, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 και έτσι θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικον. έτη. Ομοίως, οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2012, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να περιληφθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση 2012, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 και των επομένων οικον. ετών.

3. Σε περίπτωση, που παρά την υποχρέωση δήλωσής τους, διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.


Αρίστος Οικονομίδης
newpost.gr

Read more...

Εισαγγελική έρευνα για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ επί Παπανδρέου και Δρούτσα ζήτησε ο Πεπόνης









Εισαγγελική έρευνα για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ επί Παπανδρέου και Δρούτσα ζήτησε ο Πεπόνης
Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για υπέρβαση των προϋπολογιζόμενων απόρρητων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο μετά το 2009, επί υπουργίας Γ. Α. Παπανδρέου και μετέπειτα Δημήτρη Δρούτσα διέταξε το πρωί ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης.

Η νέα εντολή του κ. Πεπόνη ουσιαστικά αποτελεί επέκταση της, ήδη, διενεργούμενης έρευνας, που αφορά το χρονικό διάστημα 2004 έως 2007 και έχει ως αφετηρία την κατάθεση στοιχείων που προσκόμισε, όταν κλήθηκε να καταθέσει, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, που κατέθεσε πριν μερικές ημέρες στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη για τις ερευνώμενες υπερβάσεις στα λεγόμενα "μυστικά κονδύλια", φέρεται να προσκόμισε στοιχεία για σημαντικές αυξήσεις σε ανάλογα ποσά του Υπουργείου Εξωτερικών, που αφορούν στην περίοδο μετά την διακυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή και μετά το 2009.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, ο κ. Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι οι υπερβάσεις των επίμαχων κονδυλίων φθάνουν το 270% , τόσο το 2009 όσο και το 2010.

Η αρχική εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρονταν σε αποκλίσεις από 200 έως 1.000% στα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί για τα μυστικά κονδύλια σε υπουργεία και σε αυτά που τελικώς χορηγήθηκαν, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Η προκαταρκτική εξέταση έχει ως στόχο να διαπιστώσει τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων, να εντοπίσει τους λόγους που σημειώθηκαν υπερβάσεις στα ποσά και τελικά να εξακριβώσει αν πράγματι τα χρήματα διατέθηκαν για τους λόγους για τους οποίους προϋπολογίστηκαν ή αποτέλεσαν αντικείμενο παράνομου πλουτισμού.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Δεν ψηφίζω» από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ!

«Κίνημα» κατά της διαφαινόμενης συμφωνίας αρχηγών - Tρόικας...


π0ασοκΜε την κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών να πλησιάζει, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε "όχι" στη νέα δανειακή σύμβαση.

"Συνάδελφοι βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ ζητάμε κάποιες γραμμές που πρέπει να τηρηθούν. Διαφορετικά θα μιλάμε πλέον για εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα" δήλωσε ο Δημήτρης Καρύδης και ξεκαθάρισε: "Δεν ψηφίζω κατάργηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και 13ου και 14ου".

"Προτιμώ την φτώχεια παρά τον εξευτελισμό και την σκλαβιά. Εάν αφαιρεθούν οι κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου λεω όχι. Στην κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και την κατάργηση του κατώτατου μισθού λέω όχι. Στην κατάργηση του 13ου-14ου μισθού λέω όχι. Στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων λεω όχι» δήλωσε ο Χρήστος Μαγκούφης.

Παρέμβαση έκανε και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: "Υπογράψαμε το μνημόνιο του Παπακωνσταντίνου χωρίς να το διαπραγματευθούμε. Ρωτήστε όποιον Έλληνα θέλετε, προτιμά φτώχεια και δυστυχία ή φτώχεια και αξιοπρέπεια; Θα σας απαντήσουν το δεύτερο».

Οι δηλώσεις αυτές, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ΚΟ, ήταν η αιτία που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κάλεσε άμεσα τους βουλευτές του σε συνεδρίαση.

Αντίστοιχο κλίμα υπάρχει και στην ΚΟ της ΝΔ, οπότε το θέμα δεν αποκλείεται να απασχολήσει και τη συνάντηση των αρχηγών με τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης για το τελικό ντηλ με την Τρόικα।


Read more...

Στο 159,1% του ΑΕΠ ανήλθε το ελληνικό κρατικό χρέος στο γ΄ τρίμηνο του 2011...



Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011, σε ό,τι αφορά στη σχέση χρέους προς ΑΕΠ, η Ελλάδα εμφάνιζε το υψηλότερο ποσοστό δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη (159,1%), με την Ιταλία (119,6%) να ακολουθεί και... τρίτη την Πορτογαλία με ποσοστό 110,1%.

Το αντίστιχο τρίμηνο του 2010 το ελληνικό χρέος ήταν 138,8% του ΑΕΠ και στο δεύτερο εφετινό τρίμηνο 154,7%.

Έπεται η Ιρλανδία με ποσοστό 104,9% ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Εσθονία με 6,1% και το Λουξεμβούργο με 18,5%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της Ευρωζώνης κατέγραψε ελαφρά μείωση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, έναντι του προηγουμένου τριμήνου, στο επίπεδο του 87,4% του ΑΕΠ, έναντι 87,7%.

Έναντι του τρίτου τριμήνου του 2010, η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε από 83,2% σε 87,4%.

Σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημείωσε ελαφρά αύξηση, διαμορφούμενο σε 8,19 τρισ .ευρώ, σύμφωνα με την Eurostat, η οποία έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο νέος αυτός δείκτης συμπληρώνει τα ετήσια στοιχεία για τα οποία παρέχεται πληροφόρηση δύο φορές ετησίως, καθώς και επί των ειδοποιήσεων σχετικά με τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος και παρέχεται έτσι μια καλύτερη δυνατότητα παρακολούθησης της βραχυπρόθεσμης τάσης του δημοσίου χρέους.
in.gr



Read more...

"Μαύρη" υποδοχή επιφύλασσαν στον Παπουτσή...



Δυσάρεστη υποδοχή με τέσσερις παρατεταγμένες νεκροφόρες είχε στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής και ο... υφυπουργός Μανώλης Όθωνας, βρέθηκαν στην πόλη για τα εγκαίνια του επιχειρησιακού κέντρου επιτήρησης συνόρων και την κήρυξη έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του φράχτη.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων διαμαρτύρονταν για την υπαγωγή των συγκεκριμένων οχημάτων στην κατηγορία των πολυτελών ΙΧ και όχι σε αυτή των επαγγελματικών όπως ήταν μέχρι πέρσι, με αποτέλεσμα να εξακοντιστεί προς τα πάνω η δαπάνη για τα τέλη κυκλοφορίας.



Read more...

Ξεσηκωμός για τους μισθούς από Αριστερά και συνδικάτα- «Κλείνει» αύριο η χώρα από 24ωρη απεργία









Ξεσηκωμός για τους μισθούς από Αριστερά και συνδικάτα- «Κλείνει» αύριο η χώρα από 24ωρη απεργία
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των νέων κυβερνητικών μέτρων θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα τα κόμματα της Αριστεράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στις 18:00 στην Ομόνοια και στο αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη οργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το ΚΚΕ, απορρίπτοντας «τους εκβιασμούς και τα μνημόνια της εξαθλίωσης και της χρεοκοπίας», που -όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση- «φέρνουν μαζί τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η ευρωλυκοσυμμαχία τους».

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενάντια στα νέα μέτρα που συνομολόγησαν κυβέρνηση και τρόικα.

Συγκέντρωση έχουν προγραμματίσει για τις 18:00 στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ στο ίδιο σημείο αναμένεται να συγκεντρωθούν και οι αναρχικοί.

Από τις 18:00 το απόγευμα θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό.

Την ίδια ώρα, την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας την Τρίτη αποφάσισαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μετά την συμφωνία που φαίνεται ότι επιτυγχάνεται μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας για τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 20%, παρά την αντίθετη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι κοινωνικοί εταίροι.

Με τη σειρά της και η ΟΛΜΕ κήρυξε για αύριο 24ωρη απεργία, σύμφωνα με ανακοινώσεις των Ομοσπονδιών τους (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αντίστοιχα) στο πλαίσιο της κινητοποίησης ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Η προσυγκέντρωση των καθηγητών ορίστηκε στις 10.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, προκειμένου ο κλάδος να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ στις 11 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος. Με δική της ανακοίνωση η ΔΟΕ κήρυξε επίσης 24ωρη απεργία και καλεί τους δασκάλους και νηπιαγωγούς να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος.
newpost.gr

Read more...

"Λείπουν" τρία δισ. για να κλείσει το ντηλ με την τρόικα

Σήμερα με Τρόικα ο Παπαδήμος, την Τρίτη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών



Με το κλιμάκιο της Τρόικας θα συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό μετατίθεται για την Τρίτη.

Ανοικτό παραμένει το θέμα να πραγματοποιηθεί συνάντηση της αντιπροσωπείας της τρόικας με τους κυρίους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη

Επίσης, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να έχουν τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα πάντα δηλαδή, για να φανεί πως γίνεται διαπραγμάτευση. Την ώρα που οι ίδιοι οι αρχηγοί κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να περάσουν στην κοινή γνώμη το τελεσίγραφο. "Υπάρχει σχέδιο να μας διώξουν από το ευρώ" του είχε προλάβει όλους, με συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα, η ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη. "Σχέδιο Α υπογράφουμε, σχέδιο Β χρεοκοπούμε" είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Οι αρχηγοί "παρήγγειλαν", μάλιστα, από τον Λουκά Παπαδήμο να ετοιμάσει μιά έκθεση για το τι θα σημαίνει για τους πολίτες η χρεοκοπία Πως αλλιώς θα περάσουν από την κοινή γνώμη και τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες το "πακέτο" στο οποίο συμφώνησαν την Κυριακή;

- "Κούρεμα" των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 22%! Όλων, όχι μόνο των κατώτατων.
- Περικοπή των επικουρικών συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο τομέα
- Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ και όλων των κλαδικών.
- Διατήρηση των δώρων και των ειδικών μισθολογίων μέχρι τον... Ιούνιο, που θα γίνει νέο "ταμείο"!
- Νέα εισπραχτικά μέτρα ύψους 3 δις ευρώ, τα οποία μένει να διευκρινιστούν. Η τρόικα θέλει να οριστούν και να μπουν στο κείμενο που θα υπογράψουν οι αρχηγοί.
- Ενίσχυση των τραπεζών με αντάλλαγμα κοινές μετοχές, αλλά χωρίς το δημόσιο να ορίζει διοικήσεις.

Κατόπιν αυτών δεν είναι παράξενο που ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καρατζαφέρης προσπαθούν να πείσουν τον Αντώνη Σαμαρά να συναινέσει στην παράταση του βίου της συγκυβέρνησης για έναν χρόνο। "Πως θα πάμε στις γειτονιές" αναρωτιούνται στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ήδη η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να συγκαλέσει σχεδόν μεσάνυχτα Κυριακής πολιτικό συμβούλιο προκάλεσε την αντίδραση πολλών μελών του οργάνου που είδαν προσπάθεια να καταστούν όλοι συνυπεύθυνοι.
protothema.gr
Read more...

Σε συναγερμό τα χωριά του Έβρου, καθώς αναμένονται μεγάλοι όγκοι νερού από Βουλγαρία

Ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί από το μεσημέρι της Δευτέρας οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και των τοπικών δήμων του Έβρου, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εισρεύσουν στην κοίτη του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού μεγάλοι όγκοι υδάτων.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική πλευρά, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη νότια Βουλγαρία και στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επιταχύνουν το λιώσιμο του χιονιού.

Ήδη έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών, αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μηχανήματα και τα ζώα τους από τις ζώνες, όπου υπάρχει ενδεχόμενο να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ήδη το νερό που κατέρχεται από τη Βουλγαρία προκαλεί μικρής έκτασης πλημμύρες στις περιοχές Ορμενίου και Δικαίων Έβρου, χωρίς όμως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Ο φόβος των υπηρεσιών και της πολιτικής προστασίας εστιάζεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθότι ενδέχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις και με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, η ταχύτητα των υδάτων που θα εισρεύσουν στην κοίτη του ποταμού να ξεπεράσει τα 1.500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Βόμβα για τους εργαζόμενους η μείωση του κατώτερου μισθού

Πλήρης απορρύθμιση με την κατάργηση και της μετενέργειας



protothema.grΣε ελευθερη πτώση οδηγούνται οι μισθοί από την συρρίκνωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της 6μηνης μετενεργειας που επιβάλλει η Τρόικα, σε ποσοστό της τάξης του 20% (διαβάστε εδώ σχετικά). Η πτώση του βασικού μισθού θα συμπαρασύρει το επιδομα ανεργίας , οικογενειακά επιδόματα , υπερωρίες αλλά και το ύψος των συντάξεων ενώ στην πρέσα θα μπούν και οι υψηλότεροι μισθοί που έως σήμερα ορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο - εργατολόγο κ. Τάσο Πετρόπουλο "η κατάργηση της μετενέργειας και η απαξίωση του ΟΜΕΔ δε θα αλλάζουν δραματικά το κλιμα που ήδη επικρατεί στην αγορά εργασίας η οποία έχει κατακλυστεί από ατομικές συμβάσεις και ελαστικές μορφές απασχόλησης . Η επιμονή της Τρόικας για γενικευμένη εφαρμογή του νόμου θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία της αγοράς και θα οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση των αποδοχών "

Σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 81 κλαδικές συμβάσεις . Με το ισχύον εργατικό δίκαιο , μετά τη λήξη τους και τη λήξη της 6μηνης μετενέργειας στην οποία ισχύουν στο ακέραιο οι όροι της σύμβασης , η επόμενη συλλογική η ατομική σύμβαση που θα συνομολογήσουν τα δύο μερη , δε θα μπορούσε να επιβάλει δυσμενέστερους όρους οικονομικούς και θεσμικούς από την προηγούμενη σύμβαση .

Διαβάστε εδώ το πρωινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που ανάρτησε το protothema.gr

Με την κατάργηση της μετενέργειας , την επόμενη κιόλας μέρα
- ο εργαζόμενος μπορεί να υποχρεωθεί να υπογράψει ατομική σύμβαση από μηδενική βάση υπό την απειλή της απόλυσης ..
-ο εργοδότης μπορεί να προσλάβει εργαζόμενο με όποιους όρους θέλει εκτός πεδίου συλλογικών συμβάσεων .
-Στο εξής , οι εργοδότες θα αρνούνται πεισματικά να υπογράψουν νέα συλλογική σύμβαση αφού οι νόμοι δεν τους υποχρεώνουν ούτε η σύμβαση δεσμεύει όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου εξαιτίας του άρθρου 37

"Αυτό θα προκαλέσει απότομη αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων, υπονόμευση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων αποδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων", λέει ο κ. Πετρόπουλος.

Θεωρητικά μια επιχείρηση μπορεί να αποφασίσει την ελεύθερη πτώση των μισθών έως το πλέγμα προστασίας του νέου κατώτατου μισθού των 600 ευρώ , σε ακραίες περιπτώσεις όταν πρόκειται για υψηλούς μισθούς με επιδόματα για οικογένεια και πτυχίο .

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες κλαδικές συμβάσεις, οι αμοιβές στον κλάδο "εμπορίου-πωλητές" κυμαίνονται από 860,64 ευρώ (εισαγωγικός μισθός) έως 1.467 ευρώ (33 έτη εργασίας), δηλαδή η απόκλιση από τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ ( 600 ευρώ ) φθάνει εως 30% , ποσοστό το οποίο μπορεί να εξανεμιστεί εν μία νυχτί ελέω διευθυντικού δικαιώματος .

Αντίστοιχα, στον κλάδο των τραπεζών, όπου η κλαδική σύμβαση έχει εκπνεύσει εδω και 3 χρόνια οι αντίστοιχες αποκλίσεις κυμαίνονται έως και 40 % .

Πάντως με τον κατώτατο μισθό σήμερα αμοίβεται το 15% των ελλήνων εργαζομένων ενώ οι αποδοχές του 85% ορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με το δικηγόρο εργατολόγο κ, Δημήτρη Περπατάρη η μείωση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα Πορτογαλίας θα συμπαρασύρι το επίδομα ανεργίας , τις αποζημιώσεις , τα δώρα και τα επιδόματα , τη ρύθμιση των υπερωριών , την απασχόληση της νύχτας καθώς και το ύψος των συντάξιμων αποδοχών ।


Read more...

Η συγγνώμη Γερμανού βουλευτή στους Έλληνες...



Μετά τη γερμανική πρόταση για τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα, ο Γερμανός βουλευτής Ελεύθερων Δημοκρατών, Έρβιν Λότερ, ζητά με ανοιχτή του επιστολή συγγνώμη από τους Έλληνες.

Επισημαίνοντας πως ... αισθάνεται δεύτερη χώρα του την Ελλάδα, τονίζει στην ανοιχτή του επιστολή που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, ότι καλύτερη εγγύηση για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι όχι ένας επίτροπος αλλά οι ίδιοι οι Έλληνες, "ένας λαός με θάρρος, στους οποίους έχω εμπιστοσύνη".

Αναφέρει ακόμα πως ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία ισχύει για αμφότερες πλευρές, σημειώνοντας πως όσο απαράδεκτη είναι η καταστροφική επίπτωση της απερίσκεπτης συζήτησης στη Γερμανία για τον ελληνικό λαό, τόσο αφόρητες είναι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα, που παρομοιάζουν το φιλελεύθερο, δημοκρατικό κράτος δικαίου της Γερμανίας με την τυραννία των ναζί.

Ολόκληρη η επιστολή:

"Αγαπητοί Έλληνες φίλοι

Όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα.

Διπλωματική στη διατύπωση, αλλά σαφής επί της ουσίας η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ως βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου και αναπληρωτής πρόεδρος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας τον ευχαριστώ για αυτήν τη συνετή απάντηση σε μεμονωμένες γερμανικές διεκδικήσεις περί Ευρωπαίου επιτρόπου στην Ελλάδα.

H συνταγματικά κατοχυρωμένη αναγνώριση του απαραβίαστου της αξιοπρέπειας είναι η απάντηση της δημοκρατικής Γερμανίας απέναντι στα εγκλήματα που διεπράχθησαν στη διάρκεια της Κατοχής. Ακόμη και όταν οι πολιτικές συζητήσεις παίρνουν τόσο αμφιλεγόμενη τροπή, η αξιοπρέπεια του άλλου είναι η αδιαφιλονίκητη βάση του δημοκρατικού διαλόγου.

Μόνο μια λέξη υπάρχει για τον εκνευρισμό, την οργή και τα πλήγματα που προκλήθηκαν από την πρόταση περί επιτρόπου: Συγγνώμη! Ασφαλώς όμως ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία ισχύει για αμφότερες πλευρές.

Όσο απαράδεκτη είναι η καταστροφική επίπτωση της απερίσκεπτης συζήτησης στη Γερμανία για τον ελληνικό λαό, τόσο αφόρητες είναι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα, που παρομοιάζουν το φιλελεύθερο, δημοκρατικό κράτος δικαίου μας με την τυραννία των ναζί.

Ας ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να αποκομίσουν εσωτερικά οφέλη από τη χρήση ισοπεδωτικών προκαταλήψεων, όπως οι "άσχημοι Γερμανοί" και οι "τεμπέληδες Έλληνες".

Ο δρόμος εξόδου από την κρίση μόνο κοινός μπορεί να είναι, αν κοιταχτούμε στα μάτια, ίσος προς ίσο. Αν σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του άλλου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις θεμιτές ανησυχίες και τα δικαιολογημένα συμφέροντά του.

Αγαπητοί φίλοι, η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό η δεύτερη πατρίδα μου. Τα τελευταία 12 χρόνια περνάω μαζί με τη γυναίκα μου αρκετές εβδομάδες τον χρόνο σε αυτήν τη συναρπαστική χώρα. Έχουμε κάνει πολλούς φίλους, γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους, με τους οποίους τρώμε, πίνουμε, γελάμε, συζητάμε, ενίοτε τσακωνόμαστε, πάντα στα ελληνικά.

Και χτίσαμε ένα σπίτι. Πιστέψτε με, αποκομίσαμε ακριβώς τις ίδιες εμπειρίες που έχει και ένας Έλληνας όταν έρχεται σε επαφή με τις αρχές και η πορεία του δεν οδηγεί στον στόχο, όπως προβλέπεται από τον νόμο, ούτε η άδεια εξαρτάται απαραίτητα από την ποιότητα της αίτησης.

Στη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας όμως έμαθα ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μπορούν να πετύχουν μόνο όταν παρέχονται τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να γίνει δύσκολη η ζωή των υπευθύνων και ευκολότερη η ζωή των υπολοίπων.

Προκειμένου η βοήθεια που δίνεται από αλληλεγγύη να μην καταλήγει σε έναν βάλτο νεποτισμού και διαφθοράς, αλλά να εξυπηρετεί τους πολίτες. Αυτός είναι ο στόχος μας, η δέσμευσή μας. Και για να υλοποιηθεί δεν χρειάζεται ένας έξωθεν επιβεβλημένος επίτροπος, αλλά το θάρρος ενός λαού. Οι Έλληνες, όπως τους ξέρω, έχουν άφθονο κουράγιο και θα πράξουν ανάλογα. Τους έχω εμπιστοσύνη.

Δικός σας, Δρ Έρβιν Λότερ, Γερμανός βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών"



Read more...

Τελείωσε ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις, διαμηνύει η Κομισιόν στην Αθήνα

Ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα


«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας αποτελούν και τα πρόσθετα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ που ζητούνται για το 2012
«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας αποτελούν και τα πρόσθετα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ που ζητούνται για το 2012 (Φωτογραφία: ICON )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση συμφωνίας, εξέφρασε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προθεσμίες, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την ανάγκη αναχρηματοδότησης της χώρας και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Χωρίς αυτές, τόνισε, «δεν έχει κανένα νόημα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συνεδριάζουν, μιλώντας αορίστως».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδας, ανέφερε ότι αποτελείται από δύο σκέλη, το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν έκανε λόγο για «τρύπες» στην εφαρμογή του πρώτου προγράμματος, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τις αποκλίσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Υποστήριξε δε ότι οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν από την Ελλάδα πρόσθετη λιτότητα, παρά μόνο την πλήρη εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την οικονομική ύφεση.

Ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε ότι στόχος των διαβουλεύσεων για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προκειμένου να δοθεί μια ισχυρή και αξιόπιστη απάντηση σε όλους όσοι χρειάζεται να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Σχολιάζοντας τα προγράμματα της ΕΕ προς την Ελλάδα, είπε ότι πρόκειται για επίδειξη αλληλεγγύης, χωρίς προηγούμενο, προς τον ελληνικό λαό, αλλά σημείωσε ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη.

Σε ό,τι αφορά στους κατώτατους μισθούς, ο Α. Αλταφάζ παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 751 ευρώ για 14 μήνες, κάτι που ισοδυναμεί σε 870 ευρώ μηνιαίως, ενώ, όπως είπε, στην Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 566 ευρώ και στην Ισπανία σε 748 ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά, αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει πολιτικές «τύπου Τσαουσέσκου», επιβάλοντας τη βίαιη μείωση του δημόσιου χρέους και των μισθών στην Ελλάδα και αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουμανίας επί καθεστώτος Τσαουσέσκου.

Επανέλαβε ότι την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει απωλέσει την ανταγωνιστικότητά της, ότι ο δείκτης παραγωγικότητας είναι πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και τόνισε εκ νέου ότι η Ελλάδα ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της. Σημείωσε, δε, ότι αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, η επίπτωση θα είναι η χρεοκοπία της χώρας.

Εξ άλλου, σχολιάζοντας δηλώσεις της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, σχετικά με ενδεχόμενα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι η Επιτροπή εργάζεται εντατικά προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι κάποιοι ιδιωτικοί φορείς επεξεργάζονται τέτοιες λύσεις.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης, ο Α. Αλταφάζ επέμεινε στην πάγια θέση της Επιτροπής για συνολική απάντηση στην κρίση χρέους. «Βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι κάποιες χώρες πλήττονται περισσότερο από άλλες και ενδεικτικά ανέφερε ως παράδειγμα την Ιρλανδία.

Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας αποτελούν και τα πρόσθετα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ που ζητούνται για το 2012.

Στην κυβέρνηση αναζητούν ισοδύναμα μέτρα με το 1,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί από τη μείωση του κατώτερου μισθού. Ενδεχομένως, στο στόχαστρο να μπουν κοινωφελείς οργανισμοί που δεν ανήκουν στη γενική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο και το μεσημέρι έγινε μία ακόμα υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

Αργότερα, εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος θα δει τα στελέχη της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου και την Τρίτη θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Άνοιξαν και θέμα περικοπής 20% στις κύριες συντάξεις!

Η τρόικα τρελάθηκε!


Η "ανάγκη" των αρχηγών να πείσουν εαυτούς και κοινό πως διαπραγματεύονται με την τρόικα έχει προκαλέσει τους δανειστές μας οι οποίοι ανοίγουν συνεχώς νέα θέματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιδέα του Αντώνη Σαμαρά να θεσπιστεί κοινωνικός πόρος από τον τζόγο για τις επικουρικές οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είπαν στον Λουκά Παπαδήμο ότι κανονικά θα έπρεπε να κόψει τις βασικές συντάξεις 20% τώρα. "Αν είναι να βάλετε κοινωνικό πόρο βάλτε τον για να σώσετε τις κανονικές συντάξεις" επισήμαναν και προέβλεψαν ότι όπως πάνε τα πράγματα σύντομα θα χρειαστεί να ανοίξει ξανά το ασφαλιστικό.

Απέρριψαν και την προσπάθεια του Παντελή Οικονόμου να περάσει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε 60 δόσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ότι αναμένει την εντολή του Γιώργου Παπανδρέου για να αγνοήσει την τρόικα και να βγάλει την απόφαση με 60 δόσεις.

"Πρόεδρε περιμένω την εντολή σου" του είπε, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας πως είναι αντίθετοι σε κάθε πράξη που θα συνηθίζει τους έλληνες στη λογική "δεν πληρώνω και τα βρίσκω μετά"। Επιπλέον, οι δανειστές έχουν επισημάνει στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ότι μια τέτοια ρύθμιση θα τινάξει τους τρέχοντες προϋπολογισμούς στον αέρα, αφού όσοι πληρώνουν θα νιώσουν κορόιδα και θα σταματήσουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
protothema.gr

Read more...

Στηρίζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση

Συνάντηση Παπανδρέου-Σβόμποντα


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητές της Ελλάδας να βγει από την κρίση εξέφρασε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς Σβόμποντα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Οι σοσιαλιστές και οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στις δυνατότητές της να μεταρρυθμιστεί και να βγει από την κρίση» δήλωσε.

Ο κ.Σβόμποντα χαρακτήρισε απορριπτέα την ιδέα να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, τόσο για την ίδια την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

«Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να δουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι την πραγματικότητα για την Ελλάδα» τόνισε και υπογράμμισε ότι με το ΠΑΣΟΚ, τις δημιουργικές δυνάμεις και την ΕΕ μπορεί, σε κάποια χρόνια, να ξεπεραστεί αυτή η σοβαρή κρίση. Σημείωσε δε ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος ώστε να κάνει τη δουλειά που ξεκίνησε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο ανέφερε για τον Γ.Παπανδρέου ότι «είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις πολιτικών που φάνηκαν αρκετά γενναίοι, ώστε να αφήσουν την πολιτική τους θέση προς όφελος της χώρας τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλωσόρισε στη χώρα τον κ.Σβόμποντα, τον συνεχάρη για την εκλογή του στη σημερινή του θέση και τον ευχαρίστησε για όλη την υποστήριξη που δίνει στον ελληνικό λαό, σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Με τον κ.Σβόμποντα συναντήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τον ενημέρωσε για την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, αλλά και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Έρχονται δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών!

Νέα βόμβα - δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο...



protothema.grΣε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών προκειμένου να μην θιγεί το καθεστώς των μόνιμων καθηγητών φαίνεται ότι αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση έπειτα από τις πιέσεις της Τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίεςε κτιμάται ότι θα αποκρυσταλλωθούν σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην διακοπή της συνεργασίας που είχε το δημόσιο με χιλιάδες ωρομισθίους και αναπληρωτές καθηγητές προκειμένου να εξορθολογισει το κόστος του κρατικού προϋπολογισμού.

Τις ώρες διδασκαλίες τις αναλαμβάνουν πλέον οι μόνιμοι καθηγητές. Έτσι για παράδειγμα εάν ένας μόνιμος καθηγητής δίδασκε 20 ώρες την εβδομάδα και ένας ωρομίσθιος άλλες 5 τότε με την κατάργηση της θέσης του ο μόνιμος θα διδάσκει και τις 25 ώρες χωρίς φυσικά επιπλέον χρήματα.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση μετά την απόφαση περί μείωσης του κατώτατου μισθού στα 600 ευρω (μικτά ) αναζητούν επιπλέον μέτρα που θα φέρουν επιπλέον έσοδα καθώς οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων λόγω των χαμηλότερων εισφορών και του κρατικού προϋπολογισμού λόγω της χαμηλότερης φορολογίας θα είναι σημαντική.

"Πρέπει να εφεύρουμε μέτρα"

Κορυφαίος υπουργός έλεγε νωρίτερα ότι «άλλα μέτρα δεν υπάρχουν. Όμως πρέπει να τα εφεύρουμε». Η συνολική τρύπα είναι πέριξ των 3,3 δισ. ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι, πέραν της πιθανής γενίκευσης της μείωσης του κατώτερου μισθού (διαβάστε εδώ σχετικά) η Τρόικα φέρεται να ζητάει τώρα περικοπές της τάξης του 20% στις κύριες συντάξεις!

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Δυο ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι
· να μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο όριο στα 3.000 εύρο αλλά εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό δεν θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα.
· Να περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και να κλείσουν οργανισμοί του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ως την Κυριακή είχε αποφασιστεί μείωση δαπανών στην Υγεία κατά 1,1 δισ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ περικοπές στην Εθνική Άμυνα και εξοικονόμηση 440 εκατ. ευρώ από την περικοπή των επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ.

Άρα για να συμπληρωθούν τα μέτρα που φθάνουν το 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3,3 δισ. ευρώ), όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής, αναζητούνται μέσα λίγες ώρες μέτρα περικοπής δαπανών, άνω των 1,3 δισ. ευρώ.

Αύριο αναμένεται η συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ। Ευ. Βενιζέλου στη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας υπό τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.


Read more...

Σε ασφυκτικό πλαίσιο οι επαφές της κυβέρνησης, την Τρίτη η νέα συνάντηση των αρχηγών

Στην πρέσα του χρόνου και των απαιτήσεων

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς


Αθήνα
Υπό την ασφυκτική πίεση των συντονισμένων τελεσιγράφων τόσο από την Κομισιόν όσο και από Μέρκελ και Σαρκοζί, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Παρίσι, να κλείσουν σήμερα οι τελικές συμφωνίες της Ελλάδας για εργασιακά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και PSI, προκειμένου να υπάρξει το νέο δανειακό πακέτο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν νέα συνάντηση με την τρόικα αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του πρωθυπουργού η ώρα του ραντεβού με την τρόικα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό θα γίνει την Τρίτη.

Στη συνάντηση με την τρόικα θα δοθεί μάχη για το ποσοστό μείωσης του κατώτερου μισθού αλλά και τη διάσωση κατά το ήμισυ της μετενέργειας των συμβάσεων (να ισχύει δηλαδή η επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αν δεν έχει υπογραφεί νέα για το βασικό μισθό και για τα βασικά επιδόματα).

Μετά τη συνάντηση με την τρόικα -η ώρα του ραντεβού δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή- ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη δεύτερη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους, τους Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και Γ.Καρατζαφέρη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν λάβει από το πρωί το προσχέδιο της συμφωνίας και έχουν συγκαλέσει συσκέψεις με τα επιτελεία τους, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις τελικές τους θέσεις στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, υπάρχει και το ενδεχόμενο συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ενημέρωση για το περιεχόμενο του νέου μνημονίου ζητούν μετ' επιτάσεως και οι βουλευτές των κομμάτων. Συκγεκριμένα, στο ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές ζητούν σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πιθανότητα που δεν απέκλεισε ο κ. Παπανδρέου, αν και όχι για σήμερα ή αύριο.

Εφόσον το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, υπάρξει συμφωνία, τότε η ελληνική πλευρά θα συντάξει ένα μίνι μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί και από τους τρεις αρχηγούς.

Το κείμενο αυτό θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στο Eurogroup της Τετάρτης.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, που ακολούθησε την πεντάωρη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους την Κυριακή, αναφέρεται: «Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΕΛΗ;


Ο "ΠΗΓΑΣΟΣ" ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝ-ΠΑΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ!
Και εκεί που πιστεύαμε ότι ο Κουβέλης θα κάνει μια σοβαρή προσπάθεια σε επικοινωνιακό επίπεδο, σήμερα μάθαμε ότι ο κολαούζος του Μπόμπολα και το Σημίτη (αλήθεια πληρώνεται από το Έθνος γι αυτές τις γελοιότητες που γράφει καθημερινά;) διαρρέει...
ότι θα αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ! Μετά τον Βασίλη Οικονόμου σκάει μύτη και ο ΠΑΝ-ΠΑΝ। Ο Οικονόμου τουλάχιστον δεν είναι διαπλεκόμενος και δεν εκπροσωπεί κανένα επιχειρηματία. Ο Κουβέλης τι δουλειά έχει με το Μπομπολέικο;
http://fimotro
Read more...

Συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη «σκιά» της επιστολής Παπανδρέου στον Παπαδήμο









Συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη «σκιά» της επιστολής Παπανδρέου στον Παπαδήμο
Πολιτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε για απόψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.



Το συμβούλιο έχει ήδη αρχίσει με τους κ.κ. Βενιζέλο, Λοβέρδο, Ρέππα, Κουτρουμάνη, Χρυσοχοΐδη, Παπουτσής, Ξενογιαννακοπούλου και Διαμαντοπούλου. Ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να ενδυναμώσει τη συνοχή και το ηθικό του κόμματος ενόψει των δραματικών εξελίξεων.

Ενδεχομένως να συνεδριάσει αύριο Δευτέρα και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εφόσον τα χρονικά περιθώρια το επιτρέψουν.

Υπενθύμιζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μέτα την ολοκλήρωση της κρίσιμης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Ενόψει της αυριανής συνάντησής μας, των τριών Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, τα οποία συμμετέχουν στην Κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ευθύνης, θεωρώ χρήσιμο να σας υποβάλω τις κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως διαμορφώθηκαν κατά την ευρύτατη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της τελευταίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους σχετικούς προβληματισμούς που εκφράσθηκαν για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων (μισθολογικό κόστος-επικουρικές συντάξεις) και της επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Θα ήθελα πρώτα να σας μεταφέρω τη θέση μου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την κυβερνητική εμπειρία και τη συνεργασία που είχα για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της νέας Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Γ.Σ.Σ.Ε) το 2010.

Βασική κυβερνητική θέση από την αρχή της θητείας μου αποτέλεσε ο σεβασμός της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και των αποτελεσμάτων του κοινωνικού διαλόγου, ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την κοινωνική ειρήνη, τα εργασιακά δικαιώματα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι γνωστό ότι η νέα ΓΣΣΕ περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον κατώτατο μισθό, τους 13ο και 14ο μισθούς όπως και τις τριετείς ωριμάνσεις, ως δυναμικά στοιχεία της συμφωνίας.

Γνωρίζω επίσης ότι στις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμικών μας εταίρων αυτά έχουν τεθεί προς αναπροσαρμογή ή και κατάργηση. Ο προβληματισμός τους διαφέρει από εκείνον των κοινωνικών εταίρων όπως και του δικού μας κόμματος αλλά και του αρμόδιου Υπουργείου και Υπουργού Εργασίας ως προς την σημασία του μισθολογικού κόστους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Είναι πεποίθησή μου ότι μεσοπρόθεσμα, πόσο μάλλον και μακροπρόθεσμα, οι διαρθρωτικές αλλαγές θα εγγυηθούν μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία και πολύ λιγότερο το μισθολογικό κόστος. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, δηλαδή των διοικητικών εμποδίων και χρονοτριβής που πολλές φορές εξελίσσεται σε αδιαφάνεια και φαινόμενα διαφθοράς, οι υποδομές όπως του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, είναι μία κατηγορία θεμάτων τα οποία ξεκινήσαμε να βελτιώνουμε αλλά απαιτούν ακόμα δραματική αλλαγή.

Μια άλλη κατηγορία αποτελεί η ανάγκη να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, στην συνεχή εκπαίδευση, επανακατάρτιση και μετάβαση σε τεχνολογίες σύγχρονες και πράσινες ώστε να εγγυηθούμε προϊόντα ποιότητας, ελληνικά, εξαγώγιμα, που να βασίζονται στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Τέλος θέματα όπως της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να βοηθήσουν με μία προϋπόθεση: την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Και εδώ η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας είναι θεωρώ εφικτή και ρεαλιστική. Να υπάρξουν κίνητρα της μείωσης των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ρητές δεσμεύσεις από τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες για πλήρη διαφάνεια στην λειτουργία των εταιριών τους. Η ένταξή τους σε ένα καθεστώς πλήρους ηλεκτρονικού ελέγχου και πληρωμών, δηλαδή από την Κάρτα Εργασίας μέχρι την πληρωμή των μισθών και εισφορών μέσω ηλεκτρονικού συστήματος συνδεδεμένου με το τραπεζικό σύστημα θα είναι προϋπόθεση για να ενταχθούν στο νέο καθεστώς μειωμένης ασφαλιστικής εισφοράς.

Στην δικιά μου πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμικών μας εταίρων αυτά ακριβώς ανέπτυξα. Απέναντι στην εμμονή τους για μισθολογικές και οριζόντιες προσαρμογές αντιπρότεινα να δεσμευτούμε, κράτος, κόμματα και κοινωνικοί εταίροι, σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε όλα τα ζητήματα (μη-μισθολογικά) που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προστατεύουν – στο μέτρο του δυνατού – τον μισθό του εργαζομένου. Και αυτό το πρόγραμμα να έχει δεσμευτικό χρονικό όριο και επιμέρους στόχους. Εάν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αυτό μέσα στους στόχους και το χρονικό περιθώριο – τότε και μόνο τότε να πάμε σε οριζόντιες περικοπές.

Ξέρω ότι και εσείς στις πρόσφατες επαφές σας στις Βρυξέλλες αναπτύξατε παρόμοια προβληματική για την αξία ή μη του μισθολογικού κόστους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως προανέφερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε παρόμοιο προβληματισμό, ζήτησε από τους θεσμικούς μας εταίρους να σεβαστούν τις αξιολογήσεις αυτές προσθέτοντας ότι η εμβάθυνση της ύφεσης και η επιρροή αυτών των αλλαγών στα ασφαλιστικά ταμεία θα δυσκολέψουν ακόμα την δυνατότητά μας να πετύχουμε γρήγορα τους στόχους προσαρμογής μας.

Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας η συλλογική προσπάθεια που αποτυπώνεται και μέσα από τις συλλογικές μας αποφάσεις. Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την παρατεταμένη ύφεση μπορεί, να αποτελέσει ένα ισχυρό πολιτικό και διαπραγματευτικό επιχείρημα στις συνομιλίες μας με τους εταίρους μας.

Κατανοώντας την δύσκολη διαπραγμάτευση είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην εξέταση όλων των εναλλακτικών και εφικτών προτάσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, θα βοηθήσουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και ιδιαίτερα στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας ενώ θα αξιοποιήσουν τις ιδέες των κοινωνικών εταίρων για να καταστήσουν και την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία, πραγματικά και μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική και βιώσιμη.

Ως προς το επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα αναγνωρίζω πλήρως το αδιέξοδο στο οποίο θα περιέλθουν τα επικουρικά ταμεία, εάν δεν προχωρήσουμε σε γενναία μέτρα ανασυγκρότησης και μεταρρύθμισης. Η ανάγκη για τη συγχώνευση των επί μέρους Ταμείων είναι επιτακτική, σύμφωνα και με τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες, ενώ πρέπει να εξετασθούν με μεγάλη προσοχή οι όποιες λύσεις που να διασφαλίζουν από την μία πλευρά την βιωσιμότητα αυτών των ταμείων που απειλούνται με κατάρρευση ενώ από την άλλη να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Για το τελευταίο αυτό σοβαρό θέμα οφείλουμε, πιστεύω, να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περαιτέρω μείωση των κατώτατων επικουρικών συντάξεων, θέτοντας ένα ελάχιστο όριο, το οποίο δεν θα επηρρεασθεί από τη μείωση και αναζητώντας, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μεταφορά της επιβάρυνσης στις μεγάλες επικουρικές συντάξεις .

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους πολίτες και συναντά την εύλογη ευαισθησία της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι η απόφαση για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το PSI. Η συνεχιζόμενη πιστωτική ασφυξία, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αλλά και η αδυναμία των ίδιων των τραπεζών να κινηθούν αποτελεσματικά στην αναδιοργάνωσή τους, πχ στην συγχώνευσή τους και ενδυνάμωσή τους στο νέο οικονομικό περιβάλλον, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις. Συμβάλλουν στην εμπεδωμένη από την κρίση δυσπιστία του ελληνικού λαού έναντι του τραπεζικού συστήματος και της πολιτικής που ακολουθούν οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Είναι πολιτικά προφανές και επαναδιατυπώθηκε από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως είχα την ευκαιρία και εγώ να το επισημάνω πρόσφατα με ομιλίες μου στη Βουλή, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι «οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους». Όταν με τη θετική ολοκλήρωση του PSI θα δοθούν στον τραπεζικό τομέα 40 περίπου δις ευρώ, (έχουν ήδη διατεθεί με την μορφή εγγυήσεων κοντά 140 δις ευρώ για αυτές), τα οποία θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, είναι απολύτως λογικό να διασφαλίσουμε για τον ελληνικό λαό αντίστοιχα περιουσιακά δικαιώματα επί του τραπεζικού τομέα.

Ήδη, όπως γνωρίζετε, με το Ν. 4021/ 11 (άρθρο 50 παράγραφο 5) η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων με την έκδοση κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου.

Ακόμα και οι προτάσεις που ακούστηκαν ότι δεν θα έχει λόγο το δημόσιο στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών παρότι θα έχει επενδύσει σημαντικότατα ποσά από τους φόρους του ελληνικού λαού, βρήκαν ισχυρή αντίθεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν προτίθεται να συναινέσει σε παρόμοια περίπτωση. Άρα στη θέση αυτή παραμένουμε σταθερά και σήμερα, όχι βέβαια γιατί επιδιώκουμε ως αυτοσκοπό την κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα. Στόχος μας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, των συμφερόντων του ελληνικού λαού, και η ορθολογική μετάβαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον πλέον αποτελεσματικό, διάφανο, αναπτυξιακό και σύγχρονο τρόπο διοίκησης. Είμαι δε βέβαιος ότι η θέση μας αυτή συναντά και την δική σας υποστήριξη, στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγματευτικής προσπάθειας που καταβάλλετε.

Επαναλαμβανόμενο ζήτημα που θέτουν πολλοί βουλευτές εκφράζοντας τις αγωνίες των Ελλήνων πολιτών είναι το ζήτημα της ευνομίας. Παρότι έχουμε κάνει πολλά, πρωτόγνωρα για την σύγχρονη ελληνική ιστορία, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, περιμένει ο πολίτης και συμβολικές και ουσιαστικές ακόμα κινήσεις.

Σταχυολογώ μερικές, όπως της ηλεκτρονικής, διαδικτυακής δημοσίευσης του Πόθεν Έσχες των Δικαστικών Λειτουργών και των δημοσιογράφων, την προώθηση της Συμφωνίας μας με την Ελβετία για να εντοπίσουμε την φοροδιαφυγή και επαναπατρίσουμε σημαντικά ποσά για τα δημόσια ταμεία, καθώς και την δημοσίευση των κινήσεων λογαριασμών προς το εξωτερικό όταν είναι υψηλότερα από ένα συγκεκριμένο όριο. Τα παραπάνω ανταποκρίνονται στο αίσθημα δικαίου, πέραν και του δημοσιονομικού αποτελέσματος, και ξέρω ότι αυτό θέλετε και υπηρετείτε.

Τέλος επαναλαμβάνω την στήριξη στο πρόσωπό σας του συνόλου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Η γενική πεποίθηση είναι ότι η ζωή αυτής της Κυβέρνησης πρέπει να επεκταθεί, ακόμα και μέχρι την λήξη της τετραετίας, δηλαδή το 2013, διότι αυτό εξασφαλίζει πολιτική ηρεμία και σταθερότητα και εγγυάται ότι τα όσα αποφασίσουμε και ψηφίσουμε θα γίνουν και πράξη. Αποτελεί και μια εγγύηση προς τους εταίρους μας που πρόκειται να επενδύσουν ποσά ιστορικού ύψους στο μέλλον της Ελλάδας. Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η προσφυγή στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα προκαλεί δυσκολίες και στην ψήφιση και στην εφαρμογή των αποφάσεών μας.

Χρειάζεται τις κρίσιμες στιγμές αυτές να ξεπεράσουμε τον δύσκολο αυτό πολιτικό και οικονομικό κάβο δίνοντας σιγουριά, αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό, και εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία από τον ίδιο τον πολίτη। Δίνοντας προοπτική και εγγύηση σε τόσους που θέλουν και περιμένουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη και στο μέλλον της πατρίδας μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και νέα ευημερία».

http://newpost.gr


Read more...

Μείωση κατώτερου μισθού και μερική διάσωση 13ου - 14ου στη συμφωνία των αρχηγών

Ανοιχτό ακόμα το ζήτημα των επικουρικών

H σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό θα επαναληφθεί τη Δευτέρα
H σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό θα επαναληφθεί τη Δευτέρα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε συμφωνία επί βασικών θεμάτων που ζητά μετ' επιτάσεως η τρόικα κατέληξαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατά τη σύσκεψη της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατώτερος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθεί περίπου στα 570 ευρώ από 751 ευρώ που είναι τώρα.

Ακόμη, κατά τις πληροφορίες, διασώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός, καθώς αναμένεται να υπάρξει ποσοστιαία μείωσή τους, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της μείωσης.

Παράλληλα, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετά ψήφου μετοχές, αλλά με περιορισμούς ως προς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, καθώς η ΝΔ επιμένει στην αντίρρησή της.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Plan A", μας δανείζουν, "Plan Β", μας χρεοκοπούν!

Επιστολή Γιώργου σε Παπαδήμο




Τα δύο σχέδια της Τρόικας για την Ελλάδα γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά
Παπαδήμο και τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, κκ Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου το πρώτο σχέδιο περιλαμβάνει τη βοήθεια προς την Ελλάδα, την στήριξή της στις διαρθρωτικές αλλαγές και τη δέσμευση εκ μέρους της ότι θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει πιθανή χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης τόνισε πως ο χρόνος που έχει απομείνει για διαπραγματεύσεις είναι ασφυκτικός και ότι επιβάλλεται από τις συνθήκες να ληφθούν οι αποφάσεις σήμερα. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των
πολιτικών αρχηγών κράτησε επιφυλάξεις σε σειρά ζητημάτων, όπως υποστήριξε ο ίδιος, προκειμένου να ληφθεί συλλογική απόφαση.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εχθές έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο με τις θέσεις του επί των θεμάτων των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή ζητά εκλογές το 2013 και προστασία των κατώτατων επικουρικών συντάξεων, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη οι πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα δώρα και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, όπου όμως αφήνεται ένα παράθυρο μείωσης "στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ακόμη ότι η ενίσχυση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει με "ανταλλάγματα" για το δημόσιο.

Τα βασικά σημεία της επιστολής (διαβάστε εδώ αναλυτικά) είναι τα εξής:

- να υπάρξουν κίνητρα της μείωσης των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ρητές δεσμεύσεις από τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες για πλήρη διαφάνεια στην λειτουργία των εταιριών
τους.
- να δεσμευτούμε, κράτος, κόμματα και κοινωνικοί εταίροι, σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε όλα τα ζητήματα (μη-μισθολογικά) που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προστατεύουν - στο μέτρο του
δυνατού - τον μισθό του εργαζομένου.
- η ανάγκη για τη συγχώνευση των επί μέρους Ταμείων είναι επιτακτική
- να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περαιτέρω μείωση των κατώτατων επικουρικών συντάξεων, θέτοντας ένα ελάχιστο όριο, το οποίο δεν θα επηρρεασθεί από τη μείωση και αναζητώντας, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μεταφορά της επιβάρυνσης στις μεγάλες επικουρικές συντάξεις .
- δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι <<οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους>>.
- η γενική πεποίθηση είναι ότι η ζωή αυτής της Κυβέρνησης πρέπει να επεκταθεί, ακόμα και μέχρι την λήξη της τετραετίας, δηλαδή το 2013, διότι αυτό εξασφαλίζει πολιτική ηρεμία και σταθερότητα και εγγυάται ότι τα όσα αποφασίσουμε και ψηφίσουμε θα γίνουν και πράξη.

Τις θέσεις αυτές αναπτύσσει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως από τις 10 το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα, για τα αποτελέσματα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον κ। Παπαδήμο, αλλά και ενόψει της νέας συνάντησης των τελευταίων την Δευτέρα.
protothema.gr

Read more...