Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η απαίτηση για επιπλέον περικοπές 1,3 δισ. στο ραντεβού τρόικας-Βενιζέλου

Αύξηση μέτρων ...λόγω ύφεσης και μείωσης μισθών




Αθήνα
Ανάγκη για εξασφάλιση μέσω περικοπών επιπλέον ποσού 1,3 δισ. ευρώ εντός του 2012 εντοπίζει η τρόικα και αναζητά νέα μέτρα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε νέα κρίσιμη συνάντηση υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ωστόσο μοιάζει με θέατρο παραλόγου, δεδομένου ότι οι νέες περικοπές κατέστησαν αναγκαίες -ενώ μέχρι σήμερα διϊστατο οι απόψεις ως προς την αναγκαιότητά τους- προκειμένου να καλυφθεί, μεταξύ άλλων, η τρύπα που θα δημιουργήσει σε κρατικά έσοδα και ασφαλιστικά Ταμεία η απαίτηση των δανειστών για μείωση του κατώτερου μισθού.

Τρύπα εσόδων που πρέπει να καλυφθεί προκαλεί δε και η αύξηση της ανεργίας, καθώς και η βαθύτερη ύφεση που επίσης, όμως, είναι παρενέργειες των μέτρων που προστάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Στη Ζαλοκώστα βρίσκεται και ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης αφού ανοιχτό παραμένει ακόμη και τον θέμα των επικουρικών.

Νέα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ

Το συνολικό ύψος των περικοπών που απαιτούνται εντός του 2012 σύμφωνα με την τρόικα προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ανέρχεται πλέον στο 1,5% του ΑΕΠ (ήτοι περίπου 3,3 δισ. ευρώ).

Ο παραλογισμός έγκειται για κάποιους στο γεγονός ότι το ποσό αυτό θα ήταν σαφώς μικρότερο εάν η τρόικα δεν ασκούσε αυτή την ασφυκτική πίεση για μείωση του κατώτερου μισθού και νέα υφεσιακά μέτρα που «στραγγαλίζουν» -όπως πρόσφατα παραδέχθηκε ακόμη και σύμβουλος της Μέρκελ- την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο εστιάζονται πλέον στην ανεύρεση τρόπων για εξοικονόμηση ποσού περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αφού τα 2 δισ. ευρώ συμφωνήθηκε να εξασφαλιστούν με: περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στον υγεία, περικοπή 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της άμυνας και περικοπές στις επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ με στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: