Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Μίχαλος: Σε συνθήκες ύφεσης, η Ελλάδα δεν θα είναι βιώσιμη

«Όσο και να κουρευτεί το χρέος με το PSI, όσα νέα δάνεια κι αν δοθούν…»



«Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 230 εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα κι από αυτά δεν έχουν αρθεί παρά μόνο τα 16. Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει επιβαρυνθεί την τελευταία διετία με μια σειρά από φορολογικές αυξήσεις, έκτακτες και μη εισφορές, ειδικά τέλη κτλ. Αυτό που ενοχλεί την τρόικα και την κυβέρνηση είναι το ύψος του κατώτατου μισθού;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το επιμελητήριο με τίτλο «SOS ανάπτυξη. Πώς θα βγούμε από την ύφεση για να μείνουμε στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε την άποψή του ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται πολύ λιγότερο στο μισθολογικό κόστος και πολύ περισσότερο σε μια σειρά από άλλες αδυναμίες και αγκυλώσεις, όπως η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η πολυνομία, η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, η παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και τον ανταγωνισμό κ.ά.

«Αντί λοιπόν οι δανειστές να πιέσουν για την επιτάχυνση των αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων, βάζουν στο στόχαστρο τους μισθούς. Αν πιστεύει η τρόικα και η κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, κάνουν λάθος» είπε ο κ. Μίχαλος προσθέτοντας:
«Όσο και να κουρευτεί το χρέος με το PSI, όσα νέα δάνεια κι αν δοθούν στην Ελλάδα, η χώρα δεν θα μπορέσει να γίνει δημοσιονομικά βιώσιμη σε συνθήκες ύφεσης। Αντίθετα, ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται» και το ζήτημα αυτό, όπως είπε, αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς η σκληρή λιτότητα που τείνει να επιβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί τις περιφερειακές οικονομίες σε καταστροφή, υπονομεύει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, δοκιμάζει τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και εντείνει την ανησυχία των αγορών.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: