Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Σε ασφυκτικό πλαίσιο οι επαφές της κυβέρνησης, την Τρίτη η νέα συνάντηση των αρχηγών

Στην πρέσα του χρόνου και των απαιτήσεων

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς


Αθήνα
Υπό την ασφυκτική πίεση των συντονισμένων τελεσιγράφων τόσο από την Κομισιόν όσο και από Μέρκελ και Σαρκοζί, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Παρίσι, να κλείσουν σήμερα οι τελικές συμφωνίες της Ελλάδας για εργασιακά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και PSI, προκειμένου να υπάρξει το νέο δανειακό πακέτο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν νέα συνάντηση με την τρόικα αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του πρωθυπουργού η ώρα του ραντεβού με την τρόικα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό θα γίνει την Τρίτη.

Στη συνάντηση με την τρόικα θα δοθεί μάχη για το ποσοστό μείωσης του κατώτερου μισθού αλλά και τη διάσωση κατά το ήμισυ της μετενέργειας των συμβάσεων (να ισχύει δηλαδή η επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αν δεν έχει υπογραφεί νέα για το βασικό μισθό και για τα βασικά επιδόματα).

Μετά τη συνάντηση με την τρόικα -η ώρα του ραντεβού δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή- ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη δεύτερη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους, τους Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και Γ.Καρατζαφέρη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν λάβει από το πρωί το προσχέδιο της συμφωνίας και έχουν συγκαλέσει συσκέψεις με τα επιτελεία τους, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις τελικές τους θέσεις στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, υπάρχει και το ενδεχόμενο συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ενημέρωση για το περιεχόμενο του νέου μνημονίου ζητούν μετ' επιτάσεως και οι βουλευτές των κομμάτων. Συκγεκριμένα, στο ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές ζητούν σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πιθανότητα που δεν απέκλεισε ο κ. Παπανδρέου, αν και όχι για σήμερα ή αύριο.

Εφόσον το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, υπάρξει συμφωνία, τότε η ελληνική πλευρά θα συντάξει ένα μίνι μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί και από τους τρεις αρχηγούς.

Το κείμενο αυτό θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στο Eurogroup της Τετάρτης.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, που ακολούθησε την πεντάωρη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους την Κυριακή, αναφέρεται: «Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: