Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή...


lagos1410Ο Γιάννης Λαγός εμπλέκεται σε πολλές αιματηρές επιθέσεις. Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές απ’ αυτές, αξιοποίησε...
όλα τα βουλευτικά προνόμιά του με πρωτοφανή τρόπο. Πρόκειται για την επίθεση δεκάδων εποχούμενων χρυσαυγιτών στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» στις 10.7.2013.

Ο Λαγός αναγνωρίστηκε από μάρτυρες ως επικεφαλής της επίθεσης. Από τα μηνύματα στο κινητό του προκύπτει η συμμετοχή του: «Πλάκα, πλάκα, το συνεργείο είχε δουλειά, 50 μηχανάκια, χα», του λέει ένας. Και ένας άλλος: «Δηλαδή τους αλλάξατε τα λάδια και τους γρασάρατε;»
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
πηγή efsyn.gr

Read more...

Προς κατάσχεση πρώτης κατοικίας «αλά Βρετανικά»...



Το πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου που ισχύει σε Βρετανία και Ιρλανδία για ολική διαγραφή των χρεών φυσικών προσώπων με παράλληλη εκποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, στο πρότυπο του...
άρθρου 99 που ισχύει για τις επιχειρήσεις, εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, εάν υιοθετηθούν τα πρότυπα που ισχύουν σε άλλες χώρες, τότε για να μηδενιστούν τα χρέη και να απαλλαγεί ο οφειλέτης από τη δίωξη θα πρέπει να αποδεχθεί την εκποίηση της υποθηκευμένης περιουσίας του, ακόμη και αν πρόκειται για την κύρια κατοικία.

Όπως προωθείται για τις επιχειρήσεις, έτσι και ο ιδιώτης οφειλέτης (εάν τελικά ισχύσει το σχέδιο) θα ακολουθεί την πτωχευτική διαδικασία και μέσα σε 2-3 χρόνια θα απαλλάσσεται πλήρως από τις οφειλές.

Στην περίπτωση οφειλέτη που έχει περιουσία, η εκποίηση θα φτάνει μέχρι και το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο (ακόμη και αν πρόκειται για την κύρια κατοικία) ενώ εκ των πραγμάτων διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση των μη εχόντων.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Έξοδο της Αρετής Τσοχατζοπούλου από την φυλακή ζήτησε ο εισαγγελέας...





Ο εισαγγελέας ζήτησε καθαρά για ανθρωπιστικούς λόγους την αναστολή της ποινής της, καθώς η Αρετή Τσοχατζοπούλου είναι...
μητέρα τριών παιδιών, εκ των οποίων το ένα έχει πρόβλημα υγείας και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα


Την έξοδο της Αρετής Τσοχατζοπούλου από τη φυλακή, πρότεινε στο Πενταμελές Τμήμα Αναστολών ο εισαγγελέας της έδρας κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος κατά τη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης.
Ο εισαγγελέας ζήτησε καθαρά για ανθρωπιστικούς λόγους την αναστολή της ποινής της, καθώς η Αρετή Τσοχατζοπούλου είναι μητέρα τριών παιδιών, εκ των οποίων το ένα έχει πρόβλημα υγείας και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα.
Η κόρη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου έχει καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 12ετή ποινή κάθειρξης, στο πλαίσιο της υπόθεσης για τις μίζες από τα εξοπλιστικά, η εκδίκαση της οποίας σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών αναμένεται στις 10 Οκτωβρίου. Η Τσοχατζοπούλου έχει υποβάλει ξανά αίτημα αναστολής της ποινής της, το οποίο απερρίφθη και κρατείται στις φυλακές Θηβών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημερινό αίτημα υποβλήθηκε καθώς η κατάσταση του παιδιού χρήζει επείγουσας επέμβασης. Αν τηρηθούν οι δικαστικοί ρυθμοί του Εφτείου, τυχόν έξοδος της Τσοχατζοπούλου από τη φυλακή θα γίνει πολύ αργότερα, πχ. σε έξι μήνες.
Ενώπιον του Πενταμελούς Αναστολών, κατέθεσαν δυο μάρτυρες υπέρ της Τσοχατζοπούλου, εις εκ των οποίων ο κ. Γιάννης Παγορόπουλος, δικηγόρος του πρώην υπουργού και ανάδοχος του ασθενούς παιδιού της Αρετής. 
 TA NEA

Read more...

Εισπρακτικές εταιρείες και από τη ΔΕΗ!...


Μετά τις… γνωστές σε όλους εισπρακτικές εταιρείες που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες για να… υπενθυμίζουν καθημερινά στους πολίτες τα χρέη τους, τη σκυτάλη παίρνει τώρα η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με...
το protothema.gr, απευθύνει πρόσκληση, μέσω διαγωνισμού, σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, που ασχολούνται με τη διεκδίκηση απαιτήσεων οφειλών, προκειμένου να αναλάβουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών των πολιτών…

Τα γραφεία που θα επιλεγούν θα έχουν πρόσβαση και σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγια, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι οφειλέτες έχουν περιουσιακά στοιχεία και θα τους «φακελώνουν» ηλεκτρονικά στα αρχεία της ΔΕΗ.

Σε πρώτο στάδιο, η προσπάθεια αποπληρωμής των χρεών θα γίνεται εξωδικαστικά, με προσπάθεια ρύθμισης.

Εάν αυτή αποτύχει, θα ακολουθεί το «ξεψάχνισμα» των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, ώστε να ακολουθηθεί η δικαστική οδός…

Αρχικά το «φακέλωμα» θα ξεκινήσει από την Περιφέρεια Αττικής, με στόχο να επεκταθεί στη συνέχεια.

Τα χρέη προς τη ΔΕΗ φθάνουν περίπου το 1,5 δις ευρώ, ενώ πολλοί οφειλέτες έχουν αλλάξει διεύθυνση ή έδρα, έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, ή απλώς έχουν… χαθεί σε άγνωστη διεύθυνση.

Read more...

Βενιζέλος: Ποιος είπε ότι θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; ...



Θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο!...
Απόλυτα ειλικρινής εμφανίστηκε χθες σε ομιλία του σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να κάνει...
δύσκολη τη ζωή του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο του προς την εξουσία.

Παραθέτω το επίμαχο απόσπασμα, θα εκπλαγείτε από τόσες λεπτομέρειες που δίνει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για το...ιδιοφυές σχέδιο του το οποίο εντάσσει στη «στρατηγική» του κόμματος του:

Ποιος είπε ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή θα είναι πρώτος στο επίπεδο του 25% ή 26% γιατί είδαμε τι ποσοστά πήρε με τη μέθοδο των εκλογών; Ποιος το είπε αυτό; Ποιος είπε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει; Ποιος είπε ότι ο κόσμος δε θέλει σταθερότητα, δεν ξέρει; Και το θέμα του εκλογικού συστήματος, ποιος είπε ότι έχει λήξει; Μήπως δεν έχετε διαβάσει την προγραμματική συμφωνία και της τριμερούς κυβέρνησης με τη ΔΗΜΑΡ και της διμερούς τον Ιούλιο του 2013;

Το ζήτημα του εκλογικού συστήματος προβλέπεται ρητά. Αλλά πρέπει να υπάρχει η στιγμή και πρέπει να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Πρέπει να μη θεωρηθεί ότι μια κίνηση είναι κίνηση ηττοπάθειας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορικά παίξει πολλές φορές με το εκλογικό σύστημα.

Το μπόνους τώρα είναι ανιστόρητο, όταν έγινε είχε κάποια λογική. Αλλά τα κόμματα κινούνταν στο επίπεδο του 42%. Η Ιταλία τώρα άλλαξε το εκλογικό σύστημα με συμφωνία Ρέντσι – Μπερλουσκόνι και έβαλε όριο εισαγωγής στη Βουλή, το 8%. Και σ’ ένα κόμμα που παίρνει 37% τουλάχιστον στις εκλογές, δίνει το 52% των εδρών.

Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει. Και στην Ιταλία έχουν αλλάξει πολλές φορές το εκλογικό σύστημα. Εμείς πήγαμε στην απλή και ανόθευτη αναλογική, πριν από τις εκλογές του 1989. Και ο κόσμος ψήφιζε αυξάνοντας τα ποσοστά για να σχηματιστεί η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήματος.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία όλα αυτά να εγγράφονται σε μια στρατηγική η οποία δεν είναι απλά θεσμική, είναι και πολιτική. Έχει σχέση με τη στρατηγική, έχει σχέση με τη συγκυρία, έχει σχέση με το μήνυμα. Γιατί δεν αρκεί να θέλεις να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις πολυκομματικών κυβερνήσεων, τις θεσμικές, πρέπει να υπάρχουν και προγραμματικές λύσεις.

To αστείο είναι ότι περιμένουν να τους επιβραβεύσουν οι πολίτες για την τόσο ωμή και αδίστακτη στάση τους.

parapolitiki.com

Read more...

Το ριφιφί στο Ναυάγιο της Ζακύνθου...



Μια υπόθεση με οσμή σκανδάλου επανέφερε στη δημοσιότητα το "Έθνος της Κυριακής". Πρόκειται για την πώληση μιας τεράστιας έκτασης γύρω από το "Ναυάγιο" της Ζακύνθου.

Ο...
φάκελος, που ήδη ετοιμάζεται να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και να αποδοθούν ευθύνες ακόμη και για βαριά κακουργήματα, αφορά στην πώληση μιας τεράστιας έκτασης σχεδόν 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο. Και μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να στράφηκαν πριν από λίγους μήνες στην είδηση ότι πωλείται η παγκοσμίου φήμης παραλία του Ναυαγίου, ωστόσο το σκάνδαλο είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς αφορά σε μια αγοραπωλησία χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας και πέρα ως πέρα παράνομη.

Μάλιστα, πηγές που γνωρίζουν καλά τα όσα έχουν συμβεί από τις αρχές Μαΐου μέχρι σήμερα εμφανίζονται απόλυτες ότι στις έκνομες δραστηριότητες εμπλέκονται αρκετοί κρατικοί υπάλληλοι, ενώ αφήνονται υπόνοιες για χρηματισμό.

Ακυρο

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής» αποδεικνύουν ότι το συμβόλαιο που συντάχθηκε μεταξύ του φερόμενου ως ιδιοκτήτη και του αγοραστή είναι άκυρο. Παράλληλα, στο «Βατοπέδι της Ζακύνθου», όπως ήδη το χαρακτηρίζουν ντόπιοι παράγοντες, ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, υπάλληλοι του δασαρχείου, της κτηματικής υπηρεσίας, έφοροι και συμβολαιογράφοι που συνέπραξαν για να γίνει η πώληση 15.000 στρεμμάτων έναντι του... ευτελούς ποσού των 9 εκατ. ευρώ, όπως τουλάχιστον αναφέρει το συμβόλαιο που παρουσιάζουμε σήμερα.

Στο συγκεκριμένο συμβόλαιο, με αριθμό 23.943, το οποίο συντάχθηκε στις 7 Μαΐου 2014 στην Αθήνα, αναφέρεται ότι η αντικειμενική αξία της τεράστιας αυτής έκτασης εκτιμήθηκε 17,2 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά ο αγοραστής πήρε μια έκταση παραθαλάσσια, μοναδικού κάλλους, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Ναυαγίου αντί 600 ευρώ το στρέμμα και με αντικειμενική αξία γύρω στα 1.100 ευρώ το στρέμμα...

Στην υπόθεση αυτή, ωστόσο, το εμφανώς χαμηλό τίμημα είναι το λιγότερο σε σχέση με τα σκάνδαλα που κρύβονται πίσω από τις λεπτομέρειες. Μεγαλύτερο όλων είναι ότι, όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα αλλά και η ιστορία της περιοχής, συντάχθηκε συμβόλαιο για μια έκταση η οποία δεν μπορούσε να πουληθεί, καθώς δεν ανήκει στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη. Δεν έχει δηλαδή νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ πρόκειται για μια έκταση στην οποία περιλαμβάνονται παρθένα δάση, ρέματα, δημόσιοι δρόμοι, αιγιαλοί και εκκλησιαστική περιουσία.

Άγνωστη διάλεκτος

Το «ρεσάλτο» στο... Ναυάγιο και το υπόλοιπο νησί έχει γίνει από τον Γεώργιο Χάρο, ο οποίος είναι κληρονόμος της οικογένειας Φλαμπουριάρη, στην οποία είχε δοθεί η έκταση με... ενετικό διάταγμα λίγο πριν διαλυθεί η Ενετοκρατία στα Ιόνια Νησιά στα τέλη του 18ου αιώνα.

Αγοραστής των ζακυνθινών φιλέτων εμφανίζεται η εταιρεία λιβανικών συμφερόντων Pimana Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων, η οποία εκπροσωπήθηκε κατά τη σύνταξη του συμβολαίου από την οικονομολόγο Τζουμάνα Μπεσάρα, κάτοικο Βηρυτού.

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία αυτή είναι, συμφερόντων του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, ο οποίος μάλιστα προ ολίγων εβδομάδων αγκυροβόλησε στη Ζάκυνθο με το πολυτελές σκάφος του, το Katara.

Το σκάνδαλο με την αγοραπωλησία στη Ζάκυνθο, πάντως, έχει πολύ... βάθος. Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Γκούσκος, «στην υπόθεση του Βατοπεδίου υπήρχαν τουλάχιστον χρυσόβουλα. Εδώ δεν υπάρχουν τίτλοι παρά μόνον ένα ενετικό διάταγμα, αλλά με διατάγματα δεν μπορεί να υπάρξει κατοχή. Είναι σαθρός ο συγκεκριμένος τίτλος διότι: Δεν μπορεί να μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς χρησιμοποιεί μια άγνωστη ενετική διάλεκτο, δεν έχει σαφή όρια, δεν αναφέρεται το εμβαδόν, ούτε καν τα τοπωνύμια».

Ακόμη πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, διότι είναι δασική και έχει κηρυχθεί μεγάλο μέρος της αναδασωτέα. Γνώστες της υπόθεσης τονίζουν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για μια δημόσια, δασική και διακατεχόμενη έκταση για την οποία επί δεκαετίες δεν είχε εμφανιστεί κανείς για να τη διεκδικήσει.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Καταγγέλλει «ευθεία κυβερνητική παρέμβαση» Νέα παραίτηση στη ΝΕΡΙΤ, αποχωρεί ο συγγραφέας Χρ.Χωμενίδης


Νέα παραίτηση στη ΝΕΡΙΤ, αποχωρεί ο συγγραφέας Χρ.Χωμενίδης

Αθήνα
Την παραίτησή του από τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ υπέβαλε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, καταγγέλλοντας «ευθεία κυβερνητική παρέμβαση», που οδήγησε και στην παραίτηση, πριν από λίγες ημέρες, του προέδρου της ΝΕΡΙΤ Αντώνη Μακρυδημήτρη. «Μείζον θέμα για την κυβέρνηση» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Χωμενίδη προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη, αναφέρει τα εξής:

«Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αναγκάζομαι να υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου.

» Δεν πρόκειται για το εάν η ομιλία ή και η συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έπρεπε να μεταδοθούν απευθείας από την ΝΕΡΙΤ.

» Πρόκειται για την ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμφισβήτησε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ τη δυνατότητά του να επιλαμβάνεται ζητημάτων, που ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στην αρμοδιότητα μιας Δημόσιας -και ανεξάρτητης από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα- Ραδιοτηλεόρασης. Και οδήγησε στην παραίτηση του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη.

» Εδώ και έναν περίπου χρόνο, προσπαθούμε υπό την προεδρία σας, αντιμετωπίζοντας τις πιο πιθανές και απίθανες δυσκολίες, να θέσουμε τις βάσεις για να οικοδομηθεί μια νέου τύπου Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η οποία δεν θα κηδεμονεύεται, δεν θα ποδηγετείται, δεν θα χρησιμοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε και θα μοιράζεται σε σφαίρες επιρροής ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ανάλογα με τη δύναμη της καθεμιάς.

» Γι' αυτή μας την προσπάθεια τα πρόσφατα γεγονότα αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα. Εάν τα δεχθούμε ως τετελεσμένα, το μέχρι σήμερα έργο μας επί της ουσίας ακυρώνεται. Εάν δεχθούμε ότι κρίσιμες -ή και μη κρίσιμες- αποφάσεις λαμβάνονται και κάπου αλλού και από κάποιους άλλους, υπομονομεύουμε εκόντες-άκοντες το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Λυπάμαι πολύ».

ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον θέμα για την κυβέρνηση
«Σε συνέχεια των παραιτήσεων του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου της ΝΕΡΙΤ, η παραίτηση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου Χ. Χωμενίδη, επιτείνει το μείζον θέμα για την κυβέρνηση, η οποία εξαιτίας των ωμών παρεμβάσεών της στο νέο ραδιοτηλεοπτικό μόρφωμα, αμφισβητεί έμπρακτα την ίδια τη λειτουργία του» σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

»Έχει καταδειχθεί πλέον σε όλες της τις διαστάσεις η εγκληματική επιλογή του κλεισίματος της ΕΡΤ. Είναι τέτοιος ο πανικός του πρωθυπουργού μπροστά στην κυβερνητική αποσάθρωση που επιλέγει τον προσφιλή στον ίδιο δρόμο της φυγομαχίας και κρυπτόμενος προσπαθεί να φιμώσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

»Σε αυτόν του, όμως, τον κατήφορο ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συμπαρασύρει κάθε έννοια δημοκρατικού περιεχόμενου έστω και της κατ' όνομα “Δημόσιας” τηλεόρασης. Το θέμα της ΝΕΡΙΤ πρέπει να έρθει άμεσα στη βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις, σεβόμενη τους στοιχειώδεις κανόνες του πολιτικού διαλόγου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Για αρρύθμιστες οφειλές στο ΙΚΑ Κλείνει οριστικά το ΙΕΚ ΔΟΜΗ με απόφαση του υπουργείου Παιδείας


Κλείνει οριστικά το ΙΕΚ ΔΟΜΗ με απόφαση του υπουργείου Παιδείας
Ο Ανδρέας Λοβέρδος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κλείνει και τυπικά λόγω αρρύθμιστων οφειλών προς το ΙΚΑ το ΙΕΚ ΔΟΜΗ, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Το ΙΕΚ αποτελεί μέρος του Ομίλου εταιρειών Δομή ΑΕ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, υπογράφηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο η απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του ΙΕΚ.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, δεν παίρνει άδεια λειτουργίας λόγω αρρύθμιστων οφειλών προς το ΙΚΑ ο Όμιλος εταιρειών Δομή ΑΕ, Δοκός ΑΕ, 5 Δεσμός Εκπαιδευτική, Primium Coresis, ιδιωτικό ΙΕΚ «Ε», ACT Hellas, LTE Exams Πιστοποίηση γνώσεων Αγγλικής, Action City αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Marcosience... Atlanta εργαστήριο ελευθέρων σπουδών, Ζυγός Υπηρεσίες Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Domi ΙΕΚ.

Τα χρέη του ομίλου, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΙΚΑ ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ θεωρείται ότι το χρέος φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Το ακριβές νούμερο δεν έχει υπολογιστεί λόγω των πολλών εταιρειών του κλάδου, όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε μάλιστα ότι το χρέος ΙΕΚ και κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης στη χώρα φτάνει τα 130 εκατομμύρια ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μετά την συνάντηση στο Μαξίμου Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου τάχθηκε ο Ευ.Βενιζέλος


Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου τάχθηκε ο Ευ.Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Είναι κάτι που το προβλέπει η προγραμματική συμφωνία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ερωτηθείς για το θέμα του εκλογικού νόμου, ο κ. Βενιζέλος το συνέδεσε και με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας: «Μας σας είπα και το επαναλαμβάνω ότι η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις.

» Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος.

» Πρέπει να είναι ο άνθρωπος που μιλάει με μια γλώσσα που ενώνει το έθνος και δίνει προοπτική. Και να είναι ένας αξιοπρεπής διεθνής εκπρόσωπος της χώρας.

» Άρα, λοιπόν, ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όταν έρθει η ώρα».

«Υπάρχει κούραση στον λαό»

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε πως «υπάρχει μια κούραση στον ελληνικό λαό μετά από πέντε συνεχή χρόνια προσπάθειας και θυσιών και τώρα όλοι αδημονούν για άμεσα, χειροπιαστά αποτελέσματα για αλλαγή του κλίματος».

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε: «Δυστυχώς, υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο, που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της μεταπολίτευσης: τον ρόλο της δημαγωγίας, μία προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων και υποτιμά τις θυσίες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού».

«Εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων χειρισμών, των δύσκολων διαπραγματεύσεων, ενώ το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο είναι να υπάρξει εθνική ενότητα και συστράτευση, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε πως «τα τελειώματα είναι πάντα δύσκολα, γιατί υπάρχει αυτή η κόπωση. Χρειάζεται, λοιπόν, μία εθνική διαπραγμάτευση, μία εθνική συναίνεση και ένα εθνικό καθήκον αλήθειας που πρέπει να σεβόμαστε.

» Γιατί όταν η κυβέρνηση λέει τις δύσκολες αλήθειες και αγωνίζεται έχοντας απέναντί της τους ξένους εταίρους μας και η αντιπολίτευση λέει τα εύκολα ψέματα και απευθύνεται στο εσωτερικό και όχι εκεί που γίνεται η πραγματική διαπραγμάτευση, έχουμε μία εικόνα άνιση και ψευδή. Και μπορεί έτσι να αποπροσανατολιστούμε στρατηγικά ως εθνος. Ενώ χρειαζόμαστε ενότητα στη βάση της αλήθειας, της συναίνεσης και της συστράτευσης».

Για την κατάσταση στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ανέφερε: «Οι ΚΟ έχουν υποχρέωση δημοκρατική να επικοινωνούν με τον λαό και αυτό κάνουν. Εμείς είναι εύκολο να υιοθετήσουμε όλα τα αιτήματα, αλλά το θέμα είναι τι είναι εφικτό και τι μπορεί να οδηγήσει σε κατεδάφιση του οικοδομήματος που έχουμε κτίσει».
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διακινητές βύθισαν σκάφος Νεκροταφείο μεταναστών η Μεσόγειος, 700 νεκροί σε πέντε ημέρες


Νεκροταφείο μεταναστών η Μεσόγειος, 700 νεκροί σε πέντε ημέρες
Από παλαιότερη ιταλική επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ρώμη, Ιταλία
Τουλάχιστον 700 μετανάστες νεκροί είναι ο δραματικός απολογισμός ναυαγίων στα νερά της Μεσογείου το τελευταίο πενθήμερο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΜΟ).

Διακόσιοι άνθρωποι χάθηκαν κοντά στις ακτές της Λιβύης και 500 ανοιχτά της Μάλτας στο τραγικότερο ως φαίνεται ναυάγιο των τελευταίων ετών, όπου το σκάφος των προσφύγων φέρεται να βύθισαν εσκεμμένα οι ίδιοι οι διακινητές τους την περασμένη εβδομάδα.

Κοντά στις ακτές της Τατζούρα, ανατολικά της Τρίπολης, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 200 άνθρωποι όταν το σκάφος τους βυθίστηκε την Κυριακή. Διασώθηκαν μόνο 36 μετανάστες.

Τα περισσότερα θύματα ήταν Αφρικανοί, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera επικαλούμενη αξιωματούχους της Τρίπολης.

Νεκροί θεωρούνται πλέον άλλοι 500 μετανάστες των οποίων η τύχη αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά της Μάλτας, όπου το σκάφος τους φέρεται να βυθίστηκε εσκεμμένα από τους ίδιους τους διακινητές.

Ένα τρίτο ναυάγιο με θύματα σημειώθηκε κοντά στις αιγυπτιακές ακτές.

Δύο Παλαιστίνιοι, που διασώθηκαν την περασμένη Πέμπτη κοντά στη Μάλτα από ένα παναμαϊκό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανέφεραν πως στο πλεούμενο επέβαιναν περίπου 500 άνθρωποι και πως οι διακινητές προκάλεσαν εσκεμμένα το ναυάγιο, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Οι ιταλικές αρχές άρχισαν έρευνα, αλλά αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, «θα πρόκειται για το σοβαρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών», πολύ περισσότερο που δεν θα πρόκειται για δυστύχημα αλλά για «μαζική ανθρωποκτονία», κατήγγειλε ο ΙΟΜ.

Οι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, οι οποίοι αποβιβάσθηκαν το Σάββατο από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο Ποτσάλο της νότιας Σικελία, ανακρίθηκαν χωριστά και αφηγήθηκαν πως αναχώρησαν από την Νταμιέτα, στην Αίγυπτο, μαζί με περίπου 500 άλλους ανθρώπους -Σύρους, Παλαιστίνιους, Αιγύπτιους και Σουδανούς.

Αμφότεροι ανέφεραν πως οι διακινητές υποχρέωσαν πολλές φορές τους μετανάστες να αλλάξουν σκάφος και την Τετάρτη τους ζήτησαν να πηδήξουν πάνω σ' ένα μικρότερο και προφανώς λιγότερο ασφαλές πλοίο.

Όταν οι επιβάτες εξεγέρθηκαν, οι διακινητές, οι οποίοι βρίσκονταν πάνω σ' ένα άλλο πλοίο, εμβόλισαν την πρύμνη του πλεούμενου των μεταναστών, το οποίο βυθίσθηκε. Οι δύο Παλαιστίνιοι περισυνελέγησαν μιάμιση ημέρα αργότερα.

«Άλλοι εννέα επιζώντες διασώθηκαν από ελληνικά ή μαλτέζικα πλοία, αλλά φαίνεται πως όλοι οι άλλοι χάθηκαν» δήλωσε Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του IMO στην Ιταλία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Καλικάντζαρος και Μαυρογιαλούρος…


Η επίθεση του φαύλου Μπένυ κατά Παπανδρέου και Τσίπρα…

Το μεγαλύτερο προσόν του, ως γνωστόν, το θράσος. Στριμωγμένος όπως είναι και συνειδητοποιώντας, μέρα με τη μέρα, πως όχι μόνο τελειώνει, αλλά και μετά το «τέλος» τον περιμένουν περιπέτειες, χάνει κάθε επαφή με την πολιτική πραγματικότητα.

Και…
κοιτάζοντας τον εαυτό του στον καθρέφτη απονέμει στους πολιτικούς του αντιπάλους χαρακτηρισμούς, που πρώτα απ’ όλα ταιριάζουν στο δικό του πολιτικό ύφος και ήθος.

Όπως ας πούμε το «Μαυρογιαλούρος», που απέδωσε στον Τσίπρα, ή το «Καλικάντζαρος» - και «Φάντασμα» - που απέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου.

Μόλις πάμε να κάνουμε κάτι στο ΠΑΣΟΚ, βγαίνουν μπροστά μας και προσπαθούν να μας παρεμποδίσουν φαντάσματα και καλικάντζαροι.

Ποιο ΠΑΣΟΚ;..

Read more...

Παρέμβαση Παπανδρέου…


«Ο πρωθυπουργός εκτίθεται ανεπανόρθωτα»…

Σχόλιο του Γ. Ελενόπουλου…

Σκληρή απάντηση από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στη Real News.

Μιλώντας για «ισχυρισμούς που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα» ο...
στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Ελενόπουλος, θυμίζει:

-Πρώτον ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ήταν το πλέον μετριοπαθές στην ιστορία της μεταπολίτευσης,
-Δεύτερον δεν είχε καμία σχέση με τα «Ζάππεια» του κ. Σαμαρά,
-Τρίτον ότι το «λεφτά υπάρχουν» συνοδευόταν από μία σειρά προϋποθέσεις,
-Τέταρτον ότι το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν 6% αλλά 15,6%, αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Τα μνημόνια δε θα είχαν λόγο ύπαρξης εάν ήταν διαφορετικά τα δεδομένα (...) και τα δεδομένα αυτά δεν τα διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ», λέει χαρακτηριστικά ενώ σε υστερόγραφο της ανακοίνωσής του παραπέμπει «στην ώρα της» την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε ολόκληρο το σχόλιο του Γιώργου Ελενόπουλου

Ο Πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να απαντήσει στην πλειοδοσία υποσχέσεων του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καταφεύγει σε ισχυρισμούς που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Όπως έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα και άλλοι κατά το παρελθόν, προβάλλοντας παρόμοιους ισχυρισμούς, αλλά για τους δικούς τους λόγους.

Και τούτο, γιατί:

Πρώτον, το προεκλογικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ήταν το πιο μετριοπαθές πρόγραμμα κόμματος εξουσίας - σε ότι αφορά στις πολιτικές παροχών - στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. Ήταν όμως ριζοσπαστικό, διότι έθετε επί τάπητος και αντιμετώπιζε ουσιαστικά και ριζικά τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού κράτους και του πολιτικο-οικονομικού συστήματος.

Για αυτό, αγκαλιάστηκε από υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και φορείς, ενώ στηρίχτηκε ως η μόνη λύση για τη χώρα από όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - για όσους το έχουν ξεχάσει.

Δεύτερον, το προεκλογικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ουδεμία απολύτως σχέση έχει με τα Ζάππεια 1, 2 και 3, τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δις ευρώ, αλλά και τα όσα εξίσου ανεύθυνα εξαγγέλλει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σήμερα.

Όποιος ψάχνει για λαϊκισμό, μπορεί να βρει πολύ ικανοποιητικές δόσεις σε όσα εξήγγειλαν οι κύριοι Σαμαράς και Τσίπρας ως αρχηγοί αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια.

Τρίτον, επίσης για όσους το έχουν ξεχάσει, δίνουμε σε πλήρη ανάπτυξη την τότε πρόταση και το ακριβές νόημα του «λεφτά υπάρχουν»: «Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των «ημέτερων» και των ισχυρών στη χώρα μας».

Είναι ακριβώς αυτά τα συμφέροντα που δείχνει να υπηρετεί όλο και περισσότερο η σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαία η πρωτοφανής της ασυλία. Ούτε, αντιθέτως, ο πόλεμος που δέχτηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Και είναι ακριβώς αυτό που δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση: σχέδιο για νέο παραγωγικό πρότυπο. Καμία κουβέντα από κανέναν, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, για το πώς θα δημιουργήσουμε, υγιώς, νέο πλούτο.

Τέταρτον, αν θέλει η σημερινή κυβέρνηση να ξαναθυμηθεί «τι μας έφερε σε αυτή την κατάσταση», είναι πολύ απλό:

Ας ξαναδιαβάσουν τον προϋπολογισμό του 2013. Και για να το κάνουμε πιο λιανά, αναφερόμαστε στην αποδοχή από το σύνολο της ΝΔ, ότι το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν το 6%, όπως επισήμως ενημέρωνε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ την ΕΕ, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις εκλογές, αλλά ήταν 36 δις Ευρώ, ή 15,6%.

Αποτέλεσμα; Διπλασιασμός του χρέους της χώρας μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια.

Αυτά τα δεδομένα διαμόρφωσαν το πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής, την οποία το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ψήφισε κατά την ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013, συμπεριλαμβανομένου του κ. Καραμανλή.

Ο προϋπολογισμός έφερε την υπογραφή του κ. Πρωθυπουργού.

Ας μην κρύβονται, λοιπόν, πίσω από κατασκευασμένα συνθήματα και ας σεβαστούν την ίδια τους την υπογραφή.

Τα μνημόνια δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης εάν ήταν διαφορετικά τα δεδομένα. Αλλά αυτά τα δεδομένα μας απέκλεισαν από τις αγορές και μας οδήγησαν στο να ζητηθεί βοήθεια από τους εταίρους.

Και τα δεδομένα αυτά, δεν τα διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε μια πραγματικότητα που είχε διαμορφώσει η Κυβέρνηση της ΝΔ επί 5 χρόνια.

Εκεί ας ψάξουν για τους εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας. Μια κυβέρνηση των προσλήψεων από το παράθυρο, της παντελούς αδυναμίας ελέγχου της σπατάλης, των πελατειακών διευθετήσεων για μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, κοκ.

Πέμπτον, το πιο ανησυχητικό είναι η απόλυτη σύμπνοια σημερινής κυβέρνησης και σημερινής αντιπολίτευσης στο να μη λένε λέξη για το τι πραγματικά μας οδήγησε στην κρίση - απόλυτη σιγή για το έγκλημα σε βάρος της χώρας μέχρι το 2009.

Δείχνουν, όλοι τους, να μην έχουν καταλάβει τίποτα ή να μην θέλουν να καταλάβουν τίποτα.

Αναδεικνύεται έτσι για ακόμη μία φορά η σημασία της πρόσφατης ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στα εγκαίνια της έκθεσης "Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή". Δύο μόνο αποσπάσματα:

"…Δεν είναι τυχαίο, ότι οι συντηρητικοί αριστερά και δεξιά, θέτουν το κυβερνητικό τους δίλημμα, μιλώντας και οι δύο για την «Έξοδο από το Μνημόνιο» και τη «Μεταμνημονιακή Ελλάδα».
Διαγωνίζονται σε μια δήθεν φιλολαϊκή ρητορική.
Αρνούμαι να μπω στο δίλημμα αυτό.
Είναι οι δύο όψεις του ίδιου συντηρητικού νομίσματος.
Μιλούν για την μεταβατική περίοδο.
Δεν μιλούν για το που θα μεταβούμε.
Στην ουσία και οι μεν και οι δε, πράττουν ότι και με το δημοψήφισμα του 2011.
Θέτουν ένα ψευτοδίλημμα.
Κρύβονται από τα πραγματικά προβλήματα.
Γιατί;
Μήπως γιατί τους βολεύει το γνωστό πελατειακό παιχνίδι;
Αυτό της νομής της εξουσίας, αντί της αλλαγής;
Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για τη «Μεταπελατειακή Ελλάδα».
Για την Ελλάδα των αξιών…

…Φαίνεται ότι είναι αρκετοί εκείνοι που θα ήθελαν να ξαναγυρίσουμε στις παλιές μας συνήθειες.
Θα έχετε ακούσει πολλούς να μιλάνε για επιστροφή στην «ομαλότητα» μετά από την περιπέτεια του Μνημονίου – και την ταυτίζουν με μια δήθεν «κανονικότητα».
Ναι, την επιστροφή στα κακώς κείμενα.
Επιστροφή στα τερατώδη ελλείμματα, τα αισχρά μαγειρέματα, το ρουσφέτι, που είχε γονατίσει το δημόσιο. Την αδιαφάνεια στις προμήθειες.
Τα χατίρια σε συμφέροντα, τραπεζίτες και μίντια – την αιχμαλωσία της πολιτικής ζωής του τόπου.
Όλα όσα δημιούργησαν τη φούσκα του 2009, ένα έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας και των παιδιών της.
Συντάσσομαι με εκείνους που λένε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια «κανονικότητα» στην οποία πρέπει να επιστρέψουμε.
Η Ελλάδα, παρά τους αγώνες δύο δεκαετιών, για να μην πω δύο αιώνων, έχει ακόμη υστερήσεις και αγκυλώσεις μεγάλες.
Για αυτό χρειάζεται μια επανάσταση.
Την επανάσταση του αυτονόητου.
Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνουμε μια σύγχρονη δημοκρατία, με θεσμούς και αξιοπιστία, που συνομιλεί ισότιμα με όλους γιατί είναι άξια σεβασμού από όλους".

ΥΓ. Με την ευκαιρία και με αφορμή σημερινό δημοσίευμα σχετικό με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ίδια εφημερίδα που φιλοξενεί τη συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού, σημειώνεται τούτο:

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ό,τι έχει να πει το λέει ο ίδιος, δημοσίως και με παρρησία. Ως εκ τούτου, ούτε ανάγκη καταφυγής στον χώρο της φαντασίας υπάρχει, ούτε πολύ περισσότερο οποιασδήποτε κίνησης που θα τον ανάγκαζε να δώσει απαντήσεις.
Όλα στην ώρα τους.


Read more...