Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Μήνυμα του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου..


«Η μνήμη αποτελεί τον φάρο της Ιστορίας και σε αυτή την κατεύθυνση το Ελληνικό Κοινοβούλιο τιμά τους αγώνες για τη δημοκρατία και...
βρίσκεται στο πλάι όλων των λαών που παλεύουν για πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση».


Με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων υπογραμμίζει την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης και επαγρύπνησης για την ισχυροποίηση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Ο αντιδικτατορικός αγώνας αποτελεί την πυξίδα για την αέναη προσπάθεια του ελληνικού λαού για χειραφέτηση και πρόοδο. Η προσπάθεια αυτή εμπνέεται διαχρονικά από τη δημοκρατική παράδοση των αγώνων ενάντια στη δικτατορία.

Η Βουλή των Ελλήνων δεν ξεχνά τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου. Θυμάται τις δραματικές της συνέπειες και το κόστος που προκάλεσε στη χώρα. Η μνήμη αποτελεί τον φάρο της Ιστορίας και σε αυτή την κατεύθυνση το Ελληνικό Κοινοβούλιο τιμά τους αγώνες για τη δημοκρατία και βρίσκεται στο πλάι όλων των λαών που παλεύουν για πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση.
left.gr

Read more...

Θεσμοί: Δεν αρκούν τα μέτρα για το ασφαλιστικό...


Βαθύτερες αλλαγές και πρόσθετα μέτρα στο ασφαλιστικό ζητούν οι ευρωπαίοι δανειστές, όπως κατέστησε σαφές υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης στις Βρυξελλες.


Σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι...
η πρόταση για το ασφαλιστικό της ελληνικής κυβέρνησης «διαφέρει σημαντικά» από την άποψη των Θεσμών. Κατά την ίδια πηγή, δεν αναμένεται συμφωνία έως την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτο Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα – προοπτική, ωστόσο, που όπως είπε προϋποθέτει να υπάρξει έως τότε «μεγάλη πρόοδος».

Οπως ανάφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, το καλύτερο σενάριο για το Eurogroup της Πέμπτης στο Άμστερνταμ είναι να υπάρξει προσέγγιση στα βασικά και μεγάλα ζητήματα της αξιολόγησης.

Σε σχέση με το πακέτο των «εφεδρικών» μέτρων, ύψους έως και 3 δις ευρώ, είπε ότι η συζήτηση εστιάζει στην προκαταβολική νομοθέτησή τους αλλά όχι στην εφαρμογή τους. Εδωσε, δε, και οδικό χάρτη 4 βημάτων με το οποίο θα πρέπει, όπως είπε,προχωρήσουν οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα: Συμφωνία για την αξιολόγηση, εφαρμογή των μέτρων, «προληπτικά μέτρα» και μετά ελαφρυνση του χρέους.
tvxs.gr

Read more...

Τσίπρας: Μην βάλετε τα λεφτά σας στην αποτυχία της κυβέρνησης, κ. Μητσοτάκη...


Α. Τσίπρας: Μην βάλετε τα λεφτά σας στην αποτυχία της κυβέρνησης, κ. Μητσοτάκη (Video)BINTEO

Με πρόσκληση για συμμετοχή της ΝΔ στην συζήτηση για το χρέος που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «απάντησε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην νέα θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.
"Σας καλώ να...
έρθετε στην συζήτηση για το χρέος. Πιστεύω ότι δεν έχει λογική να ακολουθήσετε την ίδια πολιτική με αυτή του Σαμαρά, να καρτερά την αποτυχία», είπε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας την συζήτηση στη Βουλή.

Νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει: «εμείς λέμε ότι δεν είναι βιώσιμο και χρειάζονται παραμετρικές αλλαγές, αντίστοιχες με αυτές που είχαν συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2012. Μακάρι να μπορέσετε να την εξασφαλίσετε αυτή την ρύθμιση».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «ασχολήθηκε με την υποστήριξη κάποιων ακραίων στη διαπραγμάτευση» και «συνέστησε» στον πρόεδρο της ΝΔ: «η χώρα έχει συμμαχίες στην Ευρώπη, και από τα δεξιά, όπως φάνηκε από την συνέντευξη Γιούνκερ. Ας ταυτιστείτε με αυτούς, στην δική σας πολιτική οικογένεια ανήκουν και όχι με τους ακραίους».
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ότι η Eurostat θα βγάλει αύριο θετικότερα αποτελέσματα.
"Εφόσον επιτευχθεί πλεόνασμα, θα έχει επιτευχθεί λόγω πρόσθετων φόρων και στάσης πληρωμών του Δημοσίου. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιφέρει ανάπτυξη όταν επιτυγχάνεται με λάθος μείγμα πολιτικής», υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Κατέρριψε την άποψη Σαμαρά που μιλούσε για πλεόνασμα. Είναι ίσως το μόνο στο οποίο έχει διαφοροποιηθεί από τον Α. Σαμαρά», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «τα πλεονάσματα δεν είναι τυχαία. Οφείλονται στην αύξηση του τουρισμού. Στο ότι πήραμε απόφαση και ψηφίσαμε τις 100 δόσεις, τις οποίες εσείς τις χαρακτηρίσατε ως μονομερή ενέργεια. Ο τρίτος είναι ότι απορροφήσαμε το 98% του ΕΣΠΑ ρίχνοντας 5 δις στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι διαψεύσθηκαν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και δεν είχαμε ύφεση», τόνισε.
Επισημαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τακτική τους αναφερόμενος ονομαστικά στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. «Πρέπει να καταλάβετε ότι κεντροαριστερά χωρίς αριστερά δεν υπάρχει. Αυτό είναι κεντροδεξιά», τους είπε με νόημα.
Αναφερόμενος στην στάση της ΝΔ ο πρωθυπουργός τόνισε: «σας συνιστώ να μην βάλετε τα λεφτά σας στην πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης, διότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Κατανοώ ότι κάποιοι σας πιέζουν γι' αυτό. Ξεκινήσατε ως πρόεδρος της ΝΔ να λέτε ότι δεν βιάζεστε και τώρα βιάζεστε και αγκομαχάτε. Αυτοί έχουν λόγους να φύγει η κυβέρνηση. Εσείς κάνετε λάθος να παίζετε τα πάντα σε μία ζαριά γιατί θα διαψευστείτε. Θα βάλετε τα λεφτά σας στη δεύτερη ζαριά. Το ξέρετε όμως το παραμύθι με τον βοσκό, στο τέλος δεν θα σας πιστεύει ούτε ο λύκος».
Ακόμη απάντησε στις αναφορές του Κ. Μητσοτάκη για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στα εσωκομματικά της ΝΔ: «εμείς πιστεύουμε στην εσωκομματική δημοκρατία, εσείς διαγράψατε τον γραμματέα του κόμματός σας, τον πρόεδρο της νεολαίας σας και όλη τη νεολαία, επειδή δεν σας άρεσαν τα αποτελέσματα του συνεδρίου», υπογράμμισε.
avgi.gr

Read more...

Έντονη αντίδραση Ζουράρι για την διάταξη που εξαιρεί βουλευτές από τις περικοπές...



«Απαιτώ από τον Υπουργό Εργασίας, να διαγράψει αυτήν την εξαίρεση»... 
Η απόφαση να  εξαιρεθούν από τις περικοπές του ασφαλιστικού, βουλευτές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και...
του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Ζουράρι.
«Απαιτώ από τον Υπουργό Εργασίας, να διαγράψει αυτήν την εξαίρεση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουράρις για να συνεχίσει «διαφαίνεται από την δήλωση του αρμόδιου Υπουργού για θέματα εργασίας κ. Κατρούγκαλου ότι οι διατελέσαντες βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν μέχρι το 2012, καθώς και οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, εξαιρούνται των ενιαίων κανόνων του ασφαλιστικού, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα πρόσωπα μετά το 2012.»
«Επισημαίνω δε προς τους ευνοημένους βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους ότι με αυτήν την ελεεινή τους συμπεριφορά, οδήγησαν στην απαξίωση του πολιτικού κόσμου από τον ελληνικό λαό και τους υπενθυμίζω, αν τους έχει μείνει και λίγο μυαλό, ότι για λόγους στοιχειώδους αυτοπροστασίας θα έπρεπε οι ίδιοι, αυτεπαγγέλτως και αυτοκλήτως, να ζητήσουν την απάλειψη αυτής της φαυλοκεντρικής διαφαινόμενης διατάξεως.» προσθέτει.
newsbeast.gr

Read more...

Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ στις 8 Μαΐου...


Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ "Η απεργία στις 8 Μαΐου, είναι ανεξάρτητη από την 48ωρη Γενική Απεργία που έχει αποφασίσει η Συνομοσπονδία και η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν κατατεθεί στη Βουλή το...
τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και υπάρξει χρονοδιάγραμμα διαδικασίας και ψήφισης.

H ΓΣΕΕ με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής και στηρίζοντας τον αγώνα της Ομοσπονδίας Iδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε), προκηρύσσει 24ωρη Γενική Απεργία για την Κυριακή 8 Μάιου, κατά την οποία "έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, εντάσσοντας στη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς".

"Η συγκεκριμένη Κυριακή, μαζί με άλλες επτά, έχουν οριστεί με μνημονιακούς νόμους ως εργάσιμες για το χώρο του εμπορίου, μέτρο που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους".

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ "Η απεργία στις 8 Μαΐου, είναι ανεξάρτητη από την 48ωρη Γενική Απεργία που έχει αποφασίσει η Συνομοσπονδία και η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και υπάρξει χρονοδιάγραμμα διαδικασίας και ψήφισης.
left.gr

Read more...

Λύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξετάζει ο ESM...


Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), όπως μετέδωσε το Reuters επιβεβαίωσε πως εξετάζει τρόπους ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας, πιθανότατα μέσω...
διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ή μέσω περαιτέρω παράτασης των λήξεων.

Σύμφωνα πάντα με το  Reuters, το Ταμείο ξεκαθάρισε, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, καθώς απαιτείται ομοφωνία από όλες τις χώρες- μέλη της ευρωζώνης.
«Βάσει των δεσμεύσεων, ο ESM έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανές επιλογές σε καθαρά τεχνική βάση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μηχανισμός.
«Οι επιλογές αυτές δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η όποια πιθανή απόφαση για περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να ληφθεί μόνο με ομόφωνη ψήφο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης».
Ο ESM δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις πιθανές επιλογές.
avgi.gr

Read more...

Η Δημοτική Αστυνομία επιστρέφει τις πινακίδες λόγω Πάσχα...


Τη δυνατότητα να παραλάβουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους που είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, θα έχουν...
οι κάτοχοι ΙΧ και μοτοσυκλετών από την Παρασκευή 22 Απριλίου.


Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται από τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων (Αγ. Κωνσταντίνου 14, 1ος όροφος), από τις 9.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους οι πολίτες ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.
tvxs.gr

Read more...

Ισημερινός: Πάνω από 500 οι νεκροί, νέος σεισμός 6,2 βαθμών...


Ισημερινός: Πάνω από 500 οι νεκροί, νέος σεισμός 6,2 βαθμώνΟι αγνοούμενοι κυμαίνονται από 231 έως 1.700...

Σεισμός 6,2 βαθμών ανοικτά των ακτών του Ισημερινού ταρακούνησε ξανά τη χώρα, που ακόμη παλεύει με την καταστροφή του Σαββατοκύριακου. Οι νεκροί από τον πρώτο σεισμό έχουν φθάσει τους...
525 και εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη υψηλότερος. 

Ο αριθμός των ανθρώπων η τύχη των οποίων αγνοείται κυμαίνεται από 231 έως 1.700 βάσει συγκεχυμένων στοιχείων που προέρχονται από αξιωματούχους του Ισημερινού, όπως επισημαίνει το BBC. 

Περισσότεροι από 4.600 είναι οι τραυματίες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη.

Ο νέος σεισμός την Τετάρτη (ξημερώματα, τοπική ώρα) είχε επίκεντρο 25 χλμ. από τις ακτές του Ισημερινού.
Σύμφωνα με το κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι για τον Ειρηνικό το επίκεντρο ήταν 70 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της πόλης Εσμεράλδα, όχι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε το Σάββατο.

Το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 βαθμούς.

Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή δήλωσαν στο Reuters πως δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις με διαφορά περίπου 30 δευτερολέπτων η μία από την άλλη έγιναν αισθητές στην Κοχίμιες, στις ακτές της περιοχής όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να πεταχτούν οι κάτοικοι από τα κρεβάτια τους και να βγουν στους δρόμους.
Ο σεισμός δεν έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Κίτο.

Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Ισημερινού ανέφερε πως τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών που σημειώθηκε στις 3:33 τοπική ώρα (11:33 ώρα Ελλάδας) ακολούθησε σειρά μετασεισμικών δονήσεων. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.
tovima.gr

Read more...

«Κλείδωσε» η αύξηση ΦΠΑ στο 24%...


Σούπερ ΜάρκετΤην αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% φέρεται να συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, σύμφωνα με αξιωματούχο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.


Όπως είπε...
ο ίδιος παράγοντας, η κυβέρνηση φέρεται να συμφώνησε και για τα υπόλοιπα παραμετρικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν έως το 2018.

Πρόκειται για αυξήσεις που θα γίνουν στους έμμεσους φόρους (βενζίνες, καύσιμα, κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση), συνολικής δημοσιονομικής απόδοσης 1,8 δισ. ευρώ.

Οι συζητήσεις με τους δανειστές συνεχίζονται αυτή την ώρα δεδομένου ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup που θα γίνει στις 25 ή 26 του μήνα.

Νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά

Οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς», όπως και σε αρκετές υπηρεσίες θα κινηθούν ανοδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ.

Ειδικότερα θα αυξηθούν:

1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).

2. Αναψυκτικά-χυμοί.

3. Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια)-catering.

4. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

5. Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.

6. Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.

7. Ανθη-φυτά.

8. Αποχέτευση.

9. Ζωοτροφές για κατοικίδια.
efsyn.gr

Read more...

Πλαστά πτυχία στη Βουλή...


??????????????????????????????????????????????????????

Μεγάλη έρευνα για πλαστά πτυχία υπαλλήλων είναι σε εξέλιξη στη Βουλή και συνολικά έχουν εξεταστεί 2.122 τίτλοι σπουδών εργαζομένων και από τον μέχρι στιγμής έλεγχο έχουν προκύψει...
17 περιπτώσεις προσκόμισης πλαστών τίτλων σπουδών. 

Ήδη έχουν επιβληθεί οι πρώτες ποινές (απολύσεις, μη ανανεώσεις συμβάσεων) ενώ οι υποθέσεις έχουν πάει στον εισαγγελέα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπάλληλοι που πιάστηκαν στα πρασα έχουν επικαλεστεί ανύπαρκτους τίτλους σπουδών για να καταφέρουν να προσληφθούν στη Βουλή.
Ωστόσο, υπήρχαν και κρούσματα που η πρόσληψη έγινε νόμιμα, αλλά στην πορεία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προσκομίσουν πλαστά στοιχεία για να πάρουν την πολυπόθητη προαγωγή.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή εργαζομένου που είχε καταφέρει να εργαστεί από το 1988 έως το 2015 με πλαστό πτυχίο. Κρούσματα υπήρξαν σε ειδικούς φρουρούς στο Κανάλι της Βουλής, ακόμη και σε γραμματείς που στο πέρασμά των χρόνων είχαν μεταχθεί σε νομαρχίες.
Μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει δώσει εντολή πριν από οποιαδήποτε πρόσληψη να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των τίτλων σπουδών. Στόχος είναι να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά με πτυχία-μαϊμού.
Τη διαδικασία παρακολουθεί ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Κωνσταντίνος Βασιλακάκης. Να σημειωθεί πως οι έλεγχοι στα πτυχία των νυν υπαλλήλων είχαν ξεκινήσει από το 2013 με εντολή του τότε προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Read more...

"Η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα"...



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ακόμα μια συνέντευξη-ποταμό, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης (contingency measures) και ότι αυτό το πλάνο...
δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν. Θα την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην συνέντευξή του στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί, ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία.

Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Γιούνκερ λέει ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, λέει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά» και διαμηνύει ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.

Αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για automatic reprofiling θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

Παραδέχεται πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.

«Φωνάζει» δώστε χρόνο και χώρο στην Ελλάδα και ανεβάζει το προσφυγικό ως μείζον πρόβλημα. 

Τέλος, του έγιναν δύο ερωτήσεις πριν απαντήσει ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα ενώ προσθέτει ότι τα WikiLeaks δεν ενόχλησαν τα Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα. 


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Read more...

Τσίπρας: Η Ν.Δ. επενδύει στον φόβο...



Επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, καταλογίζοντάς της πως προσπαθεί να συνδέσει το προσφυγικό με...
την τρομοκρατία με στόχο –μεταξύ άλλων- να συσπειρώσει την ακραία δεξιά πτέρυγά της.
Κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί όαση ασφάλειας και σταθερότητας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή».
Όπως είπε, ο ισχυρισμός που συνδέει ευθέως την προσφυγική κρίση με την τρομοκρατία είναι μια γνωστή αφήγηση και το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών, μισαλλόδων και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. «Είναι η θέση αυτών που κλείνουν τα σύνορα και υψώνουν τείχη», πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς στην Ευρώπη δεν έχει υπονοήσει πως υπάρχει θέμα ασφάλειας στην Ελλάδα, αλλά η Ν.Δ. υιοθετεί με ανευθυνότητα αυτήν την αφήγηση λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που αναμένεται εκτίναξη του τουρισμού. 
«Σκοπός σας είναι να ψαρέψετε στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου που συνδιεκδικείτε με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σκοπός σας είναι να επενδύσετε στον φόβο ενός τμήματος της κοινωνίας, να συσπειρώσετε και την ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματος την ώρα που υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις», σημείωσε. 
«Υιοθετείτε ξενοφοβική γραμμή» υποστήριξε, απευθυνόμενος στα έδρανα της Ν.Δ. και υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στους ντελάληδες του φόβου. 
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και αναρωτήθηκε σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε άδεια ταμεία, «αν τότε θα ζητήσει η Ν.Δ. συγγνώμη ή αν θα συνεχίσει να συντηρεί τον μύθο της καταστροφής παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε και υπερέβη τους στόχους».

Read more...

Τα ψιλά γράμματα του νέου φορολογικού...


Τα ψιλά γράμματα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα φορολογηθούν τα φετινά εισοδήματα των φυσικών προσώπων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που βγήκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Οι λεπτομέρειες αυτές...
καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο φόρο εισοδήματος θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για το φετινό τους εισόδημα.

Μισθωτοί και με μπλοκάκι

Ιδιαίτερη σημασία έχει η λεπτομέρεια όσον αφορά στον τρόπο που υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος για τους μισθωτούς που έχουν και εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή μπλοκάκι. Στην περίπτωση αυτή το εισόδημα αθροίζεται και ο φόρος υπολογίζεται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά η έκπτωση φόρου των έως 2.000 ευρώ υπολογίζεται μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που αφορά μισθούς.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και άλλες 15.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα. Ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με βάση την κλίμακα των μισθωτών για συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ. Ο φόρος κλίμακας που αναλογεί στο συγκεκριμένο εισόδημα είναι 6.950 ευρώ. Στο ποσό αυτό γίνεται έκπτωση 2.000 ευρώ καθώς η έκπτωση δίνεται ολόκληρη αφού το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι 20.000. Έτσι, ο τελικός φόρος είναι 4.950 ευρώ. Αν υπολογιζόταν η έκπτωση επί του συνόλου του εισοδήματος, η έκπτωση θα ήταν μικρότερη (1.850 ευρώ) και ο φόρος θα ήταν 5.100 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση φόρου από την κλίμακα των μισθωτών είναι 2.000 ευρώ και δίνεται ολόκληρη για εισόδημα έως 20.000. Μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Το καθαρό εισόδημα

Σημαντική λεπτομέρεια είναι και το γεγονός ότι το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που τοποθετείται στην κλίμακα, όταν υπάρχει και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, είναι το καθαρό εισόδημα, δηλαδή αφού αφαιρεθούν επαγγελματικές δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν το εισόδημα από μπλοκάκι που φορολογούνταν ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ήταν το ακαθάριστο εισόδημα, δηλαδή δεν αφαιρούνταν οι επαγγελματικές δαπάνες.

Αγρότες

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα έχει την ίδια αντιμετώπιση με το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή χορηγείται έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ που μεταφράζεται σε αφορολόγητο όριο έως 9.091 ευρώ. Επίσης, διατηρείται το αφορολόγητο για τις αγροτικές επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ.

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Διατηρείται η αυτοτελής φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών από νομικά πρόσωπα όπως είναι οι ΟΕ και οι ΕΕ. Τα κέρδη θα συνεχίσουν να φορολογούνται με συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 και με συντελεστή 33% για εισόδημα πάνω από 50.000. Η διαφοροποίηση της φορολογικής αντιμετώπισης μεταξύ εισοδήματος από μπλοκάκι και κέρδους από νομικό πρόσωπο θα επαναφέρει τα κίνητρα για μεταφορά εισοδήματος από μια νομική μορφή επιχείρησης σε άλλη.

Παρακράτηση

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης με τη νέα κλίμακα θα ξεκινήσει με την δημοσίευση των σχετικών διατάξεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

capital.gr

Read more...

Πως θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ενοίκια....


Πόσο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια

Μεγάλη κεραμίδα πέφτει στα εισοδήματα από ενοίκια σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στις 12.000 ευρώ προκύπτει αύξηση φόρου...
480 ευρώ, στις 20.000 ευρώ εισόδημα 640 ευρώ, στις 40.000 ευρώ 1.540 ευρώ.

Όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια ή μερίσματα, δεν μπορούν να προσδοκούν τίποτα περισσότερο από βαρύτερους φόρους με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Εάν συμπεριλάβουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, τότε οι σχετικές επιβαρύνσεις θα έχουν ως ακολούθως:




Read more...

Εγώ, δεν ήθελα το ΔΝΤ. Η Γερμανία το ήθελε…


και το θέλει. Τα υπόλοιπα είναι μύθοι…

Ειλικρινής, όπως πάντα, ο Γιώργος Παπανδρέου, κατέρριψε, στην συνέντευξη που έδωσε στη Σία Κοσιώνη, πολλούς μύθους, από το «λεφτά υπάρχουν», μέχρι τις κρυφές συναντήσεις με τον Στρος Καν.

Κατηγόρησε το ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Δεν στήριξε την Ελλάδα, όταν οι Αγορές άρχισαν να ανησυχούν. Θεωρούσαν, ότι…
το πρόβλημα ήταν ελληνικό, ενώ ήταν ευρωπαϊκό.

Στο Νταβός στη συνάντηση που είχε με τον Στρος Καν αποκάλυψε, πως όχι μόνο αυτός άλλα ούτε κι ο Γάλλος ήθελαν να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ. «Η Ευρώπη μπορεί να το κάνει», του είπε.

Άλλωστε, συμπλήρωσε ο Παπανδρέου, τα ποσά που χρειαζόταν η Ελλάδα δεν μπορούσε να τα δώσει το ΔΝΤ, το οποίο τελικά επεβλήθη λόγω της επιμονής της Γερμανίας.

Για το «λεφτά υπάρχουν» είπε, πως ήταν ένας μύθος. Κάποιοι, με γκεμπελική διάθεση αφαίρεσαν το «αν» (γίνει αυτό ή εκείνο) και κράτησαν μόνο το «λεφτά υπάρχουν».

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Πολύ καλή η Σία Κοσιώνη, μ’ έναν Παπανδρέου που νιώθει πως, τώρα, τα γεγονότα τον δικαιώνουν για πολλά απ’ αυτά που έλεγε ή που έκανε κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας…

Read more...

"Φωτιά" τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 ...


Φωτιά τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 για 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ!

«Φωτιά» θα είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 με 1η Αδεια Κυκλοφορίας μετά την 1/1/2006 ή 1/1/2007 τα οποία σήμερα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα τους...
και σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2.

Ειδικότερα η επέκταση των Τελών Κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα που υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα αφορά πάνω από 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι το 2017 θα καταβάλουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυξημένα Τέλη Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Enikonomia.gr στα περισσότερα μοντέλα τα Τέλη Κυκλοφορίας αυξάνονται ανάλογα με τους ρύπους ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου καταγράφονται αυξήσεις έως πάνω από 200%.

Στον αντίποδα βέβαια καταγράφονται και μειώσεις αλλά κυμαίνονται σε ποσοστό έως και 68%...

Αν πάλι το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να μην επεκτείνει τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CΟ2 στα ΙΧ με 1η 'Αδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2006 ή 1/1/2007 αλλά επιλέξει να μειώσει την «ψαλίδα» στα Τέλη Κυκλοφορίας που υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό μεταξύ 1,6, 1,8 και 2 λίτρων τότε οι αυξήσεις θα αφορούν περίπου 500.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και τα προσδοκόμενα έσοδα θα είναι πολύ λιγότερα...

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες του Enikonomia.gr με τις αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας που προκύπτουν από τις εκπομπές ρύπων και όχι από τον κυβισμό του κινητήρα ΕΔΩ


Read more...