Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Οι δεσμεύσεις Σκουρλέτη για τα εργασιακά...




Τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στα εργασιακά, με σταδιακή επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ – με ορίζοντα το δεύτερο 6μηνο του 2016 – και επαναφορά του...
παλαιότερου πλαισίου για τις απολύσεις, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε, πως, η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού θα γίνει με τμηματικά, πιθανώς σε δυο δόσεις.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις αντιδράσεις των εταίρων στην προοπτική αύξησης του ελάχιστου μισθού, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως πριν από λίγο καιρό θεσμοθέτησε βασικό ωρομίσθιο και η Γερμανία και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό αυτό να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας.

Επαναβεβαίωσε επίσης πως σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις, συμπληρώνοντας πως μόλις εφαρμοσθούν θα «παρασύρουν» και τις ατομικές συμβάσεις που υπογράφουν ορισμένοι εργοδότες με το προσωπικό τους.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως η κυβέρνηση «κινείται σε μια λογική επιστροφής σε ό,τι ίσχυε πριν αλλάξει ο νόμος προς το δυσμενέστερο», προαναγγέλλοντας επίσης επαναφορά του προηγούμενου ύψους αποζημίωσης για τους παλαιότερους εργαζόμενους.

Ειδικά για τις αποζημιώσεις, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει «αντικίνητρο» προκειμένου να αποφεύγονται οι απολύσεις μεσηλίκων οι οποίοι δύσκολα θα βρουν νέα θέση στην αγορά εργασίας, και επισήμανε πως οι απολύσεις μεσηλίκων έχουν συμβάλει στο φαινόμενο της μακροχρόνιας ανεργίας.

Στρέφοντας το βλέμμα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως οι διαβουλεύσεις θα προχωρούν βδομάδα με τη βδομάδα και μήνα με το μήνα. Παραδέχτηκε πως «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά», αλλά υπογράμμισε πως και η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι «η εποχή των ελέγχων και της τρόικα δεν υπάρχει πια».

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως οριστική λύση δεν θα βρεθεί «αν δεν ανοίξει εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα σε «κούρεμα».


Read more...

Πως θα ρυθμιστούν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία...


Πως θα ρυθμιστούν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία
Ρύθμιση όλων των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με μηνιαία δόση από 50 ευρώ, αναστολή κάθε αναγκαστικού μέτρου με την πληρωμή μίας δόσης, συμψηφισμό των ποσών που κατασχέθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς με...
το υπόλοιπο της οφειλής και επιλογή ως και τριών χαμηλότερων κατηγοριών για την πληρωμή εισφορών στον ΟΑΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν τα ληξιπρόθεσμα μέχρι 1/2/2015 χρέη προς τα Ταμεία, ενώ για φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα (ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ), καθώς και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ με μηδενικό εισόδημα για το 2014, προβλέπεται περίοδος χάριτος 12 μηνών, χωρίς τη λήψη κανενός αναγκαστικού μέτρου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση των χρεών τους ως τις 31 Μαρτίου 2016.

Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν πάνω από 125.000 διακόψαντες και άλλοι 15.000 από το ΕΤΑΑ, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση αυτή και να εντάξουν όλες τις οφειλές τους, όπως θα έχουν διαμορφωθεί, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η αίτηση για ένταξη στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2015.
Δείτε το δημοσίευμα ΕΔΩ και ΕΔΩ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Read more...

Σύμφωνα με τη Realnews Εισαγγελική έρευνα για το «πόθεν έσχες» του Γκίκα Χαρδούβελη!


Να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Γκίκα Χαρδούβελη ζητά ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του στις 20-1-2015, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews.
hardouvelis
Σύμφωνα με τα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα: "στον πρώην υπουργό αποδίδεται από τον Π. Νικολούδη ότι:
- Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.
- Κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν".
Επίσης, η Realnews δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο βρίσκονται "στο μικροσκόπιο των Αρχών καταθέσεις πολιτικών στο εξωτερικό ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ που δεν έχουν δηλωθεί".
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Προχωρούν στην αποδόμηση της Παιδείας Μπαλτάς-Κουράκης


aei1-thumb-large
Επιστροφή στον κομματικό εναγκαλισμό επαγγέλλεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια το νέο υπουργικό δίδυμο των Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη. Και αυτό διότι, παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει τις προσφυγές όσων υποστήριξαν ότι ο νόμος για την καθιέρωση των Συμβουλίων είναι αντισυνταγματικός, η νέα ηγεσία του υπουργείου δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υλοποιήσει την πολιτική της απόφαση για κατάργηση των Συμβουλίων.
Πολιτική απόφαση στην οποία αντιτίθενται πολλοί πανεπιστημιακοί της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αυτό αποδεικνύει το ψήφισμα με τίτλο «Αυτοδιοίκηση στο πανεπιστήμιο τώρα!» που έχει τεθεί προς υπογραφή στην πλατφόρμα http://www.gopetition.com/petitions
Ειδικότερα, το κείμενο αναφέρει ότι «η εξαγγελθείσα, και μάλιστα άμεσα, κατάργηση των Συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν έχει τη συναίνεση των καθηγητών και των καθηγητριών της χώρας.
Τα Συμβούλια εκλέχθηκαν με συντριπτική συμμετοχή της κοινότητάς μας και κοσμούνται από διεθνούς κύρους καταξιωμένους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Παρά τον πόλεμο που δέχτηκαν από μειοψηφικά ρεύματα, συμβολίζουν για την πανεπιστημιακή κοινότητα το τέλος του κομματικού εναγκαλισμού των πανεπιστημίων.
Παράλληλα, συνάντησαν ευρεία αποδοχή από το κοινωνικό σώμα. Η κυβέρνηση ανήγγειλε την κατάργησή τους χωρίς ίχνος διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερομένους. Η αξιολόγηση του έργου των Συμβουλίων, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα ούτε το μισό της θητείας τους, είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Περιμένουμε η κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση των πανεπιστημιακών δασκάλων».
Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 1.220 υπογραφές εκ των οποίων 713 από πανεπιστημιακούς ελληνικών ΑΕΙ, 270 από Ελληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού και 248 από μη πανεπιστημιακούς.
Ξεχωρίζουν οι υπογραφές των Γιώργου Παυλάκη (Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ), Νίκανδρου Μπούρα (Ψυχιατρική στο King’s College του Λονδίνου), Γρηγόρη Στεφανόπουλου (Βιοτεχνολογία – ΜΙΤ), Θεόδωρου Μουστάκα (Φυσική – Παν. Βοστώνης), Σταμάτη Κριμιζή (ακαδημαϊκού), Ανδρέα Ακριβού (Μπέρκλεϊ και Στάνφορντ), Μιχάλη Μπλέτσα (Media Lab του MIT). Από το εσωτερικό της χώρας ξεχωρίζει η υπογραφή του Νίκου Αλιβιζάτου, καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρόσφατα υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Υποχωρεί κάτα 20 μονάδες η εμπιστοσύνη των πολιτών για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

kammenos_tsipras1_534_355

Στροφή στο ρεαλισμό με αποδοχή της νέας πραγματικότητας και μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά 20 (και περισσότερο) μονάδεςεμφανίζουν τα ευρήματα της Πανελλαδικής Πολιτικής Ερευνας της Marc για την Εφημερίδα των Συντακτών».
Πιο συγκεκριμένα οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες (64%) βλέπουν θετικά και μάλλον θετικά την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, έναντι του 31,4% που τη βλέπει αρνητικά και μάλλον αρνητικά. Το 4,6% δεν απαντά.
Το αντίστοιχο ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης για τον Φεβρουάριο, έφτανε το 83.6%.
Τα ποσοστά θετικής αποτίμησης, ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση, είναι ιδιαιτέρως υψηλά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (57,7% και 33,4%), σ΄ εκείνους του ΚΚΕ (37,5% και 35,4%), των ΑΝ.ΕΛΛ. (34,3% και 48,8%), άλλου κόμματος (25,1% και 35,8%), αλλά και του Ποταμιού (10,9% και 53,1%).
Το 4,6% δεν απαντά.
Το 59,6% απαντά ΝΑΙ στο ερώτημα σχετικά με την ικανοποίηση από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενώ το 37,6% απαντά ΟΧΙ.
Με βάση το φύλο, στο 60% ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι άντρες και 59,2% οι γυναίκες.
Όσον αφορά την ηλικιακή τους κατανομή μεγάλα ποσοστά ικανοποίησης (75,3%) εκφράζουν οι νέοι 18-34, αλλά και οι άνω των 55.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που συνεχίζουν να βγαίνουν από τη δημοσκόπηση εκτιμάται ότι οι ερωτηθέντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία συγκλίνουν στην άποψη ότι η συμφωνία κυβέρνησης -δανειστών για 4μηνη παράταση δεν σημαίνει τέλος των μνημονίων.
Τέλος, ικανοποιημένο από την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται το 54,7%, αρνητικά απαντά το 36,3%, ενώ το 9% δεν απαντά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Marc ΑΕ για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.
http://lykavitos.gr/

Read more...