Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Προχωρούν στην αποδόμηση της Παιδείας Μπαλτάς-Κουράκης


aei1-thumb-large
Επιστροφή στον κομματικό εναγκαλισμό επαγγέλλεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια το νέο υπουργικό δίδυμο των Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη. Και αυτό διότι, παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει τις προσφυγές όσων υποστήριξαν ότι ο νόμος για την καθιέρωση των Συμβουλίων είναι αντισυνταγματικός, η νέα ηγεσία του υπουργείου δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υλοποιήσει την πολιτική της απόφαση για κατάργηση των Συμβουλίων.
Πολιτική απόφαση στην οποία αντιτίθενται πολλοί πανεπιστημιακοί της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αυτό αποδεικνύει το ψήφισμα με τίτλο «Αυτοδιοίκηση στο πανεπιστήμιο τώρα!» που έχει τεθεί προς υπογραφή στην πλατφόρμα http://www.gopetition.com/petitions
Ειδικότερα, το κείμενο αναφέρει ότι «η εξαγγελθείσα, και μάλιστα άμεσα, κατάργηση των Συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν έχει τη συναίνεση των καθηγητών και των καθηγητριών της χώρας.
Τα Συμβούλια εκλέχθηκαν με συντριπτική συμμετοχή της κοινότητάς μας και κοσμούνται από διεθνούς κύρους καταξιωμένους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Παρά τον πόλεμο που δέχτηκαν από μειοψηφικά ρεύματα, συμβολίζουν για την πανεπιστημιακή κοινότητα το τέλος του κομματικού εναγκαλισμού των πανεπιστημίων.
Παράλληλα, συνάντησαν ευρεία αποδοχή από το κοινωνικό σώμα. Η κυβέρνηση ανήγγειλε την κατάργησή τους χωρίς ίχνος διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερομένους. Η αξιολόγηση του έργου των Συμβουλίων, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα ούτε το μισό της θητείας τους, είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Περιμένουμε η κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση των πανεπιστημιακών δασκάλων».
Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 1.220 υπογραφές εκ των οποίων 713 από πανεπιστημιακούς ελληνικών ΑΕΙ, 270 από Ελληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού και 248 από μη πανεπιστημιακούς.
Ξεχωρίζουν οι υπογραφές των Γιώργου Παυλάκη (Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ), Νίκανδρου Μπούρα (Ψυχιατρική στο King’s College του Λονδίνου), Γρηγόρη Στεφανόπουλου (Βιοτεχνολογία – ΜΙΤ), Θεόδωρου Μουστάκα (Φυσική – Παν. Βοστώνης), Σταμάτη Κριμιζή (ακαδημαϊκού), Ανδρέα Ακριβού (Μπέρκλεϊ και Στάνφορντ), Μιχάλη Μπλέτσα (Media Lab του MIT). Από το εσωτερικό της χώρας ξεχωρίζει η υπογραφή του Νίκου Αλιβιζάτου, καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρόσφατα υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: