Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μεγάλες αλλαγές σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

Οι αποφάσεις του Υπουργικού


http://img.protothema.gr
Σαρωτικές αλλαγές σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε την Πέμπτη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν:

- η διάλυση της Αγροφυλακής και η μετάταξη των υπαλλήλων της σε δασικές υπηρεσίες,
- η συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου, που θα εξετάσει πόσους υπαλλήλους έχει ανάγκη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η κάλυψη αναγκών άλλων υπουργείων από τους υπόλοιπους και
- η μετάβαση των 5.416 εποχικών πυροσβεστών σε καθεστώς πενταετούς θητείας, με την επωνυμία Επικουρικοί Πυροσβέστες, αντί του ισχύοντος μέχρι τώρα καθεστώτος των οκτάμηνων συμβάσεων.

Επιπλέον, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε η μελέτη ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα εξεταστεί η παραχώρηση χρήσης ορισμένων από αυτά σε ιδιώτες.

Επίσης, συζητήθηκε η άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προέβη σε πλήρη ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας, ενώ έθεσε και τους προς επίτευξη στόχους του κάθε υπουργείου για το επόμενο τρίμηνο.

Read more...

Με τα εύσημα Βαν Ρομπάι θα μιλήσει στο κόμμα

«Απίστευτο επίτευγμα η μείωση του ελλείματος κατά 4% σε ένα χρόνο»


http://img.protothema.gr
Με ενισχυμένο «προφίλ» θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, σε μια συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Αιτία, τα εγκωμιαστικά σχόλια του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξή του σε φλαμανδόφωνο περιοδικό, για τα επιτεύγματα της ελληνξικής κυβέρνησης στο «μέτωπο» της μείωσης του ελλείμματος.

Την άποψη ότι η μείωση του ελληνικού δημόσιου ελλείμματος κατά 4% μέσα σε ένα χρόνο αποτελεί «απίστευτο επίτευγμα» εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξή του σε εβδομαδιαία φλαμανδόφωνη πολιτική επιθεώρηση.

Στη συνέντευξη, με τίτλο «Το ευρώ λειτούργησε ως υπνωτικό χάπι», ο Βαν Ρομπάι επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο, αντέδρασε στην κρίση, που εκδηλώθηκε φέτος την άνοιξη. Σε έναν πρώτο απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, ο πρόεδρος της ΕΕ επιχειρεί, μεταξύ άλλων, μια σύντομη αναδρομή στην ελληνική κρίση, τονίζοντας την ανάγκη, η ΕΕ «να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα», προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της «θα καταστήσει βιώσιμο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και θα διατηρήσει το ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική κρίση, ο Φλαμανδός πολιτικός σημειώνει ότι υπήρξε «ιδιαίτερα οξεία», τον περασμένο Μάιο. «Χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός, μέχρι όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι σε αυτήν την περίπτωση τα εθνικά συμφέροντα συνέπιπταν με τα ευρωπαϊκά» τονίζει, σημειώνοντας επίσης ότι «όλοι ήταν απασχολημένοι με τις αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο»

«"Ήταν θεμιτό να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα σφάλματα που έγιναν σε μια άλλη χώρα;" ήταν το ερώτημα που κυριαρχούσε» υπενθυμίζει. «Μέχρι την στιγμή που όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική λύση από την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Η αλληλουχία των γεγονότων αποτέλεσε για
όλους μια διδακτική εμπειρία. Η ισχύς του ευρωπαϊκού οικοδομήματος έγκειται στο ό,τι ουδείς πλέον επιθυμεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια, διότι το εγχείρημα έχει ήδη φτάσει μακριά και υπάρχουν αλληλένδετα συμφέροντα» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο φόβος της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη διαδραμάτισε κάποιο ρόλο, ο πρόεδρος της ΕΕ απαντά ως εξής: «Υπήρχε μετάδοση της κρίσης, μέσω των χρηματαγορών. Μερικές χώρες παρουσίαζαν επίπλαστους ρυθμούς ανάπτυξης, επειδή είχαν επιτρέψει να δημιουργηθεί μια οικονομία-φούσκα. Την ίδια ώρα, το ευρώ λειτουργούσε ως "υπνωτικό χάπι". Οι χώρες αυτές αισθάνονταν ασφαλείς, επειδή άλλες χώρες λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της αξιοπιστίας του κοινού νομίσματος. Επί δέκα χρόνια οι χρηματαγορές δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Όταν την περασμένη άνοιξη ξύπνησαν απότομα, το παραμικρό περιστατικό θα μπορούσε να ήταν αρκετό, για να δημιουργηθούν απρόβλεπτες καταστάσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ, «πολλές χώρες αντέδρασαν σωστά -ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα-, η οποία πέτυχε τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%. Το ποσοστό
αυτό είναι απίστευτα υψηλό». «Η Ισπανία» προσθέτει, «κατάφερε να βγει μόνη της από την επικίνδυνη ζώνη, προωθώντας μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Άλλες χώρες, που δεν διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο να προσβληθούν από την κρίση, επέλεξαν επίσης να υιοθετήσουν μια πολιτική μεταρρυθμίσεων. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτέλεσε την αφορμή για τις χώρες να προχωρήσουν στην ανάληψη της απαραίτητης δράσης».

Read more...

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ


Με μια πολύ κρίσιμη, λόγω των περιστάσεων στην κεντροδεξιά, συνέντευξη του Α. Σαμαρά που μιλάει για όλους και για όλα κυκλοφορεί αύριο η Παρασκευή και 13. Η επιλογή της εφημερίδας από τον Α. Σαμαρά δεν είναι...
τυχαία. Είναι μια εφημερίδα που κινείται στον χώρο της κεντροδεξιάς και έχει αξιοπιστία. Όπως δεν είναι τυχαία η επιλογή να κλείσει το κεφάλαιο Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη μέσα από την εφημερίδα του Α. Λιάτσου. Τα υπόλοιπα αύριο αφού κυκλοφορήσει η εφημερίδα και διαβάσουμε ολόκληρη την συνέντευξη...
Read more...

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε;
Γιατί κλέψανε!
Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς αλλά οι θεσμοί.
Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος;».
Μα… γιατί έκλεψε! Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση. Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος.
Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη!
Αν τους αφήσεις θα διαφθείρουν κι άλλους. Γι’ αυτό φυλακίστηκαν.
Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές
Νομισματικό Ταμείο και τη μαφία των τραπεζών μακριά απ’ τα πόδια μας.
Δεν καταντάμε Ελλάδα!
Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010)
votegreece

Read more...

Το μνημόνιο αποτελεί ευτυχία για την χώρα...


Πάγκαλος ο ανεκδιήγητος.
Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου καὶ θύραν περιοχῆς περὶ τὰ χείλη µου...
sibilla

Read more...

Η διάσπαση της ευρωζώνης στο προσκήνιο

Το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και της ευρωζώνης κατ’ επέκταση βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού διεθνούς Τύπου, μετά και τις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ ότι «το ευρώ είναι σε μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση». Ανοιχτό είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και το ενδεχόμενο «η ευρωζώνη να χάσει κάποια από τα μέλη της», θέμα στο οποίο αναφέρθηκε χαρακτηριστικά χθες και ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, τονίζοντας ότι «η Eλλάδα θα πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους ή να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα της Ε.Ε.».

«H διάσπαση της Ευρωζώνης δεν είναι ελληνική τραγωδία», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική De Telegraaf, εξηγώντας πως «σύμφωνα με πολλούς αναλυτές μια διάσπαση της Ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Άλαν Μπράουν επενδυτικού οίκου Schroders, «η διάσπαση θα είναι σχετικά ανώδυνη και μπορεί να επιφέρει πλεονεκτήματα. Παρά τον εκνευρισμό για μια τέτοια προοπτική, δεν είναι η διάσπαση μιας νομισματικής ένωσης κάτι τόσο σπάνιο. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και μετά σημειώθηκαν 69 περιπτώσεις, όπου μια χώρα εγκατέλειπε μια νομισματική ένωση».

Για τον Μπράουν, η διάσπαση της ευρωζώνης δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου. «Εάν θελήσουν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, ακόμα και η Ισπανία να εγκαταλείψουν το ευρώ, τότε οι επιπτώσεις θα είναι λιγότερο δραματικές απ’ ότι φοβόμαστε. Ναι, το χάος θα είναι το ίδιο μεγάλο, και στα χρηματιστήρια, αλλά προς τους επενδυτές λέω: προσέξτε να μην χάσετε την καλύτερη στιγμή της αγοράς από ποτέ. Ο ήλιος ανατέλλει την επόμενη ημέρα ξανά».

«Ο πλουσιότερος συνεταίρος δεν χρειάζεται να χρηματοδοτεί συνεχώς, ο απερχόμενος συνέταιρος αποκτά ένα καινούριο, υποτιμημένο νόμισμα, με το οποίο η οικονομία του μπορεί και πάλι να αναπτύσσεται. Εάν το χάος μιας ελληνικής αποχώρησης περάσει, υπάρχουν τα δεδομένα για μια δυνατή οικονομική ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό. Ακόμα κι αν υποτιμήσουν μόνο με 20 % το νόμισμα τους. Η Ιταλία έχει, χάρη στο χαμηλό έλλειμμα της, καλύτερες συνθήκες για να αντέξει μια τέτοια απόσυρση από το ευρώ», τονίζει και προσθέτει πως επενδυτικοί οίκοι, όπως ο Schroeders, προετοιμάζονται ήδη για την περίπτωση μιας τέτοιας απόσυρσης, ενός ή περισσότερων νότιων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε μια διάσπαση στην ευρωζώνη, θα έχει σημασία το πού διατηρείς ένα λογαριασμό. Δεν θα είναι το κάθε ευρώ το ίδιο. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να συμβεί εάν έχεις ευρώ σε μια ελληνική τράπεζα. Αλλά δεν σκοπεύουμε να το μάθουμε»

Την ίδια στιγμή, η βρετανική Independent, κάνοντας λόγο για «απεγνωσμένες προσπάθειες για τη σωτηρία του ευρώ», αναφέρεται στο χθεσινό ξεπούλημα ισπανικού και πορτογαλικού χρέους στις αγορές, το οποίο «αναζωπύρωσε την ανησυχία ότι οι χώρες αυτές ενδέχεται να ακολουθήσουν την Ελλάδα και την Ιρλανδία και παράλληλα υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα».

Η εξάπλωση αυτής της ανησυχίας δείχνει ότι οι αγορές θεωρούν πλέον τη διάλυση του ευρώ ως μία ρεαλιστική πιθανότητα και ότι οι προσπάθειες «σοκ και δέους» για τη στήριξη μεμονωμένων οικονομιών μέσω τεραστίων διασώσεων δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τις άλλες χώρες.

Αναλυτές κάνουν λόγο για «σαφείς ενδείξεις κόπωσης» σε όλο το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, αφού οι τράπεζες αναγκάστηκαν να στραφούν στην ΕΚΤ για επείγουσα χρηματοδότηση και ενώ τα κράτη μέλη είτε έχουν εγγυηθεί την ύπαρξη πολλών τραπεζών, είτε τις έχουν εν μέρει κρατικοποιήσει, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται η πίεση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για εξεύρεση μίας μόνιμης λύσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο λόγος που οι Έλληνες δεν φεύγουν από το ευρώ, είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μία «οδυνηρή λύση», διότι η υιοθέτηση για παράδειγμα μίας «νέας δραχμής» θα συνεπαγόταν σημαντική υποτίμηση της αξίας της, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν οι αποταμιεύσεις των ανθρώπων αλλά και να καταστεί πιο δύσκολη η αποπληρωμή των δανείων που έχουν συναφθεί. Σε μία τέτοια συγκυρία το ενδεχόμενο χρεοκοπίας στην Ευρώπη θα ήταν πραγματικότητα.

«Στην σημερινή κρίση, η ευρωζώνη κινδυνεύει να χάσει αρκετά μέλη της», γράφουν οι εφημερίδες Tribune de Genève και 24heures, οι οποίες δημοσιεύουν συνέντευξη του Francois Savary, διευθυντή Επενδύσεων στην τράπεζα της Γενεύης Reyl&Cie SA. Ο Savary εκφράζει αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιβίωσης της ευρωζώνης και υποστηρίζει ότι ορισμένα κράτη δεν έχουν θέση στην ευρωζώνη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα. Συζητήσιμη είναι και η παρουσία της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας, αναφέρει.

Δύο μόνον νομισματικές ενώσεις λειτουργούν, και κατά τύχη ανήκουν σε πολιτικές δομές ομοσπονδιακού τύπου: η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στις δύο αυτές χώρες η κεντρική κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για το δημόσιο χρέος.

Στην ευρωζώνη όμως, πέρα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση μεταξύ των μελών της। Για παράδειγμα, η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για το χρέος που έχει συσσωρεύσει η Γαλλία, αναφέρει ο Savary, ο οποίος συστήνει μάλιστα στους επενδυτές να διακόψουν την παλιά ελβετική παράδοση επένδυσης στο γαλλικό δημόσιο χρέος.

http://www.tvxs.gr


Read more...

Καταγγελίες για «εργασιακό γκέτο» της Cosco στο λιμάνι

Με συνθήκες εργασίας που δεν διέπονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και με συμβάσεις που περιλαμβάνουν όρους που απαντώνται στο κινέζικο μοντέλο εργασίας εργάζονται πλέον οι εργαζόμενοι της προβλήτας ΙΙ।

Από τις αρχές Ιουνίου, όταν η εκμετάλλευση του Προβλήτα ΙΙ πέρασε στη διαχείριση της θυγατρικής εταιρείας της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ, πληθαίνουν οι καταγγελίες συνδικαλιστικών φορέων για τις συνθήκες εργασίας στο Ικόνιο.

Το θέμα φέρνουν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη και Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στην προβλήτα ΙΙ καθώς και για μετατροπή της από την Cosco σε «αυτόνομη κινεζική λιμενική επικράτεια».

«Μιλάμε κυριολεκτικά για ένα εργασιακό γκέτο το οποίο παραβιάζει πλήρως και κατάφωρα όλες τις διατάξεις και ρυθμίσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεν είναι δυνατόν οι λιμενεργάτες που εργάζονται στο δημόσιο λιμάνι του ΟΛΠ να τελούν υπό πλήρεις εργατικές προδιαγραφές και στην προβλήτα ΙΙ που ελέγχεται από τους Κινέζους να υπάρχουν κινεζικές συνθήκες εργασίας. Είναι ντροπή» τονίζει στο tvxs, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Επισημαίνει επιπλέον ότι το σωματείο των λιμενεργατών έχει ήδη αποκλείσει πολλές φορές το λιμάνι στο σημείο που έχει τις εγκαταστάσεις η Cosco διαμαρτυρόμενο για τις τραγικές καταστάσεις που επικρατούν στο γκέτο που έχει διαμορφωθεί από την εταιρεία στο λιμάνι του Πειραιά και ζητώντας κοινές συνθήκες εργασίες για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.

Την δική της παρέμβαση έχει κάνει και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ. Όπως ανέφερε στο tvxs, ο πρόεδρος της ένωσης, Γιώργος Νουχουτίδης, «στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στην προβλήτα ΙΙ και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία σωματείου». Επιπλέον η Ένωση εξέθεσε την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στην Cosco/ΣΕΠ στο Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC).

Το θέμα κατόπιν έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Στις 30 Αυγούστου το IDC είχε απευθυνθεί στη διοίκηση της εταιρείας ζητώντας της να συμμορφωθεί με τους όρους που προστάζει το ευρωπαϊκό και διεθνές εργατικό δίκαιο. Το αίτημα έμεινε αναπάντητο όπως και το επόμενο...

Στις 20 Οκτωβρίου ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ζώνης του IDC, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνει τις σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών που σημειώνονται στην προβλήτα ΙΙ και ζητά την άμεση παρέμβαση της Ελληνικής κυβέρνησης. Υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες ότι το θέμα έχει φτάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι διεθνείς συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου προτίθενται να αντιδράσουν δυναμικά απέναντι στις απαράδεκτες πρακτικές της Cosco.

«Αν δεν υπάρξει σύντομα απάντηση από την Cosco θα ξεκινήσουν στάσεις εργασίας - οι οποίες, εφόσον συνεχιστεί ο εργασιακός μεσαίωνας, θα κορυφωθούν με 24ωρες απεργίες – σε όλα τα λιμάνια που ελέγχει το IDC» προειδοποίησε ο Γιώργος Νουχουτίδης.

«Το εργασιακό γκέτο»...

Στο ΣΕΜΠΟ της Cosco οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες. Η εργασία τους είναι οκτάωρη, σε κυλιόμενες βάρδιες και το ωράριο είναι συνεχές ή σπαστό. Το ημερομίσθιο είναι 40 ευρώ την ημέρα ενώ περιλαμβάνονται σε αυτό τα επιδόματα και οι πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία, αργίες, υπερεργασία, εκτός έδρας, καθώς και όλες οι κρατήσεις. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται ημερομίσθιο οι εργαζόμενοι πληρώνονται την τελευταία ημέρα του μήνα. Οι οποιεσδήποτε έξτρα παροχές εναπόκεινται στη διάθεση της διοίκησης και μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, υπάρχουν εργαζόμενοι που τελούν υπό καθεστώς «εκ περιτροπής εργασίας» και μάλιστα υπογράφοντας ημερήσιες συμβάσεις.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά δικαιώματα που η εταιρεία έχει φροντίσει να... εξασφαλίσει για τον εαυτό της αφού επιπλέον μέσω διαφόρων επαχθών όρων που αναφέρονται στην πίστη των εργαζομένων στην εταιρεία αυτή φροντίζει να εξασφαλίσει έναν «όρκο σιωπής» από τους εργαζόμενους. Επιπλέον έχει το δικαίωμα μετακίνησης των εργαζομένων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους αλλά και το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια για τρεις ημέρες σε διάστημα ενός έτους. Επιπλέον προβλέπεται ότι, σε περίπτωση ασθένειας του εργαζόμενου, η εταιρεία δικαιούται να ελέγχει τον ασθενή με δικό της γιατρό.

Επιπροσθέτως δεν υπάρχει κανονισμός εργασίας, δεν επιτρέπεται η ίδρυση σωματείου ενώ δεν η εταιρεία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, αλλά ούτε της ΓΣΕΕ και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

«Είναι αδιανόητο να απαγορεύεται η ίδρυση σωματείου. Επιπροσθέτως η Cosco δεν δέχεται τη δικαιοδοσία του εργατικού κέντρου του Πειραιά αλλά ούτε καν τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Πειραιά. Πρόκειται για κράτος εν κράτη» επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης.

«Δεν αφορά μόνο το λιμάνι»...

«Οι συμβάσεις που υπογράφονται με την εταιρεία είναι όλες ατομικές, ενώ υπογράφονται και ημερήσιες συμβάσεις μέσω εταιρειών που ελέγχει η ίδια η Cosco. Όλα αυτά δείχνουν το εργασιακό μας μέλλον αν δεν αντιδράσουμε» υποστηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο το λιμάνι» υποστηρίζει. «Είναι ένα πολύ ευρύτερο θέμα διότι η κινεζική Cosco χρησιμοποιείται ως όχημα για τη διαμόρφωση εργατικών γκέτο για τα οποία θα ισχύει ένας και μόνο νόμος. Αυτός της εργοδοσίας».

«Το ίδιο πάει να ισχύσει με τις επιταγές της τρόικα και με τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Οι Κινέζοι έχουν προηγηθεί. Την ίδια ώρα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία στο όνομα των επενδύσεων πάει να επεκτείνει την κινέζικη δραστηριότητα αυτού του τύπου στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Θριάσιο» καταλήγει.


Read more...

Η έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης


Για έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι 12 μήνες που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει τίποτα για την ανάπτυξη στη χώρα. "Ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του περιφέρουν, από σύσκεψη σε σύσκεψη, το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ η αγορά έχει στεγνώσει, τα κατεβασμένα ρολά πολλαπλασιάζονται και η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη", πρόσθεσε. Παράλληλα η ΝΔ χαρακτηρίζει συνυπεύθυνο τον πρωθυπουργό για τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος για τις Ένοπλες Δυνάμεις. "Στο προσωπικό και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - και, βεβαίως, μεταξύ αυτών και στους πιλότους μας, που κάνουν τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο- οφείλουμε την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μας και όχι δηλώσεις προσβλητικές και υποτιμητικές, όπως αυτές που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης", ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.





Read more...

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής από τον ΟΓΑ


Στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των παροχών του προς τους συνταξιούχους προχωράει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, τις οποίες θα καταβάλλει με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ, κατ΄επιλογή του συνταξιούχου.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού) για την εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής των συντάξεων θα διαρκέσει έως 31 Δεκεμβρίου 2010.

Ο ΟΓΑ έχει ξεκινήσει ήδη την ταχυδρομική αποστολή προς τους συνταξιούχους του των Απογραφικών Δελτίων και σχετικών ενημερωτικών εντύπων μέσω των οποίων ενημερώνει για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει ο συνταξιούχος του Οργανισμού για την απογραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών.

Μετά το τέλος της απογραφής, η σύνταξή θα αρχίσει να καταβάλλεται με πίστωση του λογαριασμού που θα έχει υποδείξει ο συνταξιούχος του ΟΓΑ στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛΤΑ.

Κάθε Τετράμηνο θα αποστέλλεται από τον ΟΓΑ ενημερωτικό σημείωμα με ανάλυση των μηνιαίων συντάξεων και άλλων παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του συνταξιούχου που τηρείτε σε Τράπεζα ή ΕΛΤΑ.



Διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού συνταξιούχων (απογραφή):



Σχετικά με τη διαδικασία απογραφής και τον νέο τρόπου είσπραξης των συντάξεων μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛΤΑ, ο συνταξιούχος του ΟΓΑ πρέπει να δηλώσει το λογαριασμό που επιθυμεί να πιστώνεται η σύνταξή του ως εξής:

1. Προκειμένου να απογραφεί και να ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ ή να δηλώσει αυτόν που ήδη έχει, πρέπει να ελέγξει προσεκτικά τα στοιχεία που έχουν εκτυπωθεί στο Απογραφικό Δελτίο και να το καταθέσει έως 31/12/2010 στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛΤΑ που θα επιλέξει.

Αν κάποιο από τα στοιχεία που ήδη αναγράφονται στο απογραφικό δελτίο δεν συμφωνεί με τα πραγματικά του ή έχει αλλάξει, αφού το διαγράψει, πρέπει να συμπληρώσει το σωστό δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο.



2. Κατά την κατάθεση του Απογραφικού Δελτίου, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του :

α) Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο

β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ. Αν δεν διαθέτει ΑΦΜ θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.

γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.

δ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (εφόσον υπάρχει).

ε) Αν ο λογαριασμός ανοιχτεί ή δηλωθεί από γονέα, επίτροπο ή αντιπρόσωπο τα πιο κάτω κατά περίπτωση νομιμοποιητικά έγγραφα:

· Αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανήλικος (μέχρι 18 ετών), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή δικαστική απόφαση ορισμού επιτρόπου.

· Αν τελεί υπό δικαστική απαγόρευση-αντίληψη, δικαστική απόφαση ορισμού συμπαραστάτη.

· Αν ο συνταξιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.



3. Για να κατατίθεται η σύνταξη στο λογαριασμό, που θα τηρείται σε Τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ, πρέπει να γνωρίζει ότι :

· Ο λογαριασμός μπορεί να είναι καταθετικός Τράπεζας ή ΕΛΤΑ.

· Μπορεί να είναι ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα.

Αν ο λογαριασμός είναι κοινός πρώτο όνομα θα είναι του δικαιούχου της σύνταξης.

Κατ'Α εξαίρεση επί ανηλίκων τέκνων (έως 18 ετών) πρώτο όνομα πρέπει να είναι του Γονέα ή του Επιτρόπου.





Read more...

Ιδρύεται φορέας για συγκριτικές δοκιμές προϊόντων και υπηρεσιών


Στη δημιουργία ενός φορέα ''συγκριτικών δοκιμών προϊόντων και υπηρεσιών'' προχωρούν η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ο ΕΛΟΤ στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντικειμενική και σφαιρική πληροφόρηση σχετικά με τις τιμές την ασφάλεια τις ιδιότητες και τα επιμέρους χαρακτηριστικά ομοειδών προϊόντων και υπηρεσιών.

Στους τομείς τους οποίους θα δραστηριοποιείται το ''ΕΛΟΤ_ΤEST'' θα είναι εκείνοι που ενδιαφέρουν περισσότερο την καθημερινότητα των καταναλωτών. Αντικείμενο της ερευνητική δράσης θα αποτελέσουν η υγεία, τρόφιμα, ποτά, ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες για τον ελεύθερο χρόνο, για το σπίτι, τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα, τηλεφωνία, εκπαίδευση, υπηρεσίες πληροφορικής και εικόνας ήχου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αθλητισμού, αλλά και θέματα όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η πρόνοια και άλλα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος η σύσταση και εναρκτήρια λειτουργία του φορέα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, αλλά στόχος είναι να αυτοχρηματοδοτείται ο θεσμός μέσω της είσπραξης εσόδων από της πωλήσεις εκδόσεων/περιοδικών ή από την επί τη ανταλλάγματι χρήση ορισμένων εκ των υπηρεσιών στο διαδίκτυο, την πώληση/μίσθωση λογότυπων με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των εξετασθέντων προϊόντων και υπηρεσιών στους παρόχους και στους εμπόρους, την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης κλπ.

Διευκρινίστηκε ότι ο ΕΛΟΤ -TEST δεν θα προβαίνει σε οποιαδήποτε είδους διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών και οι χορηγίες τρίτων θα είναι επιτρεπτές υπό προϋποθέσεις προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα του φορέα.

Ο φορέας θα έχει έργο του τη συγκριτική εξέταση προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταιρειών και θα γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των ερευνών του προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη το 2012.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΟΤ κ. Χρ. Ζακολίκος ο ΕΛΟΤ θα συνεργαστεί με ινστιτούτα συγκριτικών δοκιμών άλλων χωρών (γερμανικά, γαλλικά κλπ) με τους οποίους τόσο ο ΕΛΟΤ όσο και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα συνεργαστούν αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία τους.

Ο ΕΛΟΤ θα έχει την διοικητική, οργανωτική, οικονομική ευθύνη για τη λειτουργία του φορέα.





Read more...

New York Times: Αναδιάρθρωση η μόνη λύση για Ελλάδα


Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία τα συσσωρευμένα χρέη τους είναι είτε να τροποποιηθεί η περίοδος αποπληρωμής, είτε το ποσό της αποπληρωμής. Αυτό υποστηρίζει στο πάντα βαρυσήμαντο κύριο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Μολονότι η διεύθυνση της εφημερίδας παραδέχεται ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα προκαλούσε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, το οποίο είναι εκτεθειμένο σε Ελληνικά και Ιρλανδικά ομόλογα, οι παρενέργειες αυτές είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν.

Αντιθέτως, η αποπληρωμή του συνόλου των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τα δύο κράτη δεν είναι δυνατή με τους σημερινούς όρους και μάλιστα σε καθεστώς ύφεσης. “Και στις δύο χώρες” υπογραμμίζει το άρθρο, “το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ... ενώ στην Ιρλανδία το συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) ξεπερνάει το 1.000 του ΑΕΠ”.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι η ανάπτυξη, επισημαίνεται, αλλά ανάπτυξη δεν είναι επιτεύξιμη σε καθεστώς λιτότητας. Εξ ου και δεν μένει άλλη λύση από την επιμήκυνση ή το “κούρεμα” μέρους του χρέους. Φυσικά, πέρα από το πλήγμα που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο στις τράπεζες, θα φόβιζε και τους επενδυτές, οι οποίοι θα έπαυαν να δανείζουν με χαμηλά επιτόκια όλες τις επίφοβες χώρες. Εντούτοις, η σύνταξη της έγκριτης εφημερίδας θεωρεί ότι οι μετασεισμοί θα περιορίζονταν αν η Ε.Ε ελάμβανε άμεση, συνολική και συντονισμένη δράση στήριξης των οικονομιών που κινδυνεύουν, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης από Ελλάδα και Ιρλανδία.

Reporter





Read more...

Δυσοίωνο το μέλλον για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες


Δυσοίωνο χαρακτηρίζουν το μέλλον τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι όπως δήλωσαν, πρόκειται να προβούν σε απολύσεις εξαιτίας της σημαντικής μείωσης εσόδων και τζίρου τους, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρία δημοσκοπήσεων Interview, με θέμα: «Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Οι προοπτικές για τις ΜμΕ της Θεσσαλονίκης».

Βάσει της έρευνας οκτώ στους δέκα (81,4%) δηλώνουν ότι είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν σε 63% και το 2008 σε 58%. Βασική πηγή της απαισιοδοξίας τους είναι η μείωση τζίρου, κατά μέσο όρο 40%, ενώ αρνητικά επιδρά και το ότι οκτώ στους δέκα (81%) επιχειρηματίες, εκτιμούν ότι τα έσοδά τους θα περιορισθούν επιπλέον.

Την ίδια ώρα, στον αστερισμό των απολύσεων φαίνεται να ζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς τον τελευταίο χρόνο, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι περιόρισαν το προσωπικό τους, προχώρησαν, κατά μέσο όρο, σε απολύσεις τριών ατόμων.

Ειδικότερα, το 67,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του, ενώ ένα χρόνο πριν αυτό έφθανε στο78%. Στο μεταξύ, έτοιμο να προχωρήσει σε απολύσεις στο επόμενο διάστημα, δηλώνει το 28%, ενώ πέρυσι έφθανε στο 11,7%. Ιδιαίτερα μικρό είναι το ποσοστό εκείνων που προσανατολίζονται σε προσλήψεις, 4,7%, έναντι 10,3% πέρυσι.

Έξι στους δέκα δεν δανειοδοτήθηκαν από τις τράπεζες

Βάσει της έρευνας, το 56,9% δήλωσε ότι διατηρεί την ίδια σχέση που είχε στο παρελθόν με την τράπεζα που συνεργάζεται, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν στο 54% και το Νοέμβριο του 2008 στο 58%. Χειρότερη σχέση με την κύρια τράπεζα του έχει πλέον το 31,9%, όταν πέρυσι τον Νοέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε σε 27% και το 2008 σε 21%.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των καθημερινών απαιτήσεων οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες απευθύνθηκαν σε τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτηθούν ωστόσο έξι στους δέκα, ήτοι 57%, δεν τα κατάφεραν. Την ίδια ώρα μόλις το 20% των συμμετεχόντων απευθύνθηκε στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Για το πρόγραμμα κάλυψης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απευθύνθηκε το 24% στο ΤΕΜΠΜΕ και για κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτη υλών-εμπορευμάτων και υπηρεσιών το 76%. Σημειώνεται πάντως, ότι το 55% αυτών που απευθύνθηκαν στο ταμείο, δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στα προγράμματα.

Αναφορικά με το θέμα της περαίωσης, το 76% των ΜμΕ θεωρεί το μέτρο άδικο, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 16%. Ωστόσο στην ερώτηση αν έχουν ενταχθεί ή σκοπεύουν να ενταχθούν στο μέτρο το 70% απάντησε θετικά.

Σε ερώτηση για την αναγκαιότητα του Μνημονίου, το 52% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, το 28% θετικά και ποσοστό 20% απέφυγε να πάρει θέση. Στην ερώτηση δε «πότε πιστεύετε ότι θα βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση;» μόλις το 0,9% εκτιμά την επόμενη χρονιά, το 2,8% το 2012, το 6,1% το 2013, το 21,9% μετά το 2014 ενώ το 68,3% αργότερα. Μάλιστα, διευκρινίστηκε ότι στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν δόθηκε η επιλογή του «ποτέ», αφού όπως τονίστηκε υπήρχε ο φόβος ότι πάνω στην αγανάκτησή τους οι επιχειρηματίες θα το επέλεγαν στο σύνολό τους.

Στο μεταξύ, ηχηρή απάντηση δίνουν οι συμμετέχοντες στην ερώτηση «ποιο εκτιμάτε ότι θα πρέπει να είναι το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας;». Έχοντας στη διάθεση τους δύο επιλογές, το 58,2% ζητά στήριξη των ΜμΕ ενώ το 42,6% υπογραμμίζει ότι βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις στη βιομηχανία, την μεταποίηση και το εμπόριο, το 30,7% στην τουριστική βιομηχανία, το 14,9% στον αγροτικό /κτηνοτροφικό τομέα, το 12,3% στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, και το 7,8% σε επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 700 επιχειρηματιών -μελών του ΒΕΘ, το διάστημα από τις 19 έως τις 23 Νοεμβρίου.

Μείωση ΦΠΑ -παρεμπόριο και αλλαγή εργασιακών σχέσεων

Χαρακτηρίζοντας αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος εκτίμησε ότι τα «χειρότερα έρχονται» και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε εκ νέου μείωση της φορολογίας στη χώρα μας, από το 45%, στο 15% κατά μέσο όρο και μη φορολόγηση των νέων επιχειρηματιών, για τα πρώτα πέντε χρόνια της δραστηριότητάς τους.

Εν μέσω δε των αλλαγών που συζητούνται στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Μαγόπουλος προέβλεψε ότι πλέον η δουλειά θα αφορά σε τετραήμερα και πενθήμερα και μισθό της τάξης των 592 ευρώ.

Για το παραεμπόριο τόνισε ότι η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ με σοβαρότητα στην πάταξή του, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ύπαρξη του παραεμπορίου βολεύει καταστάσεις και δεν θέλουν να το πατάξουν».

Για το Μνημόνιο ο κ. Μαγόπουλος τόνισε ότι δεν ήταν αναγκαίο, αφού όπως σημείωσε, αν τα κόμματα ένωναν τις δυνάμεις τους θα δινόταν λύση. Μάλιστα, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει όλους τους πολιτικούς και αφού καθένας αναλάβει τις ευθύνες του, από κοινού να βρουν λύσεις για τη γοργότερη έξοδο της χώρας από την ύφεση.





Read more...

Δώδεκα οι ανεξάρτητοι βουλευτές


Τους δώδεκα έφτασαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Μετά και τη χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη από την ΚΟ της ΝΔ, οι «απώλειες» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασαν τις πέντε (Ντ. Μπακογιάννη, Κ. Κιλτίδης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Ελ. Αυγενάκης και Γ. Κοντογιάννης), τις τέσσερις για τον ΣΥΡΙΖΑ (Φ. Κουβέλης, Γρ. Ψαριανός, Αθ. Λεβέντης και Ν. Τσούκαλης) και τις τρεις για το κυβερνών κόμμα (Ι. Δημαράς, Σ. Σακοράφα και Β. Οικονόμου).

Από τις 6 Μαΐου, οπότε «λόγω Μνημονίου» άνοιξε ένας «χορός» ανεξαρτητοποιήσεων με την αποπομπή των βουλευτών, Γιάννη Δημαρά, Σοφίας Σακοράφα και Βασίλη Οικονόμου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και της Ντόρας Μπακογιάννη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ακολούθησαν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - άλλοι οκτώ.

Από τους δώδεκα, έξι διαγράφηκαν και άλλοι έξι υπέβαλλαν «οικεία βουλήσει» δήλωση ανεξαρτητοποίησης.

-Ο Φώτης Κουβέλης (Β'Α Αθήνας), ο Νίκος Τσούκαλης (Αχαΐας) ο Θανάσης Λεβέντης (Αττικής) και ο Γρηγόρης Ψαριανός (Β'Α Αθήνας) αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως, ο κ. Κουβέλης παραιτήθηκε από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος και ο Θ. Λεβέντης από τη θέση του Ζ' αντιπροέδρου της Βουλής.



- Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης (Χανίων) και ο Λευτέρης Αυγενάκης (Ηρακλείου) τέθηκαν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με απόφαση του προέδρου του κόμματος Α. Σαμαρά, ενώ ο Κώστας Κιλτίδης (Κιλκίς) υπέβαλλε δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την ΝΔ, όπως και ο Γιώργος Κοντογιάννης.



Έτσι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την ΝΔ είναι πλέον πέντε τον αριθμό, τέσσερις είναι εκείνοι που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τρεις οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ. Ο αριθμός, πάντως, των ανεξάρτητων που προέρχονται από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να μειωθεί (και να αυξηθεί αντιστοίχως κατά έναν βουλευτή η δύναμη του ΠΑΣΟΚ) αφού μετά την προαναγγελθείσα παραίτηση του Γιάννη Δημαρά, από την 1η Ιανουαρίου του 2011, την έδρα του θα καταλάβει ο Στέφανος Τζουμάκας.


Από τους δώδεκα ανεξάρτητους, δύο είναι πλέον πρόεδροι πολιτικών φορέων, όχι όμως και πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων. Τόσο ο Φώτης Κουβέλης της "Δημοκρατικής Αριστεράς" όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη της "Δημοκρατικής Συμμαχίας", παρότι αρχηγοί κομμάτων παραμένουν ανεξάρτητοι βουλευτές.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται σε δέκα. Ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας περιορίζεται σε πέντε, αν το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Εκπρόσωπός τους, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, ορίστηκε ο Φώτης Κουβέλης.





Read more...

Πρωτοσέλιδο ο Μπουτάρης στην τουρκική Hurriyet


O κύριος Γιάννης Μπουτάρης πρωτοστατεί στο άρθρο της Hurriyet της 19ης Νοεμβρίου με τίτλο "Έλληνας δήμαρχος θα κτίσει τουρκικό μνημείο στη Θεσσαλονίκη".

Το άρθρο αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Μπουτάρη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σχετικά με την ανέγερση εβραϊκού και τουρκικού μνημείου στην Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, πήρε το όνομά της από τον Κεμάλ Ατατούρκ, αφού από εκεί ξεκίνησε η επανάσταση των Νεοτούρκων.

"Θα θέλαμε να έρχονται οι Τούρκοι και οι Εβραίοι εδώ για προσκύνημα, ακριβώς όπως πηγαίνουμε εμείς στην Κωνσταντινούπολη", "Δεν μπορεί να αρνείται κανεί την Ιστορία, αυτοί οι άνθρωποι έζησαν εδώ", επαναλαμβάνει τα λόγια του κυρίου Μπουτάρη η εφημερίδα, ενώ επισημαίνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να παραμένουν τεταμένες εξ αιτίας των εδαφικών και εναέριων διαπληκτισμών στο Αιγαίο.
palmografos.gr





Read more...

Διετία συρρίκνωσης του Δημοσίου



«Το 2011 και το 2012 θα είναι χρονιές κατά τις οποίες θα προχωρήσουμε στον περιορισμό της σπατάλης, δηλαδή στη μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα, ταυτόχρονα με τη βελτίωση» των παρεχόμενων υπηρεσιών, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ειδικότερα για το 2011, εκτίμησε ότι θα είναι μία «εξίσου δύσκολη και απαιτητική χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εφαρμοστούν περισσότερο διαρθρωτικές αλλαγές, παρά μέτρα άλλου είδους».

Οι ανακοινώσεις Παπανδρέου έγιναν στο πλαίσιο επιμορφωτικής διημερίδας του υπουργείου Εσωτερικών για τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δήμαρχους της χώρας. Εκεί, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το κράτος «μεγάλο ασθενή» και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό «πρέπει να μετατραπεί σε ένα κράτος δικαίου, επιτελικό και ευέλικτο, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα», προσθέτοντας ότι «ο Καλλικράτης εκπροσωπεί την ηθική επαναθεμελίωση του κράτους», του «μεγάλου ασθενή» της χώρας.

«Όλες οι αρμοδιότητες, από την πρόνοια, το συντονισμό όλων των εκπαιδευτικών μονάδων - ιδιωτικών και δημοσίων - σε κάθε περιφέρεια, την ανέγερση και λειτουργία σχολείων, ως την περιφερειακή ανάπτυξη και την αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου θα μεταφερθούν στον Καλλικράτη. Με αυτές τις αλλαγές επιστρέφουμε στην κοινή λογική», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Λίγο πριν, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήριζε κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ολοκληρωθεί η κατάργηση των 4,5 χιλιάδων (από 6 χιλιάδες) δημοτικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη μετάταξη του εμπλεκόμενου προσωπικού, «χωρίς να τίθεται θέμα απολύσεων». Ο κ. Ραγκούσης, παράλληλα, υποστήριξε ότι «παρά το δύσκολο δημοσιονομικά περιβάλλον, ο προϋπολογισμός του 2011 ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες αρμοδιότητες».

Γ.Α.Π: «Οι αγορές δεν δίνουν ανάσα»

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις τελευταίες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, κυρίως γύρω από την Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα «αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε η Ελλάδα όταν μόνη της ζητούσε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης». Επιπλέον, παρατήρησε ότι «οι αγορές δεν θέλουν να δώσουν ανάσα, ακόμα και όταν τα κράτη παίρνουν τα σωστά μέτρα».

Ο ίδιος διαμήνυσε πως «είναι αναγκαίο να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα ως κόρη οφθαλμού» και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τη «συνεργασία όλων», ως προϋπόθεση «των μεγάλων αλλαγών στη χώρα».

Σημειώνεται ότι σε σύσκεψη η οποία ακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τα θέματα ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα επιτάχυνσης των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, ως το δεύτερο βήμα μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Απολύσεις «βλέπουν» ΚΚΕ και ΣΥΝ

«Εκτός από τους χιλιάδες συμβασιούχους που θα απολυθούν, οι μετατάξεις στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα είναι προθάλαμος των απολύσεων», εκτιμά το ΚΚΕ. «Οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ σε υπουργεία και ΟΤΑ, στην ουσία σημαίνουν απολύσεις για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων», σχολιάζει ο ΣΥΝ.
tvxs.gr




Read more...

«Η ΝΔ είναι το σπίτι μου, θα πάω στην ΚΟ»

Δεν καταλαβαίνει τίποτα ο Κώστας...


http://img.protothema.gr
Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη ΝΔ και, ευρύτερα, στην Κεντροδεξιά, σημειώθηκε την Πέμπτη..

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό τόνιζαν χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ είναι το σπίτι μας και στηρίζουμε το κόμμα μας».

Πληροφορίες φέρουν τον Κώστα Καραμανλή να μετέχει την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, χωρίς, όμως, να λαμβάνει το λόγο, για να τοποθετηθεί.

Read more...

“Θα βγάλουμε 600 εκατ. ευρώ από τους Έλληνες!”

Δεν δανείζουν για την …ψυχή της μάνας τους


http://img.protothema.gr
Για όσους είχαν ακόμη ψευδαισθήσεις ότι οι υπεράνω όλων Γερμανοί (Deutschland uber alles, λέει ο ύμνος τους) είναι και …υπεράνω χρημάτων, ήρθε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης να αποκαταστήσει τα πράγματα.

“Κανείς δεν παίρνει τίποτα από τον Γερμανό φορολογούμενο. Είναι αντίθετα πιθανό η Γερμανία να έχει κέρδη από τη συνεισφορά της στο ταμείο αυτό. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτά θα φθάσουν ως τα 600 εκατ. ευρώ, γιατί οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν ένα είδος επιτοκίου επί της βοήθειας αυτής”, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα Bild.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μόνο η Ιρλανδία έχει ζητήσει βοήθεια. “Tα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται και για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά κάθε φορά: άλλες φορές έχουμε έναν πολύ ανεπτυγμένο τραπεζικό τομέα, άλλες μια πολύ ασθενή ανάπτυξη. Όμως, το ταμείο διάσωσης είναι αρκετά μεγάλο για όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι απειλούνται η Γαλλία και η Ιταλία.

Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, δεν είναι ορατός ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης
Read more...

Αλέκος Παπαδόπουλος: Μίλησε και ο «χιτλεράκος»...


Από τον Θύμιο Παπανικολάου
http://www.resaltomag.gr/

Βγήκε από το λαγούμι του και ο άλλος «χιτλεράκος» του νεοφιλελευθερισμού για να «καπαρώσει» μια θέση στο «οικουμενικό μέτωπο» των «νταβάδων» που προωθείται για να μπει ο ελληνικός λαός στο γύψο και να «ιδιωτικοποιηθεί» η Ελλάδα: Την «ιδιωτικοποίηση», βεβαίως τη βαπτίζουν «εθνική σωτηρία»!!!
Μιλάμε για τον Αλέκο Παπαδόπουλο, τον μοχθηρό αυτό «εκσυγχρονιστή», που την αχαλίνωτη νεοφιλελεύθερη αυθάδειά του, μόνο η ομηρική του αυτοϊκανοποίηση την ξεπερνά.
Αυτός, λοιπόν, ο «χιτλεράκος» της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των πολυεθνικών ζητάει κυβερνητικό σχήμα τεχνοκρατών και πολιτικών, διορισμένο από τη Βουλή με θητεία χωρίς όριο!!!
Τα ανδρείκελα των διεθνών και ντόπιων μαφιών του χρήματος, μέσα στον πανικό που τους προκαλεί η λαϊκή οργή, δεν κρατάνε ούτε τα...
προσχήματα: Ουρλιάζουν για οικουμενικά κυβερνητικά σχήματα, εδώ και τώρα, για να ηττηθεί, με κάθε μέσον ο ελληνικός λαός και να μπει στο γύψο η ελληνική κοινωνία.
Αυτό το διαλαλεί, εδώ και πολύ καιρό, ο «λαγός» των «νταβάδων», ο Καρατζαφέρης: Αυτό το όνειδος της παρακμιακής καθεστωτικής ρουφιανιάς!!!
Η Ντόρα συγκρότησε το νέο κόμμα γι αυτό το σκοπό. Αν είναι δυνατόν σε ένα καθεστώς ακραίου αμοραλισμού και δωσιλογισμού να απουσιάζει η απαίσια γκριμάτσα του: το σήμα κατατεθέν του μητσοτακισμού.
Αν είναι δυνατόν, επίσης, από ένα τέτοιο «εθνοκαθαρτήριο» καθεστώς να απουσιάζει και η «αριστερή» τσόντα, η δοκιμασμένη στο «εθνοκαθαρτήριο» σχήμα του 1989: τα νεοταξικά εξαπτέρυγα του ΣΥΝ, Κουβέλης και CIA.
ΤΩΡΑ μπαίνει στον αγώνα της «εθνοκαθαρτήριας σωτηρίας» και το «χιτλεράκι» του «εκσυγχρονισμού, με επεξεργασμένες «προτάσεις»: Εντολές των «νταβάδων» (ξένων και εγχώριων).
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος ζητάει, με μελοδραματική υστερία, τη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων του καθεστώτος για τη συγκρότηση ενός ΜΕΤΩΠΟΥ που θα υπερβαίνει τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς και θα αναλάβει να προωθήσει τη βάρβαρη πολιτική που απαιτούν τα πλανητικά κέντρα εξουσίας.
Από το βήμα του «ΕΛΙΑΜΕΠ», ούτε λίγο ούτε πολύ, πρότεινε η Βουλή μέσα στο 2011 να συγκροτήσει μια επιτροπή πολιτικών και τεχνοκρατών, η οποία, αφού πρώτα θα συντάξει ένα σκληρό πρόγραμμα πενταετούς λιτότητας που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα του μνημονίου, στη συνέχεια θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για να «νομιμοποιήσει» με την ψήφο του λαού την εξουσία της.
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος ξεπέρασε σε δικτατορικό κυνισμό και τον Παπαδόπουλο της χούντας.
Ο σημερινός «δικτατορίσκος» ζητά να καταργηθεί το Σύνταγμα, η Βουλή και τα κόμματα με την ΑΠΑΤΗ του «δημοκρατικού» ενδύματος: Η ίδια η Βουλή και τα κόμματα (τα δημοκρατικά ντεκόρ της νεοταξιξής απάτης) να προωθήσουν το ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ.
Γίνεται φανερό ότι και το ίδιο το Σύνταγμά τους είναι κενό γράμμα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.
Η χούντα των συνταγματαρχών το κατάργησε με το στρατό χωρίς υποκρισίες και δημοκρατικά κουδουνίσματα.
Ο νέος Παπαδόπουλος ζητά την κατάργησή του με «δημοκρατικές» διαδικασίες και κοινοβουλευτικά κουδουνίσματα!!!
Ο νέος Παπαδόπουλος προτείνει ένα άλλο «μοντέλο» χούντας, το μοντέλο της Νέας Τάξης: Οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα τεχνοκρατών και πολιτικών, διορισμένο (εκλεγμένο το λένε) από τη Βουλή με θητεία χωρίς όριο!!!
Μέσα από ένα τέτοιο «μοντέλο» θα αναμορφωθεί και το πολιτικό σκηνικό, όταν αυτό το «οικουμενικό σχήμα» έχει εκπληρώσει το σκοπό του και θεωρήσει ότι ήρθε η ώρα να «αποφασίσει» ο λαός, μέσω εκλογών!!!!!!
Όλα αυτά τα ωραία (δικτατορική μοχθηρία) τα ονομάζει το σημιτικό ανδρείκελο «μια νέα συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας»!!!!
Και ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της «νέας συμφωνίας»;
Το καταγράφει λεπτομερώς ο νέος Παπαδόπουλος:
Α). Η «νέα συμφωνία» να «προωθήσει συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων (...) θα δώσει το προνόμιο στον υπουργό Οικονομικών για δικαίωμα βέτο επί των δαπανών (...) θα καταργήσει τους φόρους υπέρ τρίτων - των βολεμένων συντεχνιών» και «θα αναθέσει την είσπραξη των φόρων σε εταιρείες τραπεζών»!
Β). θα μειώσει το κράτος κατά 30%, αφού όπως είπε «είναι περιττό», θα προχωρήσει σε «καθολικές αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων (...) άμεση κατάργηση τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, ατροφικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, άεργων διπλωματικών αντιπροσωπειών, στρατοπέδων, συγχώνευση μητροπόλεων, κατάργηση απολιθωμένων κρατικών υπηρεσιών, αποκεντρωμένων υπηρεσιών και γενικών γραμματειών διαφόρων υπουργείων».
Γ). Θα προβεί σε απολύσεις στρατιωτικών, «περιορισμό του πολυάριθμου διδακτικού προσωπικού με αύξηση των ωρών διδασκαλίας» και δραστική περικοπή κατά 70% τουλάχιστον των «πολυάριθμων δημόσιων υπηρεσιών».
Δ), τέλος, ο Παπαδόπουλος ομολόγησε ότι «η χώρα έχει χρεοκοπήσει από το Μάιο του 2010» και ότι «θα ζήσουμε για πολλά χρόνια υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο».
Γι αυτό κατέληξε: «Οι περιστάσεις απαιτούν έναν άλλο τύπο και κυρίως ένα άλλο πνεύμα διακυβέρνησης».
Μια και βρισκόμαστε κάτω από τη δικτατορική μπότα των διεθνών μηχανισμών πρέπει να προσαρμόσουμε αναλόγως τον «τύπο» και το «πνεύμα» της διακυβέρνησης: Ο δωσιλογισμός σε παράκρουση..
Θα πληθαίνουν οι «παράγοντες» των δωσίλογων, μέρα με την ημέρα, βάζοντας τα λιθαράκια τους στη νέα κατασκευή: «οικουμενικό σχήμα», ανοικτά δικτατορικό, με κοινοβουλευτικό μανδύα.

Read more...

Τρίγωνα αποστασίας ...


Toυ Γιώργου Λακόπουλου
Οπως συµβαίνει στη ζωή, έτσι και στην πολιτική, η µοίρα παίζει τα παιχνίδια της. Πότε κάνει πλάκα και πότε βγάζει όλη τη µοχθηρία της και εκδικείται. Το βλέπουµε να επιβεβαιώνεται εντυπωσιακά γύρω από την ίδια πολιτική οικογένεια, τα µέλη της οποίας ...
γίνονται εναλλάξ θύτες και θύµατα της ίδιας πρακτικής. Το 1965 ο Κ. Μητσοτάκης πρωτοστάτησε στην ανατροπήτης λαοπρόβλητης κυβέρνησης του «Γέρου» και του κόλλησαν το στίγµα του«αποστάτη», το οποίοο Ανδρέας Παπανδρέου δραµατοποίησε «εφιαλτικά» το 1984 σε ζωντανή τηλεοπτική µετάδοση από τη Θεσσαλονίκη.

Ηιστορίαεπαναλήφθηκε το καλοκαίρι του 1993, ότανο Μητσοτάκης πληρώθηκε από τον πιο αγαπηµένο του υπουργό µε το ίδιο νόµισµα.Ο Αντώνης Σαµαράς τον υπέβαλε στο µαρτύριο της σταγόναςπαίρνοντάς του έναν έναντουςβουλευτές – µέχρι που του πήρε και τον Συµπιλίδη και τον αποτελείωσε. Ο «αποστάτης» έπεσε µε αποστασία! Εντυπωσιακό;

Σήµερα παίζεται στη Ρηγίλλης κάτι σαν τους «∆έκα µικρούς νέγρους»: κανείς δεν ξέρει ποιος θα λείπει όταν θα ξηµερώσει. Αυτήν τη φορά είναι η κόρη του Μητσοτάκη που µαγνητίζει ένανέναν τους βουλευτές του Σαµαρά και είναι ο Σαµαράς που το βιώνει σαν... αποστασία!

Ψυχολογικά Μητσοτάκης - Σαµαράς - Μπακογιάννη συγκροτούν πλέον ένα περίεργο τρίγωνο και ανά δύο κάνουν ο ένας στον άλλον το ίδιο πράγµα. Ο Μητσοτάκης νιώθει θύµααποστασίαςτου Σαµαρά, αλλά το ίδιο είχε κάνει και ο ίδιος νωρίτερα. Ο Σαµαράς αισθάνεται την αποστασία σαν µέθοδο αποδυνάµωσής του, ακριβώς όπως την είχε εφαρµόσει και ο ίδιος παλαιοτέρα εναντίον του Μητσοτάκη. Η Ντόρα ζηµιώθηκε από την αποστασία που οργάνωσε ο Σαµαράς εναντίον του πατέρα της, αλλά ωφελείται από το κύµα αποστασίας που πλήττει σήµερα τον Σαµαρά. Και όλα αυτά συµβαίνουν σε ένα κόµµα το οποίο είχε παραδοθεί παλαιότερα στην οικογένεια που οργανώνει τώρα τη διάλυσή του, ενώ έχει αρχηγό αυτόν που έριξε µια κυβέρνησή του. Ο ιστορικός του µέλλοντος θα τα παίξει. Ετσι όπως εξελίσσονται οι ισορροπίες στη συντηρητική παράταξη η έννοια της αποστασίας καθίσταται µέθοδος κίνησης των εσωκοµµατικών εξελίξεων. Και τελικά ταυτίζεται µε την έννοια που έδινε στην... ανθρωποκτονία ο αµερικανός συγγραφέας Αµβρόσιος Μπιρς: «Μπορούµε να την ξεχωρίσουµε σε τέσσερα είδη: η ειδεχθής, η συγχωρητέα, η δικαιολογηµένη και η αξιέπαινος».
NEA


Read more...

Ολοκληρώθηκε η πορεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ...



Ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι η πορεία διαμαρτυρίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, από την πλατεία Κλαυθμώνος προς το υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα διεκδικούν διατήρηση των...
θέσεων εργασίας, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, διαφύλαξη του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και η ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Τα συνδικάτα πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας σε όλη την Αττική, από τις 12 έως τις 3 μμ.

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.
enet.gr


Read more...

ΑΠΑΤΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΚΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Έφοδο στα γραφεία του ΙΚΑ Ηρακλείου πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά το πρωί της Πέμπτης, ο εισαγγελέας, Νίκος Μαρκάκης, μετά από καταγγελίες και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απάτη εκατομμυρίων ευρώ στο Ίδρυμα...


Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, αποκαλύφθηκε υπόθεση στην οποία φέρονται να εμπλέκονται γιατροί του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, εταιρεία προμήθειας υγειονομικού υλικού αλλά και ενδεχομένως διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος καθώς οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι οι γιατροί συνταγογραφούσαν πανάκριβα σκευάσματα σε ασθενείς, ασφαλισμένους του Ιδρύματος, ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει.

Τόσο η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ, όσο και η Εισαγγελία Ηρακλείου, έχουν ενημερωθεί για το θέμα από τον ίδιο τον προϊστάμενο του τοπικού υποκαταστήματος του Ιδρύματος.

Επίσης διαπιστώθηκε πως σε αρκετούς ασθενείς, γινόταν συνταγογράφηση πανάκριβων σκευασμάτων, τα οποία δεν είχαν ανάγκη.

Ο εισαγγελέας κατά την επίσκεψη του στο ΙΚΑ ζήτησε λεπτομερή στοιχεία για την διερεύνηση αυτών των υποθέσεων.

Read more...

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου θα συνεδριάσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ασχοληθεί με τα θέματα της ανάπτυξης, ο δε Υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα κάνει αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οικονομία.

Τα θέματα της ανάπτυξης απασχόλησαν, εξ άλλου, σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό το Γιώργο Παπανδρέου, με τα κυριότερα από αυτά να επικεντρώνονται στον αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ, το χειρισμό και την αξιοποίηση της κτηματικής περιουσίας του δημοσίου, καθώς και την προσέλκυση κεφαλαίων στην Ελλάδα με στόχο τις επενδύσεις.
«Συντονιστικό ξεκίνημα» για την ανάπτυξη χαρακτήρισε υπουργός τη σημερινή σύσκεψη, ανέφερε πως ο αναπτυξιακός νόμος είναι έτοιμος, αναφορικά δε με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σημείωσε ότι μέσα στο 2011 η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιταχύνει στο μέγιστο δυνατό την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων.
Σε ό,τι αφορά την κτηματική περιουσία του δημοσίου - το μεγαλύτερο τμήμα της ανήκει στην ΚΕΔ, η οποία διαθέτει και τα σχετικά αρχεία - η κυβέρνηση θα προβεί σε πλήρη απογραφή της, προτού αντιμετωπιστούν οι τρόποι αξιοποίησής της.
Ένας από τους τρόπους αξιοποίησης, είναι η χρήση των δημοσίων κτηρίων, καθώς, όπως αναφέρθηκε, η προηγούμενη κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει την περιουσία αυτή, προχώρησε σε πολλές περιπτώσεις, στην ενοικίαση κτηρίων για τις ανάγκες της διοίκησης και με κομματικά κριτήρια.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, έχει αποτυπωθεί από την κυβέρνηση η διπλάσια απορροφητικότητα του προγράμματος απ' ότι επί ΝΔ, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Έγινε, εξ άλλου, γνωστό ότι η επιτροπή ανάπτυξης θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Θ. Πάγκαλου.
Στην σημερινή συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι Θόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης και Ε. Βενιζέλος.
Παπανδρέου: Να επιταγχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές
Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για θέματα ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή το βάρος πέφτει στις διαρθρωτικές αλλαγές και το κομμάτι της ανάπτυξης.
«Πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή, δεύτερο μεγάλο βήμα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές», έλεγε υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη.
Επιπλέον, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει στην Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να δώσει το σήμα ότι προχωρά γρήγορα στις απαιτούμενες αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε σειρά ζητημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές αλλαγές, με επίκεντρο το ΕΣΠΑ και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη απορρόφησή του, τον αναπτυξιακό νόμο καθώς επίσης και τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το σχέδιο δράσης για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος του χρόνου. Ακόμη, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της αδειοδότησης επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Read more...

ΦΟΡΟΣ ΕΩΣ 90% ΣΕ ΜΠΟΝΟΥΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΣΕ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Φορολογία που θα φθάνει ως και το 90% θα επιβάλλεται στα μπόνους που λαμβάνουν τραπεζικοί υπάλληλοι, αλλά και στα ποσά που δίνονται σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εντάσσονται σε...
προγράμματα εθελουσίας- πρόωρης αποχώρησης λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Σε εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ.Κουσελάς για πρώτη φορά διευκρινίζεται ότι με τη φορολογική κλίμακα που θα επιβαρυνθούν τα μπόνους θα φορολογηθούν και τα ποσά που χορηγούνται σε υπαλλήλους ΔΕΚΟ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες με τη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου.
Μάλιστα στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται βάσει του νόμου η συμμετοχή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε προγράμματα εθελουσίας- πρόωρης αποχώρησης προσωπικού των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε περίπτωση όμως που κάποια από τις επιχειρήσεις αυτές καταρτίσει, τυπικά ή άτυπα, προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης υπαλλήλων της που έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χορηγώντας οικονομικά κίνητρα πάσης φύσεως σε αυτούς τους υπαλλήλους, υποχρεούται να γνωστοποιήσει την καταβολή του ποσού στην αρμόδια ΔΟΥ του αποχωρούντος υπαλλήλου. Το οικονομικό αυτό κίνητρο υπάγεται στους νέους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που προβλέπονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο.

Οπως διευκρινίζεται, παροχές σε χρήμα (μπόνους) πέραν των τακτικών αποδοχών και των υπερωριών που καταβάλλουν ως και το οικονομικό έτος 2013 τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα σε στελέχη τους φορολογούνται ως εξής:

* Για συνολικό ετήσιο εισόδημα ως 60.000 ευρώ, αν καταβληθούν πρόσθετες αμοιβές (μπόνους) ως 10% επί του συνόλου των ετήσιων τακτικών αποδοχών και υπερωριών (δηλαδή αν το μπόνους είναι ως 6.000

ευρώ), αυτές μπαίνουν στη φορολογική κλίμακα και επιβαρύνονται όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα.

Ωστόσο ποσά που υπερβαίνουν το ποσό αυτό φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα που φαίνεται στον πίνακα. Ο φόρος παρακρατείται κατά την καταβολή ή την πίστωση των ποσών αυτών στους δικαιούχους και αποδίδεται στο Δημόσιο. Για τη σύγκριση μεταξύ των συνολικών ετήσιων τακτικών αποδοχών και υπερωριών και του συνολικού ετήσιου μπόνους του δικαιούχου (το αποτέλεσμα της οποίας κρίνει και τον τρόπο φορολόγησης των μπόνους) θα λαμβάνονται υπόψη τα αντίστοιχα καθαρά ποσά αυτών. Στην περίπτωση που τα υπ΄ όψιν μπόνους χορηγούνται στους δικαιούχους μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσής τους, αυτοί υποχρεούνται να τα δηλώσουν με συμπληρωματική δήλωση μέσα στον επόμενο μήνα από αυτόν εντός του οποίου χορηγήθηκαν, χωρίς κυρώσεις.
Read more...

ΑΡΧΗ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Αντίστροφη µέτρηση για ανατροπές στις συνθήκες εργασίας και τις αµοιβές δεκάδων χιλιάδων επαγγελµατιών άρχισε από χθες, µε την αποχώρηση τηςτρόικας και την εντολή που έδωσε για το άνοιγµα των...
κλειστών επαγγελµάτων. Ηδη, σύµφωναµε πληροφορίες, η νοµοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονοµικώνγια την προετοιµασίατου σχετικού νοµοσχεδίου εργάζεται µε εντατικούς ρυθµούς, µε σκοπό να είναι έτοιµο ώς το τέλος του χρόνου και να ψηφιστεί ώς το τέλος του πρώτου τριµήνου, όπως υπέδειξε µε µια από τις «∆έκα Εντολές» της η τρόικα προχθές. Ετσι, από 1ης Απριλίου θα αρχίσουν οι ανατροπές στα επαγγέλµατα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νοµοσχέδιο θα αφορά τα γνωστά 5 επαγγέλµατα, στα οποία αναφέρεται το Μνηµόνιο, αλλά όχι µόνο αυτά. Τα επαγγέλµατα αυτά είναι του δικηγόρου, συµβολαιογράφου, µηχανικού - αρχιτέκτονα, φαρµακοποιού και ορκωτού λογιστή. Επιπλέον, εξετάζεται να επεκταθεί και σε άλλα επαγγέλµατα που έχουν χαρακτηριστικά κλειστού, όπως αυτό του ορκωτού εκτιµητή (ακινήτων και άλλων), ενώ νέες ρυθµίσεις αναµένεται ναεισαχθούν για το επάγγελµα του ξεναγού, αν και ίσως µε µεταγενέστερο νοµοσχέδιο.

Να σηµειωθείότι σύµφωνακαι µε το αναθεωρηµένο Μνηµόνιο (Νο 2) η κυβέρνηση πρέπει παράλληλα µε το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων να ρυθµίσει νοµοθετικά καιτη µεταφοράόλης της κοινοτικής νοµοθεσίας που αφορά την αµοιβαίααναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων, την οποία έχει έως τώρα καθυστερήσει.

Προεδρικά διατάγµατα
Το νοµοσχέδιο πουετοιµάζεταιέχει συνολικό χαρακτήρα, δηλαδή προσδιορίζει ποιοι είναι οι περιορισµοί που υπάρχουν σήµερα στην άσκηση των εν λόγω επαγγελµάτων, ποιοιµπορούν να θεωρηθούν δικαιολογηµένοι καιποιοι αδικαιολόγητοι και ποιοιπρέπει νακαταργηθούν. Από εκεί και πέρα, θα εξουσιοδοτεί ταεπιµέρουςαρµόδια υπουργεία να εκδώσουν προεδρικά διατάγµαταή υπουργικές αποφάσεις για τη συγκεκριµενοποίη ση των νέωνδιατάξεων που θα διέπουν την άσκησή τους.Επίσης, εξετάζεται η κατάργηση άλλων περιορισµών που υπάρχουν σήµερα π.χ. στη λειτουργία επιχειρήσεων του υγειονοµικού τοµέα µόνο από επαγγελµατίες του κλάδου της υγείας.

Η έννοια του κλειστού επαγγέλµατος, όπως την αντιµετωπίζει το νοµοσχέδιο, προσδιορίζεται από περιορισµούς ή και προνόµια α) στην πρόσβασηκαι β) στην άσκηση του επαγγέλµατος. Οι περιορισµοί στην πρόσβαση είναι κυρίως γεωγραφικοί ή αφορούν την αδειοδότησή τους, ενώ οι περιορισµοί και τα προνόµια στην άσκηση αφορούν τις καθοριζόµενες αµοιβές, τα εγγυηµένα ελάχιστα περιθώρια κέρδους και την εγγυηµένη εργασία.

Για τους δικηγόρους
Ετσι, για παράδειγµα, για τους δικηγόρους προβλέπεται να καταργηθούν οι καθορισµένες τιµές τωνδικαστικών παραστάσεών τους. Αντί γι’ αυτές, οι δικηγόροι και οι πελάτες τους θα υπογράφουν συµβάσεις, µε βάση τις οποίες θα γίνονται οι κρατήσεις εισφορών για ταασφαλιστικά ταµεία και φυσικά θα επιβάλλονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Επίσης, οι δικηγόροι όλων των πόλεων θα µπορούν να παρίστανται σε δίκες οποιασδήποτε πόλης, ενώ θα επιτρέπεται και η διαφήµισή τους. Οι συµβολαιογράφοι
Για τους συµβολαιογράφους, στόχος του Μνηµονίου είναινα καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισµοί που υπάρχουν, οι περιορισµοί στον αριθµό τους, η ελάχιστη αµοιβή, ηαπαγόρευση διαφήµισης. Οπως επισηµαίνεται όµως, το συγκεκριµένο επάγγελµα είναιειδική περίπτωση, καθώς στην Ελλάδα και γενικάστον ευρωπαϊκό Νότο οι συµβολαιογράφοι είναι δηµόσιοι λειτουργοί καιόχι ένα ακόµη νοµικό επάγγελµα, όπως τουςθεωρούν στη Βόρεια Ευρώπηκαι όπως τουςαντιµετωπίζει το Μνηµόνιο. Εποµένως, ενδέχεται να υπάρξουνακόµη και συνταγµατικά προβλήµατα.

Οι µηχανικοί
Για τους µηχανικούς και τους αρχιτέκτονες προβλέπεται να καταργηθούν οι καθορισµένες ελάχιστες αµοιβές που σήµερα προβλέπονται για µελέτες κ.λπ. Οικαθορισµένες αµοιβές είναι το «προνόµιο» και των ορκωτών ελεγκτών.

Με τους φαρµακοποιούς, τέλος, το «πρόβληµα» είναι τα ελάχιστα καθορισµένα περιθώρια κέρδους.

Οι παραπάνω αλλαγές αναµένεται να οξύνουν τον ανταγωνισµό καινα ευνοήσουν έτσι σταδιακά τη δηµιουργία ισχυρών γραφείων, εταιρειών κ.λπ. Για τους καταναλωτές, ενδέχεται να υπάρξει όφελος, µε την έννοια της µείωσης των τιµών, αλλά δεν αποκλείεται να σηµειωθούν και παρενέργειες, µε την υποχώρηση της ποιότητας των παρεχοµένων υπηρεσιών.
Read more...

ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Από τον Φεβρουάριο θα γίνει η επανέναρξη των προγραµµάτων του Οργανισµού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που έχουν παγώσει, ενώ εντός των ηµερών θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη...
400.000 ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων για το 2011.
Σε σύσκεψη που έγινε χθεςστα γραφεία του ΟΕΚ µετη συµµετοχή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Κεγκέρογλου, αποφασίστηκε µέχρι τον Ιανουάριονα έχει ολοκληρωθεί ο επαναπροσδιορισµός των δικαιούχων και των κριτηρίωνένταξης στα προγράµµατα αλλά και οεξορθολογισµός όλων των προγραµµάτων.

Επίσης ανακοινώθηκε η καταβολή, στο επόµενο διάστηµα, του επιδόµατος ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους που δεν το έχουν λάβει, καθώς και η σταδιακή κάλυψη των υποχρεώσεων του ΟΕΚ γιατα δάνεια που είχαν δροµολογηθεί µέχρι 9Ιουλίου 2010. Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα εξής:

Το πλαίσιο και οι βασικοί άξονες της νέ ας πολιτικής στεγαστικής συνδροµής, που στοχεύει στην αποτελεσµατικότερηαξιοποίηση των διαθέσιµων πόρων.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικειµενικοποίησης των κριτηρίων και εξορθολογισµού όλων των δανειοδοτικών και επιδοµατικών προγραµµάτων µέχρι τον Ιανουάριο. Ο προγραµµατισµός κατασκευής νέων οικισµών µε σύγχρονες προδιαγραφές.

Η σταδιακή δηµοσιοποίηση των προγραµµάτων από το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου και η επανέναρξή τους από την 1η Φεβρουαρίου 2011.

Η ανάπτυξη του µηχανισµού είσπραξης οφειλών δικαιούχων του ΟΕΚ, σε συνδυασµό µε τη ρύθµιση δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωµής µε ιδιαίτερη µέριµνα για τους ανέργους.

Η καταβολή στο επόµενοδιάστηµα του επιδόµατος ενοικίου σε όλους τουςδικαιούχους που δεν το έχουν λάβει.

Η σταδιακήκάλυψη των υποχρεώσεων του Οργανισµούγια τα δάνεια που είχαν δροµολογηθεί µέχρι 9 Ιουλίου 2010.

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας των αιτήσεων, καθώς και η ηλεκτρονική διασύνδεση µε συναρµόδιους φορείς, ΙΚΑ - ΟΑΕ∆- ∆ΟΥ -Εθνικό ∆ηµοτολόγιο, µε σκοπό την καλύτερηεξυπηρέτηση του πολίτη και την ενίσχυση της διαφάνειας. Ασφαλιστική κάλυψη 400.000 ανέργων
Στο µεταξύ,ανακοινώσεις σχετικά µε την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη 400.000

ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων για το 2011, για παροχήιατροφαρµακευτικής και νοσοκοµειακής περίθαλψης, θα γίνουν σύντοµα απότο υπουργείοΕργασίας. Η κάλυψη αυτή αφορά εργαζοµένουςπου το 2010 συµπλήρωσαν 50 ηµέρεςασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα (αντίτων 70 ηµερώνπου ισχύεισήµερα) αλλάκαι όλους τους υπόλοιπους ανέργους, βάσει των όσων ήδη ισχύουν.

Αναλυτικά, από τον ΟΑΕ∆ προβλέπονται: Παροχές ασθένειας σε είδος, σε ανέργους µέχρι29 ετών: Ο ΟΑΕ∆ παρέχει σε άνεργουςνέους ηλικίας µέχρι 29 ετών, που είναι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του, τουλάχιστον επί 2 συνεχείς µήνες κάλυψη για παροχές ασθενείας σε είδος στο ΙΚΑ. Παροχές ασθένειας σε είδος, σε ανέργους ηλικίας 30-55 ετών: ο Οργανισµός παρέχει σε ανέργους ηλικίας 30-55 ετών, που είναι εγγεγραµµένοι στον ΟΑΕ∆τουλάχιστον επί 12 συνεχείς µήνες, κάλυψη για παροχές ασθενείαςσε είδος απότον φορέα στον οποίο ήταν ασφαλισµένοι πριν από τη διακοπή της εργασίας τους, για διάστηµα δύο ετών. Οιάνεργοι πρέπει ναέχουν δελτίο ανεργίας ανανεωµένο.

Παροχές ασθένειας σε είδος σεµακροχρόνια ανέργους ηλικίας άνω των 55 ετών.
Read more...

ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ...


Ρεπορτάζ : Γρηγόρης Τζιοβάρας
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
«Μικρό καλάθι» παραπομπών στην υπόθεση του σκανδάλου με τα δομημένα ομόλογα επιλέγει η κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «διαρροών» από βουλευτές του ΠαΣοΚ, κατά το...
προηγούμενο της ψηφοφορίας στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ετσι, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής να ζητείται η σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τέσσερα «γαλάζια» πρώην κυβερνητικά στελέχη, τελικώς επήλθε διαχωρισμός του «κατηγορητηρίου» της Επιτροπής. Και στο πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής που θα παραδοθεί την προσεχή Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο καταλογίζονται ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Δούκα και τον πρώην υπουργό Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη , ενώ αποδίδονται μόνο πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Ευ. Μεϊμαράκη.

Κατά τους βουλευτές της πλειοψηφίας πρέπει να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για τον κ. Δούκα (ο οποίος, θυμίζουμε, έχει παραπεμφθεί και για την υπόθεση του Βατοπαιδίου) επειδή ήταν «ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υφυπουργός», όπως αναφέρεται και «στο σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που επικαλέστηκε και ο τότε προϊστάμενός του κ. Αλογοσκούφης». «Αυτός εκδίδει τα δομημένα από τον ΟΔΔΗΧ,δίνει τις κατευθύνσεις και δεν εφαρμόζει την εγκύκλιο του 2004 που λέει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να ενημερώνουν για επενδύσεις τέτοιου τύπου,αυτός υπογράφει,παρά τις επιφυλάξεις της υπηρεσίας, το περιβόητο ομόλογο της JΡ Μorgan,αυτός ουσιαστικά είναι εκείνος που δίνει το “ΟΚ” για την πώληση και των άλλων ομολόγων στα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής, ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας.

Αναφορικά με τον κ. Τσιτουρίδη ο πρόεδρος της Εξεταστικής απέρριψε τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Απασχόλησης ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τη διαδικασία έκδοσης των δομημένων ομολόγων. «Νομικά έπρεπε να ελέγξει» σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας, επικαλούμενος τον ρόλο των κυβερνητικών επιτρόπων που είχαν οριστεί στα Ταμεία.

Βαριές ευθύνες αποδίδουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ στον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ.Κουρή, ο οποίος, όπως αναφέρεται, «έχει κεντρικό ρόλο» στην υπόθεση, ενώ επισημαίνεται πως παρ΄ ότι έχουν διαπιστωθεί «σοβαρότατες ευθύνες» του «δεν έχει ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη». Επιπλέον η πλειοψηφία επισημαίνει στο πόρισμά της ότι «υπάρχουν ζητήματα δικαστικής συγκάλυψης», επικαλούμενη τις καταθέσεις του πρώην εισαγγελέα κ. Γ. Ζορμπά.

Για τους δύο πρώην υπουργούς στους οποίους καταλογίζονται «πολιτικές ευθύνες», οι κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρουν για μεν τον κ. Μεϊμαράκη ότι «υπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση» έκδοσης του εξοπλιστικού δανείου, για δε τον κ. Αλογοσκούφη ότι ενώ «εμφανίζεται να μην ξέρει τίποτε» για ένα δάνειο 300 εκατ. ευρώ, «από τη στιγμή που ξεσπά το σκάνδαλο ξαφνικά γίνεται αρμόδιος,τα παίρνει όλα πάνω του, κάνει τις διαπραγματεύσεις και ψηφίζει τον νόμο για να επιστραφούν τα ομόλογα στα Ταμεία,αλλά με χρήματα του Δημοσίου».

Συμφωνεί η αντιπολίτευση

Με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρ. Πρωτόπαπας φαίνεται να συντάσσονται και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που μετέχουν στις εργασίες της Εξεταστικής (σε αντίθεση με τη ΝΔ που έχει αποχωρήσει). Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ κυρία Βέρα Νικολαΐδου, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλος και ο ανεξάρτητος κ. Ν. Τσούκαλης τάσσονται επίσης υπέρ της Προανακριτικής για τους κκ. Δούκα και Τσιτουρίδη, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Η. Πολατίδης ζητεί διερεύνηση τυχόν ευθυνών μόνον του πρώτου εξ αυτών.
Read more...

ΦΕΡΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ


Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και η σκηνή που διαδραματίστηκε λίγες ώρες νωρίτερα, στο ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Εκεί, ο Μ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε πως η ίδρυση μιας επιχείρησης σε μια μέρα δεν λέει κάτι, αφού η αδειοδότησή της παραμένει χρονοβόρα. Επισήμανση που θεωρήθηκε αιχμή για την προκάτοχό του, Λ. Κατσέλη...
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερη» την αποσπασματική προώθηση του μέτρου στην οποία επιμένει η τρόικα. «Το σημαντικό είναι η ρευστότητα», τόνισε. Την υπουργό Εργασίας υπερασπίστηκε ο εισηγητής του σχετικού νομοσχεδίου, Δ. Χαραλαμπόπουλος, που επεσήμανε ότι το θέμα της ίδρυσης σε μια μέρα είναι τόσο σημαντικό που το αναφέρει σε όλες τις ομιλίες του ο Γ. Παπανδρέου. Η ουσία, όμως, είναι ότι ακόμη και στο νομοθετικό πεδίο είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως είναι έτοιμα πέντε νομοσχέδια.Τα τρία εντάσσονται στο «πακέτο» για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Αφορούν στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, τις βιομηχανικές ζώνες και τα τεχνικά επαγγέλματα. Ετοιμος είναι και ο πολυαναμενόμενος επενδυτικός νόμος, για τον οποίο έχουν ανταγωνιστεί πολλοί κλάδοι στο παρασκήνιο προκειμένου να πετύχουν την ένταξή τους. Θα ακολουθήσει νέος νόμος για τον ανταγωνισμό, ενώ το κυρίως «πιάτο» στον χώρο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν είναι άλλο από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου ότι στόχος του είναι το 2011 να απορροφηθούν και τα κονδύλια που έχουν οριστεί για το 2012.Νωρίτερα είχε δεχθεί την κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για καθυστερήσεις. Το θέμα του νέου αναπτυξιακού νόμου έθεσε μετ΄επιτάσεως ο Κ. Γείτονας και έλαβε ως απάντηση ότι θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός των δύο προσεχών συνεδριάσεων. Ως άμεσες προτεραιότητες οι βουλευτές έθεσαν την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την εξεύρεση τρόπων για ισχυρότερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες.
Read more...

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ


Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί το δάνειο των 500.000 ευρώ που σύναψε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τη διοίκηση της επιχείρησης, το οποίο – όπως υποστηρίζει – έλαβε προκειμένου να καλύψει τα έξοδα κινητοποιήσεων και συνεδρίων.
Με ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ κάνουν λόγο για «μπαράζ επιθέσεων με στόχο την συκοφάντηση και τη φίμωσή τους» και για «λασπολογία» με στόχο τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΔΕΗ, Θανάσης Κατσέτης, χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ «κατάπτυστη και προκλητική» την απόφαση για χορήγηση δανείου, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε το γεγονός για το γεγονός ότι δεν αναρτήθηκε η απόφαση στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη φέρνει το θέμα του δανείου στη Βουλή, ρωτώντας την υπουργό Περιβάλλοντος ποιος εισηγήθηκε και ποιος αποφάσισε για το συγκεκριμένο δάνειο, πόσα χρήματα έχει λάβει η ΓΕΝΟΠ τα τελευταία 10 χρόνια και ποιος διενεργεί τους ελέγχους. Τέλος, η κ. Μπακογιάννη κάνει λόγο για επαγγελματικά κομματικά στελέχη που συναλλάσσονται αδιαφανώς με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.
Read more...