Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ιδρύεται φορέας για συγκριτικές δοκιμές προϊόντων και υπηρεσιών


Στη δημιουργία ενός φορέα ''συγκριτικών δοκιμών προϊόντων και υπηρεσιών'' προχωρούν η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ο ΕΛΟΤ στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντικειμενική και σφαιρική πληροφόρηση σχετικά με τις τιμές την ασφάλεια τις ιδιότητες και τα επιμέρους χαρακτηριστικά ομοειδών προϊόντων και υπηρεσιών.

Στους τομείς τους οποίους θα δραστηριοποιείται το ''ΕΛΟΤ_ΤEST'' θα είναι εκείνοι που ενδιαφέρουν περισσότερο την καθημερινότητα των καταναλωτών. Αντικείμενο της ερευνητική δράσης θα αποτελέσουν η υγεία, τρόφιμα, ποτά, ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες για τον ελεύθερο χρόνο, για το σπίτι, τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα, τηλεφωνία, εκπαίδευση, υπηρεσίες πληροφορικής και εικόνας ήχου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αθλητισμού, αλλά και θέματα όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η πρόνοια και άλλα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος η σύσταση και εναρκτήρια λειτουργία του φορέα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, αλλά στόχος είναι να αυτοχρηματοδοτείται ο θεσμός μέσω της είσπραξης εσόδων από της πωλήσεις εκδόσεων/περιοδικών ή από την επί τη ανταλλάγματι χρήση ορισμένων εκ των υπηρεσιών στο διαδίκτυο, την πώληση/μίσθωση λογότυπων με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των εξετασθέντων προϊόντων και υπηρεσιών στους παρόχους και στους εμπόρους, την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης κλπ.

Διευκρινίστηκε ότι ο ΕΛΟΤ -TEST δεν θα προβαίνει σε οποιαδήποτε είδους διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών και οι χορηγίες τρίτων θα είναι επιτρεπτές υπό προϋποθέσεις προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα του φορέα.

Ο φορέας θα έχει έργο του τη συγκριτική εξέταση προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταιρειών και θα γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των ερευνών του προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη το 2012.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΟΤ κ. Χρ. Ζακολίκος ο ΕΛΟΤ θα συνεργαστεί με ινστιτούτα συγκριτικών δοκιμών άλλων χωρών (γερμανικά, γαλλικά κλπ) με τους οποίους τόσο ο ΕΛΟΤ όσο και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα συνεργαστούν αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία τους.

Ο ΕΛΟΤ θα έχει την διοικητική, οργανωτική, οικονομική ευθύνη για τη λειτουργία του φορέα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: