Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η διάσπαση της ευρωζώνης στο προσκήνιο

Το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και της ευρωζώνης κατ’ επέκταση βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού διεθνούς Τύπου, μετά και τις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ ότι «το ευρώ είναι σε μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση». Ανοιχτό είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και το ενδεχόμενο «η ευρωζώνη να χάσει κάποια από τα μέλη της», θέμα στο οποίο αναφέρθηκε χαρακτηριστικά χθες και ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, τονίζοντας ότι «η Eλλάδα θα πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους ή να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα της Ε.Ε.».

«H διάσπαση της Ευρωζώνης δεν είναι ελληνική τραγωδία», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική De Telegraaf, εξηγώντας πως «σύμφωνα με πολλούς αναλυτές μια διάσπαση της Ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Άλαν Μπράουν επενδυτικού οίκου Schroders, «η διάσπαση θα είναι σχετικά ανώδυνη και μπορεί να επιφέρει πλεονεκτήματα. Παρά τον εκνευρισμό για μια τέτοια προοπτική, δεν είναι η διάσπαση μιας νομισματικής ένωσης κάτι τόσο σπάνιο. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και μετά σημειώθηκαν 69 περιπτώσεις, όπου μια χώρα εγκατέλειπε μια νομισματική ένωση».

Για τον Μπράουν, η διάσπαση της ευρωζώνης δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου. «Εάν θελήσουν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, ακόμα και η Ισπανία να εγκαταλείψουν το ευρώ, τότε οι επιπτώσεις θα είναι λιγότερο δραματικές απ’ ότι φοβόμαστε. Ναι, το χάος θα είναι το ίδιο μεγάλο, και στα χρηματιστήρια, αλλά προς τους επενδυτές λέω: προσέξτε να μην χάσετε την καλύτερη στιγμή της αγοράς από ποτέ. Ο ήλιος ανατέλλει την επόμενη ημέρα ξανά».

«Ο πλουσιότερος συνεταίρος δεν χρειάζεται να χρηματοδοτεί συνεχώς, ο απερχόμενος συνέταιρος αποκτά ένα καινούριο, υποτιμημένο νόμισμα, με το οποίο η οικονομία του μπορεί και πάλι να αναπτύσσεται. Εάν το χάος μιας ελληνικής αποχώρησης περάσει, υπάρχουν τα δεδομένα για μια δυνατή οικονομική ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό. Ακόμα κι αν υποτιμήσουν μόνο με 20 % το νόμισμα τους. Η Ιταλία έχει, χάρη στο χαμηλό έλλειμμα της, καλύτερες συνθήκες για να αντέξει μια τέτοια απόσυρση από το ευρώ», τονίζει και προσθέτει πως επενδυτικοί οίκοι, όπως ο Schroeders, προετοιμάζονται ήδη για την περίπτωση μιας τέτοιας απόσυρσης, ενός ή περισσότερων νότιων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε μια διάσπαση στην ευρωζώνη, θα έχει σημασία το πού διατηρείς ένα λογαριασμό. Δεν θα είναι το κάθε ευρώ το ίδιο. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να συμβεί εάν έχεις ευρώ σε μια ελληνική τράπεζα. Αλλά δεν σκοπεύουμε να το μάθουμε»

Την ίδια στιγμή, η βρετανική Independent, κάνοντας λόγο για «απεγνωσμένες προσπάθειες για τη σωτηρία του ευρώ», αναφέρεται στο χθεσινό ξεπούλημα ισπανικού και πορτογαλικού χρέους στις αγορές, το οποίο «αναζωπύρωσε την ανησυχία ότι οι χώρες αυτές ενδέχεται να ακολουθήσουν την Ελλάδα και την Ιρλανδία και παράλληλα υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα».

Η εξάπλωση αυτής της ανησυχίας δείχνει ότι οι αγορές θεωρούν πλέον τη διάλυση του ευρώ ως μία ρεαλιστική πιθανότητα και ότι οι προσπάθειες «σοκ και δέους» για τη στήριξη μεμονωμένων οικονομιών μέσω τεραστίων διασώσεων δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τις άλλες χώρες.

Αναλυτές κάνουν λόγο για «σαφείς ενδείξεις κόπωσης» σε όλο το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, αφού οι τράπεζες αναγκάστηκαν να στραφούν στην ΕΚΤ για επείγουσα χρηματοδότηση και ενώ τα κράτη μέλη είτε έχουν εγγυηθεί την ύπαρξη πολλών τραπεζών, είτε τις έχουν εν μέρει κρατικοποιήσει, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται η πίεση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για εξεύρεση μίας μόνιμης λύσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο λόγος που οι Έλληνες δεν φεύγουν από το ευρώ, είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μία «οδυνηρή λύση», διότι η υιοθέτηση για παράδειγμα μίας «νέας δραχμής» θα συνεπαγόταν σημαντική υποτίμηση της αξίας της, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν οι αποταμιεύσεις των ανθρώπων αλλά και να καταστεί πιο δύσκολη η αποπληρωμή των δανείων που έχουν συναφθεί. Σε μία τέτοια συγκυρία το ενδεχόμενο χρεοκοπίας στην Ευρώπη θα ήταν πραγματικότητα.

«Στην σημερινή κρίση, η ευρωζώνη κινδυνεύει να χάσει αρκετά μέλη της», γράφουν οι εφημερίδες Tribune de Genève και 24heures, οι οποίες δημοσιεύουν συνέντευξη του Francois Savary, διευθυντή Επενδύσεων στην τράπεζα της Γενεύης Reyl&Cie SA. Ο Savary εκφράζει αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιβίωσης της ευρωζώνης και υποστηρίζει ότι ορισμένα κράτη δεν έχουν θέση στην ευρωζώνη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα. Συζητήσιμη είναι και η παρουσία της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας, αναφέρει.

Δύο μόνον νομισματικές ενώσεις λειτουργούν, και κατά τύχη ανήκουν σε πολιτικές δομές ομοσπονδιακού τύπου: η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στις δύο αυτές χώρες η κεντρική κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για το δημόσιο χρέος.

Στην ευρωζώνη όμως, πέρα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση μεταξύ των μελών της। Για παράδειγμα, η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για το χρέος που έχει συσσωρεύσει η Γαλλία, αναφέρει ο Savary, ο οποίος συστήνει μάλιστα στους επενδυτές να διακόψουν την παλιά ελβετική παράδοση επένδυσης στο γαλλικό δημόσιο χρέος.

http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: