Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Με εγγυημένες τις καταθέσεις έως 100.000 Έτοιμο να συζητήσει νέο σχέδιο με την Κύπρο το Eurogroup


O επικεφαλής Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
O επικεφαλής Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την ετοιμότητά του να συζητήσει ένα νέο σχέδιο με την Κύπρο δήλωσε Eurogroup μετά το πέρας της έκτακτης τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Πέμπτης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τονίζουν τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ και δηλώνουν ότι αναμένουν τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης «τάχιστα».

Η ανακοίνωση αναφέρει των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρει:

«Το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για να προβεί σε απολογισμό των εξελίξεων στην Κύπρο. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές Αρχές ένα νέο σχέδιο πρότασης, το οποίο αναμένει από τις κυπριακές Αρχές να παρουσιάσουν το τάχιστο δυνατό.

»Το Eurogroup στη συνέχεια, στη βάση μίας ανάλυσης της τρόικας που πρέπει να γίνει, θα είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, σεβόμενο παράλληλα τις παραμέτρους που προσδιορίστηκαν νωρίτερα από το Eurogroup. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να ξεκινήσουν να δημιουργούν το νομικό πλαίσιο για τα στοιχεία αυτής της συμφωνίας.

»Το Eurogroup επιβεβαιώνει εκ νέου την ανάγκη πλήρους διασφάλισης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ εντός της ΕΕ. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης παραμένουν σε ετοιμότητα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, καθώς και να διασφαλίσουν την σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά».

Mετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, o εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, που εκφράζει και τη θέση της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ, διαπίστωσε «βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών αρχών».

«Ειδικότερα, καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερώς στην τρόικα την εναλλακτική τους πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από την πλευρά της Κύπρου πέρα από την οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε [από την ευρωζώνη]» είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι εμπειρογνώμονες μας θα αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση προσεκτικά ήδη από αύριο το πρωί». Είμαστε, υπό όρους, ικανοποιημένοι για την εξέλιξη της εκκαθάρισης τράπεζας και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων που προχωρούν σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ολι Ρεν κάλεσε για την άμεση υιοθέτηση αυτών των μέτρων που είναι απολύτως αναγκαία σε αυτή τη συγκυρία.
Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και να εργαστούμε εντατικά με την κυπριακή κυβέρνηση και τους εταίρους μας στην τρόικα, ώστε να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα κράτη-μέλη, κατέληξε ο Σ. Ο' Κόνορ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διασταυρωμένα στοιχεία του ΣΔΟΕ Κατάλογος με τους καταθέτες και τα ποσά της Λίστας Λαγκάρντ στην Προανακριτική


Στιγμιόπυπο από συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής τις προηγούμενες μέρες
Στιγμιόπυπο από συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής τις προηγούμενες μέρες  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Λίστα με τους 2.062 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνει η Λίστα Λαγκάρντ, μαζί με τα ακριβή ποσά των λογαριασμών τους, έχουν από την Πέμπτη στα χέρια τους τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Παπακωνσταντίνου.

Η λίστα κατατέθηκε από το ΣΔΟΕ και περιλαμβάνει τα ποσά που προκύπτουν από την διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ του ΣΔΟΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Οι πρώτοι 160 λογαριασμοί περιείχαν ποσά που κυμαίνονται από 4,7 εκατ. δολάρια μέχρι 560 εκατ. δολάρια, ενώ εκατοντάδες είναι οι καταθέτες με αποταμιεύσεις από μισό έως 9 εκατομμύρια δολάρια.

Κάτοχοι των μεγάλων τραπεζικών λογαριασμών εμφανίζονται να είναι, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, βιομηχανικό, εκδοτικό και ναυτιλιακό τομέα της χώρας.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι, από τους 2.062 λογαριασμούς, μόνο οι 918 περιέχουν χρηματικά ποσά, ενώ οι υπόλοιποι εμφανίζονται μηδενικοί.

Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής εκτιμούν πάντως ότι οι κάτοχοι των συγκεκριμένων λογαριασμών είχαν σπεύσει να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή προκύπτει ότι το ΣΔΟΕ διατυπώνει σωρεία παρατηρήσεων προς τις τράπεζες τόσο για τα ελλιπή στοιχεία που του έχουν αποστείλει όσο και για τις αρνητικές απαντήσεις τους.

Επίσης, από την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ ΣΔΟΕ και ΕΕΤ προκύπτει ότι το 2012 παρελήφθησαν από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και διαβιβάστηκαν στις τράπεζες 2.476 αιτήματα παροχής πληροφοριών, όπως άρση τραπεζικού απορρήτου και απαγόρευσης κίνησης λογαριασμών, τα οποία αφορούσαν σε 6.490 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, το ΣΔΟΕ εμφανίζεται να ενημερώνει τόσο την Επιτροπή όσο και τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για το μέχρι πού έφτασε τον έλεγχο του για τους 2.062 καταθέτες, και ειδικότερα για τους 4 συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Κατάθεση πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών


Στο μεταξύ, στην Προανακριτική κατέθεσε την Πέμπτη ο πρώην γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεωργακόπουλος επιβεβαίωσε αυτό που είχε αναφέρει και παλαιότερα, ότι δηλαδή είχε ενημερωθεί για τη λίστα Φαλσιανί, αλλά αυτός που την είχε στην κατοχή του ζητούσε  αμοιβή.

Κάποια στιγμή την άνοιξη του 2010, φέρεται να είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, «ήρθε ο συνεργάτης μου Λεωνίδας Γιαννικόπουλος ο οποίος μου είπε ότι κυκλοφορεί στην Ευρώπη μια λίστα Φαλσιανί και υπάρχουν και ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών που μάλλον είναι φοροφυγάδες. Μου ανέφερε ότι την έχει κάποιος που ζητάει να την δώσει επ' αμοιβή».

«Συναντήθηκα με το άτομο αυτό μου ζήτησε ένα εκατομμύριο και του είπα εγώ δεν ενδιαφέρομαι», φέρεται να κατέθεσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ακόμα, ο κ. Γεωργακόπουλος υποστήριξε ότι ενημέρωσε σχετικά τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και το θέμα έληξε εκεί, καθώς ο υπουργός δεν επανήλθε.

Υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση που είχε κάνει στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει ότι έδωσε εντολή στον κ. Γεωργακόπουλο να διερευνήσει το θέμα.

Σε ερωτήσεις των μελών της Προανακριτικής για πότε και με ποιον έγινε η συνάντηση, ο κ. Γεωργακόπουλος απάντησε ότι δεν θυμάται.

Για αυτό το λόγο, η Προανακριτική αποφάσισε να καλέσει τον συνεργάτη του κ. Γεωργακόπουλου Λεωνίδα Γιαννικόπουλου, ο οποίος είχε συναντηθεί αρχικά με τον πληροφοριοδότη προκειμένου να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα θα κληθεί να καταθέσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και την Τετάρτη το πρωί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου, του οποίου η σύζυγος φέρεται να περιλαμβάνεται στη Λίστα Λαγκάρντ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στιγμές αγωνίας Την Παρασκευή εξετάζει η κυπριακή Βουλή τα επείγοντα νομοσχέδια


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και των αρχηγών των κομμάτων, παρουσία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, του υποδιοικητή της Σπύρου Σταυρινάκη καθώς και άλλων στελεχών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει εισηγηθεί την κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση σε Νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Με τη διαδικασία της εξυγίανσης αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολό τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Παράλληλα, «η εξυγίανση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της κυπριακής Δημοκρατίας» με την τρόικα και «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

«Σε διαφορετική περίπτωση, η Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους καταθέτες στο σύνολο τους, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία της χώρας μας», κατέληξε.

Λίγο μετά τις 20.00 άρχισε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogoup με θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συζητήσουν νέο σχέδιο με την Κύπρο (το οποίο αναμένουν «τάχιστα») και τονίζουν τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ.

Την Παρασκευή η συζήτηση των νομοσχεδίων

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τρία από τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το ένα αφορά την ίδρυση εθνικού ταμείου αλληλεγγύης (ΕΤΑ), το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το τρίτο την εξυγίανση των τραπεζών.

Για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος». Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.
Για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας. Το νομοσχέδιο, μαζί με τα άλλα υποστηρικτικά σε αυτό, θα τεθεί προς ψήφιση το πρωί της Παρασκευής.
Συνολικά πρόκειται για εννέα νομοσχέδια που τιτλοφορούνται:
  • Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.
  • Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης .
  • Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
  • Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
  • Ο περί Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.
  • Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.
  • Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
  • Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος
  • Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.
Τα νομοσχέδια είχαν εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου και στάλθηκαν στη Βουλή για επείγουσα έγκριση, ύστερα από υποδείξεις της τρόικας και του Eurogoup για την υποβολή προτάσεων και τη λήψη μέτρων που προαπαιτούνται για την παραχώρηση βοήθειας διάσωσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στουρνάρας: "Η Ελλάδα έχει 'Plan B' που δεν μπορώ να σας πω"

Για ανάγκη εύρεσης λύσης εντός ωρών στο θέμα της Κύπρου κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας. Αντιπαράθεση στη Βουλή για το κυπριακό "όχι" και τη στάση της κυβέρνησης
Συνεχίστηκε και σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο, ενώ εξηγήσεις δίνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
«Οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές για πολύ, αλλιώς θα καταστραφεί η κυπριακή οικονομία. Πρέπει να βρεθεί λύση εντός ωρών, αλλιώς η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανιζόμενος ενώπιον των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής. Σε περίπτωση που η Κύπρος δεν παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο με το οποίο να ανοίξουν οι τράπεζές της, «η Ελλάδα έχει "Plan B" που δεν μπορώ να σας το πω. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ελαχιστοποιούνται. Παίρνουμε τα μέτρα μας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Λαφαζάνης: "Το 'όχι' της Κύπρου είναι μία μεγάλη ελπίδα"
Ενθουσιώδης για τις επιλογές της κυπριακής Βουλής εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε πως «η εθνική Βουλή πρέπει να πάλλεται με ρυθμούς Κύπρου».
«Το όχι που είπε η Κύπρος, είναι ένα μεγάλο ναι - μια μεγάλη ελπίδα» ανέφερε ο κος Λαφαζάνης. Χρειάζεται μια πανστρατιά, μια συσπείρωση αλληλεγγύης! Όλοι από μια άποψη είμαστε Κύπριοι - με την Κύπρο που αγωνίζεται ενάντια στις κατάπτυστες αποφάσεις του Eurogroup. Φέρετε εγκληματικές ευθύνες ως κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος. Είστε συνυπεύθυνοι για την απόφαση του Eurogroup. Δεν έχετε δικαίωμα να κρυφτείτε πίσω από τον Αναστασιάδη, δεν μπορείτε να βγάλετε την ουρά σας απέξω τώρα. Να καταθέσετε εδώ και τώρα τα πρακτικά του Eurogroup! Δεν θα μείνουν κρυφά, θα τα μάθει ο λαός, είτε το θέλετε, είτε όχι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Λαφαζάνης.
«Δεν αντιλαμβάνομαι την ευφορία που διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε από πλευράς ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης.
«Οι καταθέτες αγωνιούν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία, οι τράπεζες είναι κλειστές, τα ελλείμματα είναι εκεί - και επίλυση του προβλήματος δεν έχει βρεθεί. Σεβαστή η απόφαση, αλλά όχι να κάνουμε και πάρτυ…»
«Ακούω κριτική για την ελληνική κυβέρνηση. Είναι κριτική και για την κυπριακή;» συνέχισε ο κος Βορίδης. «Ο Αναστασιάδης εχθές, ευχαρίστησε θερμά τον 'Ελληνα πρωθυπουργό για την αλληλεγγύη του στο Eurogroup. Αυτό δεν σας ενδιαφέρει; Εσείς ζητάτε να παραιτηθεί γιατί δεν στήριξε την Κύπρο! Δεν εκπροσωπήθηκε η Κύπρος στο Eurogroup από τον Πρόεδρό της; Όταν εκπροσωπείται η Κύπρος και βγαίνει το Eurogroup και χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές, εσείς τις αξιώνετε απ΄τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Δημοκρατίας; Εσείς τι θα κάνατε; Θα την καταψηφίζατε;»
«Μάλιστα» ακούστηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δηλαδή εσείς θα λέγατε «όχι», «δεν εγκρίνουμε τη συμφωνία, αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη να πτωχεύσει η Κύπρος». Δεν σας νοιάζει λοιπόν η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η ιδεολογική σας ατζέντα!» απάντησε ο Μάκης Βορίδης.
«Στην Κύπρο πανηγυρίζουν γιατί αντιστάθηκαν στην υποδούλωση. Αυτό χαιρετίζουμε εμείς - την ηρωική τους απόφαση» απάντησε αργότερα η Μαρία Διακάκη (ΣΥΡΙΖΑ).
«Ο κος Λαφαζάνης επικαλέστηκε τα πρακτικά του Eurogroup. Δεν υπάρχει όμως τίποτε το απόρρητο και το κρυφό - μην δημιουργείτε εδώ αίσθηση συνωμοσίας» πήρε το λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Αναρωτιέμαι εάν η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην Κύπρο, λέει και εκεί πως «ο Ελληνισμός πάλλεται». Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλλεται! Και πιστεύει πως τώρα δικαιώνεται. Δεν λέγατε όμως τα ίδια όταν ο Χριστόφιας δάκρυζε - γιατί τότε βλέπατε την διάψευση των ελπίδων σας για κάποιες άλλες λύσεις ανύπαρκτες…» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Κατά της απόφασης του Eurogroup εμφανίστηκε και ο Τέρενς Κουίκ (ΑΝ.ΕΛ.): «Μην αμφιβάλλετε πως το τσουνάμι θα πιάσει και μας - και ίσως και ολόκληρο το Νότο. Η ανάλυση του BBC αυτό περιέγραφε. Αν της βγει της Κύπρου αυτό που κάνει, δεν θα μπορείτε να σταθείτε στα μάτια των Ελλήνων. Θα σας λένε, "γιατί εκείνοι και όχι εμείς;"» παρατήρησε ο κος Κουίκ.
«Σας κλόνισε το όχι της Κύπρου» παρατήρησε και ο Χρήστος Παππάς (Χρυσή Αυγή) απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία. «Είδαμε το πώς ο κος Σαμαράς και ο κος Στουρνάρας τήρησαν σιγήν ιχθύος στο Eurogroup. Πιστά στρατιωτάκια της Μέρκελ! Το σύνθημα «Κύπρος-Αιγαίο-μέτωπο ενιαίο» είναι η μόνη εθνική γραμμή» ανέφερε ο κος Παππάς.
«Με αίσθημα απόλυτου σεβασμού, αλλά και υπευθυνότητας απέναντι στις κρίσιμες εξελίξεις που παρακολουθούμε στην Κύπρο και με αίσθηση των λεπτών χειρισμών που απαιτούνται για να υπάρξει αίσιο τέλος στις εξελίξεις, ένα μόνον θα πούμε: Πως η συμπαράστασή μας στην απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα. Να είμαστε απέναντι στο λαό της Κύπρου στις δύσκολες ώρες» ανέφερε για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης.
Αργότερα, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) ανέφερε πως «εμείς δεν είχαμε καμία αυταπάτη για το ρόλο της κυβέρνησης, ούτε περιμέναμε καμία διαφορετική αντιμετώπιση. Τα περί κοινοτικής αλληλεγγύης και κεκτημένου, αποτελούν πρόσχημα για να εξαπατηθούν οι λαοί. Όποιοι ισχυρίζονται πως μπορεί να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη σε ευρωενωσιακό επίπεδο, λένε ψέματα. Είναι σαν να λέμε πως οι 1400 δισεκατομμυριούχοι θα μοιράσουν τον πλούτο τους στα εκατομμύρια των φτωχών και των εξαθλιωμένων» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
http://news247.gr

Read more...

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙΚΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΙΣ MEDIΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ...
Η απόφαση είχε ληφθεί από καιρό, μετά την Κυπριακή κρίση όμως ο κύβος ερρίφθη. Δεν πρόκειται να μείνει κολυμπηθρόξυλο. Ελληνικά κανάλια καιεφημερίδες στην Κύπρο βάζουν άμεσα λουκέτο και επιστρέφουν στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις... 
θα είναι ραγδαίες και τα λουκέτα θα ανακοινωθούν από 'βδομάδα. Η δουλειά θα γίνεται με ανταποκριτές και έκτακτες συνεργασίες. Πιο φθηνά και πολύ πιο άμεσα. Οι παράπλευρες απώλειες από την κρίση στην Κύπρο...
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/blog-post_3944.html

Read more...

Τίθεται σε ισχύ η νέα λίστα Αλλάζει ριζικά από την Τρίτη ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μεγαλύτερη συμμετοχή θα πληρώνουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για πολλά φάρμακα.

Από την ερχόμενη Τρίτη -οπότε τίθεται σε ισχύ η νέα λίστα φαρμάκων- η αποζημίωση του Ταμείου θα καθορίζεται με βάση την ασφαλιστική τιμή η οποία έχει υπολογιστεί για κάθε κατηγορία φαρμάκων.

Για σκευάσματα μέχρι αυτή την τιμή, ο ασθενής θα πληρώνει την συμμετοχή που είχε μέχρι τώρα.

Αν όμως είναι ακριβότερο τότε θα επιβαρύνεται επιπλέον και με το 50% της διαφοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κάλεσε τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα φάρμακα που δεν τους επιβαρύνουν οικονομικά.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε σχεδίο Β' κατέληξε η κυβέρνηση Επί εναλλακτικού σχεδίου καλείται να αποφασίσει την Πέμπτη η Κύπρος


Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Ν.Αναστασιάδη
Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Ν.Αναστασιάδη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων που σημειώνονται στην Κύπρο μετά την απόρριψη από τη Βουλή του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων συνεδρίασε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα «σχέδιο Β» το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών στη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου την ίδια ημέρα.

Πληροφορίες που επικαλείται Ο Φιλελεύθερος, κάνουν λόγο για κούρεμα καταθέσεων σε μια πιο ήπια μορφή σε συνδυασμό με κάποια «καλή» είδηση από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής για διαπραγματεύσεις.

«Θα εργαστούμε ώς το πρωί»

Νωρίτερα, δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι «το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου ο χρόνος έχει εξαντληθεί. «Δεν έχουμε ούτε εβδομάδες, ούτε μέρες, αλλά μερικές ώρες» τόνισε και πρόσθεσε «θα εργαστούμε μέχρι το πρωί να βρούμε τις λύσεις».
Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου θα χαραμίσει την επόμενη γενιά.
Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι ο Κύπριος πολίτης νοιάζεται για το μέλλον αυτού του τόπου και απαιτεί από τους πολιτικούς να βρουν λύση για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν νέα από τη Μόσχα, απάντησε αρνητικά.
«Η ουσία είναι κατά πόσο θα αφήσουμε τη χώρα μας να χρεοκοπήσει. Και πιστεύω στον πατριωτισμό και της ηγεσίας και των πολιτών», κατέληξε.
Λαγκάρντ: Κίνδυνοι μετάδοσης

Η ιστοσελίδα του περιοδικού Time ανήρτησε άρθρο για τις εξελίξεις στην Κύπρο, όπου προβάλλονται δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία προειδοποιεί ότι μία κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας θα μπορούσε να περικλείει κινδύνους μετάδοσής της.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να είναι 'τσιρότο'. Είναι αλήθεια πως είναι πολλή μικρή η Κύπρος, στο μέγεθος μιας μικρής περιοχής της Γαλλίας. Ωστόσο, όσο κι αν για κάποιους είναι αμελητέα, είναι παρόλα αυτά σημαντική και πιθανόν πηγή έκθεσης για όλη την ευρωζώνη, εξαιτίας των δεσμών με διάφορα συστήματα».

Το περιοδικό αναφέρει πως λόγω του τρόπου διασύνδεσης των τραπεζών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης.

Η κ. Λαγκάρντ μιλά και για το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα που μεγενθύθηκε, όπως είπε, υπέρμετρα. «Οι κυπριακές τράπεζες λειτουργούσαν σαν μοντέλο που δεν είναι πιθανόν βιώσιμο μακροπρόθεσμα», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση χρειαζόταν μία βιώσιμη λύση με την κατάλληλη χρηματοδότηση».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...