Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Στιγμές αγωνίας Την Παρασκευή εξετάζει η κυπριακή Βουλή τα επείγοντα νομοσχέδια


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και των αρχηγών των κομμάτων, παρουσία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, του υποδιοικητή της Σπύρου Σταυρινάκη καθώς και άλλων στελεχών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει εισηγηθεί την κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση σε Νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Με τη διαδικασία της εξυγίανσης αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολό τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Παράλληλα, «η εξυγίανση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της κυπριακής Δημοκρατίας» με την τρόικα και «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

«Σε διαφορετική περίπτωση, η Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους καταθέτες στο σύνολο τους, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία της χώρας μας», κατέληξε.

Λίγο μετά τις 20.00 άρχισε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogoup με θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συζητήσουν νέο σχέδιο με την Κύπρο (το οποίο αναμένουν «τάχιστα») και τονίζουν τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ.

Την Παρασκευή η συζήτηση των νομοσχεδίων

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τρία από τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το ένα αφορά την ίδρυση εθνικού ταμείου αλληλεγγύης (ΕΤΑ), το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το τρίτο την εξυγίανση των τραπεζών.

Για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος». Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.
Για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας. Το νομοσχέδιο, μαζί με τα άλλα υποστηρικτικά σε αυτό, θα τεθεί προς ψήφιση το πρωί της Παρασκευής.
Συνολικά πρόκειται για εννέα νομοσχέδια που τιτλοφορούνται:
  • Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.
  • Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης .
  • Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
  • Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
  • Ο περί Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.
  • Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.
  • Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
  • Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος
  • Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.
Τα νομοσχέδια είχαν εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου και στάλθηκαν στη Βουλή για επείγουσα έγκριση, ύστερα από υποδείξεις της τρόικας και του Eurogoup για την υποβολή προτάσεων και τη λήψη μέτρων που προαπαιτούνται για την παραχώρηση βοήθειας διάσωσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: