Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Επένδυση μαμούθ από τους Άραβες στον Αστακό!

3 δισ. ευρώ για σταθμό LNG και εργοστάσιο ηλεκτρισμού

Μία επένδυση - μαμούθ με αραβικά κεφάλαια και, συγκεκριμένα, του Κατάρ έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα …εγχώρια ύδατα και, μάλιστα, σε έναν τομέα, όπως ο ενεργειακός, που παρουσιάζει μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Η αραβική χώρα θα επενδύσει περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (!) στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και, συγκεκριμένα, στη ΝΑΒΙΠΕ, δημιουργώντας και 1.500 θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο οποίος θα τροφοδοτεί και μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού αλλά και τον αγωγό ITGI (με διαδρομή Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία) ο οποίος θα διέρχεται κοντά από την συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα χρησιμοποιηθεί για εξαγωγικούς σκοπούς, μέσω του υποβρύχιου καλωδίου που συνδέει την χώρα μας με την Ιταλία.

Επιπλέον, τα εκπεμπόμενα αέρια καύσης θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιομάζας (άλγης) που με την σειρά της επίσης μπορεί να παράξει ηλεκτρική ενέργεια.

Η σχετική συμφωνία ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Κατάρ και Υπουργό Ενέργειας, Abdullah bin Hamad Al Attiyah, σε συνέχεια της επίσκεψης στο Κατάρ του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη και ενώ το θέμα είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης είχε συναντήσει τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, συμφωνήθηκε η αμοιβαία στήριξη των δύο Κυβερνήσεων ενόψει της έναρξης διαδικασίας αδειοδότησης του έργου, υπό την επίβλεψη της αρμοδίας Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, όταν υλοποιηθεί η επένδυση, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μέσω της δημιουργίας ενός σημαντικού ενεργειακού κόμβου στην ελληνική επικράτεια, με την παράλληλη προώθηση νέας, «πράσινης» τεχνολογίας.

«Μια τέτοια συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής, καθώς για την Ελλάδα προκύπτει σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και ενεργειακό όφελος, ενώ το Κατάρ, ως εξαιρετικά σημαντικός παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, εξασφαλίζει ένα σημαντικό σημείο εισόδου σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν και εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι και, σχετικά, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την elpedison, θυγατρική εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison, η οποία άλλωστε μετέχει στον αγωγό ITGI που θα μεταφέρει αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην διαδρομή Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία.
protothema.gr


Read more...

Πήραν πίσω τις δηλώσεις τους...


...Παπουτσής και Σκανδαλίδης

Ανασκεύασαν τις δηλώσεις - φωτιά που είχαν κάνει ο Χρήστος Παπουτσής και ο Κώστας Σκανδαλίδης...
Αναφορικά με την επίθεση στον υφυπουργό Φιλ. Σαχινίδη στη Βουλή -τον οποίο αποκάλεσε περίπου ως εκπρόσωπο των Financial Times- ο κ. Παπουτσής μιλώντας στον Antenna είπε ότι ήταν "φορτισμένος", όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις και ότι "τιμά" τον υφυπουργό Οικονομικών....
Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης που είχε ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου να αλλάξει πορεία επικρίνοντας τα νέα μέτρα, μιλώντας στο Μega χαρακτήρισε τον εαυτό του "στρατιώτη της παράταξης", δήλωσε πίστη στον πρωθυπουργό και είπε ότι τα μέτρα είναι "μονόδρομος"...




Read more...

Παπανδρέου: "Αγαπητέ Νικολά θέλω να σ' ευχαριστήσω προσωπικά"




"ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ"

Ευχαρίστησε ο Γ. Παπανδρέου το Νικολά Σαρκοζί και το γαλλικό λαό που στηρίζουν την Ελλάδα και το ευρώ. Η Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι δείξαμε πως μπορούμε να πάρουμε τα σκληρά μέτρα για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης...



...Είχαμε εντολές είπε ο Γ. Παπανδρέου, όταν γίναμε κυβέρνηση να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε την αξιοπιστία της χώρας μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε πάλι για τις επιθέσεις κερδοσκόπων που όμως τόνισε ότι δεν είναι ελληνικό θέμα, αλλά ευρωπαϊκό, θέμα του Ευρώ.

Ο Παπανδρέου, δήλωσε ότι ας είναι η κρίση αυτή που περνά η Ελλάδα ένας τρόπος για να γίνει πιο ισχυρή η ευρωζώνη.

Συμφώνησαν είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός οι Σαρκοζί - Μέρκελ - Παπανδρέου για κοινή δράση που θα ανακοινωθεί γρήγορα...

Τέλος ο Γ. Παπανδρέου, κάλεσε το Ν. Σαρκοζί στην Ελλάδα.

troktiko

Read more...

Σαρκοζί: «Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου»

Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, αν αυτό χρειαστεί


Απλόχερη Γαλλική στήριξη προσέφερε ο Νικολά Σαρκοζι την Κυριακη στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την συνάντησή τους στο Παρισι.

Ο Γάλλος πρόεδρος, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Γαλλίας ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα έκανε αυτό ακριβώς που της ζήτησε η Ε.Ε. προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση.

H Eλλάδα, όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, δρα με αποφασιστικότητα και σταθερότητα και χαιρέτισε το κουράγιο που επιδεικνύει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον κ. Σαρκοζί και τον γαλλικό λαό για την αλληλεγγύη που δείχνει στη χώρα μας.

Οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε από κερδοσκόπους, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δεν θα είναι θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, και θα αφορά το ίδιο το ευρώ.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ ο κ. Σαρκοζί απάντησε πως ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης που πλήττεται από τους κερδοσκόπους θα πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη των υπόλοιπων μελών της ζώνης του ευρώ.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο ΔΝΤ «επιθυμούμε ευρωπαϊκή λύση».

Πρόσθεσε ακόμη πως η Ελλάδα αναμένει κινήσεις αλληλεγγύης από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρκοζί τόνισε πως η κερδοσκοπία εναντίον της Ελλάδος είναι πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά μπορεί να πλήξει πολλές χώρες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολυ θερμό κλίμα, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις των δυο ηγετών. Οι κ. Παπανδρέου και Σαρκοζί αναφέρονταν ο ένας στον άλλον με το μικρό τους όνομα ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Νικολά Σαρκοζι στην Ελλάδα.

Τωρα η σειρα της Ουάσιγκτον

Από το Παρίσι, ο κ. Παπανδρέου θα ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον όπου θα παραμείνει για περίπου τρεις μέρες.


Ο πρωθυπουργός έλαβε… διπλωματική «βίζα» για να εισέλθει στο State Department και στο Λευκό Οίκο, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Η ατζέντα των συζητήσεων του με τα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης περιλαμβάνει όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και τα εθνικά θέματα.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στο επίκεντρο της ημίωρης (σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό) συνάντησής του με την κυρία Χίλαρι Κλίντον που θα γίνει στις οκτώ το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας.

Την Τρίτη το βράδυ, στις εννέα (ώρα Ελλάδος) ακριβώς ο κ. Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τετ α τετ με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπαράκ Ομπάμα, σε ένα ραντεβού που θα γίνει στο «Οβάλ Γραφείο», μέσα στο Λευκό Οίκο.

Η διάρκεια της συνάντησης έχει προκαθοριστεί στα 30 λεπτά.

Μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας της αμερικανικής κυβέρνησης κ. Τίμοθι Γκάιτνερ.

Επί του παρόντος, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι δεν έχει κλειστεί ραντεβού με στελέχη ή τον Γάλλο πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το διάστημα που ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν θα είναι εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης, ο πρωθυπουργός θα λάβε μέρος στον επίσημο (και ετεροχρονισμένο) εορτασμό της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας της 25ης Μαρτίου που θα γίνει στο Λευκό Οίκο παρουσία του κ. Ομπάμα, του αρχιεπισκόπου Αμερικής κκ Δημητρίου, μελών της αμερικανικής διοίκησης, της ελληνικής ομογένειας, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης που θα συνοδεύουν τον κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει συνεντεύξεις σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συναντήσεις με ισχυρούς παράγοντες της ομογένειας για να διερευνήσει τη διάθεσή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, ομιλία στο ίδρυμα Μπρούκινγκς, αλλά και συνάντηση με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των αντιπροσώπων κυρία Νάνσι Πελόζι (από το δημοκρατικό κόμμα).
protothema.gr


Read more...

Η Ελλάδα χάνεται και ο Καραμανλής γυμνάζεται

Τη στιγμή που ανακοινώνονται τα νέα μέτρα

Πρώτο Θέμα

ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΛΙΓΟ μετά τις τρεις, και όλη η Ελλάδα συζητά τα μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν στη σκληρότερη λιτότητα από τη Μεταπολίτευση και μετά, προκειμένου να γλιτώσουμε τη χρεοκοπία. Προτού καλά καλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μαζέψει τα χαρτιά του από το βήμα και ενώ οι Ελληνες προσπαθούν να συνέλθουν, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής δίνει μια άλλη διάσταση στην έκφραση «ξεπερνάω τα προβλήματα». Πηγαίνει για γυμναστική στο Κολωνάκι...


Τι κι αν η πλειονότητα των θαμώνων στα καφέ του Κολωνακίου συζητούσε για την κατάσταση στην οποία έφερε τη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση; Ο κ. Καραμανλής, αγέρωχος και χαμογελαστός, κατεβαίνει από το μαύρο τζιπ του στην πλατεία του Κολωνακίου, προκειμένου να κατευθυνθεί στο γυμναστήριο επί της οδού Φιλικής Εταιρίας.

Και μπορεί ο κ. Καραμανλής να μην ξεχνάει να φροντίζει το σώμα του, ωστόσο μάλλον έχει ξεχάσει ότι πλέον δεν είναι πρωθυπουργός της χώρας. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι εξακολουθούν να τον συνοδεύουν δύο αυτοκίνητα και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι τη συγκεκριμένη μέρα είχαν καθήκον να μην αφήσουν κανέναν να ενοχλήσει τον πρώην πρωθυπουργό, όσο αυτός θα κάνει τους κοιλιακούς του… Στις 3.20 το μεσημέρι, ο κ. Κώστας Καραμανλής είχε ήδη φορέσει το σορτσάκι του και τα αθλητικά του παπούτσια και έκανε διάδρομο. Την ίδια ώρα, ακριβώς δίπλα του, γινόταν μάθημα σουηδικής γυμναστικής, αλλά ο κ. Καραμανλής προτίμησε να παρακολουθήσει τις διαφημίσεις στην τηλεόραση που ήταν μπροστά του.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του είναι αυστηρό: διάδρομος,κοιλιακοί, ραχιαίοι και τις καλές ημέρες λίγες κάμψεις! Είναι προφανές, άλλωστε, ότι τον τελευταίο καιρό τα κιλά που έχει πάρει είναι κάτι παραπάνω... από παραπανίσια. Συνεπώς, έχει προσαρμοστεί ή μάλλον έχει συμβιβαστεί με την αυστηρότητα του προγράμματος και προσπαθεί να είναι «καλός μαθητής» στις ασκήσεις που του έχουν υποδείξει οι γυμναστές. Ο τρόπος με τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός ανασήκωνε τα πόδια του και στη
συνέχεια τα κατέβαζε, προκειμένου να γυμνάσει τους πλάγιους κοιλιακούς του, αποδεικνύει τη θέληση και την αποφασιστικότητα που έχει για να βγει το καλοκαίρι στην παραλία πιο γυμνασμένος από ποτέ. Βέβαια, ανάμεσα στα σετ δεν έλειπαν και τα κλεφτά διαλείμματα που συνοδεύονταν από βαριές ανάσες και πού και πού από κάποιο επιφώνημα ανακούφισης.

Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ που απολάμβανε όσο ήταν πρωθυπουργός, να διαθέτει προσωπική γυμνάστρια στο σπίτι του στη Ραφήνα, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», πλέον ανήκει στο παρελθόν. Κάποιοι κάνουν λόγο για ανάγκη του κ. Καραμανλή να γυμνάζεται εκτός σπιτιού μόνο και μόνο για να έχει μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο.

Κάποιοι άλλοι, επηρεασμένοι και από την οικονομική κρίση, πιστεύουν
πως η συνδρομή στο γυμναστήριο ενδεχομένως να κοστίζει φθηνότερα απ’ ό,τι η αμοιβή ενός personal trainer. Ο κ. Καραμανλής έχει πληρώσει ετήσια συνδρομή σε γνωστό γυμναστήριο του Κολωνακίου, η οποία ανέρχεται σε 660 ευρώ ετησίως, συν τα 38 ευρώ της εγγραφής.

ΚΑΙ ΑΝ ο αριθμός των τεσσάρων ανδρών για τηνασφάλεια του κ. Καραμανλή μοιάζει υπερβολικός, τι να πει κανείς για τον αστυνομικό που τον συνοδεύει και μέσα στο γυμναστήριο. Οχι, δεν βρίσκεται εκεί για να παρατηρεί μήπως ο πρώην πρωθυπουργός κλέβει στο μέτρημα των κοιλιακών. Δουλειά του είναι να επιβλέπει τον χώρο, προκειμένου να προστατεύει τον κ. Καραμανλή από τυχόν ενοχλητικούς... Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο γυμναστήριο τον χώρο επόπτευε ο αστυνομικός... Οι υπεύθυνοι του γυμναστηρίου, ωστόσο, δείχνουν να έχουν εξοικειωθεί με την παρουσία της ασφάλειας του πρώην
πρωθυπουργού και μάλιστα δεν διστάζουν να πάρουν και οι ίδιοι την ασφάλεια στα χέρια τους, ειδικά όταν κάποιος πλησιάζει τον κ. Καραμανλή κρατώντας στα χέρια του κινητό τηλέφωνο. Προτάσσοντας το σώμα του, ο ρεσεψιονίστ που μας ξεναγούσε στον χώρο μάς ζήτησε ευγενικά να αποχωρήσουμε, καθώς δεν επιτρεπόταν να περιφερόμαστε με το κινητό στο χέρι... Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής συνέχιζε ακάθεκτος το τρίτο σετ των κοιλιακώντου...

protothema.gr

Read more...

Να στηρίξουμε τα μέτρα της κυβέρνησης

Συνέντευξη: Μιχάλης Σάλλας

Πρώτο Θέμα

Πρώτος στόχος όλων των τραπεζών θα είναι να στηρίξουμε τις επόμενες εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Χρειάζεται πιστή τήρηση του Προγράμματος.

Σταθερότητας και προβλέπω στο προσεχές διάστημα ότι τα spread s δανεισμού των ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας θα υποχωρήσουν».

Την εκτίμηση αυτή κάνει λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την οικονομία ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.

Ο έμπειρος τραπεζίτης μάλιστα αναφερόμενος στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, που την προηγούμενη Πέμπτη ξεπέρασε το 6%, υπενθυμίζει ότι
και τη διετία 2006-2007 η Ελλάδα δανειζόταν με τα ίδια ακριβώς επιτόκια, χωρίς να
δημιουργείται ζήτημα εξεύρεσης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.

«Τα μέτρα ήταν σκληρά,αλλά αναγκαία»

Ο κ. Σάλλας είναι πεπεισμένος ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αν και σκληρά για τον Ελληνα πολίτη, ήταν αναγκαία.

«Το φάσμα των μέτρων είναι ευρύ και πιάνει από τον πιο πλούσιο μέχρι τον πιο φτωχό», εξηγεί χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς μάλιστα αν η κυβέρνηση άργησε να τα ανακοινώσει, απαντά κατηγορηματικά: «Θα σας δώσω την εξής εξήγηση: φ αντάζεστε έναν μάνατζερ που αναλαμβάνει τα ηνία μιας επιχείρησης. Είναι δυνατόν να ζητάμε από εκείνον τις πρώτες ημέρες να λάβει τις πρώτες αποφάσεις του; Η απάντηση είναι όχι.

Πρώτα θα πρέπει να δει τι ακριβώς γίνεται και στη συνέχεια να αποφασίσει. Η κριτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολη. Πρακτικά λοιπόν έπρεπε η νέα κυβέρνηση να δει τι κάνει και πού πατάει». Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν από το κράτος και πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος
Παπανδρέου έχει όραμα για τη χώρα. Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στον τραπεζικό κλάδο, εκτιμά ότι το 2010 θα είναι ένα δύσκολο έτος: «Εμείς στην Πειραιώς έχουμε υπολογίσει ότι θα έχουμε μια μικρή κάμψη στα δάνεια που θα χορηγήσουμε εντός του έτους, κοντά στο 2%, σε σχέση με το 2009».

Και παραδέχεται όταν ερωτάται για επικείμενες συγχωνεύσεις και συνεργίες στον τραπεζικό κλάδο: «Πρώτα θα γίνουν συγχωνεύσεις στους άλλους κλάδους και στη συνέχεια στις τράπεζες. Δεν προβλέπω ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μεγάλα mergers στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Με δεδομένη την άκαμπτη εργασιακή νομοθεσία οι συνεργίες μεταξύ των μεγάλων τραπεζών είναι σχεδόν αδύνατες».

Ο κ. Σάλλας είναι ικανοποιημένος από την κερδοφορία της Πειραιώς για το 2009,
όπου ο όμιλος παρουσίασε κέρδη 235 εκατ. ευρώ και ενέγραψε προβλέψεις ύψους 491 εκατ., ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (πάνω από 90 ημέρες) κα-
τέγραψε αύξηση στο 5,1%, σημαντικά χαμηλότερα από τον ανταγωνισμό.

Οι καταθέσεις (από ομόλογα τακτικής λήξης) στην Ελλάδα υποχώρησαν ενώ στις θυγατρικές στο εξωτερικό (Κύπρο κ.α.) σημείωσαν αύξηση περίπου κατά 300 εκατ. ευρώ. Ομως οι καταθέσεις ταμιευτηρίου σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 22% και προσέγγισαν τα 10 δισ. ευρώ. Τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν οριακά, κατά 2%, στα 18,1 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά κατά 400 εκατ. τα δάνεια στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πτώση κατά 1% υπήρξε στα στεγαστικά δάνεια, αποδεικνύοντας ότι οι στρόφιγγες για την αγορά κατοικίας των τραπεζών είναι πλέον κλειστές . Σημαντική πτώση επήλθε και στα καταναλωτικά δάνεια.

Οταν ερωτάται για τις σχέσεις του με τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο της Marfin, ο κ. Σάλλας είναι κατηγορηματικός. «Εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Υπήρξε μια
επιχειρηματική κόντρα στο παρελθόν, αλλά οι σχέσεις μας έχουν αποκατασταθεί
πλήρως», λέει αφοπλιστικά. Ο ταν μάλιστα κάποιος του υπενθυμίσει ότι υπάρχει συμφωνία μη επιθετικής εξαγοράς της μιας τράπεζας προς την άλλη έως το τέλος του 2010, απαντά ότι ακόμα και όταν λήξει η
περίοδος αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει
κάτι διαφορετικό.


Συνέντευξη:Νίκος Καραμούζης

Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με τα ακριβότερα επιτόκια στην ευρωζώνη (6,4%) δυναμώνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι η χώρα μας, στην περίπτωση που τηρηθεί απαρέγκλιτα το νέο Πρόγραμμα

Σταθερότητας -το οποίο κατά κοινή ομολογία είναι το σκληρότερο της Μεταπολίτευσης-,μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της. Πλέον πολλοί τραπεζίτες εκτιμούν είτε επισήμως είτε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη βοήθεια ούτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ούτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να βγει από το τούνελ. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εurobank κ. Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα στην πρόσφατη δημοπρασία έκδοσης των ελληνικών ομολόγων, ύψους 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο πάνω από 6,3%, δανείστηκε ακριβά.

Εξηγεί, ωστόσο, ότι «η πτώση των επιτοκίων δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη». Αριστος γνώστης των αγορών, επισημαίνει ότι «η διαδικασία υποχώρησης των spreads θα είναι αργή. Ισως να διαρκέσει ακόμα και 2-3 εβδομάδες».

Το θετικό, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, είναι ότι η χώρα βγήκε να δανειστεί και πήρε όσα χρήματα χρειαζόταν.
«Υπάρχει η εκτίμηση ότι τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά θα αποκλιμακωθούν κοντά στα επίπεδα του 5,5% σε 2-3 εβδομάδες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ακόμα και η Πορτογαλία, μια χώρα με σαφώς μικρότερο δημόσιο χρέος και έλλειμμα από την Ελλάδα, δανείστηκε προ ημερών από τις αγορές με επιτόκιο κοντά στο 5,4% (περίπου 1% φθηνότερα από την Ελλάδα και 2% ακριβότερα από το γερμανικό Δημόσιο).


Τις τελευταίες εβδομάδες, παρακολουθώντας στενά τα τεκταινόμενα στις αγο-
ρές αλλά και όσα μεταφέρονται από το Βερολίνο, με την άρνηση (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης να τείνει ουσιαστική χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, ο κ. Καραμούζης είναι κατηγορηματικός: «Δεν χρειαζόμαστε ούτε την Ε.Ε., ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν τα μέτρα τηρηθούν απαρέγκλιτα, θα κερδίσουμε σιγά-σιγά τη μάχη μόνοι μας. Το στοίχημα της Ελλάδος είναι να βγει μόνη της από τη στενωπό των αγορών.

Είναι ένα στοίχημα δύσκολο, αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να το κερδίσουμε», λέει ο έμπειρος τραπεζίτης και εξηγεί: «Είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με δικές μας πρωτοβουλίες, χωρίς εξωτερική εποπτεία και επιτροπεία, χωρίς ξένα δάνεια και ευρωομόλογα, σχεδιασμένα μόνο για τη σωτηρία μας, χωρίς συμβιβασμούς και ταπεινώσεις, προασπιζόμενοι τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά μας επιτεύγματα, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας. Ο άλλος δρόμος θα είναι οδυνηρός, αφήνοντας βαθύ στίγμα για δεκαετίες σε μας και τα παι-
διά μας και θα οπισθοδρομήσει τη χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα πολλά χρόνια πίσω».

Ολοι αναγνωρίζουν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας με τα νέα μέτρα μείωσης του 13ου και του 14ου μισθού και τις αναπροσαρμογές του ΦΠΑ θα επιφέρει μεγά-
λες ανατροπές στον προγραμματισμό χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών. Ο κ. Καραμούζης αναγνωρίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για τα ελληνικά νοικοκυριά, εξηγεί όμως ότι δεν υπάρχει άλλη λύση,καθώς σε αντίθετη περίπτω-
ση θα οδηγηθούμε σε μεγάλη ύφεση και ανεργία.

Μάλιστα, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Με βάση κάποιους προσωπικούς, ενδεικτικούς
υπολογισμούς, αν δεν μειωθεί σημαντικά το ασφάλιστρο κινδύνου, οι επιπρόσθετοι τόκοι που θα απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους πιθανόν να προσεγγίσουν περίπου τα 22 δισ. ευρώ για την πενταετία.

Αν δε τα διατραπεζικά επιτόκια σε ευρώ, επίσης, αυξηθούν, η επιπρόσθετη επιβάρυνση μπορεί να φτάσει τα 12-13 δισ. ευρώ για την πενταετία.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι γιατί το ουσιαστικότερο αναπτυξιακό και σταθεροποιητικό μέτρο είναι η μείωση του χρέους και, κυρίως, του ασφαλίστρου κινδύνου. Σε τέτοιο περιβάλλον οι εγχώριες καταναλωτικές και επενδυτικές δαπάνες αναβάλλονται και ξένες επενδύσεις απομακρύνονται, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία της
ύφεσης. Παράλληλα, η εγχώρια ρευστότητα κατευθύνεται σταδιακά στο εξωτερικό μέσω εκροής κεφαλαίων,που σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία και τη στενότητα
στη διατραπεζική αγορά χρήματος, η οποία επιταχύνεται από τη σημαντική μείωση
της έκθεσης ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, δημιουργούν πιστωτική ασφυξία στο τρα-
πεζικό σύστημα. Αποτέλεσμα θα είναι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και η πιστωτική απομόχλευση. Η ύφεση και η ανεργία σε αυτή την περίπτωση θα έχουν μεγάλη διάρκεια και βάθος».
protothema.gr


Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί

Αμέριστη πολιτική στήριξη παρείχε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην Ελλάδα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Η Ελλάδα πήρε μέτρα και δρα με αποφασιστικότητα και ως εκ τούτου μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποκάλυψε ότι μίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πριν τις συνομιλίες του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας πως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να αναλάβουν συντονισμένη δράση κατά της κερδοσκοπίας των αγορών που έχει βάλει στο στόχαστρο τη χώρα μας.

Είπε αρκετές φορές ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που συγκροτήθηκε η ευρωζώνη και καθιερώθηκε το ενιαίο νόμισμα.

Ο Νικολά Σαρκοζί είπε πως εάν υπάρξει πρόβλημα με τη χώρα μας, υπάρχουν τα μέτρα και η αποφασιστικότητα και πως αυτό είναι το μήνυμα απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν τα αποκάλυψε.

Σε ερώτηση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απάντησε ότι «η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι πάντα δίπλα σε χώρα μέλος της που πλήττεται από κερδοσκοπία. Αν δεν λειτουργούμε κατά αυτόν τον τρόπο, τότε τι μήνυμα στέλνουμε;».

«Παλεύω για να υπεραμυνθούμε της ευρωζώνης. Είναι θέμα λογικής και συνοχής. Για αυτό η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, γιατί είναι μέλος της ευρωζώνης και έχει ένα κοινό νόμισμα», υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας, η οποία αναγνωρίζει και στηρίζει την προσπάθεια του ελληνικου λαού.

«Οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε ή αν δεχτούμε δεν θα είναι θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Είμαστε σύμφωνοι και θεωρούμε πολύ σημαντικό η κρίση να είναι αφορμή για να συμβάλλει σε μια ισχυρή ευρωζώνη. Τώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα, για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κερδοσκοπία απέναντι στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, δήλωσε δεν είναι επιλογή της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο ΔΝΤ. Νομίζω πως μετά τις συναντήσεις μου, διαμορφώνεται η πολιτική βούληση και οι πιο συγκεκριμένοι τρόποι να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, αν υπάρξει».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια αλλά να μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ακόμη, είπε πως οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας είναι άριστες. «Νικολά, σε περιμένουμε στην Ελλάδα», έκλεισε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Από τη γαλλική πλευρά ήταν η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Το Σάββατο, ο Νικολά Σαρκοζί προέβη σε θετική δήλωση, στέλνοντας μήνυμα στήριξης. Είπε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που ανήκει στη ζώνη του ευρώ, ειδάλλως το ίδιο το ευρώ δεν θα είχε νόημα».


Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, συμφωνήθηκε κοινό μέτωπο κατά των κερδοσκόπων και συνεργασία σε επτά τομείς, κυρίως περιβαλλοντικής πολιτικής. Η Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουΐντο Βεστερβέλε, ο οποίος ως ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Μέρκελ, είπε ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται καμίας «λευκής επιταγής» από τους εταίρους της στην ΕΕ, για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει την κρίση στον προϋπολογισμό της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μετά τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα περιμένει από την ΕΕ να σταλεί ομόφωνα μήνυμα ότι η χώρα, με τα μέτρα που έχει λάβει, βρίσκεται στο σωστό δρόμο. «Πρόκειται εδώ για την αξιοπιστία μας. Χρειαζόμαστε την απόλυτη αλληλεγγύη των εταίρων μας, προκειμένου να ηρεμήσουν και πάλι οι χρηματαγορές», λέει χαρακτηριστικά.
nooz.gr


Read more...

Φύλακας άγγελος του Παύλου...




Ένας είναι ο Παύλος, ο Γερουλάνος. Και η φύλακας άγγελός του, η Αθηνά Μαλαγαδρή. Νέα όμορφη και μορφωμένη. Και όπως δείχνουν τα πράγματα (το...

διαβάζουμε έτσι ακριβώς στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ), "αποφασισμένη ν' αφήσει το στίγμα της στην πολιτική". Η Αθηνά 34 ετών, δικηγόρος από το Ρέθυμνο, συνόδευσε τον υπουργό Πολιτισμού στο ταξίδι του σε Γερμανία και Αμερική.

Η εφημερίδα σημειώνει με ειρωνική διάθεση "Δεν γνωρίζουμε αν η κυρία Μαλαγαρδή έστειλε το βιογραφικό της μέσω Διαδικτύου για να διεκδικήσει τη θέση της ειδικής συνεργάτιδος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού".

Και το δισέλιδο αφιέρωμα καταλήγει με μια πληροφορία: Η νέα νομική σύμβουλος του κ. Γερουλάνου είναι παντρεμένη με το γιατρό κ. Μάρκο Ρηγάκη...

nonews-news


Read more...

Θαυμάζω το κουράγιο του...



Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα...
Ο Σαρκοζί ήταν σαφής. Πρέπει να δείξουμε αλληλέγγυη στην Ελλάδα, γιατί δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον το δικό της, αλλά και της Ευρώπης. Η Ελλάδα έκανε ότι της ζήτησε η Ευρώπη. Τα...

Ευρωζώνης οφείλουν να σταθούν δίπλα της. "Θαυμάζω το κουράγιο του κυρίου Παπανδρέου!"..
nonews-news.

Read more...

ΕΤΟΙΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...



Μυστική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας...
"Υπάρχει σχέδιο. Υπάρχουν μέτρα όχι μόνο πολιτικά αλλά και ουσιαστικά, υπέρ της Ελλάδας, τα οποία δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ανακοινώσουμε", δήλωσε ο Σαρκοζί. "Δεν θα κολλήσουμε. Έχουμε...

μέτρα στήριξης. Τα έχουμε επεξεργαστεί με Έλληνες φίλους, την Ευρωπαϊκή τράπεζα, κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης". Αυτή η δήλωση ήταν ίσως και η καλύτερη στιγμή για μας κατά την κοινή εμφάνιση, Σαρκοζί Παπανδρέου...
nonews-news

Read more...

ΣΑΡΚΟΖΙ : "ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"


Η μαύρη γραβάτα του Γάλλου προέδρου (ευτυχώς) δεν αποτυπώνει το κλίμα της συνάντησης Παπανδρέου - Σαρκοζί. Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Ο Σαρκοζί εξέφρασε την υπεράσπισή του στην Ελλάδα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι... «διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, η Ελλάδα έκανε και με το παραπάνω το καθήκον της σύντομα θα αναλάβουμε συντονισμένη δράση για την Ελλάδα». «Έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση να κάνουμε ξανά ισχυρή την Ελλάδα. Είναι θετικό που η Γαλλία αναγνωρίζει την προσπάθεια του Ελληνικού λαού. Ευχαριστώ τον γαλλικό λαό για την αλληλεγγύη που δείχνει. Η Γαλλία στηρίζει με κάθε τρόπο το ευρώ» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
fimotro.

Read more...

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ...


Σε λίγα λεπτά ολοκληρώνεται η συνάντηση που έχουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με ζητούμενο μία ισχυρή δέσμευση σε ευρω-λύση για την οικονομική κρίση και κυρίως στο θέμα του υψηλού κόστους... δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Παρίσι δύο 24ωρα μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, συνάντηση που κατέληξε σε μία κοινή θέση Αθήνας-Βερολίνου για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας. Μία ακόμη σαφέστερη δήλωση από το Παρίσι για την έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων στη μάχη κατά των κερδοσκόπων, θα μπορούσε να συνεισφέρει σε ένα καλύτερο περιβάλλον δανεισμού για την Ελλάδα.
Η δήλωση του προέδρου του ΟΔΔΗΧ ότι «στοχεύουμε σε επίπεδα όχι αρκετά μεγαλύτερα από της Ιρλανδίας» μπορεί να δείξει τον πήχη που θέτει η κυβέρνηση για ένα ικανοποιητικό επίπεδο στα περιθώρια δανεισμού, περί τις 200 μονάδες βάσης. Το ύψος των spread θα αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τον Απρίλιο και τον Μάιο όταν η χώρα θα βγει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ.
Οι μέχρι τώρα εκδόσεις εντόκων γραμματίων έχουν δείξει ότι, πιθανότατα, η χώρα μας δεν θα έχει πρόβλημα να αντλήσει τα κεφάλαια αυτά στις αγορές. Εάν όμως η ψαλίδα των επιτοκίων παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, το κόστος -οικονομικό και πολιτικό- για τη χώρα θα είναι μεγάλο. Ζητούμενο για την Ελλάδα, η οποία αφήνει το έστω θεωρητικό ενδεχόμενο της προσφυγής στο ΔΝΤ ανοιχτό, είναι μία ισχυρή δέσμευση ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει να αντιμετωπίσει η χώρα μας τέτοιους κινδύνους.
fimotro

Read more...

12% Μπροστά το ΠΑΣΟΚ ,παρά τα δύσκολα μέτρα που πήρε !



Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ελεύθερου Τύπου, η ψαλίδα παραμένει στο 12%, με το ΠΑΣΟΚ να κινείται στο 31% και τη Νέα Δημοκρατία να αγγίζει το 19%. Το ΚΚΕ κυμαίνεται στο 7%, ο ΛΑΟΣ κρατά τα ποσοστά του στο 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 4% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 20%.

kranoforos

Read more...

ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ


Ρεπορτάζ : Απόστολος Λακάσσας
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται όσον αφορά στον ορισμό του αριθμού των φετινών εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ναι μεν ο συνολικός αριθμός θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα -περί τις 88.000- όμως, αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολλές ανακατατάξεις στα επιμέρους τμήματα των σχολών. Κι αυτό επειδή το υπουργείο Παιδείας για τον ορισμό του αριθμού εισακτέων σε κάθε σχολή ΑΕΙ και ΤΕΙ θα λάβει υπ' όψιν παραμέτρους όπως οι μετεγγραφές, ο αριθμός των διδασκόντων ανά φοιτητή, αλλά και οι ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, εκ των...
έσω γνωρίζει ο πανεπιστημιακός και νυν γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας κ. Βασίλης Παπάζογλου τις ετήσιες βολές των διοικήσεων ΑΕΙ ότι το υπουργείο αγνοεί τις προτάσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων. Τα τελευταία χρόνια, η αναλογία ανάμεσα στην πρόταση για τον αριθμό των εισακτέων που καταθέτουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και στον τελικό αριθμό που ορίζει το υπουργείο είναι 2:3. Φέτος, λοιπόν, η αρμόδια γραμματεία αλλάζει τον τρόπο ορισμού του αριθμού, υιοθετώντας νέα κριτήρια. Συγκεκριμένα:
- Θα ληφθεί υπ' όψιν η αναλογία καθηγητών / φοιτητών μεταξύ των τμημάτων με ομοειδές αντικείμενο (π. χ. νομικές, φιλολογίες, αρχιτεκτονικές κ. ά.) και θα επιδιωχθεί να μην υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις της αναλογίας μεταξύ ομοειδών τμημάτων. Αυτό θα προκαλέσει μείωση του αριθμού εισακτέων σε κάποιο τμήμα και αύξησή του σε κάποιο άλλο.
- Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει εάν το τμήμα αποψιλώνεται από τις ετήσιες μετεγγραφές. Ετσι, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στα περιφερειακά, περιζήτητα τμήματα που κάθε χρόνο «χάνουν» φοιτητές, που μετεγγράφονται σε ομοειδή τμήματα κεντρικών ΑΕΙ.
- Στα περιφερειακά ΤΕΙ θα ληφθεί υπ' όψιν ο αριθμός των θέσεων που μένουν κάθε χρόνο κενές λόγω έλλειψης υποψηφίων με μέσο όρο πάνω από 10. Για τα τμήματα αυτά ο ορισμός αριθμού εισακτέων από το υπ. Παιδείας είναι ουσιαστικά πλασματικός. Για παράδειγμα, πέρυσι στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αρτας δόθηκαν στους υποψηφίους Γενικών λυκείων 171 θέσεις και εισήχθη μόνο ένας! Αυτό θα προκαλέσει μείωση του συνολικού αριθμού θέσεων στα ΤΕΙ. Πέρυσι, σε όλα τα ΤΕΙ είχαν δοθεί 43.460 θέσεις, εκ των οποίων (λόγω της βάσης του 10) έμειναν κενές 19.708 θέσεις.
- Θα ληφθούν υπ' όψιν οι ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ενδεικτικά, θα αυξηθούν οι θέσεις των εννέα παιδαγωγικών τμημάτων, λόγω της έλλειψης δασκάλων, που καταγράφεται έντονη για τα ιδιωτικά σχολεία. Λόγω των δημοσίων ολοήμερων σχολείων, οι δάσκαλοι επιλέγουν να διοριστούν (άμεσα) στη δημόσια εκπαίδευση. Πέρυσι, οι θέσεις στα παιδαγωγικά τμήματα ήταν 2.010, αριθμός που δεν αυξήθηκε έναντι του 2008.
- Θα γίνει προσπάθεια να εξαλειφθούν τα στρεβλά στον ορισμό του αριθμού εισακτέων. Για παράδειγμα, το 2009 στα νηπιαγωγεία φοιτούσαν περίπου 156.500 νήπια, ενώ στα δημοτικά σχολεία 636.000 μαθητές. Η αναλογία των μαθητών σε νηπιαγωγεία έναντι εκείνων σε δημοτικά είναι σχεδόν 1:4 Αντίθετα, η αναλογία εισακτέων σε τμήματα νηπιαγωγών έναντι δασκάλων είναι 1 προς 1,3.
- Ενα ακόμη παράδοξο είναι η αναντιστοιχία της ζήτησης από την αγορά εργασίας και αριθμού εισακτέων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των θεολόγων. Κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει περίπου 75 θεολόγους. Ομως, στις τέσσερις σχετικές πανεπιστημιακές σχολές πέρυσι εισήχθησαν συνολικά 700 υποψήφιοι. Μάλιστα, ο αριθμός των εισακτέων το 2009 αυξήθηκε κατά 100 σε σύγκριση με το 2008!
Στα ύψη η ζήτηση σε Στρατιωτικές και Σχολές Αστυνομίας
Σταθερός σε σχέση με πέρυσι θα μείνει ο αριθμός των θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές και στις Σχολές της Αστυνομίας. Για τις θέσεις αυτές το ενδιαφέρον των υποψηφίων αναμένεται να αυξηθεί, αφού προσφέρουν άμεση αποκατάσταση στον δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Αμυνας, στις Στρατιωτικές Σχολές θα διατεθούν 1.436 θέσεις, οι οποίες θα μοιραστούν ως εξής:
- Στη Σχολή Ευελπίδων 290 θέσεις.
- Στη Σχολή Ικάρων 157 θέσεις.
- Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων 61 θέσεις.
- Στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς 305 θέσεις.
- Στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού 120 θέσεις.
- Στο Στρατολογικό Αξιωματικών Σωμάτων (όλες οι ειδικότητες) 179 θέσεις.
- Στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής 49 θέσεις.
- Στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας και στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοίκησης συνολικά 275 θέσεις.
Το ενδιαφέρον για τις Στρατιωτικές Σχολές καταδεικνύεται από το ότι πέρυσι τις διεκδίκησαν συνολικά 12.912 υποψήφιοι
Αντίστοιχα, οι θέσεις στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ. ΑΣ. θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή περί τις 1.900. Πέρυσι τις διεκδίκησαν 5.932 υποψήφιοι.



Read more...

ΣΠΕΙΡΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ 10 ΔΙΣ.


Ρεπορτάζ: Αριστέα Μπουγάτσου (απο ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

«Βόμβα» ισχύος 10 δισ. ευρώ έφτασε στο Μαξίμου προ δεκαπενθημέρου, μέσω μιας επιστολής-καταγγελίας, η οποία περιγράφει πώς το Δημόσιο απώλεσε έσοδα μαμούθ σε διάστημα 3 ετών περίπου (2006-2008)...


Ενα κύκλωμα καλοστημένο διέγραφε φόρους και πρόστιμα που είχαν καταλογισθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις (ακόμα και εισηγμένες στο Χ.Α.) ακυρώνοντας τις αρχικές εκθέσεις ελέγχου με «σικέ πορίσματα επανελέγχων», τα οποία καθοδηγήθηκαν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην ιεραρχία της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και υλοποιήθηκαν από συγκεκριμένους οικονομικούς επιθεωρητές.

Εν ολίγοις, στο γραφείο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, κατά τραγική συγκυρία, έφθασε μια λεπτομερής περιγραφή για το πώς το Δημόσιο έχασε φορολογικά έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ και πώς την έβγαλαν καθαρή VIP επιχειρηματίες, που προφανώς συναλλάχθηκαν με το κύκλωμα των επιθεωρητών, έχοντας και πολιτικές πλάτες. Την ίδια περίοδο τα «απωλεσθέντα» ζητούνται από τους συνήθεις φορολογούμενους.

Το κόλπο είχε στηθεί επιστημονικά και φορολογούμενοι στους οποίους είχαν επιβληθεί, ύστερα από ελέγχους, φόροι και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, απηύθυναν αιτήματα για επανέλεγχο των υποθέσεών τους.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, επανέλεγχοι φορολογικών υποθέσεων διατάσσονται αν οι φορολογούμενοι προσκομίσουν νέα στοιχεία, αν υπάρχοντα στοιχεία δεν ελήφθησαν υπόψη ή αν εκτιμήθηκαν λανθασμένα από τον φορολογικό έλεγχο. Δεν επιτρέπονται επανέλεγχοι αν οι φορολογικές υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει και έχει επέλθει συμβιβασμός ή όταν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Σε άλλες ΔΟΥ

Οι υποθέσεις που καταγγέλλεται ότι υπέστησαν τελικά απόλυτο λίφτινγκ, ξεπέρασαν τα προαπαιτούμενα του νόμου για τους επανελέγχους.

Οι επανέλεγχοι ανατέθηκαν σε επιθεωρητές του «συστήματος», σε άλλες ΔΟΥ απ' αυτές που ανήκαν οι φορολογούμενοι που αιτούνταν επενεξέταση των προστίμων, προφανώς γιατί οι καθ' ύλην αρμόδιοι οικονομικοί επιθεωρητές αρνούνταν να συμπράξουν σε διαγραφή φόρων.

Ολα τα πορίσματα επανελέγχου που αναφέρονται στην αποκαλυπτική επιστολή προς τον πρωθυπουργό κατά σύμπτωση υπογράφονται από τους ίδιους επιθεωρητές και χαρακτηρίζονται «καινοφανή διαδικαστικά μορφώματα». Μάλιστα οι υπογράφοντες ανεβαίνουν γρήγορα στην ιεραρχία και τους ανατίθενται πόστα-φιλέτο, δηλαδή μεγάλες εφορίες αλλά και μεγάλου οικονομικού αντικειμένου υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη καταγγελία κοινοποιήθηκε ήδη στους αρμόδιους υπουργούς (Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη), στον ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Γ. Καπελέρη, ενώ ειδικό χειρισμό και εποπτεία της υπόθεσης έχει αναλάβει και κυβερνητικό στέλεχος, εκτός του οικονομικού επιτελείου. Πηγές αναφέρουν ότι οι επανέλεγχοι της επίμαχης περιόδου θα επανελεγχούν, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ενδεχόμενο κατά το οποίο προκύψουν ποινικές, πειθαρχικές ή και πολιτικές ευθύνες.

Πάντως, η υπόθεση του κυκλώματος των επανελέγχων μεγάλων φορολογικών υποθέσεων είχε σκάσει και στα χέρια του προηγούμενου «ενοίκου» του Μαξίμου, του Κων. Καραμανλή, ο οποίος είχε νίψει τας χείρας του.

Οι τέσσερις -ενδεικτικά- σκανδαλώδεις υποθέσεις στις οποίες αναφέρεται η καταγγελία προς τον σημερινό πρωθυπουργό που «λευκάνθηκαν», περιλαμβάνονται σε λίστα 20 ύποπτων επανελέγχων, για τους οποίους ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Τατούλης είχε ζητήσει με ερώτησή του, τον Μάρτιο του 2004, πλήρη στοιχεία. Αυτά δεν δόθηκαν ποτέ με την επίκληση του φορολογικού απορρήτου (άρθρο 85 Ν. 2238/94) από τον τότε υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Α. Μπέζα.

fimotro

Read more...

Οι διαγραφές μας έλειπαν...


http://1.bp.blogspot.com/_yRC-68Hc6MA/SR1pXxz23JI/AAAAAAAADXM/BkmXBLgBgDo/s400/%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA+%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF2.jpg*Η πολιτική μας δεν έχει και πολλή σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.Δεν έχει σχέση με το Πασοκ.....
*Στην ομλία της Δευτέρας ένιωθα μια απόσταση να τον χωρίζει απο την κυβέρνηση και το κόμμα του.
*Είναι δική του η ευθύνη για τις δομές,τις λειτουργίες και τις πρακτικές που επέβαλε η ανέχθηκε.Επειγόντως οφείλει να λειτουργήσει ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του Πασοκ,αλλάζοντας τα κακώς κείμενα.

Αυτά μεταξύ άλλων σωστών και ωφελίμων, τονίζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News o βουλευτής του Πασοκ κ.Σκανδαλίδης με το ενδεχόμενο να πάρει κόκκινη κάρτα απο τον κ.Παπανδρέου.Οι ένοικοι του Μαξίμου είναι βαθύτατα θορυβημένοι και δεν λίγοι εκείνοι που ζητούν απο τον πρωθυπουργό την διαγραφή του.Παμπούκης,Αθανασάκης,Θέος,Ελενόπουλος υπέρ των άμεσων μέτρων ενώ Ρέππας,Βάρτζελη,Στεφάνου και Γερουλάνος αρκούνται σε κίτρινη κάρτα.Κυριακή κοντή γιορτή και όλα θα τα μάθουμε ,όλα θα τα υποστούμε.
Τώρα γιατί ο κ.Σκανδαλίδης εδέησε να μιλήσει τώρα και μάλιστα σε εφημερίδα συντηρητικών αποχρώσεων ο επικοινωνιακός Θεός του και η ψυχή του το γνωρίζουν.

http://yperpasok.blogspot.com/


Read more...

Ανακοίνωση Νεολαίας ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.



Σήμερα , Σάββατο 6.3.2010, συνεδρίασε η Συντονιστική Γραμματεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με την παρουσία και του Γραμματέα της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο και την αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στο χώρο της Οικονομίας.
Μετά τη συνεδρίαση, η Συντονιστική Γραμματεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ κατέληξε, ομόφωνα, στην παρακάτω πολιτική ανακοίνωση-απόφαση.
Υπάρχουν στιγμές που συμπυκνώνουν το χρόνο.
Μία τέτοια ιστορική στιγμή είναι αυτή, την οποία βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες. Μία σειρά επώδυνων κυβερνητικών μέτρων, έρχονται να αλλάξουν και να επιβαρύνουν την καθημερινότητα και τη ζωή του μέσου Έλληνα. Είναι μία στιγμή που ατομικά και συλλογικά οφείλουμε να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης, που αντιστοιχεί στον καθένα μας. Απέναντι στην Πατρίδα μας, απέναντι στις επόμενες γενιές, εμείς οι Νέοι απέναντι στη δική μας γενιά. Ευθύνη ατομική και συλλογική, να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον από το παρόν που ζούμε και από το ορατό μέλλον που έχουμε μπροστά μας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας είναι τραγική. Και οι αιτίες είναι γνωστές σε όλους μας. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η κυριαρχία της λογικής και των νόμων της Αγοράς, που επιβάλλουν μονεταριστικές και αντιλαϊκές πολιτικές, που στόχο έχουν την με κάθε κόστος διασφάλιση των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών και του Κεφαλαίου. Από την άλλη, η ανερμάτιστη και τραγική πολιτική του Κώστα Καραμανλή, που οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την κατέστησε ανίσχυρη να αντιδράσει στις κάθε είδους πιέσεις που δέχεται. Η εκτεταμένη διαφθορά, η αναξιοπιστία και η αφερεγγυότητα, οδήγησαν στην δύσκολη αυτή συγκυρία την Ελλάδα, τους Έλληνες και κυρίως τους Νέους ανθρώπους. Τους Νέους ανθρώπους, που βλέπουν μπροστά τους να ορθώνεται απειλητικό το φάσμα της ανεργίας, της υπονόμευσης των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων.
Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται το μεγάλο πολιτικό και θεσμικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Η απουσία πολιτικής διεύθυνσης του νομίσματος, η απουσία μηχανισμών υποστήριξης κρατών-μελών, που υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης, δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό για τη συνοχή και την αλληλεγγύη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η λογική του «Πόντιου Πιλάτου», που υιοθετεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην υπόθεση της Ελλάδος, δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά συνυπευθυνότητας, σχετικά και με το τι είδους επιτήρηση ασκούσε η Ευρώπη, στη διάρκεια της καταστροφικής Δεξιάς διακυβέρνησης Καραμανλή, την πενταετία 2004-2009.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, είναι χρέος κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας, να συμβάλλει να βγει η χώρα από την κρίση. Το χρέος όμως αυτό δεν βαρύνει μόνο την μισθωτή εργασία, στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον ελεύθερο επαγγελματία και τους νέους ανθρώπους. Βαρύνει ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους Έλληνες. Έχουν χρέος να συμβάλλουν, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση ΚΥΡΙΩΣ αυτοί, που συνήθως δεν πληρώνουν, αλλά ωφελούνται, από τη δυσμενή κατάσταση της Οικονομίας. Αυτοί που φοροδιαφεύγουν, που καταφεύγουν στους φορολογικούς παραδείσους των off-shore εταιριών, που κερδοσκοπούν σε βάρος της μισθωτής εργασίας, που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο κάθε είδους προϊόντων, που συμμετέχουν σε στρεβλώσεις της Αγοράς, όπως τα καρτέλ και παρόμοιες συμπράξεις. Αυτοί που, κατά δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, «πίνουν στην υγειά του κορόιδου Έλληνα πολίτη».
Είναι χρέος της Ελληνικής Κυβέρνησης, να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μην οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία.
Έχει καθήκον η Ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει, ότι, μετά την έξοδο από την κρίση, θα αποκατασταθούν τα δικαιώματα που σήμερα φαλκιδεύονται.
Έχει καθήκον η Ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει, ότι οι σημερινές επώδυνες επιλογές δεν θα οδηγήσουν σε μόνιμη αναθεώρηση του κοινωνικού κράτους.
Έχει καθήκον η Ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει μία δίκαιη κατανομή των βαρών. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να φέρει άμεσα στη Βουλή ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ελαφρύνει τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας από το βάρος που έχουν επωμισθεί, αλλά και θα φορολογεί δίκαια τους έχοντες και κατέχοντες.
Έχει καθήκον η Ελληνική κυβέρνηση να ΠΡΟΤΑΞΕΙ και να προσδιορίσει μία αναπτυξιακή στρατηγική για τη Χώρα. Οφείλει να προωθήσει, άμεσα, την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου, με κίνητρα και δυνατότητες επένδυσης σε ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως και την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ. Η Ανάπτυξη είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ απάντηση των προοδευτικών και σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Κρίση
Είναι αυτονόητο επίσης, ότι δεν έχει δικαίωμα κανείς να επεκτείνει το πάγωμα των μισθών και το ψαλίδισμα του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα. Διότι κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν εξοικονομεί δαπάνες για το Κράτος, αλλά θα κατέληγε οι χειρότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι στη χώρα μας, που είναι αυτοί του Ιδιωτικού τομέα, στην κυριολεξία να φτωχύνουν. Και επιπροσθέτως, οι θυσίες δεν αφορούν μόνο τους εργαζομένους, ιδίως σε αυτή τη συγκυρία.
Έχει καθήκον η Ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί, ότι τα μέτρα έχουν ρητή ημερομηνία λήξης. Να προχωρήσει σε τομές και μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, προκειμένου να κτίσει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό Κράτος. Να προχωρήσει σε τομές και μεταρρυθμίσεις στο Πολιτικό Σύστημα, που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα ξαναζήσουμε σκάνδαλα τύπου SIEMENS και Βατοπεδίου.
Έχει καθήκον η Ελληνική κυβέρνηση, να προωθήσει, άμεσα και χωρίς αναστολές, τις αναγκαίες αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και στη στελέχωση του Κράτους. Οι θυσίες του Ελληνικού λαού πρέπει να συνοδεύονται και από ένα δίκαιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό Κράτος, στην υπηρεσία του Πολίτη. Από αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, που θα καταπολεμούν τις διαχρονικές παθογένειες της Οικονομίας και της Διοίκησης.
Έχει καθήκον η Ελληνική κυβέρνηση, να κοιτάξει στα μάτια τους Νέους ανθρώπους και να εγγυηθεί το μέλλον τους. Με απτές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Με ενεργητικές πολιτικές για τη Νέα Γενιά.
Έχει καθήκον η Ελληνική Κυβέρνηση να δώσει στον τόπο την Ελπίδα, που σήμερα δεν έχει.
Εμείς ως Έλληνες, Νέοι και Σοσιαλιστές, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την προσπάθεια εξόδου της χώρας από το τέλμα. Είμαστε όμως εδώ, για να υπενθυμίζουμε και το ΚΑΘΗΚΟΝ που έχει η κυβέρνηση, να εμφυσήσει Όραμα και Ελπίδα στον τόπο. Και αυτό θα το κάνουμε, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία.

vathiprasino

Read more...

Φοβάμαι.............





“Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή. Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα.“
"ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ"

vathiprasino

Read more...

«Η πολιτική μας δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ»

«Γροθιά στο στομάχι των ιδεών, των στόχων και των οραμάτων μας» χαρακτηρίζει τα νέα οικονομικά μέτρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

«Τα μέτρα είναι μονόδρομος. Η διαχείριση όμως της πολιτικής που τα επέβαλε, έχει μεγάλα κενά», λέει στη συνέντευξή του στη Real News.

«Η εικόνα και το περιεχόμενο της πολιτικής μας δεν έχουν και πολλή σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα έλεγα ότι δεν έχουν σχέση και με το ΠΑΣΟΚ», δηλώνει ο κ. Σκανδαλίδης.

Επίσης, αναφέρει ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα «ένιωθα μία απόσταση να τον χωρίζει από την κυβέρνηση και το κόμμα του».

«Είναι δική του ευθύνη για τις δομές, τις λειτουργίες και τις πρακτικές που επέβαλε ή ανέχθηκε. Επειγόντως οφείλει να λειτουργήσει και ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να καλύψει την απόσταση, αλλάζοντας τα κακώς κείμενα», τονίζει ο κ. Σκανδαλίδης.

Η συνέντευξή του έρχεται μετά τα πυρά του Χρήστου Παπουτσή κατά του Φίλιππου Σαχινίδη στη Βουλή. Ο υφυπουργός Οικονομικών φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το κόμμα δεν διατρέχει κίνδυνο διάσπασης ή διχασμού και ότι θα ήταν καλό να μην προσβλέπουν κάποιοι στο θυμικό.
nooz.gr

Read more...

ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΣΠΡΙΝΤ ΤΩΝ ΣΠΡΕΝΤ


Ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη (απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

Προσεκτικά βήματα αν και δεν υπάρχουν περιθώρια... χρόνου, συνεχείς διαβουλεύσεις με ξένους κορυφαίους παράγοντες αν και η Ελλάδα μοιάζει με «μαύρο πρόβατο», κλείσιμο καθοριστικών ραντεβού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.Αν ο κ. Παπανδρέου είχε κάνει πολλά «χιλιόμετρα» ως υπουργός Εξωτερικών στο παρελθόν, τώρα και αναλογικά (πέντε μήνες είναι πρωθυπουργός) σπάει κάθε ρεκόρ...


Η... διαπίστωση έρχεται από στενό συνεργάτη του Ελληνα πρωθυπουργού, που υποστηρίζει ότι και μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο κ. Παπανδρέου έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ επαφών με ξένους ηγέτες και σημαντικούς διεθνείς παράγοντες στον χώρο της Οικονομίας.

Και μάλιστα στη δυσχερέστερη φάση μετά τη μεταπολίτευση, όπου η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο και οι πολίτες στον προθάλαμο των επώδυνων μέτρων. Στο εσωτερικό, τα γκάλοπ εξακολουθούν να δίνουν ανοχή στην κυβέρνηση αν και μουδιασμένη ενώ ξεσπά και το πρώτο «τσουνάμι» αντιδράσεων, μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ. Τρία ταξίδια στην αλυσίδα των διεθνών κορυφαίων επαφών. Στενοί συνεργάτες του έχουν δουλέψει 24ωρα για την προετοιμασία, ενώ κάποιοι από αυτούς λάμβαναν ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες ηλεκτρονικά μηνύματα από τον πρωθυπουργό, για την τακτική, το σχέδιο και την υπό διαμόρφωση ατζέντα.

Το «Βερολίνο» χαρακτηριζόταν από τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες «το πρώτο βήμα» μιας μακράς πορείας για την ανάκαμψη της Οικονομίας. Δεν περίμεναν ότι θα «πάρουν» από τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ τίποτα περισσότερο από αυτά που είπε η καγκελάριος στην κοινή δήλωση με τον κ. Παπανδρέου.

Οι διαπραγματεύσεις
Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν επίσης ότι το Παρίσι είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με το Βερολίνο κι ότι ακόμη και αυτές τις ώρες γίνονται μεταξύ τους διαπραγματεύσεις σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία σήμερα;

Τα προγνωστικά ικανοποιούν την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς. Εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει το δεύτερο καθοριστικό βήμα, ώστε κατά τη διάρκεια του υπερατλαντικού ταξιδιού ο κ. Παπανδρέου να μπορεί να «πετάξει» τα άχρηστα σενάρια και να αναλύσει τα πιθανότερα.

Χρειάστηκαν ώρες επί ωρών. Συνεδριάσεις με συνεργάτες και έμπιστους ανθρώπους που ξημεροβραδιάζονταν προτείνοντας λύσεις για την οικονομική κρίση. Κάποιος παρατήρησε ότι ο ο κ. Παπανδρέου «άσπρισε»... εντελώς τους τελευταίους μήνες και άλλος ότι δεν μπορούσε να κρύψει την οργή του.

«Εχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του», δηλώνει συνεργάτης του, που όμως δείχνει «άλλους» αναφερόμενος στις ευθύνες.

Γερμανία
Η μάχη με τις δημοσκοπήσεις

Δύο ημέρες πριν φτάσει στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας βρισκόταν σε γερμανικό έδαφος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «κλειδί» των διαπραγματεύσεων, «στάθμευσε» αρχικά στο Αμβούργο, όπου και η βάση πολλών ΜΜΕ. Εδωσε συνεντεύξεις, επιχειρώντας να πείσει για το θετικό προφίλ της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι γκάλοπ στη Γερμανία έδιναν αρχικά ποσοστό που έφτανε περίπου το 80% κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ την περασμένη εβδομάδα μόνο οι μισοί Γερμανοί (46%) ήταν αρνητικοί. Στο Βερολίνο συνόδευαν τον πρωθυπουργό, οι Γ. Παπκωνσταντίνου, Χάρης Παμπούκης, Γ. Πεταλωτής και Κ. Ζαννιάς.

Γαλλία
Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα

Στο Παρίσι, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα φτάσει λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση με το Ν. Σαρκοζί. Το κλίμα είναι θερμό. Ο Χ. Παμπούκης είχε, λέγεται, τον πρώτο ρόλο της προετοιμασίας της συνάντησης. Η Γαλλία βρισκόταν όλες τις μέρες σε διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για να συμφωνηθεί η αρωγή προς την Ελλάδα. Και σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ελλάδα. Ακόμη και το πρωτόκολλο αποδέχτηκαν να ξεπεράσουν, κάποια στιγμή. Δηλαδή Σαρκοζί-Παπανδρέου να κάνουν κοινή δήλωση, κάτι που δεν γίνεται αφού ο κ. Σαρκοζί είναι αρχηγός του γαλλικού κράτους. Τι αναμένεται; Δήλωση ίσως κατά των κερδοσκόπων και σχετικές πρωτοβουλίες μέσω κρατικών τραπεζών.

ΗΠΑ
Βίζα για... αλληλεγγύη

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε ραντεβού και το έκλεισε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Για την Ουάσιγκτον θα αναχωρήσει λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επί των Οικονομικών, Ηρακλής Πολεμαρχάκις, ο οποίος έχει σημαντικές επαφές στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα για τον Ελληνα πρωθυπουργό περιλαμβάνει συνάντηση με ομογενείς, σειρά επαφών με παράγοντες της αγοράς και φυσικά το κρίσιμο ραντεβού με τον Ομπάμα. Αναμένεται ότι θα επιβραβεύσει την ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση να λάβει σκληρά μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ενα «δώρο» επιπλέον που περιμένει ο κ. Παπανδρέου είναι η κατάργηση της βίζας.
fimotro.


Read more...

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥ "ΤΣΑΡΟΥ" ΣΤΙΣ OFF-SHORE


Την ώρα που κυνηγούν ανελέητα τους φτωχούς, για τέσσερα λεπτά πρόσθετου ΦΠΑ στο γάλα, ή για 10 λεπτά πρόσθετων φόρων στη βενζίνη, οι αδιάφθοροι του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν προκλητικά άθικτη τη σκανδαλώδη διάταξη Χριστοδουλάκη, με την οποία οι μεγάλοι της βιομηχανίας κρύβουν σε υπεράκτιους παραδείσους φορολογητέα ύλη δεκάδων δισεκατομμυρίων! Το σκανδαλώδες... άρθρο 31, παρ. 14 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (νόμος 2238/1994, ΦΕΚ Α151, για να μην δυσκολευθούν στο ψάξιμο ο Γ. Παπακωνσταντίνου και οι... άσφαιροι Ράμπο του) επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αγοράζουν από υπεράκτιες εταιρείες τις πρώτες ύλες τους, που οι περισσότερες, ως γνωστόν, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και να αφαιρούν την αξία των "υπεράκτιων" (και συνήθως παραφουσκωμένων...) τιμολογίων από το φορολογητέο εισόδημα.
Η διάταξη αυτή έχει ως εξής:
"Οι δαπάνες που πραγματοποιεί η επιχείρηση για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εξωχώρια εταιρία, καθώς και τα δικαιώματα ή οι αποζημιώσεις που καταβάλλει αυτή σε εξωχώρια εταιρία για τη χρησιμοποίηση στην Ελλάδα τεχνικής βοήθειας, ευρεσιτεχνιών, σημάτων, σχεδίων, μυστικών βιομηχανικών μεθόδων και τύπων, πνευματικής
ιδιοκτησίας και άλλων συναφών δικαιωμάτων, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται δαπάνες που αφορούν αγορά ή μεταφορά στην Ελλάδα αργού πετρελαίου, πετρελαιοειδών ή άλλων προϊόντων για τα οποία δημοσιεύονται δείκτες τιμών χονδρικής πώλησης και τα οποία αποτελούν αντικείμενο
διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά προϊόντων". Σημειώνεται ότι η "έξυπνη" εξαίρεση της δεύτερης παραγράφου προστέθηκε το 2002 από τον Νίκο Χριστοδουλάκη. Μέχρι τότε, ίσχυε μόνο η πρώτη παράγραφος και όσοι παρουσίαζαν τιμολόγια από εξωχώριες (off-shore) εταιρείες στην εφορία γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσαν να αφαιρέσουν την αξία τους από το φορολογητέο εισόδημα, άρα θα πλήρωναν πολύ μεγαλύτερους φόρους. Πώς λειτουργεί στην πράξη η διάταξη αυτή; Ένα διυλιστήριο (ας μην πούμε ονόματα και θίξουμε υπολήψεις, άλλωστε όλοι τα γνωρίζουν) μπορεί να αγοράζει αργό πετρέλαιο Σαουδικής Αραβίας με ενδιάμεσο σταθμό μια υπεράκτια εταιρεία, κάποιας χώρας με αστείους φορολογικούς συντελεστές και ανύπαρκτους ελέγχους. Το αργό πετρέλαιο ξεκινάει από την Σ. Αραβία με 80 δολ. το βαρέλι, αλλά η υπεράκτια εταιρεία το τιμολογεί στο ελληνικό διυλιστήριο στα 85 δολ. Αυτά τα 5 δολ. μένουν στον υπεράκτιο παράδεισο αφορολόγητα, ενώ το διυλιστήριο εμφανίζει δαπάνη αγοράς πρώτης ύλης 85 δολ. στην εφορία και αφαιρεί από το φορολογητέο εισόδημα αυτό το ποσό, αντί των 80 δολ. Στη συνέχεια, πουλάει τα διυλισμένα προϊόντα του με το "καπέλο" που αντιστοιχεί σε αυτή τη διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και το εικονικό κόστος αγοράς της πρώτης ύλης και αδειάζει θαυμάσια την τσέπη του καταναλωτή! Και φοροαποφυγή και άγρια κερδοσκοπία εις βάρος φορολογουμένων και καταναλωτών (διάταξη... 2 σε 1 υπέρ των ισχυρών της οικονομίας!).
Γιατί, λοιπόν, κ. Παπακωνσταντίνου δεν καταργείτε άμεσα αυτή την εξοργιστική διάταξη; Γιατί πρέπει η εφορία μας σε δύσκολους καιρούς να απαλλάσσει από φόρους τους επιτήδειους μεγαλόσχημους, όταν παρουσιάζουν "φουσκωμένα" τιμολόγια από φορολογικούς παραδείσους; Γιατί δεν μπορούν να κόβουν ένα τιμολόγιο αγοράς αργού πετρελαίου, καφέ, ή τόσων άλλων εισηγμένων σε χρηματιστήρια εμπορευμάτων από εταιρεία της χώρας όπου παράγεται το κάθε προϊόν, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούν ενδιάμεσους σε φορολογικούς παραδείσους; Γιατί η ελληνική εφορία αφήνει αυτό το πάρτι φοροαποφυγής και υπερτιμολογήσεων να συνεχίζεται αδιατάρακτα εδώ και 8 χρόνια, την ώρα που η χώρα βαδίζει στη χρεοκοπία και φορολογούνται άγρια εκατομμύρια εργαζόμενοι; Ποια απάντηση έχετε να δώσετε κ. Παπακωνσταντίνου;

Υ.Γ. Μήπως δεν θέλετε, κ. Παπακωνσταντίνου, να καταργήσετε τη διάταξη και να προσβάλλετε τον Νίκο Χριστοδουλάκη, με τον οποία είχατε άριστη συνεργασία, την εποχή που είχε το τιμόνι της οικονομίας και πιλοτάριζε υπέρ των ισχυρών; Μήπως δεν την καταργείτε, επειδή είχατε και εσείς ενεργό συμμετοχή στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής που μας εκσυγχρόνισε τόσο καλά; Αντιγράφουμε από το επίσημο βιογραφικό σας:
"Σύμβουλος του τ. Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη σε θέματα «Κοινωνίας της Πληροφορίας» (1998-2000), Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (2000-2002), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ, μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ (2002-4). Υπεύθυνος για το συντονισμό της «Διαδικασίας της Λισσαβώνας» στην Ελληνική Προεδρία της ΕΕ". Το (εκσυγχρονιστικό) αίμα, νερό δεν γίνεται, έτσι δεν είναι κ. Παπακωνσταντίνου;

fimotro.

Read more...

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Κοινωνική έκρηξη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προβλέπουν οι πολίτες μετά την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, που διχάζουν την ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον κατευνασμό των αγορών, τα χαρακτηρίζει ταυτόχρονα άδικα και σκληρά που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρ΄ ότι...
η συντριπτική
πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε απεργίες τις οποίες οργανώνουν τα συνδικάτα, τέσσερις στους πέντε Ελληνες προβλέπουν κοινωνική αναταραχή και απαιτούν να αρθούν οι φορολογικές ρυθμίσεις μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία.
Η κοινή γνώμη υποδέχθηκε με έντονη καχυποψία τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει
ποτέ, παρ΄ ότι δηλώνει πως εμπιστεύεται τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού και του οικονομικού του επιτελείου. Παράλληλα οι πολίτες δηλώνουν βέβαιοι ότι στα επόμενα χρόνια οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι και ότι η Ευρώπη λειτουργεί με αλληλεγγύη μόνο για τις ισχυρότερες χώρες, αδιαφορώντας για τις ασθενέστερες που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ. Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι οι πολίτες αποδοκιμάζουν τα κόμματα που αντιδρούν στα νέα μέτρα και επικροτούν τη στάση όσων προσφέρουν συναίνεση στην κυβέρνηση, με πρώτο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη.
Το 69,1% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Κάπα Research υποστηρίζει ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που τα χαρακτήρισε μόνιμα. Το 11,3% πιστεύει ότι τα μέτρα θα αποδώσουν ως το τέλος του χρόνου, ενώ το 26,3% πιστεύει ότι θα αποδώσουν σε 1-2 χρόνια και το 20% σε 3-5 χρόνια. Η πλειοψηφία όμως (26,8%) εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα αποδώσουν ποτέ!
Την ίδια στιγμή, το 51,9% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρωθυπουργός για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία (95,1%) τονίζουν ότι τα νέα μέτρα δεν θα πετύχουν αν δεν συνδυαστούν με αναπτυξιακή πολιτική. Με εντυπωσιακό επίσης ποσοστό (86,5%) τονίζουν ότι τα μέτρα δεν πρέπει να γίνουν αυστηρότερα με περαιτέρω επιβολή φόρων, ούτε να επεκταθούν στον ιδιωτικό τομέα (75,9%).
Οι έλληνες πολίτες τονίζουν επίσης σε ποσοστό 50,3% ότι η μείωση του εισοδήματός τους δημιουργεί νέες ταξικές διαφορές και προκαλεί ρήγματα στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Τέσσερις στους πέντε εξάλλου (86,9%) θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανόν να υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικής εξέγερσης, παρ΄ ότι μόνο το 45,6% αντιμετωπίζει θετικά τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις αυτές δηλώνει ότι θα συμμετάσχει σίγουρα το 17,6%, ενώ το 54,8% δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει.
Ποιους εμπιστεύονται
Στη δημοσκόπηση του «Βήματος» απεικονίζεται επίσης ανάγλυφα η απογοήτευση των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας και για τις προοπτικές βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου τους. Το 85,2% εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στα επόμενα χρόνια οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Απαντώντας εξάλλου στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται και σε ποιον ελπίζουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους, το 57,3% δηλώνει ότι βασίζεται μόνο στον εαυτό του, ενώ το 39,4% ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν! Σχολιάζοντας τη συμπεριφορά ελλήνων και ξένων πολιτικών, οι συμμετέχοντες στη δημο σκόπηση δίνουν τις περισσότερες θετικές ψήφους στον κ. Γ. Καρατζαφέρη, λόγω της επιλογής του να στηρίξει τα νέα μέτρα, και στον ΣΥΡΙΖΑ τις περισσότερες αρνητικές, προφανώς λόγω των ακραίων κινητοποιήσεων που επιλέγει. Συντριπτικά υπέρ του Πρωθυπουργού είναι η σύγκρισή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα της οικονομίας. Τον κ. Παπανδρέου δηλώνουν ότι εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά το 47,6% των ερωτηθέντων, ενώ τον κ. Σαμαρά το 23,5%. Σε ό,τι αφορά εξάλλου τη δημοτικότητα των ξένων ηγετών στην Ελλάδα, όπως είναι φυσικό πρώτος είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί με 58,9% θετικές ψήφους και ακολουθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα με 42,1%. Πρωταθλήτρια στις αρνητικές ψήφους αναδεικνύεται η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ (85,1%) και ακολουθεί ο κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν (70,6%).
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση θεωρούν εξάλλου χλιαρές τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις επιθέσεις που δέχθηκε από το εξωτερικό, ενώ επιχειρώντας μια εκτίμηση για το μέλλον η συντριπτική πλειοψηφία (86,7%) πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Την ευθύνη για την κακή κατάσταση της οικονομίας, οι πολίτες την αποδίδουν κυρίως στην κυβέρνηση Καραμανλή, καταλογίζοντας όμως ευθύνες και στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη και Α. Παπανδρέου. Η πλειοψηφία τους θεωρεί ότι δεν είναι ικανοποιητική η στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα, ενώ ένα ποσοστό 52,2% πιστεύει πως η χώρα μας βρίσκεται πλέον υπό την κηδεμονία της Ευρώπης.
Η ταυτότητα της έρευνας
Επωνυμία εταιρείας: ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ Α.Ε. Αρ. μητρ.: 5 Επωνυμία- όνομα εντολέα: «Το Βήμα της Κυριακής» Σκοπός δημοσκόπησης: Ερευνα κοινής γνώμης σχετικά με τα έκτακτα μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.
Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη:
1.044 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων:
4 Μαρτίου 2010 Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του 2009 Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 3,03% με διάστημα εμπιστοσύνης 95% * Η Κάπα Research: Είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.
fimotro.


Read more...

ΕΤΣΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Ευθυμιάδου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)

Μίζες, υπερτιμολογήσεις, αυξήσεις δαπανών χωρίς προηγούμενο, σπατάλες, νοσοκομεία χωρίς προϋπολογισμό και έλεγχο, αλλά και κακοδιαχείριση: αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ΕΣΥ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 30% των συνολικών δαπανών στον χώρο της υγείας είναι σπατάλες που οφείλονται στην κακοδιοίκηση, στην αναχρονιστική διαχείριση, τη... διαφθορά και την κακή ιατρική, ενώ μόνο οι μίζες στις αγορές ειδικού υλικού εκτιμώνται ότι φθάνουν επίσης στο 30%. Οι υπερτιμολογήσεις σε ιατρικές συσκευές αγγίζουν και το 500%.
Την ώρα λοιπόν που ο Ελληνας καλείται να σφίξει το ζωνάρι, κάποιοι στα νοσοκομεία πλουτίζουν ανεξέλεγκτα, όπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε σε 26 νοσοκομεία της Αττικής το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Γ. Τούντα.
Χρέη 6,2 δισ. ευρώ
Είναι η πρώτη φορά που έρευνα καταγράφει όλες τις αυξήσεις των δαπανών ανά νοσοκομείο και υλικό για ένα διάστημα τεσσάρων ετών, οι οποίες οδήγησαν τελικά σε χρέη που σήμερα αγγίζουν τα 6,2 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν περιπτώσεις νοσοκομείων όπου οι ερευνητές εντόπισαν αύξηση σε αγορές ακόμη και πάνω από 3.000%. Χρειάστηκε ορισμένες φορές να επανεξετάσουν τα στοιχεία διερευνώντας αν υπήρχε λάθος. Δυστυχώς όμως τα δεδομένα ήταν ακριβή.
Οι μεγαλύτερες σπατάλες, με βάση τον μέσο όρο αύξησης των δαπανών και στα 26 νοσοκομεία, καταγράφηκαν στην κατηγορία «λοιπά είδη» (λειτουργικές δαπάνες εκτός μισθοδοσίας, όπως φύλαξη, καθαριότητα, πλύση ιματισμού, διανομή γευμάτων, εκπαίδευση, οδοιπορικά κ.λπ.) με μέσο όρο αύξησης 118,3%.
Ακολουθεί το ορθοπεδικό υλικό με 71,5%, τα αντιδραστήρια με 56,79%, τα φάρμακα με 46,81% και τέλος το υγειονομικό υλικό με 31,11%.
Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι:
1 Ο «Ευαγγελισμός» εμφανίζεται να έχει αυξήσει τις λειτουργικές του δαπάνες («λοιπά είδη») κατά 3.376,32% από το 2005 έως και το 2008. Το 2005, οπότε πιθανότατα δεν γινόταν καμία ουσιαστική καταγραφή των εξόδων, φαίνεται να δαπάνησε 708.000 ευρώ, το 2006 ξόδεψε 14,3 εκατ. ευρώ, το 2007 17,9 εκατ. ευρώ και το 2008 24,6 εκατ. ευρώ.
Στην αντίστοιχη κατηγορία των λειτουργικών εξόδων το Οφθαλμιατρείο παρουσιάζει μια αύξηση 991,25%, η «Παμμακάριστος» 587,6% και το «Ιπποκράτειο» 513,3%.
2 Στις αγορές ορθοπεδικού υλικού, ενώ θα περίμενε κανείς το κατ' εξοχήν νοσοκομείο ατυχημάτων ΚΑΤ να έχει τις μεγαλύτερες αυξήσεις, τελικά ο «Ευαγγελισμός» αποδεικνύεται πρωταθλητής, με αύξηση 136,9%. Το ίδιο και το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», που παρουσιάζει αύξηση 127,5%.
3 Οι αυξήσεις στις αγορές αντιδραστηρίων προκαλούν επίσης εντύπωση, έστω κι αν θεωρήσει κανείς ότι στα δημόσια νοσοκομεία προστέθηκε ο μοριακός έλεγχος του αίματος. Ειδικότερα το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» παρουσιάζει αύξηση 142,4%, το «Λαϊκό» 140,3%, το «Ανδρέας Συγγρός» 119,1% και το «Σωτηρία» 113%.
4 Τα φάρμακα, παρ' ότι θα εκτιμούσε κανείς πως αποτελούν το υπ' αριθμόν ένα κόστος για τα νοσοκομεία, δεν εμφανίζουν τεράστιες αυξήσεις, με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια. Το Οφθαλμιατρείο αύξησε τις δαπάνες του για φαρμακευτικό υλικό κατά 1.170,1%, το «Ανδρέας Συγγρός» κατά 83%, το «Ιπποκράτειο» κατά 71,3% και το «Αγία Ολγα» κατά 66,2%.
5 Πιο πολλές ανάγκες ακόμη και από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας φαίνεται πως έχει το μικρό νοσοκομείο «Αγία Ολγα», αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς ότι αύξησε τις δαπάνες του για υγειονομικό υλικό κατά 115,8% σε σύγκριση με τον «Ευαγγελισμό», που παρουσιάζει 39,5%; Πολυέξοδος και ο «Αγιος Σάββας» με 72,63% και το «Λαϊκό» με 61,1%. «Η συνολική αύξηση στα διάφορα είδη που προμηθεύονται τα νοσοκομεία οφείλονται σε σπατάλη στις ποσότητες ή σε υπερτιμολόγηση των ειδών (πλην φαρμάκων για τα οποία ισχύει διατίμηση), καθώς αφ' ενός δεν αυξήθηκε ο όγκος των παρεχόμενων φροντίδων και αφ' ετέρου μπορούμε να υποθέσουμε πως σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν αναμένεται ραγδαία αλλαγή του είδους των περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν στα νοσοκομεία» εξηγεί ο Κ. Σουλιώτης, λέκτωρ πολιτικής υγείας και ένας εκ των ερευνητών.
Οι διοικητές των νοσοκομείων σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται να έχουν άγνοια για τις σπατάλες, είτε γιατί η καταχώριση των στοιχείων γινόταν από τις υπηρεσίες, είτε γιατί όλα μοιάζουν νομότυπα.
Ο πρώην διοικητής του «Ιπποκρατείου» Δ. Βανδώρος, που υπηρετούσε στο νοσοκομείο την επίμαχη περίοδο, εξηγεί: «Πρόκειται για αναντιστοιχία μεταξύ των τεσσάρων χρόνων, διότι φαίνεται πως προσμετρήθηκαν διαφορετικά υλικά. Σήμερα όμως δεν έχω πρόσβαση στα στοιχεία για να τα ελέγξω. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, εκτιμώ πως αιτία είναι η αύξηση των τιμών τους και ιδίως η αύξηση των κυτταροστατικών φαρμάκων των καρκινοπαθών».
Η Αλεξάνδρα Δρε, διοικήτρια του Οφθαλμιατρείου, όπου καταγράφεται αύξηση πάνω από 1.170% στα φάρμακα και 991% στα «λοιπά είδη», αναφέρει: «Υπάρχει ένα ειδικό φάρμακο για συγκεκριμένες παθήσεις, το οποίο έχει υψηλή τιμή και χρησιμοποιείται και για πρόσθετες παθήσεις και το οποίο ξεκινήσαμε να το χορηγούμε. Ομως εισπράττουμε τα έξοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία εφόσον ανταποκρινόμαστε σε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα, αυξήθηκαν επειδή βρισκόμασταν σε μια ανακατασκευή και χρειαζόμασταν επιπρόσθετη φρούρηση, ενώ υπήρχε διασπορά διαφόρων τμημάτων του νοσοκομείου σε άλλα κτίρια».
Ο τότε διοικητής του «Σωτηρία», Γ. Μυλωνάκης, επισημαίνει για τις τεράστιες αυξήσεις στις αγορές των αντιδραστηρίων: «Είχε αυξηθεί η κίνηση στο νοσοκομείο, διότι είχαμε φτιάξει νέα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο φόρτος εργασίας. Το "Σωτηρία" ήταν τριτοκοσμικό το 2006 και πλέον είναι ανθρώπινο. Οφείλεται στην πραγματική αύξηση των πολιτών και των ασθενών που το επισκέπτονται».
Οι μεγάλες αυξήσεις στις δαπάνες των ορθοπεδικών ειδών στον «Αγιο Σάββα» οφείλονται κατά τον διοικητή του νοσοκομείου, Γ. Δημάρατο, σε νέα υλικά και μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο νοσοκομείο, για καλύτερη παροχή υπηρεσιών λόγω της φύσης της αρρώστιας.
Αλλά ο ίδιος εντοπίζει λάθη στην καταγραφή των στοιχείων: «Το 2008 χρεώνονται όλα τα είδη που χορηγούνται στους ασθενείς και γι' αυτό διαφαίνεται μεγάλη αύξηση, ενώ το 2006 και το 2007 δεν περιλαμβάνονται όλα τα είδη».
Το μικρό νοσοκομείο «Ελπίς» εμφανίζει αύξηση 450% στα «λοιπά είδη». Ο τότε διοικητής, Κ. Ντακούλης, υπογραμμίζει: «Τη στιγμή που κάναμε αυτές τις αγορές ήταν όλες αιτιολογημένες. Ολα έγιναν νόμιμα και καμία απόφαση δεν πάρθηκε μόνο με την υπογραφή του διοικητού αλλά και με τις εγκρίσεις του Δ.Σ.».
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Τίτλος: «Σπατάλες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».
Φορέας υλοποίησης: Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργαζόμενο με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Επικεφαλής: Γιάννης Τούντας, αν καθηγητής κοινωνικής ιατρικής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας.
Ομάδα μελέτης: Μαίρη Γείτονα, επίκουρος καθηγήτρια οικονομικών της υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης, λέκτωρ πολιτικής υγείας, και η Ολγα Σίσκου, διδάκτωρ οργάνωσης και διοίκησης υπηρεσιών υγείας.
Χρόνος και τόπος: Ολοκλήρωση της έρευνας, Μάρτιος 2010, περίοδος εξέτασης: 4 έτη, από 2005 έως και 2008. Η έρευνα έγινε σε 26 νοσοκομεία της Αττικής.



Read more...

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ. ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ!


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα παραπέμπονται από το υπουργείο Εργασίας οι καταγγελίες πολιτών και ασφαλιστικών ταμείων που αφορούν παράνομες συναλλαγές φαρμακοποιών και γιατρών. Ταυτοχρόνως, τροπολογία που κατατίθεται από τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, την Τετάρτη, στο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση εργασιακών θεμάτων, προβλέπει τη διακοπή της συνεργασίας φαρμακείων με ασφαλιστικά ταμεία, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της καταγγελίας, δηλαδή χωρίς τις πολύχρονες...
καθυστερήσεις που προκύπτουν από τις διοικητικές αποφάσεις και ανεξάρτητα από τη διαδικασία που κινείται στο πλαίσιο των φαρμακευτικών συλλόγων.
Βουλευτές κατά υπουργού
Επί της ουσίας, πρόκειται για το πιο απτό μέτρο -εάν φυσικά εφαρμοστεί με συνέχεια και συνέπεια- για να χτυπηθεί το κύκλωμα του φαρμάκου, που κανείς δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να αντιμετωπίσει. Ακόμη και η οριοθέτηση του νέου συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων αποδεικνύεται βουνό για τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της υπουργού κ. Λ. Κατσέλη, αφήνοντας ποικίλα όσα υπονοούμενα για τη σύγκλιση της πρότασής της με αυτή των φαρμακοβιομηχάνων. Αλλά και η υπουργός τούς ανταπέδωσε την πρωτοφανή πίεση που δέχτηκε, με μια επίδειξη πείσματος (επανέφερε τρεις φορές προς συζήτηση την ίδια διάταξη) αλλά και εκπληκτικής άγνοιας... κινδύνου.
Αγνοια και υπονοούμενα
Η ιστορία του φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένων και των συγκρούσεων, προχθές στην αίθουσα της Γερουσίας, επιβεβαιώνει ότι φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες έχουν πολλούς συμμάχους στα κόμματα. Πρωτίστως, έχουν μαζί τους την άγνοια και τη σύγχυση στην οποία συμβάλλουν οι τεχνικές λεπτομέρειες της τιμολόγησης. Με τους μισούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αφήνουν υπονοούμενα για τους άλλους μισούς για συναλλαγές και σχέσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες, είναι βέβαιο ότι το κύκλωμα του φαρμάκου δεν έχει λόγους ακόμη να φοβάται την εξάρθρωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι η βασική διαφωνία βουλευτών με την κ. Κατσέλη αφορά την πρότασή της να προσδιορίζεται η τιμή με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στα κράτη της Ευρωζώνης και όχι με το σύνολο των κρατών-μελών της Ε. Ε.
Με ορατό τον κίνδυνο να παραπεμφθεί και πάλι στις ελληνικές καλένδες το θέμα και να συνεχιστεί η αιμορραγία πόρων από τα Ταμεία, στα οποία η δαπάνη για το φάρμακο το 2009 έφτασε τα 5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας κ. Αν. Λοβέρδος ζήτησε τη σύγκληση διυπουργικής επιτροπής για να λάβει την τελική απόφαση. Πάντως, από την καθυστέρηση στον προσδιορισμό του συστήματος τιμολόγησης, τα Ταμεία επιβαρύνονται κάθε μέρα με το πρόσθετο ποσό των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Το νέο ασφαλιστικό
Αλλά ούτε και στην προετοιμασία του νέου ασφαλιστικού νόμου υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Την περασμένη Πέμπτη, δόθηκαν οι κατευθύνσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του Εργασίας να ξεκινήσουν τη σύνταξη του σχεδίου νόμου, ενώ στις 16 Μαρτίου ο πρόεδρος της επιτροπής των ειδικών, καθηγητής Αγ. Στεργίου, θα καταθέσει το πόρισμα του διαλόγου με τις προτάσεις της επιτροπής. Τα μέλη της επιτροπής δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την παράκαμψη των προτάσεών τους στο θέμα της πρόσφατης πάγιας ρύθμισης για τις οφειλόμενες εισφορές. Στην πραγματικότητα, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό που αφορά τον προσδιορισμό της ανταποδοτικής σύνταξης και των συντελεστών με τους οποίους θα προσμετρούνται τα χρόνια υπηρεσίας - ασχολείται ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης.
Ομως, παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο και η όλη προσπάθεια για την οριοθέτηση του ποσού της βασικής σύνταξης μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με ένα ακόμη εγχείρημα τετραγωνισμού του κύκλου. Πάντως, μέχρι τέλος του μήνα, ενδεχομένως και έως τις 28 Μαρτίου, το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο.
Τα Ταμεία σε αριθμούς
ΙΚΑ
54,48% των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Πρόκειται για 2,2 εκατ. άμεσα ασφαλισμένους (σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και 5,6 εκατ. έμμεσα ασφαλισμένους (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 1,15 εκατ.
ΟΑΕΕ
839.321 οι άμεσα ασφαλισμένοι και 2,1 εκατ. τα έμμεσα μέλη. Εχει 305.066 συνταξιούχους.
ΟΓΑ
725.000 οι άμεσα ασφαλισμένοι και 2 εκατ. τα έμμεσα μέλη. Οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 829.990 άτομα.
ΕΤΑΑ
261.330 οι άμεσα ασφαλισμένοι και 448.909 τα έμμεσα μέλη. Οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 49.426 άτομα.
ΕΤΑΠ - ΜΜΕ
21.900 οι άμεσα ασφαλισμένοι και 20.838 τα έμμεσα μέλη. Οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 5.138 άτομα.
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
4,1 εκατ. ο συνολικός αριθμός των άμεσα ασφαλισμένων στην Ελλάδα. Οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 2,35 εκατ. και οι δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (έμμεσα ασφαλισμένοι) σε 10 εκατ. άτομα.

fimotro

Read more...