Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ - ΜΑΘΗΜΑ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ!


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


Ποιος να το φανταζόταν ότι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης οι υπουργοί και υφυπουργοί θα παρακολουθούσαν μάθημα για τι ακριβώς έλεγαν ο Θουκυδίδης, ο Πλάτων, ο Κικέρων, ο Μακιαβέλι και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον 9ο μ.Χ. αιώνα! Η έμπνευση ανήκει στον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, ο οποίος επέλεξε αυτόν...
τον τρόπο για να παρουσιάσει τον κώδικα δεοντολογίας που συνέταξε για τους υπουργούς. «Αξιος άρχοντας είναι όποιος κατορθώσει να κάνει σπουδαία μια πολιτεία φαύλη» υπογράμμισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας τη γνωστή φράση του Πατριάρχη Φωτίου, εντυπωσιάζοντας τους συναδέλφους του. Οπως επίσης χρησιμοποίησε και μια άλλη: «Οι φαύλοι που περιστοιχίζουν τον άρχοντα, διαβάλλουν και το δικό του ήθος».
Ο κώδικας Παμπούκη έχει τίτλο Κανόνες Δεοντολογίας Πολιτικής Ηγεσίας και εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο με την προϋπόθεση να... εκσυγχρονιστεί. Και τούτο γιατί ορισμένοι υπουργοί, όπως οι κκ. Δ. Ρέππας και Ευ. Βενιζέλος, είχαν κάποιες ενστάσεις.
Για παράδειγμα, στην εντολή ότι δεν θα δέχονται στο εξής δώρα άνω των 250 ευρώ, ζήτησαν χαριτολογώντας να εξαιρεθούν από τον κανόνα τα βιβλία. Ετσι «η μπάλα» πέρασε στους υπουργούς που κλήθηκαν να διαμορφώσουν τις δικές τους προτάσεις για την «ηθική της ευθύνης» ως τις 15 Μαρτίου. Οι Κανόνες Δεοντολογίας, όπως εξήγησαν οι εισηγητές, ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος και ο υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης, εκ φύσεως δεν μπορούν να περιλαμβάνουν, σε περίπτωση παράβασης του κώδικα, καμία άλλη τιμωρία παρά μόνον την αποδοκιμασία εκείνου που δεν τους τή ρησε ή και την έκπτωσή του από το αξίωμά του.
Για να πειστούν οι υπουργοί, αφού για πρώτη φορά ετίθετο και μάλιστα σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θέμα ηθικής και δεοντολογίας (μετά το γνωστό «σεμνά και ταπεινά» της προηγούμενης κυβέρνησης), ο κ. Παμπούκης επικαλέστηκε και τον Θουκυδίδη, τον Πλάτωνα, αλλά και τον Κικέρωνα και το έργο του Περί καθηκόντων που περιγράφει τις ηθικές δεσμεύσεις του ηγεμόνα. Είναι αυτές ακριβώς οι δεσμεύσεις που ο Μακιαβέλι, όπως σημειώθηκε, «θα διαλύσει ανάγοντας σε μοναδικό κριτήριο της ηθικής του ηγεμόνα την αποτελεσματικότητά του».
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι εκτός των αρχαίων φιλοσόφων οι υπουργοί θυμήθηκαν και τον κ. Γ. Βουλγαράκη! Συζήτηση υπήρξε για την άποψη που είχε κυριαρχήσει επί ΝΔ ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό». Οπως τονίστηκε, «η κυβέρνηση θεωρεί ότι πέρα από τη νομιμότητα πρέπει να ισχύσουν και κριτήρια πολιτικής και αισθητικής που αφορούν τους σοσιαλιστές». Ποια είναι αυτά; Η καταδίκη κάθε είδους κερδοσκοπικής δραστηριότητας, καθώς και πολυτελούς και σκανδαλώδους διαβίωσης. Και κάπως έτσι διαμορφώθηκε η τελική διάταξη για τα δωράκια των υπουργών ως εξής: «Αντικείμενα εκτιμώμενης, σύμφωνα με την αγορά, αξίας άνω των 250 ευρώ επιστρέφονται χωρίς καθυστέρηση, εξαιρουμένων όσων ανταλλάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων της χώρας. Δώρα των οποίων η επιστροφή είναι για οποιονδήποτε λόγο δυσχερής, εκποιούνται στην ετήσια αγορά, τα έσοδα της οποίας εισφέρονται υπέρ του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Με δυο λόγια, οι υπουργοί εφ΄ εξής θα πρέπει να αναρτούν σε ειδική ιστοσελίδα τα δώρα που λαμβάνουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: