Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ...


Σε λίγα λεπτά ολοκληρώνεται η συνάντηση που έχουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με ζητούμενο μία ισχυρή δέσμευση σε ευρω-λύση για την οικονομική κρίση και κυρίως στο θέμα του υψηλού κόστους... δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Παρίσι δύο 24ωρα μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, συνάντηση που κατέληξε σε μία κοινή θέση Αθήνας-Βερολίνου για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας. Μία ακόμη σαφέστερη δήλωση από το Παρίσι για την έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων στη μάχη κατά των κερδοσκόπων, θα μπορούσε να συνεισφέρει σε ένα καλύτερο περιβάλλον δανεισμού για την Ελλάδα.
Η δήλωση του προέδρου του ΟΔΔΗΧ ότι «στοχεύουμε σε επίπεδα όχι αρκετά μεγαλύτερα από της Ιρλανδίας» μπορεί να δείξει τον πήχη που θέτει η κυβέρνηση για ένα ικανοποιητικό επίπεδο στα περιθώρια δανεισμού, περί τις 200 μονάδες βάσης. Το ύψος των spread θα αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τον Απρίλιο και τον Μάιο όταν η χώρα θα βγει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ.
Οι μέχρι τώρα εκδόσεις εντόκων γραμματίων έχουν δείξει ότι, πιθανότατα, η χώρα μας δεν θα έχει πρόβλημα να αντλήσει τα κεφάλαια αυτά στις αγορές. Εάν όμως η ψαλίδα των επιτοκίων παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, το κόστος -οικονομικό και πολιτικό- για τη χώρα θα είναι μεγάλο. Ζητούμενο για την Ελλάδα, η οποία αφήνει το έστω θεωρητικό ενδεχόμενο της προσφυγής στο ΔΝΤ ανοιχτό, είναι μία ισχυρή δέσμευση ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει να αντιμετωπίσει η χώρα μας τέτοιους κινδύνους.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: