Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ. ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ!


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα παραπέμπονται από το υπουργείο Εργασίας οι καταγγελίες πολιτών και ασφαλιστικών ταμείων που αφορούν παράνομες συναλλαγές φαρμακοποιών και γιατρών. Ταυτοχρόνως, τροπολογία που κατατίθεται από τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, την Τετάρτη, στο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση εργασιακών θεμάτων, προβλέπει τη διακοπή της συνεργασίας φαρμακείων με ασφαλιστικά ταμεία, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της καταγγελίας, δηλαδή χωρίς τις πολύχρονες...
καθυστερήσεις που προκύπτουν από τις διοικητικές αποφάσεις και ανεξάρτητα από τη διαδικασία που κινείται στο πλαίσιο των φαρμακευτικών συλλόγων.
Βουλευτές κατά υπουργού
Επί της ουσίας, πρόκειται για το πιο απτό μέτρο -εάν φυσικά εφαρμοστεί με συνέχεια και συνέπεια- για να χτυπηθεί το κύκλωμα του φαρμάκου, που κανείς δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να αντιμετωπίσει. Ακόμη και η οριοθέτηση του νέου συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων αποδεικνύεται βουνό για τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της υπουργού κ. Λ. Κατσέλη, αφήνοντας ποικίλα όσα υπονοούμενα για τη σύγκλιση της πρότασής της με αυτή των φαρμακοβιομηχάνων. Αλλά και η υπουργός τούς ανταπέδωσε την πρωτοφανή πίεση που δέχτηκε, με μια επίδειξη πείσματος (επανέφερε τρεις φορές προς συζήτηση την ίδια διάταξη) αλλά και εκπληκτικής άγνοιας... κινδύνου.
Αγνοια και υπονοούμενα
Η ιστορία του φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένων και των συγκρούσεων, προχθές στην αίθουσα της Γερουσίας, επιβεβαιώνει ότι φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες έχουν πολλούς συμμάχους στα κόμματα. Πρωτίστως, έχουν μαζί τους την άγνοια και τη σύγχυση στην οποία συμβάλλουν οι τεχνικές λεπτομέρειες της τιμολόγησης. Με τους μισούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αφήνουν υπονοούμενα για τους άλλους μισούς για συναλλαγές και σχέσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες, είναι βέβαιο ότι το κύκλωμα του φαρμάκου δεν έχει λόγους ακόμη να φοβάται την εξάρθρωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι η βασική διαφωνία βουλευτών με την κ. Κατσέλη αφορά την πρότασή της να προσδιορίζεται η τιμή με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στα κράτη της Ευρωζώνης και όχι με το σύνολο των κρατών-μελών της Ε. Ε.
Με ορατό τον κίνδυνο να παραπεμφθεί και πάλι στις ελληνικές καλένδες το θέμα και να συνεχιστεί η αιμορραγία πόρων από τα Ταμεία, στα οποία η δαπάνη για το φάρμακο το 2009 έφτασε τα 5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας κ. Αν. Λοβέρδος ζήτησε τη σύγκληση διυπουργικής επιτροπής για να λάβει την τελική απόφαση. Πάντως, από την καθυστέρηση στον προσδιορισμό του συστήματος τιμολόγησης, τα Ταμεία επιβαρύνονται κάθε μέρα με το πρόσθετο ποσό των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Το νέο ασφαλιστικό
Αλλά ούτε και στην προετοιμασία του νέου ασφαλιστικού νόμου υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Την περασμένη Πέμπτη, δόθηκαν οι κατευθύνσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του Εργασίας να ξεκινήσουν τη σύνταξη του σχεδίου νόμου, ενώ στις 16 Μαρτίου ο πρόεδρος της επιτροπής των ειδικών, καθηγητής Αγ. Στεργίου, θα καταθέσει το πόρισμα του διαλόγου με τις προτάσεις της επιτροπής. Τα μέλη της επιτροπής δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την παράκαμψη των προτάσεών τους στο θέμα της πρόσφατης πάγιας ρύθμισης για τις οφειλόμενες εισφορές. Στην πραγματικότητα, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό που αφορά τον προσδιορισμό της ανταποδοτικής σύνταξης και των συντελεστών με τους οποίους θα προσμετρούνται τα χρόνια υπηρεσίας - ασχολείται ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης.
Ομως, παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο και η όλη προσπάθεια για την οριοθέτηση του ποσού της βασικής σύνταξης μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με ένα ακόμη εγχείρημα τετραγωνισμού του κύκλου. Πάντως, μέχρι τέλος του μήνα, ενδεχομένως και έως τις 28 Μαρτίου, το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο.
Τα Ταμεία σε αριθμούς
ΙΚΑ
54,48% των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Πρόκειται για 2,2 εκατ. άμεσα ασφαλισμένους (σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και 5,6 εκατ. έμμεσα ασφαλισμένους (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 1,15 εκατ.
ΟΑΕΕ
839.321 οι άμεσα ασφαλισμένοι και 2,1 εκατ. τα έμμεσα μέλη. Εχει 305.066 συνταξιούχους.
ΟΓΑ
725.000 οι άμεσα ασφαλισμένοι και 2 εκατ. τα έμμεσα μέλη. Οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 829.990 άτομα.
ΕΤΑΑ
261.330 οι άμεσα ασφαλισμένοι και 448.909 τα έμμεσα μέλη. Οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 49.426 άτομα.
ΕΤΑΠ - ΜΜΕ
21.900 οι άμεσα ασφαλισμένοι και 20.838 τα έμμεσα μέλη. Οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 5.138 άτομα.
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
4,1 εκατ. ο συνολικός αριθμός των άμεσα ασφαλισμένων στην Ελλάδα. Οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 2,35 εκατ. και οι δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (έμμεσα ασφαλισμένοι) σε 10 εκατ. άτομα.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: