Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί

Αμέριστη πολιτική στήριξη παρείχε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην Ελλάδα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Η Ελλάδα πήρε μέτρα και δρα με αποφασιστικότητα και ως εκ τούτου μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποκάλυψε ότι μίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πριν τις συνομιλίες του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας πως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να αναλάβουν συντονισμένη δράση κατά της κερδοσκοπίας των αγορών που έχει βάλει στο στόχαστρο τη χώρα μας.

Είπε αρκετές φορές ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που συγκροτήθηκε η ευρωζώνη και καθιερώθηκε το ενιαίο νόμισμα.

Ο Νικολά Σαρκοζί είπε πως εάν υπάρξει πρόβλημα με τη χώρα μας, υπάρχουν τα μέτρα και η αποφασιστικότητα και πως αυτό είναι το μήνυμα απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν τα αποκάλυψε.

Σε ερώτηση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απάντησε ότι «η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι πάντα δίπλα σε χώρα μέλος της που πλήττεται από κερδοσκοπία. Αν δεν λειτουργούμε κατά αυτόν τον τρόπο, τότε τι μήνυμα στέλνουμε;».

«Παλεύω για να υπεραμυνθούμε της ευρωζώνης. Είναι θέμα λογικής και συνοχής. Για αυτό η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, γιατί είναι μέλος της ευρωζώνης και έχει ένα κοινό νόμισμα», υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας, η οποία αναγνωρίζει και στηρίζει την προσπάθεια του ελληνικου λαού.

«Οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε ή αν δεχτούμε δεν θα είναι θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Είμαστε σύμφωνοι και θεωρούμε πολύ σημαντικό η κρίση να είναι αφορμή για να συμβάλλει σε μια ισχυρή ευρωζώνη. Τώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα, για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κερδοσκοπία απέναντι στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, δήλωσε δεν είναι επιλογή της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο ΔΝΤ. Νομίζω πως μετά τις συναντήσεις μου, διαμορφώνεται η πολιτική βούληση και οι πιο συγκεκριμένοι τρόποι να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, αν υπάρξει».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια αλλά να μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ακόμη, είπε πως οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας είναι άριστες. «Νικολά, σε περιμένουμε στην Ελλάδα», έκλεισε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Από τη γαλλική πλευρά ήταν η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Το Σάββατο, ο Νικολά Σαρκοζί προέβη σε θετική δήλωση, στέλνοντας μήνυμα στήριξης. Είπε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που ανήκει στη ζώνη του ευρώ, ειδάλλως το ίδιο το ευρώ δεν θα είχε νόημα».


Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, συμφωνήθηκε κοινό μέτωπο κατά των κερδοσκόπων και συνεργασία σε επτά τομείς, κυρίως περιβαλλοντικής πολιτικής. Η Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουΐντο Βεστερβέλε, ο οποίος ως ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Μέρκελ, είπε ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται καμίας «λευκής επιταγής» από τους εταίρους της στην ΕΕ, για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει την κρίση στον προϋπολογισμό της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μετά τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα περιμένει από την ΕΕ να σταλεί ομόφωνα μήνυμα ότι η χώρα, με τα μέτρα που έχει λάβει, βρίσκεται στο σωστό δρόμο. «Πρόκειται εδώ για την αξιοπιστία μας. Χρειαζόμαστε την απόλυτη αλληλεγγύη των εταίρων μας, προκειμένου να ηρεμήσουν και πάλι οι χρηματαγορές», λέει χαρακτηριστικά.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: