Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Να στηρίξουμε τα μέτρα της κυβέρνησης

Συνέντευξη: Μιχάλης Σάλλας

Πρώτο Θέμα

Πρώτος στόχος όλων των τραπεζών θα είναι να στηρίξουμε τις επόμενες εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Χρειάζεται πιστή τήρηση του Προγράμματος.

Σταθερότητας και προβλέπω στο προσεχές διάστημα ότι τα spread s δανεισμού των ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας θα υποχωρήσουν».

Την εκτίμηση αυτή κάνει λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την οικονομία ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.

Ο έμπειρος τραπεζίτης μάλιστα αναφερόμενος στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, που την προηγούμενη Πέμπτη ξεπέρασε το 6%, υπενθυμίζει ότι
και τη διετία 2006-2007 η Ελλάδα δανειζόταν με τα ίδια ακριβώς επιτόκια, χωρίς να
δημιουργείται ζήτημα εξεύρεσης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.

«Τα μέτρα ήταν σκληρά,αλλά αναγκαία»

Ο κ. Σάλλας είναι πεπεισμένος ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αν και σκληρά για τον Ελληνα πολίτη, ήταν αναγκαία.

«Το φάσμα των μέτρων είναι ευρύ και πιάνει από τον πιο πλούσιο μέχρι τον πιο φτωχό», εξηγεί χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς μάλιστα αν η κυβέρνηση άργησε να τα ανακοινώσει, απαντά κατηγορηματικά: «Θα σας δώσω την εξής εξήγηση: φ αντάζεστε έναν μάνατζερ που αναλαμβάνει τα ηνία μιας επιχείρησης. Είναι δυνατόν να ζητάμε από εκείνον τις πρώτες ημέρες να λάβει τις πρώτες αποφάσεις του; Η απάντηση είναι όχι.

Πρώτα θα πρέπει να δει τι ακριβώς γίνεται και στη συνέχεια να αποφασίσει. Η κριτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολη. Πρακτικά λοιπόν έπρεπε η νέα κυβέρνηση να δει τι κάνει και πού πατάει». Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν από το κράτος και πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος
Παπανδρέου έχει όραμα για τη χώρα. Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στον τραπεζικό κλάδο, εκτιμά ότι το 2010 θα είναι ένα δύσκολο έτος: «Εμείς στην Πειραιώς έχουμε υπολογίσει ότι θα έχουμε μια μικρή κάμψη στα δάνεια που θα χορηγήσουμε εντός του έτους, κοντά στο 2%, σε σχέση με το 2009».

Και παραδέχεται όταν ερωτάται για επικείμενες συγχωνεύσεις και συνεργίες στον τραπεζικό κλάδο: «Πρώτα θα γίνουν συγχωνεύσεις στους άλλους κλάδους και στη συνέχεια στις τράπεζες. Δεν προβλέπω ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μεγάλα mergers στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Με δεδομένη την άκαμπτη εργασιακή νομοθεσία οι συνεργίες μεταξύ των μεγάλων τραπεζών είναι σχεδόν αδύνατες».

Ο κ. Σάλλας είναι ικανοποιημένος από την κερδοφορία της Πειραιώς για το 2009,
όπου ο όμιλος παρουσίασε κέρδη 235 εκατ. ευρώ και ενέγραψε προβλέψεις ύψους 491 εκατ., ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (πάνω από 90 ημέρες) κα-
τέγραψε αύξηση στο 5,1%, σημαντικά χαμηλότερα από τον ανταγωνισμό.

Οι καταθέσεις (από ομόλογα τακτικής λήξης) στην Ελλάδα υποχώρησαν ενώ στις θυγατρικές στο εξωτερικό (Κύπρο κ.α.) σημείωσαν αύξηση περίπου κατά 300 εκατ. ευρώ. Ομως οι καταθέσεις ταμιευτηρίου σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 22% και προσέγγισαν τα 10 δισ. ευρώ. Τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν οριακά, κατά 2%, στα 18,1 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά κατά 400 εκατ. τα δάνεια στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πτώση κατά 1% υπήρξε στα στεγαστικά δάνεια, αποδεικνύοντας ότι οι στρόφιγγες για την αγορά κατοικίας των τραπεζών είναι πλέον κλειστές . Σημαντική πτώση επήλθε και στα καταναλωτικά δάνεια.

Οταν ερωτάται για τις σχέσεις του με τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο της Marfin, ο κ. Σάλλας είναι κατηγορηματικός. «Εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Υπήρξε μια
επιχειρηματική κόντρα στο παρελθόν, αλλά οι σχέσεις μας έχουν αποκατασταθεί
πλήρως», λέει αφοπλιστικά. Ο ταν μάλιστα κάποιος του υπενθυμίσει ότι υπάρχει συμφωνία μη επιθετικής εξαγοράς της μιας τράπεζας προς την άλλη έως το τέλος του 2010, απαντά ότι ακόμα και όταν λήξει η
περίοδος αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει
κάτι διαφορετικό.


Συνέντευξη:Νίκος Καραμούζης

Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με τα ακριβότερα επιτόκια στην ευρωζώνη (6,4%) δυναμώνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι η χώρα μας, στην περίπτωση που τηρηθεί απαρέγκλιτα το νέο Πρόγραμμα

Σταθερότητας -το οποίο κατά κοινή ομολογία είναι το σκληρότερο της Μεταπολίτευσης-,μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της. Πλέον πολλοί τραπεζίτες εκτιμούν είτε επισήμως είτε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη βοήθεια ούτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ούτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να βγει από το τούνελ. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εurobank κ. Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα στην πρόσφατη δημοπρασία έκδοσης των ελληνικών ομολόγων, ύψους 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο πάνω από 6,3%, δανείστηκε ακριβά.

Εξηγεί, ωστόσο, ότι «η πτώση των επιτοκίων δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη». Αριστος γνώστης των αγορών, επισημαίνει ότι «η διαδικασία υποχώρησης των spreads θα είναι αργή. Ισως να διαρκέσει ακόμα και 2-3 εβδομάδες».

Το θετικό, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, είναι ότι η χώρα βγήκε να δανειστεί και πήρε όσα χρήματα χρειαζόταν.
«Υπάρχει η εκτίμηση ότι τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά θα αποκλιμακωθούν κοντά στα επίπεδα του 5,5% σε 2-3 εβδομάδες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ακόμα και η Πορτογαλία, μια χώρα με σαφώς μικρότερο δημόσιο χρέος και έλλειμμα από την Ελλάδα, δανείστηκε προ ημερών από τις αγορές με επιτόκιο κοντά στο 5,4% (περίπου 1% φθηνότερα από την Ελλάδα και 2% ακριβότερα από το γερμανικό Δημόσιο).


Τις τελευταίες εβδομάδες, παρακολουθώντας στενά τα τεκταινόμενα στις αγο-
ρές αλλά και όσα μεταφέρονται από το Βερολίνο, με την άρνηση (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης να τείνει ουσιαστική χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, ο κ. Καραμούζης είναι κατηγορηματικός: «Δεν χρειαζόμαστε ούτε την Ε.Ε., ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν τα μέτρα τηρηθούν απαρέγκλιτα, θα κερδίσουμε σιγά-σιγά τη μάχη μόνοι μας. Το στοίχημα της Ελλάδος είναι να βγει μόνη της από τη στενωπό των αγορών.

Είναι ένα στοίχημα δύσκολο, αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να το κερδίσουμε», λέει ο έμπειρος τραπεζίτης και εξηγεί: «Είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με δικές μας πρωτοβουλίες, χωρίς εξωτερική εποπτεία και επιτροπεία, χωρίς ξένα δάνεια και ευρωομόλογα, σχεδιασμένα μόνο για τη σωτηρία μας, χωρίς συμβιβασμούς και ταπεινώσεις, προασπιζόμενοι τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά μας επιτεύγματα, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας. Ο άλλος δρόμος θα είναι οδυνηρός, αφήνοντας βαθύ στίγμα για δεκαετίες σε μας και τα παι-
διά μας και θα οπισθοδρομήσει τη χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα πολλά χρόνια πίσω».

Ολοι αναγνωρίζουν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας με τα νέα μέτρα μείωσης του 13ου και του 14ου μισθού και τις αναπροσαρμογές του ΦΠΑ θα επιφέρει μεγά-
λες ανατροπές στον προγραμματισμό χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών. Ο κ. Καραμούζης αναγνωρίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για τα ελληνικά νοικοκυριά, εξηγεί όμως ότι δεν υπάρχει άλλη λύση,καθώς σε αντίθετη περίπτω-
ση θα οδηγηθούμε σε μεγάλη ύφεση και ανεργία.

Μάλιστα, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Με βάση κάποιους προσωπικούς, ενδεικτικούς
υπολογισμούς, αν δεν μειωθεί σημαντικά το ασφάλιστρο κινδύνου, οι επιπρόσθετοι τόκοι που θα απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους πιθανόν να προσεγγίσουν περίπου τα 22 δισ. ευρώ για την πενταετία.

Αν δε τα διατραπεζικά επιτόκια σε ευρώ, επίσης, αυξηθούν, η επιπρόσθετη επιβάρυνση μπορεί να φτάσει τα 12-13 δισ. ευρώ για την πενταετία.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι γιατί το ουσιαστικότερο αναπτυξιακό και σταθεροποιητικό μέτρο είναι η μείωση του χρέους και, κυρίως, του ασφαλίστρου κινδύνου. Σε τέτοιο περιβάλλον οι εγχώριες καταναλωτικές και επενδυτικές δαπάνες αναβάλλονται και ξένες επενδύσεις απομακρύνονται, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία της
ύφεσης. Παράλληλα, η εγχώρια ρευστότητα κατευθύνεται σταδιακά στο εξωτερικό μέσω εκροής κεφαλαίων,που σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία και τη στενότητα
στη διατραπεζική αγορά χρήματος, η οποία επιταχύνεται από τη σημαντική μείωση
της έκθεσης ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, δημιουργούν πιστωτική ασφυξία στο τρα-
πεζικό σύστημα. Αποτέλεσμα θα είναι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και η πιστωτική απομόχλευση. Η ύφεση και η ανεργία σε αυτή την περίπτωση θα έχουν μεγάλη διάρκεια και βάθος».
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: