Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μοιράζει εκατομμύρια για διαφημίσεις ο Παπακωνσταντίνου...



Με ύφεση 6% και πρόβλεψη για το νέο έτος στο 3%, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να που βρήκε περιθώριο να διαφημίσει την ανάπτυξη. Ή για να μιλάμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την "αειφόρο ανάπτυξη".

Σε... καιρούς λοιπόν όπου το συμμάζεμα του Κράτους είναι αναγκαίο, ο υπουργός Περιβάλλοντος προκήρυξε διαφημιστικό διαγωνισμό ύψους 2 εκατ. ευρών για την επικοινωνία της αειφόρου ανάπτυξης. Ο ανάδοχος θα διαχειριστεί το ποσό των 2 εκατ. ευρώ, για ένα διετές σχέδιο δράσης επικοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ανωτέρω spec είχε προκηρυχθεί αρχικά τον περασμένο Μάϊο και η μοναδική συμμετοχή ήταν αυτή της Adel Saatchi & Saatchi. Ωστόσο, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος τον περασμένο Οκτώβριο.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ, της οποίας πολιτικός προϊστάμενος είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου, προχώρησε σε διαγωνισμό ύψους 12 εκατ. ευρώ με διαφημιστικό αντικείμενο, παρόλο που πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα μονοπώλιο στην αγορά.

Και οι σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε σχετικά με την προώθηση του συγκεκριμένου διαγωνισμού το γραφείο του υπουργού.
protothema.gr



Read more...

Τρόικα στο Reuters: Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν είναι δεδομένο









Τρόικα στο Reuters: Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν είναι δεδομένο
«Οι συνομιλίες για το ελληνικό PSI έχουν σημειώσει πρόοδο χωρίς αυτό να αποτελεί εγγύηση για την εθελοντική συμμετοχή των εταίρων στο νέο πακέτο στήριξης», εκτίμησε στο πρακτορείο Reuters, την Παρασκευή, ανώτατος αξιωματούχος της τρόικας που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, με μία δήλωση που αναμένεται να δημιουργήσει εκ νέου αναταραχές στην ελληνική κυβέρνηση, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό των δανειστών για το κατά πόσο η Ελλάδα είναι σε θέση να εφαρμόσει άμεσα τις δεσμεύσεις της.

«Το νέο πακέτο βοήθειας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο», τονίζει ο αξιωματούχος και προσθέτει ότι «οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι εποικοδομητικές και χρήσιμες, αλλά σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι λεπτομέρειες της νέας δανειακής σύμβασης θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση στην επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα μας, περίπου στα μέσα Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο ίδιος αρκέστηκε να πει ότι «στόχος μας παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική, θα σας πω: "Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο"».

Η Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, αναμένει από τη νέα δανεικαή σύμβαση το ποσό των 90 δισ. ευρώ από το επόμενο πακέτο στήριξης. όπμως

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό και αρκέστηκε στο να υπενθυμίσει πως η χώρα οφείλει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια.

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο», ξεκαθάρισε και κατέληξε πως «είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό».


Πηγή: Reuters

Read more...

Ο Ρέππας έβαλε τον Παπανδρέου στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας









Ο Ρέππας έβαλε τον Παπανδρέου στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας
Σε… αποστρατεία έβαλε ο Δημήτρης Ρέππας τον Γιώργο Παπανδρέου σε συνέντευξη τύπου προς τους πολιτικούς συντάκτες, λέγοντας ότι « ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολιτικός που θα τιμηθεί και θα αναγνωριστεί, όχι στο απώτερο μέλλον».
Ερωτώμενος για λάθη του πρώην πρωθυπουργού απάντησε: «Έκανε λάθη όπως όλοι κάναμε λάθη. Κυβέρνησε μία χώρα με αδύναμη οικονομία...»


Ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά εκλογές εσωκομματικές από τη βάση, και είπε χαρακτηριστικά «Να μην πάμε σε απελευθέρωση αγοράς υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ, όλα να γίνουν με μέτρο. Το ΠΑΣΟΚ έχει άξια στελέχη, όλοι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει πρωθυπουργοί της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο, αν θέλει το ΠΑΣΟΚ κάποιον να έχει μπροστά, χρειάζεται να τρέξει...»

Επίσης ο κ. Ρέππας τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μην παγώσει τις διαδικασίες και να έχει ενισχυμένο όργανα με ισχυρό πολιτικό κέντρο.

Αναφερόμενος στο εσωκομματικό σκηνικό υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ αυτήν την περίοδο που δοκιμάζεται θα πρέπει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που να πείθει, και να συνδυάζει πάντα την εντολή των πολιτών που το στηρίζουν με μεγάλες προτεραιότητες».

«Έχω μιλήσει για ένα ΠΑΣΟΚ όπου μιλούμε όλοι ανοικτά, αλλα το ανοικτό κόμμα είναι μη κόμμα, έχουμε καταστατικο, όργανα και μία διαδικασία που πρέπει να σεβαστούμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ। Ρέππας.
http://newpost.gr
Read more...

Δείχνει συμφωνία με Γιώργο ο άξονας Βενιζέλου – Ρέππα;

Βλέπει Παπανδρέου ο Παπαδήμος μετά τις χθεσινές κόντρες


http://img.protothema.gr/C9C08AEE41418D836AD4E4AC6E77F23F.jpg
Πίσω από τις κόντρες στο υπουργικό κρύβονται οι τακτικές και οι στρατηγικές των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ ενόψει της διαδοχής.

Χθες, Ανδρέας Λοβέρδος και Άννα Διαμαντοπούλου, παρότι οι τομείς ευθύνης και των δύο έχουν εξαιρεθεί από την εφεδρεία, επιτέθηκαν στον Δημήτρη Ρέππα. Για να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση. Όπως έκαναν και προ ημερών με στόχο τον υπουργό Οικονομικών. Απέναντί τους, όμως, βρήκαν και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έριξε τις ευθύνες για την απογραφή στον Γιάννη Ραγκούση. Ο οποίος με τη σειρά του είπε πως την απογραφή την έκανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου…

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Υφυπουργοί που παρακολουθούσαν τις μάχες των υπουργών έμειναν με την αίσθηση πως «απέναντι στην τρόικα έχουμε τον άξονα Βενιζέλου- Ρέππα». Η στάση των δύο ενίσχυσε τις πληροφορίες πως υπάρχει ανοιχτός δίαυλος μεταξύ τους.

Και έκανε τις υποψίες όσων βλέπουν συμφωνία βενιζελικών- παπανδρεϊκών να χτυπήσουν κόκκινο.

Αν πράγματι ο Δημήτρης Ρέππας ρίξει το βάρος του στον Ευάγγελο Βενιζέλο θα πρόκειται για τη σημαντικότερη εσωκομματική εξέλιξη μετά τη συγκρότηση της τρόικας. Καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο στο προεδρικό περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις ζυμώσεις για το Νο2, δηλαδή για τη θέση του γραμματέα, ακούγονται δύο ονόματα. Του Κώστα Σκανδαλίδη και του Δημήτρη Ρέππα. Αν και οι πιο σκληροί παπανδρεϊκοί θα ήθελαν ο υπουργός Εσωτερικών να είναι ο δικός τους υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις είναι μπροστά.

Εντωμεταξύ, όμως, ο Δημήτρης Ρέππας εξέδωσε non paper με το οποίο εξέφραζε την έκπληξή του για τις διαρροές σχετικά με τις επιθέσεις που δέχτηκε. Αφήνοντας και ένα υπονοούμενο: πως αν θέλουν όλοι να βελτιωθούν οι επιδόσεις της εφεδρείας θα πρέπει να καταργηθούν οι εξαιρέσεις, όπως οι εκπαιδευτικοί της Άννας Διαμαντοπούλου.

Μετά τις χθεσινές κόντρες πάντως, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κύριο Γιώργο Παπανδρέου στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής.

Read more...

Ραντεβού τον Ιανουάριο με την τρόικα για πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ

Στο 10% σκαρφαλώνει το έλλειμμα του 2011

(Φωτογραφία: AΠΕ )


Αθήνα
Στα μέσα Ιανουαρίου ορίσθηκε το νέο ραντεβού με την τρόικα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ που θα προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς το έλλειμμα του εφετινού προϋπολογισμού ξεπέρασε ακόμα και τον αναθεωρημένο στόχο του 9% και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ.

Οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση θα διαρκέσουν από τις 15 έως τις 20 Ιανουαρίου, όπως είπε την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου τα δημόσια (καθαρά) έσοδα μειώθηκαν κατά 3,1% έναντι στόχου για αύξηση 0,8%, εξέλιξη η οποία διαμορφώνει τη «μαύρη τρύπα» στα 1,8 δισ. ευρώ περίπου.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 9% με 10%.

Αν η «μαύρη τρύπα» στο μέτωπο των εσόδων συρρικνωθεί τελικώς στο 1 δισ. ευρώ, τότε μαζί με ις υπερβάσεις στο μέτωπο των δαπανών (που εκτιμώνται σε 1 δισ., ευρώ περίπου), ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ.

Το βάρος των νέων μέτρων θα πέσει κυρίως στον δημόσιο τομέα, εφόσον -παρά τις συνεχείς διαψεύσεις- η κυβέρνηση δεν προχωρήσει και σε μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων, καθώς και αύξησης των φόρων.

Την Παρασκεύη, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είπε ότι αν εφαρμοσθεί ο προϋπολογισμός του 2012, δεν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα.

«Δεν προβλέπεται καμία μείωση μισθών ή συντάξεων, ούτε αύξηση φορολογικών συντελεστών [...] Εάν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2012 και εκπληρωθούν οι στόχοι του, δεν θα επιβαρυνθεί ο πολίτης, καθώς η οποιαδήποτε μείωση του χρέους και του ελλείμματος θα προκύψει από διαρθρωτικές αλλαγές», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες και αυτό, όπως είπε, θα προκύψει από τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Για την περίοδο 2013-2015, επισήμανε ότι «τα μέτρα θα είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχει ζήσει ο λαός».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος έθεσε τέσσερις επείγοντες στόχους: «Να διαμορφωθεί ένα κίνημα επιστροφής καταθέσεων, να πείσουμε τους νέους Ελληνες ότι μένουμε στην Ελλάδα, να πείσουμε τη μεσαία τάξη ότι δεν αποσαρθρώνεται και να στείλουμε το μήνυμα σε αυτούς που είναι σε κατάσταση πραγματικής φτώχειας ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εξαγορές τραπεζών με διαδικασίες εξπρές

Μια άλλη πλευρά του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου


http://img.protothema.gr/ADA3C290DA29258EF21E35BEE442DD35.jpg
Με διαδικασίες εξπρές και με βάση προσωρινή αποτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος, θα μπορούν να μεταβιβάζονται περιουσιακά στοιχεία τραπεζών σε άλλες τράπεζες, εφόσον πρόκειται για επείγουσες περιπτώσεις. Επείγουσα περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων τραπεζών προκύπτει μόνον εφόσον υφίσταται αδυναμία λειτουργίας μιας τράπεζας, ελλείψει κεφαλαίων ή σε περιπτώσεις όπως αυτή της Proton Bank.

Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών άλλων και διαφορετικών μεταξύ τους θεμάτων που αφορούν στη ρύθμιση εκκρεμοτήτων στην υλοποίηση του Μεοσπρόθεσμου Πλασίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Ολα αυτά θα ρυθμίζονται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδος.

Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων τραπεζών, ουσιαστικά προβλέπει ότι τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειτουργίας, αντί να «σπάσουν» όπως συνέβη με την Proton Bank, θα μπορούν να βάση προσωρινή αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των τακτικών και έκτακτων ελέγχων που αυτή διενεργεί σε όλες τις τράπεζες, να μεταβιβάζεται σε άλλη τράπεζα.

Βάσει της προσωρινής αποτίμησης θα καθορίζονται με ταχύτατες κατεπείγουσες διαδικασίες, το ύψος του «τιμήματος» που υποχρεωτικά θα υποβάλλεται με προσφορά από την τράπεζα στην οποία θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της μεταβιβαζόμενης τράπεζας, δεδομένου οτι οι τράπεζες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και η μεταβίβαση στοιχείων ή η απορρόφησή τους θα πρέπει να γίνει με ανταλλαγή μετοχών βάσει της προσωρινής αποτίμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που διενεργούνται σε τακτική βάση φέρεται να προκύπτουν προβλήματα κυρίως σε μικρές τράπεζες οι οποίες είναι και ευκολότερο να απορροφηθούν από μεγαλύτερες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εξελίξεις αναμένονται άμεσα στον τραπεζικό τομέα γεγονός που φωτογραφίζεται και από τη συγκεκριμένη διάταξη, ενώ είναι προφανές επίσης ότι οι κρατικοποιήσεις τραπεζών, είτε έμμεσες, είτε προσωρινές, πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Σημειώνεται, τέλος, πως στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπεται επίσης η παράταση για ένα χρόνο η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να προστατευθούν, ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης της οικονομίας, οι δανειολήπτες που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Read more...

Καμία νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις, δήλωσε στη Βουλή ο Ευ.Βενιζέλος

Κόντρα με τον Αλ.Τσίπρα




Αθήνα
Με μείωση αντιπαραγωγικών δαπανών, μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και όχι με επιβολή νέων μέτρων με μειώσεις μισθών και συντάξεων, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Αυτό διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την πορεία των διαπραγματεύσεων του PSI, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Έχω θετικές ενδείξεις, θα τα καταφέρουμε, θα είναι μια ανταπόδοση των θυσιών του ελληνικού λαού και μια προοπτική στη νέα γενιά».

Το θέμα του PSI δεν μπορεί να το διαχειρίζεται μια κυβέρνηση που δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση και μάλιστα εν κρυπτώ, αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για συνθήκες διάλυσης της χώρας και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει με ειλικρίνεια αν θα επιβληθούν νέα μέτρα «και να μην κρυφτεί πίσω από ωραία σχήματα γιατί δεν το αντέχει ο ελληνικός λαός».

Διαχειρίζομαι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε ο κ. Βενιζέλος κάνοντας λόγο για τεράστιες προσωπικές αντοχές που διαθέτει, σημείωσε ότι όταν ανέλαβε τον Ιούνιο του 2011, είχε πλήρη γνώση πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση και πρόσθεσε ότι δεν ήταν προσωπικές επιλογές του τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν.

«Το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι δική μου έμπνευση. Ούτε του κ. Παπαδήμου. Ήταν μια επιλογή που έπρεπε να κάνουμε ώστε να έχουμε έσοδα εκτός του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους που δυστυχώς έχει πεπερασμένες ικανότητες. Ποτέ δεν θα κόβαμε το ρεύμα σε κάποιον που έχει ανάγκη» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

Έμφαση έδωσε ο κ. Βενιζέλος στο διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο, καθώς, όπως είπε, θα κριθεί η χώρα στις διαρθρωτικές της αλλαγές, ενώ χαρακτήρισε «αναγκαίο αυτό που κάνουμε αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης».

Ακόμα, επέκρινε όσους δεν ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια τη θέση τους τονίζοντας ότι, «στις συζητήσεις με την τρόικα πρέπει όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη, δίκαια όχι άδικα, και να μην διαχωριστούμε σε αφελείς πονηρούς».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να παραδεχθεί ότι απέτυχε η οικονομική συνταγή που εφαρμόστηκε και ότι μετά από δύο χρόνια θυσιών όλοι οι στόχοι βρίσκονται στο σημείο μηδέν, συζητά με την τρόικα για άμεση λήψη μέτρων.

«Οι επιλογές που με πάθος υπερασπιστήκατε οδηγούν τη χώρα στο γκρεμό. Πείτε το δημόσια και μην συνεχίσετε να διαπράττετε το έγκλημα. Η κοινωνία στενάζει. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως τη δημοκρατία να την υπερασπιστούμε. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με λαϊκή ετυμηγορία και με νωπή εντολή να υπερασπιστεί τα κοινωνικά στρώματα που χειμάζονται. Χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα επιβεβαιώσει την λαϊκή κυριαρχία και την δημοκρατία.»

Ο κ. Τσίπρας, έκανε λόγο για «αφωνία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη Σύνοδο Κορυφής», όπου, όπως είπε, «πήγε χωρίς εναλλακτικό σχέδιο και αρκέστηκε στο να παρακολουθήσει και να συνταχθεί με το σχέδιο Μέρκελ-Σαρκοζί που διαμορφώνει αναμορφωτήριο για απείθαρχες χώρες».

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Το στοίχημα της επόμενης μέρας θα κριθεί αν λέμε την αλήθεια χωρίς εξωραϊσμούς και είμαστε ειλικρινείς. Ας μην θυσιαστεί αυτή η κυβέρνηση στη πολιτική του παρασκηνίου. Είμαι βέβαιος ότι εκπροσωπώ και τη λογική αυτή του πρωθυπουργού. Ας μην τα μετράμε όλα με χαμηλά μέτρα και σταθμά μιας ξεπερασμένης κομματικής λογικής.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σάλος από τα μπόνους στους υπαλλήλους της Βουλής!

Καταργούν τον 15ο και 16ο μισθό, αλλά...

http://img.protothema.gr/F7B91C126D9CE6CCB2913D0E588FDF3F.jpg
«Εσπασε» το τηλεφωνικό κέντρο της Βουλής από αγανακτισμένους πολίτες που τηλεφωνούν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα «μπόνους» των υπαλλήλων του κοινοβουλίου, ενώ ανάλογα τηλεφωνήματα και mail δέχεται και το protothema.gr. Αφορμή, οι πληροφορίες που φέρουν τα πρώην «χρυσά παιδιά» του δημοσίου να αντικαθιστούν τον 15ο και 16ο μισθό με «πριμ αποδοτικότητας» και οι οποίες έκαναν, όπως ήταν φυσικό, έξω φρενών τους Έλληνες φορολογούμενους που διαπιστώνουν ότι την ώρα που οι ίδιοι υφίστανται τις συνέπειες των απεχθέστερων δημοσιονομικών μέτρων κάποιοι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες οικονομικής ευμάρειας.

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Το βασικό δεδομένο είναι ότι όντως οι υπάλληλοι της Βουλής αποτελούσαν για χρόνια τα «χρυσά παιδιά» του δημοσίου με υψηλούς μισθούς και «κρυφά» επιδόματα που ανέβαζαν τα εισοδήματά τους σε επίπεδα ρεκόρ. Ενδεικτικό των προνομίων τους ήταν ο 15ος και 16ος αφορολόγητος μισθός κάθε φορά που ολοκληρωνόταν και ξεκινούσε η κοινοβουλευτική σύνοδος. Μεσοσταθμικά αυτό σημαίνει επιπλέον περίπου 600 ευρώ το μήνα στις ήδη υψηλές βασικές τους αποδοχές. Συνολικά το κονδύλι για το συγκεκριμένο «μπόνους» το 2009 ανερχόταν σε 16.902.600 ευρώ!

Όμως, μετά την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής στην οποία προχώρησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος, οι υπάλληλοι της Βουλής εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και άρα οι μισθοί τους ισοσταθμίζονται με αυτούς των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν στο protothema.gr παράγοντες της Οικονομικής Διεύθυνσης της Βουλής, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2012, το κονδύλι των 16,9 εκατομμυρίων ευρώ περικόπτεται κατά 11,8 εκατομμύρια ευρώ. Τα 5,1 εκατομμύρια ευρώ που απομένουν θα δοθούν φορολογημένα ως «κίνητρο αποδοτικότητας», μέτρο το οποίο έχει υιοθετηθεί εδώ και λίγο καιρό από το δημόσιο τομέα.

Μεσοσταθμικά σημαίνει ότι από τα 600 ευρώ το μήνα που λάμβαναν επιπλέον οι υπάλληλοι της Βουλής το 2009 (και μάλιστα αφορολόγητα) πέφτουν σχεδόν στα 100 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αντιληπτό ότι αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία που επιβάρυνε για χρόνια τις τσέπες των φορολογουμένων. Βέβαια, εξακολουθεί να ισχύει το γεγονός ότι αρκετοί εκ των υπαλλήλων της Βουλής αποτελούν «ρουσφέτια» και «ημέτεροι» βουλευτών, υπουργών και παλιών προέδρων καθώς επίσης και ότι ανάμεσα στους κωδικούς χωρίς επεξήγηση του προϋπολογισμού του κοινοβουλίου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ενδεχομένως να παραμένουν «κρυφά» επιδόματα.

Read more...

Αιχμές κατά συναδέλφων του για την εφεδρεία και διάψευση για απολύσεις από τον Δ.Ρέππα

Πέρασε στην αντεπίθεση

O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας
O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στην αντεπίθεση πέρασε μία ημέρα μετά το ταραγμένο Υπουργικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου βρέθηκε στο στόχαστρο για το θέμα της εφεδρείας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Ο κ. Ρέππας, που φερόταν ενοχλημένος από την εικόνα που δόθηκε, τόσο για τους διαξιφισμούς στο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της εφεδρείας, όσο και το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, κάλεσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τους πολιτικούς συντάκτες.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης αρνήθηκε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης», κάνοντας λόγο για υπερβολές, ωστόσο άφησε αιχμές κατά συναδέλφων του, λέγοντας ότι δεν δίνουν στοιχεία ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί εύρυθμα η εφεδρεία.

Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με το ζήτημα της εφεδρείας και ανέφερε ότι θα υπάρξει παράταση, προκειμένου να επιτευχθούν κατά το δυνατόν οι στόχοι, που προέβλεπαν ότι έως το τέλος του έτους θα έμπαιναν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι.

Παράλληλα, ο κ. Ρέππας διέψευσε τα περί απολύσεων στο Δημόσιο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό και υποστηρίζοντας ότι το αίτημα της τρόικας για 150.000 λιγότερους εργαζόμενους στο Δημόσιο έως το 2015 θα επιτευχθεί με τις συνταξιοδοτήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Μπεγλίτης νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ...



Χρέη εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει από την ερχόμενη Δευτέρα ο πρώην υπουργός Eθνικής Άμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης. Η πρόταση στον κ. Μπεγλίτη έγινε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τέως πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Ο ...

Παναγιώτης Μπεγλίτης είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Είχε χρηματίσει και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, όταν ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών.



Read more...

Η μεγάλη ΑΠΑΤΗ των δημοσκόπων...



Κρύβουν από το κόσμο την αλήθεια για την αναμέτρηση - που είναι πιθανή - Παπανδρέου και δελφίνων...
Τα αρπαχτικά, οι δημοσκόποι πληρώνονται για να διαμορφώσουν το κλίμα της επόμενης μέρας στο ΠΑΣΟΚ.
Τι κάνουν? Σε καμιά δημοσκόπηση, απ΄αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει παρουσιάσει μέτρηση που να δείχνει πως θα ψήφιζαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΟΣΚ στην περίπτωση που θα κατέβαινε ο Παπανδρέου μαζί με τους αλλους.
Κανένας. Παρουσιάζουν τους δελφίνους χωριστά - χωρίς τον Παπανδρέου απέναντι τους- και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μόνο του, αλλά σε σχέση με τον Σαμαρά και, βεβαίως βεβαίως με... τη δραματική πορεία των 2 τελευταίων ετών για να προκύψουν ποσοστά που θα τον ξεσκίζουν.
Γιατί δεν κάνουν το απλούστατο ώστε να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος και να μάθει - αυτο που φυσικά εχει τεράστιο ενδιαφέρον - τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ αν κατέβει ο Παπανδρέου υποψήφιος?...



Read more...

Ο Γιώργος κάνει το ΠΑΣΟΚ μπετόν αρμέ, ενώ λένε ότι φεύγει...









Ο Γιώργος κάνει το ΠΑΣΟΚ μπετόν αρμέ, ενώ λένε ότι φεύγει...
Διαστάσεις θρίλερ προσλαμβάνουν για το ΠΑΣΟΚ οι μύχιες προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος. Ουδείς γνωρίζει τις ακριβώς σκέφτεται και- πολύ περισσότερο, τι τελικώς θα αποφασίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ούτε οι στενοί του συνεργάτες, ούτε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος τον συνάντησε χθες, είναι σε θέση να προβλέψουν με βεβαιότητα τις κινήσεις του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να καταγραφεί σαν αποτυχημένος.

Αντιθέτως επιθυμεί διακαώς να καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός που είδε από νωρίς ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είχε διεθνείς προεκτάσεις και ως ο ηγέτης που ηγήθηκε της προσπάθειας για συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, για το καλό της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την προσεχή Τετάρτη 21 του μηνός, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Εκεί, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Δεν αποκλείεται, η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου να έχει διπλή ανάγνωση. Να περιγράφει δηλαδή διαδικασίες που μπορεί και να είναι διαδικασίες διαδοχής, αλλά ταυτοχρόνως να αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο παραμονής ώστε αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου, να έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί την υστεροφημία του. Μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι ΓΑΠ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής του πλήθυναν.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει συντεταγμένα, με πολλές συνεδριάσεις και σύγκλιση συνεδρίου πριν στηθούν οι κάλπες – γιατί με κάλπες θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μην γελιέστε. Το δαχτυλίδι πλέον, δεν το θέλει ούτε ο Βενιζέλος.

Η πλειοψηφία εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί πριν από τις εθνικές εκλογές. Πότε θα γίνουν αυτές όμως; Και ενώ η πλάστιγγα γέρνει προς την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς αλλαγή στην ηγεσία, ξαφνικά ο Γιώργος ανακοινώνει εκπρόσωπο τύπου τον Πάνο Μπεγλίτη, προσωπικό του φίλο και έμπιστο συνεργάτη εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτομάτως, στη Βουλή, τέθηκε το ερώτημα «αφού ο Γιώργος σκέφτεται να φύγει, γιατί κάνει εκπρόσωπο τύπου τον Μπεγλίτη;»

Και επιπροσθέτως έγινε η επισήμανση ότι «με τον Καρχιμάκη γραμματέα και τον Πάνο εκπρόσωπο, ο Παπανδρέου κάνει το ΠΑΣΟΚ… γραμμή Μαζινό», κάτι σαν μπετόν αρμέ ένα πράμα. Του Γιώργου η καρδιά είναι μια άβυσσος. Θα περιμένουμε ως την Τετάρτη και θα δούμε…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

«Bρείτε 8 δισ. ευρώ από οφειλέτες του Δημοσίου»

Οι προτάσεις της Task Force προς την κυβέρνηση


http://img.protothema.gr/1358BAD9D32971E5ABFEABBCF72997FF.jpg

Άμεση είσπραξη 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ από μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου, αύξηση της ευρωπαϊκής επιχορήγησης στο 95% από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στα έργα ΕΣΠΑ και διμερή συμφωνία με την Ελβετία για την είσπραξη φόρων χωρίς να παραβιάζει η χώρα μας το Κοινοτικό Δίκαιο, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, είναι μερικές από τις προτάσεις της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας τεχνικής βοήθειας προβλέπει επίσης εισροή 800 εκατομμυρίων ευρώ ως και 1,5 δισ. ευρώ κονδύλια άμεσα προσβάσιμα για την Ελλάδα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω και της αρνητικής αξιολόγησης της Blackrock, δεν έχουν πρόσβαση σε δάνεια, εξ’ ου και για αυτό τον λόγο η Ε.Ε θα ενεργοποιήσει τα συγκεκριμένα ποσά από τα διαρθρωτικά ταμεία για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης - για πρώτη φορά - και όχι σαν επιχορήγηση για αναπτυξιακές επενδύσεις.

«Η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία της κρίσης, αλλά απλώς η αφορμή», πιστεύει ο κύριος Ράιχνεμπαχ, ο οποίος, μαζί με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και με τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντλήσει η χώρα μας κονδύλια από έργα που δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε να υπάρξει άμεση εισροή χρημάτων στην ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει χρήματα για τις χωματερές, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν 90 χωματερές στη χώρα μας είναι παράνομες και 390 υπό επιθεώρηση. Το όφελος από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι διπλό, καθώς εκτός από την ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα προκειμένου να αξιοποιήσει τα απορρίμματα, θα πάψει και να πληρώνει τεράστια πρόστιμα από τις αθρόες παραβιάσεις του Κοινοτικού Δικαίου ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικότερα πάντως για το μείζον πρόβλημα της φοροδιαφυγής η Κομισιόν και οι εταίροι μας δείχνουν αποφασισμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να ‘πολεμήσει’ το καρκίνωμα αυτό.

«Από τα περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτα χρέη μεγάλο- οφειλετών, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εισπράξει άμεσα 6-8 δισ. ευρώ χωρίς να επιβληθεί κανένα νέο μέτρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Πάνος Καρβούνης Επικεφαλής στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο έτερο μεγάλο θέμα της διεκδίκησης κονδυλίων από τη φορολόγηση καταθέσεων στο εξωτερικό, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την ελβετική κυβέρνηση να εισπράξει φόρους επί των τόκων των Ελλήνων καταθετών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας. Η Task Force βοηθά την Ελλάδα να μην κάνει τα ίδια λάθη με την Αγγλία και τη Γερμανία που ήδη έχουν κάνει συμφωνίες με την Ελβετία, αλλά οι οποίες παραβιάζουν το Κοινοτικό Δίκαιο και θα υποστούν κυρώσεις, με λίγα λόγια θα χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα.
Read more...

Προκηρύσσονται άμεσα 20 μεγάλα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Σε προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου) (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Πάνω από 20 μεγάλα δημόσια έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμού 85 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται να προκηρυχτούν άμεσα και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2012 όπως αποφασίστηκε σε συσκέψεις υπό τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελή Τζωρτζάκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, πρόκειται για έργα με μεγάλη σημασία για τη μεταρρύθμιση του Δημόσιου, που θα χρηματοδοτηθούν από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα έργα του υπουργείου Εσωτερικών για το Εθνικό Ληξιαρχείο που θα οδηγήσουν σε συνδυασμό με την υφιστάμενη υποδομή του Εθνικού Δημοτολογίου, στη συγκρότηση του Εθνικού Μητρώου Πολιτών, και τα οποία αποτελούν μέρος του ευρύτερου προγράμματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την Ενιαία Διαχείριση Σχέσεων Κράτους Πολιτών και Επιχειρήσεων.

Παράλληλα προωθούνται οι διαδικασίες έγκρισης χρηματοδότησης και η συγκρότηση των σχετικών διακομματικών επιτροπών, για την προκήρυξη και τη δημοπράτηση του έργου Σύζευξις ΙΙ για τη μείωση του κόστους των επικοινωνιών κατά 50%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καλά κρατεί η κόντρα για τα ταξί…

Να βγει επιτέλους το νομοσχέδιο, μήπως ησυχάσουμε!


http://img.protothema.gr/8D3795F949DF95DA40CE30FF6045D411.jpg

Σκληρή απάντηση έδωσαν κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κ. Γιάννη Ραγκούση στον υπουργό Μεταφορών κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος εχθές απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι στο θέμα των ΤΑΞΙ «δεν υπάρχει νομοσχέδιο Ραγκούση» καθώς και ότι θα επανεξεταστούν οι ρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί.

Συνεργάτες του κ. Ραγκούση σημείωναν πως ο κ. Βορίδης χαράσσει μια διαφορετική στρατηγική από τον πρώην υπουργό Μεταφορών για «ψηφοθηρικούς λόγους».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ από τις χτεσινές δηλώσεις Βορίδη.

Συγκεκριμένα, οι κύκλοι ανέφεραν:

«Την ώρα που πλήττονται στο εισόδημά τους εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και αυξάνει η ανεργία, είναι μείζον ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης να μην εξαιρούνται πελατειακές συντεχνίες από το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Και βέβαια την ώρα που η χώρα δίνει υπαρξιακή μάχη επιβίωσης κατά της φοροδιαφυγής, είναι μείζον ζήτημα πολιτικής ηθικής να μην εξαιρούνται συστήματα μαύρης αγοράς για ψηφοθηρικούς λόγους».

Η απάντηση από τους συνεργάτες του κ. Ραγκούση δημιουργεί ερωτήματα για το τι θα πράξει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην περίπτωση που ο κ. Βορίδης αλλάξει το νομοσχέδιό του, επαναφέροντας το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα.

Τις επόμενες ημέρες ο νυν υπουργός Μεταφορών αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό.
Read more...

Έμφαση στα αναπτυξιακά μέτρα έδωσε ο Γ.Παπανδρέου στη συνάντηση με την τρόικα

Συζήτηση για τις προτεραιότητες

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Έμφαση στα θεσμικά, διαρθρωτικά και αναπτυξιακά στοιχεία, που θα πρέπει να απαντηθούν, ώστε να αποτελέσουν το βασικό όχημα για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού και αναπτυξιακού περιβάλλοντος με ανταγωνιστικό χαρακτήρα, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για την πορεία του ισχύοντος προγράμματος, αλλά κυρίως για τις προτεραιότητες του νέου προγράμματος, που θα αποκρυσταλλωθεί τον Ιανουάριο, με την επιστροφή του κλιμακίου για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης την ανάγκη αποφάσεων που θα συμβάλλουν στη σταθερότητα της Ευρωζώνης, κάτι που, όπως υπογράμμισε, αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία των προγραμμάτων που εφαρμόζουν σήμερα ευρωπαϊκές χώρες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκληρές κόντρες στο Υπουργικό Συμβούλιο!

Τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο


http://img.protothema.gr/A6715A4ABC26B5626D1D8C44A6F45612.jpg

Κόντρες υπουργών ξέσπασαν μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, για θέματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Μάκης Βορίδης άσκησαν έντονη κριτική στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρη Ρέππα για την εφεδρεία.

Συγκεκριμένα η κριτική των τεσσάρων υπουργών επικεντρώθηκε στην δυσκολία να εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας, ενώ ορισμένοι από αυτούς μίλησαν και για αποτυχία του προγράμματος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το Δημήτρη Ρέππα επιτέθηκαν στον Γιάννη Ραγκούση για την περίοδο που ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι δύο υπουργοί άσκησαν κριτική στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και έκαναν λόγο για «επικοινωνιακή» κίνηση και απογραφή – μαϊμού, αποδίδοντας ευθύνες στον πρώην υπουργό Εσωτερικών για τη δυσκολία εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας, αφού το μέτρο βασίστηκε στην απογραφή του 2010.

Ωστόσο όπως έχει επισημανθεί η απογραφή έγινε κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών και από τον κ. Παπακωνσταντίνου και βάση αυτής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο γίνονται οι πληρωμές των δημοσιών υπαλλήλων, ενώ την περίοδο που πραγματοποιήθηκαν δεν υπήρχε σχέδιο εφεδρείας.

Εκτός όλων αυτών, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τη συζήτηση με την Τρόικα, τη οποία χαρακτήρισε «προκατακτική» και ότι με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν έχει γίνει προς το παρόν συζήτηση για νέα μέτρα. Οι συζητήσεις που γίνονται, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, αφορούν μόνο τις μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να πρωθηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες και ζήτησε από τους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν τις προταιρεότητες στους τομείς ευθύνης τους, εν όψει της νέας συνάντησης που θα έχει ο ίδιος με την Τρόικα στις 15 με 20 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε στο επιτελικό κράτος το οποίο, όπως είπε θα επιτρέψει την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στο πρόγραμμα Ερμής.

Επίσης το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση κατά ένα χρόνο των πλειστηριασμών.

Πέραν του φλέγοντος θέματος της παράτασης, κατά ακόμα ένα έτος, της απαγόρευσης πλειστηριασμών των ακινήτων, το υπουργικό κατέληξε και σε μια σειρά άλλων έκτακτων παρεμβάσεων, που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και του Μεσοπρόθεσμου και οι οποίες θα ισχύσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Συγκεκριμένα ενέκρινε ρυθμίσεις για τα εργασιακά και την εφεδρεία στο Δημόσιο, για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ δεσμεύθηκε για τη διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης καταβολής των αποδοχών, τόσο στο μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στις Περιφέρειες, όσο επίσης και στο αντίστοιχο προσωπικό που μετατάχθηκε σε Δήμους, με την δαπάνη αυτή να βαρύνει υπό όρους τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ομοίως αποφάσισε την παράταση για ένα έτος του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΛ. ΣΤΑΤ., και ενέκρινε ρυθμίσεις για να αντιμετωπισθούν άμεσα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά το στάδιο της πρώτης λειτουργίας του νέου φορέα ΕΟΠΥΥ, για τη διασφάλιση της συνέχειας των παροχών ασθένειας προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των κλάδων ασθένειας ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ., της ομαλής καταβολής των αποδοχών του συνόλου του προσωπικού που μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, της ιατρικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στους κλάδους ασθένειας του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, καθώς και των απαιτήσεων ασφαλιστικών φορέων έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών.

Τέλος, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο άλλες δύο φορές, την πρώτη για θέματα που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας και τη δεύτερη με αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη.
Read more...

«Δύο μήνες και τέλος» η θητεία της κυβέρνησης, διαμηνύει ο Αντώνης Σαμαράς

Κατηγορηματικό «όχι» σε παράταση

Από την ομιλία Αντώνη Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
Από την ομιλία Αντώνη Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Να κλείσει τη συζήτηση για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου επιχείρησε -με τον πλέον κατηγορηματικό μέχρι σήμερα τρόπο- ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του συνεδρίου Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Σαμαράς αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος από την αρχή της ομιλίας του στο συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε αυτήν την κυβέρνηση και τώρα καλλιεργεί τη συζήτηση για παράταση της θητείας της, προκειμένου να αποφύγει ένα δυσμενές για αυτό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Το ΠΑΣΟΚ βλέπει να βυθίζεται. Είδατε και το φιάσκο της εφεδρείας. Και ζητά να παραταθεί η τωρινή κυβέρνηση για να αποφύγει το ίδιο τα χειρότερα! Το ΠΑΣΟΚ βάζει το δικό του μικροκομματικό όφελος πάνω από το εθνικό συμφέρον και ζητά -εμμέσως ή αμέσως- παράταση θητείας της σημερινή κυβέρνησης» είπε ο κ. Σαμαράς.

Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα (...) Όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος!


«Την κυβέρνηση Παπαδήμου πολλοί δεν την ήθελαν. Εννοώ από εκείνους που ξαφνικά τώρα την ‘αγάπησαν’. Εγώ είμαι απ’ αυτούς που την ήθελαν. Και τη στήριξα αποφασιστικά, ώστε η Ελλάδα να γλιτώσει από τη φοβερή περιπέτεια του δημοψηφίσματος, όπου την είχε μπλέξει ο κ. Παπανδρέου. Μην το ξεχνάτε αυτό. Δεν θα αφήσω κανένα να την υπονομεύσει. Και πιστέψτε με, δεν υπάρχει πιο ευθεία υπονόμευση από το να μιλάμε σήμερα για ‘παράταση της θητείας της’» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε πιο κατηγορηματικός από ποτέ σε ό,τι αφορά τον ορίζοντα λειτουργίας της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους μας. Όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος!»

«Συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων δεν υπήρξε. Επομένως πως θα παραταθεί; Πώς θα κυβερνήσουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως «ό,τι υπογράφουμε το εννοούμε. Και το τηρούμε. Και το φτάνουμε ως το τέλος του».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι από την ώρα που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, «δημιουργήθηκε μια βαλβίδα ασφαλείας» για την κοινωνική αναταραχή «γιατί ο λαός βλέπει την προοπτική να εκφραστεί στις κάλπες πολύ σύντομα». «Αυτή την κοινωνική γαλήνη τη χρειαζόμαστε. Θέλουν κάποιοι να αφαιρέσουμε τη ‘βαλβίδα ασφαλείας’; Αν το κάναμε, θα ήταν πολύ πιθανό να προκληθούν κοινωνικές εκρήξεις» προειδοποίησε.

Απαντώντας δε εμμέσως σε όσους κάνουν λόγο για μικρή παράταση, 2-3 μηνών, στη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι «η περίοδος των δύσκολων αποφάσεων δεν θα κρατήσει δύο τρεις μήνες. Θα κρατήσει δύο-τρία χρόνια. Τουλάχιστον.

Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται όλο αυτό το διάστημα από μια κυβέρνηση, όπου τα κόμματα τα οποία τη στηρίζουν δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτε μακροχρόνιο. Χωρίς καμιά νομιμοποίηση. Πιστεύει κανείς ότι θα άντεχε μια τέτοια κυβέρνηση;»

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε κόμματα με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους θεωρείτο συνταγή ‘ακυβερνησίας’. Και πολύ σωστά. Τώρα, πώς ξαφνικά, αυτό που ως πριν λίγο το λέγαμε όλοι ‘ακυβερνησία’, ξαφνικά θεωρείται ‘μοναδική λύση σωτηρίας’;» αναρωτήθηκε.

«Δεν μπορεί να παραταθεί μια Βουλή που προέκυψε από το εμπρηστικό εκλογικό σύνθημα ‘λεφτά υπάρχουν’. Έτσι προέκυψε η σημερινή Βουλή. Το ξέχασε αυτό κανείς;» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Από δω κι εμπρός, για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο τόπο, χρειάζεται κυβέρνηση με σαφή και ισχυρή εντολή από το λαό.Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια μεταβατική κυβέρνηση. Με σύντομο, αλλά πολύ κρίσιμο έργο. Ας τη βοηθήσουμε να το κάνει σωστά και να το ολοκληρώσει εγκαίρως. Κι ας μη την υπονομεύουμε.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατεβάζει η κυβέρνηση τον πήχη της εφεδρείας, ερωτηματικό η στάση της τρόικας

Ενδεχόμενο απολύσεων

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης Δ.Ρέππας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης Δ.Ρέππας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Δημόσιο, καθώς, όπως επιβεβαιώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο αριθμός των αποχωρούντων υπαλλήλων με το μέτρο της εφεδρείας θα διαμορφωθεί στις 10.000, ή λίγο παραπάνω, και υπολείπονται άλλες 20.000 για να συμπληρωθεί ο αριθμός που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει άλλη δεξαμενή για το συγκεκριμένο μέτρο και σημείωσε ότι θα δουν στη συζήτηση με την τρόικα αν θα επιμείνει σε απολύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 αποχωρήσεων που έχει συμφωνηθεί.

Το θέμα της εφεδρείας κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις και οι αιχμές για την εφαρμογή του μέτρου. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να γυρίσει το κλίμα, τονίζοντας ότι το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας δεν αποτελεί θέμα μόνο ενός υπουργού.

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Ρέππας, σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους, παρότι δήλωσε πως στη συνάντηση που είχε με την τρόικα δεν ζητήθηκαν επίσημα απολύσεις υπαλλήλων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση λέει «όχι» σε απευθείας απολύσεις και «ναι» μόνο σε απολύσεις «με σχέδιο, κριτήρια και αξιολόγηση», που θα βοηθούν στη μεταρρύθμιση του κράτους και υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί μελέτη για το προσωπικό και τις ειδικότητες, κάτι για το οποίο -όπως παραδέχτηκε- χρειάζεται χρόνος.

Ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές και για την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν για έξοδο εργαζομένων με μη οικειοθελείς αποχωρήσεις. «Aς μας πουν τι να κάνουμε και όχι να βάζουν μόνο στόχους», είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι ο κ. Τόμσεν «θέτει θέμα απολύσεων με τρόπο που δεν προϋποθέτει λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας».

Οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αναχωρήσουν την Παρασκευή και θα επανέλθουν στη χώρα μας στις 15-20 Ιανουαρίου.

Κατά τις επαφές που είχαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, οι ελεγκτές της τρόικας συγκέντρωσαν όλα τα στοιχεία για τα θέματα που θα θέσουν επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν στις αρχές του Ιανουαρίου για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...