Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ραντεβού τον Ιανουάριο με την τρόικα για πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ

Στο 10% σκαρφαλώνει το έλλειμμα του 2011

(Φωτογραφία: AΠΕ )


Αθήνα
Στα μέσα Ιανουαρίου ορίσθηκε το νέο ραντεβού με την τρόικα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ που θα προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς το έλλειμμα του εφετινού προϋπολογισμού ξεπέρασε ακόμα και τον αναθεωρημένο στόχο του 9% και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ.

Οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση θα διαρκέσουν από τις 15 έως τις 20 Ιανουαρίου, όπως είπε την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου τα δημόσια (καθαρά) έσοδα μειώθηκαν κατά 3,1% έναντι στόχου για αύξηση 0,8%, εξέλιξη η οποία διαμορφώνει τη «μαύρη τρύπα» στα 1,8 δισ. ευρώ περίπου.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 9% με 10%.

Αν η «μαύρη τρύπα» στο μέτωπο των εσόδων συρρικνωθεί τελικώς στο 1 δισ. ευρώ, τότε μαζί με ις υπερβάσεις στο μέτωπο των δαπανών (που εκτιμώνται σε 1 δισ., ευρώ περίπου), ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ.

Το βάρος των νέων μέτρων θα πέσει κυρίως στον δημόσιο τομέα, εφόσον -παρά τις συνεχείς διαψεύσεις- η κυβέρνηση δεν προχωρήσει και σε μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων, καθώς και αύξησης των φόρων.

Την Παρασκεύη, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είπε ότι αν εφαρμοσθεί ο προϋπολογισμός του 2012, δεν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα.

«Δεν προβλέπεται καμία μείωση μισθών ή συντάξεων, ούτε αύξηση φορολογικών συντελεστών [...] Εάν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2012 και εκπληρωθούν οι στόχοι του, δεν θα επιβαρυνθεί ο πολίτης, καθώς η οποιαδήποτε μείωση του χρέους και του ελλείμματος θα προκύψει από διαρθρωτικές αλλαγές», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες και αυτό, όπως είπε, θα προκύψει από τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Για την περίοδο 2013-2015, επισήμανε ότι «τα μέτρα θα είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχει ζήσει ο λαός».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος έθεσε τέσσερις επείγοντες στόχους: «Να διαμορφωθεί ένα κίνημα επιστροφής καταθέσεων, να πείσουμε τους νέους Ελληνες ότι μένουμε στην Ελλάδα, να πείσουμε τη μεσαία τάξη ότι δεν αποσαρθρώνεται και να στείλουμε το μήνυμα σε αυτούς που είναι σε κατάσταση πραγματικής φτώχειας ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: