Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

«Bρείτε 8 δισ. ευρώ από οφειλέτες του Δημοσίου»

Οι προτάσεις της Task Force προς την κυβέρνηση


http://img.protothema.gr/1358BAD9D32971E5ABFEABBCF72997FF.jpg

Άμεση είσπραξη 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ από μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου, αύξηση της ευρωπαϊκής επιχορήγησης στο 95% από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στα έργα ΕΣΠΑ και διμερή συμφωνία με την Ελβετία για την είσπραξη φόρων χωρίς να παραβιάζει η χώρα μας το Κοινοτικό Δίκαιο, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, είναι μερικές από τις προτάσεις της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας τεχνικής βοήθειας προβλέπει επίσης εισροή 800 εκατομμυρίων ευρώ ως και 1,5 δισ. ευρώ κονδύλια άμεσα προσβάσιμα για την Ελλάδα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω και της αρνητικής αξιολόγησης της Blackrock, δεν έχουν πρόσβαση σε δάνεια, εξ’ ου και για αυτό τον λόγο η Ε.Ε θα ενεργοποιήσει τα συγκεκριμένα ποσά από τα διαρθρωτικά ταμεία για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης - για πρώτη φορά - και όχι σαν επιχορήγηση για αναπτυξιακές επενδύσεις.

«Η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία της κρίσης, αλλά απλώς η αφορμή», πιστεύει ο κύριος Ράιχνεμπαχ, ο οποίος, μαζί με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και με τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντλήσει η χώρα μας κονδύλια από έργα που δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε να υπάρξει άμεση εισροή χρημάτων στην ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει χρήματα για τις χωματερές, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν 90 χωματερές στη χώρα μας είναι παράνομες και 390 υπό επιθεώρηση. Το όφελος από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι διπλό, καθώς εκτός από την ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα προκειμένου να αξιοποιήσει τα απορρίμματα, θα πάψει και να πληρώνει τεράστια πρόστιμα από τις αθρόες παραβιάσεις του Κοινοτικού Δικαίου ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικότερα πάντως για το μείζον πρόβλημα της φοροδιαφυγής η Κομισιόν και οι εταίροι μας δείχνουν αποφασισμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να ‘πολεμήσει’ το καρκίνωμα αυτό.

«Από τα περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτα χρέη μεγάλο- οφειλετών, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εισπράξει άμεσα 6-8 δισ. ευρώ χωρίς να επιβληθεί κανένα νέο μέτρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Πάνος Καρβούνης Επικεφαλής στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο έτερο μεγάλο θέμα της διεκδίκησης κονδυλίων από τη φορολόγηση καταθέσεων στο εξωτερικό, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την ελβετική κυβέρνηση να εισπράξει φόρους επί των τόκων των Ελλήνων καταθετών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας. Η Task Force βοηθά την Ελλάδα να μην κάνει τα ίδια λάθη με την Αγγλία και τη Γερμανία που ήδη έχουν κάνει συμφωνίες με την Ελβετία, αλλά οι οποίες παραβιάζουν το Κοινοτικό Δίκαιο και θα υποστούν κυρώσεις, με λίγα λόγια θα χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: