Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Θα πάρουν το Δώρο στην ώρα του

Στην ώρα τους θα πληρωθούν οι μισθοί και το Δώρο Χριστουγέννων διαβεβαίωσε ο αν. Υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τους οποίους συναντήθηκε στο γραφείο του.
Η πληρωμή, όπως ανακοινώθηκε, μπορεί πλέον να γίνει μετά την πρόσφατη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας και τη σχετική εγκριτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις και οι προοπτικές βιωσιμότητας των Ναυπηγείων, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μετά την κατάθεση προτάσεων εξαγοράς. Ο κ.Π. Μπεγλιτης επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης όπως έχουν επανειλημμένως εκφρασθεί και από το Υπουργείο Άμυνας για την αναζήτηση αξιόπιστου επιχειρηματικού σχήματος για τη συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων και τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, ενώ επεσήμανε το ενεργό ενδιαφέρον του Υπουργείου και της πολιτικής του ηγεσίας για τη θετική έκβαση των εξελίξεων. Συμφωνα με τις πληροφορίες έχουν κατατεθεί 3 η 4 προτάσεις για αξιολόγηση.

Οι εργαζόμενοι στο τροχαίο υλικό

Οσον αφορά το θέμα των 160 απλήρωτων εργαζομένων της Εταιρείας Τροχαίου Υλικού, που έθεσαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε την αναρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας για την καταβολή των δεδουλευμένων, υποστήριξε όμως, όπως ανακοινώθηκε, την εργασιακή τους επανένταξη στα Ναυπηγεία και την ανάγκη δημιουργικής τους αξιοποίησης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης.

i-reportergr


Read more...

Συνεδρίαση πρυτάνεων στο Λαύριο

Με την παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Για το θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από το άσυλο, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή. Υπάρχει είπε, η γενική συναίνεση να λειτουργήσουμε όλοι μαζί με συγκεκριμένες δράσεις, ώστε η περιφρούρηση του ασύλου να γίνει πραγματικότητα.

Ως συγκεκριμένες δράσεις η υπουργός ανέφερε ορισμένες, όπως για παράδειγμα, να καταγραφούν οι χώροι ασύλου που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, να μην υπάρχουν κατειλημμένοι χώροι από ιδιώτες στα πανεπιστήμια, να λειτουργεί άμεσα πρυτανική εφημερία και εν πάση περιπτώσει τα ίδια τα πανεπιστήμια θα επιλέξουν τους τρόπους περιφρούρησής τους, ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος χωρίς παρεκτροπές.

Είμαι διατεθειμένη, είπε η κ. Διαμαντοπούλου, να στηρίξω οποιαδήποτε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Απηύθυνε δε έκκληση στους φοιτητές να συγκροτηθούν τα όργανα διοίκησής τους, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το πανεπιστήμιο.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ακόμη στο νέο ρόλο του υπουργείου με τις νέες αρμοδιότητες που περιέλαβε και οι οποίες έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια. Έθεσε το περίγραμμα όπως είπε, ενός νέου πλαισίου πανεπιστημίων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με χωροταξική αναδιάρθρωση και αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες του νόμου πλαισίου που της έθεσαν οι πρυτάνεις, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσων ρυθμίσεων για αυτές και έδωσε δυο παραδείγματα: Όλα τα πρακτικά των εκλεκτορικών σωμάτων θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, ενώ ο στόχος είναι η καθιέρωση του ηλεκτρονικού συγγράμματος.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους πρυτάνεις και για το θέμα των κολεγίων, κάνοντας λόγο για τη θέσπιση του Κέντρου Πιστοποίησης για να προχωρήσει και η ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αναστάσιος Μάνθος, είπε ότι δεν υπάρχει ειδοποιός διαφορά με τις θέσεις που εξέφρασε η υπουργός Παιδείας όσον αφορά το άσυλο, το οποίο τόνισε, δεν έχει πρόβλημα ως ιδέα, αλλά πάσχει η εφαρμογή του.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Ανδρέας Τρούπης, το πανεπιστήμιο του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία για το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν ετέθη το θέμα του ασύλου, αλλά της ασυλίας. Και επισήμανε, ότι κάθε φορά που θα υπάρχει επαφή με κάποια Αρχή, αυτή η επαφή θα μπαίνει στο Διαδίκτυο.

Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Κώστας Μουντζούρης πρύτανης του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται Σύνοδος σε χώρο πανεπιστημίου έστω και αποκεντρωμένο και αναφέρθηκε στη μικρή συγκέντρωση που είχαν οι φοιτητές έξω από το χώρο της Συνόδου, λέγοντας ότι ήταν μια ειρηνική διαδήλωση.

Να σημειωθεί, ότι η μικρή ομάδα αυτή των φοιτητών παρέμεινε για λίγα λεπτά έξω από το χώρο που συνεδρίαζαν οι πρυτάνεις και αποχώρησε, κάτω από καταρρακτώδη βροχή.
nooz.gr

Read more...

«Πάγωμα» μισθών δέχονται οι δικαστές λόγω κρίσης

Το δικαστικό σώμα δεν δέχεται συρρίκνωση των αποδοχών του, αλλά δεν είναι αντίθετο στο «πάγωμα» των αποδοχών του για όσο χρόνο απαιτείται, λόγω της οικονομικής κρίσης, είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο κ. Αθανασίου επισήμανε ακόμη ότι «ο δικαστής δεν μπορεί να κάνει πολιτική, γιατί τότε ανεπίτρεπτα θα παραβιάσει την αρχής της διάκρισης των λειτουργιών που θέλει να προστατεύσει». «Μπορεί μόνο να ερμηνεύσει με την ανεξαρτησία της σκέψης του, το νόμο με μόνο στόχο να απονείμει Δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως συνεπειών που είναι δυνατόν αυτή να προκαλέσει. Ο δικαστής δεν μπορεί να μετράει το κόστος όταν αποφασίζει. Αυτό ας το υπολογίσει ο νομοθέτης όταν νομοθετεί», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε ότι «η Δικαιοσύνη στη χώρα μας εδώ και μία δεκαπενταετία υπολειτουργεί από απόψεως ταχύτητας απονομής της», ενώ ως προς τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων είπε ότι οι Ολομέλειες των μεγάλων δικαστηρίων θα προεπιλέγουν κάποιους δικαστές και εξ αυτών η Βουλή και η εκάστοτε Κυβέρνηση θα επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε από το προνόμιο να επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και η διαδικασία θα γίνεται μέσω της Βουλής. Ακόμη, είπε ότι χρειαζόμαστε φωτισμένους και ανεξάρτητους δικαστές, τονίζοντας ότι οι δικαστές τη μόνη εξουσία που έχουν είναι αυτή της συνείδησή τους και του νόμου που θα εφαρμόσουν.

Ο δικαστής «πρέπει να ασκεί κριτική ακόμη και στον υπουργό Δικαιοσύνης», ακόμη και «να κατακεραυνώνει τον υπουργό Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Καστανίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών και θα διευρυνθούν οι λειτουργίες της Σχολής, ενώ επισήμανε ότι θα επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης πολιτών και δικαστών.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι οι δικαστές είναι θεματοφύλακες των θεσμών και επισήμανε ότι δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Τόνισε ότι θεσμοθετημένα όργανα της Δικαιοσύνης δέχθηκαν επιθέσεις με σκοπό τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί προσβολή και μια τέτοια συμπεριφορά δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή. Και πρόσθεσε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το αυτοδιοίκητων των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και να το βελτιώσουμε.

Αναφορικά με την αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο Α. Σαμαράς είπε ότι στην διαδικασία επιλογής των δικαστικών λειτουργών για τις προαγωγές των προέδρων και αντιπρόεδρων, όπως και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να είναι αμέτοχοι οι ίδιοι οι δικαστές.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε για να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της ποιότητας.

Ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Καλαμίδας και Τέντες, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές (κενές οργανικές θέσεις, επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης), ενώ χαιρετισμό απηύθυναν και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Παξινός και άλλοι.
nooz.gr

Read more...

ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΝΕΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ


Πιο πολυθεματική από άλλες φορές η Real News προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της την οικονομία η οποία ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο και σχεδόν όλους τους φορολογούμενους. Τέλος στο αφορολόγητο βάζει ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου η εφημερίδα φαίνεται από μακριά ότι έχει καλή... πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό που θα συζητηθεί είναι η συνέντευξη του Χρ. Παπουτσή, ο οποίος επιμένει ν εκφράζει επιφυλάξεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ενδιαφέρον επίσης το ρεπορτάζ με τον Κυριάκο και τον Άρη που εμφανίζονται ως οι νέοι δελφίνοι του Δήμου της Αθήνας. Τέλος θα συζητηθεί και η συνέντευξη του Κοροβέση, ο οποίος τα ρίχνει άγρια στον Τσίπρα και του χρεώνει από τώρα οποιαδήποτε διάσπαση υπάρξει στο μέλλον.

fimotro

Read more...

ΒΟΜΒΑ ΜΕ ΦΠΑ ΚΑΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Οικονομικού περιεχομένου το βασικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής. Απόλυτα δικαιολογημένα καθώς αυτό το ρεπορτάζ έπαιζε περισσότερο απ'όλα και αυτό το ρεπορτάζ θα κυριαρχεί και την επόμενη εβδομάδα λόγω των... ανακοινώσεων που θα κάνει τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 2%(!!!) και επίσης ότι οι πολίτες στη δημοσκόπηση της Alco λένε ναι στα σκληρά μέτρα (αναμενόμενο καθώς έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης). Ο Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα τα γυρίζει τώρα. Εκεί που έλεγε ότι στην Αθήνα δεν θα στηρίξει τον Κακλαμάνη και θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο, τώρα λέει ότι θα στηρίξει τον σημερινό Δήμαρχο! Δεν βγαίνει άκρη με τον Καρατζαφέρη!
fimotro


Read more...

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΝΤΟΡΑΣ-ΙΣΙΔΩΡΟΥ


Πολύ δυνατό και επιθετικό ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα του Veto της Κυριακής. Η εφημερίδα αναδεικνύει τον περίεργο πλουτισμό της Ντόρας και του συζύγου της (εάν υπήρχε μια πιθανότητα στις χίλιες η Ντόρα να αποσύρει τις αγωγές της εναντίον της Veto τώρα, μάλλον δεν υπάρχει καμία). Ενδιαφέρον επίσης το ρεπορτάζ για την Γκερέκου που "έκοψε" τον... Περιφερειάρχη ο οποίος διατηρούσε προσωπική φιλία με τη Μάργκαρετ. Η εφημερίδα αυτή την φορά έχει 6 θέματα - ρεπορτάζ στην πρώτη της σελίδα. Εμείς πιστεύουμε ότι ήθελε ακόμα 2-3 "χτυπήματα", ίσως οικονομικού περιεχομένου, καθώς αυτό το ρεπορτάζ κυριαρχεί αυτή την εβδομάδα.

fimotro

Read more...

Ανακοινώθηκε η σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας




Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανακοίνωσε τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Η θητεία των μελών είναι τριετής.

Το ΚΕΣΥ αποτελείται από τους:

1. Καλοκαιρινό Εμμανουήλ, Χειρουργό, Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), ως εκπρόσωπο του Π.Ι.Σ., με αναπληρωτή του τον Παπαπαναγιώτου Παναγιώτη, Βιοπαθολόγο.

2. Αλεξανδρόπουλο Κων/νο, Ψυχίατρο, Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), ως εκπρόσωπο του Π.Ι.Σ., με αναπληρωτή του τον Κορμά Παναγιώτη, Ορθοπαιδικό.

3. Παγώνη Ματίνα, Παθολόγο, ως εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), με αναπληρωτή της τον Μπασκόζο Ιωάννη, Ενδοκρινολόγο.

4. Κατσίκη Αθανάσιο, Πρόεδρο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (E.O.O.), ως εκπρόσωπo της E.O.O.), με αναπληρωτή του τον Χασάπη Ευστράτιο, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

5. Βαγιωνά Δημήτριο, Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), ως εκπρόσωπο του Π.Φ.Σ. με αναπληρωτή του τον Αντωνόπουλο Χρήστο.

6. Βιρβιδάκη Κυριάκο, Δήμαρχο Χανίων, ως εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.), με αναπληρώτριά του την Μπελώνη - Αράπη Παναγιώτα, Δημοτικό Σύμβουλο Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

7. Μπατάκη Νικόλαο, ως εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), με αναπληρωτή του τον Φερέτη Αθανάσιο.

8. Γκουλιούμη Θεοχάρη, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), ως εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ, με αναπληρωτή του τον Σκουλαρίκη Φώτη, Οικονομολόγο, Υπάλληλο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

9. Μαργαρώνη Κωνσταντίνο, ως εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), με αναπληρωτή του τον Φραγκούλη Κωνσταντίνο.

10. Κόλλια Παναγούλα, με αναπληρωτή της τον Τομαρά Ιωάννη, ως εκπρόσωπο των παρακάτω φορέων:
* α. Ένωση Ελλήνων Χημικών
* β. Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων
* γ. Ένωση Ελλήνων Φυσικών
* δ. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

11. Μπούρο Δημοσθένη, Καθηγητή Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, ως εκπρόσωπο των Ιατρικών Τμημάτων των Α.Ε.Ι. της Χώρας, με αναπληρωτή του τον Ζώρα Οδυσσέα, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

12. Δημητρακόπουλο Ιωάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπο των Οδοντιατρικών Τμημάτων των Α.Ε.Ι. της Χώρας, με αναπληρωτή του τον Παπαδογεωργάκη Νικόλαο, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

13. Μαράκο Παναγιώτη, Καθηγητή στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως εκπρόσωπο των Φαρμακευτικών Τμημάτων των Α.Ε.Ι. της Χώρας, με αναπληρωτή του τον Ρούσση Βασίλειο, Καθηγητή στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ιδίου Πανεπιστημίου.

14. Χόρτη Νίκο, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ως εκπρόσωπο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αναπληρώτριά του την Τσιόπου Μαρία, Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».

15. Σκουτέλη Δημήτριο, Πρόεδρο της Ένωσης Νοσηλευτών - τριών Ελλάδος (E.Ν.Ε.), ως εκπρόσωπο της E.Ν.Ε., με αναπληρωτή του τον Πιστόλα Δημήτριο.

16. Δάγλα Αριστείδη, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Νοσηλευτών /- τριών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.), ως εκπρόσωπο της E.Ν.Ε., με αναπληρωτή του τον Μπίζα Λάμπρο.

17. Πλοίαρχο (ΥΙ) Μενούτη Βασίλειο ΠΝ του ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ, ως εκπρόσωπο των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, με αναπληρωτή του τον Ταγματάρχη (ΥΙ) Κολιό Μιχαήλ του ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ.

18. Μπραβάκο Νικόλαο, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγωγής Υγείας και Πληροφόρησης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αναπληρώτρια την Πολυχρονοπούλου-Ρούτση Αγγελική, Προϊσταμένη Τμήματος στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων.

19. Κατσικάρου Σταυρούλα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αναπληρωτή της τον Κουφάκη Αντώνιο, Προϊστάμενο Τμήματος στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας.

20. Αμπατζόγλου Θεόδωρο, Διοικητή του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., με αναπληρωτή του τον Κυρζόπουλο Δημήτριο, Υποδιοικητή του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.

21. Παπαγεωργόπουλο Ελευθέριο, Διοικητή του Ο.Γ.Α., με αναπληρωτή του τον Ζαχαράκη Κωνσταντίνο, Υποδιοικητή του Ο.Γ.Α.

22. Δρ. Σερέτη Ανδρέα, Διευθυντή Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», με αναπληρωτή του τον Βέργαδο Ιωάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ».

23. Δρ. Δατσέρη Ιωάννη, Διευθυντή Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», με αναπληρωτή του τον Λιονή Χρήστο, Αναπληρωτή Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

24. Σελβιαρίδη Παναγιώτη, Καθηγητή Νευροχειρουργικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», με αναπληρωτή του τον Μαυρέα Βενετσάνο, Καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

25. Λαοπόδη Βασίλη, Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), ως εκπρόσωπο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., με αναπληρωτή του τον Γιαννόπουλο Γεώργιο, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

26. Γιόγιακα Βασίλη, Νομάρχη Θεσπρωτίας, ως εκπρόσωπο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, με αναπληρωτή του τον Δακή Γεώργιο, Νομάρχη Κοζάνης.

27. Κρεμαστινού Τζένη, Καθηγήτρια του Τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), ως εκπρόσωπο της Ε.Σ.Δ.Υ., με αναπληρωτή της τον Κοντό Βασίλειο, Καθηγητή του Τομέα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Ε.Σ.Δ.Υ.

28. Φωτεινόπουλο Γεώργιο, Νομικό, Πρόεδρο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).
tvxs.gr

Read more...

ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ...




ή


ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ, περι δημοκρατών και πατριωτών...

Δύο μήνες τώρα κερδοσκόποι, πληρωμένοι αναλυτές, τα απόλυτα εργαλεία του διεθνούς παρασιτικού κεφαλαίου, δηλαδή οι "διεθνείς οίκοι" αξιολόγησης, οι εκπρόσωποι των δεξιών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, επιτίθενται με μανία στην ελληνική κυβέρνηση, στην ελληνική οικονομία, στον έλληνα πρωθυπουργό.

Το μοτίβο της πίεσης, παρά την αριθμοπλημμύρα που το συνοδεύει, είναι απλό. Το σχέδιο σας, μας λένε, για την έξοδο από την οικονομική κρίση ΔΕΝ περνάει.

Η προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, η θωράκιση των εργασιακών σχέσεων σε όφελος των εργαζομένων, το ουσιαστικό χτύπημα της διαφθοράς, η διαφάνεια, το νοικοκύρεμα των κρατικών δαπανών με παράλληλη αύξηση των κονδυλίων για την υγεία και την παιδεία, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική αγορά, η χαλιναγώγηση της ασυδοσίας των τραπεζών, η αναθέρμανση της οικονομίας και η ανάπτυξη είναι συνταγή ΜΗ αποδεκτή.
Όχι γιατί θα αποτύχει αλλά γιατί δεν πρέπει να υπάρξει ως εναλλακτική λύση.
Η μόνη συνταγή που έχει άδεια κυκλοφορίας είναι η συνταγή της ασύδοτης αγοράς, η συνταγή των απολύσεων, της φτώχειας, της με κάθε τρόπο προστασίας των υπερκερδών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Στη χώρα μας πριν δύο μήνες είχαμε εκλογές. Τις κέρδισε ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ με προεκλογικό πρόγραμμα όσα ακριβώς σήμερα παρουσίασε στην σύνοδο κορυφής ως ελληνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Με, εκνευριστική για κάποιους, συνέπεια επαναλαμβάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο εσωτερικό και στο εξωτερικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση. Το γεγονός αυτό καθαυτό γεμίζει ικανοποίηση τους περισσότερους Έλληνες. Κι όμως υπάρχουν κάποιοι…

Οι "έγκυροι" αναλυτές, παπαγαλάκια των γνωστών συμφερόντων-ιδιοκτητών των καναλιών, οι κάθε είδους και φυράματος Προβόπουλοι, επιμένουν πως μόνη λύση είναι η συμπίεση με κάθε τρόπο των χαμηλών εισοδημάτων, οι ελεύθερες απολύσεις, τα μεγάλα έργα με τις μίζες κάτω από το τραπέζι. Νεοφιλελευθερισμός με κάθε τρόπο, με όποιο κόστος.
Ζητάνε με άλλα λόγια την εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που αποδοκιμάστηκε με τον πιο σκληρό πολιτικά τρόπο. Ζητάνε από το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές να ΜΗΝ εφαρμόσει το πρόγραμμα που ψήφισαν οι πολίτες αλλά εκείνο που καταψήφισαν. Καλούν τον έλληνα πρωθυπουργό να καταργήσει στην πράξη και στην ουσία την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Πιέζουν αφόρητα για νομιμοφανές πραξικόπημα…

Η επιμονή του Γιώργου Παπανδρέου στις προεκλογικές του δεσμεύσεις θα έπρεπε λογικά να έχει τη στήριξη, έμμεση έστω, των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ότι τουλάχιστον αφορά την δημοκρατική νομιμότητα στη λειτουργία του πολιτεύματος. Στην πραγματικότητα παρακολουθούμε τον οπαδό της λαϊκής, τάχα μου, δεξιάς Σαμαρά να διαπιστώνει ανήσυχος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εγκαταλείπει τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Αρχίζει έτσι σιγά σιγά να ξεχνάει την ρητορική του για τους φτωχούς και τους άνεργους και να προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο, μέρα με τη μέρα, στην μεσαία τάξη… Στο βάθος και στο τέλος της διαδρομής τον περιμένουν οι πραγματικοί του πελάτες. Το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγαλοεργολάβοι κάθε είδους και κάθε πραμάτειας.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν και στηρίζουν τις ελπίδες τους στις ίδιες παραμέτρους. Στην μετεκλογική κωλοτούμπα του ΠΑΣΟΚ, στην υποταγή στις εντολές Τρισέ και Μπαρόζο. Ακόμα και όταν ακούν τον Πρωθυπουργό να επιμένει με τον πιο επίσημο τρόπο, εκείνοι είναι σίγουροι πως θα καταργηθεί ο 13ος μισθός, θα απελευθερωθούν οι απολύσεις, δεν θα ενισχυθεί η υγεία και η παιδεία, θα μειωθούν οι συντάξεις κλπ. Μόνο εκεί στην ΑΥΓΗ άρχισαν να σκέπτονται ότι μπορεί και να τα εννοεί ο πρωθυπουργός και κρατάνε μια πισινή. Θα παρθούν τα σκληρά για τους εργαζόμενους μέτρα αλλά …λίγο αργότερα, ισχυρίζεται στον σημερινό της τίτλο…

Που μας βρίσκουν όλα αυτά σήμερα;

Μας βρίσκουν στο σημείο που νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός παρουσιάζει και εφαρμόζει με επιμονή όσα προεκλογικά είπε. Ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Τότε έλεγαν ότι είναι καλό και ωραίο αλλά δεν πρόκειται να το εφαρμόσει. Σήμερα λένε ότι δεν έχει σχέδιο ή ότι θα το εγκαταλείψει υποκύπτοντας στις πιέσεις των Βρυξελλών. Κι όταν τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει εύχονται και παρακαλάνε για την καταστροφή. Παραφράζοντας τον σύντροφο Ιλιτς θα έλεγα ότι το σλόγκαν τους είναι: Χαιρεκακία το ανώτατο στάδιο του κομμουνισμού.

Κοντολογίς όταν είσαι συνεπής με τις προεκλογικές σου δεσμεύσεις είσαι επικίνδυνος, όταν δεν σκύβεις το κεφάλι στους κερδοσκόπους δεν έχεις σχέδιο, όταν δεν υπακούς στις εντολές του Τρισέ είσαι ανεύθυνος και δεν ξέρεις τι σου γίνεται...

Αφορμές όλα τα παραπάνω για να σκεφθούμε και να ξανασκεφθούμε πως, πότε και σε ποιες συγκυρίες αποκτούν νόημα ουσιαστικό όσα περί δημοκρατίας και πατριωτισμού ισχυρίζονται κάποιοι…

Για μένα πάντως το κριτήριο αξιολόγησης αυτής της κυβέρνησης είναι η συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος που ψήφισε ο Ελληνικός λαός. Όσο κι αν σκούζει ο Τρισέ, η Αλέκα, ο Πρετεντέρης και όποιος άλλος, ποτέ δεν θα συνταχθώ με το όραμά τους για μια "πολιτισμένη", "υπεύθυνη" και πολύ καθως πρέπει ευθυγράμμιση με την διεθνή και ντόπια αλητεία που θέλει την οικονομική και κοινωνική ισοπέδωση εκατομμυρίων συμπολιτών μου.
Κι αυτό για λόγους δημοκρατίας, πατριωτισμού, δικαιοσύνης.



Read more...

Καταρρέουν τα έσοδα του κράτους


Καταρρέουν τα έσοδα του κράτους

του Γιάννη Μακρυγιάννη

Κατάρρευση των δημοσίων εσόδων τους πρώτους μήνες του 2009, αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών (δείτε την εδώ), την οποία φέρει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr .

Σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία, οι δυο μεγαλύτερες εφορίες της χώρας, όχι μόνο δεν έπιασαν τους στόχους που είχε βάλει ο προϋπολογισμός του 2009, τον οποίο κατήρτισε ο Γ.Αλογοσκούφης, αλλά εμφάνισαν μείωση, ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που μειώθηκαν τα έσοδα έως και 60% ( στη ΙΣΤ Αθηνών). Τα στοιχεία περιγράφουν με δραματικό τρόπο ένα κρίσιμο μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος και μια αιτία για την εκτόξευση του ελλείμματος, κατά τις ημέρες της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα της κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών ή και του περιορισμού της φορολογητέας ύλης, λόγω της οικονομικής κρίσης, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα η μέση απόκλιση να ξεπερνά ίσως και το 40% , σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί.

protothema.gr


Read more...

Πώς θα δοθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την καταβολή της ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, στην ΚΥΑ ορίζεται ότι η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει από τις τράπεζες για τους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια, από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους, από τις Νομαρχίες για όσους δικαιούνται προνοιακών επιδομάτων και από τον ΟΑΕΔ ή άλλον φορέα για όσους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται από περισσότερες πηγές την ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτή θα καταβάλλεται από τον φορέα ο οποίος υποχρεούται να καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό ή από το ασφαλιστικό ταμείο του δικαιούχου, εάν το ύψος της ενίσχυσης είναι το ίδιο και από τις δύο πηγές.

Οι δικαιούχοι με εισοδηματικά κριτήρια θα καθοριστούν ύστερα από ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα δημιουργήσει (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2009) ηλεκτρονικό αρχείο δικαιούχων που θα αποσταλεί στις τράπεζες, ενώ και οι δικαιούχοι θα λάβουν σχετική ειδοποίηση. Εάν οι δικαιούχοι έχουν δηλώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, οι λογαριασμοί αυτοί θα πιστωθούν αυτομάτως.

Εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου, για τον οποιοδήποτε λόγο, οι δικαιούχοι δεν έλαβαν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/12/2009 (π.χ. δεν ήταν υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2009 και έτσι δεν ήταν δυνατή η καταγραφή τους ως δικαιούχων από τη ΓΓΠΣ), θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως τις 28/2/2010 στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εισπράξουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/3/2010 ή μαζί με τη δεύτερη δόση.

Τυχόν συνταξιούχοι που εντάχθηκαν στα μητρώα μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου 3808/2009, θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης μαζί με την πρώτη σύνταξη που θα τους καταβληθεί.

Σημειώνεται ότι, όπως ορίζεται στον νόμο 3808/2009, η καταβολή της πρώτης δόσης της ενίσχυσης θα γίνει έως τις 31/12/2009 και η δεύτερη δόση έως τις 30/6/2010.
nooz.gr

Read more...

«Πάταξη φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και διαφθοράς»

«Ολα τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και τα οποία θα είναι σκληρά αλλά και δίκαια, δεν θα στοχεύουν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, γιατί ούτε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ευθύνονται για την κρίση, ούτε με τέτοια μέτρα μπορεί να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Τα μέτρα αυτά θα πονέσουν εκείνους που πρέπει να πονέσουν και όχι τη φτωχολογιά και τον κοσμάκη», είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα ληφθούν και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως η μείωση των επιπέδων διοίκησης της χώρας από 5 σε 3.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος είναι η ενίσχυση και τόνωση της πραγματικής οικονομίας, το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και η στροφή στην πράσινη οικονομία.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τη λήψη μέτρων ανάλογων με εκείνα που πήρε η Ιρλανδία. Οπως τόνισε τα προβλήματα των δύο χωρών είναι διαφορετικά και θα ήταν λάθος να ληφθούν ίδια μέτρα για διαφορετικά προβλήματα.

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τον κίνδυνο καθώς η χώρα βρίσκεται σε δεύτερη επιτήρηση, να φθάσει στο σημείο να δέχεται υποδείξεις για τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να λαμβάνει. Αυτό τον κίνδυνο προσπαθούμε να προλάβουμε, διευκρίνισε.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ειδική στήριξη, θεωρώντας επαρκέστατη τη στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν ζητάμε να μας χαρίσουν δώρα, τόνισε, ούτε από τους εταίρους μας να μας σώσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα πρόσθεσε, δεν θα έπειθε τους εταίρους της αν δεν αναγνώριζε το πρόβλημα και αν δεν είχε προτάσεις οι οποίες μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ενώ χαρακτήρισε ιδεοληψία την λήψη περιοριστικών μέτρων, μια ιδεοληψία από την οποία, όπως είπε, πρέπει να ξεφύγουμε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση βγήκε με ενισχυμένη την εικόνα της από τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς εκδηλώθηκε η αλληλεγγύη και των 27 εταίρων, τους οποίους ευχαρίστησε.

Η στήριξη που έδωσαν αφορά την αναγνώριση ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ούτε θα χρεοκοπήσει, ούτε πρόκειται να βρεθεί εκτός της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρεί όσο πιο γρήγορα μπορεί στη λήψη των αποφάσεών της, ώστε να κανονίζουμε εμείς το μέλλον μας και όχι οι δανειστές μας.

Οπως ανέφερε, δεν περιμένει οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνήσουν σε λεπτομέρειες, αλλά σημείωσε ότι είναι γεγονός πως η χώρα περνά βαθιά κρίση και υπάρχει ανάγκη να γίνουν ρήξεις με αντιλήψεις και πρακτικές. Ο ίδιος, επισήμανε, θα καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να υιοθετηθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε ερώτηση γιατί ζητά συναίνεση των πολιτικών κομμάτων αφού η κυβέρνηση έχει 160 βουλευτές, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όσα γίνουν θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά αν συμβάλουν όλοι. Και πρόσθεσε ότι είναι πατριωτική υποχρέωση όλων να συμβάλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διαφθορά και η εφαρμογή των νόμων διευκρινίζοντας ότι εννοεί δίκαιων νόμων.

ΝΔ
«Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι περιμένει από την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της απέναντι στον τόπο. Και δεσμεύεται να στηρίξει όλα τα δίκαια μέτρα που θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν θα υπαγορεύονται από ευκαιριακές λογικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

ΚΚΕ
«Ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη Σύνοδο ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συναποφασιστεί στην ΕΕ, πολύ πριν τις εκλογές και πριν την κρίση, στο λαό λέει ότι ΄΄σκληρά μέτρα θα λάβει μόνο κατά της διαφθοράς΄΄ και της σπατάλης», τόνισε το ΚΚΕ.

ΛΑΟΣ
«Η συνέντευξη του κ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε τους μύχιους φόβους μας. Η Ελλάδα έχει απολέσει την εθνική κυριαρχία της μετατρεπόμενη σε επαρχία της Ευρώπης», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

ΣΥΡΙΖΑ
«Η οικονομία της χώρας δεν έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ιμάντα μεταβίβασης των εντολών της Ε.Ε., αλλά από μια ενεργητική παρουσία αμφισβήτησης του Συμφώνου Σταθερότητας και των κυρίαρχων πολιτικών της Ε.Ε.», είπε ο ΣΥΡΙΖΑ.
.nooz.gr

Read more...

«Διαφορετικός» τρόπος φορολόγησης

Ως τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι με αυτόν επιδιώκεται ένα τριπλό στοίχημα, η ανάταξη και το νοικοκύρεμα της οικονομίας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των αδυνάτων με ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή.

Χαρακτήρισε δύσκολη τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πρέπει να απολογείται στα ευρωπαϊκά συμβούλια και να προσπαθεί να πείσει τους εταίρους του και πρόσθεσε ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι αναλύσεις για την ελληνική οικονομία σε ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2010, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και το βασικό εργαλείο θα είναι η μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο - εκτός από τους ευαίσθητους τομείς - σε συνδυασμό με τη θέσπιση ενιαίας αρχής πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά τα έσοδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι με τον προϋπολογισμό δεν αυξάνεται κανένας φόρος, εκτός από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.

Δίνοντας το περίγραμμα του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα, η διαβούλευση για το οποίο αρχίζει τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξει ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος φορολόγησης.

Θα θεσπιστεί ενιαία φορολογική κλίμακα και τα μερίσματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται, όπως τα εισοδήματα από κάθε άλλη πηγή. Θα καθιερωθεί προοδευτική φορολόγηση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ οι φορολογούμενοι θα εγγράφουν στις δηλώσεις τους το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τους.

Ακολούθως ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι δεν αλλάζει τίποτε με τη φορολογία των καταθέσεων, οι οποίες δεν κινδυνεύουν και δεν υπάρχει λόγος να φεύγουν στο εξωτερικό.

Μιλώντας για τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών ενέταξε σε αυτές το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ακόμη, είπε ότι από το Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξουν νέοι τύποι προϋπολογισμού με τους πολυετείς προϋπολογισμούς προγραμμάτων.

Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου στο περιοδικό Spiegel


Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, η οποία δημοσιεύεται τη Δευτέρα.

Σε αυτή, δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει ως επί το πλείστον πρόβλημα αξιοπιστίας παρά πρόβλημα χρέους. «Ένας αριθμός από τα προβλήματά μας απορρέει σε μικρότερο βαθμό από τους απόλυτους αριθμούς (του ελλείμματος) απ΄ ό,τι από το γεγονός ότι ουδείς πλέον μας πιστεύει επειδή οι στατιστικές μας είναι εσφαλμένες», επισημαίνει ο υπουργός και προσθέτει: «Γι' αυτό τώρα θα δώσουμε ανεξαρτησία στις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τις στατιστικές».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα προσφυγής σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας. Επίσης, αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ: «Θα ρυθμίσουμε τα προβλήματά μας στους κόλπους της ΕΕ, σεβόμενοι τους κανονισμούς της».

«Σήμερα δεν έχουμε ανάγκη από πίστωση», αναφέρει, λέγοντας ότι το ελληνικό κράτος θέλει να διαπραγματευτεί ένα νέο δάνειο τον Ιανουάριο, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση και με μια επικίνδυνη δυναμική του χρέους, όμως έχουμε μια νέα κυβέρνηση που αναγνωρίζει σαφώς το πρόβλημα», τονίζει.

«Το έλλειμμά μας είναι μικρότερο από αυτό άλλων χωρών, όπως η Βρετανία ή η Ιρλανδία. Και το συνολικό χρέος μας δεν είναι το υψηλότερο στους κόλπους της ΕΕ, μολονότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι θα είναι (υψηλότερο) περίπου στο ερχόμενο έτος», προσθέτει.

«Ομως αντιμετωπίζουμε μια πλήρη απώλεια αξιοπιστίας», καταλήγει ο Ελληνας υπουργός.

ΚΚΕ


«Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι η οικονομία δεν κινδυνεύει, στην ουσία αποτελεί μία ακόμα διαβεβαίωση προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μην θιγεί και να ενισχυθεί η τεράστια κερδοφορία τους και σε συνθήκες κρίσης», σχολιάζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. «Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», σημειώνει.
.nooz.gr

Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...




TA NEA: Κανένα μέτρο «σε βάρος του κοσμάκη»
Σε καθησυχαστικές δηλώσεις, ότι δεν πρόκειται να πάρει μέτρα που θα θίξουν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, προχώρησε ο κ. Γ. Παπανδρέου.
ΕΘΝΟΣ:Tρία «ναι» και δύο «όχι»
Με την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% σε τέσσερα χρόνια. Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός χθες στις Βρυξέλλες, δεν θα ακολουθήσουμε συνταγή Ιρλανδίας.

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ηρεμιστικά για μέσα κι έξω.
ΒΗΜΑ:Επιστρέφει με πακέτο
Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της η κυβέρνηση για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα και το ...


nonews-news

Read more...

ΜΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ FIMOTRO!


Το fimotro ως βασική πηγή της αποκάλυψης του θέματος και των ρεπορτάζ με τους πράσινους κουμπάρους, αναφέρει στην πρώτη της σελίδα το Άρθρο της Κυριακής (βλ. το υπογραμμισμένο κείμενο με κόκκινο). Η αναφορά ονομαστικά στο blog fimotro μας τιμά γι αυτό και ευχαριστούμε την... εφημερίδα. Το Άρθρο επιμένει σκληρά αντιπολιτευτικά καθώς το κοινό του κινείται στον σκληρό πυρήνα της κεντροδεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας ειδικότερα. Τα σκάνδαλα πουλάνε, ειδικά όταν έχουν σημείο αναφοράς την εξουσία.



Read more...