Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Και οι στρατιωτικοί στο δρόμο

«Εάν όχι εμείς, ποιοι; Εάν όχι τώρα, πότε; Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε».
Δέκα ενώσεις στρατιωτικών-εν ενεργεία και απόστρατων- καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 Σεπτεμβρίου.
 
«Σε καλούμε να δώσεις το παρόν σου, με στολή, μαζί με την οικογένειά σου», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους  (υπογράφεται από το Σύνδεσμο Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κρήτης, Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων, Κίνηση για την Εθνική Άμυνα).

«Όλοι μαζί, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί, να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που έρχονται», αναφέρουν  στο κείμενό τους καταλήγοντας ότι «η κινητοποίηση δεν έχει κομματικό χαρακτήρα».
enikos.gr

Read more...

ΝΔ:"Έφυγε με ελικόπτερο..."

«Ο κ. Τσίπρας εύχεται η Ελλάδα να χρεωκοπήσει, όπως η Αργεντινή. Του θυμίζουμε ότι ο αντίστοιχος “Τσίπρας” στην Αργεντινή εγκατέλειψε τη χώρα του με ελικόπτερο»., αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την φράση που είχε πει ο Υπουργός Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν έχουμε γίνει και Αργεντινή» θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας, είπε: «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή όπως είχατε πει γιατί πέρασαν δυσκολίες αλλά τα κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους αλλά εσείς μας οδηγείται σε πολύ χειρότερες καταστάσεις θα είμαστε υποτελείς».
 enikos.gr

Read more...

'Ακαρπο το ραντεβού με Στουρνάρα

 Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των εφοριακών και των τελωνειακών για τις μισθολογικές περικοπές που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο των μέτρων.
Όπως δήλωσαν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός τούς είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να αποφευχθούν οι μειώσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα προβλήματα του κλάδου, που έχουν επιπτώσεις στην οικονομία, όπως, για παράδειγμα, το απαξιωμένο σύστημα συλλογής φόρων.

Read more...

Εκτός περικοπών δώρα και επίδομα αδείας...



Δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα δώρων και το επίδομα αδείας στις περικοπές των αποδοχών στις ΔΕΚΟ, όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Το ... έγγραφο έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, στις 4 Σεπτεμβρίου, προς απάντηση ερώτησης που είχαν απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Βασίλης Οικονόμου και Γιώργος Κυρίτσης σχετικά με το εάν έχει κοπεί το δώρο του Πάσχα από τους μισθούς των εργαζομένων των ΔΕΚΟ.

Όπως όμως διευκρινίζει ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 4 του Ν. 4024/2011, το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά, εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, απαγορεύεται να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ το μήνα.

«Από τη διατύπωση της διάταξης αυτής προκύπτει ότι για τον υπολογισμό του μέσου κατά κεφαλή κόστους-και όχι των μηνιαίων τακτικών αποδοχών-λαμβάνονται υπόψη το σύνολο των αποδοχών, επιδομάτων κλπ, που καταβάλλονται στους εργαζόμενους και επιβαρύνουν τη μισθοδοσία του φορέα», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

«Στα πλαίσια αυτά, και προκειμένου να εφαρμοστεί η διάταξη του νόμου, η οδηγία που δόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών ήταν να γίνει μια ορθολογική διαμόρφωση των μισθών με βάση και τις περικοπές που προβλέπει ο Ν. 4024/2011, προκειμένου το μέσο κατά κεφαλή κόστος (και όχι ατομικά οι αποδοχές του κάθε εργαζόμενου) να μην υπερβαίνουν το ποσό των 1.900 ευρώ και όχι να περικοπούν τα επιδόματα δώρων και το επίδομα αδείας» προσθέτει.

Οι βουλευτές που είχαν καταθέσει την ερώτηση επικαλούνταν καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ότι κατόπιν σχετικής παραίνεσης - οδηγίας της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ και παρά την αρνητική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΓΣΕΕ, το δώρο Πάσχα και κατά συνέπεια και τα υπόλοιπα δώρα (Χριστουγέννων - αδείας), συνυπολογίζονται στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων, οι οποίες στα πλαίσια της μείωσης των απολαβών των εργαζομένων δεν μπορούν να ξεπερνούν το ποσό των 1900 ευρώ..


Read more...

«Άπλωμα» των μέτρων 11,5 δισ. σε βάθος τετραετίας ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Τα ισοδύναμα της Ιπποκράτους


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Επιστολή με προτάσεις για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και όχι διετίας -σε περίπτωση που οι εταίροι συμφωνήσουν στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση- απέστειλαν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαππας.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι λόγω της βαθύτερης ύφεσης, οι εταίροι θα επιβεβαιώσουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος «το αργότερο» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου.
«Απλώνοντας τα μέτρα σε τέσσερα, αντί για δύο χρόνια, μπορούμε να επιδιώξουμε, μέσα από τη μείωση της ύφεσης, την αύξηση του ΑΕΠ και των εσόδων, την αποφυγή κοινωνικά επώδυνων μέτρων κυρίως της τρίτης και τέταρτης χρονιάς, άρα να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις τους για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».
Σε αυτή τη βάση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτείνουν:
«1. Να αποτυπωθούν, σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, τα πραγματικά μεγέθη, έτσι όπως αυτά προκύπτουν από την εξέλιξή τους έως σήμερα και να αφαιρεθεί από τα μέτρα το 1,5 δισ. ευρώ της διαφοράς μεταξύ των εκτιμήσεων της τρόικα και των πραγματικών στοιχείων των ταμείων, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί έως σήμερα.
» 2. Να αφαιρεθεί παντελώς η πρόβλεψη για μείωση των επιδομάτων αναπηρίας ως ελάχιστη κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας. Φυσικά, πρέπει να συνεχιστεί αποφασιστικά και γρήγορα ο ιατρικός έλεγχος για όλους τους δικαιούχους, ώστε να μην λαμβάνουν τα επιδόματα άνθρωποι που δεν είναι ανάπηροι.
» 3. Να μην περικοπούν τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, μια και οι μειώσεις που έχουν αυτοί υποστεί με το νέο μισθολόγιο είναι ήδη ιδιαίτερα υψηλές.
» 4. Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων για την αύξηση των ατομικών εισφορών στους κλάδους εφάπαξ βοηθήματος, αντί της υπερβολικής μείωσης στην καταβολή των εφάπαξ.
» 5. Να αντικατασταθεί η προτεινόμενη από το οικονομικό επιτελείο ρύθμιση για τις συντάξεις που βασίζεται στην οριζόντια περικοπή των δώρων (που είναι σταθερό ποσό ανεξαρτήτως ύψους σύνταξης) με μια κλιμακωτή μείωση από 3% έως 8% κατ’ έτος, για τα έτη 2013-2014, αναλόγως με το ύψος των συντάξεων και αντίστοιχη κλιμακωτή μείωση των δώρων μέχρι το 50% αυτών.
» Μόλις επιβεβαιωθεί η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, η παραπάνω κλιμάκωση θα γίνει, αντί σε δύο, σε τέσσερα χρόνια. Αυτό επιτρέπει να αποφευχθεί η δεύτερη φάση της μείωσης, εφόσον η παράταση σε συνδυασμό με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, ανάσχεσης της ύφεσης και στήριξης της ανάπτυξης, αλλάξει τα δημοσιονομικά δεδομένα ως προς τα έσοδα.
 » 6. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρξει στις περικοπές των ΟΤΑ, έτσι ώστε να μη θίγεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και η λειτουργικότητα τους».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ VPRC


Προβάδισμα 2% του ΣΥΡΙΖΑ - Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή


Προβάδισμα 2% του ΣΥΡΙΖΑ - Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή
Προβάδισμα δύο μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει νέα δημοσκόπηση της VPRC, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ελλάδα Αύριο».Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αναγωγή συγκεντρώνει 30%, η Νέα Δημοκρατία 28%, στη τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 12% ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ιστορικό χαμηλό 7,5%, το κόμμα του Πάνου Καμμένου εμφανίζεται να έχει μικρή άνοδο ενώ στον αντίποδα η ΔΗΜΑΡ σημειώνει σημαντική πτώση.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: 30%
ΝΔ: 28%
Χρυσή Αυγή: 12%
ΠΑΣΟΚ: 7,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7%
ΚΚΕ: 6%
ΔΗΜΑΡ: 4%


Στην ίδια δημοσκόπηση, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης ενώ οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση σε ποσοστό 86%, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 77% που ήταν τον Ιούλιο.

Read more...

Καρχιμάκης-Αν εκδικάζονταν οι φορολογικές δίκες δεν θα έπαιρναν νέα μέτρα!...



kourdistoportocali
Στις 160.000 φορολογικές δίκες που εκκρεμούν και κατά συνέπεια στις οικονομικές απώλειες που υφίσταται το Δημόσιο αναφέρεται με σημερινό του σχόλιο στο Twitter ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Συγκεκριμένα, ο... πρώην βουλευτής σημειώνει πως «η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αντιληφθεί οτι αν είχαν εκδικαστεί οι 160.000 φορολογικές δίκες που εκκρεμούν σήμερα, δεν θα χρειάζονταν μέτρα 11,5 δισ. ευρώ».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο στους δικαστικούς, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως θα πρέπει να εκείνοι να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η κρίση». Και προσθέτει: «Ας γίνουν εκείνοι που με την συμβολή τους θα κλείσει ποιο γρήγορα ο κύκλος της κρίσης».

Παράλληλα, ο κ. Καρχιμάκης τονίζει ότι δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται για παρέμβαση στο έγο τους.

«Είναι και αυτοί πολίτες που κρίνονται και από την συμμετοχή τους και τις προτεραιότητες που βάζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους και στην επιτελεση του έργου τους», καταλήγει ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

newpost.gr


Read more...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ


Σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα επιφέρει η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των οργανισμών της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Ο αρμόδιος...
υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε με επιστολή του την διοίκηση του ΙΚΑ για την σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθείται για ψήφιση εντός του Σεπτεμβρίου.
Στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων του ΙΚΑ αλλά και των διαδικασιών που τηρούνται.
Η κατάργηση των εισφορών υπέρ ΟΕΕ και ΟΕΚ θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου.

Read more...

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΝΤ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ


Δεν δέχεται τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το δάνειο των 15 δισ. ευρώ η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, καθώς τους θεωρεί απαράδεκτους, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Viktor Orban, σε δήλωσεις... 
του υπογράμμισε πως η Ουγγαρία θα προτείνει νέους όρους στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού μελέτησαν τους όρους, που προβλέπουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, μείωση της γραφειοκρατίας και νέα χρηματοδότηση για τον τραπεζικό κλάδο. 

«Πολλοί από του όρους είναι απαράδεκτοι και εναντιώνονται στα συμφέροντας της χώρας», ανέφερε ο ούγγρος πρωθυπουργός.   

«Έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα πως με δεδομένους αυτούς τους όρους, θα πούμε όχι σε μία συμφωνία», σημείωσε ο Orban.

Read more...

Έλεγχοι σε 54.000 άτομα από το ΣΔΟΕ για εμβάσματα στο εξωτερικό

Στο στόχαστρο κεφάλαια 22 δισ. ευρώ


Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα ξεκινήσουν -κατά προτεραιότητα- σε περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ έκαστος
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα ξεκινήσουν -κατά προτεραιότητα- σε περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ έκαστος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η άμεση λήψη μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, του Eιδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά τις επόμενες ημέρες σε έλεγχο και διασταυρώσεις στοιχείων σε 54.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα χρημάτων στο εξωτερικό, την περίοδο 2009-2012.

Πρόκειται για ποσά που ξεπερνούν συνολικά τα 22 δισ. ευρώ.

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα ξεκινήσουν -κατά προτεραιότητα- σε περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ έκαστος.

Για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται από το ΣΔΟΕ προβλέπονται δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, επιβολή πολύ υψηλών προστίμων και απόδοση στο Δημόσιο των φόρων που αναλογούν στα μη δηλωθέντα ποσά.

Το ΣΔΟΕ έχει στη διάθεσή του CD με τα ονόματα των προσώπων που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό.

Ήδη, έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιρειών, που ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τεκμήρια: Δικαίωμα επίκλησης εισοδημάτων παρελθόντων ετών...



Δικαίωμα επίκλησης εισοδημάτων παρελθόντων ετών δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών για τη δικαιολόγηση τεκμηρίων, αρκεί τα εισοδήματα αυτά να έχουν αποδεδειγμένα φορολογηθεί ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από το φόρο.

Συγκεκριμένα το υπουργείο υπενθυμίζει τη... δυνατότητα αυτή σε απαντητικό του έγγραφο με αφορμή σχετικό ερώτημα ενδιαφερομένου. Όπως διευκρινίζεται, το δικαίωμα στον φορολογούμενο να επικαλείται «ανάλωση κεφαλαίου» παρελθόντων ετών παρέχει η φορολογική νομοθεσία και καθορίζεται ως εξής:

- Για εισοδήματα που αποκτώνται ή δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιούνται από την 1-1-2010 και μετά, η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων καλύπτεται ή περιορίζεται μεταξύ άλλων, με «ανάλωση κεφαλαίου» προηγούμενων ετών, το οποίο αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τον φόρο.

- Για τον προσδιορισμό του «κεφαλαίου» κάθε έτους, αθροίζονται τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο, τα χρηματικά ποσά που έχουν αποκτηθεί αλλά δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, από την εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, από δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κ.λπ., καθώς και οποιοδήποτε άλλο ποσό, το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί. Από το άθροισμα όλων αυτών των ποσών εισοδημάτων και εσόδων, αφαιρούνται οι αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη, πισίνες, υπηρετικό προσωπικό και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, καθώς, επίσης, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών και για την αποπληρωμή δανείων. Το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση των παραπάνω δαπανών, είναι το «μη αναλωθέν κεφάλαιο» που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος.

Με τις ισχύουσες διατάξεις, δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την κάλυψη των τεκμηρίων με «ανάλωση κεφαλαίου». Συνεπώς, για την κάλυψη τεκμηρίων μπορεί να γίνει επίκληση «ανάλωσης κεφαλαίου» οσονδήποτε προηγούμενων ετών (δηλαδή 5, 10, 20, 25 ή ακόμη και 30 ετών), εφόσον βέβαια είναι δυνατό να διασταυρωθούν οι σχετικοί ισχυρισμοί του φορολογουμένου με τα στοιχεία που τηρούνται στις εφορίες.

πηγή ΑΜΠΕ


Read more...

"Γιατί και οι 5 δόσεις...;"

Τη συγκεκριμένη φωτογραφία από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr. Ο αναγνώστης μας εύλογα διερωτάται γιατί -ενώ έχει το δικαίωμα να προβεί σε ρύθμιση για την εξόφληση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, και μάλιστα σε πέντε δόσεις- στον λογαριασμό της ΔΕΗ, όπως φαίνεται και από την εικόνα, καλείται να πληρώσει το «χαράτσι» στο σύνολό του.
Είναι μία από τις δεκάδες καταγγελίες που έχει δεχτεί το enikos.gr για το συγκεκριμένο θέμα…

 enikos.gr

Read more...

Μισθοί-μαμούθ για τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Από 14.000-22.000 ευρώ μηνιαίως


Ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος
Ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τεράστιες αμοιβές λαμβάνουν τα μέλη της Διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με συνέπεια το ετήσιο μισθολογικό κόστος του Ταμείου να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», τη διετία 2010-2012 διάφοροι χρηματοπιστωτικοί και νομικοί σύμβουλοι έλαβαν 16,2 εκατ.ευρώ για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τις αποκρατικοποιήσεις, όταν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έγιναν μόλις τρεις.

Την καταγγελία αυτή για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου.

Η κ.Πατριανάκου ανέφερα ενδεικτικά ότι για τον πρόεδρο του Ταμείου προβλέπεται να εισπράττει 294.000 ευρώ το 14μηνο, δηλαδή 21.000 - 22.000 ευρώ τον μήνα, για τον Α' αντιπρόεδρο οι μηνιαίες απολαβές φθάνουν τις 15.000 ευρώ, ενώ για τον Β' αντιπρόεδρο ο μισθός είναι 14.000 μηνιαίως.

Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν διέψευσε την καταγγελία, σπεύδοντας να δηλώσει ότι το θέμα των αμοιβών του ΔΣ του ΤΧΣ θα επανεξεταστεί με βάση τα νεότερα οικονομικά δεδομένα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δήλωση-σοκ Τσίπρα στη Βουλή «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή!»

 

Την «ευχή» να είχε γίνει η Ελλάδα Αργεντινή διατύπωσε σήμερα στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας άφωνους όλους τους παρισταμένους.

Η σχετική δήλωση έγινε στο πλαίσιο λεκτικής αντιπαράθεσης που σημειώθηκε μεταξύ του κ. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Την ώρα που ο κ. Στουρνάρας εξηγούσε από το βήμα της Βουλής ότι «το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή!».

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός πιστώνεται την αλλαγή του κλίματος για την χώρα. Είμαστε ακόμα στο παιχνίδι και θα παραμείνουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας  επισήμανε ότι «ο λαός δεν μπορεί να αντέξει αυτή την πολιτική που εφαρμόζετε. Εκείνοι που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα είναι που θα βγουν στους δρόμους» ενώ απαντώντας σε παλαιότερη φράση του κ. Στουρνάρα ο οποίος είχε πει ότι «Η Ελλάδα δεν έγινε Αργεντινή» ανέφερε «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή! Γιατί μετά την τραγωδία κατάφεραν και στάθηκαν στα πόδια τους. Εσείς μας οδηγείτε την υποδούλωση και την εξαθλίωση».

Τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ δεν θα αλλάξει το κλίμα της Ελλάδας και πως «το ευρώ είναι στρατηγική επιλογή μιας ευρωπαϊκής ελίτ και οι απειλές που επισείουν περί διάλυσης της ευρωζώνης στοχεύουν στην εξαθλίωση των λαών με μέτρα λιτότητας». Επιπροσθέτως, απαντώντας τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον πρόεδρο του Ε.Σ Φ. Ρομπάι που αρνήθηκε να τον δει είπε «πολύ σύντομα ο λαός θα σηκώσει κεφάλι και θα έχει νέα ηγεσία που θα λέει αυτά που θέλει ο λαός και όχι αυτά που θέλουν οι ευρωπαίοι οι οποίοι τώρα δεν θέλουν να μας δουν».

Επιπροσθέτως, στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί απαξίωσης της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο υπουργός εξήγησε ότι «με ρώτησαν στην Βουλή αν το ΤΤ είναι βιώσιμο και είπα την αλήθεια. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνω, να πω ψέματα για να ανέβει η μετοχή;».

Επανέλαβε ότι η αξιολόγηση του ΤΤ έγινε από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες έκριναν ότι δεν πληροί τα σχετικά κριτήρια ενώ σημείωσε ότι «τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα ο αριθμός τραπεζών είναι 30% πάνω από το άριστο».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την επιλογή των κ.κ. Τάκη Αθανασόπουλου αι Γιάννη Εμίρη για την ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ενώ παραδέχθηκε ότι οι υψηλοί μισθοι των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να προσαρμοστούν στις παρούσες συνθήκες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ευθέως τον κ. Στουρνάρα για τους χειρισμούς του αναφορικά με τις εξελίξεις στις τράπεζες λέγοντας ότι «πρόκειται για ληστεία τραπεζών. Πρώτα την ΑτΕ και τώρα το ΤΤ. Μιλάτε για αλλαγή κλίματος. Μήπως ζείτε σε γυάλα και γι αυτό δεν αφήνετε τον Σαμαρά να βγει από το Μαξίμου και να έρθει στην Βουλή να τον δει ο ήλιος» ενώ σημείωσε ότι «αν ήσασταν σε ιδιωτική τράπεζα και κοιτούσατε την λύση της εξαγοράς του ΤΤ και βγαίνατε και κάνατε αυτές τις δηλώσεις ότι δεν είναι βιώσιμη η τράπεζά σας τι θα σας έλεγαν οι μέτοχοι; Θέλετε συγχώνευση και λέτε ότι είναι σαπάκι και μη βιώσιμη. Σε άλλη χώρα θα ερχόταν ο εισαγγελέας. Ακατανόητη κίνηση που κατέβασε 30% την μετοχή ΤΤ».

Read more...

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΠΑΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ


Ο ΣΥΡΙΖΑ «καβαλάει» το ρεύμα της κοινωνικής διαμαρτυρίας


Ο ΣΥΡΙΖΑ «καβαλάει» το ρεύμα της κοινωνικής διαμαρτυρίας
Η εικόνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ηγούνται της πορείας των αστυνομικών είχε κάτι το σουρεαλιστικό και εξωπραγματικό. Ίσως δε να μέλλει να γίνουν πράγματα στη χώρα που δεν τα έχουμε φανταστεί ακόμα. Ας πούμε στην πορεία διαμαρτυρίας των ιερέων - και αυτών θα τους κόψει τους μισθούς ο Στουρνάρας για να καλοπιάσει τον Κουβέλη -  να τεθούν επικεφαλής η Ρένα Δούρου και ο Κουρουμπλής κρατώντας εξαπτέρυγα. Κανέναν ενδοιασμό δεν έχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι να αγκαλιάσει μια κοινωνική ομάδα που διαμαρτύρεται, αυτό είναι σαφές.  Ακόμα και στις σκληρότερες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, οι ηγεσίες των παλιών «κομμάτων εξουσίας» είχαν ενδοιασμούς να ταυτιστούν με τις διεκδικήσεις των κοινωνικών ομάδων, ο Χατζηγάκης πάνω στο τρακτέρ ήταν μια εξαίρεση: Όσο κοντά και αν ήταν στη ΝΔ ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, δημόσια η τότε αξιωματική αντιπολίτευση δεν τον στήριξε και φυσικά, ποτέ δεν υιοθέτησε και στήριξε διαμαρτυρίες κοινωνικών ομάδων, ας πούμε της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τις οποίες βρισκόταν σε απόσταση ή απλά απέναντι.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών και των «μπαχαλάκηδων» που σε μόνιμη βάση μετά από κάθε διαδήλωση στην Αθήνα κατήγγειλε την αστυνομική βία, απέδειξε ότι δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στις ομοσπονδίες των σωμάτων ασφαλείας και τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει τις κινητοποιήσεις των ενστόλων, που είναι «κομμάτι του λαού» και δέχονται πρωτοφανή επίθεση, «την επίθεση των νέων μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ΄ εντολή της τρόικας που στόχο έχει την εξαθλίωση των Ελλήνων εργαζομένων». 

Είπε μάλιστα και το πρωτοφανές, ότι δηλαδή πιστεύει, πως οι «οι κινητοποιήσεις των ένστολων μπορεί να αποτελέσουν και το κρίσιμο εφαλτήριο για την αφύπνιση του λαϊκού κινήματος και να αποτελέσουν και την αρχή του τέλους μιας κυβέρνησης που θέλει να μας οδηγήσει στον κοινωνικό όλεθρο». Ήταν μάλλον φυσιολογικό στη συνέχεια η Ρένα Δούρου να κρατάει το πανώ στην πορεία διαμαρτυρίας των ενστόλων.  

Δεν υπάρχει πλέον κοινωνική ομάδα που να διαμαρτύρεται και να μην την έχει αγκαλιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, των φοροφυγάδων καταστηματαρχών στα νησιά μη εξαιρουμένων. Αυτό το φαινόμενο επιδέχεται δύο ερμηνειών. Η πρώτη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο διαμετρικά αντίθετος στην πολιτική που ασκείται ώστε να μην έχει πρόβλημα να στηρίξει οποιονδήποτε διαμαρτύρεται εναντίον της και για οιονδήποτε λόγο και πιθανόν μάλιστα, να θεωρεί ότι αυτός είναι ο ρόλος του ως αντιπολίτευση.  

Η δεύτερη ερμηνεία είναι η βουλιμία για εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε πολύ κοντά στην νίκη τον Ιούνιο, και έχει πιστέψει πια ότι η εξουσία του ανήκει δικαιωματικά. Οι όποιοι ενδοιασμοί υπήρχαν να κυβερνήσει έχουν ξεπεραστεί. Η ανάγνωση είναι ότι οι αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων κλονίζουν την κυβέρνηση, άρα στηρίζουμε, πολύ περισσότερο υιοθετούμε  τις αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων. 

Αυτό ενισχύσει τη δυναμική των αντιδράσεων και δημιουργεί έναν αρνητικό ρεύμα που κλονίζει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και σπρώχνει το ΣΥΡΙΖΑ στο στόχο, στην εξουσία.   

Το Σάββατο ο κ. Τσίπρας και πιθανόν το μεγαλύτερο μέρος των πρώτης γραμμής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται επικεφαλής των διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη. Οι κινητοποιήσεις αναδεικνύονται σε προνομιακό χώρο άσκησης αντιπολίτευσης, χωρίς  κανένα όριο. 


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

«Λαβράκια» στους ελέγχους του ΣΔΟΕ Πρόσωπα «υπεράνω υποψίας» με εκατομμύρια από φοροδιαφυγή

 


Τραπεζικοί υπάλληλοι, χρηματιστηριακές εταιρίες, επιχειρήσεις αλλά ακόμα και  αγρότες, ηλεκτρολόγοι και …ξενοδοχοϋπάλληλοι κρύβονται πίσω από τα 121 μυστηριώδη πρόσωπα των οποίων το ΣΔΟΕ μπλόκαρε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και δέσμευσε περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ, επειδή πιάστηκαν μετά από έλεγχο να εμπλέκονται σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των προσώπων αυτών επειδή οι υποθέσεις τους δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει και καλύπτονται από τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται για πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας. Στις ίδιες υποθέσεις εμπλέκονται και εκατοντάδες άλλα πρόσωπα, στων οποίων όμως δεν βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά και ακίνητα για να δεσμευτούν και να κατασχεθούν, προκειμένου να βρει και να ανακτήσει το δημόσιο τα λεφτά που έχασε.

Μεταξύ των προσώπων που δεν φρόντισαν –ή δεν πρόλαβαν- να «εξαφανίσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία, «φιγουράρουν» σύμφωνα με τις πληροφορίες:

- Τραπεζικοί υπάλληλοι και χρηματιστές που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος
-  Αγρότες που εισέπρατταν παράνομα επιδοτήσεις εκατομμυρίων με πλαστά τιμολόγια για ανύπαρκτη παραγωγή.
-  Ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων στον λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν 140.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα πείνας που εμφάνιζε στις φορολογικές του δηλώσεις.
-  Ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι που «έτρωγαν» από τις επιδοτήσεις κοινωνικού τουρισμού.
-  Επιχειρήσεις που πιάστηκαν για εικονικά στοιχεία και τριγωνικές συναλλαγές.
Η έρευνα επεκτείνεται και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών άλλων εμπλεκομένων, ενώ οι έρευνες οδηγούν και σε μεσίτες ακινήτων του εξωτερικού μέσω των οποίων οι επιτήδειοι έκαναν εξαγωγή μαύρου χρήματος για αγορές κατοικιών στο Λονδίνο και άλλα μέρη της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως η αξία καταθέσεων και ακινήτων που  δεσμεύτηκαν για τις συγκεκριμένες υποθέσεις ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος του μέτρου είναι να μπλοκάρει την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων σε τρίτους, προκειμένου το δημόσιο να βρει και να εισπράξει τους φόρους και τα πρόστιμα από τους παραβάτες, αφού τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη στην οποία προσέφυγαν οι ελεγχόμενοι.

Read more...

Για τα εγκαίνια της ΔΕΘ και τα συλλαλητήρια προετοιμάζεται η Θεσσαλονίκη

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ανοίγει τις πύλες της το πρωί του Σαββάτου η 77η ΔΕΘ
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ανοίγει τις πύλες της το πρωί του Σαββάτου η 77η ΔΕΘ   (Φωτογραφία:  ICON )

Στους ρυθμούς των εγκαινίων της ΔΕΘ κινείται η Θεσσαλονίκη, καθώς το πρωί του Σαββάτου ανοίγει η αυλαία της 77ης διοργάνωσης υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα τελέσει στις 10 το πρωί τα εγκαίνια της έκθεσης και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση εταιρειών HELEXPO και ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσκεψη-αστραπή στην φετινή ΔΕΘ, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η καθιερωμένη ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου, ούτε και η συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.

Για το απόγευμα του Σαββάτου προγραμματίζουν συλλαλητήρια συνδικαλιστικοί φορείς και πολιτικά κόμματα.

Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης και οι ένστολοι.

Στο ίδιο σημείο προγραμματίζει συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ξεχωριστό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Μέλη πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων και αντιεξουσιαστές προγραμματίζουν συγκέντρωση στην Καμάρα.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να οργανωθεί κάποια μεμονωμένη έκτακτη κινητοποίηση το πρωί του Σαββάτου, την ώρα τέλεσης των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα (στις 11:00 το πρωί) θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Την Κυριακή, στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόκειται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση εταιριών, ενώ μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός»).

Για τη Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ ΑΕ.

Στη μία το μεσημέρι της Τρίτης πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος το απόγευμα της επομένης αναμένεται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ και τους προέδρους των σωματείων των εργαζομένων. Το βράδυ της Τετάρτης, στις 19.30, ο κ.Καμμένος θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης»).

Στις 19:30 το απόγευμα του Σαββάτου (15 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει ενώπιον των παραγωγικών φορέων («Ι.Βελλίδης»), ενώ την στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

Στο πρόγραμμα που διανεμήθηκε δεν υπήρχαν πληροφορίες για την παρουσία της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην 77η ΔΕΘ.

Σε αστυνομικό κλοιό η Θεσσαλονίκη

Με αυξημένες περιπολίες δικυκλιστών της ομάδας ΔΙΑΣ και εντατικούς ελέγχους στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων της ΕΛΑΣ, ενόψει των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ και των επικείμενων διαδηλώσεων.

Στους δρόμους θα βρίσκονται 3.000 με 3.500 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα κι άλλες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, όταν θα είναι σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις των συνδικάτων, σωματείων και φορέων, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς επίσης μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Ανεξάρτητα από τα σημεία όπου θα καταλήξουν οι φετινές πορείες -δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά- αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται τόσο στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, απ' όπου παραδοσιακά διέρχονταν ή κατέληγαν οι πορείες των διαδηλωτών, όσο και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Σε εφαρμογή μπαίνουν κλιμακωτά και τα μέτρα της Τροχαίας ενόψει της έναρξης και λειτουργίας της ΔΕΘ, των παράλληλων εκδηλώσεων-ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και πορειών, ενώ το Σάββατο δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ» ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Διαχείριση ενδοκυβερνητικής... ανισορροπίας καλείται να κάνει ο Σαμαράς


Διαχείριση ενδοκυβερνητικής... ανισορροπίας καλείται να κάνει ο Σαμαράς
Σε διαδικασία αναζήτησης εσωτερικών ισορροπιών βρίσκεται η κυβέρνηση με τονπρωθυπουργό να καλείται να διαχειριστεί ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς που, κατά βάσιν προκαλούνται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η οποία αποφασίστηκε κατόπιν πιέσεων από την Ιπποκράτους –κυρίως με τη μορφή διαρροών και non paper- και ορίστηκε να πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα της Κυριακής. 

Από το ΠΑΣΟΚ ανέβασαν τους τόνους επικαλούμενοι ως αφορμή σχόλια κυβερνητικών παραγόντων τα οποία απέδωσαν σε κεντρικές διαρροές από το Μαξίμου και εξέδωσαν τρισέλιδο non paper στηλιτεύοντας σημεία λειτουργίας της κυβέρνησης, εστιάζοντας κατα κύριο λόγο στο χρόνο και το περιεχόμενο των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών. 

Το Μαξίμου από την πλευρά του απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με το σκληρό περιεχόμενο του non paper της Ιπποκράτους και συμφώνησε σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την Κυριακή το απόγευμα. Η λύση θεωρείται μάλλον ως συμβιβαστική, υπό την έννοια ότι ο κ. Βενιζέλος πίεζε για σύσκεψη πριν από τη συνάντηση Στουρνάρα- τρόικας

Τελικώς, η σύσκεψη θα γίνει στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου, θα προηγηθεί όμως της συνάντησης Σαμαρά- τρόικας που εχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα. 

Πίσω από το «αντάρτικο» Βενιζέλου είναι φανερό ότι εντοπίζεται η αγωνία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφ’ ενός να διαχειριστεί τις εσωκομματικές παραφωνίες και αφ’ ετέρου να πιστωθεί το όποιο όφελος προκύψει μελλοντικά. 

Σχηματικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την άτυπη... αντικαγκελαρία του Μαξίμου.

Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί θα θεωρηθεί το γεγονός ότι η ...επανεμφάνιση Βενιζέλου στο πολιτικό σκηνικό με τόσο έντονο τρόπο συναρτάται χρονικά με την αντιστροφή του κλίματος –σε επίπεδο δηλώσεων- στην Ευρώπη έναντι της Ελλάδας, τις συναντήσεις Σαμαρά με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και φυσικά, το φως που δείχνει να προβάλλει από την άκρη του τούνελ, ως απόρροια των χθεσινών αποφάσων του Μάριο Ντράγκι. 

Επιπρόσθετα, σε αυτο το γενικό κλίμα που διαμορφώνεται, εντός και εκτός Ελλάδος, το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου συμπιέζεται πολιτικά και συρρικνώνεται κοιωνικά, όπως καταγράφεται ήδη από τις πρώτες δημοσκοπήσεις. 


Πάνος Ρασσιάς

Read more...

«Ληστεία τραπέζης» οι δηλώσεις Στουρνάρα για το ΤΤ κατήγγειλε ο Αλ.Τσίπρας

«Είπα την αλήθεια» απάντησε ο υπ.Οικονομικών


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Σε έντονο ύφος άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα για τις δηλώσεις του σχετικά με το ΤΤ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Παρασκευής.

Από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ληστεία τραπέζης» και παρατήρησε πως σε άλλη χώρα θα επενέβαινε ο εισαγγελέας. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δεν χαϊδεύω αυτιά. Είπα την αλήθεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για αδιανόητη κίνηση. «Πρόκειται για "ληστεία τραπέζης". Ληστέψατε την ΑΤΕ, τώρα ληστεύετε και το ΤΤ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον Γ.Στουρνάρα τι θα έπρατε

Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι δεν είπε «σαπάκι» το ΤΤ, αλλά «μη βιώσιμο». «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το καταστήσουμε βιώσιμο. Το ΤΤ έχει μείνει πολύ πίσω από τις άλλες τράπεζες. Είναι ανάμεσα στις τελευταίες μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτή είναι η αλήθεια».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστεψε τα «βέλη» του στον πρωθυπουργό, καθώς σε εκείνον απευθυνόταν η ερώτηση, ωστόσο αντί του κ. Σαμαρά απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Που βρίσκεται ο πρωθυπουργός; Δεν έχει εμφανιστεί δύο μήνες. Στη Βουλή έχει να εμφανιστεί από τις προγραμματικές δηλώσεις. Είναι νέα πρακτική αυτό;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα επέκρινε τον Αντ.Σαμαρά για το γεγονός ότι δεν πηγαίνει να μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ, ως είθισται, κατηγορώντας τον για αλαζονική συμπεριφορά.




Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 25% ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ


«Ανταρσία» των δικαστικών - Σταματούν να εργάζονται από το σπίτι


«Ανταρσία» των δικαστικών - Σταματούν να εργάζονται από το σπίτι
eurokinissi
Για περικοπές που μεσοσταθμικά θα φθάνουν στο 23 με 25% στις ακαθάριστες αποδοχές μαζί με τα επιδόματα, ενημερώθηκαν σήμερα οι δικαστικοί λειτουργοί από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται σε «ηχηρή» απάντησηπρος τις κυβερνητικές προθέσεις.Αναπόφευκτη η μείωση αποδοχών

Η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των δικαστικών λειτουργών με τον κ. Στουρνάρα κατάληξε σε αδιέξοδο, αφού οι μεν δικαστικοί υποστήριξαν ότι ήδη έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 40%, οπότε δεν αντέχουν επιπλέον περικοπές, ο δε υπουργός  τόνισε ότι η τεχνοκρατική θέση των αρμόδιων φορέων είναι αυτή και δεν αλλάζει. Αλλαγή δεν θα υπάρξει εκτός κι αν αποφασίσουν ανάλογα οι πολιτικοί αρχηγοί.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δικαστικών, οι νέες μισθολογικές μειώσειςθα κυμαίνονται σε ποσοστό 23%- 25% στο σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών (όχι μόνο στον βασικό μισθό αλλά και στα επιδόματα), όπως υπογραμμίζεται από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς κύκλους., δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην των κινητοποιήσεων.

Σταματά η κατ' οίκον εργασία

Αύριο και μεθαύριο αναμένεται να συνεδριάσουν τα συνδικαλιστικά όργανα των δικαστικών λειτουργών και μεταξύ των μορφών που εξετάζονται, είναι και η επιστροφή των δικογραφιών στα δικαστήρια.
Με άλλα λόγια, οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν την κατ' οίκον εργασία, κάτι που αφενός θα προκαλούσε τεράστιες πρόσθετες χρονικές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, αφετέρου θα υποχρέωνε το αρμόδιο υπουργείο να εξοπλίσει, με δαπανηρό τρόπο, τα δικαστικά μέγαρα με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (υπολογιστές, αναλώσιμα), ώστε δικαστικοί και εισαγγελείς να εργάζονται από εκεί εντός του ωραρίου λειτουργίας τους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Αθηνών, Ρούσσος Παπαδάκης, «δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης. Και οι 71 εισαγγελείς των Αθηνών συμφώνησαν να μην παίρνουν δουλειά για το σπίτι. Ανάλογες αποφάσεις θα πάρουν και οι άλλες ενώσεις στην Ελλάδα».

Έκτακτες διεργασίες 

Πιο συγκεκριμένα, έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί για την Παρασκευή στις 15:00 ηπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου. 

Εν τω μεταξύ, στις 11 το πρωί της Παρασκευής, οι εκπρόσωποι των δικαστών θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, αναμένοντας παράλληλα απάντηση στο αίτημά τους για συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Ανάμεσα στις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η υλοποίηση, εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών, πενθήμερης προειδοποιητικής απεργίας, παρά τη σαφή στέρηση αυτής της δυνατότητας από το Σύνταγμα. Βέβαια, οι δικαστές θεωρούν ότι η επικείμενη νέα μείωση των αποδοχών τους, συνιστά συνταγματική εκτροπή.

Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Γ. Φαλτσέτος, θα συγκαλέσει γενική συνέλευση στις 14 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να καθοριστεί η στάση και των διοικητικών δικαστών. 

 Π.Σ.

Read more...

Άρση περιοριστικών για Κασιδιάρη

Την άρση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στον βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, για εμπλοκή σε επίθεση κατά μεταπτυχιακού φοιτητή στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου το 2007, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το δικαστικό συμβούλιο έκανε δετό το αίτημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής προκειμένου ν’ αρθούν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, που του είχαν επιβληθεί.

Αντίθετη, πάντως, ήταν η πρόταση της εισαγγελέως που είχε ζητήσει να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι περιοριστικοί όροι του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος κατηγορείται για συνδρομή σε ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Οι κατηγορίες αφορούν την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του μεταπτυχιακού φοιτητή από πέντε δράστες οι οποίοι αφού τον ξυλοκόπησαν, του πήραν την ταυτότητα και διέφυγαν με αυτοκίνητο. Αυτόπτης μάρτυρας συγκράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου το οποίο ανήκει στον Ηλία Κασιδιάρη. Ο ίδιος, ωστόσο, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αρνείται τις κατηγορίες, προβάλλοντας μάλιστα άλλοθι για την επίμαχη ημέρα όποτε έγινε η επίθεση.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος πλέον καλύπτεται από τις διατάξεις περί ασυλίας των βουλευτών και απαιτείται άδεια του κοινοβουλίου για να δικαστεί, έχει ζητήσει με αίτησή του την άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Έτσι, η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή που θα αποφασίσει για την άρση ή όχι της βουλευτικής του ασυλίας.

Πηγή: AΜΠΕ

Read more...

Μετά την έκθεση της τρόικας θα ανοίξουν οι στρόφιγγες της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Σε ισχύ η απόφαση του Ιουλίου


Για όσο διάστημα δεν είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος
Για όσο διάστημα δεν είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Φρανκφούρτη, Γερμανία
Από την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής εξαρτάται ουσιαστικά (και) η αλλαγή στάσης της ΕΚΤ σχετικά με την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο. Μέχρι τότε εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του περασμένου Ιουλίου, με την οποία οριζόταν ότι η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ομόλογα που έχουν εκδοθεί η εγγυηθεί από το ελληνικό Δημόσιο ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες.

Με άλλα λόγια χρήση του δώρου που προσέφερε ο Μ.Ντράγκι στις τράπεζες την Πέμπτη με τη χαλάρωση των όρων για την αποδοχή εξασφαλίσεων, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να κάνουν μόνο μετά από μια θετική αξιολόγηση της τρόικας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη, τονίζεται ότι το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει τον περιορισμό της ελάχιστης πιστοληπτικής διαβάθμισης που ίσχυε για την αποδοχή ως ενεχύρων ομολόγων, τα οποία έχουν εκδοθεί η εγγυηθεί από κεντρικές κυβερνήσεις χωρών που βρίσκονται σε μνημόνιο.

«(Η ΕΚΤ) αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου απαιτούμενου επιπέδου πιστοληπτικής αξιολόγησης στην αποδοχή εμπράγματων εξασφαλίσεων» είπε ο Μάριο Ντράγκι.

Ακόμη στην εν λόγω ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι η κεντρική ευρωτράπεζα θα δέχεται ως ενέχυρο και ομόλογα που έχουν ως νόμισμα αναφοράς το δολάριο ΗΠΑ, τη λίρα στερλίνα και το ιαπωνικό γεν.

Ωστόσο, σε νέα ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, αναφέρει ότι για την Ελλάδα, η απόφαση της ΕΚΤ από τις 18 Ιουλίου, με την οποία όριζε ότι δεν θα δέχεται ομόλογα που έχουν εκδοθεί η εγγυηθεί από το ελληνικό Δημόσιο ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες, εξακολουθεί να εφαρμόζεται.

Όπως εξηγεί, η απόφαση αυτή της ΕΚΤ του Ιουλίου ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα εξετάσει τη δυνατότητα επιλογής ως ενέχυρων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας για την πρόοδο στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.

Για όσο διάστημα δεν είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του μηχανισμού ELA.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...