Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Μετά την έκθεση της τρόικας θα ανοίξουν οι στρόφιγγες της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Σε ισχύ η απόφαση του Ιουλίου


Για όσο διάστημα δεν είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος
Για όσο διάστημα δεν είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Φρανκφούρτη, Γερμανία
Από την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής εξαρτάται ουσιαστικά (και) η αλλαγή στάσης της ΕΚΤ σχετικά με την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο. Μέχρι τότε εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του περασμένου Ιουλίου, με την οποία οριζόταν ότι η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ομόλογα που έχουν εκδοθεί η εγγυηθεί από το ελληνικό Δημόσιο ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες.

Με άλλα λόγια χρήση του δώρου που προσέφερε ο Μ.Ντράγκι στις τράπεζες την Πέμπτη με τη χαλάρωση των όρων για την αποδοχή εξασφαλίσεων, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να κάνουν μόνο μετά από μια θετική αξιολόγηση της τρόικας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη, τονίζεται ότι το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει τον περιορισμό της ελάχιστης πιστοληπτικής διαβάθμισης που ίσχυε για την αποδοχή ως ενεχύρων ομολόγων, τα οποία έχουν εκδοθεί η εγγυηθεί από κεντρικές κυβερνήσεις χωρών που βρίσκονται σε μνημόνιο.

«(Η ΕΚΤ) αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου απαιτούμενου επιπέδου πιστοληπτικής αξιολόγησης στην αποδοχή εμπράγματων εξασφαλίσεων» είπε ο Μάριο Ντράγκι.

Ακόμη στην εν λόγω ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι η κεντρική ευρωτράπεζα θα δέχεται ως ενέχυρο και ομόλογα που έχουν ως νόμισμα αναφοράς το δολάριο ΗΠΑ, τη λίρα στερλίνα και το ιαπωνικό γεν.

Ωστόσο, σε νέα ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, αναφέρει ότι για την Ελλάδα, η απόφαση της ΕΚΤ από τις 18 Ιουλίου, με την οποία όριζε ότι δεν θα δέχεται ομόλογα που έχουν εκδοθεί η εγγυηθεί από το ελληνικό Δημόσιο ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες, εξακολουθεί να εφαρμόζεται.

Όπως εξηγεί, η απόφαση αυτή της ΕΚΤ του Ιουλίου ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα εξετάσει τη δυνατότητα επιλογής ως ενέχυρων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας για την πρόοδο στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.

Για όσο διάστημα δεν είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του μηχανισμού ELA.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: