Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

«Άπλωμα» των μέτρων 11,5 δισ. σε βάθος τετραετίας ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Τα ισοδύναμα της Ιπποκράτους


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Επιστολή με προτάσεις για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και όχι διετίας -σε περίπτωση που οι εταίροι συμφωνήσουν στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση- απέστειλαν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαππας.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι λόγω της βαθύτερης ύφεσης, οι εταίροι θα επιβεβαιώσουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος «το αργότερο» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου.
«Απλώνοντας τα μέτρα σε τέσσερα, αντί για δύο χρόνια, μπορούμε να επιδιώξουμε, μέσα από τη μείωση της ύφεσης, την αύξηση του ΑΕΠ και των εσόδων, την αποφυγή κοινωνικά επώδυνων μέτρων κυρίως της τρίτης και τέταρτης χρονιάς, άρα να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις τους για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».
Σε αυτή τη βάση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτείνουν:
«1. Να αποτυπωθούν, σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, τα πραγματικά μεγέθη, έτσι όπως αυτά προκύπτουν από την εξέλιξή τους έως σήμερα και να αφαιρεθεί από τα μέτρα το 1,5 δισ. ευρώ της διαφοράς μεταξύ των εκτιμήσεων της τρόικα και των πραγματικών στοιχείων των ταμείων, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί έως σήμερα.
» 2. Να αφαιρεθεί παντελώς η πρόβλεψη για μείωση των επιδομάτων αναπηρίας ως ελάχιστη κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας. Φυσικά, πρέπει να συνεχιστεί αποφασιστικά και γρήγορα ο ιατρικός έλεγχος για όλους τους δικαιούχους, ώστε να μην λαμβάνουν τα επιδόματα άνθρωποι που δεν είναι ανάπηροι.
» 3. Να μην περικοπούν τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, μια και οι μειώσεις που έχουν αυτοί υποστεί με το νέο μισθολόγιο είναι ήδη ιδιαίτερα υψηλές.
» 4. Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων για την αύξηση των ατομικών εισφορών στους κλάδους εφάπαξ βοηθήματος, αντί της υπερβολικής μείωσης στην καταβολή των εφάπαξ.
» 5. Να αντικατασταθεί η προτεινόμενη από το οικονομικό επιτελείο ρύθμιση για τις συντάξεις που βασίζεται στην οριζόντια περικοπή των δώρων (που είναι σταθερό ποσό ανεξαρτήτως ύψους σύνταξης) με μια κλιμακωτή μείωση από 3% έως 8% κατ’ έτος, για τα έτη 2013-2014, αναλόγως με το ύψος των συντάξεων και αντίστοιχη κλιμακωτή μείωση των δώρων μέχρι το 50% αυτών.
» Μόλις επιβεβαιωθεί η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, η παραπάνω κλιμάκωση θα γίνει, αντί σε δύο, σε τέσσερα χρόνια. Αυτό επιτρέπει να αποφευχθεί η δεύτερη φάση της μείωσης, εφόσον η παράταση σε συνδυασμό με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, ανάσχεσης της ύφεσης και στήριξης της ανάπτυξης, αλλάξει τα δημοσιονομικά δεδομένα ως προς τα έσοδα.
 » 6. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρξει στις περικοπές των ΟΤΑ, έτσι ώστε να μη θίγεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και η λειτουργικότητα τους».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: