Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Δράσεις σε τρία μέτωπα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποφάσισε η Διυπουργική επιτροπή

Συναγερμός στην κυβέρνηση

Το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι ο μεγάλος στόχος του πρώτου τριμήνου του 2012, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος
Το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι ο μεγάλος στόχος του πρώτου τριμήνου του 2012, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Συνήλθε την Τετάρτη υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και με τη συμμετοχή του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδη και του οικονομικού εισαγγελέα, αντιεισαγγελέα Εφετών του Αρείου Πάγου Γρ. Πεπόνη, η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς και οι αρμόδιοι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Οικονομικών καθώς και των γενικών γραμματέων των υπουργείων Ανάπτυξης (Εμπορίου), Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα, τα προβλήματα που έχουν προκύψει, καθώς και το αποτέλεσμα σε σχέση με τη φορολογική συμμόρφωση και αποφασίστηκε:

1) Τα πορίσματα από τις έως τώρα δράσεις, που συνδέονται με την ανάγκη τροποποιήσεων της νομοθεσίας, να μετατραπούν σε κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό αφορά τη φορολογική ποινική νομοθεσία, την νομοθεσία που διέπει τις φορολογικές δίκες και ουσιαστικές διατάξεις φορολογικού δικαίου.

2) Για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών να λειτουργεί ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο και να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε επίπεδο αρμοδίων Γενικών Γραμματέων η Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες.

3) Να συντονιστούν οι δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι δραστηριότητες του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ και Γενική Δειύθνση Τελωνείων) της Ελληνικής Αστυνομίας και των δημοτικών αρχών, σε σχέση με την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συνδέεται και με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την φορολογική διοίκηση, το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα πριν από δύο μήνες.

Όλα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εντάσσονται στα «προγεφυρώματα» προς το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που είναι ο μεγάλος στόχος του πρώτου τριμήνου του 2012.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος ζήτησε σήμερα από τον κ. Πεπόνη να προχωρήσει σε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα όσα είπε την Τρίτη σε εκδήλωση ο πρώην γγ Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το υπουργείο, αναφέρεται ότι τέτοια στοιχεία θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί ώς τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της Δικαιοσύνης.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν τιμωρούνται όσοι προτίμησαν τη σύνταξη αντί της εφεδρείας, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών

Εξηγήσεις μετά το σάλο


Τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο δεν αφορούν υπαλλήλους, που ενώ πληρούσαν τυπικά τις προϋποθέσεις ένταξης στην εφεδρεία προτίμησαν να συνταξιοδοτηθούν
Τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο δεν αφορούν υπαλλήλους, που ενώ πληρούσαν τυπικά τις προϋποθέσεις ένταξης στην εφεδρεία προτίμησαν να συνταξιοδοτηθούν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η παρακράτηση μέρους της σύνταξης για όσους δεν εντάχθηκαν σε καθεστώς εφεδρείας, αν και πληρούσαν τις σχετικές προδιαγραφές, δεν αφορά στους υπαλλήλους που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, σημειώνεται την Τετάρτη σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εγκύκλιος αφορά στη διαδικασία επιστροφής ποσών απ' όσους μονίμους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να τεθούν σε εφεδρεία με βάση το νόμο, παρέμειναν με υπαιτιότητα των αρμοδίων υπηρεσιών διοικητικού παράνομα στην υπηρεσία λαμβάνοντας αποδοχές ως εν ενεργεία υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, με βάση σχετική συνταξιοδοτική νομοθεσία του 1999, γνωστοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι θα πρέπει να επιστραφούν κατά την συνταξιοδότηση τα επιπρόσθετα ποσά που ελάμβαναν τα ανωτέρω πρόσωπα ως μισθοδοσία σε σχέση με αυτά που θα ελάμβαναν υπό καθεστώς εφεδρείας.

Τονίζεται ότι τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο δεν αφορούν με κανέναν τρόπο υπαλλήλους, που ενώ πληρούσαν τυπικά τις προϋποθέσεις ένταξης στην εφεδρεία προτίμησαν (επί τη βάση αναγνωρισμένου δικαιώματος) να αποχωρήσουν από την υπηρεσία και να συνταξιοδοτηθούν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ραγκούσης: Μόνο από τις κάλπες η αλλαγή ηγεσίας ...



Προειδοποίηση ότι όταν και εφόσον τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ η ανάδειξη του διαδόχου του Γ.Παπανδρέου θα πρέπει να γίνει με κάλπη, όπως ορίζει το ... καταστατικό του κόμματος, αλλιώς η παράταξη θα μπει σε περιπέτειες, απηύθυνε ο Γ.Ραγκούσης.

«Αν κάποιοι σκέφτονται κάτι άλλο, δαχτυλίδια ή άλλα, να το ξεχάσουν γιατί θα βάλουν την παράταξη σε περιπέτειες. Δεν υπάρχει περίπτωση» τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας τάχθηκε κατά της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου η κυβέρνηση Παπαδήμου να ολοκληρώσει το έργο της.

Την ίδια άποψη έχει εκφράσει και η Αννα Διαμαντοπούλου, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος επισημαίνει ότι νέα μέτρα δεν μπορούν να αποφασιστούν από τον ίδιο, αλλά μόνο με ευρύτατη συναίνεση, ή με νωπή λαϊκή εντολή.
metrogreece.gr



Read more...

Αγωγή 250.000 ευρώ κατά του Χρήστου Πρωτόπαπα ...



Με αγωγή του, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Κουρής, ζητά την καταδίκη του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής στην υπόθεση των ομολόγων κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, για εμπαθή συμπεριφορά και ... μεθόδους συκοφάντησης.

Παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη απέρριψε τις προσπάθειες σπίλωσης του Γ. Κουρή στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, όπως και κάθε άλλου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Πρωτόπαπας επί μήνες τον κατηγορεί συνεχίζοντας την κομματική του μισαλλοδοξία.

Τόσο εμπαθή, ώστε προκειμένου να δικαιολογήσει το μένος του, προσβάλλει τους αρμόδιους δικαστές και εισαγγελείς με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για την κρίση τους.

Ο κ. Κουρής αφήνει να εννοηθεί ότι επιφυλάσσεται για άλλες αγωγές, αλλά και για ποινική δίωξη κατά του κ. Πρωτόπαπα, εφόσον καταστεί εφικτό να αρθεί η ασυλία του.

Το κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Κουρή έχει ως εξής:

Ο κ. Πρωτόπαπας πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα δημόσια και επί μήνες να ψεύδεται και να λασπολογεί εναντίον μου.

Η πρώτη πράξη απάντησης μου έγινε με την κατάθεση αγωγής για τα όσα συκοφαντικά υποστήριξε στο κεντρικό δελτίο υψηλής τηλεθέασης τηλεοπτικού σταθμού, στις 4/10/2011.

Συγκεκριμένα, στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, που μετά από 5 χρόνια δικαστικής ανακριτικής έρευνας εντός και εκτός Ελλάδος είναι τελειωμένη με συγκεκριμένους κατηγορούμενους και προφυλακίσεις, ο κ. Πρωτόπαπας είχε το θράσος να με κατηγορήσει ως φυσικό αυτουργό στην οργάνωση ενός «εγκλήματος».

Και αυτό γιατί, επειδή η εξεταστική επιτροπή της οποίας ήταν πρόεδρος είχε μηδενικό αποτέλεσμα, εγώ έπρεπε να είμαι κατηγορούμενος προκειμένου αυτός να έχει την δυνατότητα να εμπλέξει ποινικά τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Η δικαιοσύνη δεν υποχώρησε στις πιέσεις της Επιτροπής Πρωτόπαπα. Δεν του έκανε την χάρη να θεωρήσει εμένα, ή κάποιον υφιστάμενο μου στο υπουργείο Οικονομικών, κατηγορούμενο, ή ύποπτο.

Αντίθετα, η εισαγγελία σωστά με καλεί ως μάρτυρα προκειμένου να υπερασπιστώ την περιουσία του Δημοσίου στην δίκη των ομολόγων.

Και επειδή αυτό ενόχλησε τον κ. Πρωτόπαπα, κατηγορεί και την δικαιοσύνη: «Δεν χαίρω για την εικόνα της δικαιοσύνης με αυτή την απόφαση. Δεν χαίρω καθόλου . . . λυπούμε πάρα πολύ»
Απτόητος ο κ. Πρωτόπαπας και κρυμμένος πίσω από την ασπίδα που του προσφέρει η βουλευτική ασυλία, με εξυβρίζει διατυμπανίζοντας: .

Ξεχνά βέβαια ότι η απόφαση των ανακριτών βγήκε πρόσφατα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με υπουργό δικαιοσύνης ομογάλακτό του και παντού στην δημόσια διοίκηση ανθρώπους της παράταξής του.

Μπράβο στην δικαιοσύνη που δεν του άφησε περιθώρια χειραγώγησης.

«και ας μου κάνει μήνυση». Δεν σταμάτησε όμως το μένος και ο «τσαμπουκάς» του μόνο εδώ. Συνεχίζοντας επιθετικά στην συγκεκριμένη τηλεοπτική του εμφάνιση, είπε: «Ε, θα μου κάνει αγωγή, και λοιπόν;». Αυτά με ύφος ανθρώπου που, ενώ γνωρίζει ότι λέει ψέματα, ομιλεί από θέση ισχύος προς «πληβείους».

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Πρωτόπαπας δεν θα χαρεί, γιατί όσα χρόνια θα εκκρεμεί η υπόθεση στα δικαστήρια δεν θα μπορεί να συνεχίσει να εκστομίζει συκοφαντικές και ανεύθυνες κατηγορίες εναντίον μου. Ενώ, ακόμα και αν έχει την οικονομική άνεση, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι επικρέμεται κατά αυτού μια αγωγή της τάξης των 250.000 ευρώ.

Ο. κ. Πρωτόπαπας τώρα θα κριθεί από κανονικούς και άξιους δικαστές σ’ ένα λειτούργημα στο οποίο αυτός αποδείχθηκε ανάξιος ως κομματικά διατεταγμένος σε μια επιτροπή να εμφανίζεται ως «εισαγγελέας» και και «αρχιδικαστής» των πάντων.

14 Δεκεμβρίου 2011
Γεώργιος Κουρής
πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών
parapolitika.gr



Read more...

17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δίνουν το "πράσινο φως" για ελέγχους ...



...στους λογαριασμούς πολιτικών στην Ελβετία...
Με κοινό υπόμνημα που υπέβαλαν την Τετάρτη στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο , 17 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ δίνουν το «πράσινο φώς» για ελέγχους τραπεζικών λογαριασμών πολιτικών

Συγκεκριμένα, οι... οι κ.κ. Γιάννης Αμοιρίδης, Παύλος Στασινός, Σπύρος Μοσχόπουλος, Θανάσης Χανταβας, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, Σπυροπάνος Μαργέλης, Βασίλης Τόγιας, Ιωάννης Βλατής, Νίκος Τσώνης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Αργύρης Λαφαζάνης, Νίκος Ζωίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σάββας Εμινίδης, Χρήστος Μαγκούφης, Γεώργιος Παπαμανώλης και Ηλίας Θεοδωρίδης με το υπόμηνμά τους, εξουσιοδοτούν τη Βουλή να προβεί σε ελέγχους λογαριασμών που διατηρούν έλληνες πολιτικοί σε ελβετικές τράπεζες..



Read more...

Υπομονή, γιατί η κρίση θα διαρκέσει χρόνια, λέει η Μέρκελ στους Γερμανούς βουλευτές

Αισιόδοξη για το μέλλον

H καγκελάριος στη διάρκεια της ομιλίας της
H καγκελάριος στη διάρκεια της ομιλίας της (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου βάζουν την Ευρώπη σε μια πορεία προς τη δημοσιονομική ενοποίηση που δεν έχει επιστροφή τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Συνέστησε, πάντως, υπομονή γιατί η κρίση θα διαρκέσει χρόνια, ενώ για το ελληνικό «κούρεμα» είπε ότι αυτό ήταν μια ειδική περίπτωση.

Συμπλήρωσε ακόμα το πλαφόν που αφορά στο ύψος των κεφαλαίων του προσωρινού (EFSF) και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) θα παραμείνει στα 500 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη της για τις αποφάσεις της Βρετανίας, ωστόσο, επανέλαβε ότι η χώρα αποτελεί σημαντικότατο εταίρο της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο 10% του ΑΕΠ αναμένεται να κλείσει το έλλειμμα του 2011, πάνω από 6% η ύφεση

Ανησυχία για την οικονομία

«Το 2012 θα εισέλθουμε στο πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης και υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη το 2013», φέρεται να είπε το κυβερνητικό στέλεχος
«Το 2012 θα εισέλθουμε στο πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης και υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη το 2013», φέρεται να είπε το κυβερνητικό στέλεχος (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Στο 10% του ΑΕΠ, έναντι αναθεωρημένου στόχου για 9%, αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ η ύφεση θα ξεπεράσει το 6% (έναντι προβλέψεων για 5,5%), σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο πρακτορείο Dow Jones Newswire.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη συγκέντρωση φόρων, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τους υψηλότερους φόρους», τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει άμεση γνώση του οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.

«Το 2012 θα εισέλθουμε στο πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης και υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη το 2013», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, οι τράπεζες δεν δανείζουν, η ανεργία αυξάνεται και οι άνθρωποι ξοδεύουν μόνο για τρόφιμα. Η αγορά έχει στεγνώσει εντελώς. Αναμένουμε έλλειμμα 10% φέτος, ενώ η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει ελαφρώς το 6%», προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5% και στο εννέαμηνο η πτώση του ΑΕΠ ήταν 6,9%.

Εφόσον η ύφεση ξεπεράσει, όπως όλα δείχνουν, το 6% εφέτος, τότε θεωρείται πολύ δύσκολο -αν όχι ανέφικτο- να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για επιβράδυνση της ύφεσης το 2012 στο 2,8%.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για την εκταμίευση της έκτης δόσης, προβλέπει ύφεση 6% του ΑΕΠ το 2011 και 3% το 2012, με επιστροφή σε ανάπτυξη 0,3% το 2013. Η ανεργία εκτιμάται στο 17% φέτος, 19% του χρόνου και 19,5% το 2013.

Για το έλλειμμα εκτιμά ότι θα κλείσει εφέτος στο 9%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βενιζέλος: Υποβαθμίζει τις καταγγελίες Σπινέλλη, ζητεί παρέμβαση εισαγγελέα...



Τον εκνευρισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσαν όσα είπε χθες ο Διομήδης Σπινέλλης για τη φοροδιαφυγή και το λάδωμα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Ζήτησε από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη, να ... προχωρήσει στη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά άφησε αιχμές για την εγκυρότητα των καταγγελιών του πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, λέγοντας πως αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία «θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της δικαιοσύνης».

"Έστω και τώρα όμως, εάν από την προκαταρκτική εξέταση, μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτό θα ήταν προς όφελος της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αλλαγή στις σχέσεις κράτους και πολιτών", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργού.
enet.gr



Read more...

New York Times: «Δραχμή και πραξικόπημα»

Να’ τα πάλι τα σενάρια…


http://img.protothema.gr/3879AAF0EAF9267D1DCA11EB795886F3.jpg
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επιβεβαιώσει το χειρότερο εφιάλτη των Ευρωπαίων, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ενώ η επόμενη ημέρα για τη χώρα μας περιγράφεται τόσο ζοφερή που τον έλεγχο της κυβέρνησης θα καταλάβει ο στρατός.

Τι γράφει το άρθρο των New York Times:

«Ένα Σάββατο βράδυ η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ» αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times, ενώ περιγράφει αναλυτικά τι θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με το σενάριο «Μετά από εβδομάδες φημών, κάποια Κυριακή βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πως η χώρα εγκαταλείπει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και πως θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα».

Αυτή είναι μόλις η αρχή του άρθρου, αφού στη συνέχεια περιγράφει με ζοφερό τρόπο πως θα γίνει ο έλεγχος της εξουσίας, αλλά και το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του κόσμου.

Όπως γράφει λοιπόν, η ανακοίνωση της εξόδου από το ευρώ θα προκαλέσει πανικό στους καταθέτες, οι οποίοι θα κάνουν ουρές έξω από τις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματά τους, αφού η αξία του νέου - παλαιού νομίσματος θα έχει υποτιμηθεί κατά 60% σε σχέση με το ευρώ.

Στη συνέχεια, όπως λέει το άρθρο, τα δάνεια προς τη χώρα μας θα «παγώσουν», αφού οι δανειστές δεν θα έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, ο Λουκάς Παπαδήμος να κηρύξει πτώχευση, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι "καθώς η χώρα θα εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στο χάος, την εξουσία θα καταλάβει ο στρατός".

Read more...

Υπεραμύνεται της απόφασής του για δημοψήφισμα ο Γ.Παπανδρέου

«Απουσίαζε η συναίνεση»


Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο συνέδριο
Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο συνέδριο (Φωτογραφία: AFP/ΑΠΕ )


Αθήνα
Την ανάγκη η Ελλάδα να γίνει μια χώρα που παράγει, εξαγωγικά και ανταγωνιστικά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει με μαγικό τρόπο, αλλά με εξωστρέφεια και μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των όσων έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως το ότι η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία και εξασφάλισε δύο πακέτα στήριξης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη διαφάνεια στις κρατικές δαπάνες, τη μείωση του δημόσιου τομέα, το ενιαίο μισθολόγιο, αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την οικονομική αστυνομία, το fast track και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Και όλα αυτά, παρόλο που καθημερινά παλεύαμε ενάντια στη χρεοκοπία, ενώ ζήσαμε μια διετία χωρίς σκάνδαλα».

Για το δημοψήφισμα επανέλαβε ότι πήρε αυτή την απόφαση, καθότι δεν υπήρχε συναίνεση στη χώρα για την προώθηση των απαραίτητων αλλαγών.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να μείνει σταθερά προσανατολισμένη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, ενώ αποτελεί στοίχημα για όλη την ΕΕ να βάλουν τις λύσεις πάνω από τα συμφέροντα των αγορών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Θα αξιολογηθεί το έργο των υπουργών»


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Πολεμική» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Παντελής Καψής, στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων, την Τετάρτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν δεσμευθεί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και ότι η συμφωνία αυτή ισχύει.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και οι διεργασίες στα άλλα δύο κόμματα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης, δήλωσε ότι υπάρχει αναγνώριση από όλους πως το κυβερνητικό έργο είναι τεράστιας σημασίας.

Πρόσθεσε όμως ότι το έργο των υπουργών θα αξιολογηθεί. «Κανένας υπουργός δεν είναι διατεθειμένος να βάλει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ» τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικών αλλαγών στην κυβέρνηση λέγοντας πως οι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού ορίζονται από το Σύνταγμα.

Σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο κ. Καψής επισήμανε πως ο βίος της κυβέρνησης προσδιορίζεται από το έργο της. «Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρά αυτό να ολοκληρωθεί και όλοι να δώσουμε συντεταγμένα τη μάχη» δήλωσε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα μέτρα στο τραπέζι από την τρόικα και ότι αν αυτό εφαρμοσθεί όπως έχει συμφωνηθεί, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Τέλος, ο κ. Καψής ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ήδη ο κ. Παπαδήμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Καρατζαφέρη, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ανάλογη επικοινωνία θα έχει το βράδυ με τον Αντ. Σαμαρά μόλις αυτός επιστρέψει από το Ισραήλ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΔΝΤ: Αποτύχαμε, κόψτε μίσθους...



Ορίζοντα δεκαετίας για να καλυφθεί το χάσμα της ανταγωνιστικότητας, νέες αιματηρές παρεμβάσεις στο εργασιακό, τσουνάμι νέων μέτρων που... περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών ύψους 7,7 δισ. ευρώ, νέες ανατροπές στα κλειστά επαγγέλματα και απελευθέρωση των οδικών μεταφορών καταγράφει μεταξύ άλλων η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επανέλθει σε τροχιά, καταγράφεται πρόοδος, αλλά υπήρχαν δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Πολλοί από τους στόχους που είχαν τεθεί δεν έχουν υλοποιηθεί», ενώ τονίζεται ότι «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν μεγάλοι, τόσο από εξωτερικές πηγές (κρίση στην ευρωζώνη) όσο και από εσωτερικούς λόγους (χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων)». Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και προβλέπεται ύφεση 5,5%-6% για το 2011 και 2,7%-3% για το 2012. Στην πιο δυσοίωνη πρόβλεψή του, το Ταμείο θεωρεί ότι το κενό ανταγωνιστικότητας της χώρας θα χρειαστεί περισσότερα από 10 χρόνια για να καλυφθεί. Οπως αναφέρει συγκεκριμένα, «η όποια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας έχει προέλθει από τη μείωση των μισθών και όχι από την απαιτούμενη βελτίωση της αποδοτικότητας».

Η φοροδιαφυγή

Το ΔΝΤ, αφού εντοπίζει σημαντικές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τη μεγάλη δημοσιονομική σύγκλιση που απαιτείται με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο χωρίς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ο Πόουλ Τόμσεν είναι κατηγορηματικός και κάνει σαφές ότι ο δημόσιος τομέας παραμένει υπερβολικά μεγάλος και η μείωσή του είναι ακόμη ένα απαραίτητο στοιχείο μιας αξιόπιστης δημοσιονομικής στρατηγικής. «Αυτό θα απαιτήσει κλείσιμο των μη αποδοτικών δημόσιων οργανισμών, μείωση προσωπικού και προσαρμογές στα "γενναιόδωρα" επίπεδα μισθών και συντάξεων», σημειώνεται στην έκθεσή του.

Κωδικοποιώντας τις εκτιμήσεις τού επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, εντοπίζεται ότι:

1Τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν, αλλά οι πωλήσεις δεν τελεσφορούν λόγω και των δύσκολων συνθηκών στις αγορές, με τις αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων ΔΕΚΟ να εμφανίζουν πτώση άνω του 50% από τις αρχές του β' τριμήνου. Ωστόσο, σημειώνει το Ταμείο, ο στόχος για έσοδα 35 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2014 έχει διατηρηθεί «προς το παρόν, λόγω της σχετικής επιθυμίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών». Ο στόχος των 50 δισ. έχει διατηρηθεί, αν και πλέον προβλέπεται να επιτευχθεί δύο χρόνια αργότερα, έως το 2017.

2Ενδέχεται να επανεξεταστεί και το επίπεδο του κατώτατου μισθού, το οποίο, όπως αναφέρει, έχει αυξηθεί και είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν επίσης να μειώσουν τα μη μισθολογικά εργατικά κόστη με τρόπο που δεν θα θίγει τα έσοδα του προϋπολογισμού, κάτι που θα εξειδικευτεί τον Ιούνιο του 2012.

3 Η ανεργία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 19% το 2012 και το 19,5% το 2013.

4 Το εργατικό κόστος ανά μονάδα εργασίας θα μειώνεται διαρκώς μέχρι το 2014 και εν συνεχεία θα παραμείνει παγωμένο.

5 Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα θα παραμείνει σφιχτή. Η πιστωτική επέκταση, αφού υποχωρήσει έως το 2012, εν συνεχεία θα αυξηθεί κατά 0,6% το 2013 και κατά 3% το 2014.

6 Αναμένεται εμπορικό έλλειμμα μέχρι και το 2013 και μετά οριακή θετική ανάκαμψη.

7 Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 υπαλλήλους έως το 2015.

8 Θεωρείται απαραίτητη η στρατηγική ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί το management και ο έλεγχος των βιώσιμων ιδρυμάτων από ιδιώτες.

Αναφορικά για το νέο πακέτο μέτρων του 2013-2014,το ΔΝΤ καταγράφει, ότι είναι ίσο με το 3% του ΑΕΠ (7,7 δισ. ευρώ). Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει: «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι το επίκεντρο θα πρέπει να είναι οι δαπάνες», αναφέρεται, και μάλιστα «οι αρχές έχουν εντοπίσει μειώσεις των δαπανών ίσες με τρία τέταρτα μιας μονάδας του ΑΕΠ (2 δισ. ευρώ περίπου)». Σύμφωνα με την έκθεση το πακέτο των μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση περιλαμβάνει προσαρμογές στα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα του Δημοσίου, την περαιτέρω μείωση των φαρμακευτικών και νοσοκομειακών δαπανών, και μειώσεις των κοινωνικών παροχών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση, επιχειρηματολογώντας προς τους δανειστές μας για το από πού θα αντλήσει το υπόλοιπο ποσό, αναφέρθηκε σε περικοπές δαπανών τομέων όπως «οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές και οι αμυντικές δαπάνες».

Η συνέντευξη

Τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν από τον Πόουλ Τόμσεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνέντευξης με ξένους και Ελληνες δημοσιογράφους. Στη συνέντευξη, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ παραδέχθηκε εμμέσως την αποτυχία του προγράμματος και ότι τα όρια της είσπραξης εσόδων διά μέσου της φορολόγησης στην Ελλάδα έχουν εξαντληθεί.

Κάνοντας έναν απολογισμό του προγράμματος, είπε αρχικά ότι το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη σε -6% για το 2011 και -3% για το 2012 (οι αρχικές προβλέψεις του ΔΝΤ μιλούσαν για ύφεση της τάξης του 4,5% για το 2011) και πρόσθεσε ότι «περιμέναμε το 2011 να είναι σημείο καμπής, οπότε η ύφεση θα "έπιανε πάτο" και περιμέναμε μία αργή ανάκαμψη. Ωστόσο, η οικονομία συνεχίζει να έχει καθοδική πορεία. Οι ελπίδες για τη βελτίωση στην ψυχολογία της αγοράς και στο επενδυτικό κλίμα δεν ευοδώθηκαν».

Ο Πόουλ Τόμσεν ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει εκ νέου στο πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθεί και να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμες περικοπές δαπανών. «Το πρόγραμμα στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη μας, βασίστηκε υπερβολικά στους φόρους. Ενα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι φτάσαμε στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αύξηση των φόρων», υπογράμμισε, αλλά συμπλήρωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν πρέπει να παρθούν νέα μέτρα λιτότητας το 2012. «Τυχόν επιπλέον μέτρα πρέπει να είναι στον τομέα των δαπανών».

Ερωτηθείς σχετικά για το αν αναλαμβάνει μερίδιο των ευθυνών για τον εκτροχιασμό του προγράμματος, ο κ. Τόμσεν απέφυγε να αναλάβει προσωπικά τις ευθύνες, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τη διαχείριση του προγράμματος στην ελληνική κυβέρνηση. «Υπερεκτιμήθηκε η ικανότητα των ελληνικών αρχών να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και υπερεκτιμήθηκε η ικανότητα της ελληνικής πολιτικής, θεσμικής και νομικής πραγματικότητας να εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ας σημειωθεί ότι κ. Τόμσεν στη συνέντευξή του επικέντρωσε την προσοχή του στο γεγονός ότι σημείο-κλειδί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI), εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον για καθυστερήσεις», αφού, αν όλα γίνουν κατά γράμμα και πετύχει το PSI, τότε το χρέος θα είναι οριακά βιώσιμο στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αμφιβολίες για PSI

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τη Διεθνή Ενωση Τραπεζών, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι στο Ταμείο θεωρούν ως εξαιρετικά αμφίβολη την επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων.

Μάλιστα, στην έκθεση του ΔΝΤ παρουσιάζεται ένα σενάριο πιστής υλοποίησης του Μνημονίου, ολοκλήρωσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και σχετικά ικανοποιητικής ανάπτυξης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του PSI: τότε το χρέος αναμένεται να φθάσει στο 161% του ΑΕΠ το 2013 και να μειωθεί στο 120% μέχρι το τέλος του 2020 (έναντι 130%, χωρίς τη διαδικασία PSI). Εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει επιπλέον στο 96% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2030. Το επίπεδο του 2020 (120% του ΑΕΠ) εκτιμάται ότι είναι οριακά εντός των περιθωρίων χρέους, που θεωρούνται παγκοσμίως βιώσιμα.*
enet.gr



Read more...

Ντροπή Νανά!...



Η Μούσχουρη εναντίον της παλιάς πατρίδας της (έτσι αποκαλεί την Ελλάδα) που την δόξασε.
Υπήρξε μούσα του Μάνου Χατζιδάκι, ερμήνευσε με τη χαρακτηριστική φωνή της Θεοδωράκη (τον «Επιτάφιο»), Ξαρχάκο σε ποίηση Γκάτσου, Ελύτη, Ρίτσου, Καμπανέλλη. Ηταν η αγαπημένη τραγουδίστρια του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Εχει πουλήσει πάνω από 300.000.000 δίσκους και...

βρίσκεται στο top ten με τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Διετέλεσε μάλιστα και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. το διάστημα 1994-1999.

Ο λόγος για την παγκοσμίου φήμης Νάνα Μούσχουρη. Χθες 13 Δεκεμβρίου, μια ημέρα σημαδιακή για τον Ελληνισμό αφού πριν από 68 χρόνια στις 14 Δεκεμβρίου 1943 οι ναζί επιχειρούσαν να σβήσουν από τον χάρτη τα Καλάβρυτα (δολοφονώντας όλους τους άνδρες πάνω από 14 ετών), έκανε το μεγαλύτερο έως σήμερα φάλτσο της πολύχρονης καριέρας της. Ενα φάλτσο που αμαυρώνει τη μεγαλειώδη πορεία της και πληγώνει όλους τους Ελληνες που έχουν ζήσει με τα τραγούδια της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η κυρία Μούσχουρη στη γερμανική «Die Welt», σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τη Γερμανία (αυτήν την περίοδο δίνει -συμπτωματικά- συναυλίες εκεί), τα έβαλε με τη χώρα που τη δόξασε φτάνοντας στο σημείο να υπερασπιστεί ακόμη και το προκλητικό και ντροπιαστικό για την Ελλάδα εξώφυλλο του «Focus» με τη φωτογραφία της Αφροδίτης της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία.

Το άκρον άωτον των απίστευτων θέσεων που υποστήριξε η 77χρονη πλέον τραγουδίστρια ήταν η απάντησή της στο ερώτημα «τι είναι η πατρίδα για σας».

Ιδού τι είπε:

«Ζω στην Ελβετία, ως Ελληνίδα Ευρωπαία. Ετσι βλέπω και την παλιά πατρίδα μου».

Η κυρία Μούσχουρη, που από το 2004 έχει ξεκινήσει τις αποχαιρετιστήριες συναυλίες της, λέει κι άλλα εις βάρος της Ελλάδας:

-Σήμερα όλοι είναι δυσαρεστημένοι με τους Ελληνες, κάτι που καταλαβαίνω και το θεωρώ σωστό. Οι Γερμανοί και εγώ έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση! Με τους Ελληνες είμαι κακιά, κυρίως με τους πολιτικούς. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τα προβλήματα.

-Οι Ελληνες πρέπει να μάθουν ότι πρέπει κανείς να εξοφλεί τα χρέη του. Τα τελευταία 30 χρόνια, από τότε που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ζούνε με ένα ψέμα σε μια ψεύτικη ευημερία... Η Ευρώπη έχει δίκιο να είναι εξοργισμένη.
Για το προκλητικό εξώφυλλο του «Focus» η κυρία Μούσχουρη είπε: «Καταλαβαίνω απολύτως την οργή των Γερμανών. Συμφωνώ με τη στάση της Ανγκελα Μέρκελ».

Στο ερώτημα, τέλος, αν κατανοεί τις αντιγερμανικές κραυγές στην Ελλάδα δήλωσε: «Γι' αυτό το θέμα είμαι πραγματικά πολύ αρνητική. Ντρέπομαι. Αυτό το θεωρώ προδοσία. Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, αλλά όχι δωρεάν».

Να σημειώσουμε ότι η κυρία Μούσχουρη έως τις 19 Φεβρουαρίου 2010 έπαιρνε σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λόγω της θητείας της στην Ευρωβουλή, αλλά με επιστολή που απέστειλε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ζήτησε να μην τη λαμβάνει ωσότου η χώρα εξέλθει από την οικονομική κρίση.


Νίκος Ελευθερόγλου
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ



Read more...

«Βόμβα» για τους στρατιωτικούς: 40 χρόνια προϋπηρεσία για να βγουν στη σύνταξη









«Βόμβα» για τους στρατιωτικούς: 40 χρόνια προϋπηρεσία για να βγουν στη σύνταξη
Ριζικές αλλαγές στο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών θα φέρει το νέος έτος καθώς στο υπουργείο Άμυνας ετοιμάζονται οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.


Συγκεκριμένα, το ΓΕΕΘΑ αναμένεται μέχρι την Παρασκευή να έχει στη διάθεσή του τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει ζητήσει από τα τρία γενικά επιτελεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», η πραγματική υπηρεσία που θα απαιτείται πλέον για να βγει ένας στρατιωτικός στη σύνταξη θα είναι 40 χρόνια από 35 που είναι σήμερα, και σε αυτά θα συνυπολογίζονται και τα «πλασματικά».

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που θα προωθηθεί με τις νέες ρυθμίσεις, και θα φέρει τα πάνω κάτω στο στράτευμα, είναι η ανατροπή της επετηρίδας. Μέχρι τώρα όταν προάγονται νεότεροι αξιωματικοί, οι παλαιότεροι στην επετηρίδα αποστρατεύονται.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν όμως ότι οι παλαιότεροι αξιωματικοί δεν θα αποστρατεύονται πλέον, αντίθετα θα μπαίνουν σε μια παράλληλη επετηρίδα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, οπότε θα λαμβάνουν έναν επιπλέον αποστρατευτικό βαθμό.



Πηγή: Έθνος
http://newpost.gr/
Read more...

Προς οριστική ρήξη Βενιζέλου - Παπανδρέου









Προς οριστική ρήξη Βενιζέλου - Παπανδρέου
Το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο υποχρεώνει. Ο Παπανδρέου μιλάει στις 2 το μεσημέρι, ο Βενιζέλος στις 3 το απόγευμα. Μόλις τελειώσει, θα κατηφορίσει στην Ιπποκράτους. Η συνάντηση αυτή θα κρίνει πολλά, μπορεί όμως να μην κρίνει και τίποτε.


Πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς στο Βενιζέλο, όχι όμως την έλλειψη αντίληψης. Έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά, ότι το πολιτικό κρίμα που τον πήγαινε καρφί στην ηγεσία του κόμματος έχει ανατραπεί και μάλιστα σε βάρος του. Έχει επίσης καταλάβει ότι η προοπτική συνεννόησης με τον Παπανδρέου παραμένει θολή. Ο «γατζωμένος» από την καρέκλα του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη δύσκολη κατάσταση της χώρας για να παραμείνει στην καρέκλα του. Το μόνο που τον απασχολεί είναι να παίζει καθυστέρηση: Θα ορίσει Πολιτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, εβδομάδα των Χριστουγέννων, κάτι που μεταθέτει αναγκαστικά όλες τις εσωκομματικές αποφάσεις για τις αρχές Γενάρη.

Με τα χρονικά περιθώρια να διαμορφώνονται ασφυκτικά, εκλογή αρχηγού δεν γίνεται πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου και βάλε - αφού το καταστατικό προβλέπει ότι για να στηθούν κάλπες χρειάζεται ένας μήνας. Τι έχει στο μυαλό του ο Γιώργος. Μα να πάει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές φυσικά, που σημαίνει να έχει τον έλεγχο των ψηφοδελτίων και αν είναι δυνατόν, της κοινοβουλευτικής ομάδας της επόμενης μέρας. Προφανώς δεν σκέπτεται να φύγει…

Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας, σε αυτό το πλαίσιο το κλίμα θα είναι εκρηκτικό και ο ίδιος ο Βενιζέλος εξαιρετικά εκνευρισμένος. Στη συζήτηση με τον Παπανδρέου θα απορρίψει κάθε σκέψη για δυαρχία και θα του θέσει ευθέως το ζήτημα, να πάνε σε ταχεία εκλογή αρχηγού η αλλιώς να αναλάβει τις ευθύνες του και να «κάνει ότι θέλει». «κίνησε τις διαδικασίες ή μείνε εσύ», θα του πει.

Αν ο Βενιζέλος δεν πάρει αυτό που θέλει να αναζητήσει την ρήξη με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ αλλά και την «ηρωϊκή έξοδο», αυξάνοντας σε πρώτη φάση την ένταση της κριτικής του στη διακυβέρνηση Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, όπως το έκανε ήδη τη Δευτέρα. Δεν θα είναι πάντως εκείνος που θα καταγγείλει τις μεθοδεύσεις του Παπανδρέου. Η κατάσταση της οικονομίας είναι άλλωστε τέτοια, ώστε ο Βενιζέλος να πιστεύει δικαίως ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε κρίση πριν ευοδωθούν οι βλέψεις του προέδρου και άλλωστε υπάρχουν άλλοι που θα βγουν να αποδομήσουν την τακτική Παπανδρέου. Ο Χρυσοχοίδης το έκανε ήδη μια φορά και βλέποντας τη μεθόδευση, δεν αναμένεται να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Πάντως ο έτερος δυνάμει υποψήφιος για την προεδρία Ανδρέας Λοβέρδος δεν αναμένεται να εμπλακεί. Σε προσκείμενους στην υποψηφιότητα του βουλευτές λέει ότι με την κατάσταση της Οικονομίας όπως είναι, δεν είναι καιρός για εσωκομματικές αναστατώσεις…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Μεταρρυθμίσεις χωρίς νέα μέτρα, η πλατφόρμα των “4”

Ζυγίζουν τη σημερινή συνάντηση Παπανδρέου - Βενιζέλου


http://img.protothema.gr/EB12CB430C0663CAE2EF1381EC5F74EC.jpg

Στην ανάγκη της πιστής τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας και στην μη λήψη νέων μέτρων συμφώνησε οι ομάδα των «μεταρρυθμιστών» κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Οι υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και ο βουλευτής Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος από το Λονδίνο όπου βρισκόταν, αποφάσισαν να τηρούν στο μέλλον κοινή στάση απέναντι στα ζητήματα που θα προκύπτουν στην επικαιρότητα.

Οι συναντήσεις τους θα γίνονται πολύ συχνά στο εξής και σε αυτές θα συζητούνται οι εξελίξεις σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο, ενώ εκεί θα αποφασίζονται από κοινού οι παρεμβάσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο «παγιώνεται» η ομάδα των «τεσσάρων» η οποία κατά πολλούς μέχρι στιγμής επιδείκνυε χαλαρούς δεσμούς μεταξύ των μελών της.

Η ιδεολογική πλατφόρμα της ομάδας θα έχει τρεις άξονες: αναπτυξιακή πολιτική, προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και περεταίρω διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς όμως επιπλέον επιβαρύνσεις των πολιτών. Συγκεκριμένα για το τελευταίο στενός συνεργάτης «μεταρρυθμιστή» υπουργού υπογράμμιζε: «ο κόσμος δεν αντέχει άλλο».

Σύμφωνα με τους «τέσσερις» από την στιγμή που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα που ψηφίστηκε το φθινόπωρο από τη Βουλή, δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αφού τα νέα μέτρα έρχονται όταν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που τίθενται κάθε φορά.

Οι «τέσσερις» συμφώνησαν πως η προκήρυξη εκλογών άμεσα θα «πάγωνε» την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο κάλεσμα Βενιζέλου για εκλογές. Μία ημέρα πριν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε μιλήσει για «νωπή» λαϊκή εντολή στην περίπτωση που χρειαστούν νέα μέτρα.

Η παρέμβαση Βενιζέλου είχε έρθει λίγες ώρες μετά την ανάρτηση άρθρου της Άννας Διαμαντοπούλου, υπουργού εκ των εμπνευστών της «τετράδας», η οποία είχε επισημάνει τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών για τη χώρα, κάτι για το οποίο επανέλαβε εχθές σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ: «οι εκλογές πρέπει να γίνουν όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι στόχοι, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα να πάμε σε μια νέα προγραμματισμένη τετραετία έχοντας τουλάχιστον το ευρώ στο χέρι και έχοντας εξασφαλίσει τα 130 δισ. που είναι να πάρουμε».
Read more...

Πηγαινοέρχονται στο Αυτόφωρο, αλλά δεν πληρώνουν οι φοροφυγάδες επιχειρηματίες

Συλλήψεις για τα μάτια του κόσμου

Οι χειροπέδες «πέφτουν βροχή», αλλά το αποτέλεσμα ... μηδενικό
Οι χειροπέδες «πέφτουν βροχή», αλλά το αποτέλεσμα ... μηδενικό (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Για τα μάτια του κόσμου φαίνεται ότι πηγαινοέρχονται στο Αυτόφορο οι φοροφυγάδες επιχειρηματίες, που συλλαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες. Όπως διαπίστωσε το υπουργείο Οικονομικών, από τους 17 φοροφυγάδες που συνελήφθησαν από το ΣΔΟΕ για συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, στο ταμείο απέδωσαν μόνο 50.000 ευρώ.

Το πρόβλημα επιτείνεται περαιτέρω, όταν προστεθούν και άλλες 32 συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία για συνολικά χρέη 40 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι εισροές εσόδων δεν διαφοροποιούνται αισθητά, καθώς ακόμη και όσοι δήλωσαν πρόθεση ρύθμισης των οφειλών τους μένει να αποδειχθεί ότι θα τηρήσουν τον... λόγο τους. Κανένας άλλωστε από τους 49 συλληφθέντες δεν πέρασε περισσότερο από 48 ώρες στα κρατητήρια.

«Είναι πρόκληση. Εμείς τους πιάνουμε και οι δικαστές τούς αφήνουν ελεύθερους χωρίς να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ», λέει στην εφημερίδα στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Δικαστικοί κύκλοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τους ισχύοντες νόμους.

Έτσι, πρακτικά μπορεί οι χειροπέδες να πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα, στα ταμεία όμως έσοδα δεν μπαίνουν και όσοι συλλαμβάνονται περνούν μία νύχτα στα κρατητήρια και την επομένη αφήνονται ελεύθεροι είτε με περιοριστικούς όρους -εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 15 ημέρες-, είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, είτε με εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης, είτε με ποινή φυλάκισης τριών ετών η οποία εκ του νόμου δεν εκτελείται καθώς προβλέπεται αναστολή.

O γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλ.Πλασκοβίτης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 αφ' ενός ότι η υπόθεση για τους εν λόγω φοροφυγάδες δεν έκλεισε, αφού θα δικαστούν, αφ' ετέρου ότι αρκετοί άλλοι έχουν προσέλθει και συνεχίζουν να προσέρχονται για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους υπό το φόβο της σύλληψης.

Ο κ. Πλασκοβίτης σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη και παραδέχθηκε προβλήματα, καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα, ωστόσο τόνισε ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα συνεχιστεί.

Το ζήτημα τίθεται επί τάπητος στη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απειλή χρεοκοπίας και στο βάθος εκλογές

Δυσαρέσκεια Παπαδήμου για τις επιδόσεις των υπουργών, αγωνία Βενιζέλου για το PSI


http://img.protothema.gr/2CE3301B7D55F948761861A7E20208C8.jpg

Σε βαθιά νερά πλέει πλέον η κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο πρωθυπουργός, στη βραδινή του ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα θέσει τους υπουργούς ενώπιους με τις ευθύνες τους: «Δουλεύουμε ή καταρρέουμε»! Σύμφωνα με συνεργάτες του, «η κυβέρνηση έχει καθίσει»! Ο λόγος; Οι υπουργοί της ΝΔ νίπτουν τας χείρας τους και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με τη διαδοχή. Πάνω απ’ όλα, όμως, φαίνεται να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ως προς το τι, το γιατί και το πότε των νέων μέτρων μεταξύ του Λουκά Παπαδήμου και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σε αυτό το κλίμα οι εκλογές φαντάζουν ως λύση. Και αυτό το θέμα, όμως, εμπλέκεται στα εσωκομματικά των μεγάλων κομμάτων. Οι μεταρρυθμιστές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης. Ήδη η τρόικα του ΠΑΣΟΚ εγκαλεί τον υπουργό Οικονομικών για τη θέση του πως τα νέα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Το βάρος της απόφασης πέφτει στους ώμους του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτός που θα κόψει τον γόρδιο δεσμό. Με δική του πρωτοβουλία έγινε η κυβέρνηση Παπαδήμου, όπου ρίξει το βάρος του, αυτό θα γίνει.

Το θέμα θα τεθεί στην απογευματινή συνάντηση που θα έχει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η κατάσταση στην οικονομία είναι δραματική. Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματός του ότι η έβδομη δόση, των περίπου 80 δις ευρώ, είναι αβέβαιη. Πως το PSI συναντά αντιδράσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια ισχυρή κυβέρνηση. Και κόμματα τα οποία θα δεσμευτούν για το ντηλ που θα ζητήσουν οι δανειστές. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο… προεκλογικά!

Read more...

Καθοριστική συνάντηση Παπανδρέου - Βενιζέλου για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ

Αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους


(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα

Να ξεκαθαρίσει η εικόνα στο εσωκομματικό τοπίο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται από την συνάντηση που θα έχουν ο Γ.Παπανδρέου με τον Ευ.Βενιζέλο το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται ενοχλημένος από την παρατεινόμενη εκλογολογία, που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό του κόμματος, και αναμένεται να δώσει ένα στίγμα των προθέσεών του.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό με με ποιά ατζέντα θα προσέλθει στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, σύμφωνα με Το Βήμα, φαίνεται ότι έχει λάβει κάποιες αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του. Ενδεικτικό είναι ότι εκτός του τετ-α-τετ με τον κ. Βενιζέλο, προγραμμάτισε σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα προεδρεύσει, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, προκειμένου να οργανώσει τα επόμενα βήματά του.

Ο κ. Βενιζέλος διαπιστώνει ότι δίνει έναν άνισο αγώνα έναντι των άλλων διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκείνος είναι πλήρους απασχόλησης υπουργός στο πιο κρίσιμο υπουργείο.

Εξ ου και η θέση που διατύπωσε ότι είναι εξουθενωμένος εξαιτίας της μεγάλης πίεσης, καθώς και ότι τα όποια νέα μέτρα δεν θα ληφθούν μετά από δική του απόφαση, αλλά είτε με συναίνεση από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, είτε μετά από νωπή λαϊκή εντολή.

Ωστόσο, δεν περνούν απαρατήρητα τα «βέλη» που εξαπολύει η τρόικα του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση έναντι των σεναρίων για τις εσωκομματικές εξελίξεις, ενώ τάσσονται κατά της άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Τις απόψεις αυτές έχει, άλλωστε, διατυπώσει σε συνεντεύξεις της η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να έχει άνεση χρόνου και πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Ουσιαστικά η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για μια κυβέρνηση τύπου Μόντι, με τεχνοκράτες ή εξωκοινοβουλευτικούς, μια θέση που δεν μπορεί να ερμηνευθεί ξεκομμένη από το πλαίσιο των εσωκομματικών διεργασιών.





Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η κυβέρνηση πέτυχε σημαντικά πράγματα σε ένα μήνα, σημειώνει ο πρωθυπουργός

Θετικός ο απολογισμός έργου

O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επισημαίνει πως η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στην εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμά της
O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επισημαίνει πως η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στην εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμά της (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Απολογισμό έργου για τον ένα μήνα πολιτικού βίου της κυβέρνησής του κάνει, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Στις πρώτες 30 ημέρες επιτεύχθηκαν σημαντικά πράγματα σημειώνει ο πρωθυπουργός και παραθέτει:

«-Λειτουργεί μια κυβέρνηση ευρύτερης διακομματικής στήριξης, που δημιουργεί συνθήκες εθνικής συνεργασίας.

- Εξασφαλίστηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.

- Ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 με μεγάλη πλειοψηφία 258 ψήφων. Ο προϋπολογισμός αυτός εφόσον υλοποιηθεί θα αλλάξει ουσιαστικά τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας και θα θέσει τις βάσεις για μια σταδιακή ανάκαμψη από το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση προχωρά αποτελεσματικά στην εφαρμογή των μέτρων που περιέχονται στο πρόγραμμά της».

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο 22ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις 20:30.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δημοσκόπηση ALCO: Προβάδισμα 13 μονάδων για τη ΝΔ, αρνητική άποψη για την κυβέρνηση









Δημοσκόπηση ALCO: Προβάδισμα 13 μονάδων για τη ΝΔ, αρνητική άποψη για την κυβέρνηση
«Αέρα» 13 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία επί του ΠΑΣΟΚ δίνει δημοσκόπηση της ALCO για το Κontra Channel, στην οποία εκφράζεται αρνητική άποψη για την απόδοση της κυβέρνησης.

Στην πρόθεση ψήφου, η NΔ συγκεντρώνει 30%, έναντι 17% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 12%, ο ΛΑΟΣ στο 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 8%, η Δημοκρατική Συμμαχία στο 3%, η Δημοκρατική Αριστερά στο 9%, ενώ οι Οικολόγοι-Πράσινοι συγκεντρώνουν 4%. «Άλλο κόμμα» επιλέγει το 5%, ενώ «Δεν ξέρω/δεν απαντώ» το 5%, επίσης.

Για τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, το 40% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη, έναντι του 39% που έχει θετική.

Για την απόδοση της κυβέρνησης η αρνητική άποψη εκφράζει το 50% των ερωτηθέντων, έναντι του 27% της θετικής.

Σε ερώτηση για το πότε θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές, οι απόψεις είναι μοιρασμένες, αφού το 40% απαντά «όποτε το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες» και το 37% κοντά στις 19 Φεβρουαρίου.

Σε επιμέρους συμπεράσματα της έρευνας, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου, λειτουργώντας υπεύθυνα για την έκτη δόση και την αποφυγή της χρεοκοπίας, παρά ότι ακύρωσε τις θέσεις της ΝΔ.

Σε ερώτηση για το ποιος θα πρέπει να είναι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, το 20% των ψηφοφόρων του κόμματος επιλέγει τον Ευ। Βενιζέλο, (και το 13% όλων των ερωτηθέντων) ενώ το 14% τον Α. Λοβέρδο (έναντι 14% του συνόλου των ερωτηθέντων).
http://newpost.gr

Read more...

Εντείνεται η συζήτηση για τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου

Δηλώσεις επί δηλώσεων

Aπόλυτη αφοσίωση στο κυβερνητικό έργο ζητά πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Aπόλυτη αφοσίωση στο κυβερνητικό έργο ζητά πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Ευρύτερες διαστάσεις παίρνει καθημερινά η συζήτηση τόσο στο εσωτερικό τη κυβέρνησης, όσο και μεταξύ των στελεχών των τριών κομμάτων που την στηρίζουν, αναφορικά με τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου όσο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της.

Η Νέα Δημοκρατία εμμένει στη θέση της πως καταλληλότερη ημερομηνία για εκλογές είναι εκείνη της 19ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα στελέχη του κόμματος αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί ο χρόνος λήξης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου να μετακινηθεί μόνο ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του PSI.

Ο κ. Παπαδήμος φέρεται προβληματισμένος για την η προεκλογική «ατζέντα» ορισμένων υπουργών, και έτοιμος να παρέμβει πιο αποφασιστικά στο βαθμό που δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος θα θέσει το ζήτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς επίσης στις επαφές που προγραμματίζει να έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, που έχει ήδη τοποθετηθεί ανοιχτά ζητώντας τόσο την παράταση του βίου της κυβέρνησης, όσο και την εκχώρηση της δυνατότητας στον πρωθυπουργό να μπορεί να κάνει ακόμη και ανασχηματισμό, επεσήμανε με έμφαση ότι οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το έργο των υπουργών.

«Σε αυτή την περίοδο δεν μπορεί να είσαι υπουργός και να κάνεις και άλλα πράγματα. Πρέπει να είσαι απερίσπαστος να κάνεις αυτό που πρέπει. Δεν υπάρχει υπουργείο, που τα προβλήματα δεν είναι καταιγιστικά και σε καθημερινή βάση. Όχι υπουργός και υποψήφιος αρχηγός. Τώρα είμαι υπουργός. Δεν πρέπει να εμπλέξουμε τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης με τα εσωκομματικά των κομμάτων» δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου στον Σκάι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στον Βήμα 99,5 τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή θα έπρεπε να έχει ορίζοντα τετραετίας και άλλη σύνθεση. Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τις θεωρητικές αναλύσεις και να σηκώσει τα μανίκια.

«Η θέση μου είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να έχει χρόνο λήξης την τετραετία και θα έπρεπε να έχει και άλλη σύνθεση, εφόσον είχαν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί σ' αυτό. Από τη στιγμή όμως που δεν έγινε αυτό, όπως έγινε στην Ιταλία, που ήταν το καλύτερο παράδειγμα και η ιδανική συνταγή, και τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία και σκοπός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπηρετηθούν και άλλες ανάγκες της κοινωνίας, αλλά κυρίως η δανειακή σύμβαση και το κούρεμα του χρέους, είμαστε υποχρεωμένοι όσοι συμμετέχουμε στην κυβέρνηση για να τηρήσουμε τη συμφωνία» είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Υπέρ ενός πιο ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος με λιγότερα μέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο τάσσεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Εάν γίνει επιμήκυνση του χρόνου παραμονής της σημερινής κυβέρνησης θα πρέπει να αλλάξει η δομή της κυβέρνησης. Η σύνθεσή της δεν θα είναι η υπάρχουσα. Δεν μπορεί να έχουμε 50 υπουργούς. Οι υπουργοί θα πρέπει να είναι όσοι περίπου και αυτοί της Ιταλίας, δηλαδή 15, για να είναι ευέλικτο και αποδοτικό το όλο σχήμα» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης στον ΑΝΤ1.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επίθεση με γκαζάκια στο πολιτικό γραφείο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

Μικρές υλικές ζημιές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, αποτελούμενος από γκαζάκια, εξερράγη στις 11:10 το βράδυ της Τρίτης στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας επί των οδών Ακαδημίας 28 και Βουκουρεστίου, όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο του γραφείου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο Γολγοθά με μέτρα 29 δισ. φέρνει η Λαγκάρντ

Στο φως η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία


http://img.protothema.gr/68CAC5FE83D44748C8BF99075527B790.jpg
Ένας "άθλος" για τον ελληνικό λαό είναι το αντάλλαγμα για τις επόμενες δόσεις των δανείων. Στην έκθεση που συνοδεύει την έκκριση της δόσεως των 2,2 δισ. για τη χώρα μας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «δίνει γραμμή» για πρωτογενή πλεονάσματα 5% το 2014 και εφεξής. Περιγράφει όμως και τα «κρυφά μέτρα» της περιόδου 2013-2014, ύψους 29 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και την περικοπή συντάξεων!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επανακαθορισθεί και απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες προσαρμογής για πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ για το 2014 (έναντι πρόβλεψης 2,8% ως τώρα) με την προσδοκία ότι το πλεόνασμα αυτό δεν θα πέσει κάτω από το 4% έως το 2020.

Για το 2012-13, οι συμφωνημένοι στόχοι του προγράμματος θα διατηρηθούν. Ωστόσο απαιτείται σημαντική προσπάθεια από φέτος κιόλας: μέτρα 8% του ΑΕΠ για τους στόχους της διετίας 2011-12 (περίπου 16 δισ. ευρώ) και επιπλέον 6% του ΑΕΠ (άλλα 13 δισ. ευρώ) για την διετία 2013-14, ώστε να επιτευχθεί τότε πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ.

Ποια είναι τα νέα μέτρα του 2011-2012; Η έκθεση περιγράφει τους βασικούς άξονες και από πού θα εξοικονομηθούν τα ποσά:
- επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ για φέτος και άλλα 8 δισ. το 2012, κυρίως από περικοπές φοροαπαλλαγών και περίπου 4 δισ. ως το 2012 από το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ (ειδικός φόρος στα ακίνητα).
- συνολικά 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ από περικοπή δαπανών συντάξεων (pension spendings) με το βάρος να πέφτει κατά τα 3.4 στις κύριες συντάξεις και δευτερευόντως στις επικουρικές.
Και όλα αυτά σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, με ύφεση 6% το 2011 και 3% 2012 και την ανεργία στο 17% φέτος και στο 19% το 2012!

Στην αγορά εργασίας προβλέπεται επανεξέταση των παραμέτρων του εργασιακού. Πριν το τέλος του έτους, οι αρχές προτίθενται να ανοίξουν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την εθνική συλλογική συμφωνία. Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφεται από τα κύρια συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργοδοτών, αντιπροσωπεύει ένα «πάτωμα» και μια «άγκυρα» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) για τις μισθολογικές συμβάσεις σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συντάκτες της έκθεσης-πλαίσιο τονίζουν ότι «ενώ η διατήρηση ενός ελαχίστου μισθού και βασικών όρων ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους είναι υψίστης σημασίας, το επίπεδο του κατώτατου μισθού -που έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και είναι σχετικά υψηλό- θα πρέπει να επανεξεταστεί».

Οι συντάκτες της έκθεσης όμως τονίζουν πως απαιτείται να επιτευχθεί συμφωνία και με τους κατόχους ομολόγων για το νέο PSI. Όπως τονίζουν «η προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει». Το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 187% του ΑΕΠ το 2013 και να μειωθεί σε 152% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Το αμιγώς εξωτερικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 128% του ΑΕΠ το 2012 και να πέσει στο 96% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αναφέρει η έκθεση, προβλέποντας ύφεση 5,5% - 6% για το 2011 και 2,7 – 3% για το 2012.

Όπως τονίζεται, με σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών σε μια ανταλλαγή χρέους με στόχο το 50%, με ένα «χαμηλό» κουπόνι των νέων ομολόγων και με στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιτόκιο της τάξης του 4% τοις εκατό, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει σε 120% του ΑΕΠ έως το 2020 (το μέγιστο επίπεδο που κρίνεται βιώσιμο για την πρόσβαση της χώρας στην αγορά ομολόγων).

Ωστόσο, αν είναι πιο μικρή η συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους σε καθαρά εθελοντική βάση, το χρέος θα μπορούσε να «κολλήσει» στο 145% του ΑΕΠ το 2020.

Έτσι η εξασφάλιση μιας βιώσιμης κατάστασης στο χρέος, θα εξαρτηθεί από το αν οι διαπραγματεύσεις PSI πετύχουν το στόχο για απομείωση 100 δισ. του χρέους, εφόσον υπάρξει καθολική συμμετοχή.

Δείτε εδώ όλη την έκθεση του ΔΝΤ

Read more...

Βαθιά ύφεση ως και το 2012 και κανένα περιθώριο για νέους φόρους βλέπει ο Τόμσεν

«Περιορίστε τις δαπάνες»

Ο Πόουλ Τόμσεν και τά άλλα μέλη της τρόικας
Ο Πόουλ Τόμσεν και τά άλλα μέλη της τρόικας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τα όρια της είσπραξης εσόδων διαμέσου της φορολόγησης στην Ελλάδα έχουν εξαντληθεί υπογραμμίζει ο Πόουλ Τόμσεν, μέλος της τρόικας εκ μέρους του Ταμείου ενώ προχωρά και σε επί τα χείρω προβλέψεις καταρχάς για την ύφεση εκτιμήσεις τις οποίες καταγράφει και στην έκθεση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «αναθεωρήσαμε προς τα κάτω την ανάπτυξη σε -6% για το 2011 και -3% για το 2012». Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές προβλέψεις του ΔΝΤ μιλούσαν για ύφεση της τάξης του 4,5% για το 2011.

Πρόσθεσε ότι «περιμέναμε το 2011 να είναι σημείο καμπής οπότε η ύφεση θα ‘έπιανε πάτο’ και περιμέναμε μία αργή ανάκαμψη. Ωστόσο η οικονομία συνεχίζει να έχει καθοδική πορεία. Οι ελπίδες για την βελτίωση στη ψυχολογία της αγοράς και στο επενδυτικό κλίμα δεν ευοδώθηκαν».

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα ο Τόμσεν επισήμανε ότι φέτος θα φτάσει στο 9% του ΑΕΠ, αν και προβλέψεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο ακόμα και πάνω από 10%.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ολοένα βαθύτερη ύφεση κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια της χώρας να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος λιτότητας.

Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει εκ νέου το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθεί και να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμες περικοπές δαπανών, είπε.

«Το πρόγραμμα στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη μας, βασίστηκε υπερβολικά στους φόρους. Ένα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι φτάσαμε στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αύξηση των φόρων», υπογράμμισε αλλά συμπλήρωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν πρέπει να παρθούν νέα μέτρα λιτότητας το 2012.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι «τυχόν επιπλέον μέτρα πρέπει να είναι στον τομέα των δαπανών».

Επιπλέον, τόνισε ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις υπολείπονται σημαντικά των προσδοκιών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Read more...