Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Εντείνεται η συζήτηση για τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου

Δηλώσεις επί δηλώσεων

Aπόλυτη αφοσίωση στο κυβερνητικό έργο ζητά πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Aπόλυτη αφοσίωση στο κυβερνητικό έργο ζητά πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Ευρύτερες διαστάσεις παίρνει καθημερινά η συζήτηση τόσο στο εσωτερικό τη κυβέρνησης, όσο και μεταξύ των στελεχών των τριών κομμάτων που την στηρίζουν, αναφορικά με τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου όσο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της.

Η Νέα Δημοκρατία εμμένει στη θέση της πως καταλληλότερη ημερομηνία για εκλογές είναι εκείνη της 19ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα στελέχη του κόμματος αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί ο χρόνος λήξης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου να μετακινηθεί μόνο ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του PSI.

Ο κ. Παπαδήμος φέρεται προβληματισμένος για την η προεκλογική «ατζέντα» ορισμένων υπουργών, και έτοιμος να παρέμβει πιο αποφασιστικά στο βαθμό που δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος θα θέσει το ζήτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς επίσης στις επαφές που προγραμματίζει να έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, που έχει ήδη τοποθετηθεί ανοιχτά ζητώντας τόσο την παράταση του βίου της κυβέρνησης, όσο και την εκχώρηση της δυνατότητας στον πρωθυπουργό να μπορεί να κάνει ακόμη και ανασχηματισμό, επεσήμανε με έμφαση ότι οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το έργο των υπουργών.

«Σε αυτή την περίοδο δεν μπορεί να είσαι υπουργός και να κάνεις και άλλα πράγματα. Πρέπει να είσαι απερίσπαστος να κάνεις αυτό που πρέπει. Δεν υπάρχει υπουργείο, που τα προβλήματα δεν είναι καταιγιστικά και σε καθημερινή βάση. Όχι υπουργός και υποψήφιος αρχηγός. Τώρα είμαι υπουργός. Δεν πρέπει να εμπλέξουμε τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης με τα εσωκομματικά των κομμάτων» δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου στον Σκάι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στον Βήμα 99,5 τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή θα έπρεπε να έχει ορίζοντα τετραετίας και άλλη σύνθεση. Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τις θεωρητικές αναλύσεις και να σηκώσει τα μανίκια.

«Η θέση μου είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να έχει χρόνο λήξης την τετραετία και θα έπρεπε να έχει και άλλη σύνθεση, εφόσον είχαν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί σ' αυτό. Από τη στιγμή όμως που δεν έγινε αυτό, όπως έγινε στην Ιταλία, που ήταν το καλύτερο παράδειγμα και η ιδανική συνταγή, και τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία και σκοπός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπηρετηθούν και άλλες ανάγκες της κοινωνίας, αλλά κυρίως η δανειακή σύμβαση και το κούρεμα του χρέους, είμαστε υποχρεωμένοι όσοι συμμετέχουμε στην κυβέρνηση για να τηρήσουμε τη συμφωνία» είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Υπέρ ενός πιο ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος με λιγότερα μέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο τάσσεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Εάν γίνει επιμήκυνση του χρόνου παραμονής της σημερινής κυβέρνησης θα πρέπει να αλλάξει η δομή της κυβέρνησης. Η σύνθεσή της δεν θα είναι η υπάρχουσα. Δεν μπορεί να έχουμε 50 υπουργούς. Οι υπουργοί θα πρέπει να είναι όσοι περίπου και αυτοί της Ιταλίας, δηλαδή 15, για να είναι ευέλικτο και αποδοτικό το όλο σχήμα» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης στον ΑΝΤ1.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: