Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Απειλή χρεοκοπίας και στο βάθος εκλογές

Δυσαρέσκεια Παπαδήμου για τις επιδόσεις των υπουργών, αγωνία Βενιζέλου για το PSI


http://img.protothema.gr/2CE3301B7D55F948761861A7E20208C8.jpg

Σε βαθιά νερά πλέει πλέον η κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο πρωθυπουργός, στη βραδινή του ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα θέσει τους υπουργούς ενώπιους με τις ευθύνες τους: «Δουλεύουμε ή καταρρέουμε»! Σύμφωνα με συνεργάτες του, «η κυβέρνηση έχει καθίσει»! Ο λόγος; Οι υπουργοί της ΝΔ νίπτουν τας χείρας τους και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με τη διαδοχή. Πάνω απ’ όλα, όμως, φαίνεται να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ως προς το τι, το γιατί και το πότε των νέων μέτρων μεταξύ του Λουκά Παπαδήμου και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σε αυτό το κλίμα οι εκλογές φαντάζουν ως λύση. Και αυτό το θέμα, όμως, εμπλέκεται στα εσωκομματικά των μεγάλων κομμάτων. Οι μεταρρυθμιστές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης. Ήδη η τρόικα του ΠΑΣΟΚ εγκαλεί τον υπουργό Οικονομικών για τη θέση του πως τα νέα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Το βάρος της απόφασης πέφτει στους ώμους του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτός που θα κόψει τον γόρδιο δεσμό. Με δική του πρωτοβουλία έγινε η κυβέρνηση Παπαδήμου, όπου ρίξει το βάρος του, αυτό θα γίνει.

Το θέμα θα τεθεί στην απογευματινή συνάντηση που θα έχει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η κατάσταση στην οικονομία είναι δραματική. Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματός του ότι η έβδομη δόση, των περίπου 80 δις ευρώ, είναι αβέβαιη. Πως το PSI συναντά αντιδράσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια ισχυρή κυβέρνηση. Και κόμματα τα οποία θα δεσμευτούν για το ντηλ που θα ζητήσουν οι δανειστές. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο… προεκλογικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: