Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Βαθιά ύφεση ως και το 2012 και κανένα περιθώριο για νέους φόρους βλέπει ο Τόμσεν

«Περιορίστε τις δαπάνες»

Ο Πόουλ Τόμσεν και τά άλλα μέλη της τρόικας
Ο Πόουλ Τόμσεν και τά άλλα μέλη της τρόικας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τα όρια της είσπραξης εσόδων διαμέσου της φορολόγησης στην Ελλάδα έχουν εξαντληθεί υπογραμμίζει ο Πόουλ Τόμσεν, μέλος της τρόικας εκ μέρους του Ταμείου ενώ προχωρά και σε επί τα χείρω προβλέψεις καταρχάς για την ύφεση εκτιμήσεις τις οποίες καταγράφει και στην έκθεση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «αναθεωρήσαμε προς τα κάτω την ανάπτυξη σε -6% για το 2011 και -3% για το 2012». Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές προβλέψεις του ΔΝΤ μιλούσαν για ύφεση της τάξης του 4,5% για το 2011.

Πρόσθεσε ότι «περιμέναμε το 2011 να είναι σημείο καμπής οπότε η ύφεση θα ‘έπιανε πάτο’ και περιμέναμε μία αργή ανάκαμψη. Ωστόσο η οικονομία συνεχίζει να έχει καθοδική πορεία. Οι ελπίδες για την βελτίωση στη ψυχολογία της αγοράς και στο επενδυτικό κλίμα δεν ευοδώθηκαν».

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα ο Τόμσεν επισήμανε ότι φέτος θα φτάσει στο 9% του ΑΕΠ, αν και προβλέψεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο ακόμα και πάνω από 10%.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ολοένα βαθύτερη ύφεση κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια της χώρας να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος λιτότητας.

Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει εκ νέου το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθεί και να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμες περικοπές δαπανών, είπε.

«Το πρόγραμμα στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη μας, βασίστηκε υπερβολικά στους φόρους. Ένα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι φτάσαμε στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αύξηση των φόρων», υπογράμμισε αλλά συμπλήρωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν πρέπει να παρθούν νέα μέτρα λιτότητας το 2012.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι «τυχόν επιπλέον μέτρα πρέπει να είναι στον τομέα των δαπανών».

Επιπλέον, τόνισε ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις υπολείπονται σημαντικά των προσδοκιών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: