Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Προσεχώς, Εταιρίες Ανέργων ΑΕ!

Θα αναπτύξουν κοινωφελή δράση


.protothema.gr
Άνεργοι από περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας , άτομα με ειδικές ανάγκες , απεξαρτημένοι ,νέοι κάτω των 35 ετών καθώς και άνεργοι άνω των 55 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συστήσουν εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής οικονομίας που ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας.

Οι εταιρίες θα αναπτύξουν κοινωφελή δραστηριότητα όπως είναι η προστασία ανθρώπων τρίτης ηλικίας, η δημιουργική δραστηριότητα για μικρά παιδιά κ.α.

Τη δραστηριότητα θα επιλέγουν οι δήμοι ανάλογα με τις ανάγκες τους και αυτοί θα καταβάλουν την αμοιβή στην εταιρία.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ από κοινοτικά κονδύλια ( 200 εκατομμύρια )

Δίνοντας διευκρινίσεις για τα νέα προγράμματα ο Γεν. Γραμματέας Κοινοτικών πόρων κ Θεόδωρος Τσέκος τόνισε ότι " η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορεί, όπως και άλλοι φορείς, να υποστηρίζει τέτοιου είδους εγχειρήματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μη μετέχοντας όμως στη διοίκηση των φορέων αυτών. Διότι πράγματι ελλοχεύει εδώ ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους επιχειρηματικές προσπάθειες ως Δούρειος Ίππος για άλλες επιδιώξεις. Θα υπάρχει μία λεπτομερής διαδικασία ελέγχου των εσόδων και των δαπανών από την Υπηρεσία Μητρώου".



Βασικά χαρακτηριστικά των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο είναι ότι δεν θα διανέμουν κέρδη, ενώ μόνο οι εταίροι θα αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία τους με ανώτατο όριο το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού.

Το πλεόνασμα θα κατατίθεται σε έναν κεντρικό λογαριασμό αλληλοβοήθειας, ο οποίος θα χρηματοδοτεί νέου τύπου τέτοιες επιχειρήσεις.

Και επενδύσεις

Επίσης ένα μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιείται για επενδύσεις.

Τι σημαίνει επενδύσεις όμως;

Όπως εξήγησαν τα στελέχη του Υπουργείου ¨" δε θα μπορεί μια κοινωνική επιχείρηση να επενδύει για παράδειγμα σε πολυτελή αυτοκίνητα. Αυτό θα ελέγχεται, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις . Σε ευρωπαϊκές χώρες έχουμε πραγματικά έναν ολοκληρωμένο τρίτο τομέα της οικονομίας ο οποίος κινείται ανάμεσα στον ιδιωτικό και στο δημόσιο. Προσφέρει θέσεις εργασίας. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, τα στοιχεία της τελευταίας 5ετίας μας δείχνουν ότι παράγονται θέσεις εργασίας με ρυθμό διπλάσιο απ' ότι ο ανταγωνιστικός τομέας της οικονομίας και μάλιστα αυτές εστιάζονται σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Είναι ένα εξαιρετικά δυναμικό εργαλείο, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδώσει καρπούς και στην ελληνική πραγματικότητα"…

Read more...

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη με …διπλό ΦΠΑ

Και σενάριο …μείωσης από το 23% στο 22%

protothema.gr
Άνευ προηγουμένου "κρυάδα" περιμένει χιλιάδες αδειούχους που, μόλις επιστρέψουν "ξεψιλιασμένοι" από τις διακοπές τους τον Σεπτέμβριο, θα δουν τις τιμές σε δεκάδες βασικά είδη κατανάλωσης να εκτινάσσονται στα ύψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να επισπεύσουν την αύξηση του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα φορολογούνται με τον χαμηλό (;) συντελεστή ΦΠΑ 11%.

Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανόν από τον Σεπτέμβριο κιόλας να περάσουν στον "ακριβό" ΦΠΑ 23% πολλά προϊόντα που βρίσκονται σήμερα στο 11%.

Τα …αντίμετρα

Για το χτύπημα που θα δεχτεί η κατανάλωση, στην κυβέρνηση εξετάζουν εναλλακτικά και δύο "αντίμετρα":

Είτε να εξαιρεθούν από την υπαγωγή στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ τα τρόφιμα και τα φάρμακα, για να μην πληγούν άμεσα τα χαμηλά εισοδήματα.

Θα επηρεάσει όμως άλλα προϊόντα όπως τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, τη διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ (μετά το τέλος πάντως της τουριστικής σαιζόν), τους λογαριασμούς σε εστιατόρια και καφετέριες, ακόμη και τα εισιτήρια του κινηματογράφου.

Είτε να μειωθεί ο ακριβός ΦΠΑ στο 22% η χαμηλότερα, μέτρο όμως που ενδέχεται να συναντήσει ισχυρές ενστάσεις από την Τρόικα.

Read more...

Στην Αλβανία αυξάνουν μισθούς και συντάξεις!

Την ώρα που μετανάστες επιστρέφουν από την Ελλάδα…

protothema.gr
Την ίδια ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα ψαλιδίζονται διαρκώς και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο την προοπτική της ανέχειας, η κυβέρνηση στη γειτονική Αλβανία, πηγαίνει …κόντρα στο ρεύμα και προβαίνει σε γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών!

Η κρίση που πλήττει την Ελλάδα και έχει αναγκάσει εκατοντάδες οικονομικούς μετανάστες να εγκαταλείπουν τη χώρα μας, βρίσκει αρκετούς από αυτούς να συναντούν πολύ καλύτερες συνθήκες επιστρέφοντας στις πατρίδες τους.

Ο λόγος για τους Αλβανούς μετανάστες, καθώς η κυβέρνηση της γείτονος ανακοίνωσε πως θα προβεί σε μεγάλες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις!

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Αλβανίας θα προχωρήσει στην αύξηση της χαμηλότατης σύνταξης κατά 6% και κατά 4% στις υψηλές συντάξεις, ενώ στις αγροτικές περιοχές η αύξηση θα αγγίξει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Την ίδια ώρα προβλέπονται και αυξήσεις στους μισθωτούς, οι οποίοι θα δουν τα εισοδήματα τους να φθάνουν από τα 16.120 λεκ (περίπου 118 ευρώ), όπου είναι ο κατώτατος μισθός σήμερα στα 16.820 (123 ευρώ).

Αυξήσεις όμως θα δουν και οι υψηλόμισθοι Αλβανοί, καθώς ο ανώτατος μισθός από τα 80.600 λεκ ( 590 ευρώ) που είναι σήμερα θα αγγίξει τα 84.100 (περίπου στα 618 ευρώ).

Τα χρήματα που θα απαιτηθούν για αυτές τις αυξήσεις πρόκειται να εξοικονομηθούν από τις δραστικές περικοπές στις σπατάλες του δημοσίου τομέα, ξεκινώντας από αυτές της ίδιας της κυβέρνησης.

Βεβαίως, τα νούμερα είναι πολύ πιο χαμηλά, σε σχέση με την δική μας πραγματικότητα… Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι οι Αλβανοί έχουν λόγους να νιώσουν πολύ πιο χαρούμενοι από εμάς!

Read more...

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ...


fimotro
Τελεσίγραφο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για τις οφειλές στα Ταμεία έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός έδωσε προθεσμία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για την υπαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων...

οφειλετών στις σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για τις μεγάλες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 300.000 ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε, για οφειλές πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις και εκτός των προβλέψεων που έχει ο ασφαλιστικός νόμος, σε συνεργασία με την εν λόγω επιτροπή αναστολών. «Όλοι οι οφειλέτες καλούνται μέχρι 15 Οκτωβρίου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, βάσει μιας ρύθμισης που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, που είναι πολύ επιεικής διότι δεν έχει προκαταβολή αφενός και αφετέρου μειώνει κατά 80% τις προσαυξήσεις, δηλαδή την τιμωρία αυτού που καθυστερεί», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 989, και πρόσθεσε ότι το υπουργείο αποσκοπεί με αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώσει γύρω στα 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ. «Η πολιτική μας είναι να μπουν στη ρύθμιση αυτή όσο το δυνατόν περισσότεροι, αλλά μετά τις 15 Οκτωβρίου να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος για όποιους δεν προσέλθουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», ξεκαθάρισε ο κ. Λοβέρδος.
Read more...

ΣΤΑ... ΑΖΗΤΗΤΑ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ...


Ρεπορτάζ : Έφη Καραγεώργου
(από το Έθνος)
Πνέουν τα λοίσθια οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες. Οι Ελληνες έβγαλαν από τη ζωή και τις αγορές τους το πλαστικό χρήμα, καθώς λόγω περιορισμένων οικονομικών έκοψαν τις... πολυτέλειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι τράπεζες από τις εμπορικές επιχειρήσεις, το πρώτο 5μηνο ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε μέσω...
πιστωτικών καρτών ήταν μειωμένος κατά 40%. Πέρυσι η καταναλωτική δαπάνη με πλαστικό χρήμα -κάρτες Visa και MasterCard- μειώθηκε κατά 5,5% (στα 6 δισ. ευρώ), ενώ διψήφιο είναι το ποσοστό της μείωσης τους πρώτους μήνες του 2010. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι Ελληνες σταμάτησαν να δανείζονται από τις πιστωτικές τους, καθώς το cash advance, δηλαδή η ανάληψη μετρητών από την πιστωτική, παρουσιάζει πτώση κατά 50%. Ας σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών ακολουθούν σταθερά πτωτική πορεία και διαμορφώνονται στα 9,3 δισ. ευρώ, από 9,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2010 και 10,09 δισ. τον Ιανουάριο 2009. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης είναι αρνητικός, ενώ οι καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί και οι τραπεζίτες παραδέχονται πως σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 20%. Δηλαδή, οι «κόκκινες οφειλές» πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση στις συνολικές οφειλές από κάρτες και περαιτέρω άνοδο στις καθυστερήσεις. Οι τράπεζες απορρίπτουν σήμερα τα 3 στα 4 αιτήματα για νέες κάρτες, ενώ περιορισμένες είναι και οι μεταφορές υπολοίπων από κάρτες σε κάρτα. Αντίθετα, προωθούν τις μεταφορές από κάρτες σε δάνεια, ζητώντας ταυτόχρονα πρόσθετες εξασφαλίσεις, όπως είναι η εγγραφή. Επίσης, αν ο καταναλωτής καθυστερήσει να πληρώσει τη δόση του 10 μέρες, πολλές τράπεζες καθιστούν ανενεργή την πιστωτική κάρτα, μέχρι να εξυπηρετηθεί η οφειλή και να ενεργοποιηθεί και πάλι η κάρτα. Από την αρχή του έτους οι δικαστικοί επιμελητές δεν προλαβαίνουν να επιδίδουν εξώδικα σε κατόχους καρτών επειδή έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τις δόσεις τους επί 3 μήνες. Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν πάνω από 25.000 τους καταναλωτές που έχουν λάβει ανάλογα εξώδικα. Με τα εξώδικα αυτά οι τράπεζες τους καλούν: Να εξοφλήσουν το συνολικό ύψος της οφειλής, πλέον τόκων και εξόδων μέσα σε διάστημα 5 ημερών από την επίδοση του εξώδικου. Να επιστρέψουν την πιστωτική τους κάρτα. Διαφορετικά, προειδοποιούν τον κάτοχο της κάρτας ότι θα απαιτηθεί δικαστικά η είσπραξη της οφειλής του, με τον νόμιμο τόκο και θα ενεργηθεί εναντίον του κάθε νόμιμο μέσο. Τα εξώδικα αυτά, όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, αποτελούν ένα μέσο πίεσης για να προσέλθει ο οφειλέτης σε διακανονισμό και συνεχίζουν: Το 80% των οφειλετών συμφωνεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, το χρέος παύει να ανατοκίζεται και ρυθμίζεται η εξόφλησή του με μηνιαίες δόσεις που είναι ύψους π.χ. 250 ευρώ για οφειλή 10.000 ευρώ». Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι οι καταναλωτές που αν και ενήμεροι στις οφειλές τους, προχωρούν σε ρύθμιση με την τράπεζα, προκειμένου να πληρώνουν χαμηλότερη μηνιαία δόση. Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, σχεδόν το 10% των κατόχων πιστωτικών καρτών θέλει να μεταφέρει τα υπόλοιπά του σε άλλη τράπεζα για να τύχει καλύτερης τιμολόγησης. Καταναλωτές Αγοράζουν λιγότερο και μόνο τα απαραίτητα «Δεν χρησιμοποιούν, πλέον, όπως παλιά τις πιστωτικές τους κάρτες οι καταναλωτές», αναφέρουν οι έμποροι, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις αναλύσεις που κάνουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τις καθημερινές αγορές των καταναλωτών. Παρατηρείται λοιπόν κατακόρυφη μείωση στις αγορές ειδών ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών. Η μείωση αγγίζει ακόμα και το 70%, με ανάλογη πτώση και στον τζίρο των καταστημάτων. Εξάλλου, φέτος στις εκπτώσεις ο τζίρος σε όλη την αγορά -τόσο στα μικρά καταστήματα όσο και στα πολυκαταστήματα- ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, παρατηρείται άνοδος στις συναλλαγές στα σούπερ μάρκετ και στα βενζινάδικα. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το γεγονός ότι ακόμα και στα τρόφιμα οι πολυτέλειες είναι πλέον κομμένες. Οι αγορές αφορούν βασικά είδη διατροφής και είναι περισσότερες μεν σε συχνότητα, μικρότερης όμως αξίας.
Read more...

"ΣΤΕΓΝΩΣΕ" ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ Η ΑΓΟΡΑ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Κώτσης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Ενα δύσκολο φθινόπωρο περιμένει την αγορά, αφού οι τράπεζες έχουν περιορίσει δραστικά τις νέες χορηγήσεις δανείων. Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αναζητούν κεφάλαια κίνησης για τη συνέχιση των εργασιών και την εξόφληση υποχρεώσεών τους που λήγουν. Παράλληλα οι τράπεζες, αντιμέτωπες με τα δικά τους προβλήματα ρευστότητας και με μοναδική διέξοδο δανεισμού ως σήμερα την...
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφαρμόζουν συντηρητική πολιτική δανειοδοτήσεων, αφού εκτός από την ύφεση της ίδιας της οικονομίας έχουν να αντιμετωπίσουν και το «τέρας» των αυξανόμενων επισφαλειών. Δεν είναι τυχαίο ότι πληθαίνουν οι αιτήσεις εταιρειών για ένταξη στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα (Ατλάντικ, Rollini κ.ά.) αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και οι τράπεζες με τη σειρά τους τούς τραβάνε το χαλί, διότι δεν συζητούν το ενδεχόμενο να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους. Ηδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε εσπευσμένα νέο πακέτο στήριξης 25 δισ. ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες αντιλαμβανόμενη τις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στην αγορά. Σημαντικό ποσόν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πάει στο σύνολό του σε δάνεια, αφού οι τράπεζες λόγω των αυστηρότερων κανόνων δανεισμού που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τις αρχές του επόμενου έτους θα λάβουν περί τα 20 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι τράπεζες για κάθε 1 εκατ. ευρώ ομολόγων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο που θα καταθέτουν στην ΕΚΤ θα εισπράττουν 800.000 μετρητά. Από τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο ποσοστό θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή και την αναχρηματοδότηση παλαιότερων υποχρεώσεών τους προς την ΕΚΤ και επενδυτές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο ιστορικό χαμηλό του 2,5% από 2,8% έναν μήνα νωρίτερα και 4,2% τον Δεκέμβριο του 2009. Σε μηνιαία βάση ο ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ περαιτέρω επιβράδυνση παρατηρήθηκε και στην πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά. Ειδικότερα προς τα νοικοκυριά εκτιμάται ότι κόβονται επτά στις δέκα αιτήσεις. Οι απορρίψεις είναι μεγαλύτερες στην καταναλωτική πίστη, όπου οι τράπεζες εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικές, αφού έχουν «καεί» με τις υπερβολές του παρελθόντος. Αλλά και στη στεγαστική πίστη η κάνουλα των χορηγήσεων έχει κλείσει, παρά την εξασφάλιση που παρέχει το ακίνητο. Οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή στεγαστικών συνεχίζουν να αυξάνονται την ίδια στιγμή που οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν. Ετσι περισσότερες από μία στις δύο αιτήσεις απορρίπτονται. «Πληρώνουμε δικά μας λάθη» επισημαίνει στέλεχος στη στεγαστική πίστη μεγάλης τράπεζας και εξηγεί: «Χρηματοδοτούσαμε το 100% σπιτιού 200 τ.μ. με αποτέλεσμα η μηνιαία δόση να φθάνει και τις 3.000 ευρώ. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τέτοια ποσά δεν μπορεί να τα σηκώσει ο καταναλωτής και τώρα καλούμαστε να διαγράψουμε τέτοια δάνεια». Στα δάνεια προς επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες οι απορρίψεις είναι περισσότερες. Ωστόσο, στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων η απόρριψη λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και ο επιχειρηματίας δεν προχωρεί στην κατάθεση αίτησης, όπως συμβαίνει στην καταναλωτική πίστη όπου τα αιτήματα εξετάζονται μαζικά. Εκτιμάται ότι σε σχέση με πέρυσι έχουν λείψει από την αγορά περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στον εμπορικό κλάδο, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένει ο δανεισμός στον τουρισμό. Π αράλληλα ο περιορισμός των εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η άνοδος της ανεργίας και η γενικότερη αρνητική ψυχολογία των νοικοκυριών έχουν προκαλέσει σημαντική πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση, με αποτέλεσμα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί τα εισοδήματα σε χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα την αύξηση των υποχρεώσεων που δεν εξυπηρετούνται εμπρόθεσμα. Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι συνθήκες ασφυξίας στην αγορά θα συνεχιστούν, καθώς η πορεία του κλάδου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική οικονομία. Οπως τονίζουν σχετικά, όσο το Δημόσιο παραμένει αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου σε ανάλογη θέση θα βρίσκονται και οι τράπεζες. Ως τότε μοναδική πηγή δανεισμού θα παραμείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην οποία τα πιστωτικά ιδρύματα χρωστούν με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία περισσότερα από 93 δισ. ευρώ, με τη βοήθεια και των κρατικών εγγυήσεων. Δεδομένου του γεγονότος ότι κάποια στιγμή μέσα στην ερχόμενη χρονιά η Ευρωτράπεζα θα ξεκινήσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης του συστήματος, οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να απευθυνθούν στην πιο ακριβή διατραπεζική αγορά.

Read more...

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ "ΑΔΕΙΑΖΕΙ" ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Χρ. Κάτσικας - Μ. Χαραλαμπάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σειρά λύσεων μελετά το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μη δημιουργηθούν κενά στα σχολεία, καθώς φέτος υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση 11.466 εκπαιδευτικοί. Αριθμόςρεκόρ όλων των εποχών, περίπου τριπλάσιος από τον αμέσως μεγαλύτερο προηγούμενο. Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος το υπουργείο Παιδείας μείωσε τους μόνιμους διορισμούς περισσότερο από 50% φέρνει τη σχολική χρονιά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατά την...
έναρξή της στις 13 Σεπτεμβρίου να έχει περίπου 9.000 κενά εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εκφράζει φόβους ότι η αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό διορισμών της τελευταίας 15ετίας- όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της- θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στα σχολεία την επόμενη χρονιά. Στην ίδια ανακοίνωση οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως «απαιτείται άμεσα ο επιπλέον διορισμός τουλάχιστον ίσου αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών (πάνω από 6.000), για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την παραπάνω κατάσταση». Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ανέρχονται φέτος συνολικά σε 11.466. Συγκεκριμένα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονται σε 3.930 και στη Δευτεροβάθμια σε 7.536. Αυτό σημαίνει ότι από τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ υπέβαλε αίτηση παραίτησης ο ένας στους εννέα καθηγητές. Οι παραπάνω αριθμοί ενδέχεται να μεταβληθούν, λόγω του δικαιώματος που έχουν οι εκπαιδευτικοί, έως τις 16/08/2010, να ανακαλέσουν τις αιτήσεις για συνταξιοδότησή τους. Πέρυσι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ήταν 4.355 (στην Πρωτοβάθμια 1.745 και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 2.610). Τι λέει η υφυπουργός Αναφερόμενη στις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε χθες ότι ένα από τα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο είναι η δραστική περικοπή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκτός τάξης. «Εχουμε γύρω στους 5.000 εκπαιδευτικούς που έχουν γυρίσει πίσω, από αποσπάσεις εκτός τάξης». Στο μισό οι προσλήψεις μονίμων Με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, που έθεσαν στη διάθεση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια συζήτησης των αποσπάσεων, τα κενά εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχονται σε 11.000. Παράλληλα τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπολογίζεται ότι αγγίζουν τις 12.000. Ο αριθμός διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, είναι φέτος μόλις 2.825, δηλαδή μόλις το 50% των περσινών. Στα πλαίσια αυτά είναι φανερό ότι δημιουργούνται πάνω από 20.000 κενά εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμεύσει περίπου 11.000 πιστώσεις για αναπληρωτές κανονικού και μειωμένου ωραρίου. Οι πρώτες προσλήψεις αναμένεται να γίνουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ μια δεύτερη φουρνιά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου. 23.000 ΤΑ ΚΕΝΑ Τα κενά των δασκάλων ανέρχονται σε 11.000, των καθηγητών αγγίζουν τις 12.000, ενώ έχουν εξασφαλιστεί μόλις 11.000 πιστώσεις Τάξεις με πάνω από 25 μαθητές- αύξηση ωραρίου ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Παιδείας θα χρησιμοποιήσει πέντε βασικούς τρόπους με τους οποίους πιστεύει ότι θα ελαχιστοποιήσει τα κενά: 1Δείχνει τον δρόμο της επιστροφής στα σχολεία σε 5.000 εκπαιδευτικούς που μέχρι πέρυσι τους χρησιμοποιούσε για να καλύπτει πραγματικές ή πλασματικές ανάγκες σε διάφορους φορείς του υπουργείου, όπως την Κεντρική Υπηρεσία, τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης, τον ΟΕΕΚ, την Ακαδημία Αθηνών, τις Βιβλιοθήκες, τα Πανεπιστήμια, κ.λπ. Μαζί τους και αρκετές εκατοντάδες που επιστρέφουν αναγκαστικά από σχολεία του εξωτερικού. Ωστόσο τα κενά δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να καλυφθούν με τον περιορισμό των αποσπάσεων σε γραφεία και φορείς, αφού για παράδειγμα το 2009-2010 οι αποσπασμένοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί σε γραφεία και φορείς ανέρχονταν σε 1.511, ενώ για τη νέα σχολική χρονιά ήδη αποσπάστηκαν 711 και είναι σίγουρο ότι θα αποσπαστούν και άλλοι. 2Συγκρότηση τμημάτων με πάνω από 25 μαθητές στην τάξη. Η πλειονότητα των σχολείων σήμερα λειτουργεί με τμήματα που έχουν 22-25 μαθητές, οπότε είναι σίγουρο ότι με τη νέα διάταξη σε κάποια σχολεία θα γίνει συγχώνευση τμημάτων, με συνέπεια την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών. 3Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να ενεργοποιήσει τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 16 του Ν. 1566/1985, στο οποίο ορίζεται: «Στις περιπτώσεις που οι προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας για κάθε μάθημα δεν καλύπτονται με το υποχρεωτικό ωράριο των διδασκόντων, ο σύλλογος των διδασκόντων αναθέτει την κάλυψη των ωρών αυτών σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου. Για την κάλυψη των ωρών του προγράμματος μπορεί να ανατεθεί προαιρετική υπερωριακή διδασκαλία μέχρι πέντε (5) ώρες την εβδομάδα σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου με απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων και σε εκπαιδευτικούς άλλου σχολείου με απόφαση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου. (...) Με υπουργική απόφαση είναι δυνατόν να αυξηθούν μέχρι δέκα (10) οι ώρες προαιρετικής υπερωριακής διδασκαλίας, αν δεν καλύπτεται το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας». 4Καθιέρωση δεύτερης ειδικότητας του εκπαιδευτικού (π.χ. ένας κοινωνιολόγος που έχει και πτυχίο Φιλολογίας να παίρνει ως δεύτερη ανάθεση φιλολογικά μαθήματα). 5 Μετακινήσεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια (π.χ. καθηγητές ειδικοτήτων) αλλά και μετακίνηση εκπαιδευτικών από ένα σχολείο σε ένα άλλο στον ίδιο νομό ή σε διπλανό!
Read more...

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε αριθμό ρεκόρ έχουν φτάσει το 2010 οι παραιτήσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών στις Ενοπλες Δυνάμεις: οι αιτήσεις αποστρατείας ήταν μέχρι χθες 2.403 και στους τρεις κλάδους- υπερδιπλάσιες από πέρυσι (1.042) και αισθητά περισσότερες από αυτές του 2008 (2.272) όταν και τότε ανακινήθηκε, χωρίς όμως να προχωρήσει, θέμα αλλαγής του συνταξιοδοτικού των ενστόλων. Ωστόσο ο ρυθμός...
υποβολής παραιτήσεων μειώθηκε, μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου με την ψήφιση του σχετικού νόμου ο οποίος διασφαλίζει όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα εντός του 2010 και προβλέπει ήπιες μεταβατικές διατάξεις μέχρι και το 2014. Παράλληλα αρκετοί αξιωματικοί εκμεταλλεύονται τις τελευταίες ημέρες με αυξανόμενη τάση πρόσφατη υπουργική απόφαση, που δίνει το δικαίωμα να ανακαλέσουν εντός μηνός τις παραιτήσεις τους όσοι άλλαξαν άποψη. Μέχρι χθες, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι ανακλήσεις ήταν 81 στον Στρατό Ξηράς, 38 στο Πολεμικό Ναυτικό και 5 στην Πολεμική Αεροπορία (στην τελευταία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα το σχετικό έγγραφο που προβλέπει προθεσμία μέχρι τις 25 Αυγούστου). Προκάλεσαν πρόσθετες μεταθέσεις Σχετικά με τις επιπτώσεις του μεγάλου αριθμού παραιτήσεων, φέτος οι εκτιμήσεις είναι διιστάμενες στην ηγεσία. Σύμφωνα με τη μία πλευρά, η υποχώρηση στελεχικού δυναμικού- το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει εμπειρία- δημιουργεί ξαφνικά κενά με επιχειρησιακές ή λειτουργικές επιπτώσεις, όπως π.χ. οι πιλότοι στην Αεροπορία ή οι οικονομικοί αξιωματικοί στο Ναυτικό. Αλλοι πάντως υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα όσων παραιτούνται είναι ήδη στη λογική της εξόδου από καιρό, έχουν κουραστεί ή έχουν κάνει σχέδια για άλλους επαγγελματικούς δρόμους. Ανεξαρτήτως αυτών, πάντως, οι παραιτήσεις προκάλεσαν πρόσθετες μεταθέσεις αυξάνοντας τις σχετικές δαπάνες. Αύξηση υπήρξε και στα κονδύλια των «εφ΄ άπαξ». Στο υπουργείο Αμυνας υπάρχει η εκτίμηση ότι η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών, πριν από λίγες ημέρες, «ενίσχυσε το κλίμα ασφάλειας» στους αξιωματικούς και θα ανακόψει περαιτέρω τις παραιτήσεις.

Read more...