Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ...


Η απαισιοδοξία των Ελλήνων για την Οικονομία, αλλά και η απογοήτευσή τους από το πολιτικό σύστημα κυριαρχούν στο Βαρόμετρο Οκτωβρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή». Πενήντα οκτώ στους εκατό εκτιμούν πως η θέση της χώρας μέσα σε έναν χρόνο έγινε...
πιο αδύνατη στο εξωτερικό απ’ ότι πριν, 26 στους εκατό πιστεύουν πως παρέμεινε ίδια και μόλις 14 στους εκατό λένε πως η χώρα τον τελευταίο χρόνο έγινε πιο ισχυρή. Εβδομήντα στους εκατό απαντούν πως τους τελευταίους 12 μήνες η προσωπική τους οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε , 22 στους εκατό πως έμεινε ίδια, ενώ μόλις δύο στους εκατό απαντούν πως τον τελευταίο χρόνο η οικονομική τους κατάσταση βελτιώθηκε. Εξάλλου, σχεδόν 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και 9 στους 10 από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η δυσπιστία των πολιτικών απέναντι στο κομματικό και πολιτικό σύστημα αποτυπώνεται στις απαντήσεις τους για το βαθμό ικανοποίησής τους από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. 78% δηλώνουν απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και 89% από την αντιπολίτευση. Ικανοποιημένο από την κυβέρνηση δηλώνει το 21% και από την αντιπολίτευση 9%. Στην εκτίμηση εκλογική επιρροής το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 42,5%, μειωμένο κατά 1,5 μονάδα. Ακολουθεί η ΝΔ με 28 καταγράφοντας αύξηση μίας μονάδας, ενώ αυξημένο είναι και το ποσοστό του ΚΚΕ στο 11%, από 10,5. Σταθερό παραμένει το ποσοστό του ΛΑΟΣ, ενώ ενισχυμένος κατά μισή μονάδα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σταθεροί οι Οικολόγοι ενώ η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη χάνει μισή μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο Βαρόμετρο. Τέλος, αυξάνεται η τάση απολιτικοποίησης με το 1/3 των πολιτών να επιλέγει την αποχή ή την ψήφο αντικομματικής αποδοκιμασίας, ενώ ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα του Βαρόμετρου είναι ότι τόσο η εικόνα του πρωθυπουργού, όσο και του κυβερνώντος κόμματος έχει αρχίσει να εμφανίζει ευδιάκριτες ρωγμές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την 1 - 4 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.045 πολιτών.

Read more...

"ΑΙΣΘΗΤΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"


Εντελώς διαφορετικό, προς το καλύτερο είναι το οικονομικό κλίμα υπέρ της Ελλάδος, όπως διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, σε σχέση με το αρνητικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί κατά την εαρινή σύνοδο των δυο οργανισμών τον περασμένο Απρίλιο...


«Είναι η μέρα με τη νύχτα» τόνισε ο υπουργός που παρευρίσκεται, αν και έσπευσε να παραδεχθεί ότι «ο συναγερμός δεν έληξε». Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τόνισε ότι η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις, μεταξύ αυτών η πώληση μειοψηφικού πακέτου των ΕΛΤΑ στα Ταχυδρομεία του Βελγίου, όπως και του ΟΣΕ. Υπογράμμισε επίσης τη σθεναρή υποστήριξη που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ, οι οποίες ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να εγκριθεί ένα τόσο μεγάλο δάνειο για την Ελλάδα. «Χωρίς την Αμερική δεν θα υπήρχε το πρόγραμμα σταθερότητας» τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο κ Παπακωνσταντίνου απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν και περίμεναν ήδη από το φθινόπωρο του 2008 ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα. Όπως δήλωσε ο υπουργός, «η Ελλάδα έχει χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας, γνωστά σε όλους, τα οποία σήμερα πλέον αντιμετωπίζονται». Αργότερα το Σάββατο ο κ.Παπακωνσταντίνου έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τιμ Γκάιτνερ, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Κίνας. Επίσης, θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους του οίκου αξιολόγησης Moody's και θα μιλήσει στο Institute of International Finance. Τέλος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΔΝΤ. Την Κυριακή θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Read more...

_ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ__

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5nx3U50RpPS7j_uZiFhWlGvzy4U09aADqntzhj07ieJPxfDeCZmjZzR50wwRYblDCzsgzx7Da0QZrLcX8jqEey-SJwaq93gZTTfv_EyFSmSwjEre_9Nx18IflEvxO-X7zAKYdOEbGU9Q/s1600/FOTO+ZERBA.jpg




ΔΕΥΤΕΡΑ 11 / 10 / 2010

ΩΡΑ 19.30 ΜΜ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΕΛΕΝΑΣ ΖΕΡΒΑ

ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΚΥΩΝΗΣ

(ΣΧΟΛΕΙΑ)


Read more...

Γη και 500 άδειες για φορτηγά σε Κινέζους

Τα κρυφά σημεία του «μνημονίου» Αθήνας - Πεκίνου


http://img.protothema.gr/
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στελέχη του οικονομικού επιτελείου πρότειναν σε Κινέζους αξιωματούχους που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό κ. Γουέν Τζιαμπάο στην επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα μια ειδική φόρμουλα συνεργασίας με τη χώρα μας, που θα συνδυάζει την παροχή χαμηλότοκων δανείων με την προσέλκυση νέων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Βάζουν στο μάτι αυτό που θέλουν και οι Αραβες Απέναντι στην πρόταση αυτή οι Κινέζοι επιτελείς επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αφού τη μελετήσουν και διαμορφώσουν σχέδια και αντιπροτάσεις. Στη φάση αυτή δεν τους προτάθηκαν από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένα ακίνητα, αν και στο πλαίσιο των επαφών που είχαν και έχουν όλους τους τελευταίους μήνες με την ελληνική κυβέρνηση οι Κινέζοι δείχνουν να ενδιαφέρονται για λιμάνια, επενδύσεις στην ενέργεια και υποδομές σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στο μάτι βάζουν όμως και τον χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, για το οποίο γνωρίζουν ότι κινούνται ήδη δραστήρια και Αραβες επενδυτές.

Στόχος του σχεδίου είναι με την ακίνητη περιουσία του κράτους, που ξεπερνά τα 250 δισ. ευρώ και «κοιμάται» εδώ και δεκαετίες, να κινήσει φθηνά κεφάλαια από το εξωτερικό και να βάλει τη χώρα ξανά στον χάρτη των επενδύσεων, με ρήτρα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου και χρυσές business σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Eνωση.

Oπως σχολίαζε με νόημα αξιωματούχος της κυβέρνησης: «Δέκα χρόνια τώρα βλέπεις μια πινακίδα στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού που θυμίζει από πότε μένει παρατημένος ένας τέτοιος χώρος (2001). Είναι ασυγχώρητο να κάνουμε πως κοιμόμαστε όταν τα απαγορευτικά επιτόκια με τα οποία δανείζουν τη χώρα μας οι αγορές απειλούν να διαλύσουν την εθνική οικονομία. Με μια καλή συμφωνία για την αξιοποίηση τέτοιων ακινήτων η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε φθηνά δάνεια δισεκατομμυρίων, να επιστρέψει ταχύτερα στις αγορές, αλλά και να αποπληρώσει ευκολότερα το δυσβάσταχτο χρέος που ανέλαβε υπογράφοντας το μνημόνιο».

Ρυθμιστής αλλά και καταλύτης των εξελίξεων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης των Βρυξελλών απέναντι στην Κίνα. Οπως παρατηρεί κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των αγορών, η Κίνα επιδιώκει τη στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα για να αξιοποιήσει τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το «πέρασμα» στη Μεσόγειο.

Η προοπτική παροχής δανείων από την Κίνα απασχόλησε έντονα και προ μηνών τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πριν από την υπογραφή του μνημονίου, σε μια προσπάθεια της χώρας τότε για να ξεφύγει από το ανελέητο pressing των κερδοσκόπων. Ωστόσο το σχέδιο αυτό, στο οποίο πρωτοστατούσε η Goldman Sachs, διέρρευσε, ενόχλησε τις αγορές και εξόργισε τη Γερμανία, η οποία εξέλαβε αυτή την κίνηση περίπου ως «υπεκφυγή» για να μην πάρει η Ελλάδα τα επώδυνα μέτρα, στη λήψη των οποίων τελικώς υποχρεώθηκε. Αλλάζει και η στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Κίνα Πέντε μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου, όμως, φαίνεται πως η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Κίνα συμβαδίζει και εναρμονίζεται με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη γεφύρωση των διαφορών, όπως απέδειξε πρόσφατα και η Ευρασιατική Σύνοδος, που προβλέπει άνοιγμα των ασιατικών αγορών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχέδιο προβλέπει να χαμηλώσουν λίγο τα εμπόδια (δασμοί κ.λπ.) που κρατούν μακριά την Κίνα, υποχρεώνοντάς την όμως να μπει στη λογική ότι θα πρέπει στο εξής να μην αγοράζει μόνον αμερικανικά ομόλογα (σ.σ.: είναι ήδη ο πρώτος δανειστής των ΗΠΑ), αλλά και ευρωπαϊκά.

Με την έννοια αυτή, όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνιζε εμφατικά πριν από λίγες μέρες από την Αθήνα πως «το ευρώ δεν κινδυνεύει» και πως «στα ξένα συναλλαγματικά της αποθέματα η Κίνα διαθέτει ήδη και θα συνεχίσει να αγοράζει ευρωπαϊκά και ελληνικά ομόλογα», έστελνε το δικό του μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις διεθνείς αγορές ότι στρέφει το επενδυτικό του πλάνο προς την Ευρώπη (καθώς τα ευρωπαϊκά ομόλογα -και δη τα ελληνικά- προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τα σχεδόν μηδενικά των ΗΠΑ).

Είναι ίσως χαρακτηριστικό των εξελίξεων ότι προ ημερών στο Βερολίνο η κυρία Ανγκελα Μέρκελ είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Τζιαμπάο, όπου συζήτησαν επί μακρόν οικονομικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αν και οι δύο ηγέτες δεν μίλησαν στον Τύπο, μετά τη συνάντησή τους έγινε γνωστό ότι οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν σε ζητήματα διμερούς γερμανοσινικής συνεργασίας, στις σχέσεις Ε.Ε. - Κίνας και τα σχέδια εξόδου από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Read more...

Γ. Προβόπουλος: Η πρόοδος είναι εμφανής


Σημαντική αλλαγή της στάσης των ξένων θεσμικών επενδυτών και αναλυτών προς την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της διαπιστώνουν Έλληνες τραπεζίτες που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της ετήσιας Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είναι απόλυτα ενημερωμένοι για την πορεία υλοποίησης του τριετούς προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και της προόδου που έχει επιτευχθεί και ζητούν πλέον ενημέρωση σε εξειδικευμένα θέματα.

Ειδικότερα έμφαση δίνουν στην ενημέρωση τους για θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν, καθώς και τις εξελίξεις που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στον εγχώριο τραπεζικό τομέα μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Όπως πάντως επισημαίνουν τα τραπεζικά στελέχη, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί υπάρχει ακόμη δρόμος για την ανάκτηση της πλήρους αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και η επίτευξη των στόχων του Μνημονίου για το 2011 θα είναι καθοριστική προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδηλώσεων του ΔΝΤ, επισήμανε ότι η πρόοδος σε σχέση με πέρυσι είναι εμφανής, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βαίνει συνεχώς βελτιούμενη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.




Read more...

ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ Ο ΤΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ


Τη δήλωση ότι έμεινε έκπληκτος από το γεγονός ότι ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση, έκανε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ...

«Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο», απάντησε ο κ. Τρισέ σε έλληνα δημοσιογράφο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Ο δημοσιογράφος παρέθεσε λεπτομερώς τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Γιούνκερ την προηγουμένη, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον. «Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετώπισή της το τελευταίο έτος, έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες», είχε δηλώσει ο επικεφαλής του Eurogroup. «Όμως ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφτανε διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Τρισέ στην ΕΚΤ, η Κομισιόν και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές αυτού που δεν ήταν τότε γνωστό ως αυτό που αποκαλέσαμε ελληνική κρίση», είχε προσθέσει. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι είναι «πολύ, πολύ αντίθετος» σε κάθε είδους «πόλεμο νομισμάτων», αρνούμενος πως ο όρος αυτός χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση. Ο «πόλεμος νομισμάτων», τον οποίο κατήγγειλε στα τέλη Σεπτεμβρίου ο βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκίντο Μαντέγκα, ήταν το φόντο των συζητήσεων που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγνκτον μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των 187 χωρών μελών του ΔΝΤ.

Read more...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ : "ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ"


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανος
(Από : ΤΟ ΒΗΜΑ)
Στον κ. Κ. Καραμανλή εντοπίζει το πρόβλημα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς που βλέπει ότι κάθε προσπάθειά του για ανάκαμψη του κόμματος τους τελευταίους μήνες εξακολουθεί να προσκρούει στον πρώην πρωθυπουργό. Σε συζητήσεις που είχε κατ΄ ιδίαν με ορισμένα πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες της δημόσιας ζωής το τελευταίο διάστημα, σημείωνε ότι ο κ. Καραμανλής αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην επιχείρηση ανασυγκρότησης που έχει ξεκινήσει...
Στη Ρηγίλλης επικρατεί νευρικότητα από τη συνεχή ανακίνηση του θέματος για τον ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει ο κ. Καραμανλής στην παρούσα χρονική περίοδο ή αργότερα, στο πλαίσιο της κατακερματισμένης Κεντροδεξιάς. Παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού επιμένουν πως «ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε οικειοθελώς από την προεδρία του κόμματος και δεν διανοήθηκε να πράξει οτιδήποτε θα έβλαπτε την ενότητα της ΝΔ και τη νικηφόρα πορεία υπό τη νέα της ηγεσία», στη Ρηγίλλης υπάρχει καχυποψία. Αυτό φάνηκε και από την κίνηση του κ. Σαμαρά να επαναφέρει τις προηγούμενες ημέρες στη ρητορική του τη φράση «τα βαρίδια του παρελθόντος»- αν και δεν ευνοεί επιθετικές δηλώσεις κατά του τέως πρωθυπουργού από τα στελέχη του. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται, με βάση αυτά που έχει εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του, ότι χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια για να ανακάμψει η ΝΔ. Και αυτό διότι εξακολουθεί να κινείται στο πλαίσιο ενός απαξιωτικού για την ίδια οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος και με νωπές τις μνήμες από την ιστορική συντριβή της 4ης Οκτωβρίου. Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες έγινε και πάλι βαρύ στις σχέσεις των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή. Οι σκιές δεν εξαλείφθηκαν και ο κ. Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να υπερασπίζεται επ΄ άπειρον θέσεις και πρακτικές που καθηλώνουν το κόμμα στις δημοσκοπήσεις. «Ολα καλά, αλλά κουβαλάω ένα βάρος για το οποίο δεν έχω καμία απολύτως ευθύνη και δεν μπορώ να απολογούμαι συνέχεια» λέει συχνά στους στενούς συνεργάτες του, και αυτό αποδείχθηκε και την περασμένη εβδομάδα. Αν και ο κ. Σαμαράς αισθάνεται ιδιαίτερα ενισχυμένος, ειδικά μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, εν τούτοις διαπιστώνει ότι αυτές τις τρεις εβδομάδες το «φάντασμα» του κ. Καραμανλή πλανάται πάνω από τη Ρηγίλλης υπερκαλύπτει κάθε κίνηση και δράση της ΝΔ, αποδυναμώνει και δυσχεραίνει την ανάκαμψή της. Η ενόχληση δεν είναι προσωπική για τον κ. Καραμανλή, αλλά πλέον ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι υπάρχει θέμα με την αναμόχλευση του ονόματος του τέως πρωθυπουργού. Σε συζητήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες, μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ, εκμυστηρεύθηκε σε συνομιλητές του ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ίδιο παραμένει ο κ. Καραμανλής, καθώς όλα τα υπόλοιπα στελέχη μπορεί ανά πάσα στιγμή, όπως πιστεύει, να τα αντιμετωπίσει. Η στάση του τέως πρωθυπουργού, κυρίως η σιωπή του, αν και έσπασε εν μέρει με την επιστολή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι, εξακολουθεί να ενοχλεί. Παράλληλα η δυσφορία του ενισχύεται από το κλίμα που διαμορφώνουν διάφοροι «νοσταλγοί» του «καραμανλισμού». «Ας το καταλάβουν καλά. Είμαστε στην εποχή Σαμαρά» Ο χαρακτηρισμός από τον ίδιο τον κ.Σαμαρά ότι ο κ.Καραμανλής είναι «ιστορικό πρόσωπο» και η διευκρίνιση ότι αυτός έχει κλείσει τους λογαριασμούς της παράταξης με το παρελθόν και έχει την ευθύνη να την οδηγήσει στο μέλλον αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα ο πρόεδρος της ΝΔ.Είναι σαφές,όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του,ότι έχει αποφασίσει να διαχωρίσει πλήρως τις επιλογές του από αυτές του προκατόχου του και να δείξει πως όσα συνέβησαν ως τον Οκτώβριο του 2009 αποτελούν ιστορία του κόμματος.«Ας το καταλάβουν ορισμένοι εντός και εκτός ΝΔ.Η πόρτα στο παρελθόν έκλεισε οριστικά.Είμαστε στην εποχή Σαμαρά.Ας συμβιβαστούν με την πραγματικότητα» σημειώνουν μέλη της «προεδρικής φρουράς».Ωστόσο,για κάποιους πρώην υπουργούς,για να περάσει ο κ.Σαμαράς στη δική του εποχή,οφείλει να ξεπεράσει τον κάβο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία,την οποία εκτός απροόπτου θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Και αυτό διότι μέσα από αυτήν θα ανοίξει ξανά μια συζήτηση για τη διακυβέρνηση Καραμανλή και ο κ.Σαμαράς θα κληθεί να απολογείται για εκείνη την εποχή.

Read more...

ΚΥΜΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Αύξηση της απογοήτευσης της κοινής γνώμης για την κυβερνητική πολιτική και ιδίως για την πορεία της οικονομίας καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και...
παρά τους πρώτους επαίνους που εισπράττει ήδη στο εξωτερικό ο κ. Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση εμφανίζεται με χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας και απήχησης σε σχέση με αυτά που κατέγραφε σε αντίστοιχη δημοσκόπηση η ΚΑΠΑ Research τον περασμένο Απρίλιο. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης δηλώνει λιγότερο ικανοποιημένη από το κυβερνητικό έργο, αλλά και από το έργο του Πρωθυπουργού, αλλά και λιγότερο αισιόδοξη ότι η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση. Την αύξηση της κυβερνητικής φθοράς, ωστόσο, δεν φαίνεται να την καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παραμένει καθηλωμένη σε ασυνήθιστα χαμηλά ποσοστά. Και όταν οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του ΠαΣοΚ και της ΝΔ εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνηση. Ακόμη και σήμερα, που η ώρα της κάλπης πλησιάζει, η συσπείρωση των οπαδών της παραμένει χαμηλή, ενώ οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της, με εξαίρεση τον κ. Π. Ψωμιάδη, δεν δείχνουν να έχουν διασφαλίσει ένα προβάδισμα ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται «εκλογικά κάστρα της ΝΔ». Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής κ. Β. Κικίλια, ο οποίος παρά την κινητοποίηση της Ρηγίλλης συγκεντρώνει ένα ποσοστό μόλις 12,1%, πολύ πίσω από τον υποψήφιο του ΠαΣοΚ κ. Ι. Σγουρό και τον ανεξάρτητο κ. Ι. Δημαρά, ενώ τον πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής και ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ κ. Α. Γεωργιάδης. Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, η οποία έγινε στις 6 και 7 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.183 ατόμων, οι συμμετέχοντες δηλώνουν στην πλειονότητά τους (51,5%) ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης, ενώ άλλο ένα ποσοστό 26,7% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου οι πολίτες, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, δήλωναν σε ποσοστό 49,7% καθόλου ικανοποιημένοι με το κυβερνητικό έργο και σε ποσοστό 22,9% λίγο ικανοποιημένοι. Το ίδιο αρνητικοί εμφανίζονται και για τους χειρισμούς του κ. Γ. Παπανδρέου , δηλώνοντας καθόλου ικανοποιημένοι σε ποσοστό 45,2% (σε σχέση με 37% τον περασμένο Απρίλιο) και αρκετά ικανοποιημένοι σε ποσοστό 18,2% (σε σχέση με 22% τον περασμένο Απρίλιο). Ταυτόχρονα καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση εκείνων που πιστεύουν ότι τελικώς θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει το μνημόνιο και τον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτοί που πίστευαν τον Απρίλιο ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελούσε μια αναγκαία απόφαση ήταν σε ποσοστό το 49,6% και πλέον είναι μόλις 30,8%, ενώ αντιστοίχως εκείνοι που πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε αυξήθηκαν από 41,9% τον Απρίλιο σε 65,6% τον Οκτώβριο. Παρ΄ όλα αυτά, όταν οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα για τη χώρα αν κέρδιζε τις τελευταίες εθνικές εκλογές η ΝΔ, το 44,9% δηλώνει χειρότερα (57% τον Απρίλιο), το 36,5% (28,7% τον Απρίλιο) δηλώνει το ίδιο και μόλις το 14,3% δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν κέρδιζε η ΝΔ (9,3% τον Απρίλιο). Στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονται γενικότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 41% σε σχέση με το 23,4% που συγκεντρώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς. ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη Oσο πλησιάζουμε στις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων μειώνεται και οι οπαδοί των κομμάτων τοποθετούνται, δίνοντας μια πιο καθαρή εικόνα για τις περιφέρειες και τους δήμους όπου θα κριθούν οι πολιτικές εντυπώσεις. Στην Περιφέρεια της Αττικής, όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική αντιπαράθεση λόγω του τεράστιου όγκου των ψηφοφόρων που διαθέτει, ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ κ. Ι. Σγουρός εξακολουθεί να διατηρεί μικρό προβάδισμα με 20,1% έναντι του κ. Ι. Δημαρά, ο οποίος έχει περάσει καθαρά στη δεύτερη θέση με 17,9%, αφήνοντας τρίτο τον κ. Β. Κικίλια με 12,1%. Ακολουθούν ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης με 9%, ο κ. Αθ. Παφίλης του ΚΚΕ με 8,1%, ο κ. Αλ. Μητρόπουλος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με 7,9%, ο κ. Γρ. Ψαριανός, που υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Αριστερά, με 3,5%, ενώ ο κ. Αλ. Αλαβάνος συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 3,1%. Για τη μάχη του δεύτερου γύρου, όταν καλούνται οι ψηφοφόροι να επιλέξουν μεταξύ του κ. Σγουρού και του κ. Κικίλια, δίνουν στον πρώτο 42,2% και στον δεύτερο 21,7%, αλλά με ένα ποσοστό της τάξεως του 25,9% να δηλώνουν αναποφάσιστοι. Οταν καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του κ. Σγουρού και του κ. Δημαρά, ο κ. Σγουρός εμφανίζεται να χάνει την εκλογή συγκεντρώνοντας μόλις 28,9% έναντι 45,2% του κ. Δημαρά και με τους αναποφάσιστους μόλις στο 16,8%. Για τη μάχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Π. Ψωμιάδης εμφανίζεται να διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα με 35,9% έναντι του κ. Μ. Μπόλαρη (26,6%). Ο κ. Ψωμιάδης εμφανίζεται να κερδίζει και τον δεύτερο γύρο, αλλά με οριακό προβάδισμα, συγκεντρώνοντας 41,2% έναντι 37,3% του κ. Μπόλαρη. Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί ο κ. Ν.Κακλαμάνης στον Δήμο της Αθήνας έναντι του κ. Γ.Καμίνη, αν και το ποσοστό που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του ΚΚΕ κ. Ν.Σοφιανός (8,2%) μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό. Αντιστοίχως, ισχυρό προβάδισμα εμφανίζει για τον Δήμο του Πειραιά ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μίχας με τους κκ. Β. Μιχαλολιάκο και Π. Μαντούβαλο να εμφανίζονται να διεκδικούν επί ίσοις όροις την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο. Το απόλυτο ντέρμπι φαίνεται ότι θα διεξαχθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον οποίο ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Κ. Γκιουλέκας εμφανίζεται με προβάδισμα μόλις δύο ποσοστιαίων μονάδων στον πρώτο γύρο έναντι του κ. Ι. Μπουτάρη.

Read more...

ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Ο κ. Νίκος Παπανδρέου, 54 ετών, αδελφός του Πρωθυπουργού, οικονομολόγος, επιτυχημένος συγγραφέας με επτά βιβλία στο ενεργητικό του και σεναριογράφος, ίσως να περνούσε απαρατήρητος όσον αφορά τις διάφορες πολιτικές δραστηριότητες που ασκεί αν...
ο φωτογραφικός φακός της κυρίας Συμέλας Παντζαρτζή δεν τον «εγκλώβιζε» στο ταξίδι που πραγματοποίησε με το πρωθυπουργικό «Εμπραέρ» στο Αμπου Ντάμπι. Οχι μόνος του αλλά συνοδεύοντας πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη. Ή ακόμη ουδείς θα γνώριζε ότι ταξίδεψε στα Τίρανα με μισθωμένο από τον ισχυρό άνδρα της ΜΙG αεροσκάφος για να παραστεί στα εγκαίνια του νοσοκομείου «Υγεία» στα Τίρανα. Ο φωτογραφικός φακός τον «απαθανάτισε» στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων μαζί με τον κ. Α. Βγενόπουλο, με γιατρούς του ιδιωτικού αυτού θεραπευτηρίου, με τον αλβανό πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα και με πλήθος αλβανών υπουργών. Τυχαίως λοιπόν αποκαλύπτεται η όποια πολιτική δράση του κ. Νίκου Παπανδρέου, είτε ως «ανθρώπου των ειδικών αποστολών», όπως τον χαρακτήρισαν με την πτήση στο «Εμπραέρ» στα Αραβικά Εμιράτα, είτε ως ανθρώπου που παρευρίσκεται στα εγκαίνια μεγαλοεπιχειρηματία είτε όταν κάνει χειραψία με σεΐχηδες και με άραβες υπουργούς. Εδώ και μήνες γινόταν συζήτηση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ για τον ρόλο που διαδραματίζει ο κ. Ν. Παπανδρέου, πλην όμως ουδείς τολμούσε να εκφέρει δημοσίως την κρίση του. Τα ταξίδια του Νίκου Η εμφάνιση του αδελφού του Πρωθυπουργού δίπλα στον κ. Βγενόπουλο, με τον οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε μόνιμη και διαρκή αντιπαράθεση, προβλημάτισε αρκετούς στο κυβερνών κόμμα. Ολοι βεβαίως ακόμη ενθυμούνται την αγωγή που είχε καταθέσει ο ισχυρός άνδρας της ΜΙG κατά του Πρωθυπουργού και αδελφού του, τις επιθέσεις που είχε εξαπολύσει κατά του προσωπικού του φίλου κ. Ν. Σηφουνάκη και του κ. Δ. Ρέππα και τις απαξιωτικές αναφορές του σε άλλα μέλη της κυβέρνησης. Ο κ. Σηφουνάκης κατέθεσε μάλιστα αγωγή εναντίον του κ. Βγενόπουλου διεκδικώντας 3 εκατ. ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση. Στον έναν χρόνο που κυβερνά το ΠαΣοΚ ο κ. Ν. Παπανδρέου, και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, εμφανίσθηκε: Σε ταξίδι με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο Αμπου Ντάμπι μαζί με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη και την (τότε) υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Σε ταξίδι στη Δαμασκό, επιστρέφοντας από το Αμπου Ντάμπι. Στο Συμπόσιο της Σύμης, που εφέτος το καλοκαίρι διεξήχθη στον Πόρο. Στο 3ο Ελληνοαραβικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Καβούρι. Στην Αλβανία, προσκεκλημένος του κ. Α. Βγενόπουλου για τα εγκαίνια του Νοσοκομείου «Υγεία» στα Τίρανα. Σε εκδηλώσεις του ΙΣΤΑΜΕ, στο οποίο είναι αντιπρόεδρος. Στη ΔΕΘμαζί με μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ορισμένοι στο ΠαΣοΚ παρατηρούν ότι η πρόσκληση την οποία του απηύθυνε ο κ. Βγενόπουλος και αποδέχθηκε ο κ. Ν. Παπανδρέου δεν μπορεί να έγινε τυχαία τις παραμονές της έκδοσης πορίσματος για τον ρόλο της Μarfin στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, το οποίο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Για όσους γνωρίζουν τον κ. Ν. Παπανδρέου τέτοιου είδους αποστολές ( «εθνικές προσκλήσεις» τις ονομάζει) πραγματοποίησε αρκετές φορές και στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να δημοσιοποιηθούν, ακόμη και επί Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε που, όπως ειπώθηκε, βρέθηκε ακόμη και στην Αλγερία μαζί με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Γυρνώντας σήμερα την πλάτη στις όποιες κριτικές, στις όποιες απορίες και γκρίνιες από βουλευτές του ΠαΣοΚ, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι «θέτω το επώνυμo στην υπηρεσία της χώρας», επιμένοντας ότι δεν κλείνει συμφωνίες αλλά απλώς παροτρύνει επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, στην πατρίδα του, για την οποία «ακόμη και τούμπες είμαι πρόθυμος να κάνω», όπως είχε πει κάποτε. Η παρουσία του βεβαίως στα Τίρανα, σημειώνει, ήταν «άτυπηαλλά ουσιαστική σαν όνομα». Αυτό ακριβώς το όνομα Παπανδρέου προφανώς επιδιώκει να προωθήσει, ακόμη και στις όποιες «αποστολές» αναλαμβάνει: «Το όνομα Παπανδρέου παίζει σημαντικό ρόλο στον αραβικό κόσμο, γιατί λοιπόν να το αφήσουμε έτσι;» είχε πει στους επικριτές του όταν επέστρεψε από τα Αραβικά Εμιράτα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Γεγονός ωστόσο είναι ότι ο κ. Ν. Παπανδρέου, λένε όσοι τον γνωρίζουν, αναλαμβάνει τέτοιου είδους αποστολές, ακόμη και χωρίς θεσμικό ρόλο, επειδή θεωρείται από τους πλέον έμπιστους του Πρωθυπουργού: «Πώς οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών στέλνουν τις συζύγους,τα παιδιά τους, τους πατεράδες τους, τα αδέλφια τους σε διάφορες αποστολές για να τους εκπροσωπήσουνχωρίς να έχουν κανέναν θεσμικό ρόλο; Ετσι πιθανόν θα γίνεται τώρα και στην Ελλάδα» έλεγαν πολλοί βουλευτές προσπαθώντας να δώσουν μιαν εξήγηση για τις δραστηριότητες και κυρίως για τις «μυστικές αποστολές» του αδελφού του Πρωθυπουργού. Δραστηριότητες που συνήθως δεν δημοσιοποιούνται, όπως και η συμμετοχή του στο παρελθόν στο διοικητικό συμβούλιο του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», και ποτέ ουδείς ανέθεσε ούτε σε βουλευτές ούτε σε υπουργούς, που τουλάχιστον έχουν και θεσμικό ρόλο, και, το σημαντικότερο, ελέγχονται από κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ετοιμάζει ταινία για τον Μίκη Θεοδωράκη Σκηνοθέτη αναζητεί ο Ν. Παπανδρέου ο οποίος θα αναλάβει την ταινία που ετοιμάζει για τον κ. Μίκη Θεοδωράκη Ο κ. Παπανδρέου ασχολείται τις τελευταίες ημέρες και με το σενάριο ταινίας για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη κ. Μίκη Θεοδωράκη. Αυτές τις ημέρες ψάχνει και τον κατάλληλο σκηνοθέτη. Λέγεται ότι το τελευταίο διάστημα περνά αρκετές ώρες μαζί του και με την κόρη του Μαργαρίτα ώστε να είναι βέβαιος ότι θα βγει στους κινηματογράφους μια ποιοτική ταινία. Δεν είναι και στην περίπτωση αυτή η πρώτη φορά που ο οικονομολόγος - γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο, με μπάτσελορ στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση της Woodrow Wilson School και ντοκτορά στα Οικονομικά από το Πρίνστον- ασχολείται με τον κινηματογράφο. Το σενάριο της ταινίας «Πρώτη φορά νονός» της σκηνοθέτιδος κυρίας Ολγας Μαλέα, με πρωταγωνιστές τους κκ. Γ. Κιμούλη, Αντ. Καφετζόπουλο (πολιτικοποιημένο σήμερα στους Οικολόγους Πρασίνους) και την κυρία Ελένη Καστάνη, το έγραψε αυτός. Ποια είναι η υπόθεση της ταινίας; Γιος διάσημου πολιτικού πηγαίνει στην Κρήτη να βαφτίσει το μωρό υποψήφιου βουλευτή. Εκεί θα γίνει πρώτη φορά νονός... για το καλό της Δημοκρατίας και την αγάπη του πατέρα του... Τυχαίο; Οι επενδύσεις και η ενόχληση του κ. Παμπούκη Από δεξιά, Νίκος, Γιώργος και Αντρίκος Παπανδρέου. Ο κ. Ν. Παπανδρέου αναλαμβάνει ειδικές αποστολές με στόχο την προώθηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα Οι «δραστηριότητες» του κ. Νίκου Παπανδρέου πάντως έχουν προβληματίσει πολλούς στο ΠαΣοΚ, κυρίως η επιμονή του στις επισκέψεις του σε αραβικές χώρες και οι προτροπές του για επενδύσεις στη χώρα μας- τώρα μάλιστα που υπάρχει υπουργός αρμόδιος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ. Χ. Παμπούκης. Οι σχέσεις του υπουργού Επικρατείας με τον κ. Ν. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα πολλοί επιμένουν ότι έχουν αραιώσει, κάτι που πρόσεξαν οι γνωρίζοντες το τι συμ βαίνει στα εσωτερικά του Μεγάρου Μαξίμου. Υπάρχει άλλωστε και το ζήτημα της αποτελεσματικότητας στη δράση του, όση τουλάχιστον είναι γνωστή. Είτε με θεσμικό ρόλο, ως αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, είτε χωρίς, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Αμπου Ντάμπι ήρθαν στην Ελλάδα εκπρόσωποι της αραβικής εταιρείας Μάσνταρ με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συζήτησαν και με τον κ. Θ. Πάγκαλο και με την κυρία Λούκα Κατσέλη. Ο ίδιος αποφεύγει να ομιλεί για τις μυστικές αυτές αποστολές και το μόνο που αφήνει να διαρρεύει είναι πως ό,τι κάνει το κάνει αμισθί. Αλλά συνεχίζει να δραστηριοποιείται αφήνοντας πολλούς έκπληκτους όταν εμφανίστηκε μαζί με πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη στο Αραβικό Φόρουμ, στο Καβούρι, ή όταν επεξεργαζόταν μια πρόταση για αναπαλαίωση της παλαιάς αγοράς στην Τρίπολη της Λιβύης από έλληνες μηχανικούς και αρχιτέκτονες ή ακόμη τα σχέδια που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο για τον Ασωπό.

Read more...

Ο ΔΗΜΑΡΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Εξαιρετικά σύνθετη, διμέτωπη, στρατηγική προσπαθεί να καταστρώσει το ΠαΣοΚ στην Περιφέρεια Αττικής, όπου τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα δημοσκοπικά στοιχεία παρουσιάζουν σημαντική εμπλοκή για τις εκλογικές φιλοδοξίες της κυβέρνησης και του υποψήφιου περιφερειάρχη...
κ. Ι. Σγουρού. Η εμπλοκή εμφανίζεται στο πρόσωπο του κ. Ι. Δημαρά, τέως βουλευτή του ΠαΣοΚ, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος και προξενεί αισθητό προβληματισμό στην Ιπποκράτους και στο Μέγαρο Μαξίμου, αφενός επειδή στις μετρήσεις εμφανίζει την τάση να απορροφά μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ και αφετέρου επειδή εξασθενεί σε μεγάλο βαθμό την υποψηφιότητα του... κ. Β. Κικίλια, ο οποίος υποστηρίζεται από τη ΝΔ. Εμμέσως πλην σαφώς, με τις δηλώσεις και τις αναλύσεις τους, κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ και μέλη της κυβέρνησης εμφανίζονται να «προτιμούν» το ενδεχόμενο να δοθεί μάχη μεταξύ Σγουρού- Κικίλια στον δεύτερο γύρο, παρά να είναι ο κ. Δημαράς αντίπαλος του σημερινού νομάρχη Αθηνών, του οποίου η υποψηφιότητα πέρασε από «σαράντα κύματα» ώσπου να εγκριθεί από τα αρμόδια κομματικά όργανα. Η μεγάλη ανησυχία του ΠαΣοΚ είναι μία και την παραδέχονται πολλοί βουλευτές και κάποιοι συνομιλητές του Πρωθυπουργού: το ενδεχόμενο να βρεθεί δεύτερος ο κ. Δημαράς στην κάλπη της πρώτης Κυριακής, με ορατό τον κίνδυνο (για την κυβέρνηση) να συσπειρωθούν γύρω από αυτόν οι ψηφοφόροι από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι θα θελήσουν να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους προς την κυβερνητική πολιτική στον δεύτερο γύρο. Επίκληση στα... ανακλαστικά της ΝΔ Κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ εκφράζουν την (αναπάντεχη) ελπίδα, όσο και αν η κομματική ηγεσία και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κ. Μ. Καρχιμάκης δεν επιθυμούν να κάνουν προβλέψεις και να σχολιάσουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, να λειτουργήσουν τα κομματικά ανακλαστικά για όλα τα κόμματα και κυρίως για τη ΝΔ. Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις κορυφαίου κομματικού στελέχους της Ιπποκράτους, που τις προηγούμενες ημέρες σημείωνε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξουν κομματικές ταυτίσεις και να μη λειτουργήσουν κομματικά ανακλαστικά. Μην ξεχνάμε ότι δίπλα στον Κικίλια θα βρίσκεται ο Ι. Μανώλης, ο οποίος φέρει βαριά κομματική σφραγίδα». Οπως διατυπώνεται, η εκτίμηση αυτή είναι φανερό ότι συνιστά ελπίδα και την ίδια στιγμή εκφράζει ανησυχία προ του ενδεχομένου να κατακρημνιστεί η ΝΔ στην Περιφέρεια της Αττικής. Συνοδεύεται, δε, και από μιαν ακόμη εκτίμηση: «Οσο και αν οι νεοδημοκράτες αισθάνονται ταπεινωμένοι από τον Καραμανλή δεν θα αδειάσουν και τον Σαμαρά, γιατί τότε θα πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν για... κόμμα». Στο ίδιο πλαίσιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μιαν ακόμη «ευχή» στελεχών του ΠαΣοΚ: ότι η υποψηφιότητα Δημαρά θα απορροφήσει περισσότερο τις διαρροές ψηφοφόρων της Αριστεράς, παρά της ΝΔ και του ιδίου του ΠαΣοΚ (σε περίπτωση που λειτουργήσει και ως μαζικό άλλοθι για όσους πρόσκεινται, π.χ., στην πτέρυγα της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου). Από αντάρτης, μικρός πρωθυπουργός; Σε κυβερνητικό επίπεδο έχει ήδη καταστεί μια πρώτη επεξεργασία των δεδομένων και αναζητείται τακτική για τον επικοινωνιακό χειρισμό όλων των ενδεχόμενων αποτελεσμάτων. Για την περίπτωση που ο κ. Δημαράς, με το «αντιμνημονιακό» του προφίλ, διεκδικήσει και κερδίσει την περιφέρεια στον δεύτερο γύρο, το σχόλιο που έκανε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος προ ημερών ήταν: «Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε πρόβλημα εμείςπου στο κάτω κάτω θα μπορούμε να πούμε ότι εισπράττουμε και μιαν εύλογη δυσαρέσκεια ή ο Σαμαράς που θα πρέπει να απολογηθεί και για την επιλογή προσώπου και για την αντιμνημονιακή στρατηγική;». Αναπάντητο πάντως παραμένει το ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπίσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση ενδεχόμενη νίκη του κ. Δημαρά, που θα σημάνει ότι ένας «αντάρτης» θα αναγορευτεί σε «μικρό πρωθυπουργό», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του κ. Θ. Πάγκαλου για τον περιφερειάρχη Αττικής. Με αυτό το σκεπτικό πάντως και με δεδομένο ότι ο κ. Δημαράς αναμένεται θα διαμορφώσει την επικοινωνιακή στρατηγική του γύρω και από την απόφασή του να μην ψηφίσει υπέρ του μνημονίου στη Βουλή, το ΠαΣοΚ θα αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του: παρά το γεγονός ότι στις προαναφερθείσες μετρήσεις μόλις 22% των πολιτών εμφανίζεται να απαντά ότι θα ψηφίσει με σκοπό να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση και το 60% απαντά ότι θα ψηφίσει με αυτοδιοικητικά κριτήρια, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του υποστηρικτικού μηχανισμού του κ. Σγουρού θα είναι η επιχειρηματολογία περί αναγκαιότητας του μνημονίου. Ολη η «ομάδα» στο γήπεδο της Αττικής Στις συσκέψεις και στις συζητήσεις που διεξάγονται καθημερινώς στην Ιπποκράτους έχει αποφασιστεί σύμφωνα με πληροφορίες η επιστράτευση ολόκληρου του κομματικού δυναμικού και μεγάλου μέρους υπουργών καθώς και η κινητοποίηση όλων των βουλευτών που εκλέγονται στην Α΄ και Β΄ Περιφέρεια Αθηνών καθώς και στην Περιφέρεια Αττικής,προκειμένου να στηριχθεί μαζικά η υποψηφιότητα Σγουρού και να υπογραμμιστεί ο πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών.Οι «χρεώσεις» περιοχών θα γίνουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών,ενώ η κριτική που έχει ασκηθεί εστιάζεται και στο γεγονός ότι καθυστέρησε πολύ η κατάρτιση του ψηφοδελτίου και η πλήρωση των θέσεων υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών που θα πλαισιώσουν τον κ. Σγουρό.Αξιοσημείωτο δε είναι ότι στη σύνθεση του ψηφοδελτίου δεν είχε τον αναμενόμενο λόγο ο υποψήφιος περιφερειάρχης,αλλά κατά κύριο λόγο ο κομματικός μηχανισμός του ΠαΣοΚ. Από το μπάσκετ στη δημοσιογραφία και στην πολιτική Ο κ. Γιάννης Δημαράς δεν έγινε γνωστός ως δημοσιογράφος ή ως πολιτικός, αλλά πρώτα απ΄ όλα ως καλαθοσφαιριστής. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1965 από τον Αμύντα, με τον οποίο κατέκτησε επτά πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών, και στη συνέχεια αγωνίστηκε από το 1969 ως το 1973 στον Παναθηναϊκό με τον οποίο κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος. Την περίοδο 1969-70 εργάστηκε και ως προπονητής του Αθηναϊκού. Στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Εγινε γνωστός όμως από τις εκπομπές του στην τηλεόραση και ιδίως από τους «Ρεπόρτερς» που παρουσίαζε με τους κκ. Γ. Λιάνη και Κ. Χαρδαβέλλα και ακολούθησε η εκπομπή «Τρεις στον αέρα». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΔΗΚΚΙ, με το οποίο εξελέγη βουλευτής το 1996, αλλά αποχώρησε το 2003 για να επανενταχθεί στο ΠαΣοΚ με το οποίο εκλέγεται βουλευτής από το 2004. Το 2002 έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος στον Δήμο Αθηναίων καταγράφοντας ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό (11,10% απέναντι στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και στον κ. Χρ. Παπουτσή ). Στις 6 Μαΐου 2010 ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου τον διέγραψε μαζί με την κυρία Σοφία Σακοράφα και τον κ. Β. Οικονόμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος επειδή αρνήθηκε να υπερψηφίσει το σχετικό σχέδιο νόμου για τον μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ ψηφίζοντας «παρών». Την ίδια στάση κράτησε και στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, παρ΄ ότι βολιδοσκοπήθηκε από το ΠαΣοΚ για να το υπερψηφίσει δημιουργώντας τις συνθήκες επιστροφής του. Πριν από έναν μήνα ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ενώ την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε ως αντιπεριφερειάρχη του τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Χρ. Κουρούση, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την κυρία Μπακογιάννη.
Read more...