Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Προβάδισμα στη ΝΔ, με χαμηλά ποσοστά στους δύο «μεγάλους», σε δημοσκόπηση

Διπλάσια ποσοστά ΝΔ από ΠΑΣΟΚ

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την εικόνα ενός εκλογικού σώματος που γυρίζει την πλάτη του στα πολιτικά κόμματα σκιαγραφεί δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, στην οποία «απόλυτος νικητής» αναδεικνύεται η αδιδευκρίνιστη ψήφοςη και η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει σχεδόν τα διπλάσια ποσοστά σε πρόθεση ψήφου από το ΠΑΣΟΚ με 21,4%.

Προτεραιότητα για το 77,2% των ερωτηθέντων η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε πιο σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα ζητά η πλειονότητα των ερωτηθέντων, η οποία θέλει εκλογές με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το PSI (που αναμένεται τον Απρίλιο.

Ειδκότερα, στην πρόθεση ψήφου, η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει το 29,5%. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 21,4%, το ΠΑΣΟΚ 12,6%, το ΚΚΕ 9,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ΛΑΟΣ 5,3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,8%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5% και το Άρμα Πολιτών 1% -άλλο κόμμα δήλωνει ότι θα ψηφίσει το 4,4.

Εάν στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 40,1% θα προτιμούσε για πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και το 35,4% τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Ο Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει επίσης τις περισσότερο θετικές γνώμες των ερωτηθέντων (66%), και ακολουθούν οι Φ.Κουβέλης (51,4%, Αντ.Σαμαράς (35%), Αλ.Τσίπρας (30,6%), Αλ.Παπαρήγα (26%), Γ.Καρατζαφέρης (22,2%), Ντ.Μπακογιάννη (21%) και Γ.Παπανδρέου (18,8%)

Τρόικα, εκλογές και εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ


Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, το 56,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν «τον Απρίλιο, οπότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το (PSI)» ενώ το 37,7% «στο τέλος της τετραετίας, και μέχρι τότε τα κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου».

Το 77,2% πιστεύει πως η ηγεσία της χώρας πρέπει «να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την παραμονή στο ευρώ» ενώ το 16% δηλώνει ότι «προτιμά επιστροφή στη δραχμη».

Το 51,8% θέλει το κόμμα που υποστήριξε στις προηγούμενες εκλογές να υπερψηφίσει τη νέα σύμβαση έναντι του 33,7% που απαντά όχι. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το 56,9% θεωρεί πως τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να συντονιστούν για σκληρότερη διαπραγμάτευση ενώ το 34,4% προτιμά η κυβέρνηση Παπαδήμου να μείνει στο περιθώριο ώστε η διαπραγμάτευση να γίνει από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, το 72,7% θεωρεί πως το κόμμα πρέπει να εκλέξει αρχηγό πριν τις εκλογές. Αν στηθεί ανοικτή κάλπη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, το 77,1% δηλώνει πως δεν θα πήγαινε σίγουρα ή μαλλον σίγουρα να ψηφίσει, έναντι του 20,7% που απαντά μάλλον/σίγουρα ναι.

Σε ερώτηση για το π[οιοιν θα ψήφιζαν για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, το 29,8% όσων απαντούν ναι στην παραπάνω ερώτηση απαντά τον Ευ.Βενιζέλο και το 27,4% τον Ανδρ.Λοβέρδο (τα ποσοστά για όσους είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ το'09 είναι 20,6% και 21,3% αντίστοιχα).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 28 και 29 Δεκεμβρίου πανελλαδικά, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε 1.004 άτομα με στοιχεία σταθμισμένα με την ψήφο του 2009.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με έλκηθρο ένα σούπερ πούμα προσγειώθηκε ο Αϊ-Βασίλης στον Αϊ-Στράτη

Δώρα στα 23 παιδιά του ακριτικού νησιού

Τα 23 παιδιά του ακριτικού νησιού, περίμεναν τον άγιο και τα δώρα του σε μια εκδήλωση που οργανώνει η 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου
Τα 23 παιδιά του ακριτικού νησιού, περίμεναν τον άγιο και τα δώρα του σε μια εκδήλωση που οργανώνει η 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Αντικαθιστώντας το έλκηθρο με ένα σούπερ πούμα ο Αϊ-Βασίλης προσγειώθηκε και φέτος στο Αϊ-Στράτη, όπως συνηθίζει τα τελευταία 19 χρόνια. Τα 23 παιδιά του ακριτικού νησιού, περίμεναν τον άγιο και τα δώρα του σε μια εκδήλωση που οργανώνει η 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου.

Στο ελικόπτερο, μαζί με τον Αϊ-Βασίλη, ήταν ο στρατιωτικός διοικητής της Λήμνου, ταξίαρχος Παναγιώτης Καρτζονίκας, ο υποδιοικητής της 130 Σμηναρχίας Μάχης, σμήναρχος Ιωάννης Παπαβασιλείου, και ο διοικητής ΔΑΝ Αγίου Ευστρατίου ταγματάρχης Απόστολος Κορώνης.

«Πρόκειται για μια εκδήλωση που την προετοιμάζουμε με μεγάλο ενδιαφέρον στην 130 Σμηναρχία Μάχης, γιατί ξέρουμε ότι δίνουμε χαρά στα παιδιά του ακριτικού μας νησιού. Αυτό που ζήσαμε ήταν πολύ συγκινητικό, μας γεμίζει δύναμη και χαρά για αυτό πρέπει κάθε χρόνο να είμαστε κοντά στα παιδιά», δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Παράταση έως τις 20 Ιανουαρίου για την καταβολή των φόρων

Απο το υπουργείο Οικονομικών



http://img.protothema.gr/D5B559BE2B3CCDABEC5CCFE7886A4CBA.jpg
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνονται μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών και βεβαιωμένων χρεών καθώς και των δηλώσεων του άρθρου 18 του ν.4002/2011 που λήγουν στις 30 Δεκεμβρίου 2011.

Read more...

Καζαμίας 2012... απευθείας από το Μαντείο των Δελφών...



Ποιο είναι το Παπαδήμειο θεώρημα; Να αγοράσουμε μετοχές για το 2012; Θα παραμείνουμε στο ευρώ; Πότε θα επιστρέψει στην εξουσία ο Κώστας Καραμανλής ο νεώτερος; Θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη; Ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός τους ΠΑΣΟΚ; Πότε θα δώσει η Άννα τα βιβλία στα σχολεία;

Αυτά και...
άλλα πολλά θα διαβάσετε σήμερα στον Καζαμία...

Ιανουάριος: Στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρώπης, η κυρία Μέρκελ απευθύνει δημόσια συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο. Είναι ο πρώτος Έλληνας επίσημος στην ιστορία αυτής της χώρας που κατάφερε να διατυπώσει σε ένα θεώρημα όλη την ουσία τα προβλήματος: «Αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα». Το θεώρημα ονομάστηκε Παπαδήμειο και πολλά πανεπιστήμια εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να οργανώσουν συνέδρια και ομιλίες σχετικά με το θέμα.

Φεβρουάριος: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε... έκτακτη συνάντηση στην Ρώμη πήραν μια ιστορική απόφαση. Να δείξουν για πρώτη φορά την πόρτα της εξόδου σε μία χώρα - μέλος, στην Ελλάδα. Η Ελλάδα επιστρέφει σε μία μέρα στη δραχμή. Το ευρώ είναι πλέον σκληρό νόμισμα και οι ταινίες του Βασίλη Καΐλα και του Νίκου Ξανθόπουλου σημειώνουν τρομερή ζήτηση. Στο top ten ο μετανάστης του Στέλιου Καζαντζίδη.

Μάρτιος: Ένα ακόμη σοκ περίμενε τους Έλληνες πολίτες: Ο Γιώργος Παπανδρέου εγκαταλείπει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και φεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση. Έχει πάρει μαζί του και την ιστορική σφραγίδα του Κινήματος. Η πρόταση Βενιζέλου να βγάλουν αντίγραφο, πέφτει στο κενό. Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ δε του αναγνωρίζει ότι έχει το κατάλληλο βάρος για να σηκώσει στους ώμους του το νέο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη για την χώρα περίοδο. Χρειάζεται ένας νέος, ωραίος και πλούσιος. Ποιος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά; Μα, μόνο ο Άκης...

Απρίλιος: Οι εκλογές αναδεικνύουν ως μεγάλο νικητή την αποχή. Αρκετοί εκλογείς δεν μπόρεσαν καν να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που παρουσιάζονται στην αγορά σε τρόφιμα και καύσιμα. Δεύτερος νικητής αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, αλλά με ποσοστά σαφώς μικρότερα από εκείνα που είχε πάρει ακόμη και ο Κώστας Καραμανλής ο νεώτερος. Στην δεύτερη θέση το κόμμα του κ. Κουβέλη. ΤΟ ΠΑΣΟΚ του Άκη αγνοείται μεταξύ τρίτης και τέταρτης κατανομής.

Μάιος: Η Νέα Δημοκρατία δεν κατορθώνει να κάνει κυβέρνηση και τότε είναι που ο Αντώνης παθαίνει κάτι. Ένα πρωί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο νεώτερος επιστρέφει στο γραφείο του. Ο ίδιος δηλώνει ότι επιστρέφει ως εγγυητής της ενότητας της πολυκατοικίας. Ο πρώτος που σπεύδει να του φιλήσει το χέρι είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Σταθερή αξία.

Ιούνιος: Ο Πούτιν φτάνει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Σε ένδειξη φιλίας, η ελληνική κυβέρνηση (ηγείται αυτής ο Άρης Σπηλιωτόπουλος) απελευθερώνει τον Εφραίμ από την φυλακή. Οι Ρώσοι θέλουν να αγοράσουν όλα τα πετρέλαια της Ελλάδας. Η είδηση στέλνει στα ουράνια τις τιμές των ελληνικών μετοχών. Η Ιταλία καταθέτει επίσημη πρόταση για να προσχωρήσει στην δραχμή.

Ιούλιος: Έντονο διάβημα της Τουρκίας για την αιφνίδια διακοπή των τουρκικών σήριαλ από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια. Οι Τούρκοι διαβλέπουν ισραηλινό δάκτυλο κι έχουν δίκιο! Το Τελ - Αβίδ έχει διεισδύσει δυναμικά στις διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά πετρέλαια. Έθεσε, όμως, ως όρο να σταματήσουν τα δάκρυα της Γιασμίν και του Μπεχλούλ. Τελικώς, όμως, τα πετρέλαια μάλλον θα τα πάρουν οι Αμερικανοί. Διότι, η Ελλάδα ήταν πάντα με τους Αμερικανούς.

Αύγουστος: Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Το είχε πει και ο Ουμπέρτο Έκο. Τέλος πάντων, τον Αύγουστο οι Έλληνες επιστρέφουν στα χωριά τους και οι παραλίες γεμίζουν από αλλοδαπούς που απολαμβάνουν την Ελλάδα ως χώρα φθηνού τουριστικού προορισμού.

Σεπτέμβριος: Ομαλοποιείται η αγορά καυσίμων και τροφίμων, έπειτα από τις πρώτες προκαταβολές που έπεσαν για την ενοικίαση των θαλάσσιων οικοπέδων. Την ίδια ώρα φτάνει στα σχολεία και μία καθυστερημένη εγκύκλιος από την πρώην υπουργό Παιδείας, την Άννα Διαμαντοπούλου. Αποδεικνύεται ότι η ίδια είχε δώσει εντολή έναν ολόκληρο χρόνο νωρίτερα να μοιραστούν τα βιβλία. Άλλο ένα σύμπτωμα κακής λειτουργίας της δημόσιας μηχανής ή ένα σαμποτάζ κατά της Άννας μας; Η κυρία Διαμαντοπούλου καταφέρνει να επαναληφθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και να γίνει αυτή η νέα αρχηγός του Κινήματος. Τότε είναι που επιστρέφει και ο Γιώργος και της δίνει και την σφραγίδα. Τόσο καιρό έψαχνε μία εθελοντική ομάδα για την οποία είχε ακούσει πριν λίγο (σχετικά) καιρό για την συγκομιδή του καφέ στην Νικαράγουα. Τα βιβλία μοιράζονται στα σχολεία.

Οκτώβριος: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο νεώτερος ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το προεδρικό μέγαρο και ο Αντώνης μπορεί, επιτέλους, να επιστρέψει στο γραφείο του. Ο στενός του συνεργάτης ακόμη αναζητά τον αλγόριθμο που έλειπε και ανέτρεψε έτσι πλήρως την ροή των γεγονότων. Ο Γιώργος Κουρής αγοράζει νέο κανάλι.

Νοέμβριος: Εμφανίζεται ο πρίγκιπας του Τσάκα και αγοράζει τον Αγροτικό Αστέρα. Η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε έναν γίγαντα της ενεργειακής βιομηχανίας και όλοι σπεύδουν να πάρουν θέση στην αγορά. Πακτωλός από δισεκατομμύρια εισρέουν στην χώρα. Η κρίση είναι μία μακρινή ανάμνηση. Οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν ιλιγγιωδώς: Ένα δυάρι στα Πατήσια κάνει όσο ένα ρετιρέ στο Μόντε Κάρλο. Οι τιμές των μετοχών είναι στον Θεό. Τύφλα να έχει το 1999. Η ζωή είναι τελικά απρόβλεπτη.

Δεκέμβριος: Όχι, την Κωνσταντινούπολη δεν την έχουμε πάρει ακόμη. Μπορούμε να περιμένουμε άλλη μία χρονιά για να επιβεβαιωθούν οι προφητείες των καλογέρων. Εδώ περιμένουμε πεντακόσια πενήντα εννιά χρόνια. Για ένα ακόμη κάνουμε έτσι;

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Υγεία να έχουμε, αδέλφια. Όλα τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε...

γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
από το capital.gr




Read more...

Τα ξένα δημοσιεύματα του 2011









Τα ξένα δημοσιεύματα του 2011
Το 2011 ήταν μία χρονιά που οι περισσότεροι Έλληνες -αν όχι όλοι- θέλουν να ξεχάσουν εξαιτίας της ύφεσης και της πολυδιάστατης κρίσης που έχει αλλάξει για τα καλά τη ζωή στη χώρα μας. Δυστυχώς, τα διεθνή ΜΜΕ δεν ξέχασαν ούτε ημέρα την Ελλάδα, με πλήθος δημοσιευμάτων και αναφορών να κάνουν το γύρο του κόσμου φέρνοντας -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- την καταστροφή και τον πανικό.
Ας «ταξιδέψουμε» στο 2011 μέσα από τις «περιποιημένες» αναφορές των διεθνών δικτύων κι εφημερίδων.





23 Μαρτίου 2011

Le Monde: "Η οικονομία της Ελλάδας... χειρότερη από του Ιράκ"











6 Μαΐου 2011

Spiegel: Μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ











12 Μαΐου 2011


Guardian: Η καταδικασμένη γενιά της Ελλάδας










3 Μαΐου 2011

Spiegel: Η Ελλάδα, "το πιο αξιοθρήνητο παιδί της Ευρώπης" κάνει την έκπληξη











10 Μαΐου 2011


Financial Times: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
για την Ελλάδα











18 Μαΐου 2011

Η Βild αναρωτιέται αν η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει
την Ακρόπολη!











28 Μαΐου 2011

Ο Ολλανδικός Τύπος «ύψωσε» τουρκική σημαία
στην Σαντορίνη











29 Μαΐου 2011

Μέχρι και πραξικόπημα στην Ελλάδα βλέπει η Βild!















2 Ιουνίου 2011

Le Monde: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο
από τους Γερμανούς














7 Ιουνίου 2011

Wall Street Journal: Η Ελλάδα πωλείται φθηνά και η Γερμανία αγοράζει











7 Ιουνίου 2011


Spiegel: Ο «πρώην τροτσκιστής» Φωτόπουλος και
το πόστερ του Τσε Γκεβάρα!










7 Ιουνίου 2011

Financial Times: Πιθανή κάθοδος Παπαδήμου στην
ενεργό πολιτική














9 Ιουνίου 2011

Bloomberg: Οι απεργίες υπονομεύουν τον τουρισμό
















16 Ιουνίου 2011

Γερμανικοί Financial Times: «Η Ελλάδα βυθίζεται στο χάος»










21 Ιουνίου 2011

Liberation: «Αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε...»










16 Σεπτεμβρίου 2011

Le Monde: Η Ιθάκη είναι μακριά για την Ελλάδα














19 Σεπτεμβρίου 2011

LΝέο προκλητικό δημοσίευμα: «Βούλιαξε»
τον Παρθενώνα το Focus














29 Σεπτεμβρίου 2011

Der Spiegel: Η κρίση του ευρώ έχει ελληνική σφραγίδα











20 Οκτωβρίου 2011


CNN: Οι συνέπειες της κρίσης έχουν φέρει
τα πάνω-κάτω στις ζωές των Ελλήνων










2 Νοεμβρίου 2011

Liberation-Le Figaro: «Παπανδρέου, ο άνθρωπος που απειλεί το ευρώ» φέρνει το... «χάος»













22 Νοεμβρίου 2011

Wall Street Journal: Πιθανή λύση για την
Ελλάδα η... διπλή δραχμή














9 Δεκεμβρίου 2011

The Guardian: Oι Έλληνες δεν είναι τελικά τεμπέληδες















14 Δεκεμβρίου 2011

«Επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και πραξικόπημα»,
βλέπουν οι New York Times




http://newpost.gr

Read more...

Χάθηκαν 28 δισ. σε μια χρονιά στο χρηματιστήριο!

Πτώση 52% στην Οδό Αθηνών το 2012


http://img.protothema.gr/0A4D304FD678F3B49B3285248B1050E3.jpg
Με κέρδη της τάξης του 2%, στα επίπεδα των 680 μονάδων ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του 2012 το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο αυτή η η "αναλαμπή" δεν θα μπορούσε να κρύψει την πρωτοφανή κατάρρευση μετοχών και αξιών στη διάρκεια της χρονιάς που φεύγει.

Ο γενικός δείκτης της Οδού Αθηνών υποχώρησε σχεδόν κατά 52% στη διάρκεια του έτους, ενώ στο ταμπλό χάθηκαν 28 δισεκατομμύρια ευρώ και, πλέον, συνολικά οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο αξίζουν λιγότερο από το μισό σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στις δε τραπεζικές μετοχές, οι απώλειες πλησιάζουν το 80%, ενώ υπήρξε μετοχή - η χημική Alapis - που έχασε πάνω από το 99% της αξίας της!

Στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, τον τόνο έδωσε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έκλεισε με κέρδη πάνω από 8%, στα 2,88 ευρώ, έπειτα από την ανακοίνωση για συμφωνία πώλησης του ποσοστού που κατέχει στη σέρβικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Η σηματωρός μετοχή της Εθνικής έκλεισε αμετάβλητη, στα 1,62 ευρώ, ενώ από τις τράπεζες πρωταγωνίστησε η Eurobank που έκλεισε με κέρδη 7% και πλέον.

Δεν ακολούθησαν την άνοδο οι τίτλοι εταιρειών όπως η Βιοχάλκο, η Ιντραλότ καθώς και οι μετοχές των λιμανιών, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Διαβάστε περισσότερα στο www.capital.gr

Read more...

Εφάπαξ κατά προτεραιότητα και με κοινωνικά κριτήρια









Εφάπαξ κατά προτεραιότητα και με κοινωνικά κριτήρια
Κατά προτεραιότητα και βάσει κοινωνικών κριτηρίων θα δίνεται το εφάπαξ στους ασφαλισμένους του Δημοσίου μετά από απόφαση του Υπουργείου Εργασίας.

Τα κοινωνικά κριτήρια θα προσδιοριστούν από την διοίκηση του ΤΠΔΥ και θα αφορούν σε προβλήματα υγείας και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Με στόχο να ξεμπλοκάρουν οι 47.000 αιτήσεις που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή, αλλά και να εξυπηρετηθούν χιλιάδες άλλες που θα κατατεθούν το 2012, το 40% του προϋπολογισμού για τα εφάπαξ ύψους 160 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα εφάπαξ όσων θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι την 31/12/2011, άλλα 160 εκατ€ για τις αποζημιώσεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2012 και 80 εκατ€ θα διατεθούν βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Εξετάζεται ακόμη το σενάριο να δίδεται το 50% του εφάπαξ ως προκαταβολή.

Η μαζική φυγή εργαζομένων από το Δημόσιο έχει οδηγήσει το ταμείο σε πλήρες αδιέξοδο, με την μαύρη τρύπα να αγγίζει πλέον τα 5 δισ. ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος αναμονής των ασφαλισμένων για την είσπραξη του εφάπαξ φτάνει τα 8 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται αιτήσεις που υπεβλήθησαν τον Δεκέμβριο του 2009. Ο αριθμός των αιτήσεων που βρίσκονται σε αναμονή φτάνει τις 47.000 και θα ανέβει στις 60.000 μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ το σύνολο της δαπάνης θα φτάσει τα 2,3 δισ.

Το ποσό αυτό μάλιστα είναι αδύνατο να καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα παρά το γεγονός ότι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 έχουν ήδη υποστεί μείωση 15% και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2011 υπέστησαν μείωση 20%. Ταυτόχρονα, από τις αρχές του 2011 έχει επιβληθεί εισφορά 1% υπέρ του ΤΠΔΥ και το μέσο ύψος εφάπαξ έχει ήδη μειωθεί από τις 44.000 ευρώ στις 38.000, ενώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου προβλέπεται περαιτέρω περικοπή 250εκατ. ευρώ μέχρι το 2015.



Πηγή: skai।gr
http://newpost.gr

Read more...

Χρονιά δοκιμασίας αυτή που έρχεται, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ

Στην κοπή της πίτας της Αρχιεπισκοπής


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και άλλους βουλευτές κομμάτων στη διάρκεια της κοπής της πίτας
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και άλλους βουλευτές κομμάτων στη διάρκεια της κοπής της πίτας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με τον Αρχιεπίσκοπο συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή κοπής της πίτας της αρχιεπισκοπής.

Σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι το 2012 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, χρονιά δοκιμασίας συγκριτικά με το έτος που απέρχεται, λέγοντας πως ή θα βάλουμε τις βάσεις για μια νέα Ελλάδα ή θα οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι έχει καλέσει δημοσίως τους Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά να αναλάβουν τις ευθύνες και να ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο, «για να μπορέσουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και θα ολοκληρωθεί το PSI και θα μπορέσουμε να ζήσουμε μέρες αισιοδοξίας και ελπίδας».

Αναφερόμενος σε πιθανές εγγυήσεις που μπορεί να ζητηθούν από τη χώρα προκειμένου να χορηγηθούν τα 130 δισ. ευρώ, είπε: «Ξέρετε κανέναν να δίνει 130 δισεκατομμύρια χωρίς να απαιτεί μια συμμόρφωση; Μακάρι να μην τα είχαμε ανάγκη. Μακάρι να είμαστε αφέντες στο σπίτι μας.»

Σχετικά με την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ εκτίμησε ότι έγινε μεγάλη ζημιά και πως η σκοπιμότητα επηρέασε την ευθυκρισία κάποιων.

Υποστήριξε επίσης πως τραυματίστηκαν οι σχέσεις με τη Ρωσία τις οποίες -όπως είπε- για πολλά χρόνια προσπαθούσε να αναπτύξει και είχε καταφέρει να φέρει «στην εξώπορτα της Ελλάδος το ρωσικό ενδιαφέρον».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραμένουν στη θέση τους οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο αρχείο η έρευνα

«Δεν διαπιστώθηκε παρέμβαση»


Την πύλη του Αρείου Πάγου πέρασαν και σήμερα οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς
Την πύλη του Αρείου Πάγου πέρασαν και σήμερα οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στο αρχείο τέθηκε η έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή για τους λόγους που οδήγησαν προ διημέρου σε παραίτηση τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι κατέθεσαν υπόμνημα, παραμένουν τελικά στη θέση τους.

«Αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους, ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τους καταργούσε» επισημαίνει ο κ. Μακρής στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με το οποίο του γνωστοποιεί την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ρητά αναφέρει, ότι από την έρευνα που διεξήγαγε δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε από οποιονδήποτε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελικών λειτουργών.

Η υποβολή του αιτήματος παραίτησης των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, σύμφωνα με τον Φ.Μακρή οφείλεται στον παρορμητισμό τους και στην υπερβολική ευαισθησία τους.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε την πρόθεση να τροποποιήσει το νόμο 3943/2011 έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν (μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου) αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς Εφετών, όπως είναι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης.

Το υπόμνημα των δύο λειτουργών

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Πεπόνης και Μουζακίτης στο υπόμνημά τους αναφέρουν τα εξής:

«Οι υπογεγραμμένοι Γρηγόριος Ζ. Πεπόνης και Σπυρίδων Μουζακίτης, εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος και αναπληρωτής εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, αντιστοίχως και εξ αφορμής της υπ' αριθμ. Πρωτ. 2682/28.12.2011 αναφοράς μας προς τον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δηλούμεν και διευκρινίζομεν τα κάτωθι:

» Αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, ως εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, έχοντας πλήρη επίγνωση των ιδιαζουσών δυσχερειών που θα αντιμετωπίζαμε, εκπληρώσαμε δε και συνεχίζομεν εκπληρούντες αυτά με υψηλόν εισαγγελικόν φρόνημα και ασυμβίβαστη μαχητικότητα. Ουδέποτε, τα ευλόγως αρνητικά για τον ελέγχοντα αισθήματα του ελεγχόμενου, απετέλεσαν κριτήριον και παράμετρον επηρεάζουσαν την σαφή, εκάστοτε στόχευση των εισαγγελικών ερευνών μας.

» Αυτά, άλλωστε, συντρέχουν, αναπτύσσονται και εκδηλούνται σε όλες τις δικαστικές ενέργειες που έχουν σοβαρό διαγνωστικό αντικείμενο, συνιστούν δε συνηθέστατες και a priori υφιστάμενες παραμέτρους, που ο εισαγγελέας ως δεδομένες και αυτονόητες τις αντιπαρέρχεται ανεπηρέαστος και αδιάφορος.

» Θα ήμασταν, αναντιλέκτως, ανάξιοι και ριψάσπιδες, εάν τα προεκτεθέντα αισθήματα και οι συναφείς ενδεχόμενες αντιδράσεις, έστω εκφεύγουσες των συνήθων πλαισίων δεοντολογίας, μας οδηγούσαν σε υποβολή παραιτήσεων και εγκατάλειψη της υπηρεσιακής μας αποστολής ημιτελούς, επί συγκεκριμένων σοβαρών εκκρεμών υποθέσεων.

» Ουδέποτε το επράξαμε και ουδόλως τα υπαινιχθήκαμε με την κοινή, εν αρχή της παρούσης, αναφοράς μας.

» Αντιθέτως, στην αναφορά αυτή, κατά τρόπον σαφέστατον, κατηγορηματικόν και μη επιδεχόμενον παρερμηνείες, εξειδικεύομεν και καταδεικνύομεν, ως λόγον της ενεργείας μας, την τεχνηέντως επιχειρηθείσαν νομοθετική κατάργησή μας, εξ αιτίας της φύσεως του αντικειμένου και των πολλαπλών-πολυεπίπεδων αντανακλάσεων των υπηρεσιακών πρωτοβουλιών και ενεργειών μας, που σαφέστατα πολλούς ενόχλησαν και ενέβαλαν εις ανησυχίαν και πολλοί θα επιθυμούσαν και θα εύχονταν να μην είχαν λάβει χώρα.

» Το γεγονός έθετε και ανεδείκνυε ένα κρίσιμον και κεφαλαιώδες, θεσμικόν και ηθικόν, ζήτημα, απτόμενο ευθέως της λειτουργικής μας υποστάσεως και αποστολής.

» Θα λειτουργούσαμε και δραστηριοποιούμαστε ως εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος υπό τον όρον της επιδοκιμασίας και εγκρίσεως των ενεργειών μας από αναρμοδίους και για άλλα τεταγμένους θεσμικώς, δηλαδή καθ' υπαγόρευσιν και δεν θα αναλαμβάναμε ελεγκτικές ενέργειες και πρωτοβουλίες, που δεν θα ήσαν αρεστές στους ανωτέρω, δηλαδή θα τελούσαμε ως εισαγγελείς υπό καθεστώς απαγορεύσεως;

» Με την ενέργειά μας δώσαμε το στίγμα μας και αποκαλύψαμε το φρόνημά μας, ενώ παραλλήλως πέμψαμε έμπρακτο, απέριττο και σαφέστατο μήνυμα, στους ενδεχομένως φρονούντας και απεργαζομένους τα αντίθετα, για τους οποίους αδιαφορούμε παντελώς και εμφαντικώς τους αγνοούμε, από πλευράς εκπληρώσεως της υπηρεσιακής μας αποστολής και του διαφυλακτέου, ως κόρης οφθαλμού, δικαστικού ήθους και εισαγγελικού καθήκοντος.

» Δεν θα εκτραπούμε από τον προεκτιθέμενο ουσιώδη πυρήνα της ενέργειάς μας και δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλον, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητας.

» Δεν έχει νόημα, άλλωστε, να επικεντρωθούμε και εστιάσωμε σε κάτι που ναι μεν συμβαίνει (και είναι γνωστό σε όλους ότι συμβαίνει), ουδόλως όμως μας επηρεάζει στην δικαστική υπηρεσιακή μας αποστολή, αγνοώντας παραλλήλως και παραγνωρίζοντας εκείνο το οποίο δεν μας επηρεάζει απλώς, αλλά κυριολεκτικώς μας εξουδετερώνει και μας καταργεί.

» Δεν μας απασχολεί το θέμα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά το αντιμετωπίζουμε και το βιώνουμε ως μέγα και αποκλειστικώς θεσμικό ζήτημα, απτόμενο του κρίσιμου ερωτήματος της δυνατότητας τελεσφόρου δικαιοδοτικής λειτουργίας, η έλλειψη ή παρεμπόδιση της οποίας ουδεμία σχέση έχει με ευνοούμενη σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία.»

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Η τροπή που τελικά έλαβε η υπόθεση των δύο εισαγγελέων έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα κόμματα, τα οποία εξακολουθούν να ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης τόνισε: «Διερωτώμαστε οι οικονομικοί αυτοί εισαγγελείς, των οποίων ο ρόλος είναι ιδιαίτερα σοβαρός και αυξημένος, κέρδισαν ή έχασαν κύρος;

» Πολύ φοβούμαστε ότι ήταν μία όχι σοφά επιλεγμένη ενέργεια, αλλά μάλλον προϊόν παρορμητισμού».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε: «Η κυβέρνηση, μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να πάρει πίσω την καρατόμηση των δυο οικονομικών εισαγγελέων».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κοινωνία πάντως απαιτεί και ονόματα, στοιχεία και κυρίως συγκεκριμένα αποτελέσματα εναντίον της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος.

«Την ώρα που επιβαρύνονται άγρια τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και η ανεργία καλπάζει, είναι αδιανόητο να παραμένουν στο σκοτάδι βαριές καταγγελίες για παρεμβάσεις υπέρ της ασυλίας ισχυρών οικονομικών συμφερόντων» καταλήγει.

«Όλα στο φως» λέει το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών σε ανακοίνωσή του: «Ο ελληνικός λαός είναι εξοργισμένος από αυτήν την συμπαιγνία όπου ο ανήμπορος πολίτης φυλακίζεται για μικροοφειλές προς το Δημόσιο, ενώ η διαπλοκή νομιμοποιείται καθημερινά. Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών λέει ξεκάθαρα και προς όλους: Όλα στο φως. Τι κρύβουν οι κυβερνώντες;»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με απώλειες κλείνει το 2011 το ευρώ για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Σε σταυροδρόμι το ενιαίο νόμισμα


Με πτώση 3,5% έναντι του δολαρίου κλείνει το 2011 για το ευρώ
Με πτώση 3,5% έναντι του δολαρίου κλείνει το 2011 για το ευρώ (Φωτογραφία: Associated Press )


Aθήνα
Για πρώτη φορά από το 2001 το ενιαίο νόμισμα αναμένεται να κλείσει εφέτος με απώλειες για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς η επιδείνωση της κρίσης χρέους υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα εγείρονται ισχυρές αμφιβολίες για τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Το ευρώ υποχώρησε έως 0,30% στα 1,2920 δολάρια, επεκτείνοντας τις απώλειες του από την αρχή του 2011 σε 3,5%.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος σημείωσε πτώση 0,70% στα 99,97 γεν, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001.

Από την αρχή του έτους, οι απώλειες έναντι του γεν διαμορφώνονται στο 8% περίπου.

Με βάση την πορεία του έναντι των νομισμάτων των 10 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων οικονομικών του κόσμου, το ευρώ εφέτος υποχώρησε κατά 1,9%. Τις καλύτερες αποδόσεις εμφάνισε το γεν με 5,1%, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε κατά 1,7%.

Τα δύο τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τις αλλεπάλληλες Συνόδους Κορυφής, δεν έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν την «έκρηξη» της κρίσης χρέους, ενώ οι επικριτές λένε ότι ουσιαστικά επιδείνωσαν την κατάσταση, με αποτέλεσμα η κρίση να μεταδοθεί από την περιφέρεια στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και στην πορεία για παράδειγμα των ιταλικών ομολόγων.

Παρά τις αγορές της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών με τα τριετή δάνεια, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αναφοράς συνεχίζει να κινείται πάνω από το 7%.

Από τη γέννησή του, η μέση ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος είναι 1,20 δολάρια περίπου, με το εύρος να διαμορφώνεται από 82,3 σεντς τον Οκτώβριο του 2000 έως το υψηλό των 1,6038 δολαρίων τον Ιούλιο του 2008.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υπόμνημα των δύο εισαγγελέων στον Άρειο Πάγο



http://img.protothema.gr/F9742F8FD84800159C130CB1BAEDEC25.jpg

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταθέσουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς υπόμνημα με τα στοιχεία για παρεμπόδιση του έργου τους, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται στον Άρειο Πάγο.

Σήμερα , οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης προσκόμισαν στοιχεία για το θέμα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικόλαο Παντελή, στο πλαίσιο των άτυπων εξηγήσεων που παρείχαν.

Οι δύο εισαγγελείς προσήλθαν και στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο οποίος έχει διατάξει κατεπείγουσα έρευνα για το θέμα.

Χθές οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς έδωσαν προφορικές εξηγήσεις στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους λόγους που τους οδήγησαν στην υποβολή των παραιτήσεών τους, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους.
Read more...

Σε τροχιά διάσπασης το ΠΑΣΟΚ

Μετωπική προ των πυλών


http://img.protothema.gr/5AD441EE9B189130AF0CB1B7137B405A.jpg
Με διαθέσεις μετωπικής σύγκρουσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου θα προσέλθουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου στην Ιπποκράτους την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το ανώτερο όργανο του κόμματος. Αναμένοντας την εισήγησή του τις τελευταίες ημέρες γίνονται ασκήσεις επί χάρτου στα αντιπολιτευτικά στρατόπεδα, ενώ καθημερινά ενισχύεται η ιδέα της διάσπασης.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει άλλα περιθώρια παρά να ανοίξει τα χαρτιά του και να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διαδικασιών για τις εσωκομματικές εκλογές, αν δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει την ενότητα του κόμματος. Τα κορυφαία στελέχη έδειξαν στην συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου να συμφωνούν μεταξύ τους στην επίσπευση των διαδικασιών, όμως ο εκπρόσωπος του κ. Παπανδρέου, κ. Πάνος Μπεγλίτης αμέσως μετά δεν απέκλεισε την περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να προτείνει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών μετά τις εθνικές.

Σε μια τέτοια περίπτωση μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δηλώνουν σε συνομιλητές τους πως θα διαφωνήσουν και θα καταψηφίσουν την πρότασή του. Έτσι κορυφαία στελέχη ήδη κινούνται στον αστερισμό της αποχώρησης διαισθανόμενα, όπως λένε, ότι ο κ. Παπανδρέου τους εμπαίζει από την ημέρα της παραίτησής του.
Μετά την συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου και την «θολή» τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου, άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των πρωτοκλασάτων που πρόκειται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαδικασία.

Πολλά κορυφαία στελέχη επικοινώνησαν με μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις τους. Σχεδόν τα μισά από τα μέλη εκφράζουν ανοιχτά την άποψή τους για αλλαγή ηγεσίας, ενώ την ίδια στιγμή απορρίπτουν το σενάριο της διαρχίας, δηλαδή άλλου προέδρου και άλλου υποψήφιου πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα βόλευε μόνο τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα παρέμενε στην αρχηγία του κόμματος, χωρίς να εισπράξει άμεσα την φθορά μιας εκλογικής ήττας, αφού ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα είναι άλλος. Κάτι τέτοιο δύσκολα θα προχωρήσει, μιας και διαθέσιμο εύκολο θύμα δύσκολα θα βρεθεί.

Read more...

Μεγαλύτερο κούρεμα ή αύξηση της στήριξης προς την Ελλάδα ζητεί το ΔΝΤ

«Ίσως δεν είναι αρκετό το 50%»

H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )


Aθήνα
Αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Ελλάδα για τα επίπεδα του χρέους και την επιδείνωση των προοπτικών».

Η εφημερίδα αναφέρει πως το ΔΝΤ προειδοποίησε προσφάτως την ελληνική κυβέρνηση ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και οι δημοσιονομικές αποκλείσεις καταδεικνύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι ενδεχομένως βιώσιμο, ακόμη και με «κούρεμα» 50%.

Στελέχη του ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δεν είναι πλέον έγκυρη με βάση τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις. «Για να είναι πλέον βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, είτε χρειάζεται μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, είτε επιπρόσθετα δάνεια από την Ευρώπη» δηλώνουν στην εφημερίδα.

«Το κούρεμα 50% ίσως πλέον να μην είναι αρκετό για να επαναφέρει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα με βάση τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» ανέφερε αξιωματούχος του Ταμείου στην Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στελέχη του ΔΝΤ επεξεργάζονται νέες οικονομικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Σύμφωνα με στέλεχος του ΔΝΤ, που δεν κατονομάζεται, το Ταμείο εξετάζει μια αυστηρότερη οικονομική αξιολόγηση από αυτή που περιλαμβάνεται στην πέμπτη έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε τον Νοέμβριο.

Πάγια πολιτική του ΔΝΤ για τα χρηματοδοτικά του προγράμματα είναι να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας που θα υποστηριχθεί με χρήματα του Ταμείου τουλάχιστον σε βάθος 12μηνου. Εν αναμονή μάλιστα του αιτήματος των ελληνικών Αρχών για υπαγωγή της Ελλάδας σε νέο πρόγραμμα το δημοσίευμα της Wall Street Journal έχει πρόσθετο βάρος για τις δρομολογούμενες εξελίξεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δικαίωμα αυτασφάλισης για τους απολυμένους ηλικίας 55-64 ετών...



Με αυτασφάλιση μπορούν να συμπληρώσουν ασφαλιστικό χρόνο και να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα οι απολυμένοι ηλικίας 55 έως 64 ετών, εφόσον παραμένουν άνεργοι για τρεις τουλάχιστον συνεχείς μήνες.
Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με τον...

πρόσφατο νόμο για την "αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας" (άρθρ. 66 του ν.3996/2011), με τον οποίο επεκτάθηκε προηγούμενη ρύθμιση για την προαιρετική ασφάλιση των μακροχρόνια ανέργων.

Με τον προηγούμενο νόμο (άρθρο 10 του ν. 2874/2000), τη δυνατότητα αυτή είχαν όσοι παρέμεναν άνεργοι για 12 τουλάχιστον μήνες και στους οποίους υπολείπονταν 5 έτη για να αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στο εξής, το δικαίωμα της αυτασφάλισης παρέχεται σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ηλικίας 55 έως 64 ετών που καταγγέλθηκε η σχέση εργασίας τους, (αορίστου χρόνου, εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης) και έχουν 15 χρόνια ασφάλισης (σε οποιονδήποτε φορέα) ή 4.500 ημέρες εργασίας, ανεξάρτητα με το αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του το ΙΚΑ, παρέχει διευκρινίσεις για την εφαρμογή της διάταξης, η οποία αφορά την κύρια και την επικουρική ασφάλιση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για να μπορέσουν οι απολυμένοι να υπαχθούν στη διάταξη θα πρέπει:

α) Να είναι άνεργοι επί 3 τουλάχιστον συνεχείς μήνες, να παραμένουν άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά μήνα.

β) Να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης και να μην έχουν υπερβεί το 64ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία.

γ) Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση να μην είναι ανάπηροι κατά την έννοια του άρθρου 28 παρ. 5 στοιχ. β΄ του Α.Ν 1846/51, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση με τις διατάξεις του άρθρ. 27 παρ. 1 περ. 5β του ν. 1902/90, δηλ. να μην έχουν ασφαλιστική αναπηρία άνω το 67%.

δ) Ο υπολειπόμενος χρόνος για την συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης για την θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. να μην υπερβαίνει τα 5 χρόνια (1500 ημέρες).

Σύμφωνα με το νόμο, η άσκηση του δικαιώματος αυτού μπορεί να γίνει μέσα σε 60 ημέρες από την απόλυση, ενώ η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση, λήγει στις 31.12.2012....



Read more...

Αντιδρά ο εμπορικός κόσμος στη νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ

Επικρίσεις για το υπουργείο Περιβάλλοντος


(Φωτογραφία: Icon )


Aθήνα
Kατηγορηματικά αντίθετος στις επερχόμενες αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΣΕΕ ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ο φόβος και ο τρόμος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 9,2% συν 3% στο τέλος ΑΠΕ είναι τουλάχιστον προκλητική και εκτός χρόνου και τόπου», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου θα ήταν προτιμότερο το υπουργείο Περιβάλλοντος αντί να αλλάζει τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΗ να αλλάξει οικονομική πολιτική, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τρεις νέες συλλήψεις επιχειρηματιών για χρέη...



www.kentrinews.gr
Άλλες τρεις συλλήψεις επιχειρηματιών για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης.
Αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας συνέλαβαν τους συνέταιρους ...
καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια- καφέ μπαρ- υπηρεσίες τροφοδοσίας) που λειτουργούσε στη Στοά Μοδιάνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τρεις άνδρες, ηλικίας 39, 41 και 42 ετών, η οφειλή των οποίων προς το Δημόσιο αγγίζει συνολικά τις 900 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, το ύψος του χρέους για τον 39χρονο και τον 42χρονο ανέρχεται σε 289.166,86 ευρώ για τον καθένα και σε 312.144,85 ευρώ για τον 41χρονο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που τους απήγγειλε την κατηγορία της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση.

Ο 39χρονος και ο 42χρονος παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία. Για τον τρίτο θα οριστεί δικάσιμος από το Εφετείο, λόγω ειδικής δωσιδικίας, καθώς πρόκειται για δικηγόρο.



Read more...

Λουκέτα σε φορείς του Δημοσίου για τη μείωση του ελλείμματος ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Το κλείσιμο των φορών θα συνεπάγεται και απόλυση για τους εργαζομένους
Το κλείσιμο των φορών θα συνεπάγεται και απόλυση για τους εργαζομένους (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Λουκέτα σε μια σειρά από φορείς του Δημοσίου που κρίθηκε ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο.

Το 2012 θεωρείται χρονιά - ορόσημο για την επιβίωση της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ. Ωστόσο, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι για την Ελλάδα, η πραγματική ανάκαμψη θα αργήσει αρκετά χρόνια. «Μιλάμε για το 2020, ίσως και αργότερα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στα «Νέα».

Η τρόικα επιστρέφει στις 16 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, διάρκειας ως το 2014, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση. Περίπου 89 δισ. ευρώ θα φτάσουν στα ταμεία του Δημοσίου ως τα μέσα Μαρτίου, αν όλα πάνε καλά και κλείσει η συμφωνία, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ετοιμάζει τη δική της εκδοχή περικοπής δαπανών, η οποία προκρίνει το κλείσιμο των φορέων εκείνων που δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο, όπως επισημαίνεται.

Ωστόσο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ.Ρέππας, επαναλαμβάνει, όπως αναφέρει «Το Έθνος», ότι η περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις, σημειώνοντας ότι κανένας δεν το έχει ζητήσει επισήμως.

Τόνισε, όμως, την ανάγκη «να περάσουμε από την απαξίωση στην καταξίωση της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά όχι ερήμην των υπαλλήλων και των πολιτών», προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση δεν θα έχει καμία τύχη αν δεν είναι πρωτοστάτες οι εργαζόμενοι».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε απεργία προχωρούν οι γιατροί την επόμενη εβδομάδα, κλειστά και τα φαρμακεία

Με κινητοποιήσεις ξεκινά το 2012


(Φωτογραφία: AΠΕ )


Αθήνα
Με απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας θα μπει το 2012, καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών με στόχο τον περιορισμό της αντίστοιχης δαπάνης.

Ειδικότερα, οι γιατροί απεργούν από τη Δευτέρα 2 έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) τονίστηκε ότι για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

«Οι γιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους απαιτώντας την αναστολή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ για τουλάχιστον ένα τετράμηνο μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες της λειτουργίας του και την εφαρμογή των θέσεων του ΙΣΑ για συλλογική σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση, δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους και ελεύθερη επιλογή γιατρού. Απαιτούν την άμεση εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ στους συμβεβλημένους με το Ταμείο γιατρούς που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια για τις οποίες ο ΙΣΑ ετοιμάζει μηνυτήριες αναφορές και αγωγές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία τη Δευτέρα και την Τρίτη, 2 και 3 Ιανουαρίου. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται κυρίως για τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον μείωση 1,5%, η οποία θα γίνεται κλιμακωτά. Η δεύτερη μείωση αφορά φαρμακεία τα οποία κάνουν τζίρο 40.000 ευρώ και άνω τον μήνα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...