Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Σε «αποθήκες» παιδιών κινδυνεύουν να μετατραπούν οι παιδικοί σταθμοί

newpost.gr








ΠΟΕ-ΟΤΑ: Σε «αποθήκες» παιδιών κινδυνεύουν να μετατραπούν οι παιδικοί σταθμοί
«Η αύξηση του ωραρίου εργασίας για το προσωπικό των παιδικών και βρεφικών σταθμών, που εντάσσεται στη γενικότερη ρύθμιση της κυβέρνησης για διεύρυνση του ωράριο εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, από τις 37,5 στις 40 ώρες, υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών και δημιουργεί νέες, δυσμενείς επιπτώσεις στο εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον όλων των εργαζομένων».


Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν σήμερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΠΟΕ-ΟΤΑ, και το προεδρείο του Επιστημονικού Συνδέσμου των Παιδαγωγών Προσχολικής Αγωγής «Πανελλήνιος Σύλλογος Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ», ΠΑΣΥΒ-Ν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Θέμα της συνέντευξης ήταν η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των ωρών εργασίας, από 30 σε 40, στο παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό προσωπικό των παιδικών σταθμών. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι "σε μία περίοδο που η ανεργία καλπάζει, προκαλεί ερωτήματα η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης, η οποία προφανώς συνδέεται με επικείμενες απολύσεις, σε πρώτη φάση συμβασιούχων».

Μάλιστα, τα μέλη του προεδρείου του ΠΑΣΥΒ-Ν τεκμηρίωσαν επιστημονικά την υποβάθμιση της ποιότητας παροχών στην προσχολική αγωγή από την αύξηση του ωραρίου εργασίας, λέγοντας ότι «η προσχολική αγωγή είναι μέρος της γενικής εκπαίδευσης και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της, διότι κατά τη διάρκεια αυτής, όπως έχει αποδειχθεί, διαμορφώνεται το 50% της προσωπικότητας και το 33% της συνολικής νόησης του ανθρώπου».

Οι εργαζόμενοι διατύπωσαν την άποψη ότι το "εξάωρο εργασίας στους παιδικούς σταθμούς δε θεμελιώθηκε τυχαία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ευαίσθητο ρόλο και το δύσκολο έργο του παιδαγωγού και έχει άμεση σχέση με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του. Η επιβάρυνση του παιδαγωγού με πολλές ώρες εργασίας θα έχει αρνητικές συνέπειες στο παιδαγωγικό έργο του, και η αύξηση κατά 10 ώρες την εβδομάδα του ωραρίου θα εξαντλήσει τα αποθέματα του εκπαιδευτικού, τη στιγμή που οι απαιτήσεις της σύγχρονης αγωγής γίνονται ολοένα και υψηλότερες".

Τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και ο ΠΑΣΥΒ-Ν, ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «παρκινγκ» και μελλοντικά σε «αποθήκες» παιδιών. Εκφράζοντας, μάλιστα, την αντίθεσή της στη διεύρυνση του ωραρίου για το προσωπικό των ΟΤΑ, και ειδικότερα για το παιδαγωγικό προσωπικό, η Ομοσπονδία αποφάσισε και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, 6 Μαΐου 2011, με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας των μάχιμων παιδαγωγών στην πλατεία Συντάγματος, και διοργανώθηκε από τον ΠΑΣΥΒ-Ν και την στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Για κατάργηση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα των παιδικών σταθμών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η πλειοψηφία των νομικών προσώπων των δήμων που συνενώθηκαν έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, καθώς διαπιστώνονται σημαντικά λειτουργικά προβλήματα.

Σήμερα, Δευτέρα 9 και αύριο Τρίτη 10 Μαΐου 2011, όλοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς των ΟΤΑ πραγματοποιούν 48ωρη πανελλαδική απεργία. Για αύριο, στις 11.00 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα) και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011, όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, και στο συλλαλητήριο, στις 11.00 το πρωί, στο Πεδίον του Άρεως.

Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις, που αφορούν στην προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου εργασίας των παιδαγωγών στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, και προσκάλεσε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, να συνταχθούν σε κοινό αγώνα αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από την υποβάθμιση της ποιότητας παροχών στην προσχολική αγωγή, καθώς εκτιμάται ότι επόμενος "στόχος" θα είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

Read more...

Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση μετά την «έκρηξη» Λοβέρδου

Άτυπο υπουργικό συγκαλεί την Τρίτη ο Γιώργος

http://img.protothema.gr/7212DD2CB4CABB44D2AD7F92AC5C9AF6.jpg
Παραφράζοντας τον τίτλο της ταινίας, που έδωσε Όσκαρ σε Νίκολσον και Χαντ, θα μπορούσε να πει κανείς για την κυβέρνηση ότι «χειρότερα δεν γίνεται».

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί αποσβολωμένο τις τελευταίες ώρες τα όσα συμβαίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ιδίως μετά τη σκληρή κριτική του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για τη συνολική πορεία της κυβέρνησης και τις αιχμές του για παραίτηση.

Ταυτόχρονα, έχει να διαχειριστεί την έντονη δυσφορία πολλών υπουργών για τους μυστικούς χειρισμούς και τις κινήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να κινείται εντελώς αποκομμένος από τα συλλογικά όργανα, δίνοντας λογαριασμό μόνο στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Το Μαξίμου κάλυψε τον κ. Λοβέρδο, προσπαθώντας να περιορίσει τη φημολογία περί δραματικών αλλαγών στην κυβέρνηση, όμως τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου κατάσταση αναταραχής και αβεβαιότητας.

Προς τον πρωθυπουργό υπάρχουν και εισηγήσεις να γίνει αμέσως δεκτή η παραίτηση, που ουσιαστικά υπέβαλε δημοσίως ο κ. Λοβέρδος, αλλά προς το παρόν κυριαρχούν πιο ψύχραιμες φωνές.

Μέσα στο κλίμα αυτό και με τις εξελίξεις στην οικονομία να είναι καταιγιστικές από αρνητικά μηνύματα, ο κ. Παπανδρέου συγκαλεί για την Τρίτη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι όλα είναι ανοιχτά, καθώς στο τραπέζι έχουν τεθεί όλα τα ζητήματα: από τον ανασχηματισμό τις αμέσως επόμενες ημέρες, έως επανασχεδιασμό πολιτικών κινήσεων, όπως το να ζητηθεί για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας συναίνεση και αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που οδηγεί πιθανότατα σε εκλογές.

Read more...

Απεργία!

http://www.gsee.gr/userfiles/image/2011_saloni_news/apergies/AFISSA_2_s.jpg
Read more...

Τηλεφώνημα Γιουνκέρ στον Σαμαρά...


Όχι στη ΝΔ σε "συναίνεση" προς την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα

Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΜΟΝΟ στο PRESS-GR

Πυκνώνουν οι πολιτικές διεργασίες προς όλες τις κατευθύνσεις για την κατάσταση στην οικονομία. Η ΝΔ διαψεύδει ότι δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη για να δώσει «συναίνεση» στα νέα μέτρα και δηλώνει ότι δεν χρειάζονται 180 βουλευτές για να ψηφιστούν.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πάντως, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και...
τον βολιδοσκόπησε για τη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Read more...

Ρουμπινί: “Σε πέντε χρόνια εκτός ευρώ Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία”

papaioannou.

Εξοδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια βλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί ο οποίος είχε γίνει δεκτός και στο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ειδικά για την Ελλάδα υποστηρίζει ότι ήδη πέρασε το κατώφλι…

Την προοπτική της εξόδου από το ευρώ την θεωρεί περίπου αναπόφευκτη διότι δεν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει μια ομαλή αναδιάρθρωση στο χρέος των περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης (Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας) το οποίο θεωρεί ότι τελικά δεν θα είναι βιώσιμο. Γι αυτό το λόγο και θα ενταθούν οι πολιτικές πιέσεις για την έξοδο τους από το ευρώ για να να μην παρασύρουν ολόκληρη την ευρωζώνη, όπως υποστηρίζει.


Read more...

Ανοιχτό αφήνει η Κομισιόν το ενδεχόμενο νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα

Υπό εξέταση και η μείωση επιτοκίου

H αναμνηστική δραχμή έξω από το δημαρχείο της Αθήνας
H αναμνηστική δραχμή έξω από το δημαρχείο της Αθήνας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η ΕΕ εξετάζει να μειώσει τα επιτόκια στα δάνεια προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ενώ επεξεργάζεται και δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, εν μέσω χαοτικών προσπαθειών να αποφευχθεί ανώμαλη αναδιάρθρωση χρέους.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει να ληφθεί εντός εβδομάδων μία απόφαση μείωσης των επιτοκίων της Ιρλανδίας, ώστε να γίνει περισσότερο βιώσιμο το χρέος της χώρας.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει τις προσπάθειες της νέας ιρλανδικής κυβέρνησης να πετύχει χαμηλότερα επιτόκια, πιέζοντας το Δουβλίνο να απεμπολήσει το βέτο του στο ζήτημα της φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη.

Υψηλόβαθμος Γερμανός κυβερνητικός βουλευτής είπε ότι περαιτέρω μείωση του επιτοκίου στα δάνεια της Ελλάδας, που έχει ήδη μειωθεί τον Μάρτιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, θα ήταν δικαιολογημένη εάν συνοδευτεί από νέες μεταρρυθμίσεις.

Ο Μίκαελ Μάιστερ, εκπρόσωπος δημοσιονομικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ( (CDU) της καγκελαρίου, τάχθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Mάρτιν Κοτάους, είπε σε συνέντευξη τύπου: «Προς το παρόν δεν υπάρχει συζήτηση για επιμήκυνση των πληρωμών ή την μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη η Ανγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Ανοησία η ελληνική έξοδος από το ευρώ»

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν υπήρξε, ούτε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη» τόνισε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Να λάβετε σοβαρά υπόψη τις διαψεύσεις, μία τέτοια πληροφορία δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στο επίμαχο δημοσίευμα, που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές.

Ως «τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική ανοησία» σχολίασε το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την Τρίτη απολογούνται οι συλληφθέντες για τη θανάσιμη καταδίωξη στου Ρέντη

Έλαβαν προθεσμία

Αστυνομικοί στον τόπο της τραγωδίας
Αστυνομικοί στον τόπο της τραγωδίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Προθεσμία για να απολογηθούν το πρωί της Τρίτης έλαβαν από τη 16η Τακτική Ανακρίτρια οι δέκα από τους δώδεκα συλληφθέντες για την υπόθεση της ληστείας στο Μενίδι, που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίωξη και τη συμπλοκή στου Ρέντη, που κόστισε τη ζωή σε δύο νεαρούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Δύο από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, που βαρύνονταν για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση, απολογήθηκαν τη Δευτέρα και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, και οι 3 από τους 4 που βαρύνονται με τη δολοφονία των αστυνομικών, θα λογοδοτήσουν την Τρίτη.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, περιλαμβάνονται στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κατηγορουμένων από την οποία προέκυψε και η κίνηση κατόχων κινητών από Μενίδι προς Ρέντη, εν συνεχεία στη Λαχαναγορά και ακολούθως στο σπίτι, ενός εκ των τεσσάρων που μετείχαν στο «μακελειό» στη Βαρυμπόμπη.

Προκύπτει επίσης ότι περιέθαλψε γιατρός τον τέταρτο καταζητούμενο της ομάδας, που ήταν στο τζιπ, από το οποίο άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών.

Ένας μάλιστα από την ομάδα των αστυνομικών έχει αναγνωρίσει έναν από τους τέσσερις.

Οι δύο κατηγορούμενοι για την δολοφονία των αστυνομικών προανακριτικά δεν αναφέρουν τίποτα, ενώ ο τρίτος αρνείται πως πυροβόλησε κατά μελών της ομάδας ΔΙΑΣ και κατονομάζει άλλους συγκατηγορουμένους του.

Πλην της δίωξης για την δολοφονία των αστυνομικών και της απόπειρας ανθρωποκτονιών σε βάρος άλλων αστυνομικών, η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορά επίσης τα κακουργήματα της ληστείας και της εγκληματικής οργάνωσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ


"Δεν έχει τεθεί υπόψιν του ΟΑΕΔ κάποια αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα που χορηγεί" δήλωσε ο διοικητής του, Ηλίας Κικκίλιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Όπως είπε, το μόνο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί αφορά στο επίδομα των μακροχρόνια...
άνεργων με τεκμαρτό υπολογισμό του εισοδήματός τους μετά τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.
Συμπλήρωσε πως επανεξετάζεται η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για να μην χάσουν το επίδομα μακροχρόνια άνεργοι.
Επίσης ανακοίνωσε πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στο οποίο συμμετέχουν αρχικά οκτώ εταιρείες χορηγώντας εκπτώσεις σε ανέργους.
Read more...

ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΛΑ ΣΗΜΙΤΗ ('93-'96) ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Αρχίζει και παίρνει κεφάλι για τη μετα-Παπανδρέου εποχή. Μουδιασμένοι σήμερα οι δελφίνοι που θα ήθελαν να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του Χαλίφη. Περισσότερο μουδιασμένοι όμως οι Ραγκούσης και Χρυσοχοίδης. Στις εκλογές θα τον έχουν αντίπαλο και οι δυο στην...
Β΄ Αθηνών. Να περάσουν τον Λοβέρδο σε ψήφους αποκλείεται. Τώρα όμως χάνουν και σε επίπεδο επικοινωνίας. Κυρίως όμως στην παραγωγή πολιτικής. Γιατί ο Λοβέρδος όταν βουλιάξει το καράβι θα λέει ότι αυτός τα έλεγε από νωρίς. Και είχε παραδώσει την παραίτησή του, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή. Έξυπνος παίκτης. Ακολουθεί την στρατηγική του Σημίτη στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993-96).
Read more...

Για σπατάλη-μαμούθ καταγγέλλει η ΟΛΜΕ το υπουργείο Παιδείας

newpost.gr
Για σπατάλη-μαμούθ καταγγέλλει η ΟΛΜΕ το υπουργείο Παιδείας
Για άσκοπες σπατάλες ύψους 800.000 ευρώ συνολικά, καταγγέλλει η ΟΛΜΕ το υπουργείο Παιδείας με επιστολή της στην Κομισιόν. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης επισημαίνει ότι το υπουργείο συνεχίζει να μοιράζει προκλητικά τεράστια κονδύλια του ΕΣΠΑ για δράσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την ποιότητα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.


«Την ώρα που ο χώρος της εκπαίδευσης υφίσταται τα αποτελέσματα μιας πρωτοφανούς λιτότητας και περικοπών στα στοιχειώδη, είναι πρόκληση και σκάνδαλο να σπαταλώνται χρήματα σε άχρηστες δράσεις, συμβούλους, ταξίδια, ημερίδες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, να δίνονται αμοιβές σε ιδιωτικές εταιρείες» καταλήγει η επιστολή, που πήρε στα χέρια της η επίτροπος για θέματα παιδείας και πολιτισμού Αντρούλα Βασιλείου στις 5 Μαΐου, με θέμα την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σχολείο.

Η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να μοιράζει τεράστια κονδύλια για δράσεις που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Συγκεκριμένα, οι νέες καταγγελίες της ΟΛΜΕ αφορούν τις εξής περιπτώσεις:

-Προκήρυξη για αποτύπωση και αξιολόγηση των δημοσίων ΙΕΚ της χώρας, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ (ημερομηνία 21/4/2011, αρ. πρωτοκόλλου 5427).

-Προκήρυξη για αξιολόγηση και αποτύπωση επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ), είτε αυτές υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας είτε σε άλλο υπουργείο, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ (ημερομηνία 21/4/2011, αρ. πρωτοκόλλου 5426).

Και οι δύο προκηρύξεις απευθύνονται στο ΕΑΙΤΥ, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από τη Βουλή, το ΕΑΙΤΥ μετονομάζεται σε ΙΤΥΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογιών Υπολογιστών και Εκδόσεων).

Ακόμη, έρχονται τώρα στη δημοσιότητα στοιχεία για δράσεις που αφορούν το κομμάτι της δευτεροβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης (καταγραφή σχολείων και μαθητών), για την οποία το ΕΣΠΑ διέθεσε 343.150 ευρώ.

Πρόκειται για παλαιότερη προκήρυξη, με ημερομηνία 8/11/2010 και αρ. πρωτοκόλλου 21975, και έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα στις 9 Δεκεμβρίου 2010.

Να σημειωθεί ότι, για την αποτύπωση της κατάστασης στην τεχνική εκπαίδευση, υπάρχει ήδη έτοιμο υλικό. Είναι η λεγόμενη «ηλεκτρονική εσχάρα αποτύπωσης» των σχολείων που είχε φτιάξει το ΚΕΕ πριν από μερικά χρόνια, υπό την προεδρία μάλιστα του σημερινού γενικού γραμματέα του υπουργείου, Β. Κουλαϊδή.

Το νέο στοιχείο που έρχεται στο φως, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, είναι οι επιμέρους δράσεις της συγκεκριμένης προκήρυξης. Από τα 343.150 ευρώ, τα 218.000 ευρώ προορίζονταν για αμοιβές προσωπικού, άμεσου και έμμεσου, τα 59.000 ευρώ, για πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα τη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι η ημερίδα έγινε μέσα σε αίθουσα του υπουργείου Παιδείας στις 8 Δεκεμβρίου του 2010, με απουσία μάλιστα της ΟΛΜΕ, η οποία -όπως κατήγγειλε τότε- δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει, παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει για το θέμα αυτό τεκμηριωμένες προτάσεις.

Κατά τη διάρκειά της, που έγινε παρουσία διευθυντών τεχνικών λυκείων και υπηρεσιακών παραγόντων της εκπαίδευσης, η Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε τη δημιουργία Τεχνολογικού Λυκείου, το οποίο θα ενσωματώσει τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ.

Τα υπόλοιπα 66.000 ευρώ δαπανήθηκαν για επισκέψεις σε επαγγελματικά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, με τις 14.000 από αυτά να πηγαίνουν για αγορά εξοπλισμού.




Πηγή: Ελευθεροτυπία

Read more...

Η χώρα θα περάσει δύσκολα, παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου

«Ουσιαστικά κοροϊδευόμασταν μεταξύ μας»

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Η χώρα περνάει, πέρασε και θα περάσει δύσκολα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την ώρα που αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι «μιλάμε για νέο πλαίσιο και νέους όρους», χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο μνημόνιο. Επίσης, έκανε λόγο για νέους δανειακούς πόρους.

«Θα περάσουμε δύσκολα»

Μιώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε: «Η χώρα περνάει, πέρασε και θα περάσει δύσκολα χρόνια, γιατί βασίστηκε σε ένα στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο, όπου ουσιαστικά κοροϊδευόμασταν μεταξύ μας. Θα περάσουμε δύσκολα».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει αισιοδοξία πως η χώρα θα τα καταφέρει. Επισήμανε επίσης, ότι «η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα, όπως όλα τα άλλα εγκλήματα και ακόμη περισσότερο» και πρόσθεσε ότι διαφωνεί με τους νομικούς κύκλους που δεν αποδίδουν στη φοροδιαφυγή αυτή τη σημασία.

Σημείωσε δε ότι «υπάρχουν αυξημένα κρούσματα διαφθοράς σε πολεοδομίες και εφορίες».

Όσον αφορά τις δράσεις του υπουργείου, ανέφερε ότι το βασικό πρότζεκτ είναι η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας παραδεχόμενος ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αυθαιρεσία στην επιβολή προστίμων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Βενιζέλος βιάζεται να επιστρέψει στο… Ζάππειο

newpost.gr
Ο Βενιζέλος βιάζεται να επιστρέψει στο… Ζάππειο
Η σπουδή με την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος σπεύδει το τελευταίο χρονικό διάστημα να δημοσιοποιεί τις απόψεις του για την οικονομία, αλλά και η επιμέλεια που επιδεικνύει στο να απαντάει στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ, δεν περνούν απαρατήρητες στο ΠΑΣΟΚ.

Για το δημοσίευμα του Spiegel που τάραξε τα νερά, ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε από τη Θεσσαλονίκη να δηλώσει “η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ. Ας ψάξουν αλλού αυτοί που θέλουν να ψάξουν προβλήματα και ευρωπαϊκούς παίκτες. Η πληροφόρηση είναι αξιόπιστη μόνο αν προέρχεται από τις επίσημες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης”.

Πριν λίγες μέρες, επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας σε συγκέντρωση αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας: «Ο Πρόεδρος της ΝΔ διολίσθησε σε μία παλαιοσυνδικαλιστική προσέγγιση όλων των θεμάτων, ενώ γνωρίζει τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τους λόγους που τη δημιούργησαν και έκανε σήμερα μία «ολική επαναφορά» των παλαιοκομματικών πρακτικών της παράταξής του στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον οποίον η ΝΔ, από αδράνεια, θεωρεί ως προνομιακό της χώρο».

Και λίγο νωρίτερα, δημοσιοποιώντας τα όσα είπε- ή σωστότερα περισσότερα από όσα πραγματικά είπε- σε κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κράτησε αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική.

Οι κινήσεις Βενιζέλου, πείθουν τα στελέχη της Ιπποκράτους ότι ο υπουργός Άμυνας, μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία κέρδισε το προσωνύμιο «ο καλός στρατιώτης Μπένι» επιδεικνύοντας κομματική πειθαρχία, αρχίζει να διαχωρίζει τη θέση του, προσεκτικά αλλά ευκρινώς.

Η επιλογή, αποδίδεται στην πρόθεση του υπουργού Άμυνας να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ, προετοιμαζόμενος για την μετά Γιώργο ημέρα, όποτε και αν έρθει αυτή.

Μόνον, που οι… άσπονδοι φίλοι του στην Ιπποκράτους, σημειώνουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος βιάζεται να επιστρέψει στο… Ζάππειο. Θέλουν να θυμίσουν έτσι, την ατυχή επιλογή του Ε. Βενιζέλου, μετά το ατυχές για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα του 2007, να δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος από το Ζάππειο, για να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στην υποψηφιότητά του, με το γνωστό αποτέλεσμα…

Read more...

48.811 νέοι ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό...



Τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης φτάνουν οι νέοι που επιθυμούν να εργαστούν σε χώρες του εξωτερικού. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές -η Ελλάδα έχει παράδοση στην εξαγωγή ανθρώπινου δυναμικού-, η αναζήτηση εργασίας όμως παρουσιάζει, όπως δείχνουν τα... στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σταθερά ανοδική πορεία και οι τελειόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων (και όχι μόνον αυτοί) που θέλουν να μεταναστεύσουν πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.
Την περασμένη χρονιά 48.811 νέοι Ελληνες έστειλαν βιογραφικά σημειώματα στην ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη αναζήτησης εργασίας Europass, ζητώντας εξάσκηση ή εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό.

Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της συγκεκριμένης κατάταξης και ο αριθμός κρίνεται ιδιαίτερα υψηλός, αν συγκρίνει κανείς τον πληθυσμό της Ελλάδας με τον αντίστοιχο της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Γαλλίας, που προηγούνται σε απόλυτο αριθμό αιτήσεων. Ακόμη κι αν η Ελλάδα ήταν πάντοτε μια πλούσια πηγή στελέχωσης εταιρειών ή πανεπιστημίων και οι Ελληνες επιστήμονες αλλά και οι εργάτες διέπρεπαν στην εργασία τους, είναι τέτοια η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που η τάση φυγής των νέων δεν μπορεί παρά να προκαλεί απογοήτευση.

Στις Βρυξέλλες

«Ακόμη κι αν ήθελα να μείνω στην Ελλάδα, οι πιθανότητες να βρω δουλειά είναι ισχνές», λέει ο Λευτέρης Ξενάκης, τελοιόφοιτος της σχολής Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφού έκανε τη στρατιωτική του θητεία, βρέθηκε στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές και αμέσως μετά «μετανάστευσε» στις Βρυξέλλες όπου βρήκε θέση ασκούμενου σε ιδιωτική εταιρεία. «Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, θα προτιμήσω να συνεχίσω εδώ» λέει. «Οσο και αν οι Βρυξέλλες αποτελούν "μαγνήτη" για όσους αναζητούν εργασία στις πολιτικές και νομικές επιστήμες και υπάρχει σχετικός συνωστισμός, υπάρχουν οι υποδομές» λέει.

Η Ολγα Τόκη, τελειόφοιτη Νομικής Αθηνών και μεταπτυχιακών στο Εμπορικό Δίκαιο και στο Δίκαιο Ανταγωνισμού στο Humbolt του Βερολίνου, είναι έτοιμη για μετανάστευση. «Ισως στη Γερμανία, ίσως αλλού».

«Στην Ελλάδα, εκτός από υπερπληθυσμό δικηγόρων, παρατηρούμε μια γενικότερη απαξίωση του νομικού -τα γραφεία προσφέρουν δουλειά αγγαρείας για μισθούς πείνας, αλλιώς απαιτούν σημαντική προϋπηρεσία» τονίζει. «Ο τελειόφοιτος βρίσκεται σε αυτό το μεταίχμιο και σχεδόν "υποχρεώνεται" να ψάξει για δουλειά έξω». Για τη νεαρή δικηγόρο η Ευρώπη ίσως είναι εξίσου ή και περισσότερο ακριβή από την Ελλάδα, αλλά «οι μισθοί είναι ανάλογοι και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την Ελλάδα».

Στις ΗΠΑ

Κάποιοι άλλοι «τραβάνε» για ακόμη παραπέρα. Ο Μάνος Χ., που τελείωσε δύο σχολές στην Αθήνα (Νομική και Πολιτικές Επιστήμες), δοκίμασε τις δυνάμεις του σε πρόγραμμα stage στο Βέλγιο. Τώρα ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία και δεν θα διστάσει να περάσει τον Ατλαντικό για μεταπτυχιακές σπουδές στο Berkley. «Αν και προέρχομαι από οικογένεια που υπόσχεται επαγελματική "συνέχεια", έτσι όπως βλέπω τα πράγματα θα προτιμήσω να ρισκάρω στις ΗΠΑ», τονίζει. «Εκεί, παρ' όλα τα μειονεκτήματα, η εργασία ανταμείβεται, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει εδώ, και η αξιοκρατία εξακολουθεί να λειτουργεί σε σημαντικό βαθμό» συμπληρώνει.

Οι παραπάνω τρεις περιπτώσεις αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά πως η χώρα αδυνατεί να συγκρατήσει το «βαρύ» πυροβολικό της. Νέους ανθρώπους με σημαντικές σπουδές και δίψα για διάκριση. Η πολιτεία παρακολουθεί με αμηχανία. Μήπως όμως, όπως παρατήρησε ο ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανικολάου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αναζήτηση εργασίας μέσω της διαδικτυακής πύλης Europass από νέους των χωρών της Ευρώπης, «χρειάζονται πολιτικές συγκράτησης, ευκαιριών και επένδυσης του ειδικευμένου δυναμικού της χώρας;». Το ζήτημα είναι πότε θα εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές και το κυριότερο, από ποιον...


Read more...

«Ξορκίζουν» τις πρόωρες εκλογές στην ΝΔ

newpost.gr
«Ξορκίζουν» τις πρόωρες εκλογές στην ΝΔ
Χωρίς να έχει πρόθεση να διαφοροποιήσει τη σταθερή θέση του ότι το αίτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αποτελεί στην παρούσα φάση ανεύθυνη επιλογή, αναμένεται να εμφανιστεί στην παρουσίαση του «Ζαππείου ΙΙ» ο Αντώνης Σαμαράς.

Επιτελείς της Συγγρού αποδίδουν τα σενάρια περί αλλαγής στάσης του Προέδρου της ΝΔ σε «μιντιακή σπέκουλα» που έχει ως στόχο να αποδυναμώσει το προφίλ της υπεύθυνης πολιτικής παρουσίας, που επιχειρεί να οικοδομήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζουν με πολλή επιφύλαξη δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα και φέρνουν την ΝΔ να παραμένει αρκετά πίσω από το ΠΑΣΟΚ ενώ φαίνεται ότι δεν παρασύρονται και από έρευνες οι οποίες εκτιμάται ότι αναδεικνύουν τη ΝΔ σε πρώτη πολιτική δύναμη και πιθανώς γνωστοποιηθούν σήμερα αλλά και τα επόμενα 24ωρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπολογίζει τα μέγιστα στο «Ζάππειο ΙΙ» από το οποίο προσβλέπει στην πολιτική και δημοσκοπική ανάκαμψη του κόμματός του προσδοκώντας κυρίως να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό momentum που θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί υπέρ της ΝΔ. Κορυφαία στελέχη, εξ εκείνων που βρίσκονται εντός του Προεδρικού περιβάλλοντος τόνιζαν στο NP ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ, με τα παρόντα δεδομένα, δεν έχει σκοπό να παρεκκλίνει από τη γραμμή αποφυγής του αιτήματος πρόωρων εκλογών, ενώ το πολύ- πολύ θα περιοριστεί σε διαπιστώσεις για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και την ανακολουθία λόγων και έργων του Πρωθυπουργού.

Στόχος είναι, μέσω του «Ζαππείου ΙΙ» να καθοριστεί πλέον η πολιτικοοικονομική ατζέντα από την ΝΔ, οι προτάσεις της οποίας θα προσδιορίζουν το δημόσιο διάλογο, μέχρις ότου διαφανεί ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος. Ωστόσο, τα πάντα μπορεί να ανατραπούν ως και την τελευταία στιγμή, με δεδομένη την αυριανή έλευση των επικεφαλής της Τρόικας.

Read more...

Μπλόφα του Γιώργου προκάλεσε το δημοσίευμα του Spiegel!

newpost.gr
Μπλόφα του Γιώργου προκάλεσε το δημοσίευμα του Spiegel!
Μια εκδοχή που προκαλεί ανατριχίλα έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την προβοκάτσια του Spiegel σχετικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή με δική της πρωτοβουλία.


Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η Ελλάδα είναι αυτή που προκάλεσε το δημοσίευμα, με κοινή απόφαση Γ. Παπανδρέου- Γ. Παπακωνσταντίνου! Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών φέρονται να έστειλαν προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. που θα συμμετείχαν στην μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο, πιθανά σενάρια για την ελληνική οικονομία. Και μεταξύ αυτών (των σεναρίων) θέλοντας να μπλοφάρουν (!) έστειλαν και αυτό που προέβλεπε το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή!

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιλήφθηκε την ελληνική μπλόφα και στη συνέχεια, η πληροφορία διέρρευσε στο Spiegel (ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Σόιμπλε) και επήλθε η... πανωλεθρία.

Σύμφωνα με το ανατριχιαστικό δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας” ο Γ. Παπανδρέου, επανήλθε στη λογική του “περιστρόφου” με την παρότρυνση των ΗΠΑ που επιθυμούν να διεμβολίσουν την Ευρώπη.

Το σενάριο αυτό, επιβεβαιώνει έμμεσα ο Κρίστιαν Ράιερμαν, ο Γερμανός δημοσιογράφος του περιοδικού «Der Spiegel» που υπέγραψε το ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται στην έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που απευθύνθηκε στις γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές ζητώντας τις εκτιμήσεις τους σχετικά με ενδεχόμενη έξοδό μας από το κοινό νόμισμα.

«Στα μέσα της εβδομάδας κανονίστηκε η συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Ο λόγος ήταν ότι αρκετοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες ήξεραν και φοβούνταν πως η ελληνική κυβέρνηση σκεφτόταν την πιθανότητα να φύγει από την ευρωζώνη. Ήταν μια συνάντηση “συναγερμού” που επιβεβαιώθηκε από πηγές των Βρυξελλών και ανεπίσημα και από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτή η μυστική συνάντηση έλαβε χώρα στο Château de Vianden στο Λουξεμβούργο», υπογραμμίζει ο κ. Ράιερμαν.

Ενδεχομένως αυτός να ήταν και ο λόγος που η Ελληνική κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει και χρειάστηκε δύο ολόκληρες ώρες για να διαψεύσει ένα δημοσίευμα που αν δεν ήταν βράδυ Παρασκευής, με τις αγορές κλειστές, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στην χρεοκοπία.

Παραθέτουμε στη συνέχεια, το επίμαχο απόσπασμα του ρεπορτάζ της “Ελευθεροτυπίας” που υπογράφουν οι Δ. Π. Δήμας και Θ. Τσίτσας, ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη αντιστοίχως:

Νέο περίστροφο

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου πήγε να βάλει και πάλι το... «περίστροφο» στο τραπέζι, αλλά αυτό εκπυρσοκρότησε πριν καν προλάβει να το ακουμπήσει κάτω και, για άλλη μια φορά, οι σφαίρες πήραν τον ίδιον. Δηλαδή, όπως λέμε, «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» και παρ' ολίγον, μάλιστα, να οδηγήσει τη χώρα σε σοβαρές περιπέτειες...

Κατά μία βαρύνουσα άποψη, ο κ. Παπανδρέου «ή δεν έχει βάλει μυαλό ή εξακολουθούν να του το ξεσηκώνουν οι Αμερικανοί» και, για άλλη μια φορά, πήγε να τα βάλει με τους Γερμανούς. Αυτοί «διέγνωσαν» την μπλόφα του και, μέσω του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ», τον «έριξαν στο καναβάτσο». Κατόπιν, ο ίδιος και οι επιτελείς του έτρεχαν να τα μαζεύουν με διαψεύσεις πως η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να βγει από την ευρωζώνη και κατηγορούσαν για «προβοκάτσια» το περιοδικό, αλλά κατά βάθος ήξεραν πως έπεσαν στο λάκκο που οι ίδιοι έσκαψαν...

Συνομιλητής της «Ε» περιέγραψε το θρίλερ της περασμένης Παρασκευής σε μια φράση: «Σας ρεζίλεψαν. Προσπαθήσατε αρχικά να μπλοφάρετε ότι θα επιστρέψετε στη δραχμή και μετά η Καγκελαρία, με μια κίνηση τακτικής, έκανε τη διαρροή, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα εκβιάζει την ευρωζώνη. Βρεθήκατε στη θέση να διαψεύδετε τους πάντες...».

«Άραγε, ο Παπανδρέου θέλησε να το παίξει κορόνα-γράμματα;», αναρωτιούνται οι συνομιλητές της «Ε» και προσθέτουν ότι «προφανώς αυτός δεν διδάχθηκε κάτι από την προηγούμενη εμπειρία του, όταν απειλούσε τους Γερμανούς ότι θα πάει στο ΔΝΤ αν δεν δώσουν λεφτά στην Ελλάδα». Ήταν η εποχή του περίφημου περίστροφου πάνω στο τραπέζι. «Τότε και τώρα οι απειλές του έπεσαν στο κενό» κατά τους ίδιους κύκλους, και «επιπλέον, αν ο κ. Παπανδρέου δεν καταλαβαίνει την ευρωπαϊκή δυναμική των πραγμάτων, τότε οι συνθήκες δυσκολεύουν έτι περαιτέρω».

Υπόγειες διαβουλεύσεις

Επί τη ευκαιρία αυτών των σχετικών παρατηρήσεων, τίθεται ευλόγως και εγκύρως το ερώτημα κατά πόσον οι κινήσεις Παπανδρέου είναι αυτόφωτες ή ετερόφωτες, οπότε λογικά η σκέψη πηγαίνει στις υπόγειες διαβουλεύσεις που διατηρεί με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι, όπως έχει επισημανθεί στο παρελθόν από την «Ε», έχουν «δει» την Ελλάδα, επί των ημερών του σημερινού πρωθυπουργού, ως «σημαία ευκαιρίας» για να διεμβολίσουν την Ευρώπη και δη τους Γερμανούς.

Η «φωναχτή» στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, για τη μέσω του ελεγχόμενου από αυτούς ΔΝΤ στήριξη της Ελλάδας, είναι άκρως ενδεικτική και είναι αξιοσημείωτο το πόσον ο Γκάιτνερ και οι παρ' αυτώ έχουν καταστεί «προσβάσιμοι» στους επιτελικούς παπανδρεϊκούς κύκλους, μέσω του γνωστού πλέον... BlackBerry.

Read more...

Γ. Προβόπουλος: «Δίνουμε λαβή για σχόλια διεθνώς»

Συνάντησή του με τον Γιώργο Προβόπουλο

http://img.protothema.gr/CBA8B64D53C40E86A61EAD02A6766B3E.jpg
"Να πετύχουμε στο ακέραιο τους στόχους του προγράμματος και να κερδίσουμε την εκτίμηση και τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας", προκειμένου "να διακόψει η χώρα την επικίνδυνη φημολογία περί αναδιάρθρωσης, επιμήκυνσης κλπ", ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στο εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "ευκαιρία να κινηθεί (η κυβέρνηση) με τόλμη, με αποφασιστικότητα, με πειθώ και να καλύψει στο συντομότερο δυνατό χρόνο τις αποκλίσεις και τις καθυστερήσεις, που πράγματι υπήρξαν και δίνουν λαβή για αρνητικούς σχολιασμούς διεθνώς".

Ο κ. Παπούλιας, αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel" και στο γενικότερο κλίμα, ανέδειξε τις "ανελέητες επιθέσεις, πολλές φορές κατασκευασμένες και κάλεσε σε πανεθνική προσπάθεια".

Ψυχραιμία και σύνεση συνέστησε, από την πλευρά του, στους πολίτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας για "πονηρούς καιρούς", ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε "να ασχοληθούμε με τα μεγάλα και σοβαρά και όχι με τα μικρά και επουσιώδη".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νέο «χαστούκι» για την ελληνική οικονομία

Σε «B» μας υποβάθμισε η S&P

http://img.protothema.gr/0E2DC211D4548E0BB02A9487CA58D445.jpg

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «Β» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Standard & Poor’s, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί για περαιτέρω υποβάθμιση, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «B» από «ΒΒ-», τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε «C» από «B» και διατηρεί τη χώρα σε CreditWatch με αρνητικές επιπτώσεις. Η υποβάθμιση ήρθε μετά τα σενάρια των πιστωτών της Ευρωζώνης για παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων ύψους 80 δισ. προς την Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.

Η υποβάθμιση προκάλεσε αρχικά πτώση 2,36% στο Χρηματιστήριο, αλλά αργότερα τις πωλήσεις τις διαδέχθηκαν αγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώνει πτώση 0,32%, φθάνοντας πάλι τις 1.365 μονάδες. Το απότομο γύρισμα έδωσε την ευκαιρία για γρήγορα κέρδη. Στα 4,79 ευρώ η Εθνική, χάνει 2,64%.

«Χλιαρή» ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ

Με μία μάλλον "χλιαρή" ανακοίνωση αντέδρασε η κυβέρνηση στη νέα υποβάθμιση της χώρας. Αφού επί ενάμιση χρόνο σχεδόν καταδικάζει και απαξιώνει τους Οίκους Αξιολόγησης και μετά το φιάσκο του Σαββατοκύριακου με τις μυστικές συσκέψεις στο Λουξεμβούργο, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως η νέα υποβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s είναι ουσιαστικά αδικαιολόγητη, επειδή «έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου, που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν».

«Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας. Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά» καταλήγει η ανακοίνωση.
Read more...

«Δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου»

newpost.gr
«Δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου»
«Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Ανδρέα Λοβέρδου», ξεκαθαρίζουν στο NP στενοί κύκλοι του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Τα όσα δήλωσε ο υπουργός έχουν ήδη ειπωθεί σε συνεντεύξεις και σε παλαιότερες δηλώσεις του» τονίζουν.


Στενοί συνεργάτες του υπουργού επιχειρούν να δώσουν τέλος στα σενάρια παραίτησης του κ. Λοβέρδου καθώς νωρίτερα με δηλώσεις του έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του πρωθυπουργού επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές δεν έχω θέση».

Ωστόσο ο κ. Λοβέρδος ήταν ξεκάθαρος όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ευθέως εάν τα λόγια του υποδεικνύουν ότι θα επιθυμούσε να παραιτηθεί. «Εάν ήθελα να παραιτηθώ θα το έλεγα ανοιχτά και καθαρά όπως μιλώ πάντα για όλα τα θέματα».

O υπουργός Υγείας ήταν σαφής για τη συνυπευθυνότητα στις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά, λέγοντας ότι «καλό θα ήταν τα επικαιροποιημένα μνημόνια στο εξής και τα σχέδια νόμου που αφορούν την οικονομία θα πρέπει να τα συνυπογράφουν όλοι οι υπουργοί και όχι μόνο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, γιατί», όπως εξήγησε, «όλοι πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες για την πορεία της χώρας».

Τέλος, ανέφερε ότι στο πιο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο πρότεινε στους συναδέλφους του υπουργούς το 1 προς 5 που ισχύει για τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα να γίνει 0 προς 5, δηλαδή στο εξής να μην προσλαμβάνεται κανείς δημόσιος υπάλληλος για πέντε αποχωρήσεις.

Πεταλωτής: Ο κ. Λοβέρδος κάνει σημαντική δουλειά

Πλήρη κάλυψη παρέσχε στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που έλαβε χώρα λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη τύπου του υπουργού.

Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι "ο κ. Λοβέρδος κάνει σημαντική δουλειά", επισημαίνοντας παράλληλα το θετικό έργο που επιτέλεσε όταν ήταν στο υπουργείο Εργασίας, καταφέρνοντας να δώσει λύση στο Ασφαλιστικό.

Όσο για τη πρόταση του υπουργού Υγείας να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία και τις αποφάσεις με την τρόικα να τις εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «οι υπουργοί είναι γόνιμο να καταθέτουν τις προτάσεις και απόψεις τους και να υπάρχει διάλογος, οι αποφάσεις όμως λαμβάνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου διαμορφώνεται κοινή συνισταμένη».
Read more...

Ανταλλαγή των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα φαίνεται να προτείνει το Βερολίνο

Δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2016 ζητεί η Ελλάδα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα
Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολογιακών οφειλών της Ελλάδας επιθυμεί η Γερμανία.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου αναφέρει πως η Γερμανία επιθυμεί διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολογιακών οφειλών. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα για να γίνει αυτό απαιτείται η ανταλλαγή των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερες προθεσμίες εξόφλησης.

Σύμφωνα με την Welt για τους επενδυτές μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα μόνον εάν συνέπραττε και η ΕΚΤ. Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, η πρόταση του Βερολίνου δεν φαίνεται να έχει υποστηρικτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν να ακούσουν για αναδιάρθρωση, σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Die Welt, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έχει λάβει στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης. Ζητά επίσης τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, με δεδομένο ότι αυτά συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αθήνα ζητά δύο χρόνια παράταση, από το 2014 στο 2016, προκειμένου να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε ποσοστό κάτω του 3%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λιτότητα με σφραγίδα Τρόικας έως το 2017...

Αφού απέτυχε πλήρως η οικονομική πολιτική

http://img.protothema.gr/9905A7CE5C012459D0540D5494C0418F.jpg

Φουντώνει το παζάρι για τα ανταλλάγματα υπό τα οποία η Τρόικα ενδεχομένως να δώσει στην Ελλάδα τις διευκολύνσεις που ζητά, για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Μετά τα μυστικοσυμβούλια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο Λουξεμβούργο για την Ελλάδα , που άναψαν φωτιές στη χώρα μας σε ολόκληρη την ευρωζώνη, οι διεργασίες «τρέχουν» πλέον ταυτόχρονα σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, μέχρι τουλάχιστον την επόμενη σύνοδο Εurogroup, στις 16 Μαϊου, όπου πιθανότατα να ληφθούν και οι αποφάσεις που αναμένει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η Τρόικα συστήνει παράταση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής μέχρι το 2017, επειδή δεν «βγαίνουν» νωρίτερα τα νούμερα.

Την πρόταση για πρόγραμμα λιτότητας εξαετούς διάρκειας (2012-2117) θα συζητήσει η κυβέρνηση με τους αξιωματούχους της Τρόικας, που καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα. Ανοίγει έτσι «παράθυρο» και για νέες πιέσεις, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το τελικό πακέτο μέτρων ενδέχεται να ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ.

Την πρόταση για επιμήκυνση της ισχύος του Μνημονίου, πέραν του 2015 εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και Τρόικα με στόχο να επιμεριστούν τα βάρη, από την αναθεώρηση του ελλείμματος και του ΑΕΠ, με την προσδοκία να έχει επιστρέψει ως τότε και η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να διευκολυνθεί και η προσπάθεια που καταβάλει με θυσίες η χώρα.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα

Όπως ειπώθηκε στα παζάρια του Σαββατοκύριακου με τους εταίρους, η παράταση του μνημονίου κατά 2 (ίσως όμως και 4 χρόνια) , αν και μικρότερη από εκείνη της Ιρλανδίας, θα μεταφέρει πολλά από τα επώδυνα μέτρα σε περίοδο όπου η ελληνική οικονομία θα μπορεί να απορροφήσει, με μεγαλύτερη αντοχή τους κραδασμούς της προσαρμογής, σε σχέση με σήμερα, όπου η πραγματική οικονομία ασφυκτιά και ο εισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Την επέκταση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος λιτότητας κατά δύο ακόμη χρόνια, έως το 2017, πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας στην ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ύφεση.

Οι άνθρωποι της Τρόικας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θέλει τουλάχιστον μία εξαετία για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1% το 2017, αντί του 2015, που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.

Από τους ελέγχους που έκαναν στα δημόσια οικονομικά οι ελεγκτές της Τρόικας, συμπέραναν ότι οι Έλληνες δύσκολα θα καταφέρουν φέτος να ξεπεράσουν το σκόπελο του ελλείμματος και να μειώσουν το έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ, από 24,1 δισ. που έφτασε το 2010. Από τις προβολές σε έσοδα και δαπάνες που έκαναν οι τεχνοκράτες της τρόικας το έλλειμμα του 2011 κλείνει στο 9,4% έναντι στόχου 7,4%, που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Αθήνας.

Ως εκ τούτου απαιτείται μια επιπλέον προσαρμογή φέτος, λόγω της αναθεώρησης των σχεδιασμών, κατά 2,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι, εάν χρειαστεί θα λάβει φέτος πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ. Εάν όμως ληφθεί υπ όψιν ο «κανόνας ασφαλείας» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δηλ. μέτρα 3 δισ. ευρώ για προσαρμογή 1 δισ. ευρώ, τότε γίνεται ορατό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν, συνολικά, επιπρόσθετα πρόσθετα μέτρα 6,6 δισ. ευρώ, μόνο για φέτος!

Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι εκτιμήσεις της τρόικας ότι οι φετινές αστοχίες του προϋπολογισμού δεν θα επιτρέψουν την μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ και επαληθευτούν οι πρώτες εκτιμήσεις της για έλλειμμα της τάξης 9,5% - 10% του ΑΕΠ το 2011 τότε το δημοσιονομικό βάρος θα αυξηθεί κατά 4,5 δισ ευρώ επιπλέον για τη φετινή χρονιά

Οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα θα σημάνουν αναδιανομή των μέτρων στο πακέτο των 26 δισ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση για την περίοδο 2012-2015.

Ορισμένες παρεμβάσεις, που είχε προγραμματιστεί να γίνουν φέτος ή το 2012, ενδεχομένως να πάνε προς τα πίσω, από τη στιγμή που η κατάσταση στην αγορά με την ύφεση που πλήττει την οικονομία, δεν επιτρέπει περαιτέρω μέτρα.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών προτείνουν να αξιολογηθεί εκ νέου το πακέτο λιτότητας, προκειμένου να συνυπολογιστούν και τα δύο επιπλέον έτη προσαρμογής που θα δοθούν στην Ελλάδα.

Τι είδαν οι ελεγκτές

Στην επικαιροποίηση του Μνημονίου που θα ακολουθήσει, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις επιστολές των τεχνικών κλιμακίων, όπου παρουσιάζονται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Κατά πληροφορίες, «μελανά» είναι τα ευρήματα των ελεγκτών της τρόικας για την υστέρηση εσόδων: ήδη έχει ανοίξει «τρύπα» περί τα 2,3 δισ. ευρώ. Ακόμα και η αύξηση κατά 3,5% που σημείωσαν οι εισπράξεις τον Απρίλιο, δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις ανησυχίες της τρόικας, η οποία εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει με μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα φέτος: το τεχνικό κλιμάκιο διαπίστωσε αδυναμίες στην είσπραξη των εσόδων από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (εξαιτίας των αλλεπάλληλων παρατάσεων και των προβλημάτων στο Tαxisnet) αλλά και στους φόρους από τα ακίνητα (ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ) που έχει υπολογίσει για φέτος το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το τεχνικό κλιμάκιο βρήκε ότι δύο ασφαλιστικά ταμεία έχουν παραβιάσει τον κανόνα των δαπανών που δικαιούνταν να εγκρίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2011. Πρόκειται για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ που όπως κατέδειξαν τα στοιχεία είχαν 1,1 δισ. ευρώ περισσότερες δαπάνες.

Εφόσον δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την υποσημείωση στην έκθεση του τεχνικού κλιμακίου ότι «αν δεν υπάρξει έκτακτο πακέτο, το έλλειμμα του 2011 κλείνει στο 9,4%»!

Ιδιαίτερο βάρος θα δώσουν οι ξένοι και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για την είσπραξη των 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται έως το 2015.

Αναμένεται να ζητηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σιασφαλίσεις, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και σχέδια για την προώθηση των κινήσεων στον τομέα αυτό. Η Τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τονίσει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και μέχρι τον Ιούνιο το πρόγραμμα θα έχει δρομολογηθεί πλήρως.

Μεταξύ άλλων, η Τρόικα ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με καθιέρωση ελαστικού ωραρίου και πλήρη εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, εξορθολογισμό δαπανών στα νοσοκομεία, περικοπή αποδοχών στις ΔΕΚΟ και ταχύτερη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, επιτάχυνση του προγράμματος μετατάξεων από επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή ιδιωτικοποιούνται.

Ο έλεγχος ολοκληρώνεται την Τετάρτη 18 Μαΐου. Δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προηγούμενη συνέντευξη (σ.σ. τον Φεβρουάριο) και τη δυσφορία που προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι αποκαλύψεις των ξέων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ.

Read more...

Η τρόικα απαιτεί 45.000 απολύσεις στο Δημόσιο

newpost.gr
Η τρόικα απαιτεί 45.000 απολύσεις στο Δημόσιο
Το έλλειμμα κινείται εκτός στόχων, οι διαρθρωτικές αλλαγές έμειναν στα χαρτιά, οι αποκρατικοποιήσεις θα ξεκινήσουν, ξένη επένδυση δεν έγινε ούτε μία και η ύφεση τραβά την ανηφορά. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «καυτή πατάτα», για τους διεθνείς πράγοντες που υπέγραψαν το μνημόνιο.

Ο Ντoμινίκ Στρος Καν είναι ο πρώτος που είδε ότι ο φίλος του Γ. Παπανδρέου δεν έκανε τα πράγματα όπως του τα έλεγε. Ο φιλόδοξος γάλλος πολιτικός ήθελε να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας για να βάλει σφήνα στην ΕΕ το ΔΝΤ και ως όχημα για την προεδρία της Γαλλίας. Και μέχρι ενός σημείου το σχέδιο πήγαινε καλά. Όταν άρχισαν να καταφτάνουν στην Ουάσιγκτον τα κακά μαντάτα, οι σύμβουλοί του του είπαν να διαχωρίσει τη θέση του από την Αθήνα. Περιέργο δεν είναι που έφθασε στον Λάκη η κασέτα με μία συνέντευξή του που δεν παίχτηκε ποτέ σε γαλλικό κανάλι;

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ φεύγει από την ΕΚΤ, αλλά δε θέλει να είναι επί των ημερών του η στιγμή που ένα κράτος της ευρωζώνης θα κουρέψει τα ομόλογά του στέλντοντας στην κόλαση τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Προτιμά να κρατά άμυνα για να φθάσει η καυτή πατάτα στα χέρια του ιταλού διαδόχου του.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι ο μόνος που είχε επιφυλάξεις όταν η Ελλάδα πίεζε για το δάνειο των 110 δις. Για τη στάση του αυτή ο πρόεδρος της Επιτροπής άκουσε και κάτι “γαλλικά” από τον Γ. Παπανδρέου. Τώρα, όμως, δικαιώνεται. Η Αθήνα δεν κράτησε τις υποσχέσεις, απέτυχε και τώρα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι όλοι αντιμέτωποι με τον λογαριασμό. Γράφουν ζημιές ή μας δίνουν κι άλλα χρήματα; Νέα δάνεια για να πληρώσουμε τα παλιά;

Μέχρι στιγμής η απάντηση φαίνεται να είναι νέα δάνεια. Αλλά, αυτή τη φορά, οι πρόνοιες θα είναι δρακόντιες. Η Α. Μέρκελ το είπε ξεκάθαρα: “Δεν περνά από το κοινοβούλιο κι άλλη βοήθεια χωρίς η Ελλάδα να ματώσει”! Τι σημαίναι αυτό;

-Καμία θέση εργασίας δεν είναι διασφαλισμένη. Η τρόικα απαιτεί 45.000 απολύσεις ακόμη και υπαλλήλων αορίστου χρόνου. Από τις ΔΕΚΟ και τον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-Επίσης, απαγορεύει τις μετατάξεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από τις ΔΕΚΟ στο κράτος! Δε δέχεται ούτε καν στους ΟΤΑ και τις αυτοδιοικήσεις, δήμους και περιφέρειες.

-Ζητά νέο ασφαλιστικό με δραστικό περιορισμό των επικουρικών συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας, κατάργηση των περισσότερων κατηγοριών βαρέων και ανθυγιεινών και των πόρων υπέρ τρίτων.
Προτείνει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να συγχωνευθούν σε τρία.

Και μέσα σε όλα αυτά, μπαίνει θέμα… Σαμαρά! Σε μία προσπάθεια να στηριχθεί ο Γ. Παπανδρέου οι τροικανοί σκέφτηκαν να ζητήσουν από τη ΝΔ να βάλει πλάτη, όπως έγινε με την αντιπολίτευση στην Πορτογαλία. Ο πρόεδρος της ΝΔ δε θα πει όχι, αλλά θα θέσει τους όρους του. Που δεν είναι άλλοι από την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, το οποίο απέτυχε να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές. Με αποτέλεσμα τώρα να μη μας ζητάνε απλά να πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία, αλλά να τη βάλουμε και υποθήκη για τα νέα δάνεια!

Read more...

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΡΑΧ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Πολύ δύσκολη ημέρα η αυριανή. Και για το Χρηματιστήριο και για τις Τράπεζες. Εάν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αύριο θα είναι μια από τις δυσκολότερες ημέρες για την Ελληνική Οικονομία. Μέχρι...
πριν από λίγο δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να αποφευχθεί ο γενικευμένος πανικός. Αύριο όμως ίσως είναι πολύ αργά...
Read more...

Γερμανία: «Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ θα αποδυναμωθεί η Ευρώπη»...



Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε επέκρινε σήμερα τις φημολογίες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο απλώς θα... αποδυναμώσει την Ευρώπη.

«Δεν είμαι υπέρ αυτού (...) είμαι περισσότερο της αντίθετης άποψης» , δήλωσε ο Μπρούντερλε, στο περιθώριο μίας κομματικής συνάντησης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο Βερολίνο.

«Αντίθετα, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να ενισχύσουμε την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο Μπρούντερλε επεσήμανε άλλωστε ότι οι Ελληνες χρειάζονται χρόνο για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, γεγονός που δυσχεραίνεται από τις συνεχείς φημολογίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας και τώρα περί εξόδου από το ευρώ.

«Είναι ανοιχτό μυστικό ότι οι Ελληνες έχουν ένα δύσκολο δρόμο μπροστά τους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. «Οι καθημερινές φημολογίες οδηγούν απλώς σε νέες φημολογίες και αυτό δεν ενισχύει την Ευρώπη», πρόσθεσε.
BHMA


Read more...

Σύσφιγξη σχέσεων...


Σε καλό επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις Καραμανλή - Σαμαρά και τούτο προκύπτει από τις απόψεις που αντηλλάγησαν τις τελευταίες ημέρες για την ολοκλήρωση της οικονομικής πρότασης της Ν.Δ.

Πληροφορίες του...

parapolitika.gr αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε για ορισμένα ζητήματα φορολογικής και αναπτυξιακής πολιτικής και κοινοποίησε τις θέσεις του στον Σαμαρά.

Άλλωστε πολλές από τις προτάσεις χαμηλού ή μηδενικού κόστους που οδηγούν σε ανάπτυξη, προέρχονται από επιτελείς του Καραμανλή...



Read more...

Συνελήφθη και ο τρίτος δράστης του μακελειού στο Ρέντη

newpost.gr
Συνελήφθη και ο τρίτος δράστης του μακελειού στο Ρέντη
Ύστερα από έρευνες αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας του τρίτου δράστη της δολοφονίας των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην περιοχή του Ρέντη.





Πρόκειται για 24χρονο ομογενή που γεννήθηκε στη Ρωσία.



Σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές και αφού εντοπίστηκε στην περιοχή Αχαρνών, συνελήφθη.
Read more...