Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Νέο «χαστούκι» για την ελληνική οικονομία

Σε «B» μας υποβάθμισε η S&P

http://img.protothema.gr/0E2DC211D4548E0BB02A9487CA58D445.jpg

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «Β» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Standard & Poor’s, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί για περαιτέρω υποβάθμιση, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «B» από «ΒΒ-», τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε «C» από «B» και διατηρεί τη χώρα σε CreditWatch με αρνητικές επιπτώσεις. Η υποβάθμιση ήρθε μετά τα σενάρια των πιστωτών της Ευρωζώνης για παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων ύψους 80 δισ. προς την Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.

Η υποβάθμιση προκάλεσε αρχικά πτώση 2,36% στο Χρηματιστήριο, αλλά αργότερα τις πωλήσεις τις διαδέχθηκαν αγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώνει πτώση 0,32%, φθάνοντας πάλι τις 1.365 μονάδες. Το απότομο γύρισμα έδωσε την ευκαιρία για γρήγορα κέρδη. Στα 4,79 ευρώ η Εθνική, χάνει 2,64%.

«Χλιαρή» ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ

Με μία μάλλον "χλιαρή" ανακοίνωση αντέδρασε η κυβέρνηση στη νέα υποβάθμιση της χώρας. Αφού επί ενάμιση χρόνο σχεδόν καταδικάζει και απαξιώνει τους Οίκους Αξιολόγησης και μετά το φιάσκο του Σαββατοκύριακου με τις μυστικές συσκέψεις στο Λουξεμβούργο, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως η νέα υποβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s είναι ουσιαστικά αδικαιολόγητη, επειδή «έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου, που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν».

«Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας. Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: