Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ανταλλαγή των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα φαίνεται να προτείνει το Βερολίνο

Δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2016 ζητεί η Ελλάδα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα
Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολογιακών οφειλών της Ελλάδας επιθυμεί η Γερμανία.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου αναφέρει πως η Γερμανία επιθυμεί διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολογιακών οφειλών. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα για να γίνει αυτό απαιτείται η ανταλλαγή των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερες προθεσμίες εξόφλησης.

Σύμφωνα με την Welt για τους επενδυτές μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα μόνον εάν συνέπραττε και η ΕΚΤ. Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, η πρόταση του Βερολίνου δεν φαίνεται να έχει υποστηρικτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν να ακούσουν για αναδιάρθρωση, σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Die Welt, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έχει λάβει στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης. Ζητά επίσης τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, με δεδομένο ότι αυτά συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αθήνα ζητά δύο χρόνια παράταση, από το 2014 στο 2016, προκειμένου να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε ποσοστό κάτω του 3%.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: