Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ανοιχτό αφήνει η Κομισιόν το ενδεχόμενο νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα

Υπό εξέταση και η μείωση επιτοκίου

H αναμνηστική δραχμή έξω από το δημαρχείο της Αθήνας
H αναμνηστική δραχμή έξω από το δημαρχείο της Αθήνας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η ΕΕ εξετάζει να μειώσει τα επιτόκια στα δάνεια προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ενώ επεξεργάζεται και δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, εν μέσω χαοτικών προσπαθειών να αποφευχθεί ανώμαλη αναδιάρθρωση χρέους.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει να ληφθεί εντός εβδομάδων μία απόφαση μείωσης των επιτοκίων της Ιρλανδίας, ώστε να γίνει περισσότερο βιώσιμο το χρέος της χώρας.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει τις προσπάθειες της νέας ιρλανδικής κυβέρνησης να πετύχει χαμηλότερα επιτόκια, πιέζοντας το Δουβλίνο να απεμπολήσει το βέτο του στο ζήτημα της φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη.

Υψηλόβαθμος Γερμανός κυβερνητικός βουλευτής είπε ότι περαιτέρω μείωση του επιτοκίου στα δάνεια της Ελλάδας, που έχει ήδη μειωθεί τον Μάρτιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, θα ήταν δικαιολογημένη εάν συνοδευτεί από νέες μεταρρυθμίσεις.

Ο Μίκαελ Μάιστερ, εκπρόσωπος δημοσιονομικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ( (CDU) της καγκελαρίου, τάχθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Mάρτιν Κοτάους, είπε σε συνέντευξη τύπου: «Προς το παρόν δεν υπάρχει συζήτηση για επιμήκυνση των πληρωμών ή την μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη η Ανγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Ανοησία η ελληνική έξοδος από το ευρώ»

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν υπήρξε, ούτε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη» τόνισε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Να λάβετε σοβαρά υπόψη τις διαψεύσεις, μία τέτοια πληροφορία δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στο επίμαχο δημοσίευμα, που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές.

Ως «τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική ανοησία» σχολίασε το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: