Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

O TYΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

Κατάσχεση σπιτιού για κλήσεις στο παρκάρισμα!

Πειραιάς, σωτήριο έτος 2010 μ.Χ.


http://img.protothema.gr
Κατασχέσεις κατοικιών και απειλές προς δημότες που δεν έχουν πληρώσει πρόστιμα από παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. φαίνεται πως είναι η νέα μέθοδος που εφαρμόζει ο Δήμος Πειραιώς για να καταφέρει να μαζέψει ζεστό χρήμα για τα άδεια του ταμεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες δημότες του Πειραιά είδαν έκπληκτοι τους δικαστικούς επιμελητές να τους επιδίδουν παραγγελίες αναγκαστικής κατάσχεσης των κατοικιών τους, από το ταμείο εισπράξεων του Δήμου Πειραιά, για χρέη από κλήσεις!


Οι αρχές του Δήμου Πειραιώς, επικαλούμενες τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, απειλούν ευθέως τους οφειλέτες με κατάσχεση των σπιτιών τους των οποίων η αξία εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές που τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με νομικούς με τους οποίους μίλησε το protothema.gr, η ενέργεια αυτή του Δήμου είναι μεν σύννομη βάσει των σχετικών διατάξεων του Κ.Ε.Δ.Ε, αλλά οι αρχές στοιχηματίζουν στην απροθυμία και την άγνοια των οφειλετών να ζητήσουν την ακύρωση της κατάσχεσης από τα Δικαστήρια, μιας κατάσχεσης που για ένα τόσο ασήμαντο ποσόν, θα κρινόταν καταχρηστική.

«Έχουν φθάσει και σε εμάς τέτοιες καταγγελίες» δήλωσε στο protothema.gr, ο κύριος Βαγγέλης Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Δανειοληπτών. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο «ο λόγος που ο Δήμος Πειραιώς προβαίνει σε αυτήν την πρακτική είναι για να δημιουργήσει εικονικά έσοδα, ώστε η επόμενη Δημοτική Αρχή να μπορέσει να προχωρήσει σε διακανονισμούς δανείων, καθώς το πολιτικό κόστος για τον νυν Δήμαρχο είναι μηδενικό, καθώς δεν διεκδικεί εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο».

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αρχές του Δήμου Πειραιώς αρνούνται να προχωρήσουν σε συμβιβασμό για την αποπληρωμή των χρεών, προφανώς λόγω της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα έσοδα του Δήμου και απειλούν ουσιαστικά τους οφειλέτες, με πολυέξοδες δικαστικές διαμάχες και με άμεση κατάσχεση της οικίας τους. Αρκετοί δημότες μάλιστα που έλαβαν τις παραγγελίες κατάσχεσης των κατοικιών τους, διαμαρτυρήθηκαν στις δημοτικές αρχές πως δεν ειδοποιήθηκαν για τα χρέη τους, ώστε να τα αποπληρώσουν εμπρόθεσμα για να λάβουν την απάντηση από τον Δήμο Πειραιώς, πως τα ειδοποιητήρια είχε αναλάβει να τα παραδώσει ιδιωτική εταιρία.


Read more...

Διόρισαν στο ΔΣ του ΟΑΚΑ τον θείο πρωθυπουργικής συμβούλου...


...της Αίγλης Μπαλαμάτση που είχε διοριστεί από το παράθυρο στη Βουλή!

Από τον Σπύρο Αγγέλου

Σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεωργίου Νικητιάδη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 265/2.8.2010 διορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.) αποτελούμενο από τα κάτωθι μέλη:
1. Γρύλλη Λάζαρο του Δημητρίου (Δικηγόρο) ως Πρόεδρο και αναπληρωτή τον Ισμαήλο Γεώργιο Σπυρίδωνα.
2. Απόκη Δημήτριο του Ιωάννη (Δημοσιογράφο) ως Αντιπρόεδρο και αναπληρωτή τον Οικονόμου Αντώνιο του Θωμά.
3. Παραβαντή Γεώργιο του Κυριάκου (Δικηγόρο) ως Γραμματέα και...
αναπληρωτή τον Κοντογεώργη Αθανάσιο του Παναγιώτη.
4. Κωτσήρα Γεώργιο του Βασιλείου (υπάλληλο υπουργείου Οικονομίας) και αναπληρώτρια τη Χατζάκου Αικατερίνη του Δημητρίου…..
Γνωρίζετε ποιος είναι ο κύριος που υπογραμμίζω;
Είναι ο πρώτος θείος της Αίγλης Μπαλαμάτση, (αδελφός της μητέρας της) του γραφείου επικοινωνίας του πρωθυπουργού...
Διαβάστε περισσότερα για την Αίγλη Μπαλαμάτση εδώ.

Read more...

Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

.nooz.gr/
« Η ελληνική κοινωνία, στις δύσκολες μέρες που πέρασαν, επέδειξε εξαιρετική ωριμότητα. Από εδώ και πέρα, χωρίς να σημαίνει ότι η δουλειά έχει τελειώσει, μόνο καλύτερα μπορούν να γίνονται τα πράγματα, καθώς έχουν ήδη μπει οι βάσεις για μια νέα ώθηση στην οικονομία και για μια πιο δίκαιη κατανομή του μερίσματος της σωτηρίας της χώρας σε όσους σήμερα συνεισφέρουν», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Προαναγγέλλει αύξηση του ΦΠΑ σε «κάποια προϊόντα που βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, στον υψηλό».

«Εν όψει του προϋπολογισμού του 2011 και ακριβώς για να αποφύγουμε περαιτέρω επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, εξετάζουμε πολλές εναλλακτικές, ώστε να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2011 με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο ελληνικό νοικοκυριό», λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, θεωρεί ότι «οι στόχοι των φορολογικών εσόδων από κάθε πηγή για το 2010 δεν θα αποκλίνουν σημαντικά από τον προγραμματισμό μας».

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. «Κερδίζουν έδαφος οι ιδέες και οι προτάσεις που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια δίκαιη διευθέτηση των υποθέσεων οι οποίες αφορούν το παρελθόν και μπορούν να απελευθερώσουν πόρους», αναφέρει.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι δεν φαίνεται να προκύπτει πρόβλημα χρηματοδότησης των νέων συντάξεων και διαβεβαιώνει πως δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απομακρύνει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους: «Οι εξελίξεις διαψεύδουν όσους πίστευαν ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής καταφέρνουμε να περιορίσουμε τις δανειακές μας ανάγκες σημαντικά μέσα σε μόλις ένα έτος και ο στόχος της επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012 φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Αρα, όσο προχωράμε έτσι, η συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους θα απομακρύνεται, αντί να έρχεται πιο κοντά».

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το τριετές πρόγραμμα, που εφαρμόζεται, «δεν είναι μια "συνταγή" μείωσης του ελλείμματος, αλλά ένα συνεκτικό πλαίσιο λύσεων μεγάλων και διαχρονικών προβλήματων που υπήρχαν στην οικονομία μας. Προβλημάτων που ήδη αρχίζουμε να ξεπερνάμε, ώστε να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει και να δούμε ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση των εισοδημάτων».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, φτάνουν ξανά οι ελεγκτές της τρόικας - ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ- με στόχο την επιθεώρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών.

Read more...

«Βρέθηκαν» τα χρήματα για το δάσος της Πρέβελης


"H χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του δάσους της Πρέβελης και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων του οικισμού Γιαννού έχει ήδη εξασφαλιστεί", διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνα. Ο κ. Όθωνας απάντησε έτσι σε σχετική επιστολή της βουλευτού Ρεθύμνου (ΝΔ) Όλγας Κεφαλογιάννη, στην οποία έκανε λόγο για ολιγωρία της πολιτείας σχετικά με τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά την πρόσφατη πυρκαγιά.

Στην επιστολή του ο υφυπουργός αναφέρει: "Με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα από τον τοπικό Τύπο για την επιστολή που απέστειλε στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 η κα Κεφαλογιάννη προς το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ.Αθανάσιο Καρούντζο σχετικά με τη δήθεν κωλυσιεργία καταγραφής των ζημιών, που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πρέβελη και της εφαρμογής μέτρων προστασίας του οικισμού Γιαννιού. Καλό και φρόνιμο θα ήταν, προτού η κυρία Κεφαλογιάννη προβεί σε επιστολές εντυπώσεων, να έχει πρωτίστως ενημερωθεί για τα θέματα που καταγγέλλει με την επιστολή της και για τα όσα στοιχειώδη αφορούν το νομό που εκπροσωπεί. Συγκεκριμένα, την καλώ να ανατρέξει στην με αριθμό 804 απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που υπογράφηκε την 3η Σεπτεμβρίου 2010, πέντε δηλαδή ημέρες πριν την αποστολή της επιστολής της προς τον κ. Γενικό. Με έκπληξή της ίσως θα διαπίστωνε ότι στην απόφαση αυτή ο πρώην υφυπουργός κ. Αρναουτάκης εξασφάλισε έργα με αιτιολογία, "ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟIΚIΣΜΟΥ ΓΙΑΝΝIΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ (ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΙΟΤΟΠΟΥ ΠΡΕΒΕΛΗ) ΑΠΟ ΟΑΔΥΚ" πίστωσης 300.000 ευρώ, "ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΤΟΠΟΥ ΠΡΕΒΕΛΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΑΠΟ ΟΑΔΥΚ" πίστωσης 50.000 ευρώ, "ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΒΙΟΤΟΠΟΥ ΠΡΕΒΕΛΗ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΟΑΔΥΚ" πίστωσης 450.000 ευρώ, "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΙΟΤΟΠΟ ΠΡΕΒΕΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΑΠΟ ΟΑΔΥΚ" πίστωσης 50.000 ευρώ και τέλος "ΦΥΛΑΞΗ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΒΙΟΤΟΠΟΥ ΠΡΕΒΕΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΑΠΟ ΟΑΔΥΚ" πίστωσης 120.000 ευρώ. Δηλαδή σύνολο 970.000 ευρώ για έργα που αφορούν την αποκατάσταση και συντήρηση του κατεστραμμένου από την πυρκαγιά βιότοπου της Πρέβελης, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα στον οικισμό Γιαννιού". Ο κ. Όθωνας καταλήγει σημειώνοντας: "Δεν κατανοώ σε τι οφείλεται πραγματικά η παρέμβαση της κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη και δεν γνωρίζω τι είναι χειρότερο: η άγνοια ή ο λαϊκισμός;".-




Read more...

Παμπούκης: Επενδύσεις τώρα!

i-reportergr

"Δεν υπήρξαν αντιδράσεις, υπήρξαν παρατηρήσεις", υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Επενδύσεων Χρήστος Παμπούκης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις "αντιδράσεις υπουργών", σχετικά με το νομοσχέδιο για τις νέες επενδύσεις, το οποίο εγκρίθηκε, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη Θεσσαλονίκη. "Δεν υπήρχαν αντιδράσεις, υπήρξαν παρατηρήσεις και όταν είσαι σε ένα συλλογικό όργανο, είναι καλό πράγμα. Δε είναι αρνητικό. Εγώ θέλω τις παρατηρήσεις, μάλιστα για ένα νομό που έχει ''βασανιστεί'' πολύ σε επίπεδο διαβούλευσης", τόνισε ο κ. Παμπούκης, στο περιθώριο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι "σημασία έχει η αξία της παρατήρησης σαν αξία" και σημείωσε ότι "είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα σε θέματα προσέλκυσης επενδύσεων, διότι, σήμερα η επένδυση έχει μεγάλο κοινωνικό χαρακτήρα. Χάρη σ' αυτό θα υπάρξουν δουλειές, θα έρθει η ανάπτυξη της χώρας, θα επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας". Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Παμπούκης, θα προχωρήσει με πολύ γρήγορα βήματα στην επίτευξη αυτού του στόχου, διότι, "χρόνος δεν υπάρχει πια".




Read more...

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ


Σε εμπρησμό οφείλεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη 1 τα ξημερώματα στον τρίτο όροφο της ΔΟΥ Εξαρχείων στην οδό Κωλέττη 9...
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. άγνωστοι διέρρηξαν την κεντρική είσοδο διπλανού κτιρίου όπου στεγάζονται γραφεία εικαστικού συλλόγου, ανέβηκαν στον τρίτο όροφο, βγήκαν στο μπαλκόνι και επιχείρησαν να περάσουν στο κτίριο της Εφορίας.


Επειδή, όμως, δεν υπήρχε μπαλκόνι στην Εφορία έσπασαν το τζάμι από μακριά και πέταξαν εύφλεκτο υγρό, βάζοντας φωτιά. Η πυρκαγιά σβήστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού προξένησε μικρές υλικές ζημιές.

Read more...

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ"


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί παρουσία του πρωθυπουργού η τελετή αγιασμού της 75ης ΔΕΘ...


Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έπειτα από την ξενάγησή του και τις συναντήσεις του με τις διοικήσεις των Helexpo και ΔΕΘ σε δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες και θα μπορέσει Ο πρωθυπουργός δήλωσε μετά το πέρας της ξενάγησής του στα περίπτερα της ΔΕΘ ότι η έκθεση αναδεικνύει το πόσο αξιόλογο δυναμικό έχει αυτή η χώρα τονίζοντας ότι υπάρχουν όλες οι εκείνες οι προοπτικές για να παραχθεί και πάλι πλούτος και να προχωρήσει η χώρα μπροστά.

Επίσης άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ, λέγοντας ότι η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, η ανομία και η διαφθορά εγκλώβισαν τη χώρα και την έφεραν στη σημερινή δυσμενή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. "Σήμερα θέτουμε τις βάσεις για μια νέα εποχή που θα δώσει τη δυνατότητα κοινωνικής συνοχής, δικαίου και ανάπτυξης" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απόψε στις 20:00 το βράδυ αναμένεται η ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου θα παρουσιάσει τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, ενώ αύριο το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου εφ΄όλης της ύλης. να παράξει και πάλι πλούτο.

Read more...

ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΟ!


Αγριο ξύλο έφαγε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος μαζί με τον πρόεδρο της ΕΠΕΕ Β. Κορκίδη,. Τους επιτέθηκαν διαδηλωτές οδηγοί φορτηγών στην Θεσσαλονίκη. Το επεισόδιο γενικεύτηκε. Οι...
δυο παράγοντες της οικονομικής ζωής οδηγούνται τώρα στο νοσοκομείο! Τα πράγματα αγριεύουν.

Read more...

ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Ο... ΔΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ


Αυτός είναι ο ηλικιωμένος άνδρας που πέταξε το παπούτσι στον πρωθυπουργό. Κατά το ρεπορτάζ των ΜΜΕ ο εικονιζόμενος στην φωτό διαμαρτυρόταν μαζί με την σύζυγό του για την αδιόριστη κόρη του εκπαιδευτικό. Ο άνδρας...
ακινητοποιήθηκε αμέσως. Μόλις εγκλωβίστηκε από τουυς άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού φώναζε κάτω η Χούντα και οι προδότες. Στον χώρο επικράτησε αναστάτωση γιατί ο άνδρας δεν έμπαινε στο περιπολικό. Αυτά προς το παρόν...

Read more...

ΣΤΟ 11,6% ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ...


Στο 11,6% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος, κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιούνιο 2009 (8,6%) και κατά 4,3 μονάδες υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2008 (7,3%). Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της...
Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 582.364 άτομα και αυξήθηκαν κατά 154.657 άτομα ή κατά 36,2% σε σχέση με τον Ιούνιο 2009. Λόγω εποχικότητας, πάντως, υπάρχει μια μικρή μείωση κατά 19.821 άτομα ή κατά 3,3% σε σχέση με τον Μάιο 2010. Το σύνολο των απασχολουμένων ήταν τον Ιούνιο εφέτος 4.429.823 άτομα και μειώθηκαν κατά 142.493 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2009 (μείωση 3,1%) και κατά 1.503 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2010 (μείωση 0,03%), ενώ, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.292.452 άτομα. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, επίσης, ότι η ανεργία στις γυναίκες (15,5% τον Ιούνιο 2010 από 12,4% τον Ιούνιο 2009) είναι πολύ μεγαλύτερη εκείνης των ανδρών (8,9% τον Ιούνιο 2010 από 5,8% τον Ιούνιο 2009). Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (29,8% τον Ιούνιο 2010 από 22,9% τον Ιούνιο 2009) και 25- 34 ετών (16,2% τον Ιούνιο 2010 από 11,8% τον Ιούνιο 2009). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον σε τέσσερις από τις 13 συνολικά περιφέρειες καταγράφηκαν μονοψήφια ποσοστά ανεργίας. Ειδικότερα, η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (14,9%), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (14,7%), Κεντρικής Μακεδονίας (12,7%), Δυτικής Ελλάδας (12,7%), Θεσσαλίας (12,5%), Ηπείρου (12,3%), Αττικής (11,4%), Ιονίων Νήσων (10,8%) και Στερεάς Ελλάδας (10,4%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Ιούνιο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (7,1%), Βορείου Αιγαίου (9,1%), Κρήτης (9,3%) και Πελοποννήσου (9,9%).

Read more...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Κορυφώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων όπου με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μνημόνιο και τα κυβερνητικά μέτρα....
Οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς την πλατεία ΧΑΝΘ, 200 μέτρα από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς. Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.


Ξεχωριστό συλαλλητήριο διοργανώνουν -την ίδια ώρα, στην πλατεία Αριστοτέλους- το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών), η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), το ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) και η ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος).

Read more...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΧΑΜΕΝΑ ΣΤΙΣ... ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Νικολακόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι οποιοσδήποτε επιχειρήσει να συντονίσει αποτελεσματικά τα υπουργεία στην Ελλάδα θα... μπλέξει τις γραμμές. Οι επικαλύψεις και η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η εμπλοκή δεκάδων υπηρεσιών, φορέων και υπεύθυνωνανεύθυνων προσώπων σε...
κάθε στάδιο επίλυσης κάποιου προβλήματος, η παντελής απουσία μηχανισμών ελέγχων και το βασίλειο της γραφειοκρατίας καθιστούν το τοπίο ομιχλώδες και αδύνατη σχεδόν οποιαδήποτε προσπάθεια. Μια απλή και μόνο γραφική αναπαράσταση της «διαπλοκής» των υπουργείων την οποία επιχείρησαν πρόσφατα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών με βάση τις αρμοδιότητές που επιτελούν, αποκαλύπτει έναν πολύπλοκο ιστό που είναι σχεδόν αδύνατον να διαπεραστεί. Η μελέτη αυτή, την οποία παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», καταδεικνύει και την αναγκαιότητα της σύστασης του συντονιστικού κέντρου στο οποίο προχώρησε με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός και το οποίο άρχισε ήδη να λειτουργεί στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας υπό τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούση . Το νέο «στρατηγείο», που έχει ως κύρια αποστολή του τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, την αντιμετώπιση των πολιτικών κρίσεων και την επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής, αποτελεί αναβίωση, τρόπον τινά, του (μεταπολεμικού) υπουργείου Συντονισμού. Υπό αυτή την έννοια, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην ανασύσταση της δημόσιας διοίκησης, η οποία, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της τρόικας, θα πρέπει να οδηγήσει στη «δραστική περιστολή των λειτουργιών του κράτους». Ηδη ο κ. Ραγκούσης έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να καταρτίσουν τα «τεχνικά δελτία» για την πραγματοποίηση 13 έργων αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης, ορισμένα εκ των οποίων θα αρχίσουν να «τρέχουν» ως το τέλος του Σεπτεμβρίου, όπως: μεταστέγαση υπουργείων, egovernment, στρατηγικός σχεδιασμός, κατάργηση περιττών οργανισμών, αποσαφήνιση και ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των υπουργείων, διαχείριση προσωπικού, στοχοθεσία και δείκτες αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, περιγραφή θέσεων υπαλλήλων, εκπόνηση ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, σύνδεση δαπανών των υπουργείων με τα κονδύλια του προϋπολογισμού κ.λπ. Τα έργα αυτά προωθούνται παράλληλα με την εκπόνηση νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και τις αμοιβές των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Η εικόνα πάντως που εμφανίζει σήμερα το κράτος είναι αποκαρδιωτική. Οι 220.000 νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί από το 1975 ως σήμερα - πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο ψηφίζονται περίπου 6.500 νέες ρυθμίσεις- είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα υδροκέφαλο, δυσκίνητο και αναποτελεσματικό κράτος, με μηχανισμούς στη δημόσια διοίκηση που αδυνατούν να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Η κυβέρνηση καλείται να συντονίσει και να εποπτεύσει πλήθος υπηρεσιών και διευθύνσεων. Ο μηχανισμός αυτός δεν είναι μόνο πολυπληθής, όπως κατέδειξε και η τελευταία απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κυρίως αναποτελεσματικός λόγω της εμπλοκής των αρμοδιοτήτων, οι οποίες, με εξαίρεση την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχουν αποσαφηνιστεί από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Αποτέλεσμα είναι κάθε υπουργός να μπαίνει στα χωράφια του άλλου πιστεύοντας ότι του ανήκουν, οι κυβερνητικές δομές να διαπλέκονται σε ένα μπερδεμένο κουβάρι και οι υπηρεσίες να υποτάσσονται σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις με δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη της χώρας και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Την εποχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για παράδειγμα, για να ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο κάποια κοινοτική οδηγία, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο ή υπουργεία, ο αριθμός των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει τα 4 ή 5, εμπλέκονται σε κάθε περίπτωση ακόμη επτά υπηρεσίες του κράτους (υπουργείο Εξωτερικών, υπουργείο Οικονομίας- Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπουργείο Εσωτερικών, Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, Συμβούλιο της Επικρατείας, Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και Αντιπρόεδρος). Το θέμα αυτό μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε με αφορμή την Οδηγία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και στην πρώτη συνεδρίαση του νέου συντονιστικού οργάνου.

Read more...

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ...


Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com
Κατά τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, η λέξη ανασχηματισμός σημαίνει την μεταβολή κάθε είδους δομής με σκοπό την βελτίωση της. Ο ανασχηματισμός, η ανανέωση, η αλλαγή, το φρεσκάρισμα, είναι συστατικά της ζωής του ανθρώπου. Νοιώθει την ανάγκη μετά από περίοδο...
ρουτίνας και συνήθειας να αλλάξει τις μικρές καθημερινές δομές της ζωής του. Αυτό του δίνει δύναμη για να συνεχίσει. Να αντιμετωπίσει με πιο αισιοδοξία τα καθημερινά. Το πολυχρησιμοποιημένο αυτό ουσιαστικό στην πολιτική, το ξανακούστηκε την εβδομάδα που τελειώνει. Έντεκα μήνες μετά την εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος ο πρωθυπουργός ανακάτεψε την τράπουλα. Για την επόμενη παρτίδα του πόκερ. Το αν έπρεπε να το κάνει, εκείνος το γνωρίζει καλύτερα από όλους μας. Εμείς απλά το νοιώθαμε και το βλέπαμε από την πλατεία του θεάτρου της καθημερινότητας. Καταγράφουμε λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του. • Ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε αργά την νύκτα, ξημερώματα σχεδόν της επομένης, σαν ένας δύσκολος νυχτερινός τοκετός. • Έγιναν μεγάλες ανακατατάξεις προσώπων. • Μπήκαν στην κυβέρνηση παλαιά με εμπειρία στελέχη. • Μεγάλωσε – δυστυχώς – το κυβερνητικό μέγεθος. Δεκαεπτά περίπου υπουργοί και υφυπουργοί περισσότεροι από το προηγούμενο σχήμα. Συν τα συμπαρομαρτούμενα άτομα που θα τους πλαισιώσουν. Αυξημένη η δαπάνη σε τέτοιες δύσκολες ώρες. • Μέσα από την αναδόμηση όμως φάνηκε μια ισχυρή πεντάδα πρωτοκλασάτων παικτών διακυβέρνησης, με τον προπονητή της. Αυτή θα διαφεντεύει από εδώ και εμπρός άμεσα και δυναμικά τα πράγματα. Ο Ραγκούσης, ο Παπακωνσταντίνου, ο Χρυσοχοίδης ο Παμπούκης και ο Λομβέρδος. Προπονητής ο Πρωθυπουργός. Σαφώς και οι άλλοι κοντά για άμεση υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Το προηγούμενο σχήμα είχε φθαρεί. Από τις μεγάλες δύσκολες και δυσβάστακτες αλλαγές που έγιναν με απαίτηση της τρόικας του αναγκαστικού αλλά αναγκαία αιματηρού δανεισμού της χώρας. Με το αναποδογύρισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων. Με την διοικητική μεταρρύθμιση Καλλικράτης. Με την προσπάθεια ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Με την επιβολή της άγριας φορολογίας σε άμεσο αλλά και σε έμμεσο επίπεδο.. Στο 11μηνο που πέρασε, μου έλεγε ένας πολύ καταξιωμένος σε επιχειρηματική εμπειρία και κοινωνική παρουσία, φιλοσοφημένος συμπολίτης μας, ότι στα πολλά χρόνια της ζωής που βιώνει, πρώτη φορά έγινε τόσο μεγάλο κυβερνητικό έργο διοικητικής, οικονομικής και εργασιακής δομής σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Σ αυτή την φάση αν δεν το καταλάβουμε όλα και δεν βοηθήσουμε όλοι, ειδικά αυτοί που έχουν δύναμη και μπορούν να δώσουν η προσπάθεια θα αποτύχει. Είναι κρίσιμο το σημείο που πρέπει η πατρίδα να βοηθηθεί. Και εγώ του απάντησα όμως ότι όλα αυτά προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια στον πολύ κοσμάκη. Γιατί η επιχειρηματική ζωή μίκρυνε, η ανεργία αυξήθηκε η ακρίβεια ψήλωσε, η καθημερινότητα στριμώχτηκε, και ανάπτυξη στο τούνελ της ύφεσης δεν φαίνεται να έρχεται. Και μέσα σε αυτό το δυσάρεστο πλαίσιο για τον τόπο, πρόσωπα υπουργών υφυπουργών άμεσα συνδεδεμένα με τις δύσκολες καταστάσεις που και δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, απόδοση δεν είχαν και ο ένας μπερδευόταν στα πόδια του άλλου, έπρεπε γρήγορα μα και επιτακτικά να αλλάξουν. Παράλληλα οι εσωκομματικές αμφισβητήσεις έπρεπε να σταματήσουν. Σοβαρά δεν ξέρω τι θα γίνει. Μπορεί μια αλλαγή προσώπων να φρενάρει την κάθοδο του ασανσέρ της ελληνικής επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής? Πιστεύω ότι στην παρούσα φάση απαιτείται συστράτευση όλων. Και της αντιπολίτευσης. Όχι να θεωρεί το μνημόνιο μίασμα για όποιον έχει την ευθύνη του αποτελέσματος. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει η ριμάδα η κρατική μηχανή με μείωση φόρων, με άμεσο νομοθετικό αναπτυξιακό πλαίσιο, με ισχυρή πάταξη της φοροδιαφυγής να λαδωθεί και να ξαναδουλέψει. Το αν θα μεταβληθούν πρόσφατες επώδυνες αποφάσεις δεν είναι προσβλητικό και θα ξεχαστεί αν το αποτέλεσμα είναι ανακουφιστικό για όλους. Τα περιθώρια υπομονής έχουν για πολλούς με την ανέχεια παρέα εξαντληθεί. Υπάρχει και κόσμος που εκτιμά το έργο. Υπάρχει και ο πολύς ο κόσμος που πονά και διαμαρτύρεται. Έγιναν τεράστιες αλλαγές συνηθειών και βολέματος. Υπάρχουν όμως μαγαζιά και επιχειρήσεις που κλείνουν. Ο εξωτερικός δανεισμός κεφαλαίου κίνησης για τα απαραίτητα σε απαιτήσεις πληρωμών παραμένει παρ όλες τις προσπάθειες ακόμα πολύ απλησίαστα δυσβάστακτος. Βαρύ και δύσκολο έργο να στρίψει ο ελληνικός Τιτανικός με κατεύθυνση το μοιραίο παγόβουνο. Όχι όμως ακατόρθωτο. Δεν είναι έργο ενός. Είναι έργο όλων. Απομένει να δούμε αν ο διαχρονικός καπετάνιος με τις αναγκαίες, γρήγορες, ουσιώδεις, αποτελεσματικές και αποφασιστικές του κινήσεις, και με το νέο πλήρωμα αν θα κατορθώσει το στρίψει και να αποφύγει το μοιραίο ή θα πάει στον υγρό του τάφο, δεμένος στην γέφυρα, μαζί του, πράγμα που ειλικρινά απευχόμαστε.

Read more...

ΕΞ ΟΙΚΕΙΩΝ ΤΑ ΒΕΛΗ...


Αρχίζει και δημιουργείται ντόμινο αντιδράσεων για την υποψηφιότητα της Χριστοφάκη-Πάγκαλου στο Δήμο Σαρωνικού. Την σκυτάλη παίρνει στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής η σύζυγος του...
Δρούτσα. Με άρθρο της στην εφημερίδα κατακεραυνώνει την οικογενειοκρατία. Και πολύ καλά κάνει. Θα το διαβάσουμε με ενδιαφέρον το άρθρο...

Read more...

ΓΕΜΙΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...


Συνδικάτα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και πολιτικοί φορείς, με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο μνημόνιο και τα κυβερνητικά μέτρα, διαδηλώνοντας στη Θεσσαλονίκη προς την πλατεία ΧΑΝΘ, 200 μέτρα από το Βελλίδειο Συνεδριακό...
Κέντρο, όπου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς.Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Αριστοτέλους συγκεντρώνονται μέλη και φίλοι των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών), ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) και ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος).
Read more...

ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!


Από το : real.gr
Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωνε την επίσκεψή στα περίπτερα της ΔΕΘ και αποχωρούσε από τον χώρο της εκθέσεως, ένας άνδρας πετάχτηκε μέσα από το πλήθος και πέταξε ένα παπούτσι εναντίον του Πρωθυπουργού. Άμεση...
ήταν η αντίδραση της προσωπικής ασφάλειας του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που υπήρχε στην περιοχή. Συνέλαβαν τον δράστη και τον οδήγησαν με περιπολικό στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Read more...