Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

.nooz.gr/
« Η ελληνική κοινωνία, στις δύσκολες μέρες που πέρασαν, επέδειξε εξαιρετική ωριμότητα. Από εδώ και πέρα, χωρίς να σημαίνει ότι η δουλειά έχει τελειώσει, μόνο καλύτερα μπορούν να γίνονται τα πράγματα, καθώς έχουν ήδη μπει οι βάσεις για μια νέα ώθηση στην οικονομία και για μια πιο δίκαιη κατανομή του μερίσματος της σωτηρίας της χώρας σε όσους σήμερα συνεισφέρουν», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Προαναγγέλλει αύξηση του ΦΠΑ σε «κάποια προϊόντα που βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, στον υψηλό».

«Εν όψει του προϋπολογισμού του 2011 και ακριβώς για να αποφύγουμε περαιτέρω επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, εξετάζουμε πολλές εναλλακτικές, ώστε να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2011 με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο ελληνικό νοικοκυριό», λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, θεωρεί ότι «οι στόχοι των φορολογικών εσόδων από κάθε πηγή για το 2010 δεν θα αποκλίνουν σημαντικά από τον προγραμματισμό μας».

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. «Κερδίζουν έδαφος οι ιδέες και οι προτάσεις που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια δίκαιη διευθέτηση των υποθέσεων οι οποίες αφορούν το παρελθόν και μπορούν να απελευθερώσουν πόρους», αναφέρει.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι δεν φαίνεται να προκύπτει πρόβλημα χρηματοδότησης των νέων συντάξεων και διαβεβαιώνει πως δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απομακρύνει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους: «Οι εξελίξεις διαψεύδουν όσους πίστευαν ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής καταφέρνουμε να περιορίσουμε τις δανειακές μας ανάγκες σημαντικά μέσα σε μόλις ένα έτος και ο στόχος της επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012 φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Αρα, όσο προχωράμε έτσι, η συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους θα απομακρύνεται, αντί να έρχεται πιο κοντά».

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το τριετές πρόγραμμα, που εφαρμόζεται, «δεν είναι μια "συνταγή" μείωσης του ελλείμματος, αλλά ένα συνεκτικό πλαίσιο λύσεων μεγάλων και διαχρονικών προβλήματων που υπήρχαν στην οικονομία μας. Προβλημάτων που ήδη αρχίζουμε να ξεπερνάμε, ώστε να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει και να δούμε ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση των εισοδημάτων».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, φτάνουν ξανά οι ελεγκτές της τρόικας - ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ- με στόχο την επιθεώρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: