Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Στη Βουλή οι ημιυπαίθριοι



Στη Βουλή οι ημιυπαίθριοι

Κατατέθηκε την Παρασκευή προς ψήφιση στη Βουλή το σχ/ν για την «Κύρωση και τροποποίηση της από 29-10-2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση».

Υπενθυμίζεται ότι με την από 29 Οκτωβρίου 2009 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 218) αναστέλλονται για έξι μήνες οι σε αυτήν αναφερόμενες διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του ν.3775/09 για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση.

Η αναστολή καλύπτει όλες τις περιπτώσεις εκκρεμών αιτήσεων «τακτοποίησης» σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας και αν βρίσκονται, ακόμα και εάν είχε εξοφληθεί το ποσό της προβλεπόμενης «εισφοράς».

Αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και κυρώσεων μόνο για όσους είχαν κινήσει τη διαδικασία της «τακτοποίησης», πριν από την έναρξη ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι πάγιες διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών δεν θίγονται και δεν αναστέλλονται, ο δε έλεγχος των οικοδομών και άλλων κατασκευών γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.


protothema.gr

Read more...

Υπ. Εργασίας: Διμερής διάλογος με την ΑΔΕΔΥ

Διάλογο σε διμερές επίπεδο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΑΔΕΔΥ, μετά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής με τους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το ασφαλιστικό στις 8 Δεκεμβρίου, προγραμματίζει ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην απόφαση για το διάλογο συνέβαλε η επιστολή που έλαβε ο υπουργός από την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, στην οποία ζητείται να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου.

Στην επιστολή προς την ΑΔΕΔΥ, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει ότι "τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων του δημοσίου είναι γνωστά και πράγματι οξυμένα. Συνθέτουν μαζί με τα προβλήματα των ταμείων του ιδιωτικού τομέα, με όλες του τις εκφάνσεις, το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο ο Πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, ορθώς χαρακτηρίζει ως εθνικό".

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι "οι επί δεκαετία διεξαγόμενες συζητήσεις, σχηματισμοί επιτροπών και τα συναφή δεν έχουν αποδώσει το παραμικρό αποτέλεσμα ούτε καν ως προς τα δεδομένα του ασφαλιστικού. Ως προς αυτό, δεν ευθύνεται, βέβαια, η σημερινή κυβέρνηση. Θα ευθύνομαι, όμως, εγώ, εάν παραδώσω την κατάσταση, όπως ακριβώς τη βρήκα".

Διευκρίνισε πως "η συν-λειτουργία στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, της Επιτροπής των Ειδικών, που συγκροτούμε, της πολιτείας και των κοινωνικών εταίρων, είναι απολύτως απαραίτητη. Αμέσως, λοιπόν, μετά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής με τους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (08/12/2009) θα οργανώσουμε σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντινου, την πρώτη συνεδρίαση κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ".
nooz.gr

Read more...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ




Η Πρωτοβουλία φίλων του Γαλατσίου για το Περιβάλλον

διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:

«Νερό και Πράσινη Ανάπτυξη»

το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009, στις 6.00 μ.μ.

στο Δημαρχείο του Γαλατσίου

(Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους),

Κεντρικός ομιλητής ο κ. Ιωάννης Μυλόπουλος,

Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ,

Διευθυντής του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος.

Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση

με πρωταγωνιστές τα παιδιά, και τίτλο:

«Το μικροτσίπ του νερού»

Πληροφορίες:
Έλενα Ζέρβα



Read more...

Μηνύματα για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Ο Κ. Παπούλιας εξέφρασε "τις ενοχές του απέναντι στην νέα γενιά", ζητώντας να τιμηθεί ειρηνικά η μνήμη του. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε για ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βία. Σε συναγερμό βρίσκεται η Αστυνομία ενόψει των εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Παρέμβαση Παπούλια


"Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν ήταν μόνο μία απεχθής πράξη. Ήταν ένα δίδαγμα για όλους μας, πού μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία" επισημαίνει σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο, κάλεσε τους πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στέλνοντας μήνυμα εναντίον της βίας. "Η μετατροπή του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου σε επέτειο καταστροφών είναι προσβολή στη μνήμη του", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βία, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με σκοπό- όπως είπε- να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και να αποκλειστεί η άσκηση βίας από περιθωριακές ομάδες, που έχουν έρθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και ετοιμάζονται να προβούν σε βανδαλισμούς με άλλοθι τη μνήμη του 15χρονου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, ότι επισκέφθηκε τον Κ. Παπούλια, τον .Γ. Παπανδρέου και ενημέρωσε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, ζητώντας τη συμπαράταξη στο ενιαίο κοινωνικό μέτωπο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος. Από το βήμα της Βουλής τόνισε: "Δεν θα ανεχτούμε παρανομία, βία, βανδαλισμούς και καταστροφές". Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι θα τεθούν στο περιθώριο οι φωνές της καπηλείας.

Κόντρα Καρατζαφέρη- Τσίπρα


"Να είστε έτοιμοι για πόλεμο. Έρχονται ορδές αντεξουσιαστών από το εξωτερικό", υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Καρατζαφέρης άφησε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ του καταλόγισε περίσσια ανευθυνότητα, για να ακολουθήσει ένας έντονος διάλογος με τον Γ. Καρατζαφέρη να λέει χαρακτηριστικά: "Η πολυκατοικία της Δεξιάς δεν έχει κόκκινο φανάρι".

Με άρθρο του στο protagon. gr ο Αλέξης Τσίπρας
, μεταξύ άλλων, σημειώνει: "Εξακολουθούμε να μη μετανιώνουμε για τον Δεκέμβρη. Για τη σκληρή μάχη αρχών που δώσαμε απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο. Δεν μετανιώνουμε, κυρίως γιατί πιστεύουμε ότι τα αιτήματα αυτά παραμένουν ενεργά στη συνείδηση της κοινωνίας και αναδεικνύονται πιο ζωντανά, πιο ξεκάθαρα και πιο ώριμα στους επόμενους κοινωνικούς αγώνες. Έναν χρόνο μετά ξέρουμε περισσότερα. Ξέρουμε ότι η σπίθα της αμφισβήτησης υπάρχει στις καρδιές των νέων ανθρώπων".

Εκδηλώσεις


Την Κυριακή το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου και στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στα Προπύλαια και στις 20.00 στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, σημείο της δολοφονίας. Για τη Δευτέρα έχει προγραμματισθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι.

Κύμα καταλήψεων σε πανεπιστημιακές σχολές
σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι την Πέμπτη οι σχολές που τελούσαν υπό κατάληψη ξεπερνούσαν τις 20, ενώ αναμένεται να αυξηθούν, καθώς σε αρκετές συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις φοιτητών. Κλειστή παρέμεινε για αρκετή ώρα το πρωί της Παρασκευής η οδός Εθνικής Αντιστάσεως Χαλανδρίου στο ύψος της Κηφισίας από μαθητές που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Παναττική στάση εργασίας αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ
για τη Δευτέρα (7/12), από τις 12:00 ως τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να διευκολύνει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αγώνες των νέων γιατί οι νέοι έχουν δίκιο. Το κάναμε πέρυσι θα το επαναλάβουμε και φέτος. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, υποστηρίζουμε την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επεισόδια


Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν
κατά τη διάρκεια επίθεσης από ομάδες κουκουλοφόρων σε δύο πεζές περιπολίες της αστυνομίας, στην πλατεία Εξαρχείων, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δράστες της επίθεσης απέσπασαν τον ασύρματο ενός εκ των αστυνομικών. Η αστυνομία προχώρησε σε 13 προσαγωγές.

Ένταση, με πετροπόλεμο από ομάδες αντιεξουσιαστών
και φθορές σε ένα αυτοκίνητο και σε μια στάση λεωφορείου, επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας στο ύψος της Νομικής Σχολής. Η ΕΛ.ΑΣ. έκανε πέντε προσαγωγές. Τα επεισόδια άρχισαν μετά το τέλος πορείας αντιεξουσιαστών σε ένδειξη συμπαράστασης στον Γ. Δημητράκη.

Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ


Περισσότεροι από 12.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός: Εκτός από την εμφανή αστυνομική παρουσία με μονάδες των ΥΑΤ και των ΥΜΕΤ, εκατοντάδες θα είναι και οι αστυνομικοί με πολιτικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που προβλέπει την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων σε συγκεκριμένες περιοχές και τη μεταφορά από την επαρχία πολυπληθών αστυνομικών μονάδων.
nooz.gr

Read more...

«Δεν θα συμβιβαστούμε με τη βία»

«Δεν θα παραδώσουμε την Αθήνα στους βανδαλισμούς των περιθωριακών ομάδων», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας τη συγκρότηση «κοινωνικού μετώπου κατά της βίας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι τις επόμενες ημέρες περιθωριακές ομάδες έχουν σχέδιο να...

...«δημιουργήσουν τη δική τους επέτειο», ερήμην των διεκδικήσεων των πολιτών. «Δεν θα ανεχθούμε επανάληψη σκηνικού τρόμου στις πόλεις. Δεν θα παραδώσουμε την Αθήνα σε βανδαλισμούς. Δεν θα επιτρέψουμε εκμετάλλευση της μνήμης του αδικοχαμένου Αλέξη. Δεν είμαστε εδώ για να συμβιβαστούμε με τη βία και την ανομία, αλλά για να ενθαρρύνουμε τους αγώνες και το στοίχημα των παιδιών να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες απομονώνοντας τις περιφερειακές ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν άβατα και γκέτο», τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός, όπως είπε, έχει απευθυνθεί στους προέδρους όλων των κομμάτων και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας τους να συμπαραταχθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο κατά της βίας. Χαρακτήρισε «περίπτωση ακραίας αστυνομικής βίας» και «δολοφονία που σημάδεψε την πορεία του τόπου» τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Οι νέοι βγήκαν δίκαια στους δρόμους», αναγνώρισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «για να εκφράσουν την οργή τους, αλλά και να διαδηλώσουν ενάντια σε όσα έχουν κάνει την Ελλάδα ουραγό της Ευρώπης, δηλαδή διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα της διαφθοράς, για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα, για την κατάσταση της Παιδείας. Επεσήμανε ωστόσο ότι «ορισμένες περιθωριακές ομάδες βρήκαν ευκαιρία και ιδεολογικό άλλοθι για να επενδύσουν στη διάλυση του κράτους και την υποκουλτούρα της βίας».
(από τα ΝΕΑ)




Read more...

Τ. Μπιρμπίλη: Δεν θα αυξηθεί το ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ

Δεν τίθεται θέμα αύξησης του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ξεκαθάρισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο εκδήλωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την παρουσίαση του υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στην Ικαρία.

Το έργο συνδυάζει αιολικό δυναμικό και υδατοπτώσεις για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, και είναι ένα από τα πρώτα του είδους που κατασκευάζονται ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ που παρουσιάστηκε σήμερα η επένδυση δεν είναι βιώσιμη χωρίς επιδοτήσεις και η πρόταση του Πολυτεχνείου είναι το κόστος αυτό να καλυφθεί από το Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εισπράττει η ΔΕΗ από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η διαδικασία για την αυξομείωση του τέλους ΑΠΕ, διευκρίνισε εξάλλου ο καθηγητής κ.Δ.Λάλας προβλέπει πρόταση του ΔΕΣΜΗΕ προς τη ΡΑΕ και εισήγηση της Αρχής προς το υπουργείο που παίρνει την τελική απόφαση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η υβριδική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ικαρία περιλαμβάνει δύο υδροηλεκτρικά ισχύος 4,15 μεγαβάτ, αιολικό πάρκο ισχύος 2,7 μεγαβάτ και αντλιοστάσιο. Η ενέργεια παράγεται από τα υδροηλεκτρικά ενώ τις ώρες που είναι διαθέσιμη αιολική παραγωγή (δηλαδή όταν φυσάει), τροφοδοτούνται με ενέργεια οι αντλίες για να επιστρέψουν το νερό στα φράγματα των υδροηλεκτρικών όπου αποθηκεύεται για να παράγει και πάλι ενέργεια. Με το έργο αυτό θα επιτευχθεί κάλυψη του 50 % των αναγκών της Ικαρίας σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές, μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30 - 40 %. Το έργο ξεκίνησε το 1998, δημοπρατήθηκε το 2006, ανατέθηκε το 2007 και προβλέπεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2010.

Σε ομιλία της η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι η επίτευξη των στόχων 20 - 20 - 20 της ΕΕ (δηλαδή η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 %, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 % και η εξοικονόμηση ενέργειας κατά το ίδιο ποσοστό ως το 2020) προϋποθέτει αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλαγές στο νομικό πλαίσιο ώστε να σπάσουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επενδύσεις σε υποδομές (δίκτυα και καινοτόμες δράσεις) και ανθρώπινο δυναμικό.

Την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε η υπουργός, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
nooz.gr

Read more...

Συνέντευξη Παπανδρέου στο CNN για την οικονομία

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει τονίζει στο CNN ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση του Ντουμπάι και υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα της κυβέρνηση είναι η μείωση του ελλείμματος.
Σημειώνει ότι δεν χρειάζεται την επιτήρηση της ευρωπαικής ένωσης για να πετύχει τους στόχους της. Προανήγγειλε φορολογική μεταρρύθμιση λέγοντας ότι είναι ανεξέλεγκτη η φοροδιαφυγή και δεσμεύτηκε για διαρθρωτικές αλλαγές που θα μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος.

Oυσιαστικά, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα εξέφρασε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο.


Read more...

Μηνύματα κατά της βίας εν όψει διαδηλώσεων

«Δεν θα ανεχτούμε παρανομία, βία, βανδαλισμούς και καταστροφές» διαμήνυσε από το βήμα της βουλής ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θεόδωρος Πάγκαλος εν όψει των εκδηλώσεων για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη πριν από έναν χρόνο. Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι θα τεθούν στο περιθώριο οι φωνές της καπηλείας.

«Να είστε έτοιμοι για πόλεμο. Έρχονται ορδές αντεξουσιαστών από το εξωτερικό», υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου καλεί τους πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στέλνοντας μήνυμα εναντίον της βίας.

Την Κυριακή το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου και το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στα Προπύλαια.

Για τη Δευτέρα το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
nooz.gr

Read more...

ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΕΛΑ ΚΑΡΤΕΣ-ΔΑΝΕΙΑ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου

Μαχαίρι στα καπέλα των τραπεζών σε δάνεια και κάρτες βάζει το υπουργείο Οικονομίας. Σε νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προβλέπεται η κατάργηση 12 χρεώσεων και καταχρηστικών πρακτικών στις συναλλαγές των τραπεζών με τους πελάτες τους. Μεταξύ άλλων, θα προωθηθεί η κατάργηση του πέναλτι που επιβάλλεται στους δανειολήπτες στις περιπτώσεις πρόωρης προεξόφλησης των στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, ενώ θα μπει φρένο σε...
μια σειρά από προμήθειες και άλλες χρεώσεις που επιβαρύνουν τα δάνεια (έξοδα φακέλου κ.ά.) και τις συναλλαγές στο γκισέ αλλά και στα ΑΤΜ.
Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, θα αφορά τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και αναμένεται να δοθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση. Όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, «θα απαγορεύονται με νομοθετική ρύθμιση τόσο οι πρακτικές των τραπεζών που έχουν ήδη κριθεί καταχρηστικές τελεσίδικα από τα δικαστήρια, αλλά αρκετές τράπεζες εξακολουθούν να τις εφαρμόζουν, όσο και πρακτικές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αλλά εκτιμούμε ότι είναι καταχρηστικές και εις βάρος των καταναλωτών».
Συγκεκριμένα, το υπουργείο ετοιμάζεται να προχωρήσει: Όχι ποινή πρόωρης εξόφλησης
●Στην απαγόρευση της επιβολής ποινής πρόωρης εξόφλησης (πέναλτι) και στα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Η απαγόρευση σήμερα ισχύει μόνο για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι τράπεζες επιβάλλουν πέναλτι έως και 2,5% για το ποσό του στεγαστικού δανείου που προεξοφλείται ή ζητούν τους τόκους έως και 6 μηνών.
●Στην κατάργηση των προμηθειών που επιβάλλουν τράπεζες για κινήσεις λογαριασμών (ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου) που αφορούν την ανάληψη ή την κατάθεση μετρητών ή την κατάθεση επιταγής, όταν οι κινήσεις είναι περισσότερες από έναν ορισμένο αριθμό τον μήνα. Ορισμένες τράπεζες χρεώνουν για κάθε συναλλαγή στο ταμείο- πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό τον μήνα- έως και 1 ευρώ ανά συναλλαγή.
●Στην απαγόρευση επιβολής προμήθειας για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών στους δανειολήπτες. Σήμερα ορισμένες τράπεζες χρεώνουν έως και 50 ευρώ.
●Στην κατάργηση των προμηθειών για αναλήψεις μετρητών από πιστωτική κάρτα μέσω των ΑΤΜ. Η προμήθεια αυτή φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 1% της συναλλαγής.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, θα δοθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση
Χαμηλότερα έξοδα φακέλου
●Στον περιορισμό των εξόδων φακέλου για δάνεια (π.χ. έξοδα χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείων ή εξέτασης αιτήματος δανείου), ανάλογα με το ποσό του δανείου. Τα έξοδα αυτά ξεπερνούν σε ορισμένες τράπεζες ακόμα και τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, στόχος είναι να παραμείνουν μόνο τα έξοδα που αφορούν αμοιβές προς τρίτους (π.χ. μηχανικούς, δικηγόρους κ.λπ.). Για τα έξοδα αυτά θα απαιτείται να υπάρχει σαφής διαχωρισμός τους από την τράπεζα ώστε οι δανειολήπτες να γνωρίζουν επακριβώς τις χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται.
Για αδρανείς λογαριασμούς
●Στην κατάργηση των προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες στους λεγόμενους «αδρανείς λογαριασμούς» καταθέσεων. Πρόκειται για λογαριασμούς με μικρά υπόλοιπα οι οποίοι δεν κινούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτούς τους λογαριασμούς οι τράπεζες επιβάλλουν προμήθειες από 1 έως και 2,50 ευρώ τον μήνα.
●Στην απαγόρευση της επιβολής προμήθειας για κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμούς τρίτων. Σήμερα η κατάθεση αυτή επιβαρύνεται με προμήθεια από ορισμένες τράπεζες έως και 1,5 ευρώ.
Μάλιστα, αν και υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες κρίνουν παράνομες αυτές τις χρεώσεις, αρκετές τράπεζες συνεχίζουν να τις επιβάλλουν. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει την οριστική απαγόρευσή τους.
●Στην κατάργηση της επιβολής τόκου από την πρώτη μέρα της σύμβασης του δανείου στις περιπτώσεις που γίνεται σταδιακή εκταμίευση του ποσού. Ο τόκος από την πλευρά της τράπεζας, δεν θα πρέπει να επιβάλλεται στο σύνολο του δανείου, αλλά μόνο στο ποσόν το οποίο έχει πάρει ο δανειολήπτης. Υπολογισμός τόκων με τον ίδιο τρόπο
●Στην υποχρέωση των τραπεζών να υπολογίζουν τους τόκους των δανείων και των καταθέσεων με τον ίδιο τρόπο. Σήμερα αρκετές τράπεζες υπολογίζουν διαφορετικά τους τόκους καταθέσεων και συγκεκριμένα με βάση τις 360 μέρες ενώ αντίθετα στους τόκους χορηγήσεων ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις 365 ημέρες.
Αιτιολογημένη αύξηση επιτοκίου
●Στην κατάργηση του όρου των συμβάσεων που δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες να προχωρούν σε μονομερή και αναιτιολόγητη αύξηση του επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες. Στο νομοσχέδιο μελετάται να υπάρχει διάταξη η οποία θα υποχρεώνει τις τράπεζες να προσδιορίζουν επακριβώς τον λόγο για την αλλαγή.
●Στην απαγόρευση μονομερούς αναπροσαρμογής από την τράπεζα της ετήσιας συνδρομής της πιστωτικής κάρτας.

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...



fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...



fimotro

Read more...

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 19 ΚΑΤΗΓΟΡΕΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Δ. Νικολακόπουλος

Κάθε πράξη του κράτους, νόμος, απόφαση, διοικητική ή άλλη ρύθμιση και κάθε ευρώ που δαπανά για την υλοποίησή της το Δημόσιο θα δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο, όπως προκύπτει από το προσχέδιο νόμου που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και το οποίο τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) προτού έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Με το εν λόγω νομοσχέδιο τα όργανα της Διοίκησης υποχρεούνται να αναρτούν στο Διαδίκτυο, προτού καταστεί εκτελεστέα ή προτού εκταμιευθεί, το...
ποσό που συνεπάγεται οποιαδήποτε πράξη προκαλεί δαπάνη για το Δημόσιο. "Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν θα λυθεί μονομιάς» , επισήμανε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο για το προσχέδιο νόμου. «Ομως σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό, θα έλεγα καθοριστικό βήμα, στην κατεύθυνση της διαφάνειας. Αυτό της λογοδοσίας και της αξιοκρατίας. Καταφέρνουμε ένα καίριο πλήγμα στη διαφθορά στη χώρα μας».
O κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι οι ρυθμίσεις του προσχεδίου είχαν προταθεί από το ΠαΣοΚ στις 8 Νοεμβρίου του 2005. «Αν τότε το προσχέδιο είχε υιοθετηθεί», υπογράμμισε, «η χώρα δεν θα είχε υποστεί όλον αυτό τον κατακλυσμό των σκανδάλων, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, δεν θα είχαμε αυτό το τεράστιο έλλειμμα της διαφθοράς. Ούτε κουμπάροιούτε άγονες γραμμές, ούτε ομόλογαούτε Βατοπαίδι θα ήταν δυνατάαν τότε μας είχαν ακούσει. Είναι λοιπόν ένας νόμος που δεν κοστίζει τίποτα, όμως συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθειά μας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και στο κράτος».
Θ εμελιώδη αλλαγή στη λειτουργία του κράτους χαρακτήρισε το προσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προσχεδίου, υπογράμμισε ότι οι πράξεις που δεν αναρτώνται στο Διαδίκτυο, πρώτον, δεν θα είναι νόμιμες και, ως εκ τούτου, δεν θα εκτελούνται και, δεύτερον, δεν θα εκταμιεύονται τα προβλεπόμενα για την εκτέλεσή τους χρήματα. «Οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα υπογράφουν τα εντάλματα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι στο Διαδίκτυο θα αναρτώνται οι αποφάσεις όλων ανεξαιρέτως οι οποίοι ασκούν διοίκηση.
Σε αυτό το πλαίσιο απελευθερώνεται και η πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Τυπογραφείο: Θα έχουν πρόσβαση στα τεύχη της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που αναρτώνται ηλεκτρονικά στη σχετική ιστοσελίδα. «Το κόστος είναι μικρό» είπε ο κ. Ραγκούσης. «Θα καλυφθεί από τα έσοδα του Εθνικού Τυπογραφείου τα οποία ανέρχονται σε 20-25 εκατ. ευρώ από τα τέλη των δημοσιεύσεων των Ανωνύμων Εταιρειών».
fimotro


Read more...

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


Ρεπορτάζ : Ελένη Δελβινιώτη

«Γκλάσνοστ» α λα ελληνικά... είναι η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για «ανοιχτά τείχη» στις δημόσιες αποφάσεις μέσω κυβερνοχώρου. Ετσι η αρχή «όλα στο φως» με λογοδοσία και διαφάνεια γίνεται διαδικτυακή... πραγματικότητα με την υποχρέωση όλων των αξιωματούχων του ελληνικού κράτους, από τον πρωθυπουργό έως τον κοινοτάρχη του πιο απομακρυσμένου χωριού της επικρατείας, να δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο όλες τις αποφάσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα είναι στη γνώση και... την κρίση κάθε πολίτη όλες οι αποφάσεις όλων των κρατικών φορέων όπως οι προϋπολογισμοί και ισολογισμοί, κάθε είδους δαπάνη, οι διορισμοί, μετατάξεις, διαθεσιμότητες,απολύσεις υπαλλήλων και στελεχών της διοίκησης, διακηρύξεις, συμβάσεις δημόσιων έργων και προμηθειών. Τη σχετική εισήγηση έκανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου ήταν «ανοιχτή» και με έντονα συμβολικό χαρακτήρα μεταδόθηκε ζωντανά από το Διαδίκτυο.
Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση επαναστατική αλλαγή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια (καθώς δεν έχει εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο σε άλλη χώρα) και δήλωσε ότι θα αποτελέσει θεμελιώδη παρέμβαση στη λειτουργία του κράτους.
Ασφαλιστική δικλίδα θα αποτελεί ο έλεγχος στις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς δεν θα είναι καμιά δαπάνη νόμιμη, ούτε θα έχει ισχύ, αν προηγουμένως δεν έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα αναρτώνται οι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί και δαπάνες όχι μόνο των υπουργείων, αλλά όλων των φορέων του Δημοσίου, όπως επίσης και οι διορισμοί, τα στοιχεία για τη συγκρότηση των επιτροπών και των αμοιβών τους.
«Δεν υποκαθιστούμε το σύστημα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», είπε ο κ. Ραγκούσης, «αντίθετα ενισχύουμε και συμπληρώνουμε αυτό το σύστημα, καθώς καθιερώνουμε τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Τυπογραφείο και στο περιεχόμενο των ΦΕΚ».
Εκτός από τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών, το Εθνικό Τυπογραφείο μπορεί να διαθέτει τα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως σε φορείς ψηφιακής αποθήκευσης ύστερα από παραγγελία.
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα τεθεί σε διαβούλευση από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και το τέλος του μήνα και στη συνέχεια εμπλουτισμένο με τις προτάσεις-κρίσεις πολιτών και φορέων θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

fimotro

Read more...

ΝΕΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Φορολογικό «μπλόκο» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Προωθεί νέο αντικειμενικό σύστημα για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων σε συνδυασμό με την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες». Την ίδια ώρα δίνει κίνητρο για τη δήλωση όλων των καταθέσεων, καθώς όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου η σχετική ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή στις δηλώσεις του 2011 που θα καταγραφούν οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες έως τα τέλη του 2010 δεν θα υπάρξει αναδρομικός έλεγχος για το...
«πόθεν έσχες». Από εκεί και πέρα αν μέσα στα επόμενα χρόνια παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση των καταθέσεων, η οποία δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, θα γίνεται έλεγχος.
Σε ερώτηση για τη δήλωση των καταθέσεων και την εξακρίβωση του πόθεν έσχες, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε:
«Οι ρυθμίσεις οι οποίες αναλαμβάνονται έχουν κυρίως ισχύ από εδώ και πέρα και δεν έχουν αναδρομική ισχύ».
Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι στα «σκληρά μέτρα εναντίον των φοροφυγάδων» θα περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων και η εκτεταμένη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» από τα εισοδήματα του 2010 που θα δηλωθούν στο Ε1.
Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε σταδιακή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Τα κριτήρια
Ειδικότερα για τα αντικειμενικά κριτήρια ξεκαθάρισε ότι αυτά θα εφαρμόζονται για την επιλογή των φορολογουμένων που θα υπόκεινται σε έλεγχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κριτήρια για τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να αποτελέσουν μεταξύ άλλων:
Τα εισοδήματα και η επαγγελματική δραστηριότητα. Οσοι δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από το μέσο εισόδημα κάθε επαγγελματικού κλάδου θα μπαίνουν αυτομάτως στο στόχαστρο των φοροελεγκτών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το μέσο εισόδημα των γιατρών είναι 20.000 ευρώ, όσοι δηλώνουν κάτω από αυτό το εισόδημα αυτομάτως θα αντιμετωπίζουν τον έλεγχο της Εφορίας.
Οι επαγγελματικές δαπάνες. Ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που θα δηλώνουν πολύ μεγάλες δαπάνες θα ελέγχονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
Ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα αποτυπώνονται υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση. Οσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτών.
Η πολυτελής διαβίωση. Η Εφορία θα περνάει από «κόσκινο» τις φορολογικές δηλώσεις όλων των φορολογουμένων που θα δηλώνουν ότι δαπανούν μεγάλα ποσά σε εστιατόρια, γυμναστήρια, κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς κ.λπ., ενώ την ίδια ώρα δηλώνουν πολύ μικρά εισοδήματα.
Δαπάνες
Σύμφωνα με τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που θα επιλέγονται θα ελέγχονται εξονυχιστικά για το «πόθεν έσχες», δηλαδή για τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων τους και για το εάν τα χρήματα που δαπάνησαν για να αποκτήσουν την περιουσία τους προήλθαν από νόμιμες πηγές.
Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες θα ελέγχονται για το εάν δηλώνουν τα πραγματικά τους έσοδα και κέρδη.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί με βάση το προγραμματικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καθιέρωση προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ
Φοροπαγίδα για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες
Στον «ηλεκτρονικό» κλοιό της Εφορίας μπαίνουν 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στα εισοδήματα, στις δαπάνες και στα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν οι επιτηδευματίες.
Για τη διενέργεια των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στις Εφορίες να αποστείλουν μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στη ΓΓΓΠ τα έντυπα Ε3 που υπέβαλαν πέρυσι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στα οποία δηλώνονται αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών να εντοπιστούν όσοι δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα ή «φουσκώνουν» τις επαγγελματικές δαπάνες τους για να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Επίσης τα στοιχεία που δηλώνονται στο έντυπο Ε3 θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, με στόχο να εντοπιστούν όσοι δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας» και παράλληλα έχουν στην κατοχή τους μεγάλες κατοικίες, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφος αναψυχής και διάγουν πολυτελή διαβίωση.
fimotro


Read more...

ΓΙΩΡΓΟΣ : ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά - Δημήτρης Τζάθας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει η κυβέρνηση και άλλα οικονομικά μέτρα μέσα στο 2010 άφησε χθες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας στο CΝΝ, το οποίο είχε ειδική εκπομπή για την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρωταρχική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 12,7% που είναι σήμερα στο 9% στο τέλος του 2010. «Είμαστε αποφασισμένοι...
να πετύχουμε αυτόν τον στόχο και θα πάρουμε και νέα μέτρα αν χρειαστεί μέσα στο 2010 για να φτάσουμε εκεί που στοχεύουμε», είπε ο κ. Παπανδρέου δίνοντας έμφαση στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στο ίδιο πνεύμα εμφανίσθηκε χθες και ο κ. Παπακωσταντίνου ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του προϋπολογισμού. Είπε μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε οτι η Ελλάδα θα αντιμετωπισθεί με δυσμενέστερο τρόπο από τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την προθεσμία για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από 3% του ΑΕΠ της, λόγω αναξιοπιστίας. Έτσι, ενώ οι άλλες χώρες με υπερβολικό έλλειμμα που αξιολογήθηκαν προχθές πήραν παράταση έως και το 2015, η Ελλάδα μάλλον θα πάρει παράταση σε δύο δόσεις. Θα πάρει πρώτα, δηλαδή, μία διετία και μετά, ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα δοθεί η επόμενη παράταση.
Για τη φοροδιαφυγή
Ο κ. Παπακωσταντίνου δήλωσε ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση θα είναι σκληρά μόνο για όσους ζουν από τη φοροδιαφυγή και τη σπατάλη στο Δημόσιο. Για τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση, πρόσθεσε, τα μέτρα θα είναι δίκαια. Ειδικότερα για τη φοροδιαφυγή ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιφέρει αλλαγές στο σύστημα φορολογικών ελέγχων και να εφαρμόσει ένα διευρυμένο πόθεν έσχες, με αντικειμενικά κριτήρια, όχι με την παλαιά έννοια, αλλά με την έννοια της δήλωσης όλων των δαπανών διαβίωσης. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι αυτές δεν συνάδουν με το δηλωθέν εισόδημα τότε θα γίνονται έλεγχοι. Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε ότι θα αυξηθεί σταδιακά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, πρόσθεσε όμως πως προς το παρόν δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στον προϋπολογισμό. Έτσι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων πρέπει να αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση το 2011, ενώ αν αλλάξει ο προϋπολογισμός του 2010- κάτι που ο ίδιος έχει αφήσει ανοιχτό- δεν αποκλείεται να επιβληθεί τότε.
Πάντως ο υπουργός έκανε χθες δριμύτατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία από το βήμα της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο Συμβούλιο των ομολόγων του υπουργών τής Ε.Ε. αποδοκιμάστηκαν ξεκάθαρα οι πολιτικές των κυβερνήσεων της Ν.Δ.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,5 εκατομμύρια Έλληνες που ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα καθώς και σε ευπαθείς ομάδες, τόνισε χαρακτηριστικά πως «στις Βρυξέλλες τέθηκε μια καθοριστική γραμμή» μεταξύ της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης».
Κι ενώ το επίδομα χορήγησης κοινωνικής αλληλεγγύης στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις υπερψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τη Νέα Δημοκρατία, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών».
fimotro


Read more...