Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Φορολογικό «μπλόκο» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Προωθεί νέο αντικειμενικό σύστημα για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων σε συνδυασμό με την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες». Την ίδια ώρα δίνει κίνητρο για τη δήλωση όλων των καταθέσεων, καθώς όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου η σχετική ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή στις δηλώσεις του 2011 που θα καταγραφούν οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες έως τα τέλη του 2010 δεν θα υπάρξει αναδρομικός έλεγχος για το...
«πόθεν έσχες». Από εκεί και πέρα αν μέσα στα επόμενα χρόνια παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση των καταθέσεων, η οποία δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, θα γίνεται έλεγχος.
Σε ερώτηση για τη δήλωση των καταθέσεων και την εξακρίβωση του πόθεν έσχες, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε:
«Οι ρυθμίσεις οι οποίες αναλαμβάνονται έχουν κυρίως ισχύ από εδώ και πέρα και δεν έχουν αναδρομική ισχύ».
Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι στα «σκληρά μέτρα εναντίον των φοροφυγάδων» θα περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων και η εκτεταμένη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» από τα εισοδήματα του 2010 που θα δηλωθούν στο Ε1.
Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε σταδιακή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Τα κριτήρια
Ειδικότερα για τα αντικειμενικά κριτήρια ξεκαθάρισε ότι αυτά θα εφαρμόζονται για την επιλογή των φορολογουμένων που θα υπόκεινται σε έλεγχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κριτήρια για τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να αποτελέσουν μεταξύ άλλων:
Τα εισοδήματα και η επαγγελματική δραστηριότητα. Οσοι δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από το μέσο εισόδημα κάθε επαγγελματικού κλάδου θα μπαίνουν αυτομάτως στο στόχαστρο των φοροελεγκτών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το μέσο εισόδημα των γιατρών είναι 20.000 ευρώ, όσοι δηλώνουν κάτω από αυτό το εισόδημα αυτομάτως θα αντιμετωπίζουν τον έλεγχο της Εφορίας.
Οι επαγγελματικές δαπάνες. Ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που θα δηλώνουν πολύ μεγάλες δαπάνες θα ελέγχονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
Ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα αποτυπώνονται υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση. Οσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτών.
Η πολυτελής διαβίωση. Η Εφορία θα περνάει από «κόσκινο» τις φορολογικές δηλώσεις όλων των φορολογουμένων που θα δηλώνουν ότι δαπανούν μεγάλα ποσά σε εστιατόρια, γυμναστήρια, κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς κ.λπ., ενώ την ίδια ώρα δηλώνουν πολύ μικρά εισοδήματα.
Δαπάνες
Σύμφωνα με τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που θα επιλέγονται θα ελέγχονται εξονυχιστικά για το «πόθεν έσχες», δηλαδή για τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων τους και για το εάν τα χρήματα που δαπάνησαν για να αποκτήσουν την περιουσία τους προήλθαν από νόμιμες πηγές.
Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες θα ελέγχονται για το εάν δηλώνουν τα πραγματικά τους έσοδα και κέρδη.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί με βάση το προγραμματικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καθιέρωση προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ
Φοροπαγίδα για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες
Στον «ηλεκτρονικό» κλοιό της Εφορίας μπαίνουν 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στα εισοδήματα, στις δαπάνες και στα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν οι επιτηδευματίες.
Για τη διενέργεια των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στις Εφορίες να αποστείλουν μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στη ΓΓΓΠ τα έντυπα Ε3 που υπέβαλαν πέρυσι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στα οποία δηλώνονται αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών να εντοπιστούν όσοι δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα ή «φουσκώνουν» τις επαγγελματικές δαπάνες τους για να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Επίσης τα στοιχεία που δηλώνονται στο έντυπο Ε3 θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, με στόχο να εντοπιστούν όσοι δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας» και παράλληλα έχουν στην κατοχή τους μεγάλες κατοικίες, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφος αναψυχής και διάγουν πολυτελή διαβίωση.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: