Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ : ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά - Δημήτρης Τζάθας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει η κυβέρνηση και άλλα οικονομικά μέτρα μέσα στο 2010 άφησε χθες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας στο CΝΝ, το οποίο είχε ειδική εκπομπή για την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρωταρχική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 12,7% που είναι σήμερα στο 9% στο τέλος του 2010. «Είμαστε αποφασισμένοι...
να πετύχουμε αυτόν τον στόχο και θα πάρουμε και νέα μέτρα αν χρειαστεί μέσα στο 2010 για να φτάσουμε εκεί που στοχεύουμε», είπε ο κ. Παπανδρέου δίνοντας έμφαση στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στο ίδιο πνεύμα εμφανίσθηκε χθες και ο κ. Παπακωσταντίνου ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του προϋπολογισμού. Είπε μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε οτι η Ελλάδα θα αντιμετωπισθεί με δυσμενέστερο τρόπο από τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την προθεσμία για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από 3% του ΑΕΠ της, λόγω αναξιοπιστίας. Έτσι, ενώ οι άλλες χώρες με υπερβολικό έλλειμμα που αξιολογήθηκαν προχθές πήραν παράταση έως και το 2015, η Ελλάδα μάλλον θα πάρει παράταση σε δύο δόσεις. Θα πάρει πρώτα, δηλαδή, μία διετία και μετά, ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα δοθεί η επόμενη παράταση.
Για τη φοροδιαφυγή
Ο κ. Παπακωσταντίνου δήλωσε ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση θα είναι σκληρά μόνο για όσους ζουν από τη φοροδιαφυγή και τη σπατάλη στο Δημόσιο. Για τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση, πρόσθεσε, τα μέτρα θα είναι δίκαια. Ειδικότερα για τη φοροδιαφυγή ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιφέρει αλλαγές στο σύστημα φορολογικών ελέγχων και να εφαρμόσει ένα διευρυμένο πόθεν έσχες, με αντικειμενικά κριτήρια, όχι με την παλαιά έννοια, αλλά με την έννοια της δήλωσης όλων των δαπανών διαβίωσης. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι αυτές δεν συνάδουν με το δηλωθέν εισόδημα τότε θα γίνονται έλεγχοι. Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε ότι θα αυξηθεί σταδιακά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, πρόσθεσε όμως πως προς το παρόν δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στον προϋπολογισμό. Έτσι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων πρέπει να αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση το 2011, ενώ αν αλλάξει ο προϋπολογισμός του 2010- κάτι που ο ίδιος έχει αφήσει ανοιχτό- δεν αποκλείεται να επιβληθεί τότε.
Πάντως ο υπουργός έκανε χθες δριμύτατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία από το βήμα της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο Συμβούλιο των ομολόγων του υπουργών τής Ε.Ε. αποδοκιμάστηκαν ξεκάθαρα οι πολιτικές των κυβερνήσεων της Ν.Δ.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,5 εκατομμύρια Έλληνες που ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα καθώς και σε ευπαθείς ομάδες, τόνισε χαρακτηριστικά πως «στις Βρυξέλλες τέθηκε μια καθοριστική γραμμή» μεταξύ της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης».
Κι ενώ το επίδομα χορήγησης κοινωνικής αλληλεγγύης στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις υπερψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τη Νέα Δημοκρατία, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: