Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Τροπολογία για την κατάργηση της συνέντευξης στην επιλογή επαγγελματιών οπλιτών

Τροπολογία με την οποία καταργείται η συνέντευξη που είχε εισαγάγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στη διαδικασία επιλογής επαγγελματιών οπλιτών και ακυρώνονται όλες οι σχετικές, εκκρεμούσες διαδικασίες, κατέθεσαν στη Βουλή, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, κ.κ. Βενιζέλος και Ραγκούσης.

Σύμφωνα με την εισηγητική Έκθεση της τροπολογίας, «από τα στοιχεία που τηρούνται στα Γενικά Επιτελεία, προκύπτει ότι για τις συνεντεύξεις που διεξήχθησαν σε προγενέστερους διαγωνισμούς, αλλά και στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό του Στρατού Ξηράς, δεν τηρείται πλήρες πρακτικό από το οποίο να προκύπτει κάθε ερώτηση και κάθε απάντηση και έτσι, η πλήρης αιτιολογία της βαθμολογίας, αλλά "ελλειπτικό" πρακτικό, με μόνη τη βαθμολογία χωρίς αιτιολογία. Δεν πληρούνται συνεπώς οι προϋποθέσεις που έχει τάξει η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την κατάρτιση των πρακτικών συνέντευξης σε όσες διαδικασίες προβλέπεται κάτι τέτοιο».

«Η κατάσταση αυτή, προκαλεί στους ενδιαφερόμενους, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης και ευρύτερα στην κοινή γνώμη, εύλογη αμφιβολία ως προς τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας. Αν συνεπώς, οι υπό εξέλιξη διαγωνισμοί για την πρόσληψη ΕΠΟΠ ολοκληρωθούν κατά τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, θα προκύψει ζήτημα αιτιολογίας και νομιμότητας των αποτελεσμάτων. Είναι συνεπώς αναγκαίο και επείγον να ρυθμιστεί το ζήτημα κατά τρόπο σύμφωνο με τις αρχές του κράτους δικαίου και της νομιμότητας, καθώς και σύμφωνα με τη ρητή επιταγή του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος που θεμελιώνει την αρχή της αξιοκρατίας», αναφέρεται στην εισηγητική Έκθεση της τροπολογίας, η οποία καταλήγει:

«Για τους λόγους αυτούς, με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η συνέντευξη και απομένουν τα υπόλοιπα αντικειμενικά κριτήρια που μοριοδοτούνται όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: