Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

"Σκληρά μέτρα για τους φοροφυγάδες"

"Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με τον προϋπολογισμό και θα ληφθούν με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο δεν θα είναι σκληρά για την ελληνική οικογένεια αλλά θα είναι σκληρά για αυτούς που έχουν συνηθίσει τη σπατάλη στο δημόσιο και φοροδιαφεύγουν", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και Eco/Fin.

Διευκρίνισε ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων -όχι με την παλαιά λογική αλλά με τη δήλωση του συνόλου σχεδόν των δαπανών διαβίωσης και με δειγματοληπτικούς ελέγχους- η διεύρυνση του πόθεν έσχες και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, σε συνδυασμό με την περιστολή της σπατάλης στα υπουργεία και με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της χώρας.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο λέγοντας ότι θα υπάρξει διαδικασία προσαρμογής σταδιακά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δε προβλέπεται τώρα κάτι τέτοιο.

Δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει με το φορολογικό νομοσχέδιο το Μάρτιο, αλλά είπε ότι ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί με βάση το προγραμματικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών. Διευκρίνισε πάντως ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Ερωτηθείς για την εισοδηματική πολιτική του 2010 είπε ότι ισχύει το ποσοστό αυξήσεων 1,5% για μισθούς και συντάξεις κάτω από ένα όριο και ότι αυτή θα καλύπτει τον πληθωρισμό.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πάγωμα των μισθών είπε ότι οι σχετικές κινήσεις της Ιρλανδίας η οποία πάγωσε τους μισθούς έρχονται ως παράδειγμα τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η Ελλάδα έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις και με αυτές προχωρά.

Αποδέχτηκε παράλληλα ότι υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, λέγοντας ότι αυτές δεν διατυπώνονται ευθέως. Δήλωσε, τέλος, ότι δεν έχει τεθεί ποτέ ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε από την κυβέρνηση θέμα κατάργησης του 13ου μισθού.

Ικανοποίηση για τη στάση των Βρυξελλών


Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από τα αποτελέσματα του Eurogroup και του Eco/Fin διότι προέκυψαν δύο σημαντικά αποτελέσματα: Η παραδοχή ότι η νέα κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, και η ρητή απόρριψη καταστροφικών σεναρίων από τον Χ. Αλμούνια και τον διοικητή Ζ. Τρισέ.


Κατά την διάρκεια των συμβουλίων ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις βασικές αρχές του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού 2010 και πρόσθεσε ότι η εισήγησή του δεν διέφερε από εκείνες που γίνονται από τον ίδιο δημοσίως. Επίσης ενημέρωσε τα συμβούλια για τα "μεγάλα μέτωπα", όπως τα χαρακτήρισε.

Τα μέτωπα αυτά είναι:

- Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας σε συνδυασμό με τη δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας.

- Η έναρξη κοινωνικού διαλόγου για το νέο φορολογικό σχέδιο νόμου

- Η προσπάθεια που ξεκινάει για τον νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, και

- Το πλαίσιο διαλόγου για το ασφαλιστικό

Πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία υπέστη μια αδικαιολόγητη επίθεση και ότι η απάντηση της κυβέρνησης έγινε με συντεταγμένο τρόπο και ότι εμπεδώθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Εξάλλου υπενθύμισε ότι ξεκινάει σύντομα η κατάρτιση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο θα υποβληθεί στη ΕΕ τον Ιανουάριο και ότι για την κατάρτιση του προγράμματος αυτού θα στείλει επιστολή στους ομολόγους του για ενίσχυση της προσπάθειας.

Άφησε ανοικτό το θέμα του χρονικού διαστήματος της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας και ότι τον Φεβρουάριο το Eco/Fin θα αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο άρθρο 104 άρθρο παρ 9 δηλαδή θα τεθεί σε στενότερη παρακολούθηση η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: